Nyt virtuelt mesterskab skal booste interessen for svæveflyvning

Den nye Esports-satsning, FAI Virtual World Gliding Series starter i dag. De i alt 16 del-konkurrencer skal flyves i 16 forskellige lande – lige fra Mexico til Japan, og mesterskabet skal kulminere i et virtuelt verdensmesterskab i 2024. FAI og IGC ser store muligheder i konceptet.

Tekst: Jens Trabolt

Link to automatic translation

Få ganske få år siden var seriøse sportsfolk bare repræsenteret i den fysiske verden. Men en hurtigt voksende gruppe ”gaming-afficionados” insisterede på, at det at deltage i systematiserede mesterskaber online også kunne kaldes for sport.

Det koncept tog fart; Siden hen er Esports-turneringer – eksempelvis i spillet Counterstrike – blevet store forretninger, og et antal professionelle deltagere kæmper om præmiesummer på flere millioner kroner præcis som i den fysiske sportsverden.

De store software – og tilbehørsproducenter har store kommercielle interesser i genren, og offentlige tilgængelige data indikerer, at i 2022 var den globale sum af Esports-præmier på ufattelige 225 mio. USD.

Nu er penge ikke den vigtigste faktor, men antallet af deltagere og det store publikum demonstrerer, at Esport som udgangspunkt er et populært og fremgangsrigt koncept med potentiale.

Virtual World Glding Series

Dette er ikke passeret ubemærket forbi IGC og FAI som ser store muligheder i Virtual World Glding Series-konceptet. IGC og FAI har derfor arbejdet sammen for at inkludere Esport i FAIs Sporting Code og udvikle World Series-konceptet, som debuterer idag.

IGC, International Gliding Commission, er det styrende organ for svæveflyve-sporten på internationalt niveau. IGC varetager bl.a. regler for rekorder, mesterskaber og beslutter steder for afholdelse af verdensmesterskaberne og Europamesterskaberne på vegne af godt 120 000 svæveflyve-piloter globalt.

Norden er godt repræsenteret i IGC med danske Peter Eriksen som præsident, og blandt andre er hans fingeraftryk også på den nye World Gliding Series – ”sportens synlighed udadtil” var nemlig på Peter Eriksens valgprogram, da han blev valgt som IGC-præsident i 2021, og et virtuelt, officielt mesterskab er bestemt et del-element i denne strategi.

For at booste synligheden livestreames alle del-events i World Gliding Series i øvrigt også med kommentatorer.

Nye muligheder for udvikling og eksponering

For svæveflyve-sporten er Esports-genren er åbenlys satsning; At deltage i svæveflyvningen virtuelt kan være et åbenlyst rekrutterings-element til den fysiske del af sporten og et element i en ”keeping members”-strategi. Et virtuelt mesterskab kan også noget med fleksibiliteten; Deltagelse kræver minimalt tidsforbrug og i modsætning til fysiske mesterskaber er den økonomiske investering betydeligt mindre.

Det er som sædvanligt svæveflyve-simulatoren Condor som danner den tekniske ramme om mesterskabet. På Condor er der i forvejen et stort Esports-fællesskab om virtuelle konkurrencer med deltagelse af mange nordiske piloter.

Senest er det fysiske Sailplane Grand Prix også blevet suppleret af en virtuel Condor-baseret version, som er blevet fløjet umiddelbart efter det fysiske event.

Mexico-eventet d. 9. februar 2023 er startskuddet, og resten af sæsonen rejser deltagerne “verden rundt” – virtuelt naturligvis.

Program som dækker hele verden

2023-programmet af World Gliding Series blev præsenteret for nyligt, og det første event skal flyves d. 9 februar i et virtuelt Mexico. Siden følger del-mesterskaber i USA, Grækenland, Marokko, Japan, Canada, Sydafrika, Tyskland, England, Spanien, Danmark, Polen, Brasilien, Chile, New Zealand og endelig sæsonafslutning i Narromine, Australien d. 16. december.

Samme dato er også sidste dag for det fysiske VM på samme sted i Australien, så det virtuelle event flyves parallelt med det fysiske mesterskab.

Det samme vil gøre sig gældende når der er dato-sammenfald i Spanien (WWGC) og Polen (EGC).

Det er indtil videre planer om, at serien kan kulminere med et officielt, virtuelt FAI-sanktioneret verdensmesterskab i 2024, og ligeledes er der tanker om fx nationale mesterskaber som fx et virtuelt 2024-SM i Sverige.

Læs mere

https://www.virtualgliding.fai.org/

https://www.virtualgliding.fai.org/news/world-series-2023-announced




Flere simulator-artikler

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

Nyt virtuelt mesterskab skal booste interessen for svæveflyvning

Den nye Esports-satsning, FAI Virtual World Gliding Series starter i dag. De i alt 16 del-konkurrencer skal flyves i 16 forskellige lande – lige fra Mexico til Japan, og mesterskabet skal kulminere i et virtuelt verdensmesterskab i 2024. FAI og IGC ser store muligheder i konceptet.
9. februar 2023/af Jens Trabolt

Condor Danmark vinder pris for landskab

Den lille forening fejede store milliard-virksomheder af banen, da publikumsprisen i går aftes blev uddelt på årets Kortdage arrangeret af GEOFORUM i Aalborg.
25. november 2021/af Jens Trabolt

Virtuelt race side om side med virkeligheden

Norske Arne Martin Güettler og danske Tim Madsen var blandt de i alt 20 deltagere, som fløj i det virtuelle Virtual Sailplane Grand Prix - World Final 2021. Det var det første FAI-anerkendte e-Sport-mesterskab nogensinde.
6. oktober 2021/af Jens Trabolt

Full motion Simulator til Folket

“Full Motion Simulator” – det er et koncept som tidligere har været reserveret til yderst kostbare professionelle simulatorer i de store luftfartsselskaber. Nu forsøger danske Christian Øelund at kombinere Condor-simulatoren med Virtual Reality og bevægelig base.  Perspektiverne – og slutprisen – er lovende.
3. marts 2021/af Jens Trabolt

Drama i luften! Sverige og Norge fører i svæveflyve-VM

..altså i svæveflyve-simulatoren Condor! Men tag ikke fejl – det er konkurrence på liv og død, når de norske, danske og svenske piloter træner til virkelighedens mesterskaber
5. februar 2021/af Jens Trabolt

Ny simulatorprojekt skal stimulere norsk svæveflyve-interesse

En hård udelanding løsnede vingerne på LN-GBO, en Pik 20D for cirka 20 år siden. Nu har flykroppen fået nyt liv som simulator på Hangar X på den nedlagte Fornebu lufthavn i Oslo.
23. november 2020/af Jens Trabolt

Simulatortræning fungerer

Ny statistik viser, at simulatortræning fungerer.
2. marts 2020/af Jens Trabolt

VR er konge

Test af Oculus Rift Touch: Condor 2 understøtter endelig VR – virtual reality. Det løfter realismen til helt nye højder
13. januar 2019/af Jens Trabolt

Virtual reality-simulator på vej i klubberne

At kunne simulere flyvning med stor realisme giver kæmpe muligheder – også i svæveflyvningen. I Aarhus Svæveflyveklub har entusiaster bygget en effektiv virtual reality-simulator
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Condor 2 – en værdig opdatering?

Simulatoren Condor er siden debut’en i 2007 udviklet sig fra ”gaming” til ”seriøst træningsværktøj” for svæveflyvere. Nu har teamet bag simulatoren frigivet Condor 2, som NG her tester.
22. juni 2018/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt