Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.

Tekst: Jens Trabolt

Efter nærkontakten med læhegnet bærer YY nu præg af botanikken. (foto Henrik Sylvest)

Link to automatic translation

Alle fly som har et aktivt liv risikerer skader, før eller siden. Arbejdsheste som Pawnees med et stort antal starter og landinger er bestemt ingen undtagelse – og dette gælder også OY-CYY (ex N10F, N4502Y, OH-PIK, G-AXFD) som siden sin fødsel i 1966 har opsamlet en del ”krigsskader”:

Tilbage i 1990 fik OY-CYY en ufrivillig pause efter havari på Arnborg: I 1991 kom flyet på vingerne igen til stor glæde og gavn for det aktive miljø på Svæveflyvecenter Arnborg. Denne gang blev det til hele 29 år i tjeneste på Arnborg.

Men fredag 7. Juli i år var uheldet igen ude for den trofaste Pawnee. I 1400 fods højde et par kilometer nord for svæveflyvecenteret fik YY motorstop og under pilotens ihærdige forsøg på at komme tilbage til flyvepladsen, ramte flyet et stort læhegn ved siden af motorvejen nord for pladsen.

Pawnee får ofte skæld ud for dens frisindede og langt fra moderne benzinforbrug – det er jo et stort bæst med en ordentlig motor, men i denne sammenhæng var størrelse og solide konstruktion nok en fordel for piloten.

Den generøse dimensionering, omtrent en halv fodboldbane mellem næse og cockpit betød, at piloten havde rigeligt med deformerbar flyvemaskine foran sig, og når en flyvning pludselig slutter med en kollision, er dette unægtelig et plus.

På en fodnote er det også værd at bemærke, at en Pawnee i det hele taget er designet med sikkerhed in mente – der er ofte monteret knive – såkaldte wire cutters på understellet og ofte også ved cockpittet for at sikre pilotens bedst mulige chancer ved gennemflyvning af kabler og kreaturhegn.

Så flyvningen sluttede lykkeligt: Piloten kom ikke til skade, ud over en øm hånd som formentlig ramte instrumentpanelet under den noget kontante opbremsning. Men alle som selv flyver kan nok sætte sig ind i, at det har været en chokerende oplevelse, som nok tager noget tid at bearbejde for de involverede.

YY parkeret i læhegnet.

På de mange fotos som florerede på diverse nyhedsmedier, så Yankee Yankee på afstand egentlig helt hæderlig ud, som den stod parkeret i læhegnet med politiets afspærringstape omkring sig, og selvsagt fik de passerende bilister en usædvanlig oplevelse ved synet af den lidt malplacerede flyvemaskine.

Næste dag blev YY transporteret til Svæveflyvecenter Arnborg, og som den står med en presenning over sig, er skaderne meget tydelige: Højre vinge bærer meget tydeligt præg af af en omfavnelse af et træ – som havde vingen mødt en gammel ven. Den firebladede propel er vel nu i bedste fald trebladet, og understellet er ikke helt enig med sig selv om hvilket vej det skal pege. Venstre vinge har massive skader på forkanten. Med andre ord, nok en totalskade.

At Pawnee var havareret, blev genstand for stor opmærksomhed fra store og små – følgende stammer fra Birgitte Ørskov og hendes samtale med børnebørnene omkring havariet:

“For en uges tid siden havde jeg en god snak med Adam på knapt 7 år og Freja på 5½ år om Pawneen, der var styrtet ned”, fortæller Birgitte.
(Det skal lige nævnes, at Adam og Freja mener – med rette – at bonus-farfar Jørgen kan fikse ALT)

Adam: “Farmor. Kan Pawneen repareres?”‘
Mig: “Nej, Adam. Det kan den ikke”
— pause —
Adam: “Ikke en gang Jørgen???”
Mig: “Nej. Heller ikke Jørgen”
Adam: “Åååååh”
Lillesøster Freja kunne vist se på Adam, at han blev ked af det, så efter en lille tænkepause kom det:
Freja: “Han ku’ da i det mindste PRØVE!”

Specielt på højre vinge ser man, at her har stået et træ (foto Jens Trabolt).

YY er “Jannies fly”

For alle som kender Arnborg og persongalleriet, er det svært at nævne CYY uden at nævne Jannie Krogsdal. Jannie, som nærmest er fast inventar på Arnborg, når hun ikke passer jobbet som trælastsælger, kan skrive fast slæbepilot og engageret event-dynamo på Arnborg. Der hvor Jannie er der er folk, og vice versa, og hun har et særligt forhold til CYY.

Yankee Yankee er ”Jannies fly” – og derfor ramte havariet ekstra hårdt for hende.

”Nogle af de bedste timer i mit flyverliv har jeg haft i Yankee Yankee, som jeg har fløjet omkring 3000 slæb med”, fortæller en bevæget Jannie, da NORDIC GLIDING ser på vraget med hende.

Yankee Yankee under DM 2023 med Jannie som slæbepilot.(Foto: Jens Trabolt)

Slæbe-teamet og YY – alle i fin form på Arnborg. (Foto: Jens Trabolt)

Efter havariet blev der taget initiativet til en spontan mindestund, hvor mange piloter og Arnborg-folk mødte op og plukkede blomster og lagde ved Yankee Yankee, fortæller Jannie. Det vidner om et et besjælet fly, som har været en del af ”persongalleriet” og som har givet mange gode oplevelser – som følgende galleri også viser.

Svenske kammerater til tjeneste

Da CYY efter havariet bestemt ikke var i nogen forfatning, hvor den kunne slæbe, manglede man nu pludselig et slæbefly til det igangværende Sun Air Cup/Junior DM samt kommende Junior EM.

Men det gode kammeratskab med svenske svæveflyvere i Borås og Herrljunga resulterede i et hurtigt lån af SE-EYA, en stort set identisk Pawnee, som Jannie og Lone Dannevang fløj over og hentede allerede den 14. juli. En stor fleksibilitet af de svenske venner, som bl.a. betyder, at der skulle færgeflyves et ekstra slæbefly frem og tilbage mellem Herrljunga og Borås hver dag under JSM/DM-mesterskabet i Herrljunga.

Skønt at være tilbage i cockpittet på en rigtig flyvemaskine. Takket være svenske kammerater lykkedes det at låne SE-EYA fra Borås SFK umiddelbart efter YY-havariet. (Foto: Jens Trabolt)

Jannie tanker den svenske Pawnee, SE-EYA, med benzin. Det hjælper en lille smule på humøret. (Foto: Jens Trabolt)

Yankee Yankee blev også kaldt for ”Udyret” – SE-EYA hedder ”The Beast”, og det må siges at være en passende erstatning. For Jannie har det også hjulpet lidt på humøret at sidde i kontoret på en ny Pawnee, som hun er blevet ganske gode venner med under sommerens mesterskaber på Arnborg. Men YY vil altid have en stor plads i Jannies hjerte.

Jan Gevad marshaller Jannie i “Udyret” under DM (Foto: Jens Trabolt)

“The Beast” – den svenske Pawnee. Passende match til “Udyret”. (Foto: Jens Trabolt)

Fremtiden?

Et velfungerende slæbefly er afgørende for et attraktivt svæveflyvecenter, så tabet af Yankee Yankee er en ressource som hurtigt skal adresseres.

Den eneste erstatning for en Pawnee er en Pawnee – med streg under indtil videre, forlyder det på Arnborg. Peter Eriksen er involveret i Arnborg-bestyrelsen, og her har man allerede tanker om en foreløbig plan, som kan give stabilitet inden man sætter en større researchfase i gang.

”Vi prioriterer operationerne på Arnborg, så i første omgang leder vi efter en anden Pawnee som kan stå klar 1. marts 2024 på Arnborg, så vi har status quo i forhold til Yankee Yankee. Derfra vil vi bruge den fornødne tid til at kigge på, hvad som kan være en fremtidig erstatning for flyet. Her skal vi også se på erfaringerne med andre flytyper fra andre lande”, slutter han.
Flere artikler om startmetoder

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Den sidste jernhest

Norges sidste flyvende Pawnee har udsendt sit sidste brøl og drukket sin sidste liter benzin i Seilflyseksjonens tjeneste. Mere end 20 000 slæb blev det til.
”Med flere nødvendige opgraderinger i sigte var et ganske enkelt for dyrt at holde den på vingerne”, fortæller fagchef Steinar Øksenholt, som nu er på udkig efter fremtidens slæbefly.
6. marts 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer med el-spil: Adgangsbillet til den grønne omstilling?

Svæveflyvning er en grøn sport. Vi flyver jo på solens energi, ikke sandt? Altså bortset fra de kulsorte 7 liter benzin som den støjende, men trofaste Pawnee kræver for en gennemsnitlig start. Straks bedre er det at spilstarte med et benzindrevet spil. Men i en tid, hvor fossile brændstoffer er under politisk pres, bør enhver strategiprocess i klubben inkludere tanker om elektriske spil. Her er 2 udenlandske klubbers erfaringer.
11. januar 2022/af Jens Trabolt

Startafvikling med spil med fokus på risici

I Danmark har der været en stigende havarirate fra 2019 til og med 2021, heraf 2 fatale havarier med afbrudt start. Sikkerhedsudvalget under DSvU har gennemgået havarier ved spilstart og kommer her med deres bud på, hvor kan vi gøre det bedre.
5. august 2021/af Jens Trabolt

”Er det på tide med et ”open-source” elektrisk spil?”

Elektriske spil har mange fordele, mener danske Mads Leth fra Vestjydsk Svæveflyveklub og peger mod en europæisk crowdfunding-kampagne for at skyde projektet i gang.
17. februar 2021/af Jens Trabolt

Leder: El-flyslæb: Kan det fungere?

Elektrisk flyslæb? Realistisk? Jo, med lidt god vilje, pioner-ånd og justering af rutiner.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

Elektrisk bogsering

Elektriska plan har redan använts för bogsering på prov så det är definitivt möjligt, men hur skulle ett verkligt praktisk och ekonomiskt bogserplan se ut? Argument för bogsering i en fossilfri värld.
25. februar 2020/af Jens Trabolt

Problemer under flyslæb?

Bugsering med motorfly er en populær og ganske sikker startmetode. Men den aerodynamiske interaktion mellem motor- og svævefly kan i visse tilfælde give anledning til kontrolproblemer for den stakkels pilot i svæveflyet. NORDIC GLIDING analyserer her et problem.
30. august 2017/af Jens Trabolt

Eurofox – ultralet slæbefly med tundrahjul! Går det?

Økonomien i at holde Super Cub’en flyvende var blevet så dårlig for danske Viborg Svæveflyveklub, at der måtte nytænkes, så i juli 2013 fik klubben leveret en EUROFOX 2K med tundrahjul. Her - godt 18 måneder senere - kommer klubbens erfaringer med ultralet slæbefly med tundrahjul - går det?
6. marts 2015/af Jens Trabolt

Ultralet: Moderne afløser til den tørstige Pawnee?

Bugsering med ultralette fly har været diskuteret og testet i en årrække i Norden, og nutidens ultralette fly er helt andre konstruktioner end deres 2-takts-forgængere. Særlig fremkomsten af den pålidelige, lette, støjsvage og brændstoføkonomiske 100 hestes Rotax 912-motor har gjort det interessant at bugsere svævefly med ultralette fly.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

De komplekse startmetoder: Bedst, billigst, sikrest?

De fleste svævefly har – som bekendt - det problem, at de ikke har motor, men er afhængige af en ekstern kraftkilde for at bevæge op i himlen. Men hvad er bedst? Er det den mest miljøvenlige metode? Er det den sikreste metode? Eller er det den billigste metode? Forvirret? NORDIC GLIDING retter her fokus på startmetoder og analyserer plusser og minusser.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt