Nordjysk Svæveflyveklub reddet på stregen

Usikkerhed om ny lejekontrakt på flyvepladsen tvang Nordjysk SFK til at stå med ryggen mod muren. Ville de nye ejere ikke forlænge kontrakten, måtte flyveklubben de fakto opløses med udgangen af næste år.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Nordjysk SFK

Klubbens fly på en god flyvedag. Medlemmerne kan disponere over  Astir, LS4, ASW 24 og polske specialiteter som Puchacz, Mucha og Junior. For de rejseglade er der også en Motorfalke.

Link to automatic translation

At blive kastet ud af sin ”egen” flyveplads er et skrækscenarie for enhver flyveklub,  og det var meget tæt på at blive virkelighed for Nordjysk Svæveflyveklub.

Men nu er klubben reddet på stregen med en forlænget aftale på 7 års varighed.

Dermed er der sat punktum for en langvarig kamp for klubben og Sæby Flyveplads som ligger cirka 45 km syd for Skagen i Nordjylland. Pladsen deles af svæveflyveklubben med cirka 40 medlemmer og motorflyveklubben med cirka 30 piloter.

Kort: Den 1000 meter lange bane

Vi har været i et limbo i 11 år, siden flyvepladsen fik nye ejere, som ikke var helt sikre på hvad de ønskede at stille op med området”, forklarer en nu fornøjet – og ikke mindst lettet – næstformand Jakob Degn Jensen til NORDIC GLIDING.

Næstformand i klubben, Jakob Degn Jensen glæder sig over fremtiden. Med en stabil base kan klubben fokusere på en ordentlig rekrutteringsindsats. Ud fra billedet er han allerede i gang!

En flot udsigt til Skagen – og et lille peak til Norge.

Med til historien følger også, at det lokale Sæby Erhvervsråd er gået flot ind i sagen og har hjulpet klubben, specielt med kommunikationen med ejeren. Motivationen for deres indblanding var klar: Nedlægges flyvepladsen, mistes der lokale foreninger og det frivillige idrætsliv. Dermed afvikler man også aktivitet, og en sådan negativ spiral påvirker hele lokalsamfundet.

Nu kan vi se fremad

”Nu kan vi se fremad trods en stigning i lejeomkostningerne, forklarer Jakob Degn Jensen.

”Vi havde overvejet af fusionere med flyveklubben Aviator i Aars. Men for mit eget vedkommende ville det dog betyde over en time ekstra transport til klubben. Vi har også flere ældre medlemmer, som nok ville indstille aktiviteten med udsigten til at starte i en ny klub”, forklarer han.

”Det betyder meget at have en klub i nærheden, hvor man kan komme forbi, snakke og drikke kaffe og hvor man har en historisk tilknytning”, siger han.

Vores mangeårige formand Tejs Karup har næsten været i tårer over den gode nyhed. Han var også en af de pionerer, som for mange år siden sørgede for, at vi kom til Sæby Flyveplads, forklarer Jakob Degn Jensen.

Med mere sikkerhed omkring fremtiden kan klubben nu også starte mere aktivt med rekruttering, infrastruktur og vedligehold af materiel:

“Vi har for tiden bare en elev. Vi har ikke rekrutteret aktivt tidligere, da vi følte vi ikke ærligt kunne tilbyde elever en solid og fast grund under fødderne. Det kan vi nu. Desuden kan vi også tage fat på mere seriøs opgradering og investering i vedligehold af vores fly. Det har vi ventet med, fordi vi kunne risikere at skulle sælge vores fly til næste år, men det bliver gudskelov ikke aktuelt”, siger Jakob Degn Jensen,

Han forventer i øvrigt også, at det aktuelle Flyvevåben-samarbejdskoncept ”Danish Air Cadets” kan kaste rekrutterings-resultater af sig på det lokale plan.

Nyheden om de stabile forhold er også positivt nyt for den lokale motorflyveklub, som også nu får lettere ved at tiltrække flyejere, fordi det kan betale sig at renovere hangarer og infrastruktur på pladsen.

”Og så må vi også forvente, at vi med sommeren går en lysere corona-fremtid i møde, som gør det muligt at drive en klub og skoling under mere normale forhold”, slutter Jakob Degn Jensen.

TV2 Nordjylland har besøgt flyvepladsen i anledning af den gode nyhed, og det er der kommet dette gode indslag ud af (Eksternt LINK)

En flyveplads er vigtig

Det er ikke første gang, at danske (eller svenske eller norske) svæveflyveklubber har haft kniven for struben, men eksemplet med Sæby Flyveplads illustrerer problematikken.

Hver gang har det været en kamp for overlevelse, for en flyveplads er et ekstremt vigtigt aktiv for en klub. Når alt fungerer, er det de færreste som tænker over dette – paradoksalt nok.

Et godt eksempel er Århus Svæveflyveklub som blev smidt ud fra deres flyveplads i 1990’erne, da der skulle bygges et super-hospital i Skejby, og klubben levede en omflakkende tilværelse som gæst på diverse pladser med et medlemsantal som tangerede en lukning – lavpunktet var 25 medlemmer.

Men i 2008 holdt Aarhus Kommune sit ord og gav klubben den flotte True Svæveflyveplads, og klubben er i dag en vital organisation med den sikkert yngste medlems-profil blandt danske klubber.

Portræt: Aarhus Svæveflyveklub rejste sig som Fugl Phønix

Værløse SFK fusionerede med Nordsjællands Svæveflyveklub i 2008, da den militære Flyvestation Værløse blev nedlagt. Det er dog blevet et lykkeligt bryllup for begge parter som nu er Nordens største klub.
Billund SFK måtte også flytte fra sin flyveplads i 2013, da statslige luftfartsmyndigheder satte så skrappe begrænsninger for svæveflyvning fra den lokale plads nær Billund Lufthavn. Her valgte man at bygge klubhus på det danske nationalcenter Arnborg.

Flere nyheder

Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Kravet er tilstrækkelig performance til strækflyvning og med flyveegenskaber som appellerer til både klub – og privatejere. Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B

”Hvis pengene ikke går til lim og træ, så er det for dyrt”

Formand i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk klub Johannes Lyng har nu givet stafetten videre efter 24 år som formand. Tilbage står hans utrættelige og forbilledlige indsats, som han forleden blev hædret for på Arnborg, hvor også Niels Sundberg skænkede sine Kranich II og SHK-fly til klubben.

NM under opsejling på Starmoen

18 deltagere skal kæmpe om titlen som Norgesmester på Ole Reistad Center i perioden 13-19 juni. Forberedelserne er allerede i gang.

Ålleberg: Svenska segelflygets högborg fyller 80 år

Segelflygskolan på Ålleberg blev uppförd efter förebild i tyska Wasserkuppe efter en nationell insamling för precis 80 år sedan. Robert Danewid berättar här den fascinerande historien om svenska segelflygets högborg.

Barnet fylder 1 år

Danish Air Cadets-samarbejdet mellem DSvU og Flyvevåbnet fylder 1 år – og med cirka 100 DAC’ere er der nok ingen vej udenom at kalde konceptet for en succes for alle parter.

Det danske Flyvevåben skal skole elektrisk

Om få måneder leveres 2 styk Pipistrel Velis Electro til Flyveskolen i Karup. De skal anvendes til at samle erfaring med elektrisk flyvning i grundskoling og status-flyvning. Det betyder, at der er elektrisk flyvning i sigte for de svæveflyvere i Danish Air Cadets som optages på Flyveskolen.

”Begrænsninger er bare noget oppe i vores hoved”.

Det siger den tyske svæveflyver Klaus Ohlmann. Han har sine egne ideer om svæveflyvning og lykkedes med en mega-flyvning d. 17. maj fra Frankring til Grækenland. Flyvningen er summen af mange erfaringer som Klaus Ohlmann har gjort sig i de senere år.

Største DM i mands minde

Svæveflyvere er svære at stille tilfredse: Sidste års Danmarksmesterskab var alt for varmt. Denne gang blev det alt for koldt og ikke mindst vådt. Men 73 fly trodsede vejret, tog ja-hatten på og kæmpede sig til et gyldigt mesterskab.

Over 15 timer i cockpittet

Østrigske Markus Gusenleitner satte 11. maj europæisk vice-rekord, da han fløj 1806 km på 15 timer. ”Det var en let flyvning”, siger han. Det er svært at tro, men ikke desto mindre sandt. Med til historien hører også nyheden fra i går om Klaus Ohlmans endnu ikke-opmålte mega-flyvning fra Frankrig til Grækenland.

Svensk power sikrer DM

Et rekordstort antal DM-deltagere kræver mange slæbefly. Det krævede, at danske Henrik Sylvest og Søren Grum i går fløj til Sverige på pirat-eventyr og ”stjal” Borås SFKs fine Pawnee og bortførte den til svæveflyvecenter Arnborg.

Hvad siger ejerne om Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3?

Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3 er fine konstruktioner. NORDIC GLIDINGs Bernt Hall har interviewet 2 af ejerne, Björn Regnström og Börje Eriksson: Hvad siger de, og hvad har motiveret deres valg af type?

Ventus 3 vs JS 3 – mer lika än olika

Vilken är bäst? Vilken skall jag köpa eller drömma om att jag hade? Svaret är att det beror mer på vem Du är, vilka primära användningsområden du prioriterar, än skillnader i prestanda eller flygegenskaper! Största skillnaden som grund för dina val ligger nog i olika motoralternativ.

Det slovenske ”skunkworks”

Nu afslører LZ Design et proof-of-concept RES-system installeret i ASG 29 og retrofit af FES på Jonker JS1 og Lange Antares. NORDIC GLIDING har talt med grundlæggeren Luka Znidarsic om de store designmæssige udfordringer med at bygge det perfekte elektriske system.

Nordjysk Svæveflyveklub reddet på stregen

Usikkerhed om ny lejekontrakt på flyvepladsen tvang Nordjysk SFK til at stå med ryggen mod muren. Ville de nye ejere ikke forlænge kontrakten, måtte flyveklubben de fakto opløses med udgangen af næste år.

Træningen virkede

Da slæbeflyet fik motorproblemer efter start på norske Notodden sidste lørdag, holdt Øystein Bjørklund hovedet koldt og valgte klogt den eneste realistiske mulighed: At lande i vandet. ”Det gik godt, fordi jeg havde været grundig med min checkliste for afbrudt start”, forklarer han her om hændelsen.

Världsrekordet som inte blev något

Den 4 maj 1931, alltså för 90 år sedan, flög Günther Groenhoff i Fafnir från München till Kaaden i Tjeckoslovakien. Distansen blev 272 km. Det var ett uofficielt världsrekord, och Groenhoffs Kaaden flygning räknas som en av segelflygningens allra största bedrifter

Gunilla tog rekorden

April har været en produktiv rekord-måned for de nordiske svæveflyvere med 300 km T/R i Sverige, 760 km FAI trekant i DK og nu i fredags, på april måneds sidste dag, tre nye svenske rekorder sat af svenske Gunilla Lindell.

VM i Tyskland endnu et corona-offer

Efter længere tids planlægning og forsøg på at navigere i corona-restriktionerne har arrangørerne i går aftens offentliggjort deres beslutning om at aflyse årets VM i Stendal. Men hvad med de andre mesterskaber?

Cold feet gliding club

Svenske Wilhelm Wendt fortjener en eller anden form for survival-udmærkelse for at have siddet 10,5 time i ”bagsædet” på sin EB 29 DR søndag. I forsædet var Jim Acketoft. Men allerførst gennem lufthavet på minus 20 grader var Jims fødder! Uanset så var det super-vejr i både Sverige og Danmark, og rekordlisterne blev hærget godt og grundigt.

Robert Danewid: “Vi är en QE”

Hösten 2019 fick vi besked av TS jurister att vi inte kunde bli en Qualified Entity (QE). Vi fortsatte dock, via våra euroepiska kanaler, att arbeta för att bli QE och det visade sig under förra våren att TS jurister hade fel, vi kan visst det bli en QE!

Familieudflugt i “SX”

Ikke en rekordopgave, ikke en højhastighedsopgave, men en gennemført opgave med Nimbus 4DT i egne af Danmark alt for få svæveflyvere ser. Det skriver Jan W. Andersen efter at have fået en stor far/søn-flyveoplevelse med sønnen Emil.

Jomfruflyvning og drømmen om det perfekte klubfly

Duo Discus er en high-performance klubklassiker i den non-flappede 20-meterklasse. Med jomfruflyvningen af den nye elektriske FES-variant i fredags sænker Schempp-Hirth barrieren for nye strækflyvere og fortsætter elektrificeringen af produktsortimentet. Med en elektrisk turbo bliver det endnu mere enkelt og stress-frit at flyve ud over landskabet.

Perlan-grundlægger død

Den amerikanske pilot Einar Enevoldsson (1932-2021) står tilbage som en pioner i højdeflyvningen.

Landmark-havari med elektrofly

Den norske havarikommission har udgivet rapport om havariet med LN-ELA. Det var det samme fly, en Pipistrel Alpha Electro, som NORDIC GLIDING testede med stor interesse i 2018. Det var Norges første fuldt elektriske fly, og det er derfor meget vigtigt at fastlægge, hvad der førte til motorstop med efterfølgende nødlanding.

Crtomir Rojnik (1949-2021) In memoriam

Crtomir Rojnik, slovensk segelflygare och ingenjör från Celje i Slovenien, har satt djupa spår i variometrarnas värld.

Vi står stærkt i den kommende storm

Frankrig har netop stemt for et forslag som forbyder indenrigs-ruteflyvning på under 2 timer i tilfælde af, at der findes tog-alternativ. En lille sætning, men store konsekvenser.

Kold luft, sol og vind.

Lørdag d. 10. april var vejret i det sydlige Sverige og Danmark præget af kanonvejr – kold luft, sol og vind gav fantastiske skygader som ikke overudviklede. Det gav masser af meget lange flyvninger og en enkelt svensk rekord.

Tabell, sticka eller ring – historien om “best speed”

För 30-40 år sedan satt det en MacCready-ring i alla segelflygplan. Idag är den ofta utslängd. Det enda som påminner oss om ringen är att det värde vi ställer in i ”komputtern” för att ge farten vi ska hålla benämns ”MC”, som en påminnelse om Paul MacCready och hans ring. Och ändå är det inte MacCready som ska ha hela äran av att ha ”uppfunnit” teorin för bästa fart.

Jonker JS3: En nordisk salgssucces?

Der flyver allerede 4 fly i Norden. Nu kan den nordiske agent tilføje yderligere 7 ordrer til bestillings-listen – alle med den kommende elektriske selvstarts-version.