Jens Trabolt: “Flyskammen kommer – også til en klub nær dig”

Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer omkring klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktiviteter kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Men hvad har det med svæveflyvning at gøre? Faktisk en del, kunne man frygte. Men der findes håb for vores elskede sport, skriver NORDIC GLIDINGs redaktør Jens Trabolt her,

Tekst og foto: Jens Trabolt, Redaktør, Nordic Gliding.

Link to automatic translation

I mit første job for næsten 20 år siden var jeg motorjournalist på et stort bilmagasin. Her publicerede vi tests af biler med meget detaljerede specifikationer. En af disse oplysninger som vi fik fra bilproducenterne var ”C02-emission per kørt km”.

Kuldioxid-hvad-for-noget? Det kunne dårligt have nogen særlig relevans for læserne, og vi forstod ikke rigtig relevansen, så det undlod vi at tage med. Straks mere vigtigt var antallet af hestekræfter, acceleration og topfart, synes vi på redaktionen!

Som bekendt har tiderne ændret sig – markant, og ændrer sig fortsat – måske endda i et øgende tempo. Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer som klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktivitet, kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Vi har formentlig ikke set starten på denne frivillige eller tvungne omstillingsproces endnu.

En åbenlys eksponent for dette er luftfart og flyvning generelt. De fleste kender til begrebet ”flyskam”.

Senest – og dette er bare et eksempel – har det danske yderligtgående venstrefløjsparti Enhedslisten foreslået en startafgift på op til 200 000 kroner for danske privatfly under indenrigsflyvninger. Naturligvis en provokation mod ”eliten i private jetfly” – og er nok mere et mediestunt før et dansk parlamentsvalg end egentlig politik, men trenden kan man ikke tage fejl af.

”Men det har vel ikke noget med svæveflyvning at gøre?”, siger du – ”vi flyver på solens energi, og vores benzinforbrug er yderst begrænset, når man ser på andre sportsgrene eller andre typer af flyvning”.

Jo, men fakta har ikke noget med sagen at gøre – det er emotionelt.  Svæveflyvningen kan meget vel ende med at blive hængt på skydeskiven sammen med de ultra-rige i private jetfly. En Pawnee – er det også nødvendigt, at den brænder 60 liter benzin i timen? Er en Dimona også et privatfly for de privilegerede?

Her gælder det om at gøre sig fri af kritikken på forhånd – at gøre sig uangribelig, så at sige.

”Men vi har byttet Pawneen ud og flyver jo allerede med en ultralet slæbemaskine – er det ikke nok?”

Nej, ikke på lang sigt, tror jeg. Desværre.

I en nær fremtid med et elektrificeret samfund er der risiko for, at enhver aktivitet som bidrager med kuldioxid-emission vil blive betragtet som tåbelig og uacceptabel. Og en fritidsaktivitet, som i nogens optik i bund og grund er unødvendig, vil måske blive sanktioneret som det første, med mindre man har held med at trække idræts-kortet frem.

Så hvad kan vi gøre nu?

Få solceller på taget af hangaren. Investér i et elektrisk spil og et skolefly med el-turbo. Mange penge! Og ja, man får som oftest ikke 700 meter i spilstarten, men så er det bare at bruge 5% af flyets turbobatteri på at flyve et par minutter frem og få kontakt til termikken.

Teknologierne er fuldt realistiske, og det kan spekuleres i, at en fremtidigt væsentlig succesparameter for enhver idrætsforening bliver evnen til at minimere CO2-emission. Dette er på agendaen i flere klubber, og der er mindst 1 nordisk klub som arbejder seriøst med at bygget eget elektrisk spil med Li-ion-batterier. Der er en stor artikel med flere detaljer på vej!

At en klub eller idrætsforening drives med grønne tiltag vil sandsynligvis medvirke til at tiltrække medlemmer og opnå politisk velvilje og -valuta på både lokalt og nationalt idrætspolitisk niveau.

Og hvem vil ikke gerne sponsorere en grøn idrætsklub?

Gør jer uangribelige.

PS: Det er sjovt at flyve med el-turbo, og hvis du tænker, at dette er en svær omstilling, så tænk bare på vennerne i Cessna og co, som virkelig får problemer med at elektrificere.

NORDIC GLIDING har verdens mest omfattende samling af artikler om svæveflyvning og grøn omstilling – læs mere her. 

 
Flere nyhedsartikler

Stor billedbog fortæller historien om dansk flyvning

Den historisk velbevandrede Ole Steen Hansen er bl.a. kendt som flittig skribent i Nordic Gliding. Nu er han klar med et digert værk om ”De små fly” – historien om den lette flyvning i Danmark.
25. november 2022/af Jens Trabolt

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.
22. november 2022/af Jens Trabolt

Guld på Segelflygets konference

En værdig europamester Janne Nordh hædret med Anders Hyllanders Minnesfond på årets ”Billingehus”-konference.
21. november 2022/af Jens Trabolt

De nyeste elektriske svævefly –  priser og leveringstider

For mindre end 10 år siden var elektrisk motoriserede svævefly en absolut sjældenhed, og mange producenter var skeptiske overfor konceptet. Nu er det el-motorer i de fleste nye fly.  Men har du råd? Her kommer priser og leveringstider her på slutningen af 2022.
17. november 2022/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Flyskammen kommer – også til en klub nær dig”

Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer omkring klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktiviteter kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Men hvad har det med svæveflyvning at gøre? Faktisk en del, kunne man frygte. Men der findes håb for vores elskede sport, skriver NORDIC GLIDINGs redaktør Jens Trabolt her,
14. november 2022/af Jens Trabolt

Mindeord: Poul Skjold Hansen 1939-2022

Vores far, Poul Skjold Hansen er sovet stille ind efter 6 måneders sygdom. ”Et pragtfuldt liv – jeg gør det gerne igen!”, var hans vurdering, skriver Søren og Mikkel Skjold Hansen her i dette mindeord.
9. november 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Är skandinaviskt kvinnonätverk vägen framåt?”

Det finns ett intresse för segelflyg bland kvinnor ”därute”. Det ser vi i den statistik som kan utläsas ur Nordic Glidings läsartrafik. Även om vi bara är 6 % aktiva segelflygande kvinnor är 20% av NGs nordiska läsare kvinnor. Det vill säga att det finns ett stort antal kvinnor ”därute” som tittar på vår sport. Men vi ser dem inte i klubbarna. Kan en lösning vara att skapa skapa en stark community bland våra kvinnor och sedan låta dem själva rekrytera fler kvinnor?
8. november 2022/af Jens Trabolt

Ekstreme Bahia – med Kawa på ekspedition

Vi forbinder normalt Brasilien med mange eksotiske ting, primært karneval, fremragende fodboldspillere, Amazonasskoven eller en statue af Kristus i Rio. Men meget få mennesker forbinder Brasilien med tørre plateauer og svæveflyvning. Men sådan ser mindst halvdelen af landet ud i et ækvatorialt tørt klima. 16 gange verdensmester i svæveflyvning, Sebastian Kawa har udforsket ukendte områder i Brasilien med en lille gruppe af andre svæveflyvepiloter. Her er hans rapport.
4. november 2022/af Jens Trabolt

AS Skunkworks – behind the scenes

Världens äldsta tillverkare av segelflygplan har mycket på gång. Här tar vi en närmare titt "behind the scenes".
2. november 2022/af Jens Trabolt

Fyrværkeri, eksplosioner, flyvemaskiner!

Det britiske airshow-team Aerosparx flyver et vildt demo-program med 2 Grob 109B-motorsvævefly – omgivet af ild og røg. Showet inkluderer flyvning og manøvrer, som bestemt ikke er en del af en standard omskoling til TMG. Men Aerosparx går til grænsen, takket være mange års erfaring og nøje planlægning. NORDIC GLIDING har talt med Aerosparx Flight Lead Rob Barsby.
31. oktober 2022/af Jens Trabolt

Nordiska Mästerskapet i Konstflyg 2023 – Segel samt Motorflyg.

Det är nu klart att nästa års Nordiska Mästerskap i Konstflyg med segelflygplan kommer att genomföras på Söderhamns Flygplats, skriver Anders Trygg, tävlingsledare NM 2023 i denne invitation
31. oktober 2022/af Jens Trabolt

Test: ASW 28 B – Nygammal standardkärra i ny tappning för klubbruk

Den första ASW 28 B levererades i slutet av juli till Rhönflug Fulda (RFF). I början av oktober besökte jag Poppenhausen. Nordic Glidings chefredaktör hadegett mig i uppdrag att flyga 28 B. För hur man än vänder och vrider på det är ASW 28 B det första som hänt i standardklassen på mer än 20 år, även om flygplanet inte saluförs som ett ”standardklassflygplan”. Frågan är så klart; vem köper ett sådant flygplan?
28. oktober 2022/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Hvor er Dansk svæveflyvning og DSvU på vej hen?”

Formand i DSvU, Jens Hansen, giver her på sæsonslutningen et bud på, hvor han mener DSvU skal fokusere kræfterne i den kommende tid.  
26. oktober 2022/af Jens Trabolt

Flyvevåben-piloter ”tester” svæveflyvning

DAC, Danish Air Cadets, er en stor mulighed for unge danske svæveflyve-piloter at komme nærmere på drømmen om at blive pilot i Forsvaret. I forrige uge var rollerne dog byttet om, da Instruktørerne på den militære flyveskole i Karup fik et lynkursus i svæveflyvning og svar på spørgsmålene: Hvordan flyver svævefly? Hvordan uddannes svæveflyvere?
24. oktober 2022/af Jens Trabolt

I luften efter en pause på 56 år

Den danske svæveflyvehistoriske klub, DASK har fået endnu et klenodie, en Dobbeltraab IV, i luften efter en pause på en menneskealder. Men ikke uden sværdslag: Hvordan genskaber man eksempelvis flyets logbog, når den er blevet væk?
12. oktober 2022/af Jens Trabolt

Håvard Gangsås: “Når nettene blir lange og kulden setter inn….”

"I vår sport må vi ha troen, enten det er været, luftfartsmyndighetene eller lommeboka", skriver styreleder i S/NLF Håvard Gangsås i denne hilsen.
11. oktober 2022/af Jens Trabolt

Lentic-galore i Norge

Bjorli wavecamp rockar fett med fantastiskt höstväder. Naturupplevelsen att flyga i Norge är enorm vare sig det är på hanget, i termiken eller vågen. Den lenticularisoptik vi upplevde i Bjorli på måndagen och tisdagen var spektakulär! Den lycka man såg i piloternas ansikten på kvällen går inte att beskriva! Men det är ingen lek för oerfarna.
10. oktober 2022/af Jens Trabolt

Test: ASH 25 vs Nimbus 4D – “There is no substitute for span”

Långa vingar har alltid fascinerat segelflygare. Robert Kronfelds Ku 4 Austria (med öknamnet Elefant) från 1931 hade 30 m spännvidd. Det rekordet stod sig till 2000 då eta med 30.9 m spännvidd flög. Jag tror att de flesta segelflygare någon gång drömt om att få flyga, och kanske äga, ett flygplan i öppna klassen. Det är ju det bästa av det bästa.
Denna artikel handlar om två av de mest byggda och populära flygplanen i öppna klassen, tvåsitsarna ASH 25 och Nimbus 4D. Vad ska man köpa?
3. oktober 2022/af Jens Trabolt

Oh là là! Til fjeldflyvningskursus i St Auban – i Dimona!

At man vælger at tage på flyvekursus på det franske nationalcenter i St Auban er ikke noget unikt. Det er det derimod, at man som danske Claus Kjær Jensen og klubkammeraten Alexander Borrel-Jensen fra Kolding fravælger passagerflyet til Nice og i stedet flyver klubbens Dimona derned. Oh là là!
27. september 2022/af Jens Trabolt

Kaptajnen blev elev (igen)

Danske Søren Enderlein, 56, fra Nordsjællands SFK er luftkaptajn. Han lærte at flyve på svævefly som teenager, men familieliv og jobbet i den kommercielle flyvning krævede en pause på næsten 35 år. Nu er han tilbage i luften i den motorløse flyvning.
”Det giver mig en enorm ro og glæde dybt ind i sjælen at kunne flyve svævefly igen”, fortæller han om gensynet med den tabte kærlighed.
20. september 2022/af Jens Trabolt