I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.

Tekst, foto og video: Jens Trabolt / NORDIC GLIDING ønsker at takke LSV Grambeker Heide for hjælpen med denne artikel.

Klubben på Grambeker Heide købte dette elektriske Skylaunch-spil og Kubota-traktor og indsatte dem i tjeneste september 2022. Nu har man næsten 2000 starters erfaring.

Link to automatic translation

I Norden er spil som startmetode ikke specielt populært. I Sverige viser en hurtig optælling, at det bare er klubberne i Falköping, Skövde, Västerås og sporadisk Borlänge samt SVS (Segelflygets Veteransällskap) som spilstarter. I Norge er det bare klubben i Elverum, som råder over et spil.

Det er en helt anden historie i Danmark, hvor 22 ud af 30 klubber af klubberne bruger det, måske er det danskernes landfaste forbindelse med Tyskland, svæveflyvningens hjemland, som giver udslag. I hvert fald er spilstarter helt almindeligt inventar i de tyske klubber og et fast element i skoleflyvningen.

Selv med benzin eller dieseldrevne spil er fordelen med spilstart uden tvivl prisen per start samt den stærkt reducerede miljøbelastning (støj og CO2).  Velkendte minusser er dog starthøjden som er fikseret, og at man altid kobles fra samme sted – termik eller ej. Er man uopmærksom eller i dårlig flyvetrim kan spilstarter også være mere risikofyldte, da afbrudte starter kræver korrekt og hurtig reaktion. Det kan NG skrevet meget om tidligere, bl.a. i denne artikel. 

Realistisk alternativ til elektriske slæbefly

Vi venter på de elektriske slæbefly, og vi skal muligvis vente længe. I mellemtiden findes der et fuldstændigt realistisk og anvendeligt alternativ. Britiske Skylaunch, som er markedsledende i produktion af spilsystemer, har udviklet to elektriske spilsystemer, ”Evo plug in” og ”Evo Cordless” som er værd at se nærmere på.

Evo Cordless er det nyeste – og samtidig også dyreste. Det er fortsat under udvikling og er monteret med et enormt 140 kWh Li-ion-batteri og kan starte over 100-140 fly på en dag. Det sælges under navnet ”Cordless”, da det ikke kræver ekstern strømforsyning på flyvepladsen, men lades over natten i hangaren. En tysk klub i Menden har bestilt et sådant system, men det er endnu ikke leveret.

Spillet som vi fokuserer på i denne artikel er Evo Plug in. Dette kan leveres nu, er billigere (154 000 euros) og kræver kontinuerlig 3-faset strømforsyning under operation.

Spillet er monteret med 54 AGM-batterier, men kræver strømforsyning under drift.

 

Den nordtyske klub Luftsportsverein Grambeker Heide ikke langt fra Lübeck har siden september 2022 haft dette spil i klubben og har cirka 1900 starter med spillet.

”Vi har holdt nøje øje med strømforbruget, og det viser sig, at en gennemsnitlig start med en ASK 21 koster 1 kWh”, fortæller Hannes Wagner fra klubbens bestyrelse, da NORDIC GLIDING besøger klubben.

Efter at have set en del starter med ASK 21, kan vi konkludere, at det ikke er kræfter man savner, trods den høje energieffektivitet.

Elmotoren er på 280 kW, eller cirka 375 hk, og når man er vant til brølet fra en Pawnee eller en mægtig V8-motor på et spil, er det en modsætningsfyldt oplevelse at se den voldsomme højdevinding på flyet samtidig med et tyst ”swooosh” fra elmotoren og wiretromlerne. Her er der absolut intet at komme efter fra naboerne.

Hvor spilføreren på et mekanisk spil selv skal dosere kræfterne selv, er det enklere her, så længe automatikken gives de korrekte indstillinger: Før starten indstilles vægtkategori på det aktuelle fly (6 niveauer) samt modvindskomponent (0-5, 5-10 og 15+ kt). Derefter foregår starten stort set automatisk ved at føre throttle hele vejen op.

Video af klubbens Skylaunch Evo plug-in i operation 

”Vi havde lidt indkøringsvanskeligheder i starten, men Skylaunch var meget velvillige og indstillede på at korrigere problemer hurtigt”, forklarer Florian Döring som er dagens spilfører, da NG besøger klubben.

Et af udfordringerne med et elektronisk styret spil er mikro-forsinkelsen mellem gasgivning og reaktion, og det skulle klubben vænne sig til i starten, og det kostede et par wirebrud.

Spillet kræver kontinuerlig strømforsyning som lader på batterierne i pauserne mellem starterne.

Instrumentpanel som viser allle væsentlige systemparametre. Trods varme somre har klubben ikke stødt på temperatur-begrænsninger.  Her er State-of-charge (SOC) nede på 85% efter en ASK 21-start. Efter cirka 5-10 minutter er status 100 %.

Kommando-broen!

Start-kapacitet

Energien til starterne leveres primært fra 54 styk højkvalitets AGM-blybatterier på hver 29 kg som fungerer som en energi-buffer. Mellem starterne lades batterierne automatisk og kontinuerligt med en 3-faset strømforsyning som er etableret i begge bane-baner, og efter 5-10 minutter pause er spillets batterier oppe på 100 %.

Klubben bemærker dog, at det under helt specielle omstændigheder er muligt at afvikle flere starter per time end systemet kan klare at lade i pauserne. Så synker State of Charge (SOC) langsomt, indtil systemet melder pas.

”Det må vi ærligt sige, men det har kun været et tema på super-travle dage, hvor start-frekvensen har været meget høj. Så har vi måtte vente et par minutter, indtil systemet var klart igen. Men det kan også være, fordi vi måske ikke har den optimale strømforsyning her ude på flyvepladsen langt væk fra byen. Vi har dog været nede på 50 % SOC, og der fungerede start-afviklingen fuldstændigt normalt”, siger Florian Döring.

Før nogen læsere tænker, at dette ikke vil fungere, så har NG tjekket flyveklubbens logbog over starter. Rekorden er 74 spil-starter på en dag, og det vidner om et trods alt robust system som klarer at lade op på de små naturlige pauser på flyvepladsen.

God og overskuelig installation af robuste komponenter giver et godt indtryk. Man mærker, at Skylaunch er en virksomhed som bare bygger spil.

Lader

Det er nødvendigt med et jordspyd.

Med en vægt på over 4 ton har Skylaunch valgt at monteret brede “bush-flying”-dæk for at reducere risikoen for at spillet kører fast.

Ekstern strøm – klubben vurderer, at det i dag ville koste mellem 18-20 000 euro at installere i begge baneender.

En ASG 29 starter i spilstart fra Grabeker Heide som faktisk er en speciel flyveplads på grund af de mange høje træer. Ikke synlig på dette foto er den cirka 30-40 meter høje stål-mast med vindpose som er hævet over træerne. Her kan vinden nemlig være noget anderledes end i læ af flyvepladsen.

Levetid på batterierne?

Men så er spørgsmålet hvor længe holder batterierne, og hvad koster de? Omkostningerne til strøm er jo stort set ingenting, hvis man sammenligner med benzin. Den sande omkostning er afskrivning af batterierne.

”At starte et svævefly er en hård belastning for batterierne – det er som at starte en bilmotor, men i længere tid pr. start, så det er meget hårdt arbejde for alle batterier”, forklarer Mike Groves fra Skylaunch og fortsætter:

Designlevetiden for et AGM-batteri er 360.000 starter, da de er designet til stop/start-teknologi i autobranchen. De koster omkring 50 % mere at købe, men har i teorien 10X levetid i forhold til billige bly-batterier, men i virkeligheden gør de det ikke på grund af aldring”, forklarer han.

”Alle batterier mister kapacitet over tid, da deres plader oxiderer, så designlevetiden kan blive overhalet af tiden, medmindre det er en meget aktiv klub med et højt startantal”.

”Batterierne i vores tidligere spil var batterier af høj kvalitet, men ikke AGM som det nuværende, og deres levetid var 12 år, da de blev byttet ud – men det var mere på grund af alder end på grund af antallet af starter”, siger Mike Groves fra Skylaunch og fortsætter:

”Så jeg vil gerne kunne sige, at AGM-batterierne holder 15-20 år, men da jeg ikke kan se ind i fremtiden, er det svært at vurdere. For en klub tror jeg, at man skal budgettere med 10-12 år, men det er et konservativt bud”, fortæller Mike Groves.

Med nuværende priser koster 54 nye højkapacitets AGM-batterier ca. 9000 euro.

Udskiftning af batterierne skal ikke nødvendigvis udføres af Skylaunch, men skal ske af en person, der er kvalificeret til at arbejde på højspændingsbatterisystemer.

Så worst case kan man budgettere med cirka op til 1000 euros om året i afskrivning på batterierne.

Med en klub som den aktuelle tyske som flyver cirka 1700 starter om året, er det et cirka 5 kroner per start i batteri-afskrivning plus et par kroner til strøm.  Til reference kræver et fossil-spil cirka 1-1,5 liter benzin/diesel per start.

Klubben vurderer, at det i dag ville koste mellem 18-20 000 euro at etablere strøm i begge baneender.

Vedligehold på et elektrisk spil er meget enkelt, der er få punkter som fx kardan og bremser som skal smøres ved årseftersyn, men generelt er der i høj grad tale om lukkede systemer – altså ingen olieskift osv.

Hele opbygningen af komponenter bærer også præg af at være tilgængelig, gennemtænkt og logisk.
Klubben fortæller, at man i vinterperioden lader på batterierne en gang om måneden og tjekker at alle systemer fungerer.

Klubben har bare cirka 850 meter distance fra spil til startsted på en smal flyveplads som ligger midt i en skov med høje træer omkring sig.
For flyvepladser med længere bane kan spilstarter give noget mere. Rekorden i denne skribents egen klub med 1100 meter bane er langt over 700 meters højde med en ASK 21 og et fossilt Skylaunch-spil.

NORDIC GLIDING mener:

Skylaunch Evo plug in
Plus

Meget kraftig motor

Enkel, automatiseret betjening

Solidt og overskueligt bygget af producent med godt renommé

God support til klubberne

Meget støjsvagt under operation

Kræver ingen håndtering af brændstof

Stærkt forenklet vedligehold

Lav CO2-emission under drift

 

Minus 

Relativ stor investering

Udskiftning af batterier +- 10-15 år

Kræver anlæg af ekstern strøm

Komplekst elektronisk system ved eventuelle fejl

Kræver nye kompetancer om el-sikkerhed for klubteknikere
Flere artikler om startmetoder

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Mere slæberevolution i Norden

Sidste år erstattede Seilflyseksjonen i NLF og Segelflyget de gamle Pawnee og Supercub med køb af 141 hk-Eurofox. Nu følger flere nordiske klubber trop.
”At NLF valgte flyet efter grundig research var for os en bekræftelse af, at det var det rigtige fly”, fortæller styreleder i Drammen Flyklubbs Seilflygruppe Fredrik Øystese, som netop har bestilt samme fly.
22. marts 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyve-piloter inspicerede kandidat til fremtidens elektriske slæbefly

Til weekendens IGC-møde i Toulouse var der indlagt et besøg hos Aura Aero, som har indgået aftale med det franske svæveflyveforbund om at levere fremtidens elektriske slæbefly.
6. marts 2024/af Jens Trabolt

Norsk jernhest får nyt liv på Arnborg

Den pensionerede norske Pawnee LN-EIC kommer nu til Danmark til erstatning for OY-CYY som havarerede sidste år. Til trods for alderen er der fortsat en brugsværdi, vurderer man i Danmark
6. februar 2024/af Jens Trabolt

Hvornår er selvstartende el-fly grønnere end Pawnee?

Med muligheden for elektrisk selvstart i de fleste nye 18 m-fly er elektrificeringen kommet et skridt nærmere. Men er elektriske svævefly egentlig grønne? Aktuel rapport giver os en indikation af, hvad et batteri egentlig ”koster”.
29. januar 2024/af Jens Trabolt

NG tester Dynamic WT9.15 GTi

Med Pawnee og Super Cubs som nærmer sig pensionen, er jagten er gået ind på det næste slæbefly. Ikke mindst hos forbundene i Norge og Sverige som har købt Eurofox med 141 hk Rotax. Men Dynamic WT-9 leveres også med samme kraftige motor. Du’r den? NORDIC GLIDING har testet det mod den på papiret mere motorstærke 180 hk Super Cub fra Ålleberg. Resultatet imponerer.
12. oktober 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Den sidste jernhest

Norges sidste flyvende Pawnee har udsendt sit sidste brøl og drukket sin sidste liter benzin i Seilflyseksjonens tjeneste. Mere end 20 000 slæb blev det til.
”Med flere nødvendige opgraderinger i sigte var et ganske enkelt for dyrt at holde den på vingerne”, fortæller fagchef Steinar Øksenholt, som nu er på udkig efter fremtidens slæbefly.
6. marts 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer med el-spil: Adgangsbillet til den grønne omstilling?

Svæveflyvning er en grøn sport. Vi flyver jo på solens energi, ikke sandt? Altså bortset fra de kulsorte 7 liter benzin som den støjende, men trofaste Pawnee kræver for en gennemsnitlig start. Straks bedre er det at spilstarte med et benzindrevet spil. Men i en tid, hvor fossile brændstoffer er under politisk pres, bør enhver strategiprocess i klubben inkludere tanker om elektriske spil. Her er 2 udenlandske klubbers erfaringer.
11. januar 2022/af Jens Trabolt

Startafvikling med spil med fokus på risici

I Danmark har der været en stigende havarirate fra 2019 til og med 2021, heraf 2 fatale havarier med afbrudt start. Sikkerhedsudvalget under DSvU har gennemgået havarier ved spilstart og kommer her med deres bud på, hvor kan vi gøre det bedre.
5. august 2021/af Jens Trabolt

”Er det på tide med et ”open-source” elektrisk spil?”

Elektriske spil har mange fordele, mener danske Mads Leth fra Vestjydsk Svæveflyveklub og peger mod en europæisk crowdfunding-kampagne for at skyde projektet i gang.
17. februar 2021/af Jens Trabolt

Leder: El-flyslæb: Kan det fungere?

Elektrisk flyslæb? Realistisk? Jo, med lidt god vilje, pioner-ånd og justering af rutiner.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

Elektrisk bogsering

Elektriska plan har redan använts för bogsering på prov så det är definitivt möjligt, men hur skulle ett verkligt praktisk och ekonomiskt bogserplan se ut? Argument för bogsering i en fossilfri värld.
25. februar 2020/af Jens Trabolt

Problemer under flyslæb?

Bugsering med motorfly er en populær og ganske sikker startmetode. Men den aerodynamiske interaktion mellem motor- og svævefly kan i visse tilfælde give anledning til kontrolproblemer for den stakkels pilot i svæveflyet. NORDIC GLIDING analyserer her et problem.
30. august 2017/af Jens Trabolt

Eurofox – ultralet slæbefly med tundrahjul! Går det?

Økonomien i at holde Super Cub’en flyvende var blevet så dårlig for danske Viborg Svæveflyveklub, at der måtte nytænkes, så i juli 2013 fik klubben leveret en EUROFOX 2K med tundrahjul. Her - godt 18 måneder senere - kommer klubbens erfaringer med ultralet slæbefly med tundrahjul - går det?
6. marts 2015/af Jens Trabolt

Ultralet: Moderne afløser til den tørstige Pawnee?

Bugsering med ultralette fly har været diskuteret og testet i en årrække i Norden, og nutidens ultralette fly er helt andre konstruktioner end deres 2-takts-forgængere. Særlig fremkomsten af den pålidelige, lette, støjsvage og brændstoføkonomiske 100 hestes Rotax 912-motor har gjort det interessant at bugsere svævefly med ultralette fly.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

De komplekse startmetoder: Bedst, billigst, sikrest?

De fleste svævefly har – som bekendt - det problem, at de ikke har motor, men er afhængige af en ekstern kraftkilde for at bevæge op i himlen. Men hvad er bedst? Er det den mest miljøvenlige metode? Er det den sikreste metode? Eller er det den billigste metode? Forvirret? NORDIC GLIDING retter her fokus på startmetoder og analyserer plusser og minusser.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt

Kan du lande til T’et?

Ud over Grand Prix og DM i kunstflyvning er DM i præcisionslanding på programmet til DM-ugen på Arnborg. Ambitionen for landingskonkurrencen d. 17 og 18. juni er et festligt event, hvor der er masser af se på og med hurtig afgørelse af points. Tilmelding er fortsat mulig.
25. april 2024/af Jens Trabolt

“Sikke en masse herligt legetøj”

“Umuligt” sagde alle volumenproducenter for 10 år siden, da Nordic Gliding spurgte om det var muligt at producere et selvstartende elektriske svævefly til ”masserne”. På årets Aero-messe som blev afholdt for 30. gang i Friedrichshafen var tendensen klar: Alt indenfor svæveflyvning er efterhånden elektrificeret, og godt legetøj koster…
23. april 2024/af Jens Trabolt

Land i sigte – klokken 7 om morgenen!

Yves Gerster fra Schweiz er ikke bare en kapabel pilot. Han er også nysgerrig, og med et et godt Europa-kort på væggen finder han inspiration til nye imponerende flyvninger. For få uger siden fløj han fra St Auban i Frankrig til Corsica – og retur!
17. april 2024/af Jens Trabolt

Bag kulissen før Aero

I næste uge starter Aero Messe i Friedrichshafen med et stort opbud af svævefly-producenter. Messen er enorm, og det samme kan siges for den store energi som mange virksomhederne lægger i at deltage. Hos Alexander Schleicher i Poppenhausen har man startet forberedelserne mindst et halvt år forvejen.
12. april 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 4: Om olika landningsteknik

"Jag var nu på ungefär 150 m höjd och i en svag plané. Då händer det, mitt framför nosen, planets och min, slår en 2 m bred, röd fallskärm ut, svischar till vindrutan och försvinner bakåt, uppåt. Linan som är av stål, hamnar över vänstervingen ungefär en och en halv meter från flygkroppen, där den börjar såga sig igenom vingnäsans fanér."
10. april 2024/af Jens Trabolt

Var med på Ungdomsläger 2024

Häng med på ungdomsläger sommaren 2024 – ett minne för livet!
I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK åter igen ett utbildningsläger i segel och motorflyg som genomförs 21-26 juli på Ålleberg i Falköping.
8. april 2024/af Jens Trabolt

Morning Glory: Unikt vejrfænomen i ødemarken

“Morning Glory” er en sjælden begivenhed i atmosfæren i det nordlige Australien; En bølge som rejser gennem atmosfæren med cirka 40 km/t. Foran dette fænomen løfter luften sig laminart. Bagved Morning Glory kan der være ekstrem turbulens. Manden bag SkySight-prognosen Matthew Scutter rejste 2500 km hver vej for at opleve at flyve svævefly på Morning Glory.
4. april 2024/af Jens Trabolt

Mod alle fire ror-stop på Wavecamp

Wavecamps med flyvning fra frosne søer er en verdens-unik signatur for den svenske og norske svæveflyvning. Årets lejre i Vågå og Ottsjö er netop afsluttede, mens verdens nordligste i Kebnekaise fortsat pågår.
3. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet fyller 100 del 2: Sverige visar vägen till DK-skolning

I del 1 av denna artikelserie fick vi höra historien om hur C-diplomet har format och fortsätter att utgöra grundmodellen för segelflygutbildning. Men visste du att det var segelflyget i Sverige som vi idag kan tacka för de pedagogiska framstegen med 2-sitsiga plan? Den historien kommer här i sista delen av "C-diplomet fyller 100 år".
2. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet 100 år Del 1: Segelflygutbildningen växer fram

Måsmärket, eller C-diplommärket, fyller 100 år i år, 2024. Under större delen av 1900-talet var märket en välkänd symbol för segelflyget. Man bar det med stolthet och speciellt om man fått det utökat till silver-C eller ännu häftigare till guld-C, kanske även med diamanter. Idag förefaller det som att måsmärkenas status är låg och att de rentav fallit i glömska. Men idag, 100 år senare, utgör ideen fortfarande hela grunden för all segelflygutbildning.
27. marts 2024/af Jens Trabolt

Mere slæberevolution i Norden

Sidste år erstattede Seilflyseksjonen i NLF og Segelflyget de gamle Pawnee og Supercub med køb af 141 hk-Eurofox. Nu følger flere nordiske klubber trop.
”At NLF valgte flyet efter grundig research var for os en bekræftelse af, at det var det rigtige fly”, fortæller styreleder i Drammen Flyklubbs Seilflygruppe Fredrik Øystese, som netop har bestilt samme fly.
22. marts 2024/af Jens Trabolt

Nye handicaps skal gøre klubklassen mere fair

Den yderst populære klubklasse er konstrueret med henblik på, at ældre og dermed prisbillige fly, der ikke længere er i top, fortsat skal kunne konkurrere i nationale og internationale sammenhænge. Hemmeligheden er handicapkoefficienter som gør det muligt for at holde et mesterskab for en klasse, hvor flyene kan være meget forskellige. I Danmark bliver disse handicaps nu ændret, så konkurrencen bliver mere fair end før.
21. marts 2024/af Jens Trabolt

Skövde flygklubb igår, idag och i morgon

Skövde FK flyttade förra året, då kommunens framtidsplaner för flygfältet i Skövde inte var garanti för fortsatt verksamhet. Klubben har nu fått fotfäste hos vänner på flygplatsen i Falköping och sammanslagningen av resurser har resulterat i en av Europas finaste klubbflottor. Fritt luftrum dessutom! Skövde FK:s Bernt Hall berättar här om de kanske största förändringarna i klubbens snart 90-åriga historia.
20. marts 2024/af Jens Trabolt

Ove Hillersborg får Göta-pokalen

Göta-pokalen, skænket af Aeroklubben i Göteborg, er dansk svæveflyvnings højeste udmærkelse. Den uddeles i år til Ove Hillersborg for hans store indsats i dansk svæveflyvning gennem årene. 
12. marts 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 3: “Hangflygning”

"När planet var rakt över vinschbilen utlöste Gamil saxen och klippte wiren. Annalisa flög ett litet stycke, svängde 180 grader och kom ännu en gång över bilen, nu med 150 m wire i nosen. Den
svepte som en pisksnärt och vi på marken kastade oss undan. På vägen in mot hanget snodde wiren sig några varv kring ett taggtrådsstängsel, rycke upp en staketstolpe på var sida och drog planet nedåt i nästan negativ vinkel varefter brottstycket i nosen brast."
7. marts 2024/af Jens Trabolt