Klenhart Aerodesign; Ny producent af svævefly

Selvom der allerede findes 4 producenter af svævefly i Tyskland, etablerer en femte endnu meget lille producent sig på markedet med en helt ny type svævefly: en 13,5 meter elektrisk selvstartende FAI svævefly. ”Birdy” bygges i den lette 120 kg klasse til det tyske marked. Den fløj de 180 km fra Tyskland til eventet "Electrifly-in" i Grenchen, Schweiz.

Tekst: Hellmut Penner / Foto: Jens Trabolt & Hellmut Penner

Der var stor interesse for Birdy hos deltagerne i Grenchen.

Link to automatic translation

Hvad er så specielt ved 120 kg klassen? Piloter som flyver 120 kg fly, med eller uden en motor, trænger ikke medical og der er lavere krav til årlig inspektion. Dette er to fordele for ældre piloter, der har et ultralet-certifikat, men som muligvis ikke klarer en medical.

Der er meget få typer fly i Europa med en mindre tomvægt end 120 kg (for eksempel den schweiziske Archaeopteryx). Denne kendsgerning fik nogle tyske flyentusiaster til at udveksle ideer om det og producere et design.

De tre store svæveflyproducenter DG, Schleicher og Schempp-Hirth var ikke interesserede i konceptet. Men tæt på Nürnberg der var et lille firma, der havde fremstillet reservedele i små mængder til trikes og andre fly. Dette firma, Klenhart Aerodesign, indvilligede i at fremstille en prototype.
Projektet, der startede ”non-profit”, udvikler sig hurtigere end oprindeligt planlagt.
Det blev finansieret af 7 flyentusiaster, der var villige til at give så mange penge, at indehaveren Norbert Klenhart indvilligede i at deltage og bygge prototypen. Den første ”Birdy” blev produceret og præsenteret på AERO-messen i foråret 2019. Besøgende på AERO interesserede sig meget for ”Birdy”, som ikke var det eneste nye fly på messen.

Birdy under første testflyvning i august 2020 – Toni Roth fløj mindre end en måned senere prototypen de 185 km fra sydtyskland til Grenchen i Schweiz. Max startvægt for 13,5 m-typen er 280 kg

For at gøre flyet selvstartende installerede man motoren i fuselagen bag cockpittet. Dr. Werner Eck, konstruktør af Geiger-elmotorerne var involveret i denne del af processen. Han havde allerede testet ”pusher”-systemet i sit polske svævefly “Axel”.

Han ville i det væsentlige hverken anvende et FES-system eller den klassiske løsning med en motor på pylon. Hans designfilosofi er at placere propellen, hvor den er mest effektiv, hvilket klart er bag sideroret. ”Birdy” er monteret med en 16 kW Geiger motor, ”HPD 16”, der bare vejer 5, 5 kg inklusiv power electronics.

Birdy flyver med en pusher-prop-konfiguration. 16 kW-motoren er placeret i fuselagen og kræfterne overføres via en lang kulfiber-aksel. Bemærk ”cut-out” i sideroret.

De elektriske motorer designet af Geiger-Engineering er de mest solgte elmotorer til flyvning i hele verden (anvendes bl.a. til trikes osv. red.). De er pålidelige, ekstremt lette, meget effektive og relativt billige. Det var tydeligt, at motoren skulle installeres i tyngdepunktet bag cockpittet. En lang karbon-drivaksel er fastgjort med flere lejer i fuselagen og ender bag roret. Der driver akslen en sammenklappelig propel med en diameter på 1,30 m, som automatisk fældes ind af fartvinden når motorer ikke kører. Dette er mere effektivt end et FES-system, fordi det ikke skaber turbulens over fuselagen.

Som standard er der installeret to lithium-ion-batterier på totalt 32 kg i flyets tyngdepunkt. Sammen har de kapacitet på 6,2 kWh. Indtil videre er de den dyreste komponent i hele motorsystemet. Beholderen med BRS-redningsskærmen fra Junkers er monteret over batterierne. Alle ultralette fly skal efter reglerne være udstyret med sådanne redningssystemer.

“Birdy” taxier ved egen kraft til parkering på Grenchen.

Den komplette “Birdy” vejer kun 93 kg. Når serieproduktionen er startet, skal vægten endda være lidt lavere, da yderligere 26 kg tilføjes ved installationen af motorsystemet. Hele flyet skal ved certificering være under 120 kg tom.

Som en FAI-svævefly i 13, 5 meter-klassen med et beregnet glidetal på 40 og takket være den laveste synkehastighed på 0,58 m / s spiller ”Birdy” i samme liga som andre konkurrenter.

Aerodynamik fra Loek Boermans

Den aerodynamiske konfiguration blev udviklet af den berømte hollandske professor i aerodynamik, Loek Boermans fra Det tekniske universitet i Delft. Han har designet vingeprofilen for den lille ”Birdy”, som allerede ved de første flyvninger viste sine positive egenskaber. “Birdy” formodes nu at gennemføre testprogrammet for ultralette svævefly så hurtigt som muligt.

Som Norbert Klenhart forklarede, er han klar til starten af en større produktionsserie og til det formål har han bygget større værksted i Spalt, der ligger tæt på Nürnberg. For at garantere en pris på netto 75 000 € for et ”ready-to-fly”-svævefly vil nogle af delene – fx kulfiberdele – blive fremstillet i Tjekkiet.

Byg-selv-kittet skal koste netto lidt over 50 000 €. Indtil videre er det schweiziske Archaeopteryx og det polske GP 11 det eneste andet svævefly, der konkurrerer med ”Birdy” i 120 kg-klassen. Alle andre modeller som Diana eller Silent 2 Electro vejer mere og koster også mere.

GP Gliders – de ny typer fra Polen

Til næste år på AERO 2021 ønsker man at præsentere det første fly i produktionsserien. De, der ikke kan vente, har muligheden for en forudbetaling på 25 000 € som en option i kombination med en fast prisgaranti.

Se mere: https://e-birdy.com/