Isolering i selvisolation

Man skal isolere sig, siger myndighederne. Det er de gode folk i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk Klub, helt med på. Altså både Corona-isolering og isolering af hangaren, som nok er den flotteste i Norden.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: DASK

Den store DASK-hangar får et stort løft med fuld isolering.

Link to automatic translation

”Altså, vi holder meget øje med, at vi maksimalt er 5 medlemmer til stede på samme tid. Det vi jeg gerne gøre opmærksom på. Det må du gerne skrive!”.

Det siger Johannes Lyng, formand i DASK til NORDIC GLIDING om vinterens store projekt, altså både hangar-isolering og corona-isolering!

DASK fik for et par år tilbage 300 000 DKR i gave fra den danske Ellehammerfond til at isolere den store hangar på Arnborg og senest har DASK fået yderligere 42000 af Norlys-fonden til at fortsætte.

Klubportræt: DASK holder liv i den historiske flyvning

Det store arbejde med at isolere hangaren er fortsat her i januar måned, drevet af de nærmest utrættelige Duracell-drevne DASK-medlemmer.
”Vi har fået en tømrer til at hjælpe os med arbejdet”, siger Johannes Lyng og fortsætter: ”Men vi hjælper til, og det betyder, at vi har fået en god pris på projektet”.

DASK-hangaren på en flot sommerdag – pre-corona.

I hangaren er der byggelokaler, køkken og plads til DASK store og omfattende aktiviteter – som jo mest handler om restaurering og flyvning med de historiske svævefly.

Man skal også bevare de gamle fly, og den slags kræver en god hangar, siger Johannes:

Vi får først og fremmest et stabilt klima i hangaren, når vi isolerer, og det giver en lavere luftfugtighed. Det er meget tydeligt, for vi kan se, at her er behageligt under fx varme sommerdage. I uisolerede hangarer bliver der meget varmt, og det er præcis som fugt dårligt for flyene som tørrer ud, men i vores hangar er der stabile forhold. Vi har eksempelvis ikke længere kondens på de store metalspær, og det er godt”, siger Johannes. ”Det er faktisk den billigste form for vedligehold, man kan tænke sig.”

”Alt hvad der er dårligt for vores fly er kombinationen af fugt, oxygen og metal, og kan vi eliminere en af delene, kommer man langt”, siger han og fremhæver også klubbens nye massive super-affugter, som er skaffet med den typiske pris til 0 kroner– gratis – fra det omliggende samfund.

Den nye store super-affugter skal sikre de gamle træfly et godt og langt liv.

Hangaren, når den er endeligt færdigisolering, er nok – faktisk ret bestemt – nordens flotteste hangar. Johannes som er ydmyg jyde er modstander af overdreven PR, men her holder han med skribenten: ”Jo, det er rigtigt. Den bliver utrolig flot. Jeg kender ikke nogen hangar som er flottere”, siger han.
Det er også værd at nævne, at DASKs medlemmer og sponsorer spytter en del penge i kassen til klubbens aktiviteter: Cirka 130 000 om året bliver det til, og det er til at sikre, at klubben fortsat kan udvikle sig uden at sætte økonomien i minus. Det sidste er formanden vældigt optaget af.

Formand Johannes Lyng siddende i den “nye” Gö 4 flankeret af Klaus Degner.

DASK er også færdig med renoveringen af det gamle Wolf Hirth Gö4, som har levet en trist og inaktiv tilværelse i et hønsehus, indtil DASK fik fingrene i det noget trætte fly for et par år siden. Gö 4 er et side-by-side-svævefly først leveret i 1945 og er karakteristisk med sit side-by-side-layout.

DASK har valgt at male flyet i farven ”skrig-gul”, for som Johannes siger, ”så var det den farve, vi fandt inderst da vi strippede de mange lag maling af flyet”.

”Nu venter vi bare på ”papirkrigen” med Trafikstyrelsen, så vi kan komme ud og flyve når vejret tillader det. Det er i øvrigt præcis 50 år siden, at Gö4’eren sidst fløj i 1971, så det er da specielt”, slutter Johannes Lyng.

Flere historiske artikler i NORDIC GLIDING

Kystinspektion i Bergfalke

DASK, den danske svæveflyvehistoriske klub, leverede på sidste dag i september endnu en af de eksotiske Lønstrup-træf ved den danske Vestkyst. Vindretningen var perfekt, men det blæste helt sindssygt. Det gav både fordele og ulemper…

För 50, 40 och 30 år sedan

Fem jubileum - PIK 20, Smirnoff Rally, VM i Hobbs, VM i Borlänge och tidningen Segelflygsport

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.

Varför har amerikanska segelflygplan så dåliga prestanda?

I Europa är ASK 21 ett vanligt skolflygplan, kanske det vanligaste. ASK 21 har ett glidtal på 34. Många i Sverige menar att det är alldeles för dåligt för ett skolflygplan. I USA är Schweizer 2-33 det vanligaste skolflygplanet. Den har ett glidtal på 22. Varför har amerikanska segelflygplan överlag så dåliga prestanda? Kan inte jänkarna bättre?

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.

Långt före sin tid – SZD 8 Jaskolka – ikonisk pärla från 50-talet

Jaskolkan (Svalan) var först med många delar vi idag tar för självklara och en viktig del i ett paradigmskifte för vad som ansågs vara viktiga parametrar i ett modernare segelflyg. NG:s Bernt Hall har flugit det polska segelflygplanet med karisma och ”racing vibbar” - 50-talets Jonker JS3?

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken

Alexander Lippisch – ett rastlöst geni

Alexander Martin Lippisch (1894-1976) var en tysk flygplanskonstruktör, som konstruerade segelflygplan på 20- och 30-talet, byggde stjärtlösa motor- och segelflygplan och är en av skaparna av deltavingen. Även om Lippisch förefaller ha varit en rastlös själ med en oförmåga eller ovilja att avsluta sina projekt, det fick andra göra, var han under mer än 10 år den mest inflytelserika konstruktören av segelflygplan under den, förmodligen, viktigaste perioden av segelflygets utveckling.

Johannes Lyng 80 år

En af dansk svæveflyvnings absolutte ”Grand Old Men”, Johannes Lyng, runder et skarpt hjørne den 2. februar 2023, hvor han fylder 80 år. Dette er en meget personlig hyldest til min gamle ”storebror”, skriver Ulrik Friis.