Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Diamanterna uteblev dock för oss den gången då vi saknade syrgasanläggningar…. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden. …allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022

Text: Bernt Hall / Fotos: Bernt Hall, Jan Rehn, Niclas Wennström, Peder Sandström och Ottsjö Fjällflygläger

Forfatteren; En ”Robban” dvs selfie a la Robert Danewid av Bernt Hall på några tusen meter och med syrgas via Mountain High regulatorn till näskanylen.

Link to automatic translation

En tanke som smugit sig in i bakhuvudet så här på ålderns höst är:

“Hur är det nu i Ottsjö och på lägret som bestått i över 60 år?”

Råkade nämna det till Hasse ”Klipparn” Larsson under en flyghelg med SVS veteransegelflygplan på Ålleberg i somras. Hasse, född i Skövde, men sedan många år i Uppsala, och även SVS-medlem tillika Zugvogelägare. Tänkte inte mer på detta men i december någon gång ringde så Hasse, han tillhörde även Skövdegänget som var där -75 och frågade om jag ville hänga med Uppsalagänget till Ottsjö i mars eftersom en vakans uppstått!

Som pensionär förfogar man som bekant över sin tid , ja, ja, ibland i alla fall så det blev ett okej. Fick låna klubbens LS 4 då min egen Nimbus är lite stor och otymplig på snö och is. Klubbkompisen och certeleven Hans Rolandson med fru hängde på av ren nyfikenhet.

I väntan på start med Ottfjället i bakgunden. Fjällflyg är en väldigt social företeelse där man möter nya och gamla kamrater på isen i en avslappnad atmosfär.

Wow!!!

Första flygveckan var det våg alla (!!!) dagar, några var riktigt bra och några hyfsade! Ett stabilt högtryck i söder styrde vädret med ganska kalla nätter och varma dagar hela veckan. Det senare påverkade isen en del men bortsett från första dagen då den då enda bogsermaskinen ”gick ner sig” i en ishåla och det bara blev en start (till drygt 5000 m av Hans Larsson och Niclas Wennström i Duon) flögs det sedan obehindrat alla dagar efter isfix, se nedan.

Henric och Sven-Åke Roos Super Cub på skidor var suverän som bogserare.

Dusty, barnens favorit från Dala-Järna.

Stort tack också till Henric och Sven-Åke Roos vars Super Cub på skidor med integrerade hjul kom på måndagen och sedan funkade perfekt tillsammans med Dala-Järnas Pawnee ”Dusty”, barnens favorit från Disneyfilmen.

Fantastisk lenticularis över Ottsjöns norra strand.

Snöbyar och moln som drar igen får man se upp med i fjällen. Vi var ganska befriade från sådant det här året men en och annan snöby letade sig förbi.

Men vinden pustade på mer eller mindre alla dagar under en oftast klarblå himmel, ibland kryddad med härliga lentis. Endast vid några få tillfällen stördes vi av någon snöby som passerade.

Ottsjö har våg i de flesta vindriktningar men bäst och vanligast är från väst över syd till sydost. Idag har vi förnämliga digitala prognosmetoder för vågbildning i form av Stefan Lövgrens Skyltdirekt-RASP särskilt preparerad för Ottsjö (och Vågå under deras läger) samt Matthew Scutters SkySight.

I dessa får man en fin uppfattning över var vågorna är vid en viss tidpunkt beroende på vindriktning, skiktning och höjdvindar. Sedan finns ju Pall Einarsson med som metman på briefing och tolkar allt så det blir begripligt utifrån många års erfarenhet.

Briefing

Minns att 1975 åkte alla mest jojo upp och ner i vågen bakom Ottfjället med den materiel och kunskap man hade då. Numera med mycket bättre grejor att flyga med har man börjat tänja ut området man flyger i och Ottfjället är inte den enda våggeneratorn man använder idag. Adnan Haziagovic gjorde till och med en registrerad sträcka i RST från Ottsjö och undertecknad fick några i OLC när jag utforskade närområdet lite mer. Det finns betydligt mer potential för sträckflygning i våg även i Ottsjö!

Härliga vyer över den svenska fjällvärlden, här Ånnsjön med Bunnerfällen från 3500 m.

Koppla på under 500 m – be happy, don’t worry!

En välkänd och unik egenhet i Ottsjö är vid syd/sydvästvind då rotorns stigsida börjar vid norra sjökanten på i princip 0-höjd alldeles väster om startplatsen. Här kan man koppla lågt, riktigt lågt. Lägsta godkända guldhöjden någonsin i Ottsjö hade en topphöjd (!!) på 3100 m QFE!

Men de flesta hängde ändå i till ca 500 m för säkerhets skull trots att variometrarna var på max under den korta bogseringen. Gynnsamt för plånboken, sorry, menade swishkontot! Efter urkoppling rikta upp mot söder och efter några få slag i åttor så är man uppe i vågen. Sanslöst! Skulle det inte funka har man en hel sjö att landa på. Don’t worry be happy. Vid andra vindriktningar t.ex väst då Vallbovågen står får man räkna med att dra högre.

Flygplats i ständig förändring

Issituationen är ett spännande kapitel och aldrig lika från år till år. I år var istjockleken mer än tillräcklig 40-60 cm. Men olika perioder av minusgrader, plusgrader, regn och snö under höst och vinter respektive år gör sammansättningen av isens övre lager mer eller mindre gynnsam för plogning och våra aktiviteter.
Stämningsbild från uppställningsplatsen. Isdobbar på skorna är ett måste.

Man har sedan länge haft ett väl fungerande system med två parallella banor 09/27 som plogas. På moderna segelflygplan sätter man inte på skidor av förklarliga skäl som man gjorde i början. Man startar från mitten av banorna mot rådande vindriktning och landar och stannar bakom innan mittpunkten – är det tänkt. Det blev så oftast men inte alltid… Dessutom plogas två kortare banor 18/36 som används företrädesvis vid starkare sydvind.

Stämningsbild från väntande DuoDiscus på taxibanan med Ottfjället i bakgrunden.

Men i år strulade det lite. Den gamle plogaren med många års erfarenhet hade lagt av. Den tillträdande fick inte riktigt till det med placering och utförande av banorna. Endast en bana i respektive riktning blev plogad denna gången. Egentligen räcker det eftersom antalet deltagande flygplan minskat med åren. Vädret med flera plusgrader på dagarna men med som tur var minus på nätterna gav därför vissa utmaningar alldeles i början. Efter att man hyrde in en pistmaskin från skidanläggningen Trillevallen nästgårds då blev banorna mycket bättre och jämnare. Men isdobbar på skorna är ett måste!!!

Syrgassläden på skidor är praktisk. Tyvärr fanns bara AGA-adaptrar. Tips att fixa tum och mm adaptrar till nästa år.

Flygledartornet på isen kräver varma kläder….

Diamonds, diamonds…

Minst fyra piloter fick ”förstagångsdiamanter”. Allt från veteranen Ola Öbom (76) Stockholms SFK som började flyga på 60-talet till Niclas Wennström (37) från Uppsala FK som är tämligen ny i gamet (se ruta bredvid) och började flyga 2019.

Förstagångsdiamant till Ola Öbom

Dom båda kom till över 6000 m. Tor Widman, Uppsala har också försökt att erövra den sista diamanten under flera år och på olika platser men fixade det nu även om det var med minsta möjliga marginal 5033 m. Bästa höjdvinsten fick Rogier Woltjer också han från Uppsala med 5940 m. Syrgassläden för påfyllning kom således väl till pass under veckan även om MH-systemen som används idag i flygplanen bara ger så mycket som behövs. Grattis till alla!

Min diamantflygning: Niclas Wennström

Det var en spännande, flygtät vecka i Ottsjö men nu var den slut. Jag skulle med tåget hem efter lunchen idag, men så kul som veckan varit så kunde man inte missa en sista chans upp. Jag fick den chansen, och bogserade upp mot Middagsvalen, fick kontakt och kopplade. Det blåste ordentligt. Jag blev lite paff när jag tittade ner på träden som inte flyttade sig under mig! Det måste blåst i 110km/h för det var så fort jag flög, tänkte jag.

Stiget fortsatte upp till FL195 och då insåg jag att vi nog måste öppna uppåt. När jag kom upp till 6450m över havet tyckte jag att det fick räcka. Då började tecken på syrebrist visa sig trots att syrgasen var påslagen och fungerande.

Ner till 2000möh och hämta andan, glida ut höjden bort till Duved, sedan tillbaka på några hundra meter på lovartsidan över Trillevallen innan landning på isen. Andra ville ju prova på lyckan och jag skulle trots allt hem med tåget en knapp tre kvart senare. Ett härligt slut på en fantastisk vecka med så många fina människor. Kan varmt rekommendera!

Nu j-r måste vi ner….

Många, inklusive undertecknad, fick fina flygningar över en underbar fjällnatur. Totalt gjordes 211 starter och 168 timmar de båda veckorna. 40 flygare deltog totalt med 10 flygplan första veckan och sex den andra. Alla kategorier fanns på plats, till exempel certeleven Hans Rolandsson som verkligen fick träna bogsering i rotorn med instruktör. Ivana Paksi från Uppsala var uppe flera gånger på 4-5000 m i DK efter bara tre års segelflygande vilket även maken Tomislav lyckades med. Tur för familjefriden?

Ivana Paksi och Lars-Erik Hansson i baksits på ASK:n. 4000 m kom dom till.

Två nöjda Sollefteåflygare, Jonas Mähler och Axel Dahlmark.

On top of the world! Ett privilegium att få uppleva live!

Visste du att det finns segelflyg i Sollefteå? Jodå ett gött gäng var där med klubbens ASK 21 och fick fina flygningar. Fast en gång hade dom bråttom ned. På radion hördes när dom låg överst i nedflygningssektorn med flera flygplan under sig på väg in att landa– Skynda er och landa, och efter en stund, – nä nu j-r (svordom) måste vi ner….flytta på er!!! Som bekant ökar trycket i blåsan när det omgivande trycket runt omkring minskar då man kommit upp en bit. Även kylan driver på behovet! Flygledaren i ”tornet” hade fullt upp ibland med starter och landningar.

Ottsjö har också internationella inslag, Burkhardt Koblitz är en trevlig tysk med erfarenhet från Alperna men som ändå ofta kommer till Ottsjö med sin DuoDiscus och kompis Klaus Röder från Östra Sörmland. Två glada danskar Erik Schultz och Rasmus Heide från Nordsjällands Flygklubb kom med en gammal hederlig Twin Astir på en öppen vagn och fick fina flygningar. Inget är omöjligt om man bara vill!

Det skall va gött att leva! Vad kan man mer begära, +6 på isen och lenticularis på himlen

Ottsjö är inte bara segelflyg

Andra veckan skedde en övergång alldeles på slutet till sämre väder och lägret avbröts redan på torsdagen på grund av väntad storm och snö. För undertecknad som var där första veckan uteblev de riktigt höga höjderna för mig denna gången men att glida omkring på 3-4000 m i mars över en fantastisk fjällterräng i Skövdes fina LS 4 var härligt. 13h på tre starter blev det. En bra början på segelflygåret! En hel dag hade undertecknad liksom många andra avsatt till utförsåkning i finfina backar (11 liftar) i Trillevallen bara 10 min bort med bil. Vill man ha mer är det bara 1h till Åre och Duved. En dag ägnades också helt åt längdåkning, man är ju i fjällen, och det finns många fina preparerade spår både i Ottsjö och inte minst i närbelägna skidmetropolen för längdåkning, Vålådalen. Kompisarnas flygningar följdes i skidspåret via OGN som hade bra täckning.

allt har blivit mycket bättre

Från starten 1961 har otaliga flygare fått fina minnen och höjdvinster i Ottsjö som ligger 20 km söder Åre fågelvägen. Precis som övriga fjälläger och för segelflyget generellt nåddes en kulmen runt 8o-talets mitt med runt 150-200 deltagande piloter och 25-30 flygplan varje år. Men fortfarande kommer en del ”stamklubbar” och en del andra fyller på då och då. 10 segelflygplan fanns på plats år 2022, huvuddelen tvåsitsare. En bit att åka är det, ca 600 km från Stockholmsområdet eller 750 km från Göteborgsområdet. Går att köra på en dag. Vägarna är fina! Från avtagsvägen i Undersåker till Ottsjö ca 30 km var vägen 1975 en smal mycket hålig grusväg som gav bilarna och flygplanen på de öppna transportvagnarna en hel del stryk. Idag finns en kanonfin asfalterad väg ända fram till Ottsjö. Se dock upp för renar, älgar och annat vilt. Invånarantalet av permanentboende ökar i byn där det mesta krestsar kring ”Lena i Bua” (Lena Naleppa i ICA-butiken) som har stenkoll på allt och alla. Hon fick för övrigt Ottsjökannan i år för betydande insatser för lägret under många år.

Bild från Utdelningen av Ottsjökannan till Lena Naleppa i ”Ottsjöbua”

Planer finns till och med att åter öppna en förskola (Reportage i riks-TV) i byn samtidigt som antalet fritidshus formligen exploderat. .En reflektion blir ju att allt blivit mycket bättre på Ottsjölägret sedan -75, vägar, bilar, kunnande och flygplan för att inte tala om GPS och mobiler. Det enda som nog var lika bra då som nu var den sociala gemenskapen och kamratskapet.

Lägerledningen var alltid på gott humör som synes. Här förstärkt med en av de ursprungliga initiativtagarna till Ottsjölägret på 60-talet Lennart ”Z” Zetterström nummer ett från vänster. Sedan följer metman Pall Einarsson och därefter kassör, journaluppföljare och allt-i-allo Jan Rehn ochtill sist organisatör och bogserförare Thomas Brandt. Lars-Erik Hansson ingår också.

Stort tack också till Ottsjölägrets rutinerade ledning med Janne Rehn, Thomas Brandt, Pall Einarsson och Lars-Erik Hansson i spetsen. Den senare har dessutom gjort ett fantastiskt bra kompendium för vågsegelflygning i Ottsjö som varmt rekommenderas även till andra vinter/höstläger. Till exempel hur man binder fast kärrorna på isen, se bilder. Lars-Erik höll även kurser för Uppsalaklubbens deltagare via TEAMS. Kan nog övertalas att även hålla för andra….

Hans Larsson borrar förankringshål med LE Hansson övervakar processen. Viktigt att få fast flygplan och vagnar på natten när rotorn kan slå ner i isen eller snöstormen kommer. Den bästa metoden är att med ett isborr, gärna motordrivet, som här borra ut ett V helst så vattnet tränger upp underifrån. Sedan dra igenom ett rep som man fäster spännband i. En kylig upplevelse att sticka ner armen till armhålan och dra igenom repet kan författaren intyga. När repet frusit fast finns det inget som drar loss det.

Fastfruset rep enligt bild 1 att spänna fast vingar, kropp eller vagnar i.

En annan metod är att använda isskruv som bergsklättrare använder. Dyrare (ca 500 kr/styck) och inte riktigt lika säkert, speciellt vid plustemperaturer.

Så skall det se ut. 6000 m – Here we come!

Ottsjö levererar!

På lördagens morgon när vi kopplade på vagnen för att åka 730 km hem stod det lenticularis överallt på himlen och kompisarna var senare under dagen uppe på över 6000 m. Givetvis den bästa dagen detta året! Good for them! Intresserad att hänga med nästa år, håll span på – ottsjowavecamp.se

Flere wavecamp-artikler

Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden.
…allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022
11. april 2022/af Jens Trabolt

Vågå i mega-comeback

Det er 3 år siden, at der sidst har været en normal wavecamp på Vågå-isen. 2021 blev skrevet på Corona-tabskontoen og 2020 blev forkortet med 2 dage af samme årsag. Så det var fuldt fortjent, at de gode kræfter i både NLF/Seilflyseksjonen og arrangøren Drammen Flyklubb kunne score en klokkeren fuldtræffer på den netop afsluttede 2022 Wavecamp.
15. marts 2022/af Jens Trabolt

Klar til Wavecamp 2022 – en nordisk specialitet

Er du klar til verdens vildeste udsigt? Der er ikke længe til, at Kebne, Ottsjö og Vågå er klar med friske forsyninger af store flyveoplevelser. I modsætning til 2021, hvor flere lejre blev Corona-aflyst, er der denne gang grønt lys fra arrangørerne.
24. februar 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Fjällflygläger är redo för 2022

Sedan 1961 har Ottsjö levererat 1109 Guld-C och över 19 000 flygtimmar. Vissa år har varit riktigt bra och toppas av 1986 då Per Fornander var uppe på strax över 10.000 meter. Ett svenskt rekord som fortfarande gäller när detta skrivs. I mars 2022 är det dags igen
16. november 2021/af Jens Trabolt

Hede: Ny nordisk wave-camp-destination

Vi kender Vågå, Ottsjö og Kebne Wave Camp. Men Hede Wave Camp? Arboga FKs Lars Jauring rapporterer fra en ny nordisk destination; Hede Wave Camp 2020
6. januar 2021/af Jens Trabolt

Hypoxi, den lydløse dræber

Hypoxi er ikke bare et tema som er isoleret til wave-camp-piloterne. Det kan sætte ind i selv moderate højder.
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Barbeque on ice

Der regnede ikke med diamant-højder ned fra himlen på årets Vågå Wavecamp, men hvad gør det, når man har fast is under støvlerne, høj sol og masser af grillpølser?
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Kulde i svæveflyvning

Efter en lang vinter uden flyvning er det tid til wavecamps i Norge og Sverige. Flyvning i uopvarmede svævefly i stor højde er dog en perfekt recept på alvorlig nedkøling og hypotermi. Perlan Projektets flyvelæge Daniel Johnson gennemgår her de vigtigste symptomer, faresignaler og hvad man selv kan gøre for at holde sig indenfor grænserne for sikker flyvning.
25. februar 2019/af Jens Trabolt

Verdens vildeste wavecamp

Airbus Perlan 2-flyet har slået højdeverdensrekorden for svævefly, og det markerer en enorm præstation af en gruppe af frivillige. Men flyvning i ekstreme højder er ikke uden risiko.
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Svedanor Fjellflyging på Vågå 2018

Vågå Wavecamp 2018: Har man bare den mindste smule romantik i blodet er det umuligt at modstå kombinationen af is, fjeld og svævefly. 2018-versionen af Vågå var træfsikker
22. april 2018/af Jens Trabolt

Når isen kalder

”Giv mig vinter og hunde, så må I for mig beholde alt andet for jer selv”, konkluderede polarforskeren Knud Rasmussen for 100 år siden. Men vinteren kalder endnu på Vågå Wavecamp, Ottsjö Fjällflygläger og Kebnekaise Wavecamp.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Tanker rundt seilflyging og bruk av oksygen

Resultater fra prøving av Mountain High (MH) O2-system i lavtrykkskammer.
8. februar 2017/af Jens Trabolt

Havarirapport: IMC førte til totalhavari

Den svenske havarikommission har nu offentliggjort deres rapport efter ulykken med en Grob 103 Twin Astir i nærheden af Kebnekaise sidste år. Segelflyget har samarbejdet med havarikommissionen i analysefasen og har vedtaget initiativer som vedrører uddannelse og passagerbriefing.
23. juni 2015/af Jens Trabolt

Friskluftsforgiftning på første klasse

Bølgeflyvnings-lejren på den frosne sø ved foden af mægtige Kebnekaise-fjeldmassiv er verdens nordligste. De piloter som trodser vejr, kulde og distance belønnes med flyvning og naturoplevelser i absolut særklasse. NORDIC GLIDING har besøgt lejren ved Pirttivuopio.
23. maj 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

“Ingen respekt for os ældre”; Ungdomsoprør til Uppsala Masters

Uppsala Masters 2022 blev et meget vellykket og velorganiseret internationalt event med SM og Junior-SM indbygget. Men nogen havde glemt at påminde juniorpiloterne om deres plads nederst i resultatlisten. De unge piloter fløj ekstremt godt og decimerede de fleste andre svenske klubpiloter.
21. juni 2022/af Jens Trabolt

NM Grand Prix: The race was on!

Det norske mesterskab på Starmoen blev kørt i Grand Prix-formatet, hvor første fly hjemme (som regel) er vinderen. Sandefjords Per Morten Løvsland viste flyvning af vanlig høj kvalitet og tog sejren. NORDIC GLIDINGs udsendte reporter havde måske også hede drømme om et trofæ, men fik i stedet en rigtig spændende oplevelse af konkurrenceflyvning og effekten af strafpoint…
20. juni 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvning på programmet til verdens største ekstremsports-festival

”Ekstremsportsveko” i Voss, Norge er med op til 40 000 deltagere verdens største festival for ekstremsport. Den lokale flyveklub stiller op med svæveflyvning som en del af programmet:
”Kom bare, det bliver kanon”, lyder det fra event-koordinator i Voss FK Erik Røthe Klette
13. juni 2022/af Jens Trabolt

Bert Willing, forfatter til “Sådan overlever du i svæveflyvningen” 1965-2022

Tyske Bert Willing, meget erfaren pilot og instruktør, skrev for nogle år siden en fremragende artikel om flyvesikkerhed. "Har jeg personligt en chance for på lang sigt at undslippe den uhyggelige statistik?", spurgte han dengang. Desværre er han nu forulykket fatalt under endnu ukendte omstændigheder d. 28. maj i sin DG 800b i fjeldterræn under et mesterskab i Sion, Schweiz. NORDIC GLIDING bringer her en reprise af hans artikel, som er sørgeligt aktuel.
10. juni 2022/af Jens Trabolt

NM 2022 på “Fighter town” Starmoen

Ole Reistad Senter på Starmoen lægger luftrum til det igangværende NM i Sportsklasse og Rookie - næste mesterskab er NM Grand Prix om få dage.
8. juni 2022/af Jens Trabolt

DM 2022: Nye og gamle talenter

DM-ledelsen og de 61 piloter anstrengte sig i en noget sølle vejr-periode. Men hvad gør det, når det blev et gyldigt DM, hvor både gamle og nye talenter manifesterede sig i pointlisten. Et resultat af mange års talentpleje i dansk svæveflyvning?
7. juni 2022/af Jens Trabolt

Klar til Uppsala Masters 11-18. juni 2022

Uppsala Masters er en ”3-i-en”. Det er SM, JSM, men også et event som er designet til at lokke internationale top-piloter til Sverige. ” Vil man gerne være dygtig, så skal man jo flyve mod de bedste. Det var også baggrunden for, at vi for år tilbage grundlagde fx Uppsala Masters”, siger Börje Eriksson, konkurrence-leder for Uppsala Masters 2022.
3. juni 2022/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Duo Discus FES

Duo-Discus, en av de vanligaste tvåsitsarna i Danmark, Norge och Sverige, är ett populärt och fantastiskt segelflygplan. Nu har man tagit det naturliga steget och försett även Duo-Discus med FES. Och då kallas den rätt och slätt Duo FES. Naturligtvis har Duo FES stått högt upp på NGs ”test bucket list” i mer än ett år. I mitten av maj fick vi tillfälle att resa till Slovenien och både besöka FES-fabriken och flyga Duo FES. Det ultimativa klubb 2-sitsar?
1. juni 2022/af Jens Trabolt

LZ Design – baby-logistik førte til teknik-revolution

Da slovenske Luka Žnidaršič blev far første gang, og babylogistikken satte en stopper for langvarige hjemhentninger efter udelandinger, blev det startskuddet på udviklingen af den nu stærkt populære FES-motor til svævefly. NORDIC GLIDING har netop testfløjet nyeste variant med dette motorsystem – Duo Discus FES – og har i den anledning besøgt den slovenske producent LZ Design.
31. maj 2022/af Jens Trabolt

Portræt: Hammer Flyveplads fylder 50 år

"Hammer Svæveflyveplads klar til fremtidens udfordringer", skrev NORDIC GLIDING da vi besøgte den store danske Vejle Svæveflyveklub i august 2013 og skrev et stort portræt af klubben. Det fik vi ret i, for klubben er still going strong og inviterer nu til 50 års jubilæums-reception. Læs invitationen her og få også portrættet af klubben med.
30. maj 2022/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Ferryflygning av LAK-12

Husker du, ærede læser, Robert Danewids retro-historie om den sindssyge udelanding i Litauen? Her kommer del 2 som handler om en tilsvarende sindssyg færgeflyvning i Sverige med en LAK 12 under Eskilstuna Open i 1990 – beretningen inkluderer ambulancer med fuldesyge litauere og en potentiel ulovlig udelanding på en svensk flyvevåbenbase med et sovjetisk indregistreret fly. Kort sagt, alt er normalt!
30. maj 2022/af Jens Trabolt

DM i horisonten: Der ER bestilt godt vejr.

Danmarksmesterskabet på Arnborg starter om bare 2 dage og får dermed æren af at kick-starte sæsonens nordiske nationale mesterskaber. DM er den årlige test af hvem som er bedste pilot i det bedste fly. Men det er også en sammenhængende flyve-ferie for mange af de i alt 61 deltagende piloter og en social begivenhed.
24. maj 2022/af Jens Trabolt

Klub-folk tester AS 34 Me

Lige før påske kørte danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick (forfatteren) fra Polyteknisk Flyvegruppe til Poppenhausen for at prøve den nye AS 34Me. Fungerer den efter hensigten?
Ja, er det korte svar!
19. maj 2022/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Kan vi rädda segelflygklimatet?”

Många segelflygare satte säkert kaffet i vrångstrupen när de läste rubriken ovan. Min subjektiva uppfattning är att det inom våra led finns väldigt många s k ”klimatförnekare”. Men det är OK, det får man vara. För på samma sätt som det är helt lagligt att bränna baconlindade koraner är det helt lagligt att vara ”klimatförnekare”. Det är inte det denna ledare ska handla om. Men något händer utan tvekan med vårt segelflygklimat.
16. maj 2022/af Jens Trabolt

Alle svæveflyvere er TOP GUN 2-piloter

Den originale Top Gun-film blev en kult-flyvefilm og gav massiv interesse for at blive jagerpilot. Nu er Top Gun 2 på vej, og DSvU sigter mod at booke en hel biografsal d. 7.juni for en helt speciel privat filmoplevelse.
11. maj 2022/af Jens Trabolt

“Smart” og energieffektivt klubhus

Klubhus? Gammelt, slidt, lugt af døde mus? Ikke i Øst-Sjællands Flyveklub som sætter standarden for fremtidige klubhus-byggerier. Ikke bare i Danmark, men måske på verdensplan.
11. maj 2022/af Jens Trabolt

ElSKÅ – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 31 augusti – 1 september

Eldrift är något nytt för de flesta av oss. För att lära oss mer och öka våra kunskaper i ämnet arrangerar Segelflyget och Nordicgliding.com, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallar ElSKÅ på Ålleberg den 31 augusti – 1 september.
9. maj 2022/af Jens Trabolt

Litauisk svæveflyve-klub medvirkede til fund af stjålne danske svævefly

Det litauiske svæveforbund har udsendt beskrivelse af det fortsat meget mystiske tyveri og fund af de danske svævefly, som blev stjålet fra klubben Aviator i 2017.
6. maj 2022/af Jens Trabolt

Aero 2022 – back in business

Efter 2 år med Corona-pause var Aero 2022 tilbage i god form. Trods at de store svæveflyvefabrikker udeblev, var der alligevel svæveflyvning på programmet. Mest som vilde forsknings-projekter, hvor flyenes medfødte aerodynamiske fordele gør dem til ideelle platforme.
6. maj 2022/af Jens Trabolt

”I det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”

Stor fundraiser skal sikre, at ukrainske piloter, hvis fly og klub er ødelagt under den russiske invasion, får mulighed for at deltage i sommerens kvinde-VM i England.
”Vi kan ikke gøre meget ved krigen i Ukraine, men i det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”, siger Liz Sparrow, som er initiativtager til kampagnen og chef for Kvinde-VM.
4. maj 2022/af Jens Trabolt

e-Genius slår 2 verdensrekorder

Forskningsflyet eGenius fra Stuttgart Universitet har fået en velfungerende range extender baseret på Smart/Mercedes-dieselmotor. Med det nye hybridsystem lykkedes det at slå 2 rekorder for elektriske fly – både absolut distancerekord på over 1000 km og hastighedsrekord på 206 km/t over en 500 km bane.
26. april 2022/af Jens Trabolt

Kommentar: Turboen starter aldrig!

Tidligere i april publicerede NORDIC GLIDING et tankevækkende debat-indlæg af Ib Wienberg om turbostarter.
Men ikke alle erfaringer er gode: Her er danske Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyveklub med et supplerende svar på Ibs indlæg – og for sportens skyld med en passende mod-provokativ titel: ”Turboen starter aldrig”
25. april 2022/af Jens Trabolt

Litauisk utelandning – Nedslag i loggboken

"Petras drar på full gas med klaffen infälld och vi börjar skörda och mala säd. Till slut ser man inget framåt. Jag stirrar förtvivlat på fartmätaren som tycks fastnat på 60 km/h."
Interessant? Jo, här är Robert Danewids berättelse om en ekstrem utelandning under Baltic Cup i 1989, hvor Litauen forfarende var Sovjet-okkuperad.
21. april 2022/af Jens Trabolt

Mystik om stjålne danske svævefly – nu fundet i Litauen

3 tjekkiske statsborgere præsenterede formentlig falsk købskontrakt for politiet ved den polsk/litauiske grænse, da de blev stoppet med en Duo Discus og en LS4.
20. april 2022/af Jens Trabolt

Pilotstafetten: Michael Mix

"Den mest inspirerende, jeg har fløjet med de senere år, har været Ulrik Sørensen fra SG-70. Han hjalp mig virkelig med at få flyveglæden tilbage, og så nørder han også flyvning på en måde jeg rigtig godt kan lide. Min gamle klubtræner Alan Bach er også i samme kategori. Han fik fat i mig i 2011, hvor jeg faktisk var ved at stoppe med flyvning". Det siger Michael Mix, 32, om sine forbilleder i sporten. Han er månedens profil.
13. april 2022/af Jens Trabolt

Leder: Meningsløse Corona-regler

Regler er gode. Regler hjælper os med at holde en høj kvalitet i flyvesikkerheden. Men når man som dansk svæveflyve-pilot tvinges til at kontakte flyvelæge for at betale for at rapportere, at man har haft en mild version af corona for flere måneder siden, så reduceres respekten for regelværket. Specielt fordi svenske og norske piloter kan give sig selv en friskmelding.
12. april 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden.
…allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022
11. april 2022/af Jens Trabolt

Kommentar: Turboen har altid startet

”Hvad er sandsynligheden for, at en motor starter? 50%!
Enten starter sådan en motor eller også starter den ikke”.
Ikke så sjældent ser jeg denne kommentar. Udsagnet er helt klart morsomt, men det er også klart noget nonsens”.
Det siger Ib Wienberg her i en kommentar til anvendelsen af turbomotorer i svævefly. Selv har han gode erfaringer, som han deler her.
7. april 2022/af Jens Trabolt

Er du udelandet? Alt ok? Så ring til Politiet!

Det er et problem i Danmark, at velmenende personer alarmerer redningskræfter når de ser svævefly udelande. Nyt actioncard fra DSvU sætter fokus på, at man selv som pilot kan forebygge unødvendige udrykninger ved at ringe til politiet efter en udelanding.
Men hvad siger erfaringerne i Norge og Sverige?
5. april 2022/af Jens Trabolt

Sæsonstart 2022 i koldluft

De første aprildage blev hidsige og kolde i store dele af Sverige og Danmark. Eller som vi siger i svæveflyvningen: ”Perfekt til sæsonstart”.
4. april 2022/af Jens Trabolt

Nyt sikkerhedskoncept hitter hos EASA 

Mid-air-kollisioner er en alvorlig fare i svæveflyvningen. Nyt EU-harmoniseret sikkerhedskoncept øger synligheden dramatisk og giver flyene et optisk løft. Prisen er en ubetydelig nedgang i performance, siger eksperter.
1. april 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvelegenden Åke Pettersson 1945 – 2022

Svenske Åke Petterssons karriere var yderst omfattende. Han deltog i 16 VM, fik 14 SM guld, han loggede 7000 svæveflyvetimer hvoraf 2000 timer i skoling og mindst et par hundrede elever kan takke ham for certifikatet. Han døde tirsdag d. 29. marts efter længere tids sygdom.
30. marts 2022/af Jens Trabolt

Tyske Akaflieg-studerende får havarerede nordiske Twin Astirs i luften

Akaflieg Karlsruhe er kendt for flyvende vinger og andre eksotiske konstruktioner. Nu lærer de tyske studerende om flykonstruktion ved at reparere 2 danske Twin Astirs som begge havarerede i 2018.
29. marts 2022/af Jens Trabolt

Et drømmejob for en svæveflyver

Jesper Borresen Hansen er DSvUs nye uddannelseskonsulent. Med en baggrund som geolog, socialrådgiver, mangeårig aktør i uddannelsesbranchen og selvfølgelig dedikeret svæveflyver er han vant til at håndtere både mennesker og teknik. ”Et drømmejob” kalder han det selv.
28. marts 2022/af Jens Trabolt

Mesterskaber i Ukraines skygge

Efter 2 år med corona-aflysninger og logistiske mareridt for deltagere og arrangører kunne man håbe en normal afvikling sommerens store mesterskaber. Men vi ser allerede de første konsekvenser af krigen i Ukraine. Desværre.
23. marts 2022/af Jens Trabolt

Kawa og AS 33 – tanker om performance

Sebastian Kawa fra Polen vandt det 10. FAI Sailplane Grand Prix-finale i St Auban, September 2021. Denne gang i en lånt AS 33 Es. Her er hans tanker om flyets performance og hans egen strategi.
22. marts 2022/af Jens Trabolt

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.
18. marts 2022/af Jens Trabolt

Kom til webinar om svæveflyve-sikkerhed med EASA

European Gliding Union annoncerer EASA-sæson-kickoff 23. marts kl 19.
17. marts 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Gör om, gör rätt

Lördagen den 26 mars äger Flygsportförbundets (FSF) digitala förbundsmöte rum. Till mötet har FSF styrelse lagt fram ett helt nytt stadgeförslag. Vi, Svenska Segelflygförbundet, uppmanar våra klubbar att yrka på återremiss av stadgeförslaget. Att skriva nya och tydligare stadgar för FSF är vi i grunden positiva till. Men de nu föreslagna stadgarna är alldeles för dåligt genomarbetade.
16. marts 2022/af Jens Trabolt

Vågå i mega-comeback

Det er 3 år siden, at der sidst har været en normal wavecamp på Vågå-isen. 2021 blev skrevet på Corona-tabskontoen og 2020 blev forkortet med 2 dage af samme årsag. Så det var fuldt fortjent, at de gode kræfter i både NLF/Seilflyseksjonen og arrangøren Drammen Flyklubb kunne score en klokkeren fuldtræffer på den netop afsluttede 2022 Wavecamp.
15. marts 2022/af Jens Trabolt

Pilot i profil: Lasse Edslev

Danske Lasse Edslev fik sidste weekend den prestigefulde Per Weishaupt-pokal. Den 20-årige pilot fra Aarhus Svæveflyveklub har trods sin unge alder akkumuleret 600 timer og en imponerende portefølje af mesterskabs-resultater. Passionen for flyvningen har han ikke fra fremmede. Hans far Uffe Edslev er også en erfaren konkurrencepilot.
14. marts 2022/af Jens Trabolt

Peter Eriksen hædret med Gøta-pokalen

På Repræsentantskabsmødet i Dansk Svæveflyver Union modtog Peter Eriksen fra Kolding Flyveklub Gøtapokalen for sit utrættelige engagement for dansk svæveflyvning gennem mange år.
10. marts 2022/af Jens Trabolt

Västerdalarnas FK: Gateway to heaven

Den lille klub i Dalarna ligger perfekt placeret i et af Sveriges, ja måske et af Nordens bedste strækflyvningsområder. At klubben tilmed kan løfte et kæmpe-event som Flygfesten, som er Nordeuropas største civile airshow vidner om organisatoriske kæmpemuskler, som trodser klubbens relativt beskedne størrelse.
4. marts 2022/af Jens Trabolt

Nordiska Mästerskapet i konstflyg

Under 2023 så avser Svenska Konstflygförbundet att arrangera Nordiska Mästerskapet i konstflyg, innefattande såväl segelflyg samt motorflyg.
3. marts 2022/af Jens Trabolt

Jeg vil “bare” oppleve flyglede…

I vår sport er det trolig like mange svar på hva er flyglede, som det er piloter.. Vi er en god gjeng med «forstå-seg-påere», i alle fall her i Norge. I våre naboland møter man langt mer ydmyke piloter, som ofte utstråler mer flyglede, og ser muligheter mer enn problemer. Her har vi absolutt litt å lære, se muligheter, ikke problemene, da er jeg sikker på at flygleden også øker.
1. marts 2022/af Jens Trabolt

Jag – en Idaflieg-testpilot!

Nedslag i logbogen: August 1976 i Tyskland - Jantarn skulle testas. Polaren skulle mätas och flygegenskaperna undersökas och dokumenteras samt lite annat. Det tog tyskarna hand om. Stene och jag skulle bli ”Zacher-piloter” och testflyga några andra nya typer. Men först skulle vi utbildas! Det är ett av mina bästa segelflygminnen.
25. februar 2022/af Jens Trabolt

Klar til Wavecamp 2022 – en nordisk specialitet

Er du klar til verdens vildeste udsigt? Der er ikke længe til, at Kebne, Ottsjö og Vågå er klar med friske forsyninger af store flyveoplevelser. I modsætning til 2021, hvor flere lejre blev Corona-aflyst, er der denne gang grønt lys fra arrangørerne.
24. februar 2022/af Jens Trabolt

Att köpa flygplan – det kan väl inte vara så svårt?

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av, rapporterar Patrik Öhrström och Karin Lindgren fra Arboga FK
21. februar 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Gubb power och girl power – vi behöver båda

I en artikel nyligen beskrivs ett danskt projekt där man undersökt varför så få kvinnor segelflyger. Artikeln gav upphov till flera inlägg på Facebook. Och det är bra, det behövs diskussion, men framförallt medvetenhet och förståelse för problemets komplexitet.
14. februar 2022/af Jens Trabolt

Pimp din LS4 med Jonker-Jet

Jonkers europæiske partner, tyske M&D Flugzeugbau har efterhånden indbygget 200 styk jetmotorer i JS1 og JS3 og kan med rette anses for verdens førende på kombinationen af svævefly og jetmotor. Nu har man samlet 40 LS4-ejere som er parat til at smide cirka 30 000 euro for et hot jet-opgradering.
8. februar 2022/af Jens Trabolt

Danmark køber nordens første elektriske forbunds-svævefly

DSVU følger eksemplet fra NLF og Segelflyget og køber DG 1001 neo, men hvor de norske og svenske forbundsfly er uden motor har danskerne har valgt at sætte kryds ved den elektriske FES-turbo-option. Det er en seriøs opgradering af den danske forbundsflåde, mener NORDIC GLIDING som testede flyet sidste år.
7. februar 2022/af Jens Trabolt

Hvor er kvinderne?

Stort anlagt survey af kvindelige svæveflyveres tilstedeværelse – eller mangel på samme – afslører lighed og uligheder i svæveflyvningen. Hvorfor er der så få kvinder i svæveflyvningen? Er det nogens skyld? Hvordan kan man(d) organisere og markedsføre svæveflyvningen, så de resterende 50 % af befolkningen også kommer med?
1. februar 2022/af Jens Trabolt

Job: Har du lyst til at arbejde med svæveflyvning og uddannelse?

Dansk Svæveflyver Union søger Uddannelseskonsulent. Der søges primært en erfaren instruktør fra svæveflyverkredse eller en pilot/instruktør fra anden flyvevirksomhed som relativt hurtigt vil kunne omskoles og certificeres til at varetage uddannelse på svævefly inklusiv TMG.
31. januar 2022/af Jens Trabolt

Lajos Rotter och Nemere: Ungersk segelflygpionjär

Efter artiklar om sovjetiskt segelflyg och om östtyska Lehrmeister stannar vi kvar i östra Europa och tittar på en ungersk pionjär:  Lajos Rotter var nog en av de första till at fokusera på högfartsprestanda med sin konstruktion ”Nemere” och beskriva delfinflygning - en – för tiden – ny flygstil. Han satte världsrekord i 1936 med en målflygning på 326.5 km och drygt 3.5 tim. Alltså med en medelfart runt 90 km/h – en imponerande snittfart för denna tiden. 
27. januar 2022/af Jens Trabolt

Mylar i metermål

Svenske Göran Karlsson fra Dala-Järna har udvidet butikken og registreret nordicaviation.eu. Med 2000 artikler, hvoraf 1000 på lager, kan man regel finde, hvad man som svæveflyver har behov for. ”Ja, selv Mylar i metermål”, fortæller Göran, som altid har gang i noget nyt.
24. januar 2022/af Jens Trabolt

Mindeord: Jens Degner 1943-2022

Danske Jens Degner, ”Lange Jens”, er død efter kort tid sygdom. Han fik et langt liv i luften, både som SAS-kaptajn og med sin elskede svæveflyvning.
21. januar 2022/af Jens Trabolt

Svævefly i videnskabens tjeneste

DLR, det tyske nationale center for luftfarts- og rumforskning, har Europas største flåde af forskningsfly. Ud af de totalt 12 fly findes der også et højt instrumenteret svævefly, en Discus 2C, som nok er DLRs mindste og letteste test-fly, men er på ingen måde det mindst kapable. Det skal vi se nærmere på her.
19. januar 2022/af Jens Trabolt

Godt nyt til ejere af tunge flyvemaskiner

Sidste år testede vi Tesla 3 Long Range vs. Volkswagen ID4 i trailertest. Begge biler er fantastiske trailer-biler, men har en relativt lav begrænsning på 1000/1200 kg. Ejer man en Arcus eller andet tungt fly, skal man vælge noget andet. Vi har derfor testet en af de nyeste elbiler: Hyundai Ioniq 5 og Volvo XC 40 Recharge som kan køre med selv de tungeste 20 meter- og åbenklasse-fly. Men tænk over kørekortet!
18. januar 2022/af Jens Trabolt

Jagten på det første svævefly

Christina Solberg fra Aarhus Svæveflyveklub har fået ny flyvemaskine, en LS1-f. Her er hendes historie.
12. januar 2022/af Jens Trabolt