Jens Trabolt: “Flyskammen kommer – også til en klub nær dig”

Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer omkring klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktiviteter kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Men hvad har det med svæveflyvning at gøre? Faktisk en del, kunne man frygte. Men der findes håb for vores elskede sport, skriver NORDIC GLIDINGs redaktør Jens Trabolt her,

Tekst og foto: Jens Trabolt, Redaktør, Nordic Gliding.

Link to automatic translation

I mit første job for næsten 20 år siden var jeg motorjournalist på et stort bilmagasin. Her publicerede vi tests af biler med meget detaljerede specifikationer. En af disse oplysninger som vi fik fra bilproducenterne var ”C02-emission per kørt km”.

Kuldioxid-hvad-for-noget? Det kunne dårligt have nogen særlig relevans for læserne, og vi forstod ikke rigtig relevansen, så det undlod vi at tage med. Straks mere vigtigt var antallet af hestekræfter, acceleration og topfart, synes vi på redaktionen!

Som bekendt har tiderne ændret sig – markant, og ændrer sig fortsat – måske endda i et øgende tempo. Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer som klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktivitet, kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Vi har formentlig ikke set starten på denne frivillige eller tvungne omstillingsproces endnu.

En åbenlys eksponent for dette er luftfart og flyvning generelt. De fleste kender til begrebet ”flyskam”.

Senest – og dette er bare et eksempel – har det danske yderligtgående venstrefløjsparti Enhedslisten foreslået en startafgift på op til 200 000 kroner for danske privatfly under indenrigsflyvninger. Naturligvis en provokation mod ”eliten i private jetfly” – og er nok mere et mediestunt før et dansk parlamentsvalg end egentlig politik, men trenden kan man ikke tage fejl af.

”Men det har vel ikke noget med svæveflyvning at gøre?”, siger du – ”vi flyver på solens energi, og vores benzinforbrug er yderst begrænset, når man ser på andre sportsgrene eller andre typer af flyvning”.

Jo, men fakta har ikke noget med sagen at gøre – det er emotionelt.  Svæveflyvningen kan meget vel ende med at blive hængt på skydeskiven sammen med de ultra-rige i private jetfly. En Pawnee – er det også nødvendigt, at den brænder 60 liter benzin i timen? Er en Dimona også et privatfly for de privilegerede?

Her gælder det om at gøre sig fri af kritikken på forhånd – at gøre sig uangribelig, så at sige.

”Men vi har byttet Pawneen ud og flyver jo allerede med en ultralet slæbemaskine – er det ikke nok?”

Nej, ikke på lang sigt, tror jeg. Desværre.

I en nær fremtid med et elektrificeret samfund er der risiko for, at enhver aktivitet som bidrager med kuldioxid-emission vil blive betragtet som tåbelig og uacceptabel. Og en fritidsaktivitet, som i nogens optik i bund og grund er unødvendig, vil måske blive sanktioneret som det første, med mindre man har held med at trække idræts-kortet frem.

Så hvad kan vi gøre nu?

Få solceller på taget af hangaren. Investér i et elektrisk spil og et skolefly med el-turbo. Mange penge! Og ja, man får som oftest ikke 700 meter i spilstarten, men så er det bare at bruge 5% af flyets turbobatteri på at flyve et par minutter frem og få kontakt til termikken.

Teknologierne er fuldt realistiske, og det kan spekuleres i, at en fremtidigt væsentlig succesparameter for enhver idrætsforening bliver evnen til at minimere CO2-emission. Dette er på agendaen i flere klubber, og der er mindst 1 nordisk klub som arbejder seriøst med at bygget eget elektrisk spil med Li-ion-batterier. Der er en stor artikel med flere detaljer på vej!

At en klub eller idrætsforening drives med grønne tiltag vil sandsynligvis medvirke til at tiltrække medlemmer og opnå politisk velvilje og -valuta på både lokalt og nationalt idrætspolitisk niveau.

Og hvem vil ikke gerne sponsorere en grøn idrætsklub?

Gør jer uangribelige.

PS: Det er sjovt at flyve med el-turbo, og hvis du tænker, at dette er en svær omstilling, så tænk bare på vennerne i Cessna og co, som virkelig får problemer med at elektrificere.

NORDIC GLIDING har verdens mest omfattende samling af artikler om svæveflyvning og grøn omstilling – læs mere her. 

 




Flere nyhedsartikler

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt