Jonker frigiver specs på JS3 / JS4 elektro

Jonker Sailplanes har nu annonceret planer om at anvende elektrodrivlinjen fra den kommende standardklasse-type JS4 til også den eksisterende 15/18 meter JS3. Det giver god mening, da modellernes fuselage stort set er identiske.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Jonker Sailplanes

Standardklasse-selvstarteren JS4 med klassisk motorlayout. Men drivlinjen bliver state of art.

Som på ASG 32 EL er batterierne placeret i moduler i fuselagen.

Det Solo-udviklede RES (Retractable Electrical Propulsion System) drives af 1 eller 2 batterier (valgfrit om man vil flyve med ingen, 1 eller 2 batterier) på hver 4,7 kWh med en vægt på 22 kg stykket. 

Solo udvikler elektrisk system

Motoren er den kendte Emrax 188 med 40 kW effekt (30 kW kontinuerligt). Med en startvægt på op til 500 kg (inkl. en 90 kg pilot) kan JS3 og JS4 selvstarte – med højere vægt skal systemet anvendes som turbo – med 1 batteri er rækkevidden 125 km – med 2 batterier cirka 175 km. Jonker angiver et energiforbrug på 2,5 kWh på at selvstarte op til 500 meter.

Batteriboksene som er udviklet af Solo. Læs eventuelt Solo-artiklen i linket herover.

Men hvornår ser vi systemet i virkeligheden? Jonker er angiveligt færdige med design og strukturelle beregninger, men har formentlig fuldt hus med at bygge prototypen på den vigtige benzin-selvstarter JS2.

Glem ikke, at Schempp-Hirths mest populære model er Ventus 3 M, og det er bare naturligt, at Jonker vil have en del af markedet for selvstartende 18-meter fly. NORDIC GLIDINGs gæt er tidligst 2021.

Jonker-oversigt 2020 – de vigtigste projekter

På en slutnote forventer NG-redaktionen test af den elektriske Schleicher standard-klasse-SLG AS 34 ME og måske også Ventus/JS3-konkurrenten AS 33 i september eller oktober.

Læs Jonkers egen beskrivelse af JS4-selvstarteren (eksternt link)