“I strækflyvningen er man pioner hver dag”

Det siger det svenske "come-back-kid" Niklas Eriksson, 48, fra Hultsfred SFK.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Privat

Niklas i en vanlig situation – i bagsædet på klubbens skolefly.

Link to automatic translation

Navn: Niklas Eriksson
Alder: 48 år
Job: Konsulent, Marineingeniør
Klub: Hultfreds SFK, startede i Katrineholm.
Antal timer: Cirka 1000
Roller: Instruktør, tekniker, medlem af Segelflygets styrelse, aktiv i SELKO (Segelflygets Luftrumskomité).

 

Ved du hvad jeg gerne vil? Bygge mit eget ava-fly i træ. Det skal være en Lo-100, som er et hjemmebygget fly som er letbygget. Der er ingen underlige løsninger, og alle med lidt kendskab til træ-arbejde kan være med. Men jeg starter med at bygge et byggelokale”.

Citatet kommer promte, da NORDIC GLIDING taler med Niklas Eriksson fra Hulsfred SFK.

Som det fremgår har Niklas Eriksson sine egne tanker og idéer om hvad der gør livet værd at leve. Med sin energi og virkelyst er han også på flere områder en typisk repræsentant for de frivillige kræfter som holder klubberne i gang i Norden.

“Comeback kid”

Typisk var det også, at han gennem nogle år, faktisk længere tid, måtte tage en pause fra flyvningen, da både børn, familieliv og karriere fyldte kalenderen.

Der kunne den flyvende karriere være stoppet permanent, som det har været tilfældet med mange andre piloter gennem tiderne. Men svæveflyvningen havde bidt sig fast i Niklas, som i øvrigt også er vokset op med en far som havde interesse for svæveflyvning.

Det blev til en 12-13 års pause. Men min kone bemærkede, at jeg havde en tendens til at se op mod CU-himlen. En dag sagde hun til mig: “Du er flygsugen”, hvilket var en korrekt observation”.

”Jeg havde aldrig sluppet flyvningen. Så tog jeg mit certifikat i 2013 en gang til “, siger han. “Jeg har i øvrigt en aftale med familien om mit tidsforbrug, så jeg disponerer over en hel dag hver anden uge. Så er det på plads”, forklarer han.

 

Niklas (med orange hat) på hjemmebasen i Hultsfred

Hjemmebasen Hultsfred

Niklas flyver mest fra hjemmeklubben i Hultsfred, som ligger cirka 100 km øst for Jönkoping. Der er ikke nogen stor klub med bare 7-8 aktive medlemmer, som disponerer over en ASK 21 og en LS-7.


Til gengæld har klubber masser af plads på den store flyveplads, som er en gammel krigsbase. Det betyder 1950 meter x 45 meter betonbane og en græsbane, som klubben lander på.

”Vi har både terminalbygning og et vandrehjem, som bare koster 100 kroner per nat. Så man bor godt her, og klubben mange gæster på den konto, siger Niklas.
Vejret er også godt i Hultsfred, siger Niklas:

Vi har god termik, som bl.a. skyldes vores lidt specielle topografi med sandjord, og det giver flere dage hvert år med base på 3000 meter og MEGET godt stig. Men kommer man lavt, giver terrænet problemer, fordi vi har meget skov, siger han”.

Hultsfred ligger cirka 50 km fra den svenske østkyst, og i situationer med vestlig strømning kan man glæde sig over, at man har cirka 300 km landmasse foran sig (afstanden til Göteborg). Det giver en stabil kontinentaltermik.

Niklas har været instruktør (lærer) siden 1997, og flere piloter kan takke ham for certifikatet. ”Det vigtigste er, at det er lystfyldt, når man er instruktør, og man skal finde de momenter man synes giver mest mening”, siger han.

”Der er nogen instruktører som finder glæde i at producere mange skolestarter, andre i at få eleverne til at vokse. For mig er begge typer af skoling interessante, men jeg fokuserer meget på videreuddannelsen af eleverne, og noget af det heftigste er at se, når eleverne lykkedes med skolingen”, konkluderer han.

Men hvor mange eleverne tidligere var unge, er der nu mange voksne og ældre elever, og det stiller helt andre krav til skolingen.

”Det kan være meget udfordrende med ældre elever, og min erfaring er, at det kræver en større kontinuitet i skolingen, for at det skal give fremgang. Man skal ikke holde lange pauser med skolingen, for specielt med ældre elever”, filosoferer Niklas.

Niklas med gæsten Stefan under en prøvelektion.

TMG fungerer også!

Niklas er ikke nogen religiøs type. Faktisk kan faktisk også godt lide at flyve andre typer af flyvning, fx TMG, som han har flere hundrede timer på.

Det har også givet mig mange gode oplevelser. Det kræver lidt systemtænkning – og man oplever luften som andre flyvekammerater i det motoriserede segment. En TMG kan være mere vanskelig at flyve, og det giver lidt mere præcision i flyvningen”, forklarer han.

”Og så kan man flyve i vejrsituationer, som man aldrig oplever som svæveflyver, og der lærer man en masse. Der var en bestemt flyvning som jeg aldrig glemmer fordi den påmindede mig om at være ydmyg.

”Det var en kort TMG-flyvning fra Katrineholm, hvor jeg startede min flyvekarriere til Nyköping – jeg tror, at jeg skulle hente en reservedel. Undervejs blev det dårligt vejr og med lav base på 300 meter, men jeg kendte terrænet godt, mine egne grænser og vidste præcis hvor jeg var.”

”På radioen hørte jeg pludselig en motorflyver som var fløjet vild i skyerne. Han vidste ikke hvor han var eller hvor meget plads han havde under skybasen, når han brød gennem.”

”Jeg kunne hjælpe ham og det gik fint. Men undervejs gik det op for mig, at det kunne være mig som var i en lignende situation, og at man altid skal være ydmyg.
Den tanker præger mig fortsat når jeg flyver”, siger han.

Strækflyvningen

I øjeblikket er der ikke så meget skoling for Niklas, og det gør, at han kan fantasere lidt mere om strækflyvningens glæder og dagdrømme om noget med lange vinger – fx en Nimbus 4, ASW 22 eller den Arcus som han fik en flyvning i under et besøg i Falköping under en teknikerkursus for et par år tilbage.

”Jeg savner strækflyvningen”, siger han. Kort og godt.

I strækflyvningen er man pioner hver dag. Alle bjerge er bestegne i verden, men himlen er hver dag ny. Jeg elsker det som ligger bag horisonten. At f. eks kunne flyve 300 km fra Hultsfred til Ludvika i nord på solens kraft bare fordi man kan er fantastisk, og den nysgerrighed vil fortsat være drivkraften for mig. At flyve en sådan flyvning ligger højt på ønskelisten for kommende sæsoner”, siger Niklas.

Åh ja, der er også lige et projekt, en stor investering, med en K8, som Niklas har købt en andel i for 3 000 SEK. Den skal renoveres til næste sommer, og så kan man være sikker på at træffe Niklas med sit karakteristiske brede grin under en CU i 3000 meters højde.

Andre portrætter i NORDIC GLIDING

På hvalsafari med Jo Inge

Sandane i Norge er en ekstremernes flyveplads, et ”hangarskib” omgivet af isbræer og stejle kilometerhøje fjeld. I fjorden 50 meter fra flyvepladsen svømmer hvalerne i dybet. Men i luften er det Jo Inge Bjørø som hersker i sin nye Arcus M med konceptet ”Fjord Gliding”.

Den ydmyge vinder

Det blev Per Morten Løvsland som tog årets NM-guld - endnu en gang, han vandt også i 2018. Trods fremgangen er han er en afdæmpet person, som nødig fremhæver sig selv.    Men tag ikke fejl. "Han demonstrerer topniveau i alt hvad han gør", siger dem som kender ham.

”Hvis pengene ikke går til lim og træ, så er det for dyrt”

Formand i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk klub Johannes Lyng har nu givet stafetten videre efter 24 år som formand. Tilbage står hans utrættelige og forbilledlige indsats, som han forleden blev hædret for på Arnborg, hvor også Niels Sundberg skænkede sine Kranich II og SHK-fly til klubben.

”Begrænsninger er bare noget oppe i vores hoved”.

Det siger den tyske svæveflyver Klaus Ohlmann. Han har sine egne ideer om svæveflyvning og lykkedes med en mega-flyvning d. 17. maj fra Frankring til Grækenland. Flyvningen er summen af mange erfaringer som Klaus Ohlmann har gjort sig i de senere år.

Pik 20 E: Finsk selvstart i retrospekt

Svenske Jari Hyvarinen har ejet en PIK 20 E i flere år, Her er hans oplevelse med finsk selvstart - i retrospekt. Han har nemlig solgt den efter næsten 10 års ejerskab.

Svæveflyvning – det er noget jeg vil!

Jens Hansen er ny formand for Dansk Svæveflyver Union. Han blev fanget ind i svæveflyvningen for 30 år siden og har aldrig kigget tilbage

Drømmen om frihed

En dansk andelsgruppe på 3 piloter har bestilt en selvstartende ASG 32 MI. ”Det skulle altså bare være et Schleicher-fly”, siger Luise Bruen fra Kalundborg Flyveklub om valget.

Danske Peter Eriksen er ny præsident for IGC

Den nordiske rolle og indflydelse i internationalt idrætsliv styrkes markant med valget af Peter Eriksen til Præsident for IGC, International Gliding Commission

Drømmen om en Antares

En elektrisk selvstartende Lange Antares er ikke nogen discountløsning, men økonomien er acceptabel, når man er 6 ejere. Men det kræver tillid at købe fly, man aldrig har set - med en gruppe man aldrig har mødt. Danske Poul Kudal Guldbæk har valgt en utraditionel, men interessant løsning på sine flydrømme.

“I strækflyvningen er man pioner hver dag”

Det siger det svenske "come-back-kid" Niklas Eriksson, 48, fra Hultsfred SFK.

”Mit andet fly er en Libelle!”

På jobbet er det superpræcis og krævende F16-flyvning som gælder. I fritiden danser den danske jagerpilot GER videre på himlen i en Libelle med noget lavere hastighed. De to verdener er meget forskellige, men der er også overraskende punkter, hvor svæveflyvningen og potent militærflyvning har mere til fælles end andre typer af flyvning.

”Rumæneren”

Hvad skal man vælge når man præsenteres for et valg mellem et østeuropæisk diesellokomotiv eller en TMG? Morten Bennick har en andel i en meget usædvanlig TMG - en

Svenske svæveflyvere får hæderspriser

Det svenske flygsportsforbund har tildelt Robert Danewid fortjenstmedaljen i guld for en lang og vedholdende indsats for svæveflyvningen. Hans Folkesson fra Borås får desuden Kongelig medalje.

Guppy feber

Som en flyvende vinge – bare uden livsfare! En Genesis 2 er en hyper-eksotisk flyvemaskine og noget af det nærmeste man kommer på en flyvende vinge. Stefan Björnstam fra Östra Sörmlands FK ejede egentlig en DG 600, men er nu blevet smittet af ”Guppy-feberen”.

Ingo Renner – 37000 timmar segelflygtid!

Ingo Renner, Tocumwal, Caproni Calif: Möt tre ikoniska begrepp i Australiens segelflyg

Fra Twin Astir til Super Hercules

Den 23-årige svæveflyvepilot med pilotnavnet ”ZAB” gik direkte fra svæveflyvningen til en karriere som Hercules-pilot i det danske flyvevåben. ”Som i svæveflyvningen oplever man skulle udnytte vejr og flyvemaskine til det maksimale”, siger han.

Den flyvende læge

Danske Anker Lauridsen er en af cirka 200 nordiske flyvelæger, som holder os på vingerne. Selv kan han se tilbage på en lang karriere som slæbepilot i en svæveflyveklub

Till mig själv

Vilka förmaningar skulle jag vilja ge mig själv som nybörjare? Vad finns det för ”do´s and dont´s”?

Den nordiske forbindelse

Niels Sundberg og Arne Boye-Møller har gennem 20 år delt interessen for svæveflyvning, og gennem de sidste 10 år været dybt involveret i udviklingen af Jonker Sailplanes.

Flyv til Dan-Glide

En af de største svæveflyveværksteder i Norden, Dan-Glide, er flyttet til Vamdrup Flyveplads, tæt på Kolding. Mere plads, nyere faciliteter og en flyveplads uden for døren giver nye muligheder og bestemt mere liv på værkstedet.

Han træner talenterne

Geert Sørensen er DSvU’s nye talenttræner i en ny-oprettet stilling. Han skal spotte de danske talenter og sætte system i deres udvikling.

”En drøm at passe Arnborg”

Centerchefen på Arnborg lover topfaciliteter i Danmarks bedste termikområde.

”Flere medlemmer, tak”

Malou skal skaffe flere medlemmer i svæveflyvningen!

Erfaren stifinder i regeljunglen

Ole Gellert Andersen er the go-to-guy i dansk svæveflyvning, når det drejer sig om at finde vej i regeljunglen

Et liv på flyvepladsen

Göran Karlsson, svæveflyver, flyveleder og allround-fikser af alt elektronik og flyvning.

Ridin’ with The King

Sebastian Kawa er uden diskussion verdens bedste pilot. Med 27 VM-medaljer, heraf 22 guld i varierende klasser er han kongen, som alle er tvungen til at forholde sig til. Men hvem er Sebastian Kawa egentligt?

14-årig flyver ASW 24

Kevin Wennborg er for ung til køre 30 km/t på scooter. Men i luften må han flyve op til 280 km/t i Landskronas ASW 24. Det er da dynamit, når man er 14 år gammel.

60 år i sportens tjeneste

”Godt, at jeg ikke blev fodboldspiller, for der er man gammel i sporten, når man er 40 år”. Det siger Per Winther, Vestjysk Svæveflyveklub efter 60 år i svæveflyvning. Selv om han fylder 78 år i år deltog han i årets danske mesterskab. I hvilken anden sport kan man gøre det?

VM-guld på lånte vinger

Flyet brændte før VM i Ostrow, men Rasmus Ørskov vandt alligevel den første nordiske senior-guldmedalje siden 1983.

Mr. Fix it

Thomas Pyls, født i Tyskland, holder en stor del af de nordiske svæveflyvere på vingerne. Ground loops? Sønderslåede canopies? Pyls Flygservice klarer næsten alt i værkstedet i Lidköping.

Antropolog, kvinde og svæveflyver

Er svæveflyvning mandekultur? Danske Perle Møhl er som antropolog vant til observere og analysere kulturer. Så hvordan er det at være ny elev OG kvinde i en svæveflyveklub?

Friend-ship

Vennerne Roslund og Danewid er nu ejere af Skandinaviens første ASG 32.

“Jeg er omringet av fantastiske mennesker i denne sporten!”

Det siger norske Trude LIavåg, som gik fra "lille elev" til instruktør i NTNU Flyklubb.

Segelflyget tände gnisten för flyg

Det säger Mikael Roslund, Ljungbyheds SFK, ex Draken-pilot, ex luftkaptajn. Segelflygare sedan 1971

Egil Roland: Alle jagter den perfekte flyturen

"Flyinteressen har alltid vært der, uten at jeg helt vet hvorfor. Ingen i min familie har drevet med flyging i noen form, så hvorfor det ”slo ut” hos meg, vet jeg ikke". Det siger Egil Roland, 53, fra Nome Flyklubb

I luften er vi alle ens

I 2004 blev Jens Sternberg ramt af en alvorlig ulykke, som lammede ham fra brystet og ned. Nu er han tilbage i svæveflyvningen og en af de drivende kræfter i Uppsala-svæveflyvernes seneste successprojekt – en håndstyret Duo Discus XLT som flyves under projektnavnet "Alla kan flyga".

Cirrus vs LS-1 f: Shoot-out i klubklassen

Standard-Cirrus og LS-1 var nyskabende designs for 50 år siden, og for mange markerede de indgangen til den moderne tidsalder i konstruktion af svævefly. Thomas Hansen fra Stockholms SFK og Per Carlin, Arboga FK skriver her om deres erfaringer med at eje en funktionel klubklasse-klassiker.

Åke Pettersson: I svæveflyvningens tjeneste!

Han har deltaget i 16 VM, har 14 SM guld, 7000 svæveflyvetimer hvoraf 2000 i skoling og mindst et par hundrede elever kan takke ham for certifikatet. Svensk IGC-repræsentant i 20 år, VM-chief steward og ordførende i Segelflyget. Han har fløjet med legenderne og er nu selv blevet en. Åke Pettersson har haft et liv i svæveflyvningens tjeneste.

BLOM!

Efter næsten 50 år i svensk svæveflyvnings tjeneste nærmer pensionen sig for chefinstruktør Anders Blom. Han afløste en legende i jobbet, men har gennem dedikation og talent fået sin helt egen plads i Segelflygets Hall of Fame.