Ny simulatorprojekt skal stimulere norsk svæveflyve-interesse

En hård udelanding løsnede vingerne på LN-GBO, en Pik 20D for cirka 20 år siden. Nu har flykroppen fået nyt liv som simulator på Hangar X på den nedlagte Fornebu lufthavn i Oslo.

Tekst Jens Trabolt - Foto Tor Olav Steine m.fl.

Tor Olav Steine med den havarerede flykrop.

Det er Oslo Seilflyklubs Tor Olav Steine og Tom Arheim, som står bag projektet. De er begge erfarne svæveflyvere og så muligheden for at bygge en simulator i et joint-venture med eleverne på den nærliggende Rud videregående skole.

Det er Tor Olav og Tom som har stået for konceptbeskrivelsen af simulatoren, men eleverne har selv produceret al elektronikken – fra sensorer til kontrolenheder og instrumentpanel. ”En ganske omfattende indsats af eleverne”, mener Tor Olav Steine.

”Vi har arbejdet med projektet næsten bare på fritiden. Skolen har lånt os lokaler og udstyr, fx 3D-printer”, fortæller den 17-årige elev Olaf Dolven i avisen Budstikka, som har besøgt Hangar X på Fornebu.
”Hver torsdag fra 14 til 20 har vi kørt på med projektet – fra september i fjor til marts, hvor koronaudbruddet satte en stopper for det videre arbejde. Men vi fik flyttet flyet her til Fornebu i begyndelsen af sommerferien, og så har vi gjort det færdigt her”, siger en anden RUD-elev Oscar Kolsrud (18), som også har deltaget i projektet.

Tom Arheim, en af projektdeltagerne, siddende i PIK 20-fuselagen.

Totalt 7 elever har været involveret i projektet, og deres egne lærere er vildt imponerede over eleverne: ”Det er langt forud for læreplanen”, siger Rud-lærerne Gunn Iren Johnsrud og Jens-Petter Jackwitz til Budstikka.

Ikke bare er Tor Olav Steine leverandør af selve konceptet, men han har også medvirket ganske kraftigt til leverancen af selve Pik 20D-fuselagen. Det var nemlig ham som landede med LN-GBO i en kornmark i Lunde i Telemark for 20 år siden. Her var kornet så højt, at vingerne ikke længere sad fast til flyet, da først landingen var slut! Men så er det da fint, at flyet trods alt har fået nyt liv.

Flere norske svæveflyvere, bl.a. Erlend Sørby og Henning Lassen, har prøvet simulatoren og den får en god vurdering. ”Oplevelsen i cockpittet er meget realistisk”, siger Tor Olav Steine, som i øvrigt har en teknisk erfaring, som strækker sig videre end de fleste. Han har arbejdet bl.a. for Norsk Data og har også været involveret i et EU Artemis-projekt med styring af droner ved kunstig intelligens.

Simulatoren står nu på Hangar X på Fornebu (https://hangarx.no/) hvor interesserede kan booke tid for at prøve den.

Virtual Reality-træning på vej til klubberne

Med til historien hører også, at S/NLF (Seilflyseksjonen/Norges Luftsportsforbund) nu har startet et projekt med Rebecca Hansen som projektleder og Oslo Seilflyklubb (OSFK) som ”flyejer” for at få erfaringer med simulatorflyvning som del af flyvetræning af nye elever. Vi har nok ikke hørt sidste nyt i denne sag.

Styreleder Rebecca Hansen fra Seilflyseksjonen prøver en “Hudson”-landing. Det bliver nok ikke en del af standard-træningen.

Men projektet har også flere spin-offs. ”Vi laver også en Blanik med samme soft – og hardware sammen med eleverne på Røros videregående skole. Den skal også ende på Fornebu, når den er færdig”, siger Tor Olav Steine, som også kan løfte sløret for planer om at bygge en simulatorversion af den ultralette Aeroprakt A22.

Simulatorer kører henholdsvis Condor 2 Pro og MS FSX med detaljerede norgeskort.

 

Condor 2 – en værdig opdatering? Test af den førende simulator til svæveflyvning