
Og så til sommervejret…
Uvejr, ekstremnedbør og vind har givet piloter, flyveklubber og arrangører af mesterskaber i Europa en hård omgang.

Tekst og foto: Jens Trabolt
09/08/2023
Tekst og foto: Jens Trabolt
”Det har været en mærkelig sæson”, pointerer fagchef i Seilflyseksjonen, Steinar Øksenholt. Og han har helt ret. Voldsom tørke i juni, en ustabil juli og så ikke mindst dette massive og meget usædvanlige august-lavtryk som har hærget mesterskaberne i hele Norden og Mellemeuropa, herunder EM i Lezsno
Norge har virkelig fået meget vand de seneste dage – over 100 mm visse steder i det centrale Norge, og på grund af den unikke fjeldtopografi koncentrerer vandet sig med voldsomme ødelæggelser til følge. Hovedvejene mellem Trondheim og Oslo er spærret på grund af vand, oplyser Nrk.no
”Nu er nationalcenteret på Starmoen ikke det værste sted. Men flere steder er der risiko for flom og jordskred, der er desuden meldt om, at elvene fortsat stiger. Traditionelt er flyvepladser som Notodden og Lunde lidt mere udsatte ved denne type vejr”, fortæller Steinar, da NG ringer for at få en situationsrapport.
Det var meningen, at Hallingdal FK skulle være vært for Norges Cup på Klanten i fjeldet over Gol fra 10-13 august. Men de fornuftige arrangører har fulgt vejrudviklingen nøje, og i dag valgt at aflyse begivenheden for en sikkerheds skyld. Mange af de store veje som fører til området er afspærrede, inkl. Golsfjellsvejen op til flyvepladsen.
”Det regner fortsat og både udelandinger og hentning ville blive udfordrende og samtidig en sikkerhedsrisiko. Vejrprognoserne er heller ikke de bedste. En samlet vurdering gjorde beslutningen enkel”, skriver en af arrangørerne, Hallingdals Ole Baartvedt i en orientering fra i dag.
Dronefoto fra NRK.NO viser vandmængderne i Nesbyen ved Hallingdal, Norge
På Junior EM på Arnborg havde de kloge arrangører fulgt nøje med udviklingen af det usædvanlige lavtryk.
”Allerede før uvejret flyttede vi en del af teltene så de kom mere ind i læ,”, fortæller JEC-chef Øjvind K. Frank.
Det var nemlig ikke de store regnmængder, som var det største problem, men den hidsige vind, som i visse tilfælde gustede med 70-80 km/t i Herning og stormstyrke ved kysterne.
Team Captain for Danmark, Emil Dalboe fortæller, at specielt det tyske team trods forberedelserne på et tidspunkt under blæsevejret var i store problemer med teltet.
”Tyskerne valgte at livestreame på youtube inde fra teltet. Så kunne vi andre følge slagets gang”, siger han. Der var dog flere andre telte som blev kraftigt deformerede under vinden.
For de hårdt prøvede juniorer og arrangører er der dog lys i for enden af vejrudsigten. Bare 3 gyldige flyvedage har konkurrencen indtil videre budt på, men i morgen torsdag og fredag ser lovende ud. Arrangørerne krydser fingre for, at vejrudsigten holder, og at mesterskabet kan få den ekstra flyvedag som skal til for at give et gyldigt mesterskab.
Hos EM-deltagerne i Leszno, Polen, har man også problemer med det samme store vejrsystem som har lavet ulykker i Norden. Bare 5 flyvedage er det blevet til.
Tom Jørgensen fra Midtsjællands SFK deltager i 20 meterklassen sammen med kammeraten Henning Nielsen i en Arcus T, og NG fanger ham på telefonen for at få en vejrmelding.
”Der er virkelig kommet meget vand hernede, og der står åbent vand på markerne. Dem der bor på flyvepladsen er nok ved at være træt af det”, vurderer han.
”Det regner lidt nu, men vi gridder”, siger han – efter eget udsagn ikke alt for optimistisk.
Her fotograferet under et tidligere DM. Tom Jørgensen (t.v.) og Emil Dalboe befinder sig nu i henholdsvis Leszno og Arnborg, Men ingen af dem har haft specielt godt vejr til EM eller Junior EM. (Foto Jens Trabolt)
Problemet har også være, at vejrsystemet har givet mange CB’ere. På den første dag fløj Tom og Henning gennem et sådant system, og det var noget af en oplevelse, siger han.
”Vi kunne se, at det blev lysere forude, så vi valgte at flyve igennem. Men det sank og regnede helt utroligt, så på ingen tid mistede vi over 600 meters højde”, fortæller han om den ikke specielt behagelige oplevelse.
NG har set logfilen, og det er ingen lystfisker-historie. På 62 sekunder taber flyet 631 meters højde og det svarer til et gennemsnit på 10,2 m/s synk. Variometeret viser på et tidspunkt minus 21,4 m/s.
”Jeg tror heller aldrig nogensinde før, at vi har brugt så meget benzin under et mesterskab”, siger Tom.
”Forleden var vi 28 km fra pladsen og i 1100 meters højde. Det skulle man tro var nok i en Arcus. Men det sank, så vi måtte have turboen i gang for at komme hjem”, slutter han.
Men så stiger det jo nok et sted!
For de nordiske deltagere i form af Tom Jørgensen, Henning Nielsen, Jo Inge og sønnen Sondre Bjørø, Michael Mix og Rasmus Ørskov, Peter Eriksen, Rune Hovda, Arne Boye-Møller, Kato Kvitne og Ulf Ringertz er der torsdag og fredag tilbage som mulige konkurrencedage.
Et hurtigt blik på statistikkerne i fx svenske RST bekræfter, at de mange klager over vejret ikke bare er massehysteri. Chief Steward under Junior EM på Arnborg, svenske Robert Danewid har haft godt med tid i hytten til at studere vejret, og han er ikke i tvivl:
”For mit eget vedkommende har jeg aldrig fløjet så lidt i de seneste 54 år som i år. Vi kan se i RST, at juli og august var en katastrofe”, slutter han.
Skal man absolut have godt vejr, så er Nordnorge et godt tip, som mange sikkert er glade for at få… I Kirkenes er der meldt om tropetemperaturer på 30 grader.
Nordic Gliding Aps
Fasterholtvej 10
7400 Herning
Denmark
E-mail: jenstrabolt@nordicgliding.com
Vil du opdateres på de nyeste artikler og nyheder fra NORDIC GLIDING?