Ottsjö Fjällflygläger är redo för 2022

Sedan 1961 har Ottsjö levererat 1109 Guld-C och över 19 000 flygtimmar. Vissa år har varit riktigt bra och toppas av 1986 då Per Fornander var uppe på strax över 10.000 meter. Ett svenskt rekord som fortfarande gäller när detta skrivs. I mars 2022 är det dags igen

Text: Thomas Brandt, Ottsjö Fjällflygläger

Stockholms Segelflygklubbs järngäng Ola Öbom, Torsten Ingers, Jan Rehn och Lars-Åke Gustafsson på Ottsjö-isen.

Link to automatic translation

2021 blev Ottsjölägret inställt, eftersom pandemin fortfarande härjade och vaccinationsläget var osäkert. I januari fattade därför styrelsen det tråkiga men nödvändiga beslutet att för andra gången sedan starten 1961 ställa in ett vågflygläger i Ottsjö.

Men det har hänt positiva saker också! Från Nyköpings Flygklubb har Föreningen Ottsjö Fjällflygläger erhållit en frikostig donation.

Rune Roos Ungdomsfond har ställt sina medel på över 30.000 SEK till lägrets förfogande, för vilket vi är mycket tacksamma. Ett speciellt varmt tack till Lennart Zetterström med familj som gjort detta möjligt. Exakt vad pengarna skall användas till får styrelsen själv bestämma, och en idé vi har är att eventuellt ersätta vår röda trotjänare Algotsro med en nyare och något mer ändamålsenlig husvagn. I nuläget är det dock inte säkert att det hinns med till lägret 2022.

Vidare har vi skaffat 100 st nya broderade tygmärken, så vi står väl rustade för årets lager i mars 2022!

Ottsjö ATC – nu kaldet for ”Algotsro” efter en af Ottsjö-pionererne Rolf Algotsson, som gik bort for nogle år siden. Rolf tilbragte selv ca 2 år af sit liv på isen gennem årene.
Den ydmyge infrastruktur vidner ikke om det enorme arbejde som ildsjælene har udført siden første camp i 1961: De første fly, 2 Bergfalker blev leveret med tog til Untersåker station og fragtet pr hestevogn til Ottsjö.
Sammenlagt har Ottsjö gennem årene produceret over 20 000 starter, over 18 000 flyvetimer, over 1 000 guld-C-højder og 182 diamanthøjdevindinger. Højderekorden på Ottsjö er i øvrigt 10 198 m (det rækker!)

ASK21 och DuoDiscus i svag våg

Och eftersom det inte finns så mycket att skriva om från årets läger, så kommer här istället ett utdrag från en artikel ur Svensk Flyghistorisk Förenings årsbok Flyghistorisk Revy 2019, signerad Bernt Hall, med titeln “Segelflyg i går och i dag”.

Svenska vågflygläger

Vi i Norden är rätt unika i segelflygsammanhang med de flygläger vi anordnar på frusna sjöar. Tidsperioden är oftast vårvintern i mars-april då isarna fortfarande är frusna och det är något mindre kallt. Samtidigt är luftmassan fortfarande tillräckligt stabil vilket är en förutsättning för att våguppvind skall uppstå.

De mest kända våglägren i Sverige är Pirttivuopio vid Kebnekaisemassivet och Ottsjö söder om Åre. Men läger har ordnats även på andra platser som Hallenfjällen, Grövelsjön, Oviken och Tjåmotis. Grundkravet är närheten till berg som sätter igång vågrörelsen i lufthavet när det blåser och en lämplig startplats. Vad kan då vara bättre än en frusen sjö? Det är till och med värt besväret att ploga en startbana på isen om det behövs eftersom dagens segelflygplan inte har skida.

Varför utsätter man sig för detta? Det är kallt, det blåser och man håller till mitt ute på sjön. Och när man stiger uppåt i det iskalla segelflygplanet avtar ju temperaturen ytterligare. Moroten heter höjdvinst. Till skillnad från molnflygning i Cb flyger man hela tiden VFR dvs med marksikt även om huven ibland isar igen på insidan.

I Sverige flyger man även våg på hösten och då från flygfält, speciellt från Hemavan, där man fram till för några år sedan ordnade höstläger. Men även i Dalarna, bl. a från Dala-Järna och till och med vid platåbergen i Västergötland flyger man våg ibland.
I Norge finns det också några flygfält rätt placerade för höstflygning i våg, notabelt Frya, Bjorli och Oppdal även om man på det bästa stället, Vågå, flyger från en is på våren.

Portræt: Öttsjö og Vågå – når isen kalder

Åre

Från de mycket strapatsrika expeditionerna till fjällen från början av 30-talet och framåt med inriktning främst på hangflygning tog det rätt många år innan man kom igång på allvar i Sverige. En språngbräda var Årelägret sm från slutet av 40-talet och framåt arrangerades av Östersunds Flygklubb (senare Segelflygklubb) på Åresjöns is.

Åre var perfekt för hangflygning, dock inte optimalt placerad för vågflygning även om lägret fortsatte ända in på 90talet. Några Guld-C-höjder nådde man men inga Diamant-C-höjder. Men lägret har gett många flygtimmar och femtimmars på hanget över skidåkarna på Åreskutan.

En Bergfalke gjorde t ex två femtimmars med olika piloter samma dag. Några spektakulära utelandningar har det också blivit på Man har därvid även ”repstartat” en Bergfalke för hand som råkat landa på Åreskutan. Men också många trevliga stunder på stamstället Bagaregården och i Åres nattliga nöjesliv.

Även i Grövelsjön i Dalarna ordnades det fjällflygläger av Borlänge FK under åren 1961-68. Man hade ett utmärkt milslångt hang att ta sig upp på för att fånga vågorna. Problem med att snöröja en startbana på isen när allt fler flygplan inte kunde ha skida gjorde att man upphörde med lägret i slutet av 60-talet.

Blankis och lenticularis, en vinnande kombination!

 

Ottsjö

Under 1961 startade sedan både Ottsjölägret söder om Åre med Rolf Algotson som motor och Grövelsjön i Dalarna med Borlängeklubben som arrangör. I början flög man med skidor både på bogserflygplan och segelflygplan. Förutsättningarna var tuffa med mycket slit och släp. Under detta det första året nådde man 4800 meter i våg med den Hütter Hü 17 som nu hänger i museet på Ålleberg. Det gav kraft och lägret har anordnats allt sedan dess. Den s k Ottsjöhissen, en rotor som ofta står där i norra sjökanten gjorde att man kunde koppla lågt, ta sig upp i denna med ibland 10 m/s till vågen (video)

Man har gjort guldhöjder med 3100 meter topphöjd och då inser man att det går att koppla lågt, riktigt lågt. Stig Kernell flög våg under 3,5 timmar i Super Cub med avstängd (!) motor.

Många Guld-C-höjder (3000 meter höjdvinst) och Diamant-C-höjder (5000 meter höjdvinst) har tagits i Ottsjö. Men inte varje år, några år har det inte blivit mer än glidflygningar över det vackra landskapet p g a vädret.

Men Ottsjö är inte bara segelflygning. Skidåkning, både på längd och utför, varma våfflor på berget och social samvaro är också viktiga ingredienser, varför man återvänder år efter år för en eller två veckors vistelse. Vissa år har varit riktigt bra och toppas av 1986 då Per Fornander var uppe på strax över 10.000 meter. Ett svenskt rekord som fortfarande gäller när detta skrivs. Samma år fick man över 80 Diamant-C-höjder.

Lennart Zetterström och Rolf Algotson, lägrets grundare på gott humör rekordåret 1986

Stocholms Segelflygklubbs DG-1000




Ottsjölägret arrangerades från början som ett privat initiativ men blev sedan en stiftelse där flera av landets klubbar ingick men övergick sedan till Föreningen Ottsjö Fjällflygläger. Det är mycket som skall hanteras innan ett fjällflygläger förutom anmälningar, boende, snöröjning av startbanor, frakta flygbensin till isen, syrgasbehållare, inhyrning av bogserflygplan mm. Man har en väl inarbetad kader av entusiaster som varit med länge och som sörjer för planering och logistik. Lägret besöks dessutom ofta av utländska segelflygare.

Fram till 2017 lyder statistiken:

1 103 Guld-C
184 Diamant C
18 868 flugna timmar

Så långt Bernt Hall och artikeln i Svensk Flyghistorisk Revy.
Sedan 2017 har Ottsjö levererat ytterligare 6 Guld-C och över 200 flygtimmar, och i mars 2022 är det dags igen. På www.ottsjowavecamp.se finns all information om hur man kommer till Ottsjö, hur man bor i Ottsjö, elektroniska anmälningsformulär och mycket mer.

Vi ser fram emot ett fantastiskt läger!

Flere wavecamp-artikler

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Bag kulisserne

Vågå Wavecamp starter lørdag. I tiden op til eventet har der været gang i et omfattende forarbejde bag kulisserne. Dette har involveret Seilflyseksjonen og en række lokale frivillige piloter sammen med arrangøren Drammen FK.
9. marts 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.
22. november 2022/af Jens Trabolt

Lentic-galore i Norge

Bjorli wavecamp rockar fett med fantastiskt höstväder. Naturupplevelsen att flyga i Norge är enorm vare sig det är på hanget, i termiken eller vågen. Den lenticularisoptik vi upplevde i Bjorli på måndagen och tisdagen var spektakulär! Den lycka man såg i piloternas ansikten på kvällen går inte att beskriva! Men det är ingen lek för oerfarna.
10. oktober 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden.
…allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022
11. april 2022/af Jens Trabolt

Vågå i mega-comeback

Det er 3 år siden, at der sidst har været en normal wavecamp på Vågå-isen. 2021 blev skrevet på Corona-tabskontoen og 2020 blev forkortet med 2 dage af samme årsag. Så det var fuldt fortjent, at de gode kræfter i både NLF/Seilflyseksjonen og arrangøren Drammen Flyklubb kunne score en klokkeren fuldtræffer på den netop afsluttede 2022 Wavecamp.
15. marts 2022/af Jens Trabolt

Klar til Wavecamp 2022 – en nordisk specialitet

Er du klar til verdens vildeste udsigt? Der er ikke længe til, at Kebne, Ottsjö og Vågå er klar med friske forsyninger af store flyveoplevelser. I modsætning til 2021, hvor flere lejre blev Corona-aflyst, er der denne gang grønt lys fra arrangørerne.
24. februar 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Fjällflygläger är redo för 2022

Sedan 1961 har Ottsjö levererat 1109 Guld-C och över 19 000 flygtimmar. Vissa år har varit riktigt bra och toppas av 1986 då Per Fornander var uppe på strax över 10.000 meter. Ett svenskt rekord som fortfarande gäller när detta skrivs. I mars 2022 är det dags igen
16. november 2021/af Jens Trabolt

Hede: Ny nordisk wave-camp-destination

Vi kender Vågå, Ottsjö og Kebne Wave Camp. Men Hede Wave Camp? Arboga FKs Lars Jauring rapporterer fra en ny nordisk destination; Hede Wave Camp 2020
6. januar 2021/af Jens Trabolt

Hypoxi, den lydløse dræber

Hypoxi er ikke bare et tema som er isoleret til wave-camp-piloterne. Det kan sætte ind i selv moderate højder.
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Barbeque on ice

Der regnede ikke med diamant-højder ned fra himlen på årets Vågå Wavecamp, men hvad gør det, når man har fast is under støvlerne, høj sol og masser af grillpølser?
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Kulde i svæveflyvning

Efter en lang vinter uden flyvning er det tid til wavecamps i Norge og Sverige. Flyvning i uopvarmede svævefly i stor højde er dog en perfekt recept på alvorlig nedkøling og hypotermi. Perlan Projektets flyvelæge Daniel Johnson gennemgår her de vigtigste symptomer, faresignaler og hvad man selv kan gøre for at holde sig indenfor grænserne for sikker flyvning.
25. februar 2019/af Jens Trabolt

Verdens vildeste wavecamp

Airbus Perlan 2-flyet har slået højdeverdensrekorden for svævefly, og det markerer en enorm præstation af en gruppe af frivillige. Men flyvning i ekstreme højder er ikke uden risiko.
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Svedanor Fjellflyging på Vågå 2018

Vågå Wavecamp 2018: Har man bare den mindste smule romantik i blodet er det umuligt at modstå kombinationen af is, fjeld og svævefly. 2018-versionen af Vågå var træfsikker
22. april 2018/af Jens Trabolt

Når isen kalder

”Giv mig vinter og hunde, så må I for mig beholde alt andet for jer selv”, konkluderede polarforskeren Knud Rasmussen for 100 år siden. Men vinteren kalder endnu på Vågå Wavecamp, Ottsjö Fjällflygläger og Kebnekaise Wavecamp.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Tanker rundt seilflyging og bruk av oksygen

Resultater fra prøving av Mountain High (MH) O2-system i lavtrykkskammer.
8. februar 2017/af Jens Trabolt

Havarirapport: IMC førte til totalhavari

Den svenske havarikommission har nu offentliggjort deres rapport efter ulykken med en Grob 103 Twin Astir i nærheden af Kebnekaise sidste år. Segelflyget har samarbejdet med havarikommissionen i analysefasen og har vedtaget initiativer som vedrører uddannelse og passagerbriefing.
23. juni 2015/af Jens Trabolt

Friskluftsforgiftning på første klasse

Bølgeflyvnings-lejren på den frosne sø ved foden af mægtige Kebnekaise-fjeldmassiv er verdens nordligste. De piloter som trodser vejr, kulde og distance belønnes med flyvning og naturoplevelser i absolut særklasse. NORDIC GLIDING har besøgt lejren ved Pirttivuopio.
23. maj 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt