Lange flyver endelig med ny 21,5 m-Antares

Drømmen om bedre performance i svagt og middelstærkt vejr kan endelig opfyldes med jomfruflyvning af ny Antares-ydervinge. Video fra testflyvning længere nede i separat link.

Tekst: Jens Trabolt / Foto og video: Lange Aviation

Link to automatic translation

Axel Lange

Axel Lange er en tålmodig og vedholdende mand, som har egne drømme og forfølger egne idéer. Han var den første til at bygge et EASA-certificeret selvstartende svævefly af høj kaliber på et tidspunkt, hvor alle alle svævefly-fabrikanter rystede på hovedet af projektet. ”Umuligt”, var den enslydende kommentar.

Portræt: Lange har flyttet opfattelsen af, hvad der er muligt i elektro-flyvningen

Siden debut’en har Lange Aviation bygget cirka 65 eksemplarer af den velflyvende og komfortable konstruktion, som fås med 20 og 23 meter vinge. Notabiliteter som aerodynamikeren Loek Boermans har været involveret i profildesignet, og det er en altid et stærkt kort.

Men Lange har altid savnet en mellemvare til de svage og middelstærke dage. En 21,5-meter variant i form af en større ydervinge.

Skitse af den nye vinge.

Lange har de seneste år arbejdet med at optimere flowet gennem cockpittet. Det giver lavere modstand, lavere støjniveau i cockpittet og bedre glideperformance.

Baggrund: Lange vil bygge ny ydervinge

Da NORDIC GLIDING i 2019 besøgte fabrikken i Zweibrücken, ikke langt fra den franske grænse i det sydvestlige tyskland, var projektet godt undervejs, og her lød vurderingen, at man ville flyve i 2020. Men Lange Aviation er nok ikke den eneste fabrik som har fået kalenderen forstyrret af Corona i 2020, så vi har måtte vente til sidste uge med at se den elegante 21,5 m Antares-variant flyve.
Egentlig var vejret dårligt til en testflyvning – blæsende, koldt og masser af skyer. ”Men vi har ventet længe på Permit to fly fra den tyske trafikstyrelse, LBA, så nu gælder det om at komme i gang”, sagde Axel Lange før testflyvningen, som tilmed bød på svag termikflyvning til Langes store tilfredshed.

”Man kan tydeligt mærke, at de nye ydervinger understøtter termikflyvningen og giver et betydeligt bedre glid og minimerer synket ved lave hastigheder”, sagde Axel Lange efter testflyvningen af den elektriske Antares.

Finnen og sideroret har desuden fået større korde (bredere) for at sikre mere kontrol og manøvredygtighed. Motoren er desuden 2.generation og har lidt højere energieffektivitet, hvilket i teorien giver ca. 100 meters mere stigekapacitet.

Link: Video fra testflyvningen

Lange regner med, at de nye ydervinger giver 10 % reduceret egensynk, 1,5 point ekstra i glidetal og bedre stig i svage forhold.
De nye ydervinger hænger i traileren på samme sted som 20 meter-tipperne og kræver en mindre modifikation af låsemekanismen på traileren.

Video: Demo af den “gamle” 20-meter variant

Flere Lange Aviation-artikler

Test: Lange Antares 21 E

Antares är en starkt lysande röd superjättestjärna på himlen. I det här sammanhanget även en starkt lysande stjärna när det gäller elektrifierat segelflyg i toppklass. Antares var första el-SLG (Self Launch Glider) i serieproduktion 2004 och firman är fortfarande ledande vågar vi påstå, här i den uppdaterade 21-meter versionen.

Opdateret Lange Antares får ”Tesla”-batterier

”Med benzin er du låst i et udviklingsmæssigt status quo, men med elektro kan du opgradere undervejs”, sagde Axel Lange, da NORDIC GLIDING besøgte Lange Aviation første gang i 2019. Han fik ret. Nye batterier med 20 % højere kapacitet giver fra årsskiftet 2021/2022 helt op til 4200 meters stigehøjde i den nye Antares 21 E.

Lange flyver endelig med ny 21,5 m-Antares

Video fra testflyvning: Drømmen om bedre performance i svagt og middelstærkt vejr kan endelig opfyldes med jomfruflyvning af ny Antares-ydervinge.

Drømmen om en Antares

En elektrisk selvstartende Lange Antares er ikke nogen discountløsning, men økonomien er acceptabel, når man er 6 ejere. Men det kræver tillid at købe fly, man aldrig har set - med en gruppe man aldrig har mødt. Danske Poul Kudal Guldbæk har valgt en utraditionel, men interessant løsning på sine flydrømme.

Gliders 2020: Lange med nye vinger

Lange Aviation var den første til at elektricifere. En række forbedringer venter i 2020.

Lange er først med bleeding edge-teknologi

Lange Aviation arbejder i øjeblikket med 6-motoret fuel-cell-drevet fly baseret på det civile Antares 20E.

Innovation lab

Lange Aviation var de første til selvstarte på el. Portræt af en fascinerende producent.