Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!

Tekst og foto Jens Trabolt

Vi satte Niels og Erik i stævne med hver deres fly – interessen var gensidig.

Link to automatic translation

Modelfly? Det er noget for børn? Forkert, Niels Erik Pedersen, 60, er tidligere full-size-svæveflyve-pilot, har en baggrund som flytekniker med et langt undervisningsliv indefor luftfart, og nu flyver han Jonker JS3 med 9 meter spændvidde. Jo, du læste rigtigt. 9 meter spændvidde – det er halv skala sammenlignet med Erik Schultz (60) Jonker JS3 RES, som flyver med 18 meter tipper.

Eriks fly er netop hjemkommet fra fabrikken, og han har hele 2 flyvninger i logbogen, så det må siges at være nyt. Han har med næsten aldrig svigtende tålmodighed ventet længe på flyet, og ”endelig, endelig, endelig, endelig” efter store forsinkelser kunne han ”skåle i kold cola” med sine kammerater, da nyheden om motorsystemets stærkt forsinkede EASA-certificering kom.

Bort set fra en fejl i en kontrolbox, RFU, efter 2 starter som krævede, at flyet måtte retur til Jonkers europæiske partner M&D på et kort wellnessophold, så har det indtil videre korte ejerskab været en sand glæde, og vi tror, at der er basis for seriøs autonomi og flyveglæde med dette setup.

Erik og JS3 i 1:1-skala.

Så da vi fandt ud af, at der findes et 9 meters selvstartende kopi af samme fly – ovenikøbet i nærheden, så måtte vi arrangere et træf for ”Jonker entusiaster i halv og hel skala”.

Begge fly og deres ejere satte vi i stævne på Eriks’ hjemmebase på Gørløse flyveplads i Nordsjælland for en ”after-work- inspektion” af de fascinerende konstruktioner, og vi behøvede ikke den store undskyldning for at lokke dem til, for interessen var absolut gensidig.

Svævefly i 1:2 passer faktisk i en stationcar – i baggrunden en mere velkendt 1:1-transportløsning

Flyet er adskilt i flere dele og transporteres i poser.

Montering tager overraskende lang tid – her montering af hovedbjælke i kulfiber.

Ville den store skala-model mon ankomme i en lille trailer?  Næh, der er fordele med 9 meter spændvidde. Det passer faktisk i en Passat stationcar.

”Men det er altså bare 7,5 meter vingerne jeg har med i dag – svarende til 15 meter-versionen i 1:1”, afslører Niels da han dukker op og pakker de mange transporttasker ud af bagagerummet.

”Jeg havde en inflight-failure af 9 meter tipperne. Det ene panel af den seksdelte vinge knækkede ganske enkelt under flyvning, og jeg prøvede alt, men efter en lang døds-spiral hvor hele manøvre-kataloget blev afprøvet, styrtede flyet ned og blev temmelig beskadiget”, fortæller han.

Som en del af ”ledighedsterapi” blev fuselagen genopbygget og blev flyvende igen i de tidlige sommermåneder i år.

7,5 meter tipperne sættes på.

Det er fuldt muligt at klemme sine fingre, også i skala 1:2.

1:2-jonkeren er en sofistikeret sag med 3 x radiosendere, mange servoer og redundante batterier.

Smart design – hovedhjulet kan køres ned i flere tempi, så propellen får mere frigang under selvstart.

TEK-rør med totalenergikompensering af variometer

FES-propel. Ja, det koncept startede faktisk i modelflyvningen.

Detalje i cockpittet.

Uldsnoren bliver nok lidt svær at se fra jorden, men ideen er go’ nok.

“Højderoret er altså meget vigtig at sikre”, pointerer Niels. Det er vi meget enige i.

Naturligvis med et lille vinge-hjul.

Kom så, lille ven! Ingen behov for en bil her.

Storskala-modeller er spændende territorium

Niels’ 1:2-Jonker er en prototype-model, som er bygget af slovenske REMEC Design. Skala-modelsvævefly i størrelserne 1:3, 1:2.5 og 1:2 er langt fra ualmindelige – de udbydes og serieproduceres på bestilling af en del leverandører, i bl.a. Slovenien og Tjekkiet samt Tyskland. Der er vel i alt 2 håndfulde producenter som deles om det globale marked.

”Der findes faktisk en del skala-svævefly flyvende i Danmark, selvom der stadig er en marginal gruppe inden for modelflyvningen i DK. Tyskland, Schweiz og Østrig har rigtig meget flyvende i sådanne størrelser”, fortæller Niels.

At der er interesse for flyvning med store skalamodeller, viser også en NOTAM fra det norske nationalcenter på Starmoen, hvor man d. 14. september reserverede flyvepladsen for flyvning med disse typer af modelsvævefly.

Starmoen flyveplads d. 14. september viser interessen for flyvning med store skalamodeller (foto NLF)

Producenterne af de store skalamodeller er også svæveflyveentusiaster og følger nøje med i udviklingen hos Schleicher, Jonker, DG og Schempp-Hirth. Men nogle gange overhaler de udviklingen. REMEC Design, som har produceret Niels’ Jonker JS3, har eksempelvis lanceret en standardklasse JS4 Rengeti i størrelse 1:2.  Helt så langt er Jonker ikke selv kommet i praksis! En anden tysk producent bygger også på Schleichers fremtidige åbenklasse-model AS 35.

Med så store og dyre (op mod 10-15000 euros) modelfly snakker vi om et specielt og temmelig begrænset kundesegment, hvor producentens store udviklingsomkostninger også er en satsning. Herunder CNC-fræsede forme som i sig selv er en væsentlig omkostning. Hertil skal der også en konstruktør på som har de fornødne kundskaber i struktur-design og aerodynamik, for at sikre en harmonisk og velflyvende model. Bliver modellen solgt i nok eksemplarer til, at det giver mening? Disse overvejelser har vi hørt før i fuldskala svæveflyvning.

Eriks fuldskala-Jonker er udstyret med 2 batterier på hver 25 kg og totalt 8,4 kWh

Et af Eriks batterier, produceret af Solo-divisionen Emectric, vejer så meget som Niels’ halvskala-fly, nemlig 25 kg.

Trods størrelsen lader modelsvæveflyet sig relativt enkelt flytte rundt på.

Det handler om strækflyvning

Niels’ Jonker som vejer henved 25 kg er temmelig avanceret med flaps, variable 3-bladede luftbremser og indfældbart hjul. Da det er et rigtigt svævefly har det selvfølgelig telemetri med variometer. Det er naturligvis totalenergikompenseret, påpeger Niels med stolthed i stemmen. Når Niels flyver får han via radiosenderens kunstige computer-stemme også informationer om baro-højde, samt indikeret fart og GPS-speed. Via telemetrien kan der også abonneres på ”LAT/LONG” for live positionsrapportering.

Et fly som dette er ikke bare til at flyve rundt over flyvepladsen med. Præcis som med Eriks 1:1-jonker handler det om strækflyvning. Med modelsvævefly i denne store størrelse flyver man også såkaldte GPS-triangler – normalt en 2,4 km 3-punkts bane.

Er det samme profil på modelflyet som på fuldskala-flyet? Nej, profilerne skal fungere med andre hastigheder.

“Fingrene væk, nu skal du se løjer” – RES-systemet lader sig enkelt betjene.

Vi pakker også Eriks store fine JS3 ud af traileren og beundrer det fine profil, som varierer langs vingen.

”Er det også samme profil på modelvingen?”, spørger Erik.

”Nej, på 1:2-modellen er det et helt andet profil, som klarer sig ved de meget lavere hastigheder og reynoldstal som modelfly er underlagt”, forklarer Niels. Men det har naturligvis varierende profiler på vingen. Tendensen går mod tyndere og tyndere profiler, helt ned til 10-12% tykkelse, takket være ”High Modulus” kulfiber-typer og stringente byggeprocesser.

“Leveringstiden på en ny model er ofte 1-2 år – meget lig fuldskalaverdenen”, forklarer Niels videre.

Eriks Jonker i 1:1 cruiser fint med 160-200 km/t afhængig af humør og højdereserve, og det passer fint med skalamodellen som har det fint med 60-100 km/t – og et lowpass eksekveres med over 125 km/t.

Vi ved allerede, at en JS3 har omkring 55 eller mere i glidetal, men hvad med skalamodellen?

”Vi glider rigtig langt når vi flyver opgaver. Jeg vil tro, at det er over 30”, forklarer Niels. Normal synkehastighed i nul-luft er et sted omkring 0,3 til 0,5 m/s.

FES blev udviklet i modelflyvningen

DA NG besøgte FES-producenten LZ Design i Slovenien sidste år fik vi historien bag ideen til det smarte motorkoncept. Det er ingen hemmelighed, at inspirationen til fuldskala-motorsystemet kommer fra modelflyvningen. Niels’ 1:2-Jonker er ingen undtagelse. Den er specificeret fuldstændig som et fuldskala FES-system. Batteri og motor er selvfølgelig mindre – 0,25 kWh batteri på 45 volt og en 3,2 kW-motor.  Men det er ganske meget power for et fly som bare vejer 25 kg. En “rigtig” fuldskala Discus 2C FES kan eksempelvis flyve horisontalt med 100 km/t på 4 kW!

Batteri i modelsvæveflyet – i øvrigt også såkaldte “pouch-cells”  som i de første generationer af de “rigtige” FES-batterier, som nu lader til at blive produceret med cylindriske celler.

Beep-Beep

Vi rigger modelflyet an til en lille demo, og det er tydeligt, at det skal flyves som et svævefly, da Niels starter med 50 meters baneforbrug. Mens Erik og Niels spejder mod himlen giver varioen i radiosenderen det samme soundtrack som et rigtigt fly.

Erik har også mere end svært ved at undlade at komme med gode forslag til centrering af termikken: ”Jeg tror, at termikken ligger lidt mere til højre”, opmuntrer han, og samtalen mellem de 2 piloter er fuldstændig som debatten under termikflyvning i et 2-sædet fly.  Eneste forskel er dog, at begge herrer står på jorden, og at flyet maksimalt under danske regler må flyve i op til 120 meters højde.

Klar til start.

God stigevinkel

”Kom nu, prøv et lowpass?”, siger vi inciterende

”Jaja”, siger Niels føjeligt, og vi nyder synet af en JS3 som glider forbi med en stille fløjten. Flyets aerodynamiske signatur er fuldstændig som et rigtigt svævefly. Lukkede man øjnene ville man ikke kunne kende nogen forskel. Vi ser senere på logfilen, at farten under denne manøvre er 127 km/t.

Low pass med stor hastighed – 127 km/t!

Landing – bemærk luftbremserne

Imponerende!

Det er prisen i øvrigt også. Cirka 75 – 100 000 kroner koster det at flyve JS3 i halv skala fuldt monteret. Det er en kilopris på cirka 4000 kroner – hvilket i øvrigt også svarer til kiloprisen for Eriks fuldskala JS3 på 480 kg. Der er også krav til modelflyve S-certifikat, såkaldt stormodel-godkendelse og ansvarsforsikring (op til 1 mio. euro) af det store modelsvævefly, for med en vægt på 25 kg slår det hårdt, og man bliver sikkert lige så død af fuldtræffer af halv skala i hovedet som helskala…

Det tager i øvrigt samme tid at demontere en fuldskala JS3 RES og sætte den i trailer som at demontere en 1:2-version, og plasteret på Niels’ finger er et synligt bevis for, at man også kan få fingrene helt i klemme, trods halv skala.

Efter et par times træf, inspektion og demo er der ingen tvivl om, at begge fly er meget avancerede i hvert deres regi. Vi vidste naturligvis i forvejen, at fuldskala Jonker-flyet er et udtryk for ekstrem performance og konstruktion, men den store overraskelse var også, at Niels’ halvskala-fly også var en respektabel tour-de-force i teknologi og ikke ”bare” legetøj.

Således oplyst.

PS. Vi ser frem til den lettere upraktiske, men sikkert spektakulære 2:1-model af JS3 RES.

Niels Erik Pedersen,
60 år, IT-projektleder
Flyver JS3 FES 9/7,5 m REMEC Design (med mere)
Klub Nordsjællands Fjernstyringsklub (NFK), tidligere Værløse Svæveflyveklub i 1990’erne.

Erik Schultz,
60 år, Direktør i IT-virksomhed
Flyver JS3 RES 18 M
Klub: Nordsjællands Svæveflyveklub
Flere Jonker-artikler fra NORDIC GLIDING

Video: Gennemgang af JS5-prototypen

Den åbne klasse giver konstruktørerne frihed til at designe og producere fly med maksimal performance. Med den nye JS5 Rey mener Jonker, at 24 meter spændvidde er det helt rigtige kompromis når det gælder maksimal ydelse over hele polaren. Kort efter jomfruflyvningen fik NORDIC GLIDING en unik mulighed for at opleve JS5-prototypen via en online-forbindelse.
20. december 2023/af Jens Trabolt

Nye åbenklasse-hotships: Arven efter ASW 22 og Nimbus 4

Med introduktionen af EB 29-serien, JS1 C 21 m og Schempp-Hirth Quintus sluttede dominansen fra de gamle åbenklasse-typer som ASW 22 og Nimbus 4. Nu står de nye åbenklasse-hotships Jonker JS5 og AS35 M ved døren og banker på. Men hvad er performance-filosofien bag disse fly?
12. december 2023/af Jens Trabolt

Turbine-power på dit (gamle) fly

LS4 Jet-projektet kan nu leveres fra tyske M&D. Næste projekt er ”turbine-turbo” på ASW 27 til næste år. Kigger man endnu længere frem i kalenderen mener M&D også, at både LS6 og LS8 er mulige kandidater.
4. december 2023/af Jens Trabolt

“Hvem liker lukten av bensin i et seilfly?” Erfaringer med JS 3 RES efter en sæsong

I slutten av juni i år ble jeg lykkelig eier av Jonker JS3 RES. Ett av de råeste 18m flyene på markedet, som i tillegg har en helt ny elektrisk motor som muliggjør selvstart. Jeg fløy første start på Starmoen 30 juni, og alt sto til forventingene ! Siden da har jeg 40 starter, alle med elektrisk selv start, 166 timer, og 13000 strekk kilometer. LN-GEL (ELetric) og jeg begynner å bli riktig så gode venner, og jeg er kort oppsummert veldig fornøyd. På oppfordring fra redaktøren deler jeg her mine erfaringer til nå.
30. oktober 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

JS3 RES-typecertifikat: ”Vi skålede i kold Cola”

Jonker har nu endelig efter års forsinkelse har fået sit typecertifikat til den elektrisk selvstartende JS3 RES. Nu kan de i alt 11 nordiske piloter, som har bestilt dette fly, se lyset for enden af den meget lange tunnel.
26. juni 2023/af Jens Trabolt

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.
1. februar 2023/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.
18. marts 2022/af Jens Trabolt

Pimp din LS4 med Jonker-Jet

Jonkers europæiske partner, tyske M&D Flugzeugbau har efterhånden indbygget 200 styk jetmotorer i JS1 og JS3 og kan med rette anses for verdens førende på kombinationen af svævefly og jetmotor. Nu har man samlet 40 LS4-ejere som er parat til at smide cirka 30 000 euro for et hot jet-opgradering.
8. februar 2022/af Jens Trabolt

Hvad siger ejerne om Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3?

Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3 er fine konstruktioner. NORDIC GLIDINGs Bernt Hall har interviewet 2 af ejerne, Björn Regnström og Börje Eriksson: Hvad siger de, og hvad har motiveret deres valg af type?
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Test: Ventus 3 vs JS 3 – mer lika än olika

Vilken är bäst? Vilken skall jag köpa eller drömma om att jag hade? Svaret är att det beror mer på vem Du är, vilka primära användningsområden du prioriterar, än skillnader i prestanda eller flygegenskaper! Största skillnaden som grund för dina val ligger nog i olika motoralternativ.
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Jonker JS3: En nordisk salgssucces?

Der flyver allerede 4 fly i Norden. Nu kan den nordiske agent tilføje yderligere 7 ordrer til bestillings-listen – alle med den kommende elektriske selvstarts-version.
6. april 2021/af Jens Trabolt

JS2 Revenant – bag kulisserne

Med de succesfulde JS1 og JS3 har sydafrikanske Jonker taget en stor del af markedet for high-performance 1-sædede fly. De tyske fabrikanter har dog haft markedet for selvstartende fly for sig selv. Men nu er Jonker Sailplanes klar til produktion af den Solo-motoriserede 18/21 m-variant
25. november 2020/af Jens Trabolt

Jonker frigiver specs på JS3 / JS4 elektro

Jonker Sailplanes har nu annonceret planer om at anvende elektrodrivlinjen fra den kommende standardklasse-type JS4 til også den eksisterende 15/18 meter JS3. Det giver god mening, da modellernes fuselage stort set er identiske.
3. september 2020/af Jens Trabolt

Gliders 2020: Jonker-eventyret fortsætter

Den sydafrikanske producent har i øjeblikket 3 projekter i udviklingsstadiet. Selvstarteren og Ventus-konkurrenten JS2, Standardklasse-flyet JS4 og endelig JS5, som bliver et åben klasse-fartmonster.
27. februar 2020/af Jens Trabolt

Den nordiske forbindelse

Niels Sundberg og Arne Boye-Møller har gennem 20 år delt interessen for svæveflyvning, og gennem de sidste 10 år været dybt involveret i udviklingen af Jonker Sailplanes.
5. september 2019/af Jens Trabolt

Test: Jonker Sailplanes JS3 Rapture 18 m

JS3 är ett utvecklat tema på den mycket framgångsrika JS1 som överraskade segelflygvärlden 2006. När man både ser vackra former men framförallt får en påtaglig känsla av uppkäftig racing.
24. december 2017/af Jens Trabolt

Win on Sunday, sell on Monday

Jonker Sailplanes stillede overraskende op i 15-m-klassen under WGC 2017 i Benalla. Den nye konstruktion hedder JS3 ”Rapture” og viste lovende takter under mesterskabet. Uys Jonker gennemgår her det nye design.
7. februar 2017/af Jens Trabolt

Test: Jonker JS1-C 18 Revelation Evo Jet

”Fire and forget”, ingen extra drag som konventionell turbo och 2 m/s climb rate. Det lovar producenten M&D Flugzeugbau, som är Jonker Sailpanes europeiska partner. Men jetmotor i segelflygplan? ”Kan de’ va’ nått?” Robert Danewid har flugit JS 1 med nya 18 m spetsar och jet.
2. august 2016/af Jens Trabolt

The European Connection

Når en europæisk kunde køber en Jonker JS1, så lander containeren fra sydafrikanske Potchefstroom først hos tyske M&D Flugzeugbau, som ser til, at kvalitet, sikkerhed og ikke mindst dokumentation er på plads. Portræt af Jonkers' "European Connection".
2. juni 2016/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Land i sigte – klokken 7 om morgenen!

Yves Gerster fra Schweiz er ikke bare en kapabel pilot. Han er også nysgerrig, og med et et godt Europa-kort på væggen finder han inspiration til nye imponerende flyvninger. For få uger siden fløj han fra St Auban i Frankrig til Corsica – og retur!
17. april 2024/af Jens Trabolt

Bag kulissen før Aero

I næste uge starter Aero Messe i Friedrichshafen med et stort opbud af svævefly-producenter. Messen er enorm, og det samme kan siges for den store energi som mange virksomhederne lægger i at deltage. Hos Alexander Schleicher i Poppenhausen har man startet forberedelserne mindst et halvt år forvejen.
12. april 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 4: Om olika landningsteknik

10. april 2024/af Jens Trabolt

Var med på Ungdomsläger 2024

Häng med på ungdomsläger sommaren 2024 – ett minne för livet!
I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK åter igen ett utbildningsläger i segel och motorflyg som genomförs 21-26 juli på Ålleberg i Falköping.
8. april 2024/af Jens Trabolt

Morning Glory: Unikt vejrfænomen i ødemarken

“Morning Glory” er en sjælden begivenhed i atmosfæren i det nordlige Australien; En bølge som rejser gennem atmosfæren med cirka 40 km/t. Foran dette fænomen løfter luften sig laminart. Bagved Morning Glory kan der være ekstrem turbulens. Manden bag SkySight-prognosen Matthew Scutter rejste 2500 km hver vej for at opleve at flyve svævefly på Morning Glory.
4. april 2024/af Jens Trabolt

Mod alle fire ror-stop på Wavecamp

Wavecamps med flyvning fra frosne søer er en verdens-unik signatur for den svenske og norske svæveflyvning. Årets lejre i Vågå og Ottsjö er netop afsluttede, mens verdens nordligste i Kebnekaise fortsat pågår.
3. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet fyller 100 del 2: Sverige visar vägen till DK-skolning

I del 1 av denna artikelserie fick vi höra historien om hur C-diplomet har format och fortsätter att utgöra grundmodellen för segelflygutbildning. Men visste du att det var segelflyget i Sverige som vi idag kan tacka för de pedagogiska framstegen med 2-sitsiga plan? Den historien kommer här i sista delen av "C-diplomet fyller 100 år".
2. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet 100 år Del 1: Segelflygutbildningen växer fram

Måsmärket, eller C-diplommärket, fyller 100 år i år, 2024. Under större delen av 1900-talet var märket en välkänd symbol för segelflyget. Man bar det med stolthet och speciellt om man fått det utökat till silver-C eller ännu häftigare till guld-C, kanske även med diamanter. Idag förefaller det som att måsmärkenas status är låg och att de rentav fallit i glömska. Men idag, 100 år senare, utgör ideen fortfarande hela grunden för all segelflygutbildning.
27. marts 2024/af Jens Trabolt

Mere slæberevolution i Norden

Sidste år erstattede Seilflyseksjonen i NLF og Segelflyget de gamle Pawnee og Supercub med køb af 141 hk-Eurofox. Nu følger flere nordiske klubber trop.
”At NLF valgte flyet efter grundig research var for os en bekræftelse af, at det var det rigtige fly”, fortæller styreleder i Drammen Flyklubbs Seilflygruppe Fredrik Øystese, som netop har bestilt samme fly.
22. marts 2024/af Jens Trabolt

Nye handicaps skal gøre klubklassen mere fair

Den yderst populære klubklasse er konstrueret med henblik på, at ældre og dermed prisbillige fly, der ikke længere er i top, fortsat skal kunne konkurrere i nationale og internationale sammenhænge. Hemmeligheden er handicapkoefficienter som gør det muligt for at holde et mesterskab for en klasse, hvor flyene kan være meget forskellige. I Danmark bliver disse handicaps nu ændret, så konkurrencen bliver mere fair end før.
21. marts 2024/af Jens Trabolt

Skövde flygklubb igår, idag och i morgon

Skövde FK flyttade förra året, då kommunens framtidsplaner för flygfältet i Skövde inte var garanti för fortsatt verksamhet. Klubben har nu fått fotfäste hos vänner på flygplatsen i Falköping och sammanslagningen av resurser har resulterat i en av Europas finaste klubbflottor. Fritt luftrum dessutom! Skövde FK:s Bernt Hall berättar här om de kanske största förändringarna i klubbens snart 90-åriga historia.
20. marts 2024/af Jens Trabolt

Ove Hillersborg får Göta-pokalen

Göta-pokalen, skænket af Aeroklubben i Göteborg, er dansk svæveflyvnings højeste udmærkelse. Den uddeles i år til Ove Hillersborg for hans store indsats i dansk svæveflyvning gennem årene. 
12. marts 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 3: “Hangflygning”

"När planet var rakt över vinschbilen utlöste Gamil saxen och klippte wiren. Annalisa flög ett litet stycke, svängde 180 grader och kom ännu en gång över bilen, nu med 150 m wire i nosen. Den
svepte som en pisksnärt och vi på marken kastade oss undan. På vägen in mot hanget snodde wiren sig några varv kring ett taggtrådsstängsel, rycke upp en staketstolpe på var sida och drog planet nedåt i nästan negativ vinkel varefter brottstycket i nosen brast."
7. marts 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyve-piloter inspicerede kandidat til fremtidens elektriske slæbefly

Til weekendens IGC-møde i Toulouse var der indlagt et besøg hos Aura Aero, som har indgået aftale med det franske svæveflyveforbund om at levere fremtidens elektriske slæbefly.
6. marts 2024/af Jens Trabolt

Flyv hurtigere end Ib Braes og vind 10 000 DKK

Modsat golf og tennis er svæveflyvningen normalt ikke en sport, hvor man tjener penge på sine resultater. Og dog! Til mindehøjtideligheden for den danske rekordpilot Ib Braes på Arnborg for kort tid siden blev ”Ib Braes hastighedspokal” offentliggjort. Flyver man hurtigere end han gjorde i 1975 på en 100 km FAI trekant, så er der helt op til 10 000 kroner på højkant.  
5. marts 2024/af Jens Trabolt

Mindeord: Solo-motorpioneren Wolfgang Emmerich 1951-2024

Wolfgang Emmerich gik bort i januar efter længere tids sygdom, men hans signatur kommer til at findes i alle svæveflyveklubber verden rundt i mange år fremover. Han var en drivende kraft i udviklingen og produktion af de små Solo-motorer, som revolutionerede svæveflyvningen.
29. februar 2024/af Jens Trabolt

Svævefly på job og i fritiden

Ulf Ringertz er professor i Flygteknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm samt passioneret svæveflyve-pilot. Et af hans mange projekter er en elektrificeret version af det lille svenske 12 m svævefly Windex.
28. februar 2024/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Man måste känna sin historia för att möta framtiden”

C-diplomet och ”måsmärket” fyller 100 år i år. I januari höll jag ett webinar om segelflygutbildningen under 100 år. När jag gjorde researchen till det insåg jag hur mycket av 30-tals strukturerna som fortfarande finns kvar i segelflyget. På gott och ont.
27. februar 2024/af Jens Trabolt

Solformørkelse i TMG – stik den!

Mange piloter har en ”bucket-list”, noget man gerne vil prøve her i livet. Det kan være bølge-flyvning i Norden, hangflyvning i Alperne eller noget helt tredje. Her er en ny ide: Sidste år, d. 20 april, fløj australske Barry Hendy 3500 km fra sin base i Benalla ud til vestkysten af Australien i en Phoenix-TMG for at opleve en total solformørkelse i 15 000 ft. Stik den!
22. februar 2024/af Jens Trabolt

Ny hangar giver flyveglæde i hverdagen

Det er meningsløst at have dyre fly, hvis de er utilgængelige. Nye hangarer giver komfort og smidighed i hverdagen for en række nordiske klubber, senest med byggeprojekt i Midtsjællands SFK.
20. februar 2024/af Jens Trabolt