Jagten på det første svævefly

Christina Solberg fra Aarhus Svæveflyveklub ønskede sig en LS4, men endte med en LS1-F. Det er hun godt tilfreds med. Her er hendes historie.

Tekst Christina Solberg / Fotos: Christina Solberg og Jens Trabolt

Christina på DM i 2021 i en lånt LS1-f forud for sit eget køb: Det er en harmonisk type – specielt med NEO-winglets , siger hun. (Foto: Jens Trabolt)

Flyvekammeraten Julia Dresler Nørtoft i sin “nye” Cirrus, som fik Christina til at ændre taktik og søge efter en LS1-f (Foto: Jens Trabolt)

Link to automatic translation

Som flere af mine bekendte i svæveflyvemiljøet måske har bemærket, har jeg igennem længere tid forsøgt at finde et svævefly som lige nøjagtigt passer til mig.

Jeg har siden jeg startede i Aarhus Svæveflyveklub været utrolig glad for at flyve i vores klubfly. Det er nemt, vi deles om vintervedligehold, og man betaler et fast månedligt abonnement for at have adgang til et fly man kan booke, når man gerne vil ud at flyve.

I en lang periode, fra da jeg startede i 2016 til for et par år siden, har denne løsning været langt tilstrækkelig. Jeg havde mulighed for at komme til at flyve, når jeg ville og havde sjældent problemer med at finde en ledig flyvemaskine der kunne bookes til den dag, hvor himlen bare så helt rigtig ud.

Men så skete der noget; Jeg startede med at flyve konkurrencer mere og mere og kom også på det kvindelige danske nationalhold. Det i sig selv var ikke noget problem.

Men at booke et af de 7 klubfly, som min flyveklub råder over, til både til DM & Sun Air Cup afslørede trods alt begrænsningerne; Mit behov for flyvedage på en sæson kolliderede med andre medlemmers mulighed for at flyve på samme fly. Dertil kom nationalholdssamlinger, hvor man helst også skal have et fly med.

Alt dette begyndte at skubbe til mig, sammen med klubkammerater der sagde ”Du skal da have dit eget fly”. Men det vigtigste punkt, og det som i virkeligheden har fået mig til at søge min egen flyvemaskine: Friheden! Friheden ved selv at kunne bestemme, at nu monterer jeg lige flyet på bilens anhænger-krog og kører til Arnborg og flyver, for der er vejret bedre, eller til Tyskland eller….til Toscana! Jeg har en drøm om at komme til at flyve i Italien.

Med alt dette i bagagen, tog beslutningen nærmest sig selv: Jeg måtte have mit eget fly.

Pilotstafetten: Christina Solberg




Valg af type

Først tænkte jeg, at jeg gerne ville have en LS4b: Jeg elsker at flyve LS4 og har over 80 timer på den. Det er en prægtig flyvemaskine som er harmonisk, godmodig og med en god feel for termikken. Det skulle være en b-version, da de automatkoblede ror og nyere cockpit er at foretrække.

Hertil kommer, at jeg nyder at flyve konkurrence med Julia Dresler Nørtoft – hun flyver også LS4. Vi har en utrolig god holddynamik og at flyve i ens svævefly gør, at vi enkelt kan følges ad på gliddene.

I mellemtiden anskaffede Julia sig selv et andet fly – en Standard Cirrus som ikke er helt kompatibel med en LS4 i performance og handicap. Det ændrede jo min indstilling en smule, for der var ikke meget dynamik i at købe en LS4 der er meget bedre end en Standard Cirrus i performance og så stadig nyde teamflyvning til konkurrencer med Julia.

Test: Evergreens i Klubklassen: LS4 vs Discus B 

Efter et kig på handicaplisterne viste det sig, at en LS1f ikke var nogen dårlig idé;  Jeg har i forvejen mange timer på LS1f og har også fløjet en del konkurrencer i sådan en. En LS1f er for mig sammenlignelig med en LS4, men har en tendens til at tabe en vinge, hvis man flyver en anelse for langsomt under termikflyvning. En for mig uheldig egenskab, da jeg elsker 4eren for sin godmodighed.

Tilfældigvis fik jeg lejlighed til at prøve en LS1f med NEO-winglets monteret og sikke en forskel!
LS1eren opførte sig pludseligt som en LS8 med hensyn til håndtering, og med det samme var jeg sikker – sådan en måtte jeg have!

Test: Per Carlin har cirka 1000 timer på LS1f. Her er hans vurdering. 

Nu gik jagten rigtigt ind sammen med min kammerat fra Aarhus (som ved noget mere om flyvende materiel end jeg). Hver morgen og sikkert også aften tjekkede jeg segelflug.de for LS1f med NEO-tipper. Flere gange dukkede en op og enten var jeg for langsom til at få dem kontaktet eller også var lakken for dårlig ved nærmere kig på billederne.

Den interessante LS1-f samlet og klar på Oerlinghausen.

Det skal siges, at jeg ønskede mig et fly som ikke ville kræve det store vedligehold af mig inden for de nærmeste par år. Desværre viste det sig, at mange af flyene i annoncerne var blevet sat til salg, fordi de snart stod overfor 3000 timers eftersyn eller en komplet omlakering.

Efter mere end 2 års jagt og et halvt års intensiv LS1f NEO-jagt fandt jeg D-9293 som stod i Oerlinghausen midt i Tyskland. D-9293 havde fløjet ca. 2100 timer, havde PU-lakerede vinger & haleplan, en krop i original lak og solgtes med en COBRA-vogn, men desværre ingen NEO-tipper.

Jeg var træt af at søge og tænkte at NEO-tipperne kunne jeg altid få monteret et andet sted, og det var der også plads til i prisen.

Kursen blev derfor sat mod Oerlinghausen. Vi måtte sande, at endnu en af glæderne ved svæveflyvning er, at uanset hvor i verden man besøger en svæveflyveklub, er man velkommen og bliver modtaget som var man et af klubmedlemmerne. Så da vi ankom lørdag aften blev vi naturligvis inviteret med til årets pokalfest!

Dagen efter mødtes vi med sælger på flyvepladsen og brugte et par timer på at samle, syne og kigge den grundigt igennem. Alt så ud til at være i orden, og manden der ejede flyet havde passet rigtigt godt på den.

Som vi havde aftalt, måtte jeg flyve en tur i den, inden jeg besluttede mig.  Så vi fik transporteret flyet ud til startstedet en kold søndag eftermiddag midt i November. Men da fik jeg sat mig tilrette i cockpittet, døde det gamle blybatteri i LS1eren. Slæbeflyet standsede motoren, og vi fik skiftet batteriet i LS1eren.

Jeg er klar til start – men med dødt batteri!

…og så døde slæbeflyets batteri også!

Efter kort tid var vi klar til startforsøg nummer 2, men nu kapitulerede slæbeflyets batteri også!

Var dette et tegn, et signal fra de højere magter? Burde jeg måske slet ikke købe dette svævefly? Efter lidt terapi med startkabler på motorflyet, fik vi den ladet lidt op og startet.

Så gik den første start – afsted i LS1’eren og afsted det gik, op over nogle små sky-totter og op i solen. Efter udkobling blev der helt stille. Den her LS1 havde fået så meget kærlighed og var utrolig lækker at sidde i og flyve, den var musestille og jeg nød hvert af de korte 12 minutter, som testflyvningen varede, indtil jeg glad ned mod landingen.

”Du har solgt din flyvemaskine”, råbte jeg til sælgeren, og vi var begge glade, selvom det var svært for ham at skille sig af med den efter mere end 15 års ejerskab.

Jeg har købt et fly!

Hjemover det gik med flyveren på krogen af min Tesla 3, sikke en lykkefølelse endelig at have sin egen flyver!

Den tidligere ejer beholdte papirerne til pengene var nået frem til hans konto et par dage senere, og jeg blev min første svæveflyver rigere.

Flere Mig og mit fly-artikler

Hvorfor valgte Lars og Morten en AS 33 Me?

Danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyvegruppe har delt fly de seneste 24 år. Nu har de efter længere tids research bestilt et nyt svævefly – en AS 33 Me. Her er deres vurdering efter at have prøvet flyet på fabrikken.
28. april 2023/af Jens Trabolt

Svævefly – investering, dyr hobby eller billig flyvning?

Det koster at flyve. Men om det er dyrt eller billigt at eje sit eget fly, kommer nok mest an på synsvinklen. Prisstigninger på fly er dog et faktum her i 2023 – men hvilke faktorer driver priserne nu og i fremtiden?
28. marts 2023/af Jens Trabolt

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.
1. februar 2023/af Jens Trabolt

Test: ASH 25 vs Nimbus 4D – “There is no substitute for span”

Långa vingar har alltid fascinerat segelflygare. Robert Kronfelds Ku 4 Austria (med öknamnet Elefant) från 1931 hade 30 m spännvidd. Det rekordet stod sig till 2000 då eta med 30.9 m spännvidd flög. Jag tror att de flesta segelflygare någon gång drömt om att få flyga, och kanske äga, ett flygplan i öppna klassen. Det är ju det bästa av det bästa.
Denna artikel handlar om två av de mest byggda och populära flygplanen i öppna klassen, tvåsitsarna ASH 25 och Nimbus 4D. Vad ska man köpa?
3. oktober 2022/af Jens Trabolt

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?
11. juli 2022/af Jens Trabolt

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.
27. juni 2022/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.
18. marts 2022/af Jens Trabolt

Att köpa flygplan – det kan väl inte vara så svårt?

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av, rapporterar Patrik Öhrström och Karin Lindgren fra Arboga FK
21. februar 2022/af Jens Trabolt

Jagten på det første svævefly

Christina Solberg fra Aarhus Svæveflyveklub har fået ny flyvemaskine, en LS1-f. Her er hendes historie.
12. januar 2022/af Jens Trabolt

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B
21. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.
16. juni 2021/af Jens Trabolt

Pik 20 E: Finsk selvstart i retrospekt

Svenske Jari Hyvarinen har ejet en PIK 20 E i flere år, Her er hans oplevelse med finsk selvstart - i retrospekt. Han har nemlig solgt den efter næsten 10 års ejerskab.
25. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om frihed

En dansk andelsgruppe på 3 piloter har bestilt en selvstartende ASG 32 MI. ”Det skulle altså bare være et Schleicher-fly”, siger Luise Bruen fra Kalundborg Flyveklub om valget.
10. marts 2021/af Jens Trabolt

Fortsat fornøjet med Mini LAK FES

Norske Trygve Rushfeldt har nu fløjet et par hundrede timer i sin elektrisk selvstartende Mini-LAK FES. Anvender man flyet som det er tænkt, er det et nydeligt koncept, siger han.
2. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om en Antares

En elektrisk selvstartende Lange Antares er ikke nogen discountløsning, men økonomien er acceptabel, når man er 6 ejere. Men det kræver tillid at købe fly, man aldrig har set - med en gruppe man aldrig har mødt. Danske Poul Kudal Guldbæk har valgt en utraditionel, men interessant løsning på sine flydrømme.
4. februar 2021/af Jens Trabolt

”Rumæneren”

Hvad skal man vælge når man præsenteres for et valg mellem et østeuropæisk diesellokomotiv eller en TMG? Morten Bennick har en andel i en meget usædvanlig TMG - en
15. december 2020/af Jens Trabolt

Guppy feber

Som en flyvende vinge – bare uden livsfare! En Genesis 2 er en hyper-eksotisk flyvemaskine og noget af det nærmeste man kommer på en flyvende vinge. Stefan Björnstam fra Östra Sörmlands FK ejede egentlig en DG 600, men er nu blevet smittet af ”Guppy-feberen”.
20. oktober 2020/af Jens Trabolt

Wendts VM-Værktøj

Ljungbyheds Wilhelm Wendt har byttet sin EB 28 ud med en super-hot EB 29 DR så han og teamkammeraten Jim Acketoft nu er bevæbnet til tænderne i VM-regi.
2. oktober 2019/af Jens Trabolt

Min vej til TMG-flyvningen

TMG? Hvordan går man fra klassisk svæveflyver til en TMG-rating?
16. december 2018/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt