
Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix
Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.

Tekst og foto Jens Trabolt
Tekst og foto Jens Trabolt
Arne Martin Güettler vandt med totalt 37 points og sikrede sig et godt forspring over de nærmeste konkurrenter i mesterskabet som blev fløjet over 7 aftener fra 27. august til 2.september.
Arne Martin er ingen nybegynder i det virtuelle univers. Han er bl.a. ansvarlig for de norske landskaber til svæveflyve-simulatoren Condor, som også er platform for mesterskabet. Han deltog i øvrigt også i det første Virtual Sailplane Grand Prix i 2021, hvor han sluttede som nummer 5.
Arne Martin er også en habil og nysgerrig pilot i den virkelige verden – han blev norsk mester i år i åben klasse med DG 505 M.
Virtuel verdensmester og “fysisk” norsk mester: Arne Martin Güettler (t.h.) og co-piloten Per Christian scorede førsteplads i åben klasse med DG 505 M under 2023 NM i Fagernes (Foto: Jens Trabolt)
Når han ikke flyver simulator kan han nyde den luksus at flyve i sin helt egen Jonker JS3. I øvrigt samme type som han netop er blevet virtuel verdensmester i. Præcis som i Condor kan Arne Martin med sit eget fly trykke på en knap og få ”termik” på kommando. Det er er nemlig den elektrisk selvstartende RES-model han netop har fået leveret.
Danske Tim Kielstrup Madsen scorede også en dagssejr og blev nummer 7 ud af de i alt 20 deltagere. Tim er tidligere meget aktiv svæveflyver i ”virkelighedens verden”, og har deltaget fire gang i junior DM, samt fløjet Junior EM i Polen. Ligesom Arne Martin Güettler deltog han i det første Virtual SGP i 2021.
Det virtuelle mesterskab blev fløjet i Condor-simulatoren på samme tid og ”sted” som det fysiske Sailplane Grand Prix i Pavullo, Italien, og som med det fysiske Grand Prix er det virtuelle event kraftigt markedsført og synliggjort med live video og kommentatorer.
Virtual Sailplane Grand Prix er en del af IGC og FAIs Esports-koncept som også inkluderer Virtual World Gliding Series. Disse virtuelle svæveflyvekonkurrencer ser man store muligheder i – både i forhold til at tiltrække opmærksomhed, men også til at rekruttere medlemmer til den fysiske sport.
Der er også gode muligheder for sponsorer i det virtuelle univers. Det virtuelle SGP blev eksempelvis afviklet i partnerskab med Thrustmaster, som er en meget stor fransk-ejet producent af kvalitets-joystick hvis moderselskab havde en global omsætning på ca. 188 mio. euro i 2022.
Dette beløb er formentlig større end den samlede omsætning for alle svæveflyvefabrikker i hele verden, og siger noget om gaming-verdenens potentiale i Esports-regi.
NORDIC GLIDING skrev tidligere på året en introduktion til FAI og IGCs Esports-koncept