
Jens Hansen: “Hvor er Dansk svæveflyvning og DSvU på vej hen?”
Formand i DSvU, Jens Hansen, giver her på sæsonslutningen et bud på, hvor han mener DSvU skal fokusere kræfterne i den kommende tid.

Tekst: Formand i DSvU, Jens Hansen
Tekst: Formand i DSvU, Jens Hansen
Overgangen til EASA-regelsættet har for nogle været ganske nemt og for andre har der været nogle udfordringer. Nogle ting er blevet forenklet, men man må også sande, at der er visse regler, som ikke helt passer ind i en frivillig organisation.
Hvor vi tidligere i stor stil havde ”tillid”, er det nu i et vist omfang udskiftet med ”kontrol”.
De nye regler, som de er nu, stiller nogle krav, som jeg har svært ved at se værdien af. Det er naturligvis helt ok at stille krav til en pilot, instruktør eller examiner om at være klar til at påtage sig det ansvar det nu en gang er, men jeg tror godt, vi kan finde et punkt eller to, hvor vi bør arbejde på en forenkling.
Da alle i DSvU er frivillige, bortset fra nogle få ansatte på kontoret, bør kontrolregimet tilpasses de frivilliges vilkår mere end at opsætte det som en professionel virksomhed.
Det er det mål, vi arbejder på at nå.
Når det er sagt, så må vi også erkende, at der er kampe der skal kæmpes og andre, der ikke skal kæmpes. Hvis vi med stor sikkerhed kan sige, at vi ikke får noget ud af kampen, giver det ikke mening af tage den. Dertil er vores frivillige ressourcer for begrænsede. Til gengæld skal der slås på tromme for de ting, vi kan gøre noget ved. Vores DTO-udvalg er i fuld gang med at se på, hvor vi kan forenkle og jeg glæder mig til at se resultatet.
Samlet set må vi erkende, at det nye system er noget, vi skal vænne os til. DSvU vil bestræbe sig på at fjerne åbenlyse uhensigtsmæssigheder og lempe, hvor lempes kan. Jeg vil opfordre klubberne til at komme med konkrete eksempler på regler man ønsker fjernet/ændret via den uddannelsesansvarlige til DTO.
DAC er et vinder; For DSvU er det ret tydeligt, at flere unge kommer ind i dansk svæveflyvning med interesse for en senere karriere som pilot i Forsvaret. BIlledet er fra DAC-sommerlejren 2021 (Foto: Jens Trabolt)
Danish Air Cadets er for mig at se en vinder. Resultatet er endnu ikke helt synligt for Flyvevåbnet, selv om der på det seneste hold pilot-elever er optaget flere DAC´ere end på de tidligere. For DSvU er det ret tydeligt, at flere unge kommer ind i dansk svæveflyvning med interesse for en senere karriere som pilot i Forsvaret. Vi har aftalt med Flyvevåbnet, at vi nu er kommet så langt, at vi skal se på om der kan udvikles yderligere på aftalen. Det er jeg ret sikker på, at der kan.
Hvorfor ikke starte en potentiel karriere i Flyvevåbnet med en intensiv grundskoling i flyvning med svævefly? Hvis alle pilotelever har de grundlæggende færdigheder på plads, må der være muligheder for at optimere den skoling de skal modtage på flyvevåbnets skolefly. Det er noget flere andre lande benytter sig af. Skulle Flyvevåbnet finde det interessant, er DSvU naturligvis klar til at indgå i en dialog om det praktiske.
De øvrige nordiske lande er orienterede om det danske initiativ med DAC. De har udvist interesse i at udnytte vores erfaringer, og det hjælper vi dem naturligvis gerne med. Fotoet viser DAC-sommerlejr på Arnborg 2021. (Foto: Jens Trabolt)
Vi skal med øget digitalisering gøre det nemmere for den enkelte pilot og klubberne at holde styr på den nødvendige administration.
Med de rette værktøjer bør mange ting kunne simplificeres. Et eksempel er, at S-teoriprøver skal kunne foregå online, så prøvetageren får svar med det samme. Der er et utal af muligheder og arbejdet med spor 2 i DIF-strategien går på at finde og udvikle de rette værktøjer.
Det skal også være muligt at følge udvalgenes gode arbejde gennem jævnlige opdateringer fra det enkelte udvalg. Det er jo udvalgene, der er ”maskinrummet” i DSvU, så det er væsentligt, at deres arbejde bliver kendt i klubberne. Det skal naturligvis også være muligt på en let og overskuelig måde for klubberne at sende ideer, meninger m.v. til de enkelte udvalg.
Selv om svæveflyvning er en grøn sport, skal vi gøre den endnu grønnere. Vi vil gøre det ved at lave tiltag på Nationalcentret i Arnborg for dermed at kunne give erfaringer videre til klubberne. De klubber der allerede har erfaringer bør dele disse.
Vi kan eksempelvis udnytte de mange hangartage til solceller og lave vores egen strøm selv. Der er givetvis en lang række tiltag, der kan hjælpe os med det langsigtede mål, som må være, at sporten er CO2 neutral.
Ovennævnte er blot nogle af de ting, jeg finder vi skal have fokus på fremover. Der er naturligvis også andre.
Eksempelvis finder jeg det utroligt vigtigt, at alle har viden om, at DSvU – som jeg vil tillade mig at kalde fællesskabet – har som sin vigtigste opgave at udvikle dansk svæveflyvning i tråd med klubbernes ønsker. DSvU er klubberne og klubberne er DSvU.
Derfor skal alt hvad der laves i DSvU – hvad enten det er i Hovedbestyrelsen eller udvalgene være offentligt tilgængeligt for klubberne. Dog naturligvis undtaget personalesager eller sager, hvor vi i sagens natur skal beskytte den enkelte.
Derudover skal vi finde en god måde at sige tak til alle de enkeltpersoner, der ude i klubberne bare får ting til at ske. Ham der lige fikser spillet, når det er gået i stykker eller slår græsset gang på gang. Ham/hende man sådan set først får øje på, når arbejdet for en gangs skyld ikke bliver gjort. Dem har vi heldigvis rigtigt mange af, men er vi gode nok til at sige tak?
Dette var blot et nedslag i nogle af de emner, jeg mener kræver fokus fremadrettet. Der er flere!
God vinter.