NORDIC GLIDING møder Thomas Pyls i klubhuset i Lidköping Flygklubb, bare 100 meter fra værkstedet på den anden side af flyvepladsen.
Svæveflyvningen er, udover familien, en stor del af Thomas’ liv, og når han ikke er på jobbet i værkstedet er han ofte i klubben, som utvivlsomt nyder godt af hans store ekspertise i vedligehold og reparationer.

Her bor Pyls Flygservice – som i øvrigt også er svensk Schempp-Hirth-agent. Bare 100 meter derfra ligger Lidköpings Flygklubb med hangarer og klubhus, hvor Thomas er medlem.
Den snart 61 årige Thomas, født i Düsseldorf, startede sin svæveflyvekarriere i Tyskland i en lille klub:
”Det var i 1971 og klubben som ikke længere eksisterer, fløj fra en 650 m flyveplads med spil. Vi havde ingen hangar eller bygninger på pladsen, fordi det var et naturområde. Det betød, at vi måtte rigge flyene hver dag. Det gav et fantastisk kammeratskab. Men efterhånden blev træerne i baneenden så høje, at myndighederne nedlagde forbud mod at vi måtte bruge flyvepladsen.”, siger Thomas.
Efter en kort flirt med jura-studiet, som ikke tændte videre interesse hos den unge Pyls, var det tid til at fundere over det fremtidige karrierevalg. ”En kammerat sagde til mig: Du skal arbejde med flyvemaskiner. DET er din interesse, og i 1980 startede jeg hos Rolladen-Schneider i Egelsbach, nær Frankfurt”.

Thomas har mange fly-projekter, men her er der et fly som er i perfekt skik: ASK 16, Schleichers meget vellykkede fortolkning af Touring Motor Glider-konceptet
Testpilot hos Rolladen-Schneider
Det blev starten på et meget langt forløb i svæveflyvningen for den dengang 19-årige Thomas, og efterhånden fik han fast job som ”Prüfer” og som testpilot de sidste 8 år. I starten producerede fabrikken LS-1, derefter LS-4 og til sidst var det LS-6 som Thomas var involveret i.

En ung Thomas som ”prüfer” hos Rolladen Schneider, her i 1982 under sin første prøveflyvning af en repareret LS-3.
”Jeg har prøvefløjet mellem 800 og 900 fly, og det kunne være lidt interessant, specielt om vinteren, når vi skulle testflyve 8-9 fly på én dag, når vejret endelig gav en mulighed for flyvning”, siger Thomas og fortsætter:
”Jeg fik et indgående detaljekendskab til konstruktionen, og det var en fordel for mig under testflyvningerne. En dag skulle flyve en LS 8, og under test af luftbremserne låste de sig i fuldt udfældet position, og ville hverken frem eller tilbage. Jeg kiggede ned og identificerede en udelandingsmulighed, da jeg straks kunne se, at jeg aldrig ville nå tilbage til flyvepladsen.”
“Jeg vidste, at siddeskålen var fæstnet med en række lange skruer. Under disse skruer var forbindelsen til luftbremserne. Måske havde man monteret en for lang skrue? Jeg besluttede mig for at løfte min overkrop fra sæden i et hop og med det samme forsøge at lukke bremserne. Det virkede”, siger Pyls.
Det var også under tiden i Rolladen-Scheider, at det virkelig gik op for Pyls, at konstruktion, aerodynamik og håndværkskvalitet også skal følges af samvittighedsfuld slutmontage:
”Man oplevede virkelig hvordan de gamle erfarne folk kunne montere og justere flyet så handling og performance blev helt perfekt. Det er også derfor, at man kan opleve variation mellem åbenbart identiske fly. Min egen klub har fx en Duo Discus, som vi har købt fra Norge som havareret og derefter renoveret. Det er den bedst flyvende Duo jeg nogensinde har prøvet, selv om den er identisk med mange andre Duo’er”, siger Thomas, som i øvrigt fløj sine første 3000 timer i tiden i Tyskland.
Totalt har han 3500 timer. De senere år er tempo i logbogen blevet reduceret lidt. Det blevet til yderligere 30-50 timer om året, mest som strækflyvningsinstruktør i klubbens elskede Duo.
Det har sin årsag; Når Thomas ikke er i flyveklubben eller i værkstedet fungerer Thomas som chauffør som sin datter Meia. Hun excellerer som bueskytte på junior-eliteniveau og det kræver deltagelse i mange stævner og events rundt omkring i Norden.

En Twin Astir er blev en hood fattigere. Det hænder ofte på en sæson, og er en hverdagsopgave for Thomas.
Det svenske eventyr
I 1989 mødte Thomas svenske Carina, datter af Mats Modigs (1939-2015), som siden 1973 havde været agent for Rolladen-Schneider i Sverige og i øvrigt energisk ordførende i Lidköping FK.
Det blev starten på et nyt liv i Sverige for Thomas. Først med en sommerhytte i Sverige i 1993 og året efter flyttede Thomas til Lidköping på fuldtid.
Her hjalp Mats sin nye svigersøn med at bygge værkstedslokaler på Hovby Flyveplads, hvor Lidköpingklubben har base. Det er her Pyls Flygservice i dag holder til.
”I starten var det ikke så enkelt at drive virksomhed”, siger Thomas. Dengang var der også værksted på Ålleberg, og de havde næsten monopol på forsikringsskader og lignende. Men efter en stund sluttede det med værkstedet på Ålleberg og det gav selvfølgelig mere omsætning.

En havareret Janus venter på opmærksomhed. En afslået bagkrop er dog relativ enkelt at fikse, siger Thomas.
Det er dog ikke, og har aldrig været nogen stor cash-cow at drive Pyls Flygservice, og det er er – og har altid været et krævende job at arbejde med svæveflyvning på fuldtid, mener Thomas.
”Det er vældig sæsonbetonet, og det kræver, at jeg har en buffer til vintermånederne. Her arbejder jeg med indkøbte flyprojekter som jeg reparerer eller renoverer til videresalg. Jeg har eksempelvis en LS-8 stående i en styreform / jig som jeg købte som vrag i Italien efter en kollision i 1999. Det var havareret under en træningslejr.
Det projekt kræver flere hundrede timers arbejde”, siger Thomas som estimerer, at ca. 25 svævefly eller TMG’er passerer gennem hans værksted hvert år.
Et stort problem er det dog ofte at give nøjagtige estimater på reparationstider.
”Vi slider med lang ventetid på reservedele, fx til Dimona. Det er ikke uvanligt med 1-2 års stilstand ved større reparationer, ikke mindst fordi jeg skal vente så lang til på reservedelene.”
”Jeg skal vise dig noget specielt”, siger han. I en enorm hangar hvor der engang var parkeret en Cessna Citation står nu Thomas personlige favorit (ud over klubbens Duo som Thomas også er meget forelsket i): En rød-hvid perle, en Schleicher ASK 16. Rudolf Kaisers legedariske fortolkning af Touring Motor Glider-konceptet. Bare lidt over 40 blev produceret og D-KEMO er i topskik.
”Den flyver bedre end en Dimona, og den fungerer faktisk som svævefly med stoppet motor”, siger Thomas og peger med fingeren på en interessant detalje; det indfældbare understel:
”Faktisk så blev Schleicher-konstruktøren Rudolf Kaiser inspireret af mekanismen på det amerikanske motorfly Mooney og han skrev til USA for at få deres accept af, at han kopierede konstruktionen. Der kom hurtigt et svar: Selvfølgelig måtte den store, ærede K8-konstruktør anvende deres koncept!”
Jo, her skal man kende sin plads.
Thomas Pyls er iøvrigt også svensk agent for Schempp-Hirth. ”For mange år siden var der en mulig defekt på alle Duo Discus, og jeg rejste rundt i hele Sverige for at checke vingebjælkerne, og efter dette job ville Schempp-Hirth gerne have mig som agent”, beretter han.
Pyls udfører service og fejlsøgning på motoriserede SH-fly, men bliver det mere kompliceret, så er det fabrikken som tager over. ”Så er det en garantisag”, siger han.
Men der bliver vel mange reparationer under en sæson?
”Ja, det er klart. Alt hvad som kan destrueres, bliver destrueret på svævefly”, siger Pyls. Flyver man ofte steder med dårlige udelandingsmuligheder er der en god chance for, at flyet før eller siden bliver ”kunde” hos Pyls Flygservice som flankeres på det nordiske marked af sin danske kollega Morten Habekost fra Dan-Glide.

Modsat svævefly har en TMG et hidsigt roterende objekt monteret på næsen. Det ender ikke altid lykkeligt, hvilket Thomas’ samling tydeligt demonstrerer.
”Men det som jeg har repareret mest er canopies”, siger han. ”Det er ofte folk som glemmer at låse den bagerste canopy under soloflyvning. Der er mange mennesker, som ikke forstår det store arbejde, det er at tilpasse en ny canopy med ramme til et eksisterende fly.”
Thomas har fx bestilt en ny canopy med ramme til en Duo Discus XLT. Totalpris for grundmaterialer inklusive arbejdsløn (40-50 timer!) cirka 150.000 kr. Set i det perspektiv er resten af flyvemaskinen temmelig billig. Så vær nu forsigtig med materiellet, det er mere kostbart end man skulle tro.

Værsågod. En fabriksny canopy til en Duo Discus XLT. Den er IKKE billig.
Ironisk nok så klarer svævefly sig overraskende fint i trafikulykker. ”Jeg har set mange trailers som var totalt destruerede, men hvor flyet bare havde små og overskuelige skader”, siger Pyls under rundvisningen i de mange hangarer og depoter, hvor han gemmer halve og hele fly samt en stor mængde reservedele.
Ofte har Thomas købt skadede fly til små penge, som nu står og venter på et ledigt ”slot” i kalenderen. Nogle bliver færdige i Thomas job-aktive alder, og andre er nok deciderede projekter til den pensions-fremtid, som Thomas trods alt kan se frem for sig.
Det er tydeligt, at Thomas’ samling af reservedele og flyprojekter ikke bare er ”business”. Mange flyprojekter er også regulær interesse og vidner om kærligheden til sporten, håndværket og konstruktionerne gennem tiderne. Jo, der er meget viden og kundskab gemt i det lille værksted, og det vil der utvivlsomt være i mange år fremover.