

Tekst Alicea Vermaas, foto Jonker
Ønskerne fra konkurrence- og hobbypiloterne til Jonkers udviklingsteam er mange: Man ønsker sig et fly med fremragende præstationer, enkel betjening, godmodige flyveegenskaber, absolut pålidelighed og en kraftig motor som tillader start på korte græsbaner og hjemflyvning en sen aften når termikken er døet ud. Alle disse krav og ønsker blev overvejet af Jonker-teamet, og resultatet er et slankt flydesign som egner sig både til at slå verdensrekorder eller for at vinde konkurrencer.
”Det var egentlig meningen, at JS2-selvstarteren skulle have været på markedet allerede i 2017, og vi var flot undervejs med udviklingsprocessen, men markedsundersøgelser fik os til at introducere JS3 først, og vi har nu bygget 120 stk.”, siger Uys Jonker.
Denne beslutning var også på en måde en skjult velsignelse: JS-udviklingsteamet samlede på denne måde værdifuld erfaring og blev introduceret til nye procesudviklingsværktøjer baseret på luftfartsstandarden AS9145. Disse omfatter blandt andet processer, såsom produktudviklingsprocessen (PDP) eller Production Part Approval Process (PPAP).
“Hver af de cirka 7.500 dele fra JS2 er designet i CAD- modeller og produceret hos os selv. Der findes omkring 700 produktionstegninger, og der er 1280 metaldele, 62 CNC-metaldele og 198 GRP-forme til indbyggede dele”, siger Uys Jonker.
Den meget tidskrævende “Design Failure Mode og effekter” – analyse (DFMEA) blev udført på de mest kritiske komponenter for at minimere fejl, og for at overgå hurtigst muligt til prototypen fase. “Den formelle designproces er tidskrævende, men fordelen er, at man efterfølgende kan få en serieproduktion og certificering meget hurtigere”, forklarer udviklingschef i Jonker Sailplanes AP Kotze.
JS2 Revenant er ikke kun designet til ”Feel good”-piloterne (piloter som typisk ikke flyver mesterskaber osv.), men er derimod et fly som tilgodeser både konkurrence – og rekreative piloter. Med den gennemprøvede JS1-C-vingeprofil i kombination med et nyt optimeret fuselagedesign forventes det, at JS2 ikke bare er konkurrencedygtig i 18-meter-konfiguration, men også en alvorlig konkurrent i den åbne klasse.
“JS2 har en lille performance-fordel over JS1-C, som allerede er et potent svævefly med et bedste glidetal på 63, som Idaflieg har målt og bekræftet,” forklarer Jonker chef-aerodynamiker Dr. Johan Bosman.
En simpel håndtering af flyet og komfort for piloten er altid et vigtigt krav, som producenten må overveje. Disse faktorer er ofte et kriterium i købsbeslutningen. Det skal fx være let at montere vinger, de enkelte dele må ikke være for tunge, og når man endelig er klar til at flyve, skal man sidde godt, bekvemt og med god ergonomi i cockpittet.
Cockpit-arkitekturen i JS2 er stærkt inspireret af JS3. I skulderområdet er fuselagen nu lidt bredere for at rumme både motorer og propel. Dette giver også eventuelle to meter høje piloter med en skostørrelse ud over størrelse 44 endnu mere plads.
Instrumentpanelet er blevet udvidet og placeret tættere på piloten af ergonomiske årsager. En længere ”skygge” på instrumentpanelet tjener som en solafskærmning og forbedrer instrumenternes læsbarhed i stærkt sol. Siderorspedalerne er elektronisk justerbare (præcis som i JS3) og sæderyggen kan justeres under flyvning med hjælp af en fjeder gasfjeder.
Den sydafrikanske Jonker-pilot Oscar Goudriaan er en velvoksen mand og hvis han sidder godt, sidder alle godt!
Jonker-svævefly er kendt for deres gode flyveegenskaber, men nogle JS1-21m-ejere ønskede et bedre og mere effektivt sideror. Jonker har lyttet til ønskerne og har haft succes med at udvikle et nyt sideror, som er op til 40 % mere effektivt, og har på samme tid betydeligt reduceret pedalkræfterne. Alle ror kræfter blev simuleret med den målsætning at være lette og afbalancerede:
“Kvindelige piloter har ingen problemer med at låse luftbremserne eller fælde hjulet ind, og de letgående ror og flaps skal nok få deres fans”, lover Uys Jonker.
Påfyldning af vand sker gennem huller i toppen af vingeoverfladen. De lukkes med et skruelåg forsynet med en envejs-ventil, som gør, at vingen kan lægges ned uden at vandet tømmes ud.
De to vingetanke på højre og venstre side er mekanisk forbundet for at forhindre en asymmetrisk tømning. Aktivering af ventilerne er elektronisk. Den indvendige vinge er ca. 80 kg tung, ydervingen til 21 meter-varianten vejer 11 kg og 18 meter ydervingen vejer 6 kg. Også ventilationssystemet er blevet forbedret: luften strømmer nu ikke længere gennem hele instrumentpanelet som i JS3, fører nu frem til de relevante ventiler gennem et slangesystem.
I dag ønsker stadigt flere kunder et selv-startende svævefly, som både er pålideligt, har en stærk motor og er enkelt at betjene. (bl.a. er den selvstartende Ventus 3 M den mest producerede singleseater hos Schempp-Hirth, red.) I samarbejde med SOLO Flugmotoren har Jonker derfor udviklet selvstartssystemet.
Motor-udvælgelsesprocessen var ikke nogen triviel opgave. Da bare EASA-certificerede motorer kan accepteres, kunne Jonker-teamet vælge mellem 2 motorer: Austro EA50 Wankel med 56 hk og 68 hk to-takts SOLO 2625 02i Neo.
Selvom Wankelmotoren er meget kompakt og fri for vibrationer, endte teamet med at vælge den stærkere SOLO motor. De ekstra hestekræfter er en ekstra sikkerhedsfaktor til at give en tryg start på fx europæiske korte græsbaner.
Udviklingsteamet stod nu over for den store udfordring at dæmpe de vibrationer som 2-taktsmotoren generer. Efter simulering af varierende vibrationsmodi er der nu fire støddæmperelementer i stedet for de normale tre støddæmpere i designet. Dette er mere skånsomt for fuselagen og de omkringliggende komponenter, når motoren kører. I stedet for en tandrem har man valgt et kilerems-koncept for at dæmpe vibrationer fra motoren og propel.
Brændstofindsprøjtning er uundværlig med hensyn til pålidelighed og ensartet performance under forskellige atmosfæriske forhold. SOLO har udviklet et nyt brændstofindsprøjtningssystem med en markant forbedret redundans. Deres seneste udvikling er 2625 02i Neo, et meget elegant og pålideligt system, der er ideelt til JS2.
Jonker har designet og produceret en propel med lidt reduceret diameter og mindre korde og har valgt en effektkurve med et tilstrækkelig statisk tryk, som dog forhindrer, at motoren overspeeder ved flyvehastigheder på op til 120 km/t. De statiske ground-run-tests indikerer, at JS2 vil få en fin stigehastighed ved maksimal startvægt, en yderligere vigtig sikkerhedsfaktor.
Brændstofsystemet består af en 12 liters hovedtank i kroppen og integreret 2 x 12 liter vingetanke. For at reducere sandsynligheden for brændstof-lækage eller afbrydelser i fuelflow har Jonker valgt benzinpumper af dykpumpe-standard (også en kendt teknologi fra bilindustrien).
En venturi-pumpe (som i de i store kommercielle fly) pumper brændstof fra vingetankene til hovedtanken. Denne Venturi-pumpe er en mekanisk pumpe uden bevægelige dele og derfor med en ekstremt lav sandsynlighed for svigt.
Motorstyringen reducerer workload for piloten. I princippet klarer en switch øverst t.h. hele operationen.
Det LXNAV-udviklede motorstyringssystem er designet for at give minimalt workload for piloten. 57-mm-farvedisplayenheden er tydeligt læsbart, og har ud over en on/off-switch også en tre-positionskontakt til styring af motor og propelpylon. En startknap på styrepinden kan bare aktiveres, hvis motoren er fuldt udfældet. Gashåndtaget er en mekanisk forbindelse, der ligner JS3-trim håndtaget, og sidder lige bag trimmet på venstre side af cockpittet.
Indfældning af motoren sker helt automatisk. En mekanisk propelbremse stopper propellen, hvorefter et mekanisk aktiveret ”finger” propelstop flyttes automatisk i den korrekte position, før motoren automatisk positioneres i en afkølings-stilling med lav luftmodstand. Efter fuldstændig afkøling fældes pylonen automatisk ind. Der findes også en nød-betjening, så piloten manuelt kan fælde motor ind og ud i tilfælde af systemfejl.
Færdiggørelse af JS2 prototypen skrider hurtigt fremad. Fuselagen blev produceret i august, motor og motor og motorklapperne er installeret og alle mekaniske systemer fungerer som planlagt. Det endelige design review af brændstofsystemet er også afsluttet, og næste punkt på listen er den elektriske installation. Jonker-teamet er overbevist om, at jomfruflyvningen er inden for de næste par måneder.
Det har taget lidt ekstra tid at tilpasse JS2-fuselagen, så den også passer til 21 m-vingerne fra den nye åbenklasse JS5 Rey. Det bliver et projekt efter færdiggørelse af JS2.
“Visionen for Jonker er at producere og sælge det mest eftertragtede svævefly. Det er ikke bare vores design- og udviklingsteam som arbejder hårdt og kontinuerligt for at forbedre kvaliteten. Vi har også en førsteklasses partner som supporterer vores produkter”, siger Uys Jonker.
JS har etableret vigtige partnerskaber i det europæiske marked. M & D Flugzeugbau i Friedeburg i det nordlige Tyskland, producenten af MD JT42 jetmotoren, er den vigtigste partner i Europa og opfylder vigtige funktioner i forbindelse med den europæiske EASA-certificering.
Portræt: M&D-flugzeugbau, Jonkers europæiske partner
M & D er en fuldt EASA-certificeret produktions- og udviklingsvirksomhed og er indehaver af typecertifikatet (TC). Alle EASA certificerede JS-svævefly er produceret under produktionsgodkendelse af M & D. De udfører den afsluttende kvalitetskontrol og forberede flyet før levering til kunden før og sikrer samtidig, at alle nødvendige dokumenter er i orden.
I 2019 udvidede Jonker Sailplanes sin internationale tilstedeværelse og grundlagde Jonker Sailplanes GmbH i Tyskland. Denne afdeling koordinerer salg, marketing, import, eksport – og administrative funktioner i Europa, så JS er her tættere på kunden. Uys Jonker, administrerende direktør for Jonker Sailplanes Pty Ltd og Jonker Sailplanes GmbH, understøttes af Katrin Senne som Chief Business Officer i JS GmbH.
Kunder og interesserede parter kan frit vælge deres JS-agent. JS-agenter er alle entusiastiske svæveflyvere. (I Norden repræsenteres Jonker af danske Arne Boye Møller, red.)
Det er naturligvis vigtigt med en god kundeservice: Jonker Sailplanes GmbH og M & D Flugzeugbau har mange reservedele på lager og kan sende inden for få timer eller få dage. Dele som oftest skades på mesterskaber er motorklapper, hjullemme, canopies, stik og fjedre osv. og kan ofte leveres inden for 24 timer. I alle dele Europa er der udpeget forskellige servicecentre for at give optimal service: I Holland er det servicecentret på nationalflyvecenteret Terlet, i Tyskland LTB Linder og LTB Sebald, i Storbritannien Shirenewton Sailplanes – alle er anerkendte vedligeholdelsesorganisationer og med mange års erfaring inden for vedligeholdelse, inspektion, reparation og maling. De står også for eventuelle garanti-sager omkring Jonker-fly.