Isolering i selvisolation

Man skal isolere sig, siger myndighederne. Det er de gode folk i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk Klub, helt med på. Altså både Corona-isolering og isolering af hangaren, som nok er den flotteste i Norden.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: DASK

Den store DASK-hangar får et stort løft med fuld isolering.

Link to automatic translation

”Altså, vi holder meget øje med, at vi maksimalt er 5 medlemmer til stede på samme tid. Det vi jeg gerne gøre opmærksom på. Det må du gerne skrive!”.

Det siger Johannes Lyng, formand i DASK til NORDIC GLIDING om vinterens store projekt, altså både hangar-isolering og corona-isolering!

DASK fik for et par år tilbage 300 000 DKR i gave fra den danske Ellehammerfond til at isolere den store hangar på Arnborg og senest har DASK fået yderligere 42000 af Norlys-fonden til at fortsætte.

Klubportræt: DASK holder liv i den historiske flyvning

Det store arbejde med at isolere hangaren er fortsat her i januar måned, drevet af de nærmest utrættelige Duracell-drevne DASK-medlemmer.
”Vi har fået en tømrer til at hjælpe os med arbejdet”, siger Johannes Lyng og fortsætter: ”Men vi hjælper til, og det betyder, at vi har fået en god pris på projektet”.

DASK-hangaren på en flot sommerdag – pre-corona.

I hangaren er der byggelokaler, køkken og plads til DASK store og omfattende aktiviteter – som jo mest handler om restaurering og flyvning med de historiske svævefly.

Man skal også bevare de gamle fly, og den slags kræver en god hangar, siger Johannes:

Vi får først og fremmest et stabilt klima i hangaren, når vi isolerer, og det giver en lavere luftfugtighed. Det er meget tydeligt, for vi kan se, at her er behageligt under fx varme sommerdage. I uisolerede hangarer bliver der meget varmt, og det er præcis som fugt dårligt for flyene som tørrer ud, men i vores hangar er der stabile forhold. Vi har eksempelvis ikke længere kondens på de store metalspær, og det er godt”, siger Johannes. ”Det er faktisk den billigste form for vedligehold, man kan tænke sig.”

”Alt hvad der er dårligt for vores fly er kombinationen af fugt, oxygen og metal, og kan vi eliminere en af delene, kommer man langt”, siger han og fremhæver også klubbens nye massive super-affugter, som er skaffet med den typiske pris til 0 kroner– gratis – fra det omliggende samfund.

Den nye store super-affugter skal sikre de gamle træfly et godt og langt liv.

Hangaren, når den er endeligt færdigisolering, er nok – faktisk ret bestemt – nordens flotteste hangar. Johannes som er ydmyg jyde er modstander af overdreven PR, men her holder han med skribenten: ”Jo, det er rigtigt. Den bliver utrolig flot. Jeg kender ikke nogen hangar som er flottere”, siger han.
Det er også værd at nævne, at DASKs medlemmer og sponsorer spytter en del penge i kassen til klubbens aktiviteter: Cirka 130 000 om året bliver det til, og det er til at sikre, at klubben fortsat kan udvikle sig uden at sætte økonomien i minus. Det sidste er formanden vældigt optaget af.

Formand Johannes Lyng siddende i den “nye” Gö 4 flankeret af Klaus Degner.

DASK er også færdig med renoveringen af det gamle Wolf Hirth Gö4, som har levet en trist og inaktiv tilværelse i et hønsehus, indtil DASK fik fingrene i det noget trætte fly for et par år siden. Gö 4 er et side-by-side-svævefly først leveret i 1945 og er karakteristisk med sit side-by-side-layout.

DASK har valgt at male flyet i farven ”skrig-gul”, for som Johannes siger, ”så var det den farve, vi fandt inderst da vi strippede de mange lag maling af flyet”.

”Nu venter vi bare på ”papirkrigen” med Trafikstyrelsen, så vi kan komme ud og flyve når vejret tillader det. Det er i øvrigt præcis 50 år siden, at Gö4’eren sidst fløj i 1971, så det er da specielt”, slutter Johannes Lyng.

Flere historiske artikler i NORDIC GLIDING

Världsrekordet som inte blev något

Den 4 maj 1931, alltså för 90 år sedan, flög Günther Groenhoff i Fafnir från München till Kaaden i Tjeckoslovakien. Distansen blev 272 km. Det var ett uofficielt världsrekord, och Groenhoffs Kaaden flygning räknas som en av segelflygningens allra största bedrifter

Tabell, sticka eller ring – historien om “best speed”

För 30-40 år sedan satt det en MacCready-ring i alla segelflygplan. Idag är den ofta utslängd. Det enda som påminner oss om ringen är att det värde vi ställer in i ”komputtern” för att ge farten vi ska hålla benämns ”MC”, som en påminnelse om Paul MacCready och hans ring. Och ändå är det inte MacCready som ska ha hela äran av att ha ”uppfunnit” teorin för bästa fart.

Hans-Werner Grosse: 80 år i luften

Den tyske svæveflyvelegende Hans-Werner Grosse er død. Han fik 80 år i luften og blev et forbillede og mæcen for sporten.

Isolering i selvisolation

Man skal isolere sig, siger myndighederne. Det er de gode folk i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk Klub, helt med på. Altså både Corona-isolering og isolering af hangaren, som nok er den flotteste i Norden.

Cockpit genom tiderna

2020 fyller segelflyget 100 år, och utvecklingen har ju varit enorm sedan dess. Det har skrivits mycket om segelflygplanens tekniska och aerodynamiska utveckling under dessa 100 år. Men om hur vår arbetsplats, cockpit eller sittbrunnen, utvecklats under samma tid hittar man inte så mycket skrivet. Så detta är en introduktion i ett ämne som borde bli föremål för mer flyghistorisk forskning.

Pionerer: Rudolf Kaiser

Tillsammans med Hans Jacobs är Rudolf Kaiser utan tvekan den främste av alla segelflygkonstruktörer. Enbart Schleicher Segelflugzeugbau har byggt mer än 4 900 exemplar av hans konstruktioner och ASK 21 tillverkas fortfarande. Dessutom har flera hundra byggts på licens av andra tillverkare.

Pionerer: Alexander Schleicher

Alexander Schleicher Segelflugzugbau är världens äldsta tillverkare av segelflygplan. Företaget grundades av möbelsnickaren och segelflygläraren Alexander Schleicher i november 1927

Pionerer: Weltensegler

Weltensegler? Världens första fabrik för serietillverkning av segelflygplan, världens första segelflygskola och fortfarende en inspirator på planformen hos moderna segelflygplanvingar!

2G – en dansk klenod på Ålleberg

När SVS hade sin flygvecka på Ålleberg i början av juli hade man bjudit in Jørgen Thomsen och DaSKs 2G. Intresset för att flyga den danska klenoden var stort.