“I strækflyvningen er man pioner hver dag”

Det siger det svenske "come-back-kid" Niklas Eriksson, 48, fra Hultsfred SFK.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Privat

Niklas i en vanlig situation – i bagsædet på klubbens skolefly.

Link to automatic translation

Navn: Niklas Eriksson
Alder: 48 år
Job: Konsulent, Marineingeniør
Klub: Hultfreds SFK, startede i Katrineholm.
Antal timer: Cirka 1000
Roller: Instruktør, tekniker, medlem af Segelflygets styrelse, aktiv i SELKO (Segelflygets Luftrumskomité).

 

Ved du hvad jeg gerne vil? Bygge mit eget ava-fly i træ. Det skal være en Lo-100, som er et hjemmebygget fly som er letbygget. Der er ingen underlige løsninger, og alle med lidt kendskab til træ-arbejde kan være med. Men jeg starter med at bygge et byggelokale”.

Citatet kommer promte, da NORDIC GLIDING taler med Niklas Eriksson fra Hulsfred SFK.

Som det fremgår har Niklas Eriksson sine egne tanker og idéer om hvad der gør livet værd at leve. Med sin energi og virkelyst er han også på flere områder en typisk repræsentant for de frivillige kræfter som holder klubberne i gang i Norden.

“Comeback kid”

Typisk var det også, at han gennem nogle år, faktisk længere tid, måtte tage en pause fra flyvningen, da både børn, familieliv og karriere fyldte kalenderen.

Der kunne den flyvende karriere være stoppet permanent, som det har været tilfældet med mange andre piloter gennem tiderne. Men svæveflyvningen havde bidt sig fast i Niklas, som i øvrigt også er vokset op med en far som havde interesse for svæveflyvning.

Det blev til en 12-13 års pause. Men min kone bemærkede, at jeg havde en tendens til at se op mod CU-himlen. En dag sagde hun til mig: “Du er flygsugen”, hvilket var en korrekt observation”.

”Jeg havde aldrig sluppet flyvningen. Så tog jeg mit certifikat i 2013 en gang til “, siger han. “Jeg har i øvrigt en aftale med familien om mit tidsforbrug, så jeg disponerer over en hel dag hver anden uge. Så er det på plads”, forklarer han.

 

Niklas (med orange hat) på hjemmebasen i Hultsfred

Hjemmebasen Hultsfred

Niklas flyver mest fra hjemmeklubben i Hultsfred, som ligger cirka 100 km øst for Jönkoping. Der er ikke nogen stor klub med bare 7-8 aktive medlemmer, som disponerer over en ASK 21 og en LS-7.


Til gengæld har klubber masser af plads på den store flyveplads, som er en gammel krigsbase. Det betyder 1950 meter x 45 meter betonbane og en græsbane, som klubben lander på.

”Vi har både terminalbygning og et vandrehjem, som bare koster 100 kroner per nat. Så man bor godt her, og klubben mange gæster på den konto, siger Niklas.




Vejret er også godt i Hultsfred, siger Niklas:

Vi har god termik, som bl.a. skyldes vores lidt specielle topografi med sandjord, og det giver flere dage hvert år med base på 3000 meter og MEGET godt stig. Men kommer man lavt, giver terrænet problemer, fordi vi har meget skov, siger han”.

Hultsfred ligger cirka 50 km fra den svenske østkyst, og i situationer med vestlig strømning kan man glæde sig over, at man har cirka 300 km landmasse foran sig (afstanden til Göteborg). Det giver en stabil kontinentaltermik.

Niklas har været instruktør (lærer) siden 1997, og flere piloter kan takke ham for certifikatet. ”Det vigtigste er, at det er lystfyldt, når man er instruktør, og man skal finde de momenter man synes giver mest mening”, siger han.

”Der er nogen instruktører som finder glæde i at producere mange skolestarter, andre i at få eleverne til at vokse. For mig er begge typer af skoling interessante, men jeg fokuserer meget på videreuddannelsen af eleverne, og noget af det heftigste er at se, når eleverne lykkedes med skolingen”, konkluderer han.

Men hvor mange eleverne tidligere var unge, er der nu mange voksne og ældre elever, og det stiller helt andre krav til skolingen.

”Det kan være meget udfordrende med ældre elever, og min erfaring er, at det kræver en større kontinuitet i skolingen, for at det skal give fremgang. Man skal ikke holde lange pauser med skolingen, for specielt med ældre elever”, filosoferer Niklas.

Niklas med gæsten Stefan under en prøvelektion.

TMG fungerer også!

Niklas er ikke nogen religiøs type. Faktisk kan faktisk også godt lide at flyve andre typer af flyvning, fx TMG, som han har flere hundrede timer på.

Det har også givet mig mange gode oplevelser. Det kræver lidt systemtænkning – og man oplever luften som andre flyvekammerater i det motoriserede segment. En TMG kan være mere vanskelig at flyve, og det giver lidt mere præcision i flyvningen”, forklarer han.

”Og så kan man flyve i vejrsituationer, som man aldrig oplever som svæveflyver, og der lærer man en masse. Der var en bestemt flyvning som jeg aldrig glemmer fordi den påmindede mig om at være ydmyg.

”Det var en kort TMG-flyvning fra Katrineholm, hvor jeg startede min flyvekarriere til Nyköping – jeg tror, at jeg skulle hente en reservedel. Undervejs blev det dårligt vejr og med lav base på 300 meter, men jeg kendte terrænet godt, mine egne grænser og vidste præcis hvor jeg var.”

”På radioen hørte jeg pludselig en motorflyver som var fløjet vild i skyerne. Han vidste ikke hvor han var eller hvor meget plads han havde under skybasen, når han brød gennem.”

”Jeg kunne hjælpe ham og det gik fint. Men undervejs gik det op for mig, at det kunne være mig som var i en lignende situation, og at man altid skal være ydmyg.
Den tanker præger mig fortsat når jeg flyver”, siger han.

Strækflyvningen

I øjeblikket er der ikke så meget skoling for Niklas, og det gør, at han kan fantasere lidt mere om strækflyvningens glæder og dagdrømme om noget med lange vinger – fx en Nimbus 4, ASW 22 eller den Arcus som han fik en flyvning i under et besøg i Falköping under en teknikerkursus for et par år tilbage.

”Jeg savner strækflyvningen”, siger han. Kort og godt.

I strækflyvningen er man pioner hver dag. Alle bjerge er bestegne i verden, men himlen er hver dag ny. Jeg elsker det som ligger bag horisonten. At f. eks kunne flyve 300 km fra Hultsfred til Ludvika i nord på solens kraft bare fordi man kan er fantastisk, og den nysgerrighed vil fortsat være drivkraften for mig. At flyve en sådan flyvning ligger højt på ønskelisten for kommende sæsoner”, siger Niklas.

Åh ja, der er også lige et projekt, en stor investering, med en K8, som Niklas har købt en andel i for 3 000 SEK. Den skal renoveres til næste sommer, og så kan man være sikker på at træffe Niklas med sit karakteristiske brede grin under en CU i 3000 meters højde.

Andre portrætter i NORDIC GLIDING

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.

13 år i svæveflyvningens tjeneste

Efter 13 år som generalsekretær stopper Lars Agesen Pagh i DSvU. Han fik aldrig svæveflyvecertifikat, men hjertet tilhører alligevel sporten. På jorden har han i jobbet fightet for at sætte de mest optimale rammer for sporten og piloterne i Danmark. Men nu kæmper han sin egen private kamp mod alvorlig sygdom.

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  

Erik Jensen hædret med DSvU’s Göta-pokal

Gøtapokalen er DSvUs højeste hædersbevisning, som uddeles for særlig fortjenstfuld indsats i dansk svæveflyvning. På årets repræsentantskabsmøde blev Erik Jensen, Nordsjællands SFK, den værdige modtager. Der blev desuden uddelt DSvUs Guldemblem til Torben Lund Simonsen, Henrik Buur Rasmussen og Kaj Lund for deres indsats for svæveflyvningen.

Svæveflyvning for alle: I øjenhøjde som radio-hjælpeinstruktør

21-årige danske Tobias Christensen Vinzents er blind, men har fundet sin egen måde at dyrke sin brændende interesse for flyvning på. Han lytter til radiokommunikation mellem fly og ATC. ”Han er så god til at tale i radio, at han er blevet min hjælpe-instruktør på BEG-radiokurset”, fortæller svæveflyve-instruktøren Søren Zebitz Nielsen.

Johannes Lyng 80 år

En af dansk svæveflyvnings absolutte ”Grand Old Men”, Johannes Lyng, runder et skarpt hjørne den 2. februar 2023, hvor han fylder 80 år. Dette er en meget personlig hyldest til min gamle ”storebror”, skriver Ulrik Friis.

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.

”Vi går til fly hver torsdag aften”

De danske kammerater Rasmus Heide og Erik Schultz har en ”lille klub”, et voksenværksted, hver torsdag. Her bringer de totalhavarerede fly – som selv fabrikkerne har opgivet – tilbage i luften. ”Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen”, fortæller Erik Schultz om det produktive fællesskab.

Mindeord: Poul Skjold Hansen 1939-2022

Vores far, Poul Skjold Hansen er sovet stille ind efter 6 måneders sygdom. ”Et pragtfuldt liv – jeg gør det gerne igen!”, var hans vurdering, skriver Søren og Mikkel Skjold Hansen her i dette mindeord.

Fyrværkeri, eksplosioner, flyvemaskiner!

Det britiske airshow-team Aerosparx flyver et vildt demo-program med 2 Grob 109B-motorsvævefly – omgivet af ild og røg. Showet inkluderer flyvning og manøvrer, som bestemt ikke er en del af en standard omskoling til TMG. Men Aerosparx går til grænsen, takket være mange års erfaring og nøje planlægning. NORDIC GLIDING har talt med Aerosparx Flight Lead Rob Barsby.

Oh là là! Til fjeldflyvningskursus i St Auban – i Dimona!

At man vælger at tage på flyvekursus på det franske nationalcenter i St Auban er ikke noget unikt. Det er det derimod, at man som danske Claus Kjær Jensen og klubkammeraten Alexander Borrel-Jensen fra Kolding fravælger passagerflyet til Nice og i stedet flyver klubbens Dimona derned. Oh là là!

Kaptajnen blev elev (igen)

Danske Søren Enderlein, 56, fra Nordsjællands SFK er luftkaptajn. Han lærte at flyve på svævefly som teenager, men familieliv og jobbet i den kommercielle flyvning krævede en pause på næsten 35 år. Nu er han tilbage i luften i den motorløse flyvning. ”Det giver mig en enorm ro og glæde dybt ind i sjælen at kunne flyve svævefly igen”, fortæller han om gensynet med den tabte kærlighed.

Pilot i Profil: Jannie Krogsdal

"En af de sjoveste flyveture ligger et par år tilbage, hvor jeg var med DASK i Lønstrup og flyve skræntflyvning. Det var helt vildt fantastisk at flyve deroppe. En meget speciel oplevelse jeg aldrig vil glemme". Det siger danske Jannie Krogsdal, 42, som er månedens profil. Hun er nok mest kendt for at være limet til sædet på sin elskede Pawnee på Arnborg, men det hele startede egentlig med svæveflyvningen.

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.

Pilotstafetten: Michael Mix

"Den mest inspirerende, jeg har fløjet med de senere år, har været Ulrik Sørensen fra SG-70. Han hjalp mig virkelig med at få flyveglæden tilbage, og så nørder han også flyvning på en måde jeg rigtig godt kan lide. Min gamle klubtræner Alan Bach er også i samme kategori. Han fik fat i mig i 2011, hvor jeg faktisk var ved at stoppe med flyvning". Det siger Michael Mix, 32, om sine forbilleder i sporten. Han er månedens profil.

Svæveflyvelegenden Åke Pettersson 1945 – 2022

Svenske Åke Petterssons karriere var yderst omfattende. Han deltog i 16 VM, fik 14 SM guld, han loggede 7000 svæveflyvetimer hvoraf 2000 timer i skoling og mindst et par hundrede elever kan takke ham for certifikatet. Han døde tirsdag d. 29. marts efter længere tids sygdom.

Et drømmejob for en svæveflyver

Jesper Borresen Hansen er DSvUs nye uddannelseskonsulent. Med en baggrund som geolog, socialrådgiver, mangeårig aktør i uddannelsesbranchen og selvfølgelig dedikeret svæveflyver er han vant til at håndtere både mennesker og teknik. ”Et drømmejob” kalder han det selv.

Pilot i profil: Lasse Edslev

Danske Lasse Edslev fik sidste weekend den prestigefulde Per Weishaupt-pokal. Den 20-årige pilot fra Aarhus Svæveflyveklub har trods sin unge alder akkumuleret 600 timer og en imponerende portefølje af mesterskabs-resultater. Passionen for flyvningen har han ikke fra fremmede. Hans far Uffe Edslev er også en erfaren konkurrencepilot.

Peter Eriksen hædret med Gøta-pokalen

På Repræsentantskabsmødet i Dansk Svæveflyver Union modtog Peter Eriksen fra Kolding Flyveklub Gøtapokalen for sit utrættelige engagement for dansk svæveflyvning gennem mange år.

Mylar i metermål

Svenske Göran Karlsson fra Dala-Järna har udvidet butikken og registreret nordicaviation.eu. Med 2000 artikler, hvoraf 1000 på lager, kan man regel finde, hvad man som svæveflyver har behov for. ”Ja, selv Mylar i metermål”, fortæller Göran, som altid har gang i noget nyt.

Mindeord: Jens Degner 1943-2022

Danske Jens Degner, ”Lange Jens”, er død efter kort tid sygdom. Han fik et langt liv i luften, både som SAS-kaptajn og med sin elskede svæveflyvning.

Jagten på det første svævefly

Christina Solberg fra Aarhus Svæveflyveklub har fået ny flyvemaskine, en LS1-f. Her er hendes historie.

Mindeord: Tidligere IGC-præsident Tor Johannessen død

Svæveflyver, militærpilot, SAS-kaptajn, modtager af Otto Lilienthal-medaljen, rekordholder, VM-pilot, VM-official og meget, meget andet. Norske Tor Johannessen døde nytårsaften 2021, 92 år gammel, men nåede meget i sit lange liv.

Pilotstaffetten: Arild Solbakken

"Jeg er optimist og tror seilflygingen absolutt har livets rett i en ellers stadig mer overfladisk verden med et mylder av døgnfluetilbud uten tilsvarende egenverdi". Det siger norske Arild Solbakken som fortsat er et aktiv i norsk svæveflyvning i denne udgave af Pilotstafetten.

Hr. 48-Volt og hans flyvemaskiner

Tyske Anton Roth eller bare Toni, som han kaldes i flyve-miljøet, er elektroingeniør, opfinder og trike-instruktør. Han har ombygget flere flytyper – herunder svævefly – med elektriske motorer.  Spørger man ham om elektrisk flyvning er svaret: ”Intet er umuligt” – og det er måske også hemmeligheden bag hans succes.

Pilotstafetten: Christina Solberg

"Til flyveklubbens introaften dukkede der 25 ældre mænd op og mig. Mændene synes fortællingen om aerodynamik var uhyre interessant, mens det eneste jeg kunne tænke på var hvornår jeg mon kunne prøve at flyve sådan et svævefly!" Det siger Christina Solberg om sin intro til svæveflyvning i denne udgave af Pilotstafetten.

Kan en cub også flyve sådan?

Göran Ax (1942-2018) fra Landskrona FK var dobbelt verdensmester, tidligere jagerpilot, højt anset SAS-kaptajn – og skulle det vise sig - en formidabel kusk på klubbens Piper Cub, da jeg skulle fotografere ASH 31 og EB 28 til en reportage til NORDIC GLIDING i 2013. Den opvisning glemmer jeg aldrig. Her er et ”Nedslag i logbogen”

Robert Danewid hædret med Stålismedaljen

Under weekendens svenske konference i Sigtuna blev en bevæget Robert Danewid tildelt Segelflygets højeste udmærkelse for et stort og mangeårigt arbejde for svæveflyvningen.

Her kommer Rebecca!

Rebecca Hansen er ny præsident i Norges Luftsportsforbund. Hun tager pladsen som den yngste præsident til dato og første kvinde. En fundamentalt chokerende oplevelse med et F-16-jagerfly som 7-årig sendte hende mod svæveflyvningen, som hun fortsat elsker dybt.

Birgitte Ørskov og Jørgen Thomsen: 110 års erfaring med svæveflyvning

Dette er historien om et modent kærestepar, en Arcus og et bryllup i Australien, 40 rekordflyvninger, en mor til en verdensmester, en dobbelt hjernerystelse og vejen tilbage til livet. Alt dette kan man nå på sammenlagt 110 år i sporten, hvis man holder ud.

”Mesterskaberne er motoren i svæveflyvningen”

Det siger Börje Eriksson, 65, fra Uppsala. Han er en af kræfterne i den nye svenske tävlingskomité (TK). ”Vi skal ud i verden og deltage i internationale mesterskaber, Det er det eneste måde, vi hæver vores niveau på”, siger han. Börje og co. har en stor opgave foran sig, for 2 års Corona-krise har efterladt et trænings-efterslæb hos de nationale og internationale piloter.

 I en tynd tråd

Thomas Dantoft hænger i en tynd tråd – både i fritiden når der skal startes i ASK 21 fra Kolding Flyveklub eller på jobbet når han som redder på Flyvevåbnets store redningshelikopter skal hente folk op fra havet. Men der er flere ligheder mellem svæveflyveklubben og jobbet i en redningseskadrille, fortæller han.

På hvalsafari med Jo Inge

Sandane i Norge er en ekstremernes flyveplads, et ”hangarskib” omgivet af isbræer og stejle kilometerhøje fjeld. I fjorden 50 meter fra flyvepladsen svømmer hvalerne i dybet. Men i luften er det Jo Inge Bjørø som hersker i sin nye Arcus M med konceptet ”Fjord Gliding”.

Den ydmyge vinder

Det blev Per Morten Løvsland som tog årets NM-guld - endnu en gang, han vandt også i 2018. Trods fremgangen er han er en afdæmpet person, som nødig fremhæver sig selv.    Men tag ikke fejl. "Han demonstrerer topniveau i alt hvad han gør", siger dem som kender ham.

”Hvis pengene ikke går til lim og træ, så er det for dyrt”

Formand i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk klub Johannes Lyng har nu givet stafetten videre efter 24 år som formand. Tilbage står hans utrættelige og forbilledlige indsats, som han forleden blev hædret for på Arnborg, hvor også Niels Sundberg skænkede sine Kranich II og SHK-fly til klubben.

”Begrænsninger er bare noget oppe i vores hoved”.

Det siger den tyske svæveflyver Klaus Ohlmann. Han har sine egne ideer om svæveflyvning og lykkedes med en mega-flyvning d. 17. maj fra Frankring til Grækenland. Flyvningen er summen af mange erfaringer som Klaus Ohlmann har gjort sig i de senere år.

Gunilla tog rekorden

April har været en produktiv rekord-måned for de nordiske svæveflyvere med 300 km T/R i Sverige, 760 km FAI trekant i DK og nu i fredags, på april måneds sidste dag, tre nye svenske rekorder sat af svenske Gunilla Lindell.

Cold feet gliding club

Svenske Wilhelm Wendt fortjener en eller anden form for survival-udmærkelse for at have siddet 10,5 time i ”bagsædet” på sin EB 29 DR søndag. I forsædet var Jim Acketoft. Men allerførst gennem lufthavet på minus 20 grader var Jims fødder! Uanset så var det super-vejr i både Sverige og Danmark, og rekordlisterne blev hærget godt og grundigt.

Pik 20 E: Finsk selvstart i retrospekt

Svenske Jari Hyvarinen har ejet en PIK 20 E i flere år, Her er hans oplevelse med finsk selvstart - i retrospekt. Han har nemlig solgt den efter næsten 10 års ejerskab.

Svæveflyvning – det er noget jeg vil!

Jens Hansen er ny formand for Dansk Svæveflyver Union. Han blev fanget ind i svæveflyvningen for 30 år siden og har aldrig kigget tilbage

Drømmen om frihed

En dansk andelsgruppe på 3 piloter har bestilt en selvstartende ASG 32 MI. ”Det skulle altså bare være et Schleicher-fly”, siger Luise Bruen fra Kalundborg Flyveklub om valget.

Danske Peter Eriksen er ny præsident for IGC

Den nordiske rolle og indflydelse i internationalt idrætsliv styrkes markant med valget af Peter Eriksen til Præsident for IGC, International Gliding Commission

Hans-Werner Grosse: 80 år i luften

Den tyske svæveflyvelegende Hans-Werner Grosse er død. Han fik 80 år i luften og blev et forbillede og mæcen for sporten.

Drømmen om en Antares

En elektrisk selvstartende Lange Antares er ikke nogen discountløsning, men økonomien er acceptabel, når man er 6 ejere. Men det kræver tillid at købe fly, man aldrig har set - med en gruppe man aldrig har mødt. Danske Poul Kudal Guldbæk har valgt en utraditionel, men interessant løsning på sine flydrømme.

“I strækflyvningen er man pioner hver dag”

Det siger det svenske "come-back-kid" Niklas Eriksson, 48, fra Hultsfred SFK.

”Mit andet fly er en Libelle!”

På jobbet er det superpræcis og krævende F16-flyvning som gælder. I fritiden danser den danske jagerpilot GER videre på himlen i en Libelle med noget lavere hastighed. De to verdener er meget forskellige, men der er også overraskende punkter, hvor svæveflyvningen og potent militærflyvning har mere til fælles end andre typer af flyvning.

”Rumæneren”

Hvad skal man vælge når man præsenteres for et valg mellem et østeuropæisk diesellokomotiv eller en TMG? Morten Bennick har en andel i en meget usædvanlig TMG - en

Svenske svæveflyvere får hæderspriser

Det svenske flygsportsforbund har tildelt Robert Danewid fortjenstmedaljen i guld for en lang og vedholdende indsats for svæveflyvningen. Hans Folkesson fra Borås får desuden Kongelig medalje.

Guppy feber

Som en flyvende vinge – bare uden livsfare! En Genesis 2 er en hyper-eksotisk flyvemaskine og noget af det nærmeste man kommer på en flyvende vinge. Stefan Björnstam fra Östra Sörmlands FK ejede egentlig en DG 600, men er nu blevet smittet af ”Guppy-feberen”.

Ingo Renner – 37000 timmar segelflygtid!

Ingo Renner, Tocumwal, Caproni Calif: Möt tre ikoniska begrepp i Australiens segelflyg

Fra Twin Astir til Super Hercules

Den 23-årige svæveflyvepilot med pilotnavnet ”ZAB” gik direkte fra svæveflyvningen til en karriere som Hercules-pilot i det danske flyvevåben. ”Som i svæveflyvningen oplever man skulle udnytte vejr og flyvemaskine til det maksimale”, siger han.

1011 km deklareret FAI trekant med 160 km/t!

1000 km dagen før i en hyret Jonker JS1. Så hvorfor ikke prøve en gang til – denne gang med deklareret 1000 km FAI-trekant? Det lykkedes, berettes her af Mads Lykke fra Vejle Svæveflyveklub, som var en del af teamet på Douglas.

Den flyvende læge

Danske Anker Lauridsen er en af cirka 200 nordiske flyvelæger, som holder os på vingerne. Selv kan han se tilbage på en lang karriere som slæbepilot i en svæveflyveklub

Till mig själv

Vilka förmaningar skulle jag vilja ge mig själv som nybörjare? Vad finns det för ”do´s and dont´s”?

Wendts VM-Værktøj

Ljungbyheds Wilhelm Wendt har byttet sin EB 28 ud med en super-hot EB 29 DR så han og teamkammeraten Jim Acketoft nu er bevæbnet til tænderne i VM-regi.

Den nordiske forbindelse

Niels Sundberg og Arne Boye-Møller har gennem 20 år delt interessen for svæveflyvning, og gennem de sidste 10 år været dybt involveret i udviklingen af Jonker Sailplanes.

Flyv til Dan-Glide

En af de største svæveflyveværksteder i Norden, Dan-Glide, er flyttet til Vamdrup Flyveplads, tæt på Kolding. Mere plads, nyere faciliteter og en flyveplads uden for døren giver nye muligheder og bestemt mere liv på værkstedet.

Han træner talenterne

Geert Sørensen er DSvU’s nye talenttræner i en ny-oprettet stilling. Han skal spotte de danske talenter og sætte system i deres udvikling.

”En drøm at passe Arnborg”

Centerchefen på Arnborg lover topfaciliteter i Danmarks bedste termikområde.

”Flere medlemmer, tak”

Malou skal skaffe flere medlemmer i svæveflyvningen!

Erfaren stifinder i regeljunglen

Ole Gellert Andersen er the go-to-guy i dansk svæveflyvning, når det drejer sig om at finde vej i regeljunglen

Et liv på flyvepladsen

Göran Karlsson, svæveflyver, flyveleder og allround-fikser af alt elektronik og flyvning.

Ridin’ with The King

Sebastian Kawa er uden diskussion verdens bedste pilot. Med 27 VM-medaljer, heraf 22 guld i varierende klasser er han kongen, som alle er tvungen til at forholde sig til. Men hvem er Sebastian Kawa egentligt?

14-årig flyver ASW 24

Kevin Wennborg er for ung til køre 30 km/t på scooter. Men i luften må han flyve op til 280 km/t i Landskronas ASW 24. Det er da dynamit, når man er 14 år gammel.

60 år i sportens tjeneste

”Godt, at jeg ikke blev fodboldspiller, for der er man gammel i sporten, når man er 40 år”. Det siger Per Winther, Vestjysk Svæveflyveklub efter 60 år i svæveflyvning. Selv om han fylder 78 år i år deltog han i årets danske mesterskab. I hvilken anden sport kan man gøre det?

VM-guld på lånte vinger

Flyet brændte før VM i Ostrow, men Rasmus Ørskov vandt alligevel den første nordiske senior-guldmedalje siden 1983.

Mr. Fix it

Thomas Pyls, født i Tyskland, holder en stor del af de nordiske svæveflyvere på vingerne. Ground loops? Sønderslåede canopies? Pyls Flygservice klarer næsten alt i værkstedet i Lidköping.

Antropolog, kvinde og svæveflyver

Er svæveflyvning mandekultur? Danske Perle Møhl er som antropolog vant til observere og analysere kulturer. Så hvordan er det at være ny elev OG kvinde i en svæveflyveklub?

Friend-ship

Vennerne Roslund og Danewid er nu ejere af Skandinaviens første ASG 32.

“Jeg er omringet av fantastiske mennesker i denne sporten!”

Det siger norske Trude LIavåg, som gik fra "lille elev" til instruktør i NTNU Flyklubb.

Segelflyget tände gnisten för flyg

Det säger Mikael Roslund, Ljungbyheds SFK, ex Draken-pilot, ex luftkaptajn. Segelflygare sedan 1971

Egil Roland: Alle jagter den perfekte flyturen

"Flyinteressen har alltid vært der, uten at jeg helt vet hvorfor. Ingen i min familie har drevet med flyging i noen form, så hvorfor det ”slo ut” hos meg, vet jeg ikke". Det siger Egil Roland, 53, fra Nome Flyklubb

I luften er vi alle ens

I 2004 blev Jens Sternberg ramt af en alvorlig ulykke, som lammede ham fra brystet og ned. Nu er han tilbage i svæveflyvningen og en af de drivende kræfter i Uppsala-svæveflyvernes seneste successprojekt – en håndstyret Duo Discus XLT som flyves under projektnavnet "Alla kan flyga".

Cirrus vs LS-1 f: Shoot-out i klubklassen

Standard-Cirrus og LS-1 var nyskabende designs for 50 år siden, og for mange markerede de indgangen til den moderne tidsalder i konstruktion af svævefly. Thomas Hansen fra Stockholms SFK og Per Carlin, Arboga FK skriver her om deres erfaringer med at eje en funktionel klubklasse-klassiker.

Åke Pettersson: I svæveflyvningens tjeneste!

Han har deltaget i 16 VM, har 14 SM guld, 7000 svæveflyvetimer hvoraf 2000 i skoling og mindst et par hundrede elever kan takke ham for certifikatet. Svensk IGC-repræsentant i 20 år, VM-chief steward og ordførende i Segelflyget. Han har fløjet med legenderne og er nu selv blevet en. Åke Pettersson har haft et liv i svæveflyvningens tjeneste.

”1500 km bør være muligt”

2015 har indtil nu været et fint år for Wilhelm Wendt og Jim Acketoft. WGC-debut, 1. plads i Hahnweide og svenske mestre i åben klasse er blandt resultaterne for den dynamiske duo i EB28. Som ekstra ”topping” startede de 9. juni fra klubben i Ljungbyhed og vendte Siljan-søen på en flyvning på 1092 km. Her er Jim og Wilhelm i samtale med Jens Trabolt.

Pilotstafetten: Steinar Øksenholt

"De norske fjellene fasinerer meg voldsomt og spesielt Rondane og Jotunheimen. Med utgangspunt i Vågå eller Frya har jeg nok mitt «beste spor». I fjelltermikk, på hanget eller i bølger finnes det ikke bedre drømmer eller favorittsteder å være. Et stort savn er en helårs flyplass på Vågå.". Det siger Fagsjef i Seilflyseksjonen, Norges Luftsportsforbund, Steinar Øksenholt som er hovedperson i denne udgave i Pilotstafetten.

BLOM!

Efter næsten 50 år i svensk svæveflyvnings tjeneste nærmer pensionen sig for chefinstruktør Anders Blom. Han afløste en legende i jobbet, men har gennem dedikation og talent fået sin helt egen plads i Segelflygets Hall of Fame.

Pilotstafetten: Peter Eriksen

"De største udfordringer? Luftrum, luftrum og luftrum. Den store udfordring lige nu er droner. Der er et enormt pres på myndighederne for at give droner adgang til at flyve i samme luftrum som os", fortæller danske Peter Eriksen, som er hovedperson i denne udgave af "Pilotstafetten".

”Giv den noget pedal!”

Et alvorligt Hangglider-havari ændrede Marianns liv for altid. Nu har svæveflyvningen igen givet Mariann luft under vingerne.

Fremtidens svævefly er i deres hoveder

Konstruktøren Michael Greiner er sammen med kollegaen Martin Heide den centrale figur i Schleichers udvikling af svævefly. Selv er han en underspillet og beskeden person, der nødig taler om sig selv. Det vigtigste er flyene, mener han. NORDIC GLIDING har mødt konstruktøren på hjemmebane for et eksklusivt panorama.