Isolering i selvisolation

Man skal isolere sig, siger myndighederne. Det er de gode folk i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk Klub, helt med på. Altså både Corona-isolering og isolering af hangaren, som nok er den flotteste i Norden.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: DASK

Den store DASK-hangar får et stort løft med fuld isolering.

Link to automatic translation

”Altså, vi holder meget øje med, at vi maksimalt er 5 medlemmer til stede på samme tid. Det vi jeg gerne gøre opmærksom på. Det må du gerne skrive!”.

Det siger Johannes Lyng, formand i DASK til NORDIC GLIDING om vinterens store projekt, altså både hangar-isolering og corona-isolering!

DASK fik for et par år tilbage 300 000 DKR i gave fra den danske Ellehammerfond til at isolere den store hangar på Arnborg og senest har DASK fået yderligere 42000 af Norlys-fonden til at fortsætte.

Klubportræt: DASK holder liv i den historiske flyvning

Det store arbejde med at isolere hangaren er fortsat her i januar måned, drevet af de nærmest utrættelige Duracell-drevne DASK-medlemmer.
”Vi har fået en tømrer til at hjælpe os med arbejdet”, siger Johannes Lyng og fortsætter: ”Men vi hjælper til, og det betyder, at vi har fået en god pris på projektet”.

DASK-hangaren på en flot sommerdag – pre-corona.

I hangaren er der byggelokaler, køkken og plads til DASK store og omfattende aktiviteter – som jo mest handler om restaurering og flyvning med de historiske svævefly.

Man skal også bevare de gamle fly, og den slags kræver en god hangar, siger Johannes:

Vi får først og fremmest et stabilt klima i hangaren, når vi isolerer, og det giver en lavere luftfugtighed. Det er meget tydeligt, for vi kan se, at her er behageligt under fx varme sommerdage. I uisolerede hangarer bliver der meget varmt, og det er præcis som fugt dårligt for flyene som tørrer ud, men i vores hangar er der stabile forhold. Vi har eksempelvis ikke længere kondens på de store metalspær, og det er godt”, siger Johannes. ”Det er faktisk den billigste form for vedligehold, man kan tænke sig.”

”Alt hvad der er dårligt for vores fly er kombinationen af fugt, oxygen og metal, og kan vi eliminere en af delene, kommer man langt”, siger han og fremhæver også klubbens nye massive super-affugter, som er skaffet med den typiske pris til 0 kroner– gratis – fra det omliggende samfund.

Den nye store super-affugter skal sikre de gamle træfly et godt og langt liv.

Hangaren, når den er endeligt færdigisolering, er nok – faktisk ret bestemt – nordens flotteste hangar. Johannes som er ydmyg jyde er modstander af overdreven PR, men her holder han med skribenten: ”Jo, det er rigtigt. Den bliver utrolig flot. Jeg kender ikke nogen hangar som er flottere”, siger han.
Det er også værd at nævne, at DASKs medlemmer og sponsorer spytter en del penge i kassen til klubbens aktiviteter: Cirka 130 000 om året bliver det til, og det er til at sikre, at klubben fortsat kan udvikle sig uden at sætte økonomien i minus. Det sidste er formanden vældigt optaget af.

Formand Johannes Lyng siddende i den “nye” Gö 4 flankeret af Klaus Degner.

DASK er også færdig med renoveringen af det gamle Wolf Hirth Gö4, som har levet en trist og inaktiv tilværelse i et hønsehus, indtil DASK fik fingrene i det noget trætte fly for et par år siden. Gö 4 er et side-by-side-svævefly først leveret i 1945 og er karakteristisk med sit side-by-side-layout.

DASK har valgt at male flyet i farven ”skrig-gul”, for som Johannes siger, ”så var det den farve, vi fandt inderst da vi strippede de mange lag maling af flyet”.

”Nu venter vi bare på ”papirkrigen” med Trafikstyrelsen, så vi kan komme ud og flyve når vejret tillader det. Det er i øvrigt præcis 50 år siden, at Gö4’eren sidst fløj i 1971, så det er da specielt”, slutter Johannes Lyng.

Flere historiske artikler i NORDIC GLIDING

Danmarks Bergfalke (och en överlevare från det kalla kriget)

Den första danska Lehrmeistern hämtades i DDR med flygsläp sommaren 1959. OY-BAX skulle till klubben på Bornholm. När man passerade kustlinjen blev det östtyska gränsskyddet, som ju alltid var hyperalert, riktigt nervösa. Så de besköt släpet - som dock överlevde! Men i början av september i år fick vi tillfälle att flyga Lehrmeistern OY-BAX på Arnborg.

”Det var fantastisk at flyve her”.

En gruppe entusiaster fik lørdag luft under vingerne til det unikke Lønstruptræf. "Vildt fantastisk", lød vurderingen.

Röd Front!

Historien om segelflyg i Sovjetunionen under mellankrigstiden; Läs vidare, kamrat!

I 100 meter over klitterne

I disse dage er der døgnbemanding på vejrudsigten hos de gode folk fra DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk klub. Bliver der vestenvind – gerne med en nordlig komponent – og en vindstyrke på 8-10 kt eller derover, så er der linet op til det årlige Lønstruptræf. En herlig ramsaltet og vild oplevelse som bør være på alles bucket list.

De banade väg för Perlan

Två vågpionjärer, idag tämligen okända för de flesta segelflygare. Joachim Küttner lade grunden till våra kunskaper om hur lävågor bildas och fungerar. Erich Klöckner var den förste att flyga upp i stratosfären, och det i ett segelflygplan. Så nästa gång du sitter och njuter i en våg över Opdal, Vågå, Ottsjö, Kiruna eller Hede så skänk Küttner och Klöckner en tanke!

Silver-C fyller 90 år

De tre momenten för silver-C; uthållighetsflygning på 5 tim, distansflygning på 50 km och höjdvinst på 1000 m är idag inte speciellt svåra att uppnå, men för 90 år sedan var det en prestation.

”Hvis pengene ikke går til lim og træ, så er det for dyrt”

Formand i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk klub Johannes Lyng har nu givet stafetten videre efter 24 år som formand. Tilbage står hans utrættelige og forbilledlige indsats, som han forleden blev hædret for på Arnborg, hvor også Niels Sundberg skænkede sine Kranich II og SHK-fly til klubben.

Ålleberg: Svenska segelflygets högborg fyller 80 år

Segelflygskolan på Ålleberg blev uppförd efter förebild i tyska Wasserkuppe efter en nationell insamling för precis 80 år sedan. Robert Danewid berättar här den fascinerande historien om svenska segelflygets högborg.

Världsrekordet som inte blev något

Den 4 maj 1931, alltså för 90 år sedan, flög Günther Groenhoff i Fafnir från München till Kaaden i Tjeckoslovakien. Distansen blev 272 km. Det var ett uofficielt världsrekord, och Groenhoffs Kaaden flygning räknas som en av segelflygningens allra största bedrifter