Klub-folk tester AS 34 Me

Lige før påske kørte danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick (forfatteren) fra Polyteknisk Flyvegruppe til Poppenhausen for at prøve den nye AS 34Me. Fungerer den efter hensigten? "Ja", er det korte svar!

Tekst: Morten Hugo Bennick / Foto og video: Morten Hugo Bennick og Lars Sverre Rasmussesn

Ladning af AS 34 Me i hangaren.

Link to automatic translation

AS34 Me er en elektrisk selvstarter med 18m spændvidde, som er baseret på ASW 28. Formålet med turen til Poppenhausen var at se installationen/prøve flyet for at danne sig en mening om hvordan det ville være i den kommende AS33 Me, som er den elektriske version af AS 33 under konstruktion.

I Schleicher-typologien står M for selvstart, og E naturligvis for ”Electric”.

Selvfølgelig kørte vi derned i en elektrisk bil og selvfølgelig brugte vi lejligheden til at kigge på Wasserkuppe og det fine museum, men mere om det en anden gang.

Morten Bennick havde til denne artikel sat kursen mod Poppenhausen for at prøve AS 34 Me. Selvfølgelig i en elbil!  Normalt flyver 57-årige Morten, i sin Ventus 2cT som han deler med Lars Sverre Rasmussen, som også var med på denne rejse.

Den her korte artikel bliver til en vis grad en gentagelse af hvad Robert Danewid også skrev om flyet i Nordic Gliding i den første testflyvning, men det er nok svært ikke være begejstret. Vi kigger også lidt på flyets hverdagsduelighed og opladnings-løsningerne.

Hvis man er mere interesseret i teknikken bag AS 34, kan man med fordel også læse Jens Trabolts gennemgang her

Vi tager konklusionen først. Det er uden sammenligning den enkleste start jeg har prøvet i et svævefly, inklusiv spilstart, flyslæb og TMG. Skub “gashåndtaget” i bund, hold retningen ned af banen og flyv! Man kan skal huske at reducere power, når man er i 200m.

Når den ønskede højde er nået, køres gashåndtaget helt ned og alt lukkes ned automatisk, og processen med at fælde motor ind varer mindre end 10 sekunder

Se Lars’ Sverre Rasmussens start i videoen her.

Start af motor i luften

Start af motoren i højden koster cirka 20 meter og tager 15 sekunder fra motoren er helt inde til udfældet pylon og motorstart. Det er næsten mere enkelt end en start fra jorden. Ser man det fra et konkurrencemæssigt synspunkt, betyder det, at man kan starte lavere end en motor der skal mølles i gang i luften. Det ændrer dog stadig ikke på det faktum, at man skal have en mark/flyveplads til rådighed under sig, når motoren startes.

Video: Start / stop af motor i luften under tidligere NG-test.

Motorinstrument inklusiv throttle.

Performance

Hvis jeg kigger på dagens 2 flyvninger, så steg Lars og jeg tilsammen 1100m. Det svarer til 50 % af kapaciteten. (En mulig kalibrerings-unøjagtighed i softwaren bevirkede dog, at displayet bare viste 37% efter start nummer 2)

Så i praksis kan man flyve 1 til 2 starter pr. dag (vi fløj 2 på denne dag), men det er vel også sådan man flyver, når man når bruger flyet til strækflyvning. Skal man ud på en meget stor opgave, så kan det måske være en fordel at starte med et flyslæb, så man har maksimal kapacitet hvis vejret svigter og man er langt væk fra hjemmebasen. (Fra tidligere test ved vi, at Schleichers opgivelse på totalt 2800 meter stigehøjde i batteriet virker troværdigt – så man har langt over 100 km i ”turborækkevidde” selv efter en selvstart, red.)




Montering / demontering

Der er udviklet et “device” der gør, at man kan montere flyet uden at skulle løfte de meget tunge vinger. Det var en af de ting som jeg havde funderet over hvordan var løst. Løsningen er simpel, en lille vogn der kan sættes fast i den indre vinges tip, hvorved man kan trække vingen så langt ud at man kan spænde et almindelig “No-friends-kit” på vingen.

Den smarte vogn som skåner ryggen ved montering af de tunge vinger.

Opladning

Kan batterierne i vingen oplades i traileren? Ja, det er muligt, men den løsning der er konstrueret er Schleicher efter min bedste overbevisning ikke sluppet helt godt fra. Eftersom vinger og krop elektrisk skal sammenkobles under opladning, inklusiv lader, så er  der er alle mulige beslag/spænder der skal monteres før lade processen kan starte i traileren. Hvis man investerer i et meget dyrt og smukt strømlinet fly, så må det gerne se lidt elegant ud når flyet trækkes ud af traileren og stolt vises frem.

Hvis flyet lades i hangar, er det ligesom med elektriske biler, her har man hele natten til at lade den maksimale kapacitet på 8,6 kWh, så er man klar til næste dag. (Man kan selv bestemme ladehastighed og dermed tage højde for ældre el-installationer. Men da flyet ofte står i hangar mindst 10-12 timer mellem hver flyve-dag nat kan selv en reduceret ladestyrke oplade batteriet uden problemer. Ved et fuldt afladet batteri tager det cirka 4,5 time af oplade med 220 V og 14 ampere. red.)

Laderen er relativt stor og tung, og kan derfor ikke monteres i flyet.

Flyvesikkerhed

Det her vil helt sikkert være med til at forbedre havari-raten der har været med Turbo/SLG – ene og alene fordi systemet er så enkelt, både i opbygning og i betjening. Men det vil også blive introduceret nogle nye risici: Flyet skal være ladet op, hver gang man starter. Schleicher siger minimum 60% hvis man skal starte. Da der er mindre energi til rådighed end en konvetionel turbo/SLG, kan man diskutere om der er en risiko for lidt flere udelandinger.

Kan der opstå brand i batterierne?

Flyet er godkendt til at kunne overleve, at der opstår ”Thermal Runaway” i en battericelle, uden at det går ud over resten af konstruktionen. I praksis tester man det over-ophede en enkel battericelle (placeret midt i batteripakken – det værst tænkelige sted) for at se, om den efterfølgende kortslutning og brand spreder sig til resten af batteriet.  Der er desuden indbygget ventilationsåbninger under vingerne for at kunne ventilere varme gasser ud i dette tilfælde.

Fire-warning i cockpittet.

Motoren er kraftig, men støjen er lavere end konventionelle fly.

Miljø

AS 34 ME støjer markant mindre end noget andet jeg har set/prøvet. (Hvilket også dokumenteres af Schleichers egne støj-certificeringstests  https://nordicgliding.com/as-34-me-reducerer-stoej-med-50/)

Der var lidt svag termik i området da jeg steg op, så jeg lå og kredsede sammen med en rovfugl (musvåge) som var fuldstændig upåvirket af flyet på trods af, at motoren kørte.

Indvendigt kan man dog sagtens høre propellen, men den larmer markant mindre end et turbofly.

Vægt

Motorinstallationen vejer 95 kg i forhold til en tomt fly. Det er det samme som et konventionelt selvstartende svæveflys motorinstallation (inklusiv brændstof). I forhold til en Turbo er det ekstra 45 kg.

Når installationen kommer i en AS 33 Me, så bliver minimum planbelastning omkring 50 kg/m2. Det er absolut i den høje ende og i svag termik til en konkurrence kan det godt være, at man er udfordret.

På den anden side så virker det som Schleicher tror på det nye vingeprofil, Den nye AS 35 kommer til at ligge på med nogenlunde samme minimum planbelastning med min desværre lidt for høje vægt.

Konklusion

Kan man leve med en halvering af rækkevidden i forhold et konventionelt fly? Jeg kan godt, men det er jo næppe nogen overraskelse! Det har aldrig generet mig at starte på strækflyvning med kun en kvart tank benzin i min Ventus 2ct. Det er meget sjældent jeg har haft brug for mere end 5-10 minutters motor.

Jeg kan godt lide det enkle ved elektrisk drift, ligesom med elektriske biler. Det giver generelt en meget driftssikker konstruktion med lille vedligeholdelse. Og så synes jeg er der er noget befriende ved tanken om, at jeg kan komme i luften uden at bruge kulbrinte-baseret brændstof.

Prisen for elektrisk selvstart er billigere end en tilsvarende forbrændingsmotor. Står den i hangar er der ikke noget problem med at lade, men lade-løsningen er i nuværede version ikke særlig elegant, når flyet skal lades i traileren.

Fremtid

Tænk sig at have en AS 34 Me i klubben! Hvis den kunne stå monteret med vinger, kunne der være 7 mulige flyvedage om ugen – i stedet for 2. Eller sagt på en anden måde, det vil økonomisk set være billigere at købe en AS34 Me end det ville være en at købe en tilsvarende ASW 28. Træk flyet ud af hangaren, gør det klart og flyv termik en hel dag.

Systemets enkelhed gør, at det ville kunne bruges af en meget stor del af klubben, selv med piloter med begrænset erfaring. Jeg vil vove den påstand, at det er lettere at sende folk solo på AS34 Me end det er at sende dem solo på flyslæb/TMG/Spilstart.

Flyet er let at håndtere i luften (Dog skal der dog anvendes noget sideror hvis man vil have den til at svinge hurtigt). Det er lang tid siden jeg har fløjet et andet 18m fly uden flaps, men AS 34 Me reagerede hurtigt i krængning fra 45 til 45 grader. Den lignede i flyvegenskaber lidt ASG 29 som jeg husker det.

Der er mere plads i cockpittet end der er i en ASW 28, selv om det er den samme krop. Det skyldes måske, at den moderne cockpitsektion fra AS 33 er implementeret i AS 34 Me. Jeg sad nærmest perfekt i den, men onde tunger vil vide, at den måske er optimeret til piloter som kan godt kan lide lidt god mad. Det kunne være interessant at se hvordan høje piloter (+190cm) sidder i den. For god ordens skyld skal det siges at Uli Kremer, efter at have kigget på min figur og uden at spørge til min vægt, tog haleplanet af og monterede ekstra bly.

Summa summarum: Det her er efter min mening fremtidens strækfly; Støjsvage og simple selvstartede svævefly, der er lette at betjene. Schleichers fly oser af kvalitet, og den er ikke helt billig, men det er en fornøjelse at flyve i AS34 Me. Jeg håber dog, at anordningen til lade batterierne i vognen bliver lidt ekstra produktudviklet.

Flere Alexander Schleicher-artikler

Hvorfor valgte Lars og Morten en AS 33 Me?

Danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyvegruppe har delt fly de seneste 24 år. Nu har de efter længere tids research bestilt et nyt svævefly – en AS 33 Me. Her er deres vurdering efter at have prøvet flyet på fabrikken.
28. april 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

AS Skunkworks – behind the scenes

Världens äldsta tillverkare av segelflygplan har mycket på gång. Här tar vi en närmare titt "behind the scenes".
2. november 2022/af Jens Trabolt

Test: ASW 28 B – Nygammal standardkärra i ny tappning för klubbruk

Den första ASW 28 B levererades i slutet av juli till Rhönflug Fulda (RFF). I början av oktober besökte jag Poppenhausen. Nordic Glidings chefredaktör hadegett mig i uppdrag att flyga 28 B. För hur man än vänder och vrider på det är ASW 28 B det första som hänt i standardklassen på mer än 20 år, även om flygplanet inte saluförs som ett ”standardklassflygplan”. Frågan är så klart; vem köper ett sådant flygplan?
28. oktober 2022/af Jens Trabolt

Selvstart til fartglade individualister

Schleichers nye 15/18-m racer, AS 33 Me, flyver nu med elektrisk drivlinje fra AS 34 Me. Det er godt nyt for de uafhængige ejere.
14. september 2022/af Jens Trabolt

Klub-folk tester AS 34 Me

Lige før påske kørte danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick (forfatteren) fra Polyteknisk Flyvegruppe til Poppenhausen for at prøve den nye AS 34Me. Fungerer den efter hensigten?
Ja, er det korte svar!
19. maj 2022/af Jens Trabolt

Kawa og AS 33 – tanker om performance

Sebastian Kawa fra Polen vandt det 10. FAI Sailplane Grand Prix-finale i St Auban, September 2021. Denne gang i en lånt AS 33 Es. Her er hans tanker om flyets performance og hans egen strategi.
22. marts 2022/af Jens Trabolt

AS 34 Me reducerer støj med 50 %

Schleicher har netop dokumenteret, at deres nye elektrisk selvstartende AS 34 Me larmer cirka halvt så meget som en benzindrevet ASH 31 Mi. Det er gode nyheder i en ganske nær fremtid, hvor flyvesporten kommer til at blive vurderet på evnen til at være fossilfri og støjsvag.
10. november 2021/af Jens Trabolt

Test: AS 34 Me: ”Man tager vad man haver”

AS 34 Me är den första serietillverkade elektro-seglaren från en av de stora tillverkarna; Härlig att flyga och en drivlina som är det enklaste jag använt och som har goda prestanda, säger NORDIC GLIDINGs testpilot Robert Danewid.
30. september 2021/af Jens Trabolt

AS 34 Me: Enkelt betjening, kompleks teknologi.

AS 34 Me er et historisk vigtigt fly. Det er det første certificerede elektriske selvstartende svævefly fra en volumenproducent, og NORDIC GLIDING fik – som det første medie – mulighed for at flyve AS 34 Me på en brugbar septemberdag.
Før testflyvningen brugte vi en halv dag på en længere teknisk gennemgang sammen med design- og konstruktørteamet. Her er de vigtigste muligheder og begrænsninger ved flytypens elektriske motorsystem.
23. september 2021/af Jens Trabolt

AS 34 ME leveres snart til første kunde

Schleicher forventer at levere den første elektrisk selvstartende AS 34 ME til en kunde i slutningen af august, oplyser fabrikken.
3. august 2021/af Jens Trabolt

“AS 35 skal flyve hurtigt. Hele tiden!”

Schleichers nye kompromisløse åbenklasse-raket, AS 35 Mi kommer til at give Jonker og co. lidt at tænke over. En ekstremt høj vingeloading med profil-teknologi fra AS 33 løfter high-speed-polaren direkte op i et territorium, hvor forgængeren ASH 31 Mi, trods sine mange kvaliteter ikke kunne være med.
7. juli 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om frihed

En dansk andelsgruppe på 3 piloter har bestilt en selvstartende ASG 32 MI. ”Det skulle altså bare være et Schleicher-fly”, siger Luise Bruen fra Kalundborg Flyveklub om valget.
10. marts 2021/af Jens Trabolt

Status for elektrisk klubfly: So far, so good!

Som den første svæveflyveklub i Norden købte svenske Borås SFK et elektrisk 2-sædet klubfly, en ASG 32 EL. Efter et år gør vi status: Hvad er klubbens erfaringer efter en sæson?
24. februar 2021/af Jens Trabolt

Uli Kremer: “100 km er minimum”

Det siger Schleicher-chefen Ulrich Kremer om rækkevidden i de nye elektrosystemer som lanceres i de nye AS 33 Me og AS 34 Me. Motorteknologien strækkes til det yderste.
17. december 2020/af Jens Trabolt

Peter Eriksen: Fra ASG 29 til AS 33

Formand for den danske Svæveflyver Union Peter Eriksen, mangeårig ASG 29-ejer er en ”first mover” på bestilling af AS 33. Her er hans første indtryk af AS 33 efter besøget hos Alexander Schleicher:
11. december 2020/af Jens Trabolt

Test: AS 33: State of the art i 18 m-klassen?

AS 33 fick sitt typcertifikat för 18m versionen den 29 september och den 1 oktober fick NGs ”utsände”, som första utomstående, tillfälle att flyga AS 33.
11. december 2020/af Jens Trabolt

Nu med video: Grundkonceptet fungerer: AS 34 ME endelig i luften

Schleichers revolutionerende elektriske standardklasse-selvstarter baner vejen for en helt ny klasse af fly.
4. september 2020/af Jens Trabolt

Pionerer: Rudolf Kaiser

Tillsammans med Hans Jacobs är Rudolf Kaiser utan tvekan den främste av alla segelflygkonstruktörer. Enbart Schleicher Segelflugzeugbau har byggt mer än 4 900 exemplar av hans konstruktioner och ASK 21 tillverkas fortfarande. Dessutom har flera hundra byggts på licens av andra tillverkare.
27. maj 2020/af Jens Trabolt

Uli Kremer:”Jeg var ikke nervøs før AS 33-testflyvningen”.

AS 33 er i luften. Det markerer en nye æra for Schleicher, hvor et ungt og dynamisk team er ansvarlig for udviklingen.
28. februar 2020/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

”I det mindste er der køligt i 4000 meters højde”

Til VM i Australien har deltagerne ingen problemer med at holde varmen. Over 40 grader kræver masser af væske og godt med solcreme. ”Den er i øvrigt gratis og står ved siden af remouladen her på flyvepladsen”, griner Rasmus Ørskov, som også kan godte sig over en velfortjent dagssejr på 4. dagens race i klubklassen. Rapport fra VM-lejren.
8. december 2023/af Jens Trabolt

50 år senere: Gjennom Australien med Blanik!

"Om jeg ville gjort det igjen? Selvsagt!"
I 1974 fløy norske Stein Frich fra kyst til kyst gjennom den australske «outback» i en Blanik. Noe som ingen andre hadde prøvd før med seilfly. Underveis måtte han starte med brutale bilstarter fra improviserte flystriper i bushen og lande på testområder for atombomber med «stålørnen». Ja, det var ikke kjedelig!
6. december 2023/af Jens Trabolt

Turbine-power på dit (gamle) fly

LS4 Jet-projektet kan nu leveres fra tyske M&D. Næste projekt er ”turbine-turbo” på ASW 27 til næste år. Kigger man endnu længere frem i kalenderen mener M&D også, at både LS6 og LS8 er mulige kandidater.
4. december 2023/af Jens Trabolt

”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”

Det bliver close race, når NLF afholder det populære Sailplane Grand Prix-format til maj næste år på Starmoen.
”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”, mener fagchef Steinar Øksenholt.
29. november 2023/af Jens Trabolt

Interglide – fagmesse for svæveflyvningen?

Vi mangler vores egen messe, mener Markus Immig, initiativtager til svæveflyve-messen Interglide som efter planen skal afholdes i november 2024 i Karlsruhe.
24. november 2023/af Jens Trabolt

Bog: En kærlighedserklæring til svæveflyvningen

Den nye bog, “The Art of Gliding” er et ekstremt flot og gennemarbejdet smykke af en bog, spækket med informationer og gode historier fra ekstreme flyvninger. Den er også en personlig beretning fra forfatteren, østrigske Simon Lemmerer om sin fars og sit eget forhold til svæveflyvning.
21. november 2023/af Jens Trabolt

Nu är ”treorna” elektrifierade

Alla tre ”treorna”, JS 3, AS 33 och Ventus 3 (fast den heter officiellt bara Ventus) har nu SLG kapacitet med elektriska drivlinor. Först ut var Jonkers JS 3 RES, vars första serieexemplar levererades till USA i december 2020, Schleichers AS 33 Me flög hösten 2022 och i november 2023 presenterade Schempp-Hirth Ventus E, med planerad jungfruflygning våren 2024. Elektrifieringen av segelflyget går rasande fort och intresset är stort!
20. november 2023/af Jens Trabolt

VM-støtteaktion blev en succes

Danske Michael Mix er sammen med Poul Kim Larsen og Rasmus Ørskov på vej mod VM i Australien. Det er forbundet med meget store udgifter at deltage, men takket være donationer og sponsorater, så er det lykkedes at samle penge nok ind, fortæller Mix, som vi her fangede straks før afrejse.
16. november 2023/af Jens Trabolt

Udvid horisonten med Svedanor-kurserne 2024

Nu er oversigten klar over næste års SveDaNor-kurser som byder på unikke flyveoplevelser: Hvilket andet sted i verden kan man eksempelvis lære at flyve bølger fra isen med talrige 2000 meter fjeldtoppe omkring sig eller prøve kræfter med termikken inde i en stor CU på IMC-skyflyvningskursus?
13. november 2023/af Jens Trabolt

På 5200 meter över Ottsjö! Rapport från lägret 2023

Ottsjö Fjällflygläger 2023 samlade 39 deltagare från åtta svenska klubbar. Med sig hade man tio segelflygplan. Många deltog för första gången, vilket är glädjande. Vädret med låga temperaturer och vindar mestadels från väst, gjorde att vi fick ut 10 flygdagar av 14 möjliga. 6 dagar gav riktigt bra vågflygningar.  Thomas Brandt rapporterar från 2023-lägret. 
9. november 2023/af Jens Trabolt

Kystinspektion i Bergfalke

DASK, den danske svæveflyvehistoriske klub, leverede på sidste dag i september endnu en af de eksotiske Lønstrup-træf ved den danske Vestkyst. Vindretningen var perfekt, men det blæste helt sindssygt. Det gav både fordele og ulemper…
8. november 2023/af Jens Trabolt

Værd at vente på: Elektrisk selvstart for Ventus-serien

Med en elektrisk selvstartende 18 m-version af Ventus, har Schempp-Hirth nu en unik model-palette, hvor kunderne kan vælge mellem hele 4 motor-varianter. Den nye version, som blev afsløret i weekenden til den tyske svæveflyvemesse i Freudenstadt, byder på et overbevisende, opgraderet design, som utvivlsomt får mundvandet til at løbe hos entusiasterne.
6. november 2023/af Jens Trabolt

Hur gammal är för gammal?

Vi blir äldre och äldre. Och det är väl rätt bra, för alternativet är ju sämre! Någon gång måste man ju sluta flyga. Men när? Hur gammal är för gammal, och kan erfarenhet och kunskap kompensera för ålderskrämporna?
2. november 2023/af Jens Trabolt

“Hvem liker lukten av bensin i et seilfly?” Erfaringer med JS 3 RES efter en sæsong

I slutten av juni i år ble jeg lykkelig eier av Jonker JS3 RES. Ett av de råeste 18m flyene på markedet, som i tillegg har en helt ny elektrisk motor som muliggjør selvstart. Jeg fløy første start på Starmoen 30 juni, og alt sto til forventingene ! Siden da har jeg 40 starter, alle med elektrisk selv start, 166 timer, og 13000 strekk kilometer. LN-GEL (ELetric) og jeg begynner å bli riktig så gode venner, og jeg er kort oppsummert veldig fornøyd. På oppfordring fra redaktøren deler jeg her mine erfaringer til nå.
30. oktober 2023/af Jens Trabolt

Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Missa inte ett toppprogram med Jonker Sailplanes, Alexander Schleicher, Skysight og LX NAV på Segelflygkonferensen d. 18. November.
27. oktober 2023/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning for polsk elektro-turbo

Da NORDIC GLIDING besøgte polske Allstar SZD i Bielsko-Biala i sommeren 2019, bemærkede vi en stærkt modificeret SZD-55-2-fuselage som var under forberedelse til installation af batterier og motor i næsen. Nu har systemet fløjet jomfruflyvning under navnet ”Allstar E-Motion”.
26. oktober 2023/af Jens Trabolt

Drømmen om ”Adventure Gliding Tour” i svævefly

Kom med på tur og få en oplevelse for livet, når et team af svæveflyve-entusiaster sætter kursen mod det store udland. ”Der er plads til piloter med alle erfaringsniveauer”, lyder det fra en af initiativtagerne, danske Jan Granvig Dahl som også hilser andre nordiske deltagere velkomne.
24. oktober 2023/af Jens Trabolt

För 50, 40 och 30 år sedan

Fem jubileum - PIK 20, Smirnoff Rally, VM i Hobbs, VM i Borlänge och tidningen Segelflygsport
16. oktober 2023/af Jens Trabolt

NG tester Dynamic WT9.15 GTi

Med Pawnee og Super Cubs som nærmer sig pensionen, er jagten er gået ind på det næste slæbefly. Ikke mindst hos forbundene i Norge og Sverige som har købt Eurofox med 141 hk Rotax. Men Dynamic WT-9 leveres også med samme kraftige motor. Du’r den? NORDIC GLIDING har testet det mod den på papiret mere motorstærke 180 hk Super Cub fra Ålleberg. Resultatet imponerer.
12. oktober 2023/af Jens Trabolt

NM i seilfly Acro på Klanten

Mariann Brattland og Jarle Böhn Mathisen Norgesmestre i hhv. Primary og Intermediate. Det, som er ekstra imponerende er, at Mariann flyr med sideror på venstre hånd. Hennes gull-prestasjon forsterker jo bare det faktum, at et handicap er ingen hindring for topp idrettsresultater! Rapport fra NM i Seilfly Acro på Klanten.
10. oktober 2023/af Jens Trabolt