

Tekst og foto: Jens Trabolt
Antares 20E fløj første gang i 2002, gik i serieproduktion i 2004 og blev i 2006 EASA-certificeret som det første elektrofly nogensinde – i øvrigt en titel som andre flyproducenter senere har hævdet var deres, men Lange var altså først på markedet.
Prototypen havde i første omgang Nikkelmetal-hydrid-batterier som gav 1900 meters stigepotentiale, men de gammeldags batterier blev i serieproduktionen udskiftet til de franske Saft Li-ion-batterier. De er udviklet til anvendelse i militære og industrielle applikationer – fx i satellitter. Med de nye Saft-batterier var nu selvstart til 3500 meter indenfor rækkevidde – men ulempen var en meget høj pris for de i øvrigt meget sikre og stabile batterier.
Portræt af Lange Avation: Innovation lab
Foto af de “gamle” Saft-batterimoduler, som er placeret i vingeroden og kan enkelt demonteres. Den røde film kan opvarmes elektrisk. Der er 3 x 12 batterier i hver vinge. De nye 21700-celler er langt mindre og der skal derfor bruges 504 styk i hver vinge, fordelt på et antal moduler. Fordelen med 21700-cellerne er, at de har højere energiindhold per kilo og er billigere, hvilket også gør det mere økonomisk at udskifte enkelte dårlige celler over tid.
Batteriudvikling og foto af de nye 21700-celler som introduceres ved årsskiftet. Den nye standardversion får 4200 meters stigehøjde, men 5600 meter er muligt med “long range-modellen”. Lange tror på, at 6700 meter er mulige indenfor få år.
Langes 2018-prognose over batteriudvikling. Med 2022-batteriernes 4200 meters stigekapacitet stemmer den overens med 5%-øgningen per år (bedre end den lineære prognose).
Axel Lange har tidligt satset på, at elektrificeringen øges i volumen og den øvrige udvikling vil komme Antares-serien til gode. I hans prognoser for 4-5 år siden forudsagde han, at der ville komme batterier som var både billigere og mere effektive end de eksisterende. Det var en korrekt vurdering, og nu er tiden inde til at give Antares endnu et løft (i bogstaveligste forstand).
De fransk Saft-celler pensioneres nu, og fra næste år leveres Antares med 21700 celler som kendes fra bilindustrien – bl.a. er den amerikansk-producerede Tesla 3 drevet af 21700-cellerne (dimension 21 x 70 mm). 21700- cellerne, som blev introduceret på det globale marked i 2017, produceres i stor volumen – omkring 2 milliarder celler årligt, hvilket hjælper med at drive udviklingen frem samt sænke prisen.
Lange hemmeligholder indtil videre navnet på producenten, men cellerne fremstilles af mange globale aktører såsom LG Chem, Panasonic, Samsung og en ny svensk ambitiøs aktør, Northvolt, som med en ny ”giga-factory” ”Northvolt Ett” i Skellefteå i Nordsverige, bl.a. leverer til Volkswagen-elbiler.
Det gamle Saft-modul havde 11 kWh og erstattes nu af en standardløsning på 15 kWh (cirka 80 kg batterier). Det giver en selvstart til 4200 meter (+20% øgning i højdemeter). Batterierne bor i vingerne og er forbundet med en stor mængde af sensorer for at kontrollere vitale værdier og temperaturer. Det nye batterimodul bliver også som det var tilfældet med det gamle modul udstyret med varme, så performance er sikret selv under kolde forhold.
”Ved minus 25 grader er det svageste led faktisk smøringen i elektromotoren. Fedtet bliver stift, og man skal køre motoren i et minut på lav power før man giver fuld power”, forklarer Axel Lange.
Lange oplyser, at man også planlægger en long range-version med hele 20 kWh, hvilket giver helt op til 5600 meter og 380 km rækkevidde i sav-tands-metoden.
”Mange af kunderne flyver i Alperne, hvor man flyver over høje fjeldpas. Derfor er den øgede performance en velkommen tilføjelse til Antares-serien”, fortæller Axel Lange, da NORDIC GLIDING tilbringer en dag med ham under testflyvningen af den opdaterede Antares-serie med 21-meter spændvidde.
At de nye celletyper er sikre er ekstremt vigtigt. Under den krævende certificering opvarmes hele batterimodulet til 50 grader og derefter introducerer man med vilje en kortslutning i en af cellerne, som bryder i brand med op til 1400 grader. Hele celleindholdet forgasses – dvs hele indholdet af cellen forsvinder som gas med stor volumen.
Et 21700-batteri bliver til hele 14 liter gas under denne type brand, men for at testen skal godkendes, må branden ikke sprede sig til resten af batteriet som består af 504 celler i hver vinge. Lange har designet brandsikre ventilationskanaler i vingen, hvor de varme gasser kan ventileres ud gennem, hvis der opstår brand under flyvning. Når motoren kører, åbnes ventilationsåbningen automatisk under vingen ved hjælp af en elektrisk servo.
21700-cellerne fra bilverdenen er i øvrigt ikke det eneste bil-indslag i Antares v2. Nyt er også type 2-ladestik som er standard i elbiler. Flyet har i øvrigt onboard-lader, så det er enkelt at flyve ekspeditioner i den nye Antares.
Med den nye batteriløsning viser Antares at den elektriske drivlinje er et holdbart koncept; Elmotor og power electronics (Inverter, battery management etc) er godt udviklede, og batterierne kan udskiftes i takt med at evolutionen byder på nye fordele.
Prisen for den i øvrigt opdaterede version med 21-meter spændvidde er 198.000 euro plus moms.
Stay tuned for test af den opdaterede Antares.