Junior-SM i pandemins skugga

Äntligen har vi åter börjat kunna arrangera segelflygtävlingar efter det dystra 2020 då allt sådant blev bannlyst i vårt land pga Coronapandemin. Årets JSM genomfördes parallellt med SM i Racing och Open Racing som avgjordes i Borås exakt samma vecka.

Tekst: Lars Jauring, Tävlingsledare / Fotos: Ylva Molin

Link to automatic translation

Detta var genomförbart tack vare delvis olika målgrupper. Några intressekonflikter blev dock oundvikliga och det skulle vara önskvärt med en bättre samordning av tävlingskalendern framledes. En förklaring kan väl vara pandemins påverkan på planeringen då klartecken inte kunde ges förrän i juni.

Nåväl, trots detta lyckades vi skrapa ihop en lite organisation för att genomföra arrangemanget. Förutom tävlingsledning kunde kökstjänst, bogsering, scoring, presshantering och fältarbete klaras av med inalles mindre än tio personer.

Det låga deltagarantalet var naturligtvis bidragande då vi endast behövde en bogsermaskin. Vår Dynamic med Per Nykvists skickliga spakande kunde få upp alla tävlande på dryga halvtimmen och startlinjen kunde således öppnas inom en timme efter första start.

Per Carlin (t.v.) agerade väderuttolkare och förtjänstfullt assisterande vid banläggning och tävlingsledning.

Tidigt bestämdes att scoring och banläggning skulle skötas via RST-online. Detta fungerade så gott som fläckfritt och rekommenderas starkt till kommande mindre tävlingar.

Dylan Osolian, Skövde FK

Florian Enokson, Västerdalarnas FK

Samuel Rickardsson, Herrljunga FK

Västra regionens DM sköttes på samma sätt liksom alla Safe Skies deltävlingar. Vi inbillar oss att vi kunde spara en del ansträngning och kapacitet med detta upplägg. Alla intresserade på backen kunde följa tävlingen via live-tracking på OGN (Open Glider Network) och Onglide, med banan inlagd och aktuell ställning, (dock med viss försening någon av dagarna då Arbogas mottagare tillfälligt var utan strömförsörjning). T o m väderutvecklingen på banan i form av regnskurar kan följas av ”publiken” på marken. Tack Melissa Jenkins för det fina arbetet med Onglide.

Portræt: Arboga FK – lille klub i stor termik

Vädermässigt kan vi nog konstatera att det blev bättre än befarat. Första dagen hade vi fortfarande varmluftsmassa med låga molnbaser och svag termik. Trots det lyckades halva startfältet ta sig runt den dryga 11-mil långa AAT-uppgiften. Efter kallfrontspassage på måndagen kunde övriga dagar erbjuda 155 och 250 km-banorvarav två racing-uppgifter där samtliga piloter tog sig i mål.




Emellanåt var det dock väldigt lågt och nära till utelandning men man lyckades bemästra de svårigheterna. Snitthastigheterna varierade mellan 48 och 90 km/h vilket också pekar på ett varierande väder utan de riktiga superdagarna, samt utmanande tävlingsuppgifter.

En reflektion är att av de sex deltagarna var det fyra olika dagssegrare och samtliga sex var någon gång bland de tre bästa, vilket tyder på en jämn och hög nivå hos piloterna.

Slutställning efter fem genomförda flygningar 
Dylan Osolian Skövde FK 4314 p
Samuel Rickardsson Herrljunga FK 4188 p
Florian Enoksson Västerdalarnas FK 3217 p
Ludvig Jauring Arboga FK 3201 p
Elias Severholt Östra Sörmlands FK 2960 p
Dennis Jensen Arboga FK 2946 p

Tävlingsreferatet nedan har även skickats till de lokala tidningarna.

Arbogapilot nära pallen i JSM segelflyg

Under veckan som gått (1-7 augusti) har Svenska Mästerskapen i segelflyg för juniorer avgjorts på Arboga Flygplats. Junior är man till det år man fyller 25. Årets tävling lockade sex deltagare från olika delar av landet i åldrarna 18-25. Hemmaklubben representerades av Ludvig Jauring och Dennis Jensen. Båda två hade en delvis jobbig vecka med både med och motgång i tävlingen. Ludvig var den som lyckades bäst och kunde sånär ta sig upp på podiet.

Första dagen, där tävlingledningen lagt en kort (11 mil) bana åt nordost, slutade för Ludvigs del med utelandning (landning på annan plats än hemmafältet) efter ca halva sträckan. Även Dennis landade efter enbart 16 km. Där tappades direkt kontakten med täten. Den andra dagen, som bjöd på bästa vädret och en 25 mila-uppgift, var Ludvig näst snabbast av alla, endast slagen av tävlingens yngsta deltagare Elias Severholt, och åter med i matchen.

Dag tre blev ett mörkt kapitel i den unge pilotens (Ludvigs) tävlingskarriär. Innan startlinjen ens öppnat råkade han av misstag och bristande fokus komma lite för högt i förbjuden luft och dagen var därmed över och dagspoängen noll. Dagsvinnaren får normalt 1000 poäng så ett sådant misstag blir dyrbart i slutändan. Därmed så gott som stängdes möjligheterna att bli juniormästare.

De kommande dagarna visade dock Ludvig mental styrka och kunde blomma ut i sin fulla kapacitet när han på torsdagen fullkomligt krossade all konkurrens och var överlägset snabbast av alla runt banan, som den här gången gick söder om Hjälmaren.

Ännu en tävlingsdag gick att få till på fredagen med en 15-mila-bana norrut. Även här var Ludvig bland de snabbaste och blev slagen endast med någon minut. I sammandraget innebar de två sista dagarnas fenomenala spurt att Ludvig var ynka 17 poäng från att ta hem bronspengen. Den gick nu i stället till Västerdalarnas Florian Enoksson som tack vare jämn flygning utan avgörande misstag kunde behålla tredjeplatsen ända in i kaklet.

Med jämn flygning, två dagssegrar, en andra- och två tredjeplaceringar var det Dylan Osolian från Skövde som välförtjänt stod som slutsegrare, tätt följd av Samuel Rickardsson tävlande för Herrljunga.

 

Slutställning efter fem genomförda flygningar:

  1. Dylan Osolian Skövde FK 4314 p
  2. Samuel Rickardsson Herrljunga FK 4188 p
  3. Florian Enoksson Västerdalarnas FK 3217 p
  4. Ludvig Jauring Arboga FK 3201 p
  5. Elias Severholt Östra Sörmlands FK 2960 p
  6. Dennis Jensen Arboga FK 2946 p

Udvalgte artikler

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Og så til sommervejret…

Uvejr, ekstremnedbør og vind har givet piloter og arrangører af mesterskaber i Europa en hård omgang.
9. august 2023/af Jens Trabolt

13 år i svæveflyvningens tjeneste

Efter 13 år som generalsekretær stopper Lars Agesen Pagh i DSvU. Han fik aldrig svæveflyvecertifikat, men hjertet tilhører alligevel sporten. På jorden har han i jobbet fightet for at sætte de mest optimale rammer for sporten og piloterne i Danmark. Men nu kæmper han sin egen private kamp mod alvorlig sygdom.
4. august 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Jobopslag: Vil du være ny Generalsekretær i DSvU?

Som generalsekretær skal du være leder af vores unionskontor på Arnborg og sikre godt samspil med svæveflyveklubberne, fagudvalg, idrætsforbund, offentlige myndigheder og den politiske del af organisationen. Du vil også i nogen grad blive involveret i ledelse af Svæveflyvecenter Arnborg, skriver DSvU i dette jobopslag.
27. juli 2023/af Jens Trabolt

Outsider-VM i Spanien

Que? Trods fantastisk terræn og exceptionelt kraftig termik er Spanien stort set ukendt som svæveflyve-nation. Det forhindrede dog ikke en gruppe lokale entusiaster i at afholde kvindernes 12. verdensmesterskab i Soria.
26. juli 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Varför har amerikanska segelflygplan så dåliga prestanda?

I Europa är ASK 21 ett vanligt skolflygplan, kanske det vanligaste. ASK 21 har ett glidtal på 34. Många i Sverige menar att det är alldeles för dåligt för ett skolflygplan. I USA är Schweizer 2-33 det vanligaste skolflygplanet. Den har ett glidtal på 22. Varför har amerikanska segelflygplan överlag så dåliga prestanda? Kan inte jänkarna bättre?
30. juni 2023/af Jens Trabolt

”Det stærkeste junior-team i årevis”

Junior-EM er lige om hjørnet på Svæveflyvecenter Arnborg. Sverige og Danmark stiller op med en stærk nordisk repræsentation, og specielt for Danmark skal det blive interessant at se om en eventuel hjemmebanefordel viser sig i resultaterne. ”Vi har det stærkeste Junior-team i årevis”, lyder det fra den danske Team Captain Emil Dalboe forud for Junior EM.
29. juni 2023/af Jens Trabolt

JS3 RES-typecertifikat: ”Vi skålede i kold Cola”

Jonker har nu endelig efter års forsinkelse har fået sit typecertifikat til den elektrisk selvstartende JS3 RES. Nu kan de i alt 11 nordiske piloter, som har bestilt dette fly, se lyset for enden af den meget lange tunnel.
26. juni 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Hold øje med FLARM-systemets funktion.

En simpel test afslører, at ikke alle FLARM-systemer fungerer optimalt. Elektroniktekniker Oluf Mauritsen fra Skrydstrup Svæveflyveklub har gennemgået flere forskellige installationer og giver her tips til hvordan man selv udfører en enkel test af systemets ydeevne.
Det kan være en god investering i øget flyvesikkerhed.
20. juni 2023/af Jens Trabolt

En juni-drøm: 565 km ø-hop på udebane i Danmark

Præcise prognoser, gode fly og ”lidt” erfaring gav 4 Herning-piloter en yderst spændende flyvning med krydsning af store vandområder d. 3. juni 2023.
19. juni 2023/af Jens Trabolt

Långt före sin tid – SZD 8 Jaskolka – ikonisk pärla från 50-talet

Jaskolkan (Svalan) var först med många delar vi idag tar för självklara och en viktig del i ett paradigmskifte för vad som ansågs vara viktiga parametrar i ett modernare segelflyg. NG:s Bernt Hall har flugit det polska segelflygplanet med karisma och ”racing vibbar” - 50-talets Jonker JS3?
14. juni 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Valdres Flyklubb leverede endnu et knald-NM.

Valdres Flyklubb og Seilflyseksjonen leverede enorm flyveplads, fantastisk terræn, 7 flyvedage ud af 7 mulige og super-organisering til årets NM på Fagernes fra 3-10 juni.
12. juni 2023/af Jens Trabolt

Havarirapport: For mange chancer?

Hvorfor valgte en erfaren norsk pilot under en konkurrence i en ASH 31 Mi at reducere sine marginer så ekstremt, at resultatet blev et fatalt havari? Måske fordi han havde gjort det før med succes?
Statens Havarikommission i Norge har her 4 år efter havariet i går offentliggjort rapporten på LN-GOM, og det er læsning som særligt vedrører alle piloters forhold til risiko-håndtering og personlige minima.
8. juni 2023/af Jens Trabolt

Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.
6. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt