Hr. 48-Volt og hans flyvemaskiner

Tyske Anton Roth eller bare Toni, som han kaldes i flyve-miljøet, er elektroingeniør, opfinder og trike-instruktør. Han har ombygget flere flytyper – herunder svævefly – med elektriske motorer.  Spørger man ham om elektrisk flyvning er svaret: ”Intet er umuligt” – og det er måske også hemmeligheden bag hans succes.

Tekst: "Hellmut Penner"  / Foto "Hellmut Penner" og Markus A. Jegerlehner/fotojeger gmbh

Toni Roth under jomfruflyvningen i 2021 med sin frontmotoriserede Taurus fra flyvepladsen i Mengen, lidt nord for Friedrichshafen. Den FES-monterede Taurus er nyeste elektrificeringsprojekt fra den tyske elektroingeniør. Mere om det i artiklen!

Link to automatic translation

Herover: Video af det selvstartende 120 kilos svævefly ATOS, som Toni Roth har været involveret i. 

Først revolutionerede han hang-gliding-scenen med sit elektriske selvstarts-kit ”e-lift” og det elektrisk selvstartende 120 kilo svævefly ATOS. Derefter byggede han forskellige en- og tosædede trikes, også i kombination med ATOS-svæveflyet fra AIR. Alle disse trikes blev drevet af de næsten uforgængelige luftkølede 48-volts Geiger-motorer.

Geiger og Roth begyndte at arbejde som et team. Og dette samarbejde viste snart første succes. Nogle af de få andre trike-producenter begyndte også at bruge motorsystemer fra Geiger-Roth.

Forespørgslen fra Comco Ikarus, en producent af ultralette fly, som ledte efter et alternativt drivsystem til sine mere end 1500 producerede C42-fly, kom som en overraskelse.
Et hold østtyske ingeniører havde sagt ja til at ombygge flyet, men havde problemer med at integrere 55 kW-motoren i systemet.

Toni Roth med Comco Icarus C42, som han hjalp med at elektrificere.

“Toni”, ingeniøren fra øvre Schwaben tog over, og forsøgs- og forskningsflyet C42 CS Elektro blev for første gang præsenteret på AERO-messen i 2018. Forsøg på at forøge rækkevidde for C42’eren ved at integrere en range-extender mislykkedes på grund af forkerte data fra producenten, som lovede meget høj ydeevne, hvilket den lille forbrændingsmotor dog ikke var i stand til at realisere.

I 2019 købte og ombyggede Toni en Silent AE-1 fra Air Energy, det første elektriske fly nogensinde fra en serieproduktion oprindeligt bygget i Italien med en klassisk motorpylon (Silent AE-1 er en tidlig version af UL-svæveflyet Silent Electro, som nu flyver med FES og propel i næsen, red.). Sammenlignet med den originale elmotor gav Tonis indbyggede 16 kW Geigermotor fra Geiger-modelserien HPD 16 en meget bedre stigekapacitet.

Toni Roth i sin modificerede Silent AE 1

El-motorinstallation i Silent.

Toni Roth deltog med Birdy på elektroflyvnings-messen i Grechen i 2020. Bemærk propelmonteringen.  (foto: Jens Trabolt)

Toni Roth i Birdy-prototypen.

Motoren sidder i Birdy-kroppen og driver via en kardan-aksel propellen i sideroret.

Birdy i luften.

Klenhart-Design, som i mellemtiden havde besluttet at bruge en Geiger-motor med drivaksel i det ultralette svævefly Birdy (læs mere i linket herunder), bad Toni om at fremstille de komplette motorsystemer. Denne ordre oversteg næsten hans produktionskapacitet. Men med en god organisation er intet umuligt for Toni. Og sådan blev 10 komplette motorsystemer med drivaksel og foldepropel fra af franske E-Props samlet i hans lille værksted i Weingarten, lidt nord for Friedrichshafen.

Læs om Birdy – helt ny tysk konstruktion 

Med Birdy-prototypen kom Toni på tredjepladsen ved 2020-Electrifly-In-konkurrencen i Grenchen, Schweiz. Her gælder det om at flyve længst mulige distance og ankomme for egen kraft til udstillingen.

Toni skulle kæmpe hårdt mod Klaus Ohlmann, der kom først ind med den langt kraftigere Antares 20 E. De første Birdys vil i øvrigt snart blive leveret, primært til tyske kunder, men også til Schweiz, Frankrig, Canada og USA.

Toni Roth i luften med sin modificerede Pipistrel Tarus til electrifly-in i 2021 (foto: Markus A. Jegerlehner/fotojeger gmbh)

Næseoperation til Pipistrel Taurus

Udover Silent AE-1 drømte Toni om at eje et to-sædet fly, som han kunne flyve længere med end med Pipistrel Velis, hvis flyvetid – med nutidens batterier – er begrænset til cirka en time. Han kom til den konklusion, at aerodynamik er alt. Den to-sædede Pipistrel Taurus forekom ham et passende fly: Det er et to-sædet ultralet svævefly som fra begyndelsen er designet som et selvstartende fly. Med et vingefang på 15 meter og derfor et højt sideforhold burde Taurus klare sig med yderst beskeden motorkraft, hvilket tidligere er blevet demonstreret af studerende fra Stuttgart Universitet med forskningsflyet e-Genius (som NORDIC GLIDING fløj i 2015, red.)

e-Genius har ikke kun de samme vinger som Taurus (dog forlænget med 2 meter), men også den komplette fuselage – og næsesektion fremstillet i Slovenien. I 2007 var Taurus allerede på markedet som et ultralet motorsvævefly.




Pipistrel, den slovenske producent, der startede som en lille trike-producent, er i mellemtiden blevet en af ​​de største ultralet-producenter på verdensplan og er førende med udviklingen og fremstillingen af ​​den første EASA-certificerede elektriske træningsfly Velis.

Men det er ikke bare i eGenius, at Taurus-konceptet har haft succes. Taurus G4 med specialfremstillet tvillinge-fuselage og centerplaceret 145 kW elektromotor vandt 1. præmien i den prestigefulde Green-Flight-Challenge arrangeret af CAFE-Foundation i 2011.

En videreudvikling af Taurus blev senere berømt som et af verdens første hydrogendrevne fly i 2016 (Det hydrogendrevne Lange Antares DLR H2 viste vejen som test-fly DLR-regi allerede 2009, red.). Det tyske center for Luft – og rumfartsforskning (DLR) anvendte flykroppen fra Taurus G4 med tvillingkroppen. Hele motor – og brændsescelle-systemet var placeret i pylonen i midten.

Traditionelt er den originale seriebyggede Taurus udstyret med en ”klassisk” motorpylon med alle dens velkendte fordele og ulemper. Denne model leveres enten med en 53 hk 2-taktsmotor eller med en 40 kW elmotor. Selvom standard-pylon-løsningen motorer har vist sig at være effektiv, har Toni besluttet at ombygge Taurus til en “FES”-version, fordi – som han også oplevede med sin Silent AE-1 – at ind – og udfældning af motoren er for langsom. Foto: Markus A. Jegerlehner/fotojeger gmbh

Det særligt smarte FES-system (front electric sustainer), opfundet af det slovenske firma LZ-Design, gav ideen til projektet. Tidligere har Toni udviklet og testet foldepropeller med sine trike-konstruktioner, så konceptet er ikke helt nyt for ham.

Taurus-Instrumentpanel med motorinstrument

Under LX9070-instrumentet er det nye drivlinje-instrument som viser motor – og batteridata. Det giver detaljerede data (volt, ampere, propel-omdrejninger, temperatur etc.)

Som erstatning for de standard fabriksinstallerede 20 Ah/4,75 kWh Li-Po-batterier bruger Roth 6 Geiger-batteripakker, der hver rummer 3,1 kWh.

Med nu 18 kWh er der meget overskud til den nye HPD-40-motor med 40 kW – samme kræfter som Taurus-originalmotoren – til at accelerere tomvægten på 306 kg ved start. Nu er der bare en solid el-kabelforbindelse mellem batteriboksen bag tyngdepunktet i flykroppen og motorstyringssystemet, som er placeret direkte bag motoren og instrumentpanelet. En tyndere kabelforbindelse fører fra motorstyringen til hovedafbryderen på panelet og til throttle, der elektrisk set er et potentiometer. Dermed kan motoren tændes og afbrydes uden forsinkelse.

Ligesom den originale Pipistrel batteristyring har Geiger-BMS en indbygget DC/DC 12 Volt-konverter, som ikke kun har ansvaret for motoren, men også for strømforsyningen, som inkluderer radio, navigationssystem og et nyudviklet panelinstrument af Geiger Engineering til overvågning af motoren og batterierne. Dette instrument er nu også tilgængeligt for alle andre brugere af elektriske motorer fra Geiger.

Flere 3-, 4- og 5-bladede propeller monteret på næsen blev testet på motoren, men det viste sig, at den 3-bladede propel havde den bedste ydelse. På grund af det lave landingsstel på Taurus var en 2-bladet propelløsning ikke mulig. (Lav propel-frigang er et klassisk FES-problem, og det løses ofte af producenterne ved at montere et særligt højt understel på modeller med FES-selvstart, red.)

Hvis man bare flyver i lokalområdet, kan man nøjes med at tilslutte 4 af 48-volts batterierne til hovedkredsløbet, og det er nok. Batterierne kan oplades direkte via den indbyggede 230-volts oplader, hvilket tager 3 timer. Til længere flyvninger på over 2 timer, fungerer 6 batterier bedre.

Under hele udviklingsprocessen har Toni holdt sig i tæt kontakt med Pipistrel, producenten af ​​flyet, og med de ansvarlige ingeniører og certificeringsteamet fra DULV (Det tyske ultraletforbund), som – udover DAeC (Den tyske aeroklub) – er den ansvarlige myndighed på vegne af LBA (De tyske luftfartsmyndigheder).

I august 2021 blev jomfruflyvningen udført i Mengen lufthavn. Næsen på Taurus med dens 3-bladede propel ser stadig lidt kantet ud. Dette skyldes, at næsen på fuselagen– som det sker med mange svæveflytyper – uundgåeligt er oval, og propelbladene har endnu ikke samme kontur som fuselagen.

Vandt e-Trophy

Roth var ivrig efter at begive sig ud på en længere flyvning. En uge før 2021-Electrifly-in i Grenchen fløj han 160 km med den ombyggede Taurus på ren motorkraft som generalprøve. Men afstanden til Grenchen i Schweiz, hvor Electrifly-In hvert år finder sted, er 186 kilometer, hvilket han også klarede d. 11. september, 2021 og vandt førstepræmien i e-Trophy i kategorien ”elektrisk svævefly” for den længste non-stop flyvning med el. Hvert år hædrer det schweiziske firma Waterjet vinderen af ​​langdistancekonkurrencen med store pengepræmier. Det elektriske motorfly Pipistrel Velis scorede længste distance på 72 km.

I 2022 flytter det internationale Electrifly-In fra Grenchen til den schweiziske hovedstad Bern med egen lufthavn og bedre faciliteter til præsentationer. Alt i alt meget bedre forhold og formentlig mere omtale for arrangementet. Også fra politisk side, da Bern har et rød-grønt byparlament, der fremmer emissionsfri mobilitet.

Toni Roth, den travle ingeniør, som i praksis kunne nyde sit otium, arbejder stadig på at forbedre detaljerne på sin FES-Taurus. Samtidig overvejer han allerede nye projekter som at bygge et let slæbefly med meget stærkere batterier eller med et brændselscellesystem. Tiden vil vise, om Toni Roth vil fortsætte med at bruge “sine” typiske 48-volts fremdriftssystemer.

Toni Roth fremviser Geiger HPD 16 som er standard-el-systemet til de fleste trikes.

Flere elektro-artikler

Nu är ”treorna” elektrifierade

Alla tre ”treorna”, JS 3, AS 33 och Ventus 3 (fast den heter officiellt bara Ventus) har nu SLG kapacitet med elektriska drivlinor. Först ut var Jonkers JS 3 RES, vars första serieexemplar levererades till USA i december 2020, Schleichers AS 33 Me flög hösten 2022 och i november 2023 presenterade Schempp-Hirth Ventus E, med planerad jungfruflygning våren 2024. Elektrifieringen av segelflyget går rasande fort och intresset är stort!
20. november 2023/af Jens Trabolt

Værd at vente på: Elektrisk selvstart for Ventus-serien

Med en elektrisk selvstartende 18 m-version af Ventus, har Schempp-Hirth nu en unik model-palette, hvor kunderne kan vælge mellem hele 4 motor-varianter. Den nye version, som blev afsløret i weekenden til den tyske svæveflyvemesse i Freudenstadt, byder på et overbevisende, opgraderet design, som utvivlsomt får mundvandet til at løbe hos entusiasterne.
6. november 2023/af Jens Trabolt

“Hvem liker lukten av bensin i et seilfly?” Erfaringer med JS 3 RES efter en sæsong

I slutten av juni i år ble jeg lykkelig eier av Jonker JS3 RES. Ett av de råeste 18m flyene på markedet, som i tillegg har en helt ny elektrisk motor som muliggjør selvstart. Jeg fløy første start på Starmoen 30 juni, og alt sto til forventingene ! Siden da har jeg 40 starter, alle med elektrisk selv start, 166 timer, og 13000 strekk kilometer. LN-GEL (ELetric) og jeg begynner å bli riktig så gode venner, og jeg er kort oppsummert veldig fornøyd. På oppfordring fra redaktøren deler jeg her mine erfaringer til nå.
30. oktober 2023/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning for polsk elektro-turbo

Da NORDIC GLIDING besøgte polske Allstar SZD i Bielsko-Biala i sommeren 2019, bemærkede vi en stærkt modificeret SZD-55-2-fuselage som var under forberedelse til installation af batterier og motor i næsen. Nu har systemet fløjet jomfruflyvning under navnet ”Allstar E-Motion”.
26. oktober 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

JS3 RES-typecertifikat: ”Vi skålede i kold Cola”

Jonker har nu endelig efter års forsinkelse har fået sit typecertifikat til den elektrisk selvstartende JS3 RES. Nu kan de i alt 11 nordiske piloter, som har bestilt dette fly, se lyset for enden af den meget lange tunnel.
26. juni 2023/af Jens Trabolt

Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.
6. juni 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Test: LAK 17C FES – banbrytare med FES, nu med självstart från marken!

Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna i LAK all framgång. Möjligen att de tre 3:orna i 18-m klassen - Ventus 3, AS 33 och JS 3 - är marginellt bättre. Men bara ytterst lite. Speciellt de som kanske inte aspirerar på VM-titlar får här ett mycket gott och väl fungerande alternativ till en mer överkomlig kostnad.. Och produkten vi testat, LAK17C FES ger verkligen mycket glädje för pengarna kan vi säga redan från början.
2. marts 2023/af Jens Trabolt

Schempp-Hirth “Skunkworks”

Med Jonker og Schleichers nye selvstartende elektriske 18-meter konstruktioner i form af JS3 RES og AS 33 Me er bolden nu trillet over på Schempp-Hirths banehalvdel.
Det ville være oplagt med en elektrisk selvstartende version af Ventus M, tænker Nordic Gliding – måske naivt? Men hvad tænker fabrikken, og hvad er de parate til at fortælle en insisterende redaktør som har inviteret sig selv på kaffe?
6. februar 2023/af Jens Trabolt

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.
1. februar 2023/af Jens Trabolt

Fransk svæveflyveforbund indgår samarbejde om elektrisk slæbefly

Det franske svæveflyveforbund har underskrevet aftale med den franske flyproducent AURA AERO om levering af kommende elektrisk version af deres INTEGRAL-model. Flyet skal efter planen opereres dagligt i en klub som slæbefly.
3. januar 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

De nyeste elektriske svævefly –  priser og leveringstider

For mindre end 10 år siden var elektrisk motoriserede svævefly en absolut sjældenhed, og mange producenter var skeptiske overfor konceptet. Nu er det el-motorer i de fleste nye fly.  Men har du råd? Her kommer priser og leveringstider her på slutningen af 2022.
17. november 2022/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Flyskammen kommer – også til en klub nær dig”

Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer omkring klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktiviteter kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Men hvad har det med svæveflyvning at gøre? Faktisk en del, kunne man frygte. Men der findes håb for vores elskede sport, skriver NORDIC GLIDINGs redaktør Jens Trabolt her,
14. november 2022/af Jens Trabolt

Selvstart til fartglade individualister

Schleichers nye 15/18-m racer, AS 33 Me, flyver nu med elektrisk drivlinje fra AS 34 Me. Det er godt nyt for de uafhængige ejere.
14. september 2022/af Jens Trabolt

”Vi blev lidt klogere”

”Et vellykket koncept”, lyder det fra deltagerne om det aktuelle elfly-seminar på Ålleberg/Falköping som bød på et mix af prøveflyvninger, forelæsninger og aha-oplevelser.
7. september 2022/af Jens Trabolt

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.
27. juni 2022/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Duo Discus FES

Duo-Discus, en av de vanligaste tvåsitsarna i Danmark, Norge och Sverige, är ett populärt och fantastiskt segelflygplan. Nu har man tagit det naturliga steget och försett även Duo-Discus med FES. Och då kallas den rätt och slätt Duo FES. Naturligtvis har Duo FES stått högt upp på NGs ”test bucket list” i mer än ett år. I mitten av maj fick vi tillfälle att resa till Slovenien och både besöka FES-fabriken och flyga Duo FES. Det ultimativa klubb 2-sitsar?
1. juni 2022/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

”I det mindste er der køligt i 4000 meters højde”

Til VM i Australien har deltagerne ingen problemer med at holde varmen. Over 40 grader kræver masser af væske og godt med solcreme. ”Den er i øvrigt gratis og står ved siden af remouladen her på flyvepladsen”, griner Rasmus Ørskov, som også kan godte sig over en velfortjent dagssejr på 4. dagens race i klubklassen. Rapport fra VM-lejren.
8. december 2023/af Jens Trabolt

50 år senere: Gjennom Australien med Blanik!

"Om jeg ville gjort det igjen? Selvsagt!"
I 1974 fløy norske Stein Frich fra kyst til kyst gjennom den australske «outback» i en Blanik. Noe som ingen andre hadde prøvd før med seilfly. Underveis måtte han starte med brutale bilstarter fra improviserte flystriper i bushen og lande på testområder for atombomber med «stålørnen». Ja, det var ikke kjedelig!
6. december 2023/af Jens Trabolt

Turbine-power på dit (gamle) fly

LS4 Jet-projektet kan nu leveres fra tyske M&D. Næste projekt er ”turbine-turbo” på ASW 27 til næste år. Kigger man endnu længere frem i kalenderen mener M&D også, at både LS6 og LS8 er mulige kandidater.
4. december 2023/af Jens Trabolt

”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”

Det bliver close race, når NLF afholder det populære Sailplane Grand Prix-format til maj næste år på Starmoen.
”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”, mener fagchef Steinar Øksenholt.
29. november 2023/af Jens Trabolt

Interglide – fagmesse for svæveflyvningen?

Vi mangler vores egen messe, mener Markus Immig, initiativtager til svæveflyve-messen Interglide som efter planen skal afholdes i november 2024 i Karlsruhe.
24. november 2023/af Jens Trabolt

Bog: En kærlighedserklæring til svæveflyvningen

Den nye bog, “The Art of Gliding” er et ekstremt flot og gennemarbejdet smykke af en bog, spækket med informationer og gode historier fra ekstreme flyvninger. Den er også en personlig beretning fra forfatteren, østrigske Simon Lemmerer om sin fars og sit eget forhold til svæveflyvning.
21. november 2023/af Jens Trabolt

Nu är ”treorna” elektrifierade

Alla tre ”treorna”, JS 3, AS 33 och Ventus 3 (fast den heter officiellt bara Ventus) har nu SLG kapacitet med elektriska drivlinor. Först ut var Jonkers JS 3 RES, vars första serieexemplar levererades till USA i december 2020, Schleichers AS 33 Me flög hösten 2022 och i november 2023 presenterade Schempp-Hirth Ventus E, med planerad jungfruflygning våren 2024. Elektrifieringen av segelflyget går rasande fort och intresset är stort!
20. november 2023/af Jens Trabolt

VM-støtteaktion blev en succes

Danske Michael Mix er sammen med Poul Kim Larsen og Rasmus Ørskov på vej mod VM i Australien. Det er forbundet med meget store udgifter at deltage, men takket være donationer og sponsorater, så er det lykkedes at samle penge nok ind, fortæller Mix, som vi her fangede straks før afrejse.
16. november 2023/af Jens Trabolt

Udvid horisonten med Svedanor-kurserne 2024

Nu er oversigten klar over næste års SveDaNor-kurser som byder på unikke flyveoplevelser: Hvilket andet sted i verden kan man eksempelvis lære at flyve bølger fra isen med talrige 2000 meter fjeldtoppe omkring sig eller prøve kræfter med termikken inde i en stor CU på IMC-skyflyvningskursus?
13. november 2023/af Jens Trabolt

På 5200 meter över Ottsjö! Rapport från lägret 2023

Ottsjö Fjällflygläger 2023 samlade 39 deltagare från åtta svenska klubbar. Med sig hade man tio segelflygplan. Många deltog för första gången, vilket är glädjande. Vädret med låga temperaturer och vindar mestadels från väst, gjorde att vi fick ut 10 flygdagar av 14 möjliga. 6 dagar gav riktigt bra vågflygningar.  Thomas Brandt rapporterar från 2023-lägret. 
9. november 2023/af Jens Trabolt

Kystinspektion i Bergfalke

DASK, den danske svæveflyvehistoriske klub, leverede på sidste dag i september endnu en af de eksotiske Lønstrup-træf ved den danske Vestkyst. Vindretningen var perfekt, men det blæste helt sindssygt. Det gav både fordele og ulemper…
8. november 2023/af Jens Trabolt

Værd at vente på: Elektrisk selvstart for Ventus-serien

Med en elektrisk selvstartende 18 m-version af Ventus, har Schempp-Hirth nu en unik model-palette, hvor kunderne kan vælge mellem hele 4 motor-varianter. Den nye version, som blev afsløret i weekenden til den tyske svæveflyvemesse i Freudenstadt, byder på et overbevisende, opgraderet design, som utvivlsomt får mundvandet til at løbe hos entusiasterne.
6. november 2023/af Jens Trabolt

Hur gammal är för gammal?

Vi blir äldre och äldre. Och det är väl rätt bra, för alternativet är ju sämre! Någon gång måste man ju sluta flyga. Men när? Hur gammal är för gammal, och kan erfarenhet och kunskap kompensera för ålderskrämporna?
2. november 2023/af Jens Trabolt

“Hvem liker lukten av bensin i et seilfly?” Erfaringer med JS 3 RES efter en sæsong

I slutten av juni i år ble jeg lykkelig eier av Jonker JS3 RES. Ett av de råeste 18m flyene på markedet, som i tillegg har en helt ny elektrisk motor som muliggjør selvstart. Jeg fløy første start på Starmoen 30 juni, og alt sto til forventingene ! Siden da har jeg 40 starter, alle med elektrisk selv start, 166 timer, og 13000 strekk kilometer. LN-GEL (ELetric) og jeg begynner å bli riktig så gode venner, og jeg er kort oppsummert veldig fornøyd. På oppfordring fra redaktøren deler jeg her mine erfaringer til nå.
30. oktober 2023/af Jens Trabolt

Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Missa inte ett toppprogram med Jonker Sailplanes, Alexander Schleicher, Skysight og LX NAV på Segelflygkonferensen d. 18. November.
27. oktober 2023/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning for polsk elektro-turbo

Da NORDIC GLIDING besøgte polske Allstar SZD i Bielsko-Biala i sommeren 2019, bemærkede vi en stærkt modificeret SZD-55-2-fuselage som var under forberedelse til installation af batterier og motor i næsen. Nu har systemet fløjet jomfruflyvning under navnet ”Allstar E-Motion”.
26. oktober 2023/af Jens Trabolt

Drømmen om ”Adventure Gliding Tour” i svævefly

Kom med på tur og få en oplevelse for livet, når et team af svæveflyve-entusiaster sætter kursen mod det store udland. ”Der er plads til piloter med alle erfaringsniveauer”, lyder det fra en af initiativtagerne, danske Jan Granvig Dahl som også hilser andre nordiske deltagere velkomne.
24. oktober 2023/af Jens Trabolt

För 50, 40 och 30 år sedan

Fem jubileum - PIK 20, Smirnoff Rally, VM i Hobbs, VM i Borlänge och tidningen Segelflygsport
16. oktober 2023/af Jens Trabolt

NG tester Dynamic WT9.15 GTi

Med Pawnee og Super Cubs som nærmer sig pensionen, er jagten er gået ind på det næste slæbefly. Ikke mindst hos forbundene i Norge og Sverige som har købt Eurofox med 141 hk Rotax. Men Dynamic WT-9 leveres også med samme kraftige motor. Du’r den? NORDIC GLIDING har testet det mod den på papiret mere motorstærke 180 hk Super Cub fra Ålleberg. Resultatet imponerer.
12. oktober 2023/af Jens Trabolt

NM i seilfly Acro på Klanten

Mariann Brattland og Jarle Böhn Mathisen Norgesmestre i hhv. Primary og Intermediate. Det, som er ekstra imponerende er, at Mariann flyr med sideror på venstre hånd. Hennes gull-prestasjon forsterker jo bare det faktum, at et handicap er ingen hindring for topp idrettsresultater! Rapport fra NM i Seilfly Acro på Klanten.
10. oktober 2023/af Jens Trabolt