Mindeord: Jens Degner 1943-2022

Danske Jens Degner, ”Lange Jens”, er død efter kort tid sygdom. Han fik et langt liv i luften, både som SAS-kaptajn og med sin elskede svæveflyvning.

Tekst: Jens Trabolt

Link to automatic translation

Det var en banal ankeloperation som desværre udviklede sig i en uheldig retning med stafylokok-infektion, som satte en stopper for Jens’ videre færd, og han sov stille ind på Holbæk Sygehus torsdag aften d. 20. januar 2022 omgivet af sin familie, oplyser lillebror Klaus Degner fra Nordsjællands Svæveflyveklub.

Dermed var det slut med Jens, og trist er det at tænke på, at man ikke længere skal se ham med sit listige smil i færd med at organisere eller afvikle flyslæb hurtigt, sikkert og elegant på Arnborg under DM eller arbejde utrætteligt i bestyrelsen for veteranflyvningen, Arnborg eller hvilket som helst projekt, som måtte gavne svæveflyvningen.

Jens ville nok egentlig gerne have være jagerpilot, men med en statur på den rigtige side af 190 cm var der ikke rigtig plads i koldkrigsjagerflyene, så ved siden af svæveflyvningen som han i øvrigt dyrkede med lillebror Klaus siden den absolut lavest lovlige alder, blev det til et civilt certifikat.

Jens i action som leder af DM-flyslæbs-eskadrillen (Foto: Jens Trabolt)

På Arnborg (nummer 2 fra højre) under DM i 2015 med resten af flyslæbs-drengene (Foto: Jens Trabolt)

Den professionelle karriere førte til job hos SAS fra han var 26-60 år og videre i Norwegian til Jens blev 65 år. Fra SAS kom i øvrigt også andre markante svæveflyvere som fx Mogens Hansen og Mogens Bringø, som var en del af kræfterne sammen med Jens i opbygningen af Gørløse Svæveflyvecenter i midten af 1970’erne. Det er den indsats og fremsynethed, som dagens klubmedlemmer i dag nyder godt af.

”Jens har helt sikkert været en kapacitet og ydet en stor indsats i denne opgangsperiode for svæveflyvningen i Danmark”, vurderer Mogens Bringø, som også fortæller, at Jens bidrog med stor viden, da flyvningen skulle startes op på Gørløse, og når der skulle forfattes et flyvereglement.

Jens var også fast slæbepilot på Arnborg, og med cirka en million flyvetimer på single-engine motorfly kunne man altid vide sig tryg med Jens i cockpittet på slæbeflyet.

Klubkammeraten Jan W. Andersen husker også Jens som en yderst kompetent pilot:
– Jens var en ægte ”fly-boy” som har beskæftiget sig med alt inden for flyvning, og han var både en gudsbenådet svæveflyvepilot – ligesom han inden for civil luftfart generelt var et symbol på sikkerhed, professionalisme og kompromisløshed”, fortæller han.

”Hvis nogle skulle sende deres barn eller barnebarn med ud og flyve – så ville alle være meget trygge ved at Jens var piloten”, siger Jan som også tydeligt husker Jens’ stuntflyvning under nabo-dage.

”Her blev Jens klædt ud som ældre dame og forvilder sig om bord i et slæbefly – og starter så med ”nervøse hop” ned ad banen. Det var et ”stunt” der bruges i mange flyveopvisninger og som Jens udførte med vanlig perfektion og til stor underholdning for mange”, mindes han.

Der var dog lige et par gange, hvor det ikke gik helt som planlagt: Der var en gang under et flyslæb, hvor wiren til spillet blev fanget i hale-slæberen på Rhönlerchen, og den nu temmelig dårlige stigeperformance forplantede sig til både svæve – og slæbefly med Jens i cockpittet. Det var for dårligt, for der var ”bare” 800 meter stålwire på slæb!

Piloten i svæveflyet som i øvrigt blev fløjet af et andet dansk koryfæ, Per Weisshaupt (Generalsekretær for Kongelig Dansk Aeroklub) troede – efter kort betænkningstid – ikke rigtig på ”projektet”, koblede sig fri af hele cirkuset og landede i en privat have.

Landingen var mesterlig, men havde dog det resultat, at alle æblerne på et æbletræ faldt ned. ”Det var konen, som ejede træet, rigtig sur over, fortæller Klaus Degner med et grin. Men ud over lidt æblejuice, blev ingen mennesker skadet, og det var vel det vigtigste.

Det lykkedes også Jens at overleve hele 2 nødlandinger med Cessna 172 i vildmarken.

En gang blev det en kold oplevelse med Bobby Grum-Schwensen på en færgeflyvning fra Canada på vej mod Grønland, da motoren gik i stykker, og Jens måtte nødlande i den absolutte vildmark i det nordlige Canada.

Her måtte teamet overnatte i 2 dage, indtil det lykkedes for en C-130 Hercules at droppe en container med polar-udstyr og mad. Senere blev Jens og co. fløjet ud fra vildmarken af en helikopter, som var baseret på en isbryder. Cessna’en var intakt men står formentlig i vildmarken endnu.

Jens flyslæbte også engang Verner Jaxland i en Lommatzsch Libelle fra Finland til Danmark med en KZ3 (den vilde version med 100 hk!) tværs over Østersøen og Åland. Det gik godt, og var meget hurtigere end at køre i bil – selvfølgelig!

Og nu vi taler om biler:  Så var der også Jens’ passion for Mercedes, som klubkammeraten Jan W. Andersen også husker tydeligt. I 1970`erne var Jens og lillebror Klaus nemlig med til at starte en hel ”Mercedes kultur” i klubben:

”Jens købte sin gamle sorte 1965 model W 110 220 D. Denne blev senere udskiftet til den kendte taxamodel W 114 eller som den hed ”streg 8`eren” – og det medførte en sand Mercedes-trend i klubben, hvor mange andre jævnaldrende flyvevenner kom med ”Mercedes-Diesel-klubben”. Der var kapløb om Mercedes-nøglerne hos os unge drenge når en af kammeraterne skulle hentes hjem efter en udelanding nede på Sjælland”, fortæller Jan W. Andersen

I det hele taget er historierne om de mange gode oplevelser talrige.

Så ja, det er trist, at Jens er død, og han vil utvivlsomt blive savnet af mange. Slutgliddet blev vel nok lidt kortere, end han havde tænkt sig. Det bestemmer man – som bekendt – desværre ikke selv.

Men Jens spildte ikke tiden og havde et aktivt liv. Han fik over 60 år i luften som svæveflyver og har været et aktiv for miljøet, sporten og de klubber han har engageret sig i. Det er værd at tage med, og det er egentlig svært at forlange mere i et 78-årigt liv.

Jens efterlader sig hustruen Tine og tre voksne børn (i øvrigt er datteren Louise flyveleder) samt lillebror Klaus Degner.

Æret være Jens’ minde.
Flere nyhedsartikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Flere piloter i profil-artikler

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

13 år i svæveflyvningens tjeneste

Efter 13 år som generalsekretær stopper Lars Agesen Pagh i DSvU. Han fik aldrig svæveflyvecertifikat, men hjertet tilhører alligevel sporten. På jorden har han i jobbet fightet for at sætte de mest optimale rammer for sporten og piloterne i Danmark. Men nu kæmper han sin egen private kamp mod alvorlig sygdom.
4. august 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt

Erik Jensen hædret med DSvU’s Göta-pokal

Gøtapokalen er DSvUs højeste hædersbevisning, som uddeles for særlig fortjenstfuld indsats i dansk svæveflyvning. På årets repræsentantskabsmøde blev Erik Jensen, Nordsjællands SFK, den værdige modtager. Der blev desuden uddelt DSvUs Guldemblem til Torben Lund Simonsen, Henrik Buur Rasmussen og Kaj Lund for deres indsats for svæveflyvningen.
16. marts 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvning for alle: I øjenhøjde som radio-hjælpeinstruktør

21-årige danske Tobias Christensen Vinzents er blind, men har fundet sin egen måde at dyrke sin brændende interesse for flyvning på. Han lytter til radiokommunikation mellem fly og ATC.
”Han er så god til at tale i radio, at han er blevet min hjælpe-instruktør på BEG-radiokurset”, fortæller svæveflyve-instruktøren Søren Zebitz Nielsen.
14. marts 2023/af Jens Trabolt

Johannes Lyng 80 år

En af dansk svæveflyvnings absolutte ”Grand Old Men”, Johannes Lyng, runder et skarpt hjørne den 2. februar 2023, hvor han fylder 80 år. Dette er en meget personlig hyldest til min gamle ”storebror”, skriver Ulrik Friis.
2. februar 2023/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

”Vi går til fly hver torsdag aften”

De danske kammerater Rasmus Heide og Erik Schultz har en ”lille klub”, et voksenværksted, hver torsdag. Her bringer de totalhavarerede fly – som selv fabrikkerne har opgivet – tilbage i luften.
”Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen”, fortæller Erik Schultz om det produktive fællesskab.
5. december 2022/af Jens Trabolt

Mindeord: Poul Skjold Hansen 1939-2022

Vores far, Poul Skjold Hansen er sovet stille ind efter 6 måneders sygdom. ”Et pragtfuldt liv – jeg gør det gerne igen!”, var hans vurdering, skriver Søren og Mikkel Skjold Hansen her i dette mindeord.
9. november 2022/af Jens Trabolt

Fyrværkeri, eksplosioner, flyvemaskiner!

Det britiske airshow-team Aerosparx flyver et vildt demo-program med 2 Grob 109B-motorsvævefly – omgivet af ild og røg. Showet inkluderer flyvning og manøvrer, som bestemt ikke er en del af en standard omskoling til TMG. Men Aerosparx går til grænsen, takket være mange års erfaring og nøje planlægning. NORDIC GLIDING har talt med Aerosparx Flight Lead Rob Barsby.
31. oktober 2022/af Jens Trabolt

Oh là là! Til fjeldflyvningskursus i St Auban – i Dimona!

At man vælger at tage på flyvekursus på det franske nationalcenter i St Auban er ikke noget unikt. Det er det derimod, at man som danske Claus Kjær Jensen og klubkammeraten Alexander Borrel-Jensen fra Kolding fravælger passagerflyet til Nice og i stedet flyver klubbens Dimona derned. Oh là là!
27. september 2022/af Jens Trabolt