Jens Trabolt: “Flyskammen kommer – også til en klub nær dig”

Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer omkring klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktiviteter kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Men hvad har det med svæveflyvning at gøre? Faktisk en del, kunne man frygte. Men der findes håb for vores elskede sport, skriver NORDIC GLIDINGs redaktør Jens Trabolt her,

Tekst og foto: Jens Trabolt, Redaktør, Nordic Gliding.

Link to automatic translation

I mit første job for næsten 20 år siden var jeg motorjournalist på et stort bilmagasin. Her publicerede vi tests af biler med meget detaljerede specifikationer. En af disse oplysninger som vi fik fra bilproducenterne var ”C02-emission per kørt km”.

Kuldioxid-hvad-for-noget? Det kunne dårligt have nogen særlig relevans for læserne, og vi forstod ikke rigtig relevansen, så det undlod vi at tage med. Straks mere vigtigt var antallet af hestekræfter, acceleration og topfart, synes vi på redaktionen!

Som bekendt har tiderne ændret sig – markant, og ændrer sig fortsat – måske endda i et øgende tempo. Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer som klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktivitet, kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Vi har formentlig ikke set starten på denne frivillige eller tvungne omstillingsproces endnu.

En åbenlys eksponent for dette er luftfart og flyvning generelt. De fleste kender til begrebet ”flyskam”.

Senest – og dette er bare et eksempel – har det danske yderligtgående venstrefløjsparti Enhedslisten foreslået en startafgift på op til 200 000 kroner for danske privatfly under indenrigsflyvninger. Naturligvis en provokation mod ”eliten i private jetfly” – og er nok mere et mediestunt før et dansk parlamentsvalg end egentlig politik, men trenden kan man ikke tage fejl af.

”Men det har vel ikke noget med svæveflyvning at gøre?”, siger du – ”vi flyver på solens energi, og vores benzinforbrug er yderst begrænset, når man ser på andre sportsgrene eller andre typer af flyvning”.

Jo, men fakta har ikke noget med sagen at gøre – det er emotionelt.  Svæveflyvningen kan meget vel ende med at blive hængt på skydeskiven sammen med de ultra-rige i private jetfly. En Pawnee – er det også nødvendigt, at den brænder 60 liter benzin i timen? Er en Dimona også et privatfly for de privilegerede?

Her gælder det om at gøre sig fri af kritikken på forhånd – at gøre sig uangribelig, så at sige.

”Men vi har byttet Pawneen ud og flyver jo allerede med en ultralet slæbemaskine – er det ikke nok?”

Nej, ikke på lang sigt, tror jeg. Desværre.

I en nær fremtid med et elektrificeret samfund er der risiko for, at enhver aktivitet som bidrager med kuldioxid-emission vil blive betragtet som tåbelig og uacceptabel. Og en fritidsaktivitet, som i nogens optik i bund og grund er unødvendig, vil måske blive sanktioneret som det første, med mindre man har held med at trække idræts-kortet frem.

Så hvad kan vi gøre nu?

Få solceller på taget af hangaren. Investér i et elektrisk spil og et skolefly med el-turbo. Mange penge! Og ja, man får som oftest ikke 700 meter i spilstarten, men så er det bare at bruge 5% af flyets turbobatteri på at flyve et par minutter frem og få kontakt til termikken.

Teknologierne er fuldt realistiske, og det kan spekuleres i, at en fremtidigt væsentlig succesparameter for enhver idrætsforening bliver evnen til at minimere CO2-emission. Dette er på agendaen i flere klubber, og der er mindst 1 nordisk klub som arbejder seriøst med at bygget eget elektrisk spil med Li-ion-batterier. Der er en stor artikel med flere detaljer på vej!

At en klub eller idrætsforening drives med grønne tiltag vil sandsynligvis medvirke til at tiltrække medlemmer og opnå politisk velvilje og -valuta på både lokalt og nationalt idrætspolitisk niveau.

Og hvem vil ikke gerne sponsorere en grøn idrætsklub?

Gør jer uangribelige.

PS: Det er sjovt at flyve med el-turbo, og hvis du tænker, at dette er en svær omstilling, så tænk bare på vennerne i Cessna og co, som virkelig får problemer med at elektrificere.

NORDIC GLIDING har verdens mest omfattende samling af artikler om svæveflyvning og grøn omstilling – læs mere her. 

 
Flere nyhedsartikler

Land i sigte – klokken 7 om morgenen!

Yves Gerster fra Schweiz er ikke bare en kapabel pilot. Han er også nysgerrig, og med et et godt Europa-kort på væggen finder han inspiration til nye imponerende flyvninger. For få uger siden fløj han fra St Auban i Frankrig til Corsica – og retur!
17. april 2024/af Jens Trabolt

Bag kulissen før Aero

I næste uge starter Aero Messe i Friedrichshafen med et stort opbud af svævefly-producenter. Messen er enorm, og det samme kan siges for den store energi som mange virksomhederne lægger i at deltage. Hos Alexander Schleicher i Poppenhausen har man startet forberedelserne mindst et halvt år forvejen.
12. april 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 4: Om olika landningsteknik

10. april 2024/af Jens Trabolt

Var med på Ungdomsläger 2024

Häng med på ungdomsläger sommaren 2024 – ett minne för livet!
I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK åter igen ett utbildningsläger i segel och motorflyg som genomförs 21-26 juli på Ålleberg i Falköping.
8. april 2024/af Jens Trabolt

Morning Glory: Unikt vejrfænomen i ødemarken

“Morning Glory” er en sjælden begivenhed i atmosfæren i det nordlige Australien; En bølge som rejser gennem atmosfæren med cirka 40 km/t. Foran dette fænomen løfter luften sig laminart. Bagved Morning Glory kan der være ekstrem turbulens. Manden bag SkySight-prognosen Matthew Scutter rejste 2500 km hver vej for at opleve at flyve svævefly på Morning Glory.
4. april 2024/af Jens Trabolt

Mod alle fire ror-stop på Wavecamp

Wavecamps med flyvning fra frosne søer er en verdens-unik signatur for den svenske og norske svæveflyvning. Årets lejre i Vågå og Ottsjö er netop afsluttede, mens verdens nordligste i Kebnekaise fortsat pågår.
3. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet fyller 100 del 2: Sverige visar vägen till DK-skolning

I del 1 av denna artikelserie fick vi höra historien om hur C-diplomet har format och fortsätter att utgöra grundmodellen för segelflygutbildning. Men visste du att det var segelflyget i Sverige som vi idag kan tacka för de pedagogiska framstegen med 2-sitsiga plan? Den historien kommer här i sista delen av "C-diplomet fyller 100 år".
2. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet 100 år Del 1: Segelflygutbildningen växer fram

Måsmärket, eller C-diplommärket, fyller 100 år i år, 2024. Under större delen av 1900-talet var märket en välkänd symbol för segelflyget. Man bar det med stolthet och speciellt om man fått det utökat till silver-C eller ännu häftigare till guld-C, kanske även med diamanter. Idag förefaller det som att måsmärkenas status är låg och att de rentav fallit i glömska. Men idag, 100 år senare, utgör ideen fortfarande hela grunden för all segelflygutbildning.
27. marts 2024/af Jens Trabolt

Mere slæberevolution i Norden

Sidste år erstattede Seilflyseksjonen i NLF og Segelflyget de gamle Pawnee og Supercub med køb af 141 hk-Eurofox. Nu følger flere nordiske klubber trop.
”At NLF valgte flyet efter grundig research var for os en bekræftelse af, at det var det rigtige fly”, fortæller styreleder i Drammen Flyklubbs Seilflygruppe Fredrik Øystese, som netop har bestilt samme fly.
22. marts 2024/af Jens Trabolt

Nye handicaps skal gøre klubklassen mere fair

Den yderst populære klubklasse er konstrueret med henblik på, at ældre og dermed prisbillige fly, der ikke længere er i top, fortsat skal kunne konkurrere i nationale og internationale sammenhænge. Hemmeligheden er handicapkoefficienter som gør det muligt for at holde et mesterskab for en klasse, hvor flyene kan være meget forskellige. I Danmark bliver disse handicaps nu ændret, så konkurrencen bliver mere fair end før.
21. marts 2024/af Jens Trabolt

Skövde flygklubb igår, idag och i morgon

Skövde FK flyttade förra året, då kommunens framtidsplaner för flygfältet i Skövde inte var garanti för fortsatt verksamhet. Klubben har nu fått fotfäste hos vänner på flygplatsen i Falköping och sammanslagningen av resurser har resulterat i en av Europas finaste klubbflottor. Fritt luftrum dessutom! Skövde FK:s Bernt Hall berättar här om de kanske största förändringarna i klubbens snart 90-åriga historia.
20. marts 2024/af Jens Trabolt

Ove Hillersborg får Göta-pokalen

Göta-pokalen, skænket af Aeroklubben i Göteborg, er dansk svæveflyvnings højeste udmærkelse. Den uddeles i år til Ove Hillersborg for hans store indsats i dansk svæveflyvning gennem årene. 
12. marts 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 3: “Hangflygning”

"När planet var rakt över vinschbilen utlöste Gamil saxen och klippte wiren. Annalisa flög ett litet stycke, svängde 180 grader och kom ännu en gång över bilen, nu med 150 m wire i nosen. Den
svepte som en pisksnärt och vi på marken kastade oss undan. På vägen in mot hanget snodde wiren sig några varv kring ett taggtrådsstängsel, rycke upp en staketstolpe på var sida och drog planet nedåt i nästan negativ vinkel varefter brottstycket i nosen brast."
7. marts 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyve-piloter inspicerede kandidat til fremtidens elektriske slæbefly

Til weekendens IGC-møde i Toulouse var der indlagt et besøg hos Aura Aero, som har indgået aftale med det franske svæveflyveforbund om at levere fremtidens elektriske slæbefly.
6. marts 2024/af Jens Trabolt

Flyv hurtigere end Ib Braes og vind 10 000 DKK

Modsat golf og tennis er svæveflyvningen normalt ikke en sport, hvor man tjener penge på sine resultater. Og dog! Til mindehøjtideligheden for den danske rekordpilot Ib Braes på Arnborg for kort tid siden blev ”Ib Braes hastighedspokal” offentliggjort. Flyver man hurtigere end han gjorde i 1975 på en 100 km FAI trekant, så er der helt op til 10 000 kroner på højkant.  
5. marts 2024/af Jens Trabolt

Mindeord: Solo-motorpioneren Wolfgang Emmerich 1951-2024

Wolfgang Emmerich gik bort i januar efter længere tids sygdom, men hans signatur kommer til at findes i alle svæveflyveklubber verden rundt i mange år fremover. Han var en drivende kraft i udviklingen og produktion af de små Solo-motorer, som revolutionerede svæveflyvningen.
29. februar 2024/af Jens Trabolt

Svævefly på job og i fritiden

Ulf Ringertz er professor i Flygteknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm samt passioneret svæveflyve-pilot. Et af hans mange projekter er en elektrificeret version af det lille svenske 12 m svævefly Windex.
28. februar 2024/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Man måste känna sin historia för att möta framtiden”

C-diplomet och ”måsmärket” fyller 100 år i år. I januari höll jag ett webinar om segelflygutbildningen under 100 år. När jag gjorde researchen till det insåg jag hur mycket av 30-tals strukturerna som fortfarande finns kvar i segelflyget. På gott och ont.
27. februar 2024/af Jens Trabolt

Solformørkelse i TMG – stik den!

Mange piloter har en ”bucket-list”, noget man gerne vil prøve her i livet. Det kan være bølge-flyvning i Norden, hangflyvning i Alperne eller noget helt tredje. Her er en ny ide: Sidste år, d. 20 april, fløj australske Barry Hendy 3500 km fra sin base i Benalla ud til vestkysten af Australien i en Phoenix-TMG for at opleve en total solformørkelse i 15 000 ft. Stik den!
22. februar 2024/af Jens Trabolt

Ny hangar giver flyveglæde i hverdagen

Det er meningsløst at have dyre fly, hvis de er utilgængelige. Nye hangarer giver komfort og smidighed i hverdagen for en række nordiske klubber, senest med byggeprojekt i Midtsjællands SFK.
20. februar 2024/af Jens Trabolt