Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!

Tekst og foto Jens Trabolt

Vi satte Niels og Erik i stævne med hver deres fly – interessen var gensidig.

Link to automatic translation

Modelfly? Det er noget for børn? Forkert, Niels Erik Pedersen, 60, er tidligere full-size-svæveflyve-pilot, har en baggrund som flytekniker med et langt undervisningsliv indefor luftfart, og nu flyver han Jonker JS3 med 9 meter spændvidde. Jo, du læste rigtigt. 9 meter spændvidde – det er halv skala sammenlignet med Erik Schultz (60) Jonker JS3 RES, som flyver med 18 meter tipper.

Eriks fly er netop hjemkommet fra fabrikken, og han har hele 2 flyvninger i logbogen, så det må siges at være nyt. Han har med næsten aldrig svigtende tålmodighed ventet længe på flyet, og ”endelig, endelig, endelig, endelig” efter store forsinkelser kunne han ”skåle i kold cola” med sine kammerater, da nyheden om motorsystemets stærkt forsinkede EASA-certificering kom.

Bort set fra en fejl i en kontrolbox, RFU, efter 2 starter som krævede, at flyet måtte retur til Jonkers europæiske partner M&D på et kort wellnessophold, så har det indtil videre korte ejerskab været en sand glæde, og vi tror, at der er basis for seriøs autonomi og flyveglæde med dette setup.

Erik og JS3 i 1:1-skala.

Så da vi fandt ud af, at der findes et 9 meters selvstartende kopi af samme fly – ovenikøbet i nærheden, så måtte vi arrangere et træf for ”Jonker entusiaster i halv og hel skala”.

Begge fly og deres ejere satte vi i stævne på Eriks’ hjemmebase på Gørløse flyveplads i Nordsjælland for en ”after-work- inspektion” af de fascinerende konstruktioner, og vi behøvede ikke den store undskyldning for at lokke dem til, for interessen var absolut gensidig.

Svævefly i 1:2 passer faktisk i en stationcar – i baggrunden en mere velkendt 1:1-transportløsning

Flyet er adskilt i flere dele og transporteres i poser.

Montering tager overraskende lang tid – her montering af hovedbjælke i kulfiber.

Ville den store skala-model mon ankomme i en lille trailer?  Næh, der er fordele med 9 meter spændvidde. Det passer faktisk i en Passat stationcar.

”Men det er altså bare 7,5 meter vingerne jeg har med i dag – svarende til 15 meter-versionen i 1:1”, afslører Niels da han dukker op og pakker de mange transporttasker ud af bagagerummet.

”Jeg havde en inflight-failure af 9 meter tipperne. Det ene panel af den seksdelte vinge knækkede ganske enkelt under flyvning, og jeg prøvede alt, men efter en lang døds-spiral hvor hele manøvre-kataloget blev afprøvet, styrtede flyet ned og blev temmelig beskadiget”, fortæller han.

Som en del af ”ledighedsterapi” blev fuselagen genopbygget og blev flyvende igen i de tidlige sommermåneder i år.

7,5 meter tipperne sættes på.

Det er fuldt muligt at klemme sine fingre, også i skala 1:2.

1:2-jonkeren er en sofistikeret sag med 3 x radiosendere, mange servoer og redundante batterier.

Smart design – hovedhjulet kan køres ned i flere tempi, så propellen får mere frigang under selvstart.

TEK-rør med totalenergikompensering af variometer

FES-propel. Ja, det koncept startede faktisk i modelflyvningen.

Detalje i cockpittet.

Uldsnoren bliver nok lidt svær at se fra jorden, men ideen er go’ nok.

“Højderoret er altså meget vigtig at sikre”, pointerer Niels. Det er vi meget enige i.

Naturligvis med et lille vinge-hjul.

Kom så, lille ven! Ingen behov for en bil her.

Storskala-modeller er spændende territorium

Niels’ 1:2-Jonker er en prototype-model, som er bygget af slovenske REMEC Design. Skala-modelsvævefly i størrelserne 1:3, 1:2.5 og 1:2 er langt fra ualmindelige – de udbydes og serieproduceres på bestilling af en del leverandører, i bl.a. Slovenien og Tjekkiet samt Tyskland. Der er vel i alt 2 håndfulde producenter som deles om det globale marked.

”Der findes faktisk en del skala-svævefly flyvende i Danmark, selvom der stadig er en marginal gruppe inden for modelflyvningen i DK. Tyskland, Schweiz og Østrig har rigtig meget flyvende i sådanne størrelser”, fortæller Niels.

At der er interesse for flyvning med store skalamodeller, viser også en NOTAM fra det norske nationalcenter på Starmoen, hvor man d. 14. september reserverede flyvepladsen for flyvning med disse typer af modelsvævefly.

Starmoen flyveplads d. 14. september viser interessen for flyvning med store skalamodeller (foto NLF)

Producenterne af de store skalamodeller er også svæveflyveentusiaster og følger nøje med i udviklingen hos Schleicher, Jonker, DG og Schempp-Hirth. Men nogle gange overhaler de udviklingen. REMEC Design, som har produceret Niels’ Jonker JS3, har eksempelvis lanceret en standardklasse JS4 Rengeti i størrelse 1:2.  Helt så langt er Jonker ikke selv kommet i praksis! En anden tysk producent bygger også på Schleichers fremtidige åbenklasse-model AS 35.

Med så store og dyre (op mod 10-15000 euros) modelfly snakker vi om et specielt og temmelig begrænset kundesegment, hvor producentens store udviklingsomkostninger også er en satsning. Herunder CNC-fræsede forme som i sig selv er en væsentlig omkostning. Hertil skal der også en konstruktør på som har de fornødne kundskaber i struktur-design og aerodynamik, for at sikre en harmonisk og velflyvende model. Bliver modellen solgt i nok eksemplarer til, at det giver mening? Disse overvejelser har vi hørt før i fuldskala svæveflyvning.

Eriks fuldskala-Jonker er udstyret med 2 batterier på hver 25 kg og totalt 8,4 kWh

Et af Eriks batterier, produceret af Solo-divisionen Emectric, vejer så meget som Niels’ halvskala-fly, nemlig 25 kg.

Trods størrelsen lader modelsvæveflyet sig relativt enkelt flytte rundt på.

Det handler om strækflyvning

Niels’ Jonker som vejer henved 25 kg er temmelig avanceret med flaps, variable 3-bladede luftbremser og indfældbart hjul. Da det er et rigtigt svævefly har det selvfølgelig telemetri med variometer. Det er naturligvis totalenergikompenseret, påpeger Niels med stolthed i stemmen. Når Niels flyver får han via radiosenderens kunstige computer-stemme også informationer om baro-højde, samt indikeret fart og GPS-speed. Via telemetrien kan der også abonneres på ”LAT/LONG” for live positionsrapportering.

Et fly som dette er ikke bare til at flyve rundt over flyvepladsen med. Præcis som med Eriks 1:1-jonker handler det om strækflyvning. Med modelsvævefly i denne store størrelse flyver man også såkaldte GPS-triangler – normalt en 2,4 km 3-punkts bane.

Er det samme profil på modelflyet som på fuldskala-flyet? Nej, profilerne skal fungere med andre hastigheder.

“Fingrene væk, nu skal du se løjer” – RES-systemet lader sig enkelt betjene.

Vi pakker også Eriks store fine JS3 ud af traileren og beundrer det fine profil, som varierer langs vingen.

”Er det også samme profil på modelvingen?”, spørger Erik.

”Nej, på 1:2-modellen er det et helt andet profil, som klarer sig ved de meget lavere hastigheder og reynoldstal som modelfly er underlagt”, forklarer Niels. Men det har naturligvis varierende profiler på vingen. Tendensen går mod tyndere og tyndere profiler, helt ned til 10-12% tykkelse, takket være ”High Modulus” kulfiber-typer og stringente byggeprocesser.

“Leveringstiden på en ny model er ofte 1-2 år – meget lig fuldskalaverdenen”, forklarer Niels videre.

Eriks Jonker i 1:1 cruiser fint med 160-200 km/t afhængig af humør og højdereserve, og det passer fint med skalamodellen som har det fint med 60-100 km/t – og et lowpass eksekveres med over 125 km/t.

Vi ved allerede, at en JS3 har omkring 55 eller mere i glidetal, men hvad med skalamodellen?

”Vi glider rigtig langt når vi flyver opgaver. Jeg vil tro, at det er over 30”, forklarer Niels. Normal synkehastighed i nul-luft er et sted omkring 0,3 til 0,5 m/s.

FES blev udviklet i modelflyvningen

DA NG besøgte FES-producenten LZ Design i Slovenien sidste år fik vi historien bag ideen til det smarte motorkoncept. Det er ingen hemmelighed, at inspirationen til fuldskala-motorsystemet kommer fra modelflyvningen. Niels’ 1:2-Jonker er ingen undtagelse. Den er specificeret fuldstændig som et fuldskala FES-system. Batteri og motor er selvfølgelig mindre – 0,25 kWh batteri på 45 volt og en 3,2 kW-motor.  Men det er ganske meget power for et fly som bare vejer 25 kg. En “rigtig” fuldskala Discus 2C FES kan eksempelvis flyve horisontalt med 100 km/t på 4 kW!

Batteri i modelsvæveflyet – i øvrigt også såkaldte “pouch-cells”  som i de første generationer af de “rigtige” FES-batterier, som nu lader til at blive produceret med cylindriske celler.

Beep-Beep

Vi rigger modelflyet an til en lille demo, og det er tydeligt, at det skal flyves som et svævefly, da Niels starter med 50 meters baneforbrug. Mens Erik og Niels spejder mod himlen giver varioen i radiosenderen det samme soundtrack som et rigtigt fly.

Erik har også mere end svært ved at undlade at komme med gode forslag til centrering af termikken: ”Jeg tror, at termikken ligger lidt mere til højre”, opmuntrer han, og samtalen mellem de 2 piloter er fuldstændig som debatten under termikflyvning i et 2-sædet fly.  Eneste forskel er dog, at begge herrer står på jorden, og at flyet maksimalt under danske regler må flyve i op til 120 meters højde.

Klar til start.

God stigevinkel

”Kom nu, prøv et lowpass?”, siger vi inciterende

”Jaja”, siger Niels føjeligt, og vi nyder synet af en JS3 som glider forbi med en stille fløjten. Flyets aerodynamiske signatur er fuldstændig som et rigtigt svævefly. Lukkede man øjnene ville man ikke kunne kende nogen forskel. Vi ser senere på logfilen, at farten under denne manøvre er 127 km/t.

Low pass med stor hastighed – 127 km/t!

Landing – bemærk luftbremserne

Imponerende!

Det er prisen i øvrigt også. Cirka 75 – 100 000 kroner koster det at flyve JS3 i halv skala fuldt monteret. Det er en kilopris på cirka 4000 kroner – hvilket i øvrigt også svarer til kiloprisen for Eriks fuldskala JS3 på 480 kg. Der er også krav til modelflyve S-certifikat, såkaldt stormodel-godkendelse og ansvarsforsikring (op til 1 mio. euro) af det store modelsvævefly, for med en vægt på 25 kg slår det hårdt, og man bliver sikkert lige så død af fuldtræffer af halv skala i hovedet som helskala…

Det tager i øvrigt samme tid at demontere en fuldskala JS3 RES og sætte den i trailer som at demontere en 1:2-version, og plasteret på Niels’ finger er et synligt bevis for, at man også kan få fingrene helt i klemme, trods halv skala.

Efter et par times træf, inspektion og demo er der ingen tvivl om, at begge fly er meget avancerede i hvert deres regi. Vi vidste naturligvis i forvejen, at fuldskala Jonker-flyet er et udtryk for ekstrem performance og konstruktion, men den store overraskelse var også, at Niels’ halvskala-fly også var en respektabel tour-de-force i teknologi og ikke ”bare” legetøj.

Således oplyst.

PS. Vi ser frem til den lettere upraktiske, men sikkert spektakulære 2:1-model af JS3 RES.

Niels Erik Pedersen,
60 år, IT-projektleder
Flyver JS3 FES 9/7,5 m REMEC Design (med mere)
Klub Nordsjællands Fjernstyringsklub (NFK), tidligere Værløse Svæveflyveklub i 1990’erne.

Erik Schultz,
60 år, Direktør i IT-virksomhed
Flyver JS3 RES 18 M
Klub: Nordsjællands Svæveflyveklub
Flere Jonker-artikler fra NORDIC GLIDING

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Video: Gennemgang af JS5-prototypen

Den åbne klasse giver konstruktørerne frihed til at designe og producere fly med maksimal performance. Med den nye JS5 Rey mener Jonker, at 24 meter spændvidde er det helt rigtige kompromis når det gælder maksimal ydelse over hele polaren. Kort efter jomfruflyvningen fik NORDIC GLIDING en unik mulighed for at opleve JS5-prototypen via en online-forbindelse.
20. december 2023/af Jens Trabolt

Nye åbenklasse-hotships: Arven efter ASW 22 og Nimbus 4

Med introduktionen af EB 29-serien, JS1 C 21 m og Schempp-Hirth Quintus sluttede dominansen fra de gamle åbenklasse-typer som ASW 22 og Nimbus 4. Nu står de nye åbenklasse-hotships Jonker JS5 og AS35 M ved døren og banker på. Men hvad er performance-filosofien bag disse fly?
12. december 2023/af Jens Trabolt

Turbine-power på dit (gamle) fly

LS4 Jet-projektet kan nu leveres fra tyske M&D. Næste projekt er ”turbine-turbo” på ASW 27 til næste år. Kigger man endnu længere frem i kalenderen mener M&D også, at både LS6 og LS8 er mulige kandidater.
4. december 2023/af Jens Trabolt

“Hvem liker lukten av bensin i et seilfly?” Erfaringer med JS 3 RES efter en sæsong

I slutten av juni i år ble jeg lykkelig eier av Jonker JS3 RES. Ett av de råeste 18m flyene på markedet, som i tillegg har en helt ny elektrisk motor som muliggjør selvstart. Jeg fløy første start på Starmoen 30 juni, og alt sto til forventingene ! Siden da har jeg 40 starter, alle med elektrisk selv start, 166 timer, og 13000 strekk kilometer. LN-GEL (ELetric) og jeg begynner å bli riktig så gode venner, og jeg er kort oppsummert veldig fornøyd. På oppfordring fra redaktøren deler jeg her mine erfaringer til nå.
30. oktober 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

JS3 RES-typecertifikat: ”Vi skålede i kold Cola”

Jonker har nu endelig efter års forsinkelse har fået sit typecertifikat til den elektrisk selvstartende JS3 RES. Nu kan de i alt 11 nordiske piloter, som har bestilt dette fly, se lyset for enden af den meget lange tunnel.
26. juni 2023/af Jens Trabolt

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.
1. februar 2023/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.
18. marts 2022/af Jens Trabolt

Pimp din LS4 med Jonker-Jet

Jonkers europæiske partner, tyske M&D Flugzeugbau har efterhånden indbygget 200 styk jetmotorer i JS1 og JS3 og kan med rette anses for verdens førende på kombinationen af svævefly og jetmotor. Nu har man samlet 40 LS4-ejere som er parat til at smide cirka 30 000 euro for et hot jet-opgradering.
8. februar 2022/af Jens Trabolt

Hvad siger ejerne om Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3?

Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3 er fine konstruktioner. NORDIC GLIDINGs Bernt Hall har interviewet 2 af ejerne, Björn Regnström og Börje Eriksson: Hvad siger de, og hvad har motiveret deres valg af type?
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Test: Ventus 3 vs JS 3 – mer lika än olika

Vilken är bäst? Vilken skall jag köpa eller drömma om att jag hade? Svaret är att det beror mer på vem Du är, vilka primära användningsområden du prioriterar, än skillnader i prestanda eller flygegenskaper! Största skillnaden som grund för dina val ligger nog i olika motoralternativ.
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Jonker JS3: En nordisk salgssucces?

Der flyver allerede 4 fly i Norden. Nu kan den nordiske agent tilføje yderligere 7 ordrer til bestillings-listen – alle med den kommende elektriske selvstarts-version.
6. april 2021/af Jens Trabolt

JS2 Revenant – bag kulisserne

Med de succesfulde JS1 og JS3 har sydafrikanske Jonker taget en stor del af markedet for high-performance 1-sædede fly. De tyske fabrikanter har dog haft markedet for selvstartende fly for sig selv. Men nu er Jonker Sailplanes klar til produktion af den Solo-motoriserede 18/21 m-variant
25. november 2020/af Jens Trabolt

Jonker frigiver specs på JS3 / JS4 elektro

Jonker Sailplanes har nu annonceret planer om at anvende elektrodrivlinjen fra den kommende standardklasse-type JS4 til også den eksisterende 15/18 meter JS3. Det giver god mening, da modellernes fuselage stort set er identiske.
3. september 2020/af Jens Trabolt

Gliders 2020: Jonker-eventyret fortsætter

Den sydafrikanske producent har i øjeblikket 3 projekter i udviklingsstadiet. Selvstarteren og Ventus-konkurrenten JS2, Standardklasse-flyet JS4 og endelig JS5, som bliver et åben klasse-fartmonster.
27. februar 2020/af Jens Trabolt

Den nordiske forbindelse

Niels Sundberg og Arne Boye-Møller har gennem 20 år delt interessen for svæveflyvning, og gennem de sidste 10 år været dybt involveret i udviklingen af Jonker Sailplanes.
5. september 2019/af Jens Trabolt

Test: Jonker Sailplanes JS3 Rapture 18 m

JS3 är ett utvecklat tema på den mycket framgångsrika JS1 som överraskade segelflygvärlden 2006. När man både ser vackra former men framförallt får en påtaglig känsla av uppkäftig racing.
24. december 2017/af Jens Trabolt

Win on Sunday, sell on Monday

Jonker Sailplanes stillede overraskende op i 15-m-klassen under WGC 2017 i Benalla. Den nye konstruktion hedder JS3 ”Rapture” og viste lovende takter under mesterskabet. Uys Jonker gennemgår her det nye design.
7. februar 2017/af Jens Trabolt

Test: Jonker JS1-C 18 Revelation Evo Jet

”Fire and forget”, ingen extra drag som konventionell turbo och 2 m/s climb rate. Det lovar producenten M&D Flugzeugbau, som är Jonker Sailpanes europeiska partner. Men jetmotor i segelflygplan? ”Kan de’ va’ nått?” Robert Danewid har flugit JS 1 med nya 18 m spetsar och jet.
2. august 2016/af Jens Trabolt

The European Connection

Når en europæisk kunde køber en Jonker JS1, så lander containeren fra sydafrikanske Potchefstroom først hos tyske M&D Flugzeugbau, som ser til, at kvalitet, sikkerhed og ikke mindst dokumentation er på plads. Portræt af Jonkers' "European Connection".
2. juni 2016/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Velorganiseret SM i modvilligt vejr

Klubben i Herrljunga var dette år vært for et velorganiseret SM og JSM. Derimod var vejret faktisk overhovedet ikke en teamplayer, men det hindrede ikke de bedste piloter at finde vej til de bedste resultater på de ganske begrænsede dage, hvor flyvning var mulig.  Men mange af juniorerne, som nu deltager i Junior-VM i Polen, benyttede chancen til at fintrimme formen. Det var klogt.
15. juli 2024/af Jens Trabolt

EMRAX – motorproducent til svæveflyvningen

På ganske kort tid er den slovenske el-motorproducent EMRAX gået fra at være ”niche” til at være hovedleverandør til selvstartende svævefly fra Schleicher, Schempp-Hirth, HPH, Pipistrel og Jonker.
12. juli 2024/af Jens Trabolt

Verdensmesterskabet er også videnskab

OSTIV, svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, holder sin 36. kongres under VM i Uvalde, Texas til august og uddeler bl.a. priser for vigtigste bidrag til sporten.
9. juli 2024/af Jens Trabolt

Fra glidetal 40 til 4

”Svæveflyvningen har været et fantastisk redskab på vejen” siger de unge danske svæveflyve-piloter med pilot-navnene KOA og SYL. De lærte hinanden at kende i Herning Svæveflyveklub, hvorfra de fik det grundlæggende håndværk på plads. Nu er de på vej mod en professionel karriere i det danske flyvevåben som helikopterpiloter.
4. juli 2024/af Jens Trabolt

George Moffat 1927-2024

George Moffat in memoriam. Amerikanen George B Moffat Jr var den förste att bli dubbel världsmästare i öppna klassen.
28. juni 2024/af Jens Trabolt

Verdens bedste Arnborg fylder 60 år

Et af verdens fineste flyvecentre fylder 60 år i dag. Arnborg er på mange måder hjertet i dansk svæveflyvning og rammen om et vigtigt socialt liv og de store mesterskaber. Sådanne faciliteter er let at tage for givet, men er produktet af mange anstrengelser og fremsynede beslutninger i datidens svæveflyvemiljø. Det nyder vi godt af i dag.
27. juni 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyvning kan altså også noget!

Svæveflyvning på Arnborg var bare en af i de alt 40 sportsgrene som var repræsenteret til den netop overståede DM-uge i Herning. Det var første gang, at svæveflyvningen deltog i denne folkefest.
24. juni 2024/af Jens Trabolt

Uppsala Masters: “Riders on The Storm”

De 38 deltagere til årets Uppsala Masters måtte flyve slalom gennem massevis af CB og andet spændende vejr. Det var krævende flyvning i en international atmosfære. Men det var vel også meningen.
17. juni 2024/af Jens Trabolt

Test: Dynamic WT9.16: “Kan du be han slepe lavere, så jeg får med Lifjell i bakgrunn?”

I fjor testet NORDIC GLIDING en Dynamic med 143 hk Rotax 915 mot en Super Cub, og det nye flyet viste betydelig bedre ytelse som slepefly. Men hvis power er bra, så er mer power enda bedre; Nå er Dynamic tilgjengelig i en "ekstra hot" versjon med 160 hk! 11. mai var det et samarbeid mellom Nome Flyklubb og Sportsfly.no som gjorde det mulig å besøke Aerospool sin demo slepefly WT9.16 Dynamic. Dette flyet har en Rotax 916 installert, med 160hk, og er i skrivende stund det eneste i sitt slag.
14. juni 2024/af Jens Trabolt

Leder: “Radardebaclet”

Den gångna våren har präglats av, förutom det urusla segelflygvädret, luftrumsproblem. rapporterar ordförande i Segelflyget, Robert Danewid.
12. juni 2024/af Jens Trabolt

Mod sydlige horisonter med Adventure Gliding Tour

Den 27. juni sætter en gruppe danske entusiaster kursen mod Sydtyskland med drømmen om at flyve ud i det blå i svævefly. Kom bare, der er fortsat mulighed for at være med på eventyr, lyder meldingen fra arrangørerne.
10. juni 2024/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning på projekt ”VM-vinderfly” efter 15 år

Professor i Flygteknik på KTH og svæveflyver Ulf Ringertz har i al diskretion bygget sin egen flappede 18-m raket, KTH-X1. I går skrev han svensk flyvehistorie og fløj jomfruflyvning med ”KTH-X1” efter 15 års arbejde.
5. juni 2024/af Jens Trabolt

Flyv mod internationale toppiloter i Uppsala Masters

Ambitionerne er store, når Uppsala FK arrangerer Masters fra 8-15 juni på Sundbro. Scenen er sat for lokale og internationale toppiloter og et svensk mesterskab i open racing-klassen.
4. juni 2024/af Jens Trabolt

Seniorer på hårdt arbejde for fremtidens elektriske spil

Den danske Herning SFK er i fuld gang med at bygge klubbens nye ”cutting-edge” elektriske spil. Her har de produceret en kort video som forklarer behovet for at gøre en grøn sport endnu mere grøn, og som samtidig viser, hvordan klubbens senior-gruppe indgår særdeles aktivt i opgaven som skal sikre miljøvenlige starter.
29. maj 2024/af Jens Trabolt

Sailplane Grand Prix i fjeldet

Starmoen og SeilflyNorge var for første gang vært for et FAI Sailplane Grand Prix. Vejret viste sig fra sin bedste side og gav 6 ud af 7 flyvedage til de 17 deltagere. Bedre markedsføring får man ikke.
28. maj 2024/af Jens Trabolt

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt