NM i vind og sol

Kraftig blæst og regn gav 3 gyldige dage til NM på Starmoen og en ny norgesmester. Undervejs var arrangørerne på overarbejde for at navigere i de vanskelige forhold.

Tekst og foto: Jens Trabolt

”Pas nu på gusts og vindretning ved udelanding. Det gælder også, at I ikke driver ind over skoven og fjeldet i lav højde. Fra højden ser det fint og venligt ud, men der er absolut ingen ting at lande ude på”, advarede konkurrenceledelsen, den tidligere NLF-præsident Arild Solbakken og NLF/S-fagchef Steinar Øksenholt under fredagens briefing.

Skal vi flyve, eller hvad? Impromptu pilotkonference på gridden: Steinar Øksenholt og Arild Solbakken diskuterede vejret, for og imod med piloterne. Med tanke på vinden blev det besluttet at udskyde starten til lidt senere på dagen.

Som altid på konkurrencer er der fokus på sikkerhed under briefingerne, men denne gang var aktualiteten desværre ikke til at tage fejl af: Bare en måned tidligere til Elverum Grand Prix på Starmoen var Øyvind Moe fra Elverum Flyklubb fatalt havareret i sin ASH 31 Mi, da han kom i spin i lav højde. Et havari som nu efterforskes både internt af NLF og eksternt af den norske havarikommission, og det tragiske tab af en pilot var fortsat at mærke på briefingerne og i miljøet;

”Man kan vinde en symbolsk medalje i et mesterskab. Men man kan risikere meget mere, hvis chancerne bliver for friske. Det er værd at tænke over”, sagde NLF Fagchef Steinar Øksenholt generelt om marginerne ved konkurrenceflyvning.

Fredagens vejrforhold var i øvrigt en praktisk demo af de dilemmaer og den meteorologiske dynamik som konkurrenceledelsen må operere under. Kraftig vind forsinkede starten, og undervejs blev forventninger og ønsker afstemt på gridden med piloterne: Hvilke forhold ønsker man at flyve under? Det blev ikke bedre af, at sidevinden nu var så kraftig, at centerets Super Cub måtte indstille aktiviteten, så de 21 fly måtte hænge på den ensomme Pawnee. Men med lidt team spirit fungerer det hele.

Deltagerne i det stormblæste-briefing-telt.

At være task-setter i et mesterskab med både ASW 15 og Nimbus 4DM er ikke enkelt. Men Steinar og Arild klarede det med gode, store AAT-baner, som gav muligheder for at alle kunne være med, godt hjulpet af handicap-systemet.

Fredagen blev også mesterskabets sidste dag – det blev Kato Kvitne fra Os Aero Klub som præsterede den mest stabile flyvning og som derfor kunne rejse hjem med mesterskabs-titlen.