Leder: Den tredie revolution

Den 3. revolution er den grønne omstilling af flyvningen, som vi står midt i, uanset om vi er klar over det eller ej.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Først lærte mennesket at flyve. Så revolutionerede vi luftfarten med opfindelsen af jetturbinen, som gjorde de muligt at forbinde kontinenterne med stor hastighed og sikkerhed. Den 3. revolution er den grønne omstilling af flyvningen, som vi står midt i, uanset om vi er klar over det eller ej.

I vores sport er vi så priviligerede, at vi har mulighed for at flyve elektrisk med vældigt lille effektudtag. Prøv det med en Cessna 172! Vi har chancen for at være pionerer og for at vise resten af verden, hvilken vej udviklingen går. For den står ikke stille.

Det er ikke mere end 7-10 år siden, at stort set alle konventionelle svæveflyveproducenter, undtagen Lange, var faste i overbevisningen om, at det bestemt ikke ville fungere med noget så vildt skrøbeligt, uudviklet, underpowered og dyrt som elektriske drivlinjer.

Men se nu bare på de nyeste fly fra de etablerede producenter som fx Schleicher, som skal have point for at gå først med single-seateren AS 34 Me som kan selvstarte elektrisk. Er det en gammel og konservativ producent som agerer her? Nej, her viser man, at man, trods den ærefulde titel som verdens ældste svæveflyvefabrik forstår og agerer i samtiden.

Jonker Sailplanes har også set lyset med en elektrisk JS4, som placerer sig direkte i slipstrømmen på AS 34 Me. Begge har fast profil uden flaps og er designet efter mottoet “Keep it simple, stupid.” Applaus herfra.

Robert Danewid: I framtiden kan segelflyget vare teknikledande?

Skulle man i øvrigt tro, at FES-batterierne ville mere end fordoble deres kapacitet på under 10 år? Nej, men FES-batterierne til DG 1001 e Neo bliver nu leveret med “superkapacitet” på 8,9 kWh.

Dette er bare starten: Udviklingen indenfor batterier og ladeteknologi står dog foran et kvantespring, og det kommer vi til at takke EU (og sekundært den modvillige europæiske bilindustri for). EU har vedtaget et regelsæt som allerede fra næste år kommer til give bøder til de bilproducenter som ikke overholder en gennemsnitlig CO2-emissionsværdi på hele deres producerede sortiment af biler på max 95 g/km. (Det såkaldte Corporate Average Fuel Emission).

Gennemsnittet for solgte biler i 2019 (i DK)er ca 121g/km CO2 (altså 26 gram over target). Bøden pr. gram CO2 over 95g er 95 euro. Det vil sige, at majoriteten af de fleste europæiske bilfabrikker kommer inden for en meget kort tidshorisont til at få en bøde på 26g X 95 Euro X antal biler solgt i Europa. I 2030 – altså indenfor en 10 årig periode – strammes disse grænser til 59 g CO2/km.

Bare med 95 gram CO2-grænsen vil dette medføre ekstremt store bøder, fx ca 10 mia euro ÅRLIGT for store producenter som fx PSA eller Volkswagen. Det vil også resultere i, at flere bilproducenter ikke længere vil/kan sælge fossildrevne biler i EU, uanset om forbrugerne vil købe dem.

Eneste løsning for at undgå disse sanktioner er en massiv introduktion af el-biler på det europæiske marked.
Dette vil naturligvis medføre en tilsvarende massiv acceleration af udviklingen indenfor batterier, ladeteknologi og power electronics. Den teknologi kommer også til din svæveflyveklub, hvor stort set alle fly vil have motor.

Nye, uerfarne piloter kan sendes på ambitiøse strækflyvninger med “lave adgangskrav”, ingen skal udelande i praksis. Er der problemer eller fejlbedømmer man, vrider man bare på kontakten til elmotoren. Lange safari-prægede hybrid-flyvninger bliver en mulighed også på dage, hvor forholdene er for svage til 100 % svæveflyvning.

Men ingen panik: Heltene bliver som altid dem som har anvendt mindst energi, så de gode gamle principper i sporten forsvinder ikke, selv om vi introducerer ny teknologi. De gamle svævefly uden motor (altså fly fra 1940-2000) får nytte af de elektrificerede, grønne slæbefly. Fortsæt selv tankerne her, for mulighederne bliver enorme.

Jo, det er spændende at være en del af den 3. revolution.