NM under opsejling på Starmoen

18 deltagere skal kæmpe om titlen som Norgesmester på Ole Reistad Center i perioden 13-19 juni. Forberedelserne er allerede i gang.

Tekst og foto: Jens Trabolt (med undtagelse af air-air-foto af Arcus M: foto: Thomas Aas)

Svein Larssen (T.v) fra Gardermoen SFK deltager igen i år med ASG 29E.

Link to automatic translation

”Sidste års store NM var vældig vellykket på Fagernes, men det er også fint, at vi udnytter vores center her på Starmoen. Vi bruger mange ressourcer hele året på at holde centeret i topform med alle faciliteter, og det er godt at se så mange af Norges toppiloter bruge det. Det er jo også godt for centerets økonomi, ikke mindst med stor belægning på hytter, camping og internat”.

Det siger fagchef i Seilflyseksjonen, Steinar Øksenholt til NORDIC GLIDING før årets NM.

NM på Fagernes, alle tiders NM

Konkurrenceleder Arild Solbakken skal igen styre NM (her foto fra NM 2019)

Jarle B. Mathisen fra Sandefjord flyver LS6 til NM 2021.

2 slæbefly er udkommanderet til NM.

Steinar er ”assisterende konkurrenceleder”, som han selv kalder det, til NM, sammen med den erfarne “chef” Arild Solbakken. Det er ikke teamets første rodeo. Der er tale om en sammentømret eventorganisation som kender slagets gang fra de sidste 5-6 års NM. Andre hovedpersoner er Leif Jørgen Ulvatne, som står for de meteorologiske forudsigelser med Bernt Olav Smedal og Øyvind Sørgaard som ground crew.

15, måske 16 piloter deltager i den åbne klasse og 2 piloter flyver i klubklassen. De fleste af piloterne og flytyperne er velkendte i forvejen, men der er alligevel nyheder: Sidst i maj måned lykkedes det for Jo-Inge Bjorø fra Os Aero Klubb ved Bergen at importere Norges første Arcus – ovenikøbet en selvstartende M-model – til Norge.

Jo-Inge Bjorø deltager i den nye Arcus M – foto: Thomas Aas

Rune Hovda og Øyvind Sørgaard (her foto fra NM 2019). Begge deltager i NM 2021 med samme roller.

Det var ikke helt uden problemer at hente flyet med tanke på de omfattende Corona-restriktioner, men nu står Norges formentlig hotteste 2-sædede fly klar til dyst på Starmoen.

NG ”undskylder” på forhånd til Erlend Sørbye for at tage denne ”titel” fra ham og hans Nimbus 4DM – på en svag dag hvor der skal flyves økonomiflyvning har Nimbus 4 nok fortsat en chance med sit gode glidetal.

Erlend Sørbye starter i Nimbus 4DM under NM på Starmoen 2019. Denne gang får han konkurrence fra et nyere SH-fly.

Nimbus 4DM




Mesterskabet gæstes af en del selvstartende fly, så arrangørerne har vurderet, at de 2 slæbefly kan gøre jobbet.

Vejrmæssigt er der linet op til 3-4 ”flyvbare” dage indtil videre, vurderer Steinar Øksenholt.

”Vi skal have en koldfront forbi inden konkurrencen starter, og derefter bliver det lidt mere ustabilt, så vi må se”, siger han.

Træningen og hovedbriefing er på lørdag d. 12. Konkurrencedagene er 13-19 juni, men 20. juni som reservedag.

Ole John Aske signerer formalia hos Øyvind Sørgaard i NM 2019

Henning Lassen fra Oslo SFK deltager også i år med Ventus 2CM.

Sidste gang Jo-Inge Bjorø fløj mesterskab fra Starmoen var det med ASW 15. “Den er fin i svag termik”, sagde han til NG under mesterskabet i 2019. Nu er det Arcus M, så mon ikke, at strategien og slutgliddet skal tilpasses lidt?

Efter Norgesmesterskabet er slut overtager NM i Sportsklasse og Junior nationalcenteret på Starmoen med konkurrencedage fra 21. juni – lørdag 26. juni. Her er der indtil videre 7-8 piloter tilmeldt, oplyser Steinar Øksenholt, som sammenligner denne konkurrence med fx det danske Sun-Air Cup.

I Sverige er det endelig lykkedes at holde mesterskaberne i år. Feringe bliver rammen om SM i Klub, 18m og 20 -meterklasserne fra 3-10 juli. Deltager man derimod i Open og Racing skal man sigte mod SM i Borås fra 31. juli – 7. august.

Udvalgte artikler

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.
18. maj 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.
16. maj 2023/af Jens Trabolt

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.
12. maj 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.
11. maj 2023/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
10. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt