Men hvad med rækkevidden?

En vigtig del af det at disponere over et svævefly er evnen til at flytte flyet over betydelige afstande med trailer i bil. Men hvad bliver resultatet, når vi går fra fossile biler til elektriske biler? NORDIC GLIDING har testet forbrug og rækkevidde med tidens mest populære el-bil: Tesla 3.

Tekst og foto: Jens Trabolt / NG ønsker at takke Morten Hugo Bennick, Michael Folkmann og Hasse Daae for hjælpen med denne artikel

Ejere af svævefly kører ofte længere på landevejen end de flyver. Skal man på sommerlejr, deltage i et mesterskab eller levere flyet til service hos en af de tyske fabrikker er det vigtigt at have en kraftig og komfortabel bil, som kan klare jobbet.

En 2020 Tesla 3 Long Range er en af tidens mest populære elbiler – den kombinerer avanceret teknik, et 75 kWh-batteri og lang rækkevidde med ”rimelig” pris. Under trailer-testen havde den et forbrug på 202 Wh/km. Vi testede 2 stk Tesla 3, og det var i øvrigt interessant at observere, at Tesla-3-bilen med Aero-hjulkapslerne havde det laveste forbrug.




Michael Folkmann fra Nordsjællands SFK stillede med sin hvide Tesla 3 som vi anvendte som referencebil. Den kørte uden trailer og viste, at forbruget øges med cirka 50 % med trailer. Michaels model er monteret med standard-hjul, og den har ca 5 % højere forbrug under testen end Hasses sorte Tesla som kører med aero-hjulene.

Fossil-referencebilen: En 2018 Skoda Octavia 1,6 TDI DSG – ca 16 km/l med trailer under test. Et yderst sparsomt resultat for en fossilbil, men det svarer til et energiforbrug på over det tredobbelte på 670 Wh/km (1 liter diesel indeholder 10,72 kWh)

Flere af de nye elbiler er kraftigt motoriserede, men hvad med rækkevidden, når man kører med en tung trailer bag?
NORDIC GLIDING samlede et team af danske elektro-entusiaster til en test. Morten Hugo Bennick stillede op med sin dieseldrevne Skoda Octavia 1,6 TDI DSG og en cirka 850 kg tung Cobra-trailer med en Ventus 2Ctx.

Elektrofronten blev repræsenteret af 2 styk Tesla 3 Long Range, ejet af medlem i Nordsjællands SFK Michael Folkmann samt Hasse Daae.

Hasse ”fuldtanker” sin Tesla 3. Man kan lade 200 km på cirka 15 minutter afhængig af batteriets state of charge og temperatur. Mikael Folkmann til venstre og Morten Hugo Bennick T.h.

Tesla 3 er en ”relativt billig” elbil i premium segmentet – en Tesla 3 Standard Range med en WLTP-rækkevidde på 409 km koster fra 365 000 DKR/430 000 NOK/559 000 SEK.

Selv i billigste version kører den 0-100 km/t på 5,6 sekunder hvilket er forrygende hurtigt, og 225 km/t klarer den på toppen. Som vores test afslørede er kørekortet i alvorlig fare med trailer. I Long Range-versionen hedder det 4,4 sek til 100 km/t og skal man helt ned på 3,4 sekunder til 100 km/t kræver det en Performance-version. Er der en lille umoden sadist gemt i maven, vil man få stor glæde af at ydmyge Lamborghini-, Porsche- og Ferrari-ejere i accelerationsdueller cirka op til 150-160 km/t med disse versioner. Har vi hørt!

En Tesla 3 kan trække 910 kg med bremser (-2019) og nyeste modeller 1000 kg (2020-). Har man en tung trailer, fx til et 2-sædet, selvstartende fly må man vælge andre elbils-modeller end Tesla 3 – her er kongen Teslas Model X, som dog har et meget højere forbrug. Til gengæld må den trække 2250 kg.

En smart detalje: Man kan anvende bilens bak-kameraer til at kontrollere traileren under rejsen.

Producenten Tesla kender nok de fleste, og det som for alvor adskiller Tesla fra mange andre bilproducenter er deres evne til at producere energieffektive biler, som kører langt per kWh gennem dedikeret soft -og hardware. Med et batteri har man en relativt begrænset energimængde, så selv små besparelser i energiforbruget kan give en stor effekt. En anden faktor er Teslas effektive opladningsteknologi og dedikerede ladenetværk – de såkaldte SuperCharger-stationer, som der findes cirka 2000 af på verdensplan og cirka 1000 af i Europa. De nyeste V3-stationer kan lade med en peak effekt op til monstrøse 250 kW.

I flere undersøgelser af el-bilisters såkaldte ”range anxiety” (altså angsten for at køre bilen tom for strøm) er Tesla-ejerne dem som scorer lavest – de kender stort set ikke til problemet for under planlægning af længere rejser, klarer bilen selv at redigere rutens navigation så man træffer ladestationer med passende interval og med størst mulig effektivitet (batteriet kan lades med størst hastighed når det har en state of charge (SOC) på mellen 2-60 %)

Youtuberen Bjørn Nyland har publiceret flere tests af elbilers 1000 km rejsetid – det er nemlig en god demonstration af summen af total energieffektivitet, batterikapacitet og ladeteknologi. Tesla 3 er til dato den el-bil som har klaret den højeste gennemsnitshastighed, nemlig på 100 km/t inklusiv ladestops, dvs præcis 10 timer over en 1 000 km motorvejs-distance. Ekstra 200 km kan ”fyldes” på batteriet på bare 15 minutter. Det gør lange rejser uproblematiske.

Mange Tesla-ejere som bor i hus har installeret ladeboks hjemme i garagen eller carporten. Så er bilen altid klar til at køre 400 km eller mere.

”Det kan godt være, at er dyrere at købe en elbil end andre biler. Men mine totalomkostninger ved at have bilen er blevet reduceret. Bilen skal som udgangspunkt ikke serviceres”.

Det siger Michael Folkmann som før har kørt Tesla S, men som nu ejer Model 3, som ifølge ham er en opdatering af batteri og opladningsteknologi. ”Min totale brændstof-regning er på 700 kroner om måneden – uanset hvor mange kilometer jeg kører. Period!”, siger han.

Men hvordan klarer en Tesla 3 en stor og tung trailer?

Til testen designede vi et 59 km km loop bestående af cirka 30 % landevej og 70 % motorvej. Ruten starter og slutter ved Køge Tesla Supercharger syd for København og alle 3 biler kører ruten på samme tid for at minimere variationer i vejrforhold. Med cirka 23-24 grader og 5 kt vind er det perfekte forhold – kulde, regn og kraftig vind er ekstra energikrævende.

Vi kører en testrute på 59 km og med elbil er det en afslappende rejse.

Vi starter med at hænge Mortens trailer på Hasses sorte Tesla 3 og nulstiller alle bilers trip computere. Fra første færd er det tydeligt, at traileren stort set ikke har nogen effekt på bilen. Det eneste man oplever er lidt vibrationer når trailerens bremser aktiveres.

På motorvej følger vi den tunge trafik – dvs 93 km/t indikeret, hvilket svarer til 92 km/t, som vi krydstjekker med en GPS. Det er en vældig lille fejlvisning. På et tidspunkt bliver vi ”boxet inde” af en anden bil og det bliver nødvendigt at komme længere frem i trafikken for at kunne svinge fra til venstre. Hasse vælger at ”give gas” for at passere: Den øjeblikkelige acceleration med trailer bag er imponerende og overstiger langt hvad denne skribents egne hverdagsbiler kan klare UDEN trailer.

På Wavecamp med Tesla X og trailer

Hasse siger, at dette bare var en fraktion af fuld power, og jeg er ikke øjeblik i tvivl om, at tophastigheden med trailer ville være cirka 190-200 km/t! Det er i øvrigt en fornøjelse at køre uden motorstøj i den meget komfortable bil. Selv med trailer kan man få Tesla’en til at køre på autopilot, hvilket gør lange motorvejs-strækninger til en afslappende affære.

Resultatet bliver 202 Wh/km – altså godt 5 km per kWh, hvilket er en del mindre end jeg havde forestillet mig. Mikael har fulgt os i sin hvide Tesla 3 uden trailer og har logget 134 Wh/km. At køre med traileren har altså forøget forbruget med cirka 50 %. Trods dette svarer farten ved 92 km/t cirka til forbruget med tom Tesla 3 ved 120 km/t. I en Long Range Tesla 3 er batteriet på 75 kWh og det svarer til, at man kan køre en trailer ca 350 km før man skal lade.

Vi har kørt med A/C slået på, men under vintervejr (kulde, regn, vind) skal man nok ikke budgettere med mere end 250-300 km med trailer. Men det svarer også til over 3 timer i bilen – og her trænger de fleste sikkert også til en pause på 15 min. Her kan bilen lade strøm nok til ekstra 200 km.

Den fossile Skoda præsterer en længere rækkevidde. En fordel hvis man ønsker at køre uden stop. Men hvor ofte gør man det?

På en fiktiv rejse fra fx København til Alexander Schleicher i Poppenhausen (786 km) vil den totale opladningstid undervejs være på under 1 time fordelt på 3 Supercharger ladestop. Denne kalkulation inkluderer endda et mere konservativt forbrug på 250 Wh/km (vi fik 202 Wh/km), og viser at lange rejser med trailer er fuldt muligt med de nyeste elbiler.

Ønsker man at få et overblik over en potentiel rejsetid hjemmefra kan man anvende online-planlægningsværktøjet ”A better Routeplanner”. Det giver mulighed for at vælge bilmodel, batterikapacitet samt specifikt gennemsnitsforbrug (når man kører med trailer kan man angive et højere forbrug). Så beregner softwaren selv rute og antal opladningsstop med fokus på mindst muligt tidsforbrug.

På en fiktiv rejse fra Skövde i Sverige til St Auban i Frankrig i en Tesla 3 Long Range med trailer ”koster” de 2100 km 9 ladestop på totalt 3,5 timer. Er det acceptabelt at skulle stoppe cirka 15-20 minutter hver 3. time på en 26 timers rejse? Vurdér selv. Men for mig ville det harmonere fint med mit køreflow i fossile biler.

Rejsen fra Skovde til St Auban ville koste cirka 100 euro i opladningsafgifter – kørte man i Mortens Skoda Octavia ville diesel-regningen være cirka 150 euro (131 liter diesel /6,25 liter/100 km). Så med elbil bliver der penge over til en Currywurst på autobahn.

Så ja, det er fuldt muligt at leve som svæveflyver med en el-bil. Det bliver endda mere komfortabelt at køre lange afstande med elbilens store lydløse kraftoverskud.

 

Test-resultat
1.runde 59 km Loop
Tesla Sort (aero-hjul) 202 Wh/km (m.trailer)
Tesla Hvid 134 Wh/km
Skoda Octavia diesel 445 Wh/km (24 km/l)

 

2. runde 59 km Loop

Tesla Sort (aero-hjul) 129 Wh/km
Tesla 144 Wh/km
Skoda Octavia diesel 670 Wh/km (16 km/l) (m. trailer)

Hvor tung må traileren være med elbil?

Der findes bare (endnu) et begrænset udvalg af rigtige elbiler som må køre med trailer.
Her er den fuldstændige liste:

300 kg Hyundai Kona 64 kWh (06/2020-)
750 kg Jaguar I-Pace
910 kg Tesla Model 3 (2019-2020)
1.000 kg Tesla Model 3 (2020-)
1.800 kg Audi e-tron
1800 kg Mercedes-Benz EQC
2.250 kg Tesla Model X

Fremtidige biler på vej – fra 2021

Polestar 2: 1500 kg (Polestar kan muligvis leveres allerede i 2020 i nogle lande)
Tesla Y: 1600 kg
Skoda Enyaq: 1200 kg
VW ID4: 1600 kg