Hr. 48-Volt og hans flyvemaskiner

Tyske Anton Roth eller bare Toni, som han kaldes i flyve-miljøet, er elektroingeniør, opfinder og trike-instruktør. Han har ombygget flere flytyper – herunder svævefly – med elektriske motorer.  Spørger man ham om elektrisk flyvning er svaret: ”Intet er umuligt” – og det er måske også hemmeligheden bag hans succes.

Tekst: "Hellmut Penner"  / Foto "Hellmut Penner" og Markus A. Jegerlehner/fotojeger gmbh

Toni Roth under jomfruflyvningen i 2021 med sin frontmotoriserede Taurus fra flyvepladsen i Mengen, lidt nord for Friedrichshafen. Den FES-monterede Taurus er nyeste elektrificeringsprojekt fra den tyske elektroingeniør. Mere om det i artiklen!

Link to automatic translation

Herover: Video af det selvstartende 120 kilos svævefly ATOS, som Toni Roth har været involveret i. 

Først revolutionerede han hang-gliding-scenen med sit elektriske selvstarts-kit ”e-lift” og det elektrisk selvstartende 120 kilo svævefly ATOS. Derefter byggede han forskellige en- og tosædede trikes, også i kombination med ATOS-svæveflyet fra AIR. Alle disse trikes blev drevet af de næsten uforgængelige luftkølede 48-volts Geiger-motorer.

Geiger og Roth begyndte at arbejde som et team. Og dette samarbejde viste snart første succes. Nogle af de få andre trike-producenter begyndte også at bruge motorsystemer fra Geiger-Roth.

Forespørgslen fra Comco Ikarus, en producent af ultralette fly, som ledte efter et alternativt drivsystem til sine mere end 1500 producerede C42-fly, kom som en overraskelse.
Et hold østtyske ingeniører havde sagt ja til at ombygge flyet, men havde problemer med at integrere 55 kW-motoren i systemet.

Toni Roth med Comco Icarus C42, som han hjalp med at elektrificere.

“Toni”, ingeniøren fra øvre Schwaben tog over, og forsøgs- og forskningsflyet C42 CS Elektro blev for første gang præsenteret på AERO-messen i 2018. Forsøg på at forøge rækkevidde for C42’eren ved at integrere en range-extender mislykkedes på grund af forkerte data fra producenten, som lovede meget høj ydeevne, hvilket den lille forbrændingsmotor dog ikke var i stand til at realisere.

I 2019 købte og ombyggede Toni en Silent AE-1 fra Air Energy, det første elektriske fly nogensinde fra en serieproduktion oprindeligt bygget i Italien med en klassisk motorpylon (Silent AE-1 er en tidlig version af UL-svæveflyet Silent Electro, som nu flyver med FES og propel i næsen, red.). Sammenlignet med den originale elmotor gav Tonis indbyggede 16 kW Geigermotor fra Geiger-modelserien HPD 16 en meget bedre stigekapacitet.

Toni Roth i sin modificerede Silent AE 1

El-motorinstallation i Silent.

Toni Roth deltog med Birdy på elektroflyvnings-messen i Grechen i 2020. Bemærk propelmonteringen.  (foto: Jens Trabolt)

Toni Roth i Birdy-prototypen.

Motoren sidder i Birdy-kroppen og driver via en kardan-aksel propellen i sideroret.

Birdy i luften.

Klenhart-Design, som i mellemtiden havde besluttet at bruge en Geiger-motor med drivaksel i det ultralette svævefly Birdy (læs mere i linket herunder), bad Toni om at fremstille de komplette motorsystemer. Denne ordre oversteg næsten hans produktionskapacitet. Men med en god organisation er intet umuligt for Toni. Og sådan blev 10 komplette motorsystemer med drivaksel og foldepropel fra af franske E-Props samlet i hans lille værksted i Weingarten, lidt nord for Friedrichshafen.

Læs om Birdy – helt ny tysk konstruktion 

Med Birdy-prototypen kom Toni på tredjepladsen ved 2020-Electrifly-In-konkurrencen i Grenchen, Schweiz. Her gælder det om at flyve længst mulige distance og ankomme for egen kraft til udstillingen.

Toni skulle kæmpe hårdt mod Klaus Ohlmann, der kom først ind med den langt kraftigere Antares 20 E. De første Birdys vil i øvrigt snart blive leveret, primært til tyske kunder, men også til Schweiz, Frankrig, Canada og USA.

Toni Roth i luften med sin modificerede Pipistrel Tarus til electrifly-in i 2021 (foto: Markus A. Jegerlehner/fotojeger gmbh)

Næseoperation til Pipistrel Taurus

Udover Silent AE-1 drømte Toni om at eje et to-sædet fly, som han kunne flyve længere med end med Pipistrel Velis, hvis flyvetid – med nutidens batterier – er begrænset til cirka en time. Han kom til den konklusion, at aerodynamik er alt. Den to-sædede Pipistrel Taurus forekom ham et passende fly: Det er et to-sædet ultralet svævefly som fra begyndelsen er designet som et selvstartende fly. Med et vingefang på 15 meter og derfor et højt sideforhold burde Taurus klare sig med yderst beskeden motorkraft, hvilket tidligere er blevet demonstreret af studerende fra Stuttgart Universitet med forskningsflyet e-Genius (som NORDIC GLIDING fløj i 2015, red.)

e-Genius har ikke kun de samme vinger som Taurus (dog forlænget med 2 meter), men også den komplette fuselage – og næsesektion fremstillet i Slovenien. I 2007 var Taurus allerede på markedet som et ultralet motorsvævefly.




Pipistrel, den slovenske producent, der startede som en lille trike-producent, er i mellemtiden blevet en af ​​de største ultralet-producenter på verdensplan og er førende med udviklingen og fremstillingen af ​​den første EASA-certificerede elektriske træningsfly Velis.

Men det er ikke bare i eGenius, at Taurus-konceptet har haft succes. Taurus G4 med specialfremstillet tvillinge-fuselage og centerplaceret 145 kW elektromotor vandt 1. præmien i den prestigefulde Green-Flight-Challenge arrangeret af CAFE-Foundation i 2011.

En videreudvikling af Taurus blev senere berømt som et af verdens første hydrogendrevne fly i 2016 (Det hydrogendrevne Lange Antares DLR H2 viste vejen som test-fly DLR-regi allerede 2009, red.). Det tyske center for Luft – og rumfartsforskning (DLR) anvendte flykroppen fra Taurus G4 med tvillingkroppen. Hele motor – og brændsescelle-systemet var placeret i pylonen i midten.

Traditionelt er den originale seriebyggede Taurus udstyret med en ”klassisk” motorpylon med alle dens velkendte fordele og ulemper. Denne model leveres enten med en 53 hk 2-taktsmotor eller med en 40 kW elmotor. Selvom standard-pylon-løsningen motorer har vist sig at være effektiv, har Toni besluttet at ombygge Taurus til en “FES”-version, fordi – som han også oplevede med sin Silent AE-1 – at ind – og udfældning af motoren er for langsom. Foto: Markus A. Jegerlehner/fotojeger gmbh

Det særligt smarte FES-system (front electric sustainer), opfundet af det slovenske firma LZ-Design, gav ideen til projektet. Tidligere har Toni udviklet og testet foldepropeller med sine trike-konstruktioner, så konceptet er ikke helt nyt for ham.

Taurus-Instrumentpanel med motorinstrument

Under LX9070-instrumentet er det nye drivlinje-instrument som viser motor – og batteridata. Det giver detaljerede data (volt, ampere, propel-omdrejninger, temperatur etc.)

Som erstatning for de standard fabriksinstallerede 20 Ah/4,75 kWh Li-Po-batterier bruger Roth 6 Geiger-batteripakker, der hver rummer 3,1 kWh.

Med nu 18 kWh er der meget overskud til den nye HPD-40-motor med 40 kW – samme kræfter som Taurus-originalmotoren – til at accelerere tomvægten på 306 kg ved start. Nu er der bare en solid el-kabelforbindelse mellem batteriboksen bag tyngdepunktet i flykroppen og motorstyringssystemet, som er placeret direkte bag motoren og instrumentpanelet. En tyndere kabelforbindelse fører fra motorstyringen til hovedafbryderen på panelet og til throttle, der elektrisk set er et potentiometer. Dermed kan motoren tændes og afbrydes uden forsinkelse.

Ligesom den originale Pipistrel batteristyring har Geiger-BMS en indbygget DC/DC 12 Volt-konverter, som ikke kun har ansvaret for motoren, men også for strømforsyningen, som inkluderer radio, navigationssystem og et nyudviklet panelinstrument af Geiger Engineering til overvågning af motoren og batterierne. Dette instrument er nu også tilgængeligt for alle andre brugere af elektriske motorer fra Geiger.

Flere 3-, 4- og 5-bladede propeller monteret på næsen blev testet på motoren, men det viste sig, at den 3-bladede propel havde den bedste ydelse. På grund af det lave landingsstel på Taurus var en 2-bladet propelløsning ikke mulig. (Lav propel-frigang er et klassisk FES-problem, og det løses ofte af producenterne ved at montere et særligt højt understel på modeller med FES-selvstart, red.)

Hvis man bare flyver i lokalområdet, kan man nøjes med at tilslutte 4 af 48-volts batterierne til hovedkredsløbet, og det er nok. Batterierne kan oplades direkte via den indbyggede 230-volts oplader, hvilket tager 3 timer. Til længere flyvninger på over 2 timer, fungerer 6 batterier bedre.

Under hele udviklingsprocessen har Toni holdt sig i tæt kontakt med Pipistrel, producenten af ​​flyet, og med de ansvarlige ingeniører og certificeringsteamet fra DULV (Det tyske ultraletforbund), som – udover DAeC (Den tyske aeroklub) – er den ansvarlige myndighed på vegne af LBA (De tyske luftfartsmyndigheder).

I august 2021 blev jomfruflyvningen udført i Mengen lufthavn. Næsen på Taurus med dens 3-bladede propel ser stadig lidt kantet ud. Dette skyldes, at næsen på fuselagen– som det sker med mange svæveflytyper – uundgåeligt er oval, og propelbladene har endnu ikke samme kontur som fuselagen.

Vandt e-Trophy

Roth var ivrig efter at begive sig ud på en længere flyvning. En uge før 2021-Electrifly-in i Grenchen fløj han 160 km med den ombyggede Taurus på ren motorkraft som generalprøve. Men afstanden til Grenchen i Schweiz, hvor Electrifly-In hvert år finder sted, er 186 kilometer, hvilket han også klarede d. 11. september, 2021 og vandt førstepræmien i e-Trophy i kategorien ”elektrisk svævefly” for den længste non-stop flyvning med el. Hvert år hædrer det schweiziske firma Waterjet vinderen af ​​langdistancekonkurrencen med store pengepræmier. Det elektriske motorfly Pipistrel Velis scorede længste distance på 72 km.

I 2022 flytter det internationale Electrifly-In fra Grenchen til den schweiziske hovedstad Bern med egen lufthavn og bedre faciliteter til præsentationer. Alt i alt meget bedre forhold og formentlig mere omtale for arrangementet. Også fra politisk side, da Bern har et rød-grønt byparlament, der fremmer emissionsfri mobilitet.

Toni Roth, den travle ingeniør, som i praksis kunne nyde sit otium, arbejder stadig på at forbedre detaljerne på sin FES-Taurus. Samtidig overvejer han allerede nye projekter som at bygge et let slæbefly med meget stærkere batterier eller med et brændselscellesystem. Tiden vil vise, om Toni Roth vil fortsætte med at bruge “sine” typiske 48-volts fremdriftssystemer.

Toni Roth fremviser Geiger HPD 16 som er standard-el-systemet til de fleste trikes.

Flere elektro-artikler

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Test: LAK 17C FES – banbrytare med FES, nu med självstart från marken!

Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna i LAK all framgång. Möjligen att de tre 3:orna i 18-m klassen - Ventus 3, AS 33 och JS 3 - är marginellt bättre. Men bara ytterst lite. Speciellt de som kanske inte aspirerar på VM-titlar får här ett mycket gott och väl fungerande alternativ till en mer överkomlig kostnad.. Och produkten vi testat, LAK17C FES ger verkligen mycket glädje för pengarna kan vi säga redan från början.
2. marts 2023/af Jens Trabolt

Schempp-Hirth “Skunkworks”

Med Jonker og Schleichers nye selvstartende elektriske 18-meter konstruktioner i form af JS3 RES og AS 33 Me er bolden nu trillet over på Schempp-Hirths banehalvdel.
Det ville være oplagt med en elektrisk selvstartende version af Ventus M, tænker Nordic Gliding – måske naivt? Men hvad tænker fabrikken, og hvad er de parate til at fortælle en insisterende redaktør som har inviteret sig selv på kaffe?
6. februar 2023/af Jens Trabolt

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.
1. februar 2023/af Jens Trabolt

Fransk svæveflyveforbund indgår samarbejde om elektrisk slæbefly

Det franske svæveflyveforbund har underskrevet aftale med den franske flyproducent AURA AERO om levering af kommende elektrisk version af deres INTEGRAL-model. Flyet skal efter planen opereres dagligt i en klub som slæbefly.
3. januar 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

De nyeste elektriske svævefly –  priser og leveringstider

For mindre end 10 år siden var elektrisk motoriserede svævefly en absolut sjældenhed, og mange producenter var skeptiske overfor konceptet. Nu er det el-motorer i de fleste nye fly.  Men har du råd? Her kommer priser og leveringstider her på slutningen af 2022.
17. november 2022/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Flyskammen kommer – også til en klub nær dig”

Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer omkring klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktiviteter kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Men hvad har det med svæveflyvning at gøre? Faktisk en del, kunne man frygte. Men der findes håb for vores elskede sport, skriver NORDIC GLIDINGs redaktør Jens Trabolt her,
14. november 2022/af Jens Trabolt

Selvstart til fartglade individualister

Schleichers nye 15/18-m racer, AS 33 Me, flyver nu med elektrisk drivlinje fra AS 34 Me. Det er godt nyt for de uafhængige ejere.
14. september 2022/af Jens Trabolt

”Vi blev lidt klogere”

”Et vellykket koncept”, lyder det fra deltagerne om det aktuelle elfly-seminar på Ålleberg/Falköping som bød på et mix af prøveflyvninger, forelæsninger og aha-oplevelser.
7. september 2022/af Jens Trabolt

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.
27. juni 2022/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Duo Discus FES

Duo-Discus, en av de vanligaste tvåsitsarna i Danmark, Norge och Sverige, är ett populärt och fantastiskt segelflygplan. Nu har man tagit det naturliga steget och försett även Duo-Discus med FES. Och då kallas den rätt och slätt Duo FES. Naturligtvis har Duo FES stått högt upp på NGs ”test bucket list” i mer än ett år. I mitten av maj fick vi tillfälle att resa till Slovenien och både besöka FES-fabriken och flyga Duo FES. Det ultimativa klubb 2-sitsar?
1. juni 2022/af Jens Trabolt

LZ Design – baby-logistik førte til teknik-revolution

Da slovenske Luka Žnidaršič blev far første gang, og babylogistikken satte en stopper for langvarige hjemhentninger efter udelandinger, blev det startskuddet på udviklingen af den nu stærkt populære FES-motor til svævefly. NORDIC GLIDING har netop testfløjet nyeste variant med dette motorsystem – Duo Discus FES – og har i den anledning besøgt den slovenske producent LZ Design.
31. maj 2022/af Jens Trabolt

Klub-folk tester AS 34 Me

Lige før påske kørte danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick (forfatteren) fra Polyteknisk Flyvegruppe til Poppenhausen for at prøve den nye AS 34Me. Fungerer den efter hensigten?
Ja, er det korte svar!
19. maj 2022/af Jens Trabolt

ElSKÅ – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 31 augusti – 1 september

Eldrift är något nytt för de flesta av oss. För att lära oss mer och öka våra kunskaper i ämnet arrangerar Segelflyget och Nordicgliding.com, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallar ElSKÅ på Ålleberg den 31 augusti – 1 september.
9. maj 2022/af Jens Trabolt

Aero 2022 – back in business

Efter 2 år med Corona-pause var Aero 2022 tilbage i god form. Trods at de store svæveflyvefabrikker udeblev, var der alligevel svæveflyvning på programmet. Mest som vilde forsknings-projekter, hvor flyenes medfødte aerodynamiske fordele gør dem til ideelle platforme.
6. maj 2022/af Jens Trabolt

e-Genius slår 2 verdensrekorder

Forskningsflyet eGenius fra Stuttgart Universitet har fået en velfungerende range extender baseret på Smart/Mercedes-dieselmotor. Med det nye hybridsystem lykkedes det at slå 2 rekorder for elektriske fly – både absolut distancerekord på over 1000 km og hastighedsrekord på 206 km/t over en 500 km bane.
26. april 2022/af Jens Trabolt

Kommentar: Turboen har altid startet

”Hvad er sandsynligheden for, at en motor starter? 50%!
Enten starter sådan en motor eller også starter den ikke”.
Ikke så sjældent ser jeg denne kommentar. Udsagnet er helt klart morsomt, men det er også klart noget nonsens”.
Det siger Ib Wienberg her i en kommentar til anvendelsen af turbomotorer i svævefly. Selv har han gode erfaringer, som han deler her.
7. april 2022/af Jens Trabolt

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.
18. marts 2022/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.
18. maj 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.
16. maj 2023/af Jens Trabolt

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.
12. maj 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.
11. maj 2023/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
10. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt

Aero 2023: Med svæveflyvning!

De store producenter af svævefly valgte at blive hjemme fra årets Aero-messe fra 17-20 april. Årsagen var for mange messens sene placering på sæsonen, og de høje omkostninger forbundet med at deltage. Men tog man ja-hatten på, var der masser af svæveflyvning, hvis man kiggede ordentligt efter.
2. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Scandinavian Women Meet

Jag har med hjälp av några andra kvinnor startat ett kvinnoprojekt där meningen är att vi ska samlas och bygga gemenskap, prata om våra erfarenheter, bli ännu bättre på att segelflyga, tävla och lära av varandra. Vårt första projekt är att sista veckan i augusti arrangera ett Scandinavian Women Meet på Ålleberg 27 augusti – 2 september. Vi skickar inbjudan till alla segelflygande kvinnor i Danmark, Norge och Sverige, rapporterar Trulsa Cronander.
11. april 2023/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret”

Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret. En ubesmittet, jomfruelig start hvor alle gamle dårlige vaner kan kastes overbord og nye ambitioner kan hæve flyveglæden til ufattelige højder. Ja, I princippet ihvertfald…
5. april 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt

Svævefly – investering, dyr hobby eller billig flyvning?

Det koster at flyve. Men om det er dyrt eller billigt at eje sit eget fly, kommer nok mest an på synsvinklen. Prisstigninger på fly er dog et faktum her i 2023 – men hvilke faktorer driver priserne nu og i fremtiden?
28. marts 2023/af Jens Trabolt