Ny bok: Akaflieg Stuttgart 90 Jahre

Akaflieg Stuttgart är väl inte lika kända som Akaflieg Braunschweig och Akaflieg Darmstadt. Men genom åren har de byggt ett flertal flygplan och en del riktigt märkliga, studentikosa och åtminstone en epokgörande.

Tekst: Robert Danewid

Ett av de märkligaste är fs 29 som var ett högvärdigt segelflygplan med teleskopvinge. Spännvidden kunde varieras mellan 13.3 och 19 m. Utvecklingen började 1972 och provflygningen ägde rum 1975. Tanken är att vid rakflygning i hög fart har man ”kort” vinge och därmed mindre vingarea och högre vingbelastning. I höga farter är ju inte det inducerade motståndet så viktigt.

När man kurvar vevar man ut vingen, sänker därmed vingbelastningen, ökar sidoförhållandet och därmed minskar man det inducerade motståndet. Om det funkade? Tja….

Det mest epokgörande flygplanet är fs 24 Phönix, som räknas som det första flygplanet helt i komposit. Man började utveckla flygplanet 1951 och första flygningen ägde rum 1957. fs 24 byggdes i serie och det flyger fortfarande ett fåtal av dem. Bölkow utvecklade senare Phoebus ur Phönix.

Phoebusen byggdes i 250 exemplar och var tillsammans med Libelle de vanligaste plastflygplanet i slutet av 60-talet. 1968 blev Göran Ax tvåa i VM i Polen med en Phoebus C.

FS 24 Phönix var det første plastic-fly

Boken är på 421 sidor (plus ett antal annonssidor i slutet – troligtvis för att bekosta projektet). Den är skriven av ett flertal olika skribenter.

Boken bygger på jubileumsskrifterna från 50 och 60 årsjubileumen plus en del andra skrifter. Och det är en typisk tysk ingenjörsbok! Noggrann och detaljerad med massor av fakta. Det är, i alla fall för mig, inte en bok man sträckläser, men en faktabok som är utmärkt referenslitteratur. Boken kan därför varmt rekommenderas. Den är ett måste för nördar.

Akaflieg Stuttgart 90 Jahre
Forschen-Bauen-Fliegen
Protoypen-Entwicklung 1926-2016
421 sidor

Pris: 39,50 euro (excl. frakt)
Set på www.uni-stuttgart.de/akalflieg