Isolering i selvisolation

Man skal isolere sig, siger myndighederne. Det er de gode folk i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk Klub, helt med på. Altså både Corona-isolering og isolering af hangaren, som nok er den flotteste i Norden.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: DASK

Den store DASK-hangar får et stort løft med fuld isolering.

Link to automatic translation

”Altså, vi holder meget øje med, at vi maksimalt er 5 medlemmer til stede på samme tid. Det vi jeg gerne gøre opmærksom på. Det må du gerne skrive!”.

Det siger Johannes Lyng, formand i DASK til NORDIC GLIDING om vinterens store projekt, altså både hangar-isolering og corona-isolering!

DASK fik for et par år tilbage 300 000 DKR i gave fra den danske Ellehammerfond til at isolere den store hangar på Arnborg og senest har DASK fået yderligere 42000 af Norlys-fonden til at fortsætte.

Klubportræt: DASK holder liv i den historiske flyvning

Det store arbejde med at isolere hangaren er fortsat her i januar måned, drevet af de nærmest utrættelige Duracell-drevne DASK-medlemmer.
”Vi har fået en tømrer til at hjælpe os med arbejdet”, siger Johannes Lyng og fortsætter: ”Men vi hjælper til, og det betyder, at vi har fået en god pris på projektet”.

DASK-hangaren på en flot sommerdag – pre-corona.

I hangaren er der byggelokaler, køkken og plads til DASK store og omfattende aktiviteter – som jo mest handler om restaurering og flyvning med de historiske svævefly.

Man skal også bevare de gamle fly, og den slags kræver en god hangar, siger Johannes:

Vi får først og fremmest et stabilt klima i hangaren, når vi isolerer, og det giver en lavere luftfugtighed. Det er meget tydeligt, for vi kan se, at her er behageligt under fx varme sommerdage. I uisolerede hangarer bliver der meget varmt, og det er præcis som fugt dårligt for flyene som tørrer ud, men i vores hangar er der stabile forhold. Vi har eksempelvis ikke længere kondens på de store metalspær, og det er godt”, siger Johannes. ”Det er faktisk den billigste form for vedligehold, man kan tænke sig.”

”Alt hvad der er dårligt for vores fly er kombinationen af fugt, oxygen og metal, og kan vi eliminere en af delene, kommer man langt”, siger han og fremhæver også klubbens nye massive super-affugter, som er skaffet med den typiske pris til 0 kroner– gratis – fra det omliggende samfund.

Den nye store super-affugter skal sikre de gamle træfly et godt og langt liv.

Hangaren, når den er endeligt færdigisolering, er nok – faktisk ret bestemt – nordens flotteste hangar. Johannes som er ydmyg jyde er modstander af overdreven PR, men her holder han med skribenten: ”Jo, det er rigtigt. Den bliver utrolig flot. Jeg kender ikke nogen hangar som er flottere”, siger han.
Det er også værd at nævne, at DASKs medlemmer og sponsorer spytter en del penge i kassen til klubbens aktiviteter: Cirka 130 000 om året bliver det til, og det er til at sikre, at klubben fortsat kan udvikle sig uden at sætte økonomien i minus. Det sidste er formanden vældigt optaget af.

Formand Johannes Lyng siddende i den “nye” Gö 4 flankeret af Klaus Degner.

DASK er også færdig med renoveringen af det gamle Wolf Hirth Gö4, som har levet en trist og inaktiv tilværelse i et hønsehus, indtil DASK fik fingrene i det noget trætte fly for et par år siden. Gö 4 er et side-by-side-svævefly først leveret i 1945 og er karakteristisk med sit side-by-side-layout.

DASK har valgt at male flyet i farven ”skrig-gul”, for som Johannes siger, ”så var det den farve, vi fandt inderst da vi strippede de mange lag maling af flyet”.

”Nu venter vi bare på ”papirkrigen” med Trafikstyrelsen, så vi kan komme ud og flyve når vejret tillader det. Det er i øvrigt præcis 50 år siden, at Gö4’eren sidst fløj i 1971, så det er da specielt”, slutter Johannes Lyng.

Flere historiske artikler i NORDIC GLIDING

I luften efter en pause på 56 år

Den danske svæveflyvehistoriske klub, DASK har fået endnu et klenodie, en Dobbeltraab IV, i luften efter en pause på en menneskealder. Men ikke uden sværdslag: Hvordan genskaber man eksempelvis flyets logbog, når den er blevet væk?

Cancer-syge børn fik oplevelser for livet i svævefly

Der er Oldtimer-rally på Svæveflyvecenter Arnborg i disse dage, og Dansk Svæveflyvehistorisk Klub skød eventet i gang lørdag d. 20. august med en dedikeret flyvedag for børn, som kæmper med cancer-sygdom. ”Det var en stor succes for alle parter, og alle frivillige leverede til topkarakter”, konkluderer formand i DASK, Klaus Degner.

100 år sedan första entimmesflygningen

Den 18 augusti i år firar vi 100 års jubileet av den första segelflygningen längre än en timme.

Vi minns: 90 år sedan Groenhoff omkom

Den 23 juli var det 90 år sedan Günther Groenhoff omkom i sin Fafnir på Wasserkuppes västhang. Groenhoff är segelflyget största affischnamn någonsin. Han är, vad jag vet, den ende segelflygare som nått riktig kultstatus redan under sin livstid. Och ändå blev han bara 24 år. Ett jubileum väl värt att uppmärksamma.

VGC-rally 2022: Den levende svæveflyve-historie

Det årlige Vintage Glider Rally er en seriøs flyvefest i alle regnbuens farver. Et panorama ud over svæveflyvehistorien med flyvedygtige fly og en showcase for det store arbejde med at holde sjældne, gamle flykonstruktioner på vingerne. Det 49. Internationale Vintage Glider Rally blev afholdt i Celje, Slovenien, og her besøgte en gruppe danske DASK-entusiaster rallyet med 2 rariteter.

Vi minns: 50 år sedan Göran Ax vann VM

I juli 1972, för 50 år sedan, vann Göran Ax sitt första VM, han vann även 1981. VMet ägde rum i jugoslaviska Vrsac, i nuvarande Serbien. Det blev ett VM med mycket cb och åska, överlag dåligt väder, massor med utelandningar, mycket molnflygning, två dödsolyckor, två fallskärmshopp och en riktigt dålig tävlingsorganisation. VM 1972 minns man kanske för hur eländigt och tragiskt det var, men framförallt för att Göran Ax, Sverige blev världsmästare.

Litauisk utelandning – Nedslag i loggboken

"Petras drar på full gas med klaffen infälld och vi börjar skörda och mala säd. Till slut ser man inget framåt. Jag stirrar förtvivlat på fartmätaren som tycks fastnat på 60 km/h." Interessant? Jo, här är Robert Danewids berättelse om en ekstrem utelandning under Baltic Cup i 1989, hvor Litauen forfarende var Sovjet-okkuperad.

Lajos Rotter och Nemere: Ungersk segelflygpionjär

Efter artiklar om sovjetiskt segelflyg och om östtyska Lehrmeister stannar vi kvar i östra Europa och tittar på en ungersk pionjär:  Lajos Rotter var nog en av de första till at fokusera på högfartsprestanda med sin konstruktion ”Nemere” och beskriva delfinflygning - en – för tiden – ny flygstil. Han satte världsrekord i 1936 med en målflygning på 326.5 km och drygt 3.5 tim. Alltså med en medelfart runt 90 km/h – en imponerande snittfart för denna tiden. 

Richard Eppler, plastflygplanens pappa 1924-2021

Professor Richard Eppler avled i slutet av november i en ålder av 97 år. Eppler är en av de stora aerodynamikerna, speciellt vad gäller vingprofiler för modell- och segelflygplan.  Epplers största bidrag till segelflyget är dock att han är en av papporna till fs24 Phönix - det första segelflygplanet byggt helt i plastkomposit