Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Diamanterna uteblev dock för oss den gången då vi saknade syrgasanläggningar…. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden. …allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022

Text: Bernt Hall / Fotos: Bernt Hall, Jan Rehn, Niclas Wennström, Peder Sandström och Ottsjö Fjällflygläger

Forfatteren; En ”Robban” dvs selfie a la Robert Danewid av Bernt Hall på några tusen meter och med syrgas via Mountain High regulatorn till näskanylen.

Link to automatic translation

En tanke som smugit sig in i bakhuvudet så här på ålderns höst är:

“Hur är det nu i Ottsjö och på lägret som bestått i över 60 år?”

Råkade nämna det till Hasse ”Klipparn” Larsson under en flyghelg med SVS veteransegelflygplan på Ålleberg i somras. Hasse, född i Skövde, men sedan många år i Uppsala, och även SVS-medlem tillika Zugvogelägare. Tänkte inte mer på detta men i december någon gång ringde så Hasse, han tillhörde även Skövdegänget som var där -75 och frågade om jag ville hänga med Uppsalagänget till Ottsjö i mars eftersom en vakans uppstått!

Som pensionär förfogar man som bekant över sin tid , ja, ja, ibland i alla fall så det blev ett okej. Fick låna klubbens LS 4 då min egen Nimbus är lite stor och otymplig på snö och is. Klubbkompisen och certeleven Hans Rolandson med fru hängde på av ren nyfikenhet.

I väntan på start med Ottfjället i bakgunden. Fjällflyg är en väldigt social företeelse där man möter nya och gamla kamrater på isen i en avslappnad atmosfär.

Wow!!!

Första flygveckan var det våg alla (!!!) dagar, några var riktigt bra och några hyfsade! Ett stabilt högtryck i söder styrde vädret med ganska kalla nätter och varma dagar hela veckan. Det senare påverkade isen en del men bortsett från första dagen då den då enda bogsermaskinen ”gick ner sig” i en ishåla och det bara blev en start (till drygt 5000 m av Hans Larsson och Niclas Wennström i Duon) flögs det sedan obehindrat alla dagar efter isfix, se nedan.

Henric och Sven-Åke Roos Super Cub på skidor var suverän som bogserare.

Dusty, barnens favorit från Dala-Järna.

Stort tack också till Henric och Sven-Åke Roos vars Super Cub på skidor med integrerade hjul kom på måndagen och sedan funkade perfekt tillsammans med Dala-Järnas Pawnee ”Dusty”, barnens favorit från Disneyfilmen.

Fantastisk lenticularis över Ottsjöns norra strand.

Snöbyar och moln som drar igen får man se upp med i fjällen. Vi var ganska befriade från sådant det här året men en och annan snöby letade sig förbi.

Men vinden pustade på mer eller mindre alla dagar under en oftast klarblå himmel, ibland kryddad med härliga lentis. Endast vid några få tillfällen stördes vi av någon snöby som passerade.

Ottsjö har våg i de flesta vindriktningar men bäst och vanligast är från väst över syd till sydost. Idag har vi förnämliga digitala prognosmetoder för vågbildning i form av Stefan Lövgrens Skyltdirekt-RASP särskilt preparerad för Ottsjö (och Vågå under deras läger) samt Matthew Scutters SkySight.

I dessa får man en fin uppfattning över var vågorna är vid en viss tidpunkt beroende på vindriktning, skiktning och höjdvindar. Sedan finns ju Pall Einarsson med som metman på briefing och tolkar allt så det blir begripligt utifrån många års erfarenhet.

Briefing

Minns att 1975 åkte alla mest jojo upp och ner i vågen bakom Ottfjället med den materiel och kunskap man hade då. Numera med mycket bättre grejor att flyga med har man börjat tänja ut området man flyger i och Ottfjället är inte den enda våggeneratorn man använder idag. Adnan Haziagovic gjorde till och med en registrerad sträcka i RST från Ottsjö och undertecknad fick några i OLC när jag utforskade närområdet lite mer. Det finns betydligt mer potential för sträckflygning i våg även i Ottsjö!

Härliga vyer över den svenska fjällvärlden, här Ånnsjön med Bunnerfällen från 3500 m.

Koppla på under 500 m – be happy, don’t worry!

En välkänd och unik egenhet i Ottsjö är vid syd/sydvästvind då rotorns stigsida börjar vid norra sjökanten på i princip 0-höjd alldeles väster om startplatsen. Här kan man koppla lågt, riktigt lågt. Lägsta godkända guldhöjden någonsin i Ottsjö hade en topphöjd (!!) på 3100 m QFE!

Men de flesta hängde ändå i till ca 500 m för säkerhets skull trots att variometrarna var på max under den korta bogseringen. Gynnsamt för plånboken, sorry, menade swishkontot! Efter urkoppling rikta upp mot söder och efter några få slag i åttor så är man uppe i vågen. Sanslöst! Skulle det inte funka har man en hel sjö att landa på. Don’t worry be happy. Vid andra vindriktningar t.ex väst då Vallbovågen står får man räkna med att dra högre.

Flygplats i ständig förändring

Issituationen är ett spännande kapitel och aldrig lika från år till år. I år var istjockleken mer än tillräcklig 40-60 cm. Men olika perioder av minusgrader, plusgrader, regn och snö under höst och vinter respektive år gör sammansättningen av isens övre lager mer eller mindre gynnsam för plogning och våra aktiviteter.




Stämningsbild från uppställningsplatsen. Isdobbar på skorna är ett måste.

Man har sedan länge haft ett väl fungerande system med två parallella banor 09/27 som plogas. På moderna segelflygplan sätter man inte på skidor av förklarliga skäl som man gjorde i början. Man startar från mitten av banorna mot rådande vindriktning och landar och stannar bakom innan mittpunkten – är det tänkt. Det blev så oftast men inte alltid… Dessutom plogas två kortare banor 18/36 som används företrädesvis vid starkare sydvind.

Stämningsbild från väntande DuoDiscus på taxibanan med Ottfjället i bakgrunden.

Men i år strulade det lite. Den gamle plogaren med många års erfarenhet hade lagt av. Den tillträdande fick inte riktigt till det med placering och utförande av banorna. Endast en bana i respektive riktning blev plogad denna gången. Egentligen räcker det eftersom antalet deltagande flygplan minskat med åren. Vädret med flera plusgrader på dagarna men med som tur var minus på nätterna gav därför vissa utmaningar alldeles i början. Efter att man hyrde in en pistmaskin från skidanläggningen Trillevallen nästgårds då blev banorna mycket bättre och jämnare. Men isdobbar på skorna är ett måste!!!

Syrgassläden på skidor är praktisk. Tyvärr fanns bara AGA-adaptrar. Tips att fixa tum och mm adaptrar till nästa år.

Flygledartornet på isen kräver varma kläder….

Diamonds, diamonds…

Minst fyra piloter fick ”förstagångsdiamanter”. Allt från veteranen Ola Öbom (76) Stockholms SFK som började flyga på 60-talet till Niclas Wennström (37) från Uppsala FK som är tämligen ny i gamet (se ruta bredvid) och började flyga 2019.

Förstagångsdiamant till Ola Öbom

Dom båda kom till över 6000 m. Tor Widman, Uppsala har också försökt att erövra den sista diamanten under flera år och på olika platser men fixade det nu även om det var med minsta möjliga marginal 5033 m. Bästa höjdvinsten fick Rogier Woltjer också han från Uppsala med 5940 m. Syrgassläden för påfyllning kom således väl till pass under veckan även om MH-systemen som används idag i flygplanen bara ger så mycket som behövs. Grattis till alla!

Min diamantflygning: Niclas Wennström

Det var en spännande, flygtät vecka i Ottsjö men nu var den slut. Jag skulle med tåget hem efter lunchen idag, men så kul som veckan varit så kunde man inte missa en sista chans upp. Jag fick den chansen, och bogserade upp mot Middagsvalen, fick kontakt och kopplade. Det blåste ordentligt. Jag blev lite paff när jag tittade ner på träden som inte flyttade sig under mig! Det måste blåst i 110km/h för det var så fort jag flög, tänkte jag.

Stiget fortsatte upp till FL195 och då insåg jag att vi nog måste öppna uppåt. När jag kom upp till 6450m över havet tyckte jag att det fick räcka. Då började tecken på syrebrist visa sig trots att syrgasen var påslagen och fungerande.

Ner till 2000möh och hämta andan, glida ut höjden bort till Duved, sedan tillbaka på några hundra meter på lovartsidan över Trillevallen innan landning på isen. Andra ville ju prova på lyckan och jag skulle trots allt hem med tåget en knapp tre kvart senare. Ett härligt slut på en fantastisk vecka med så många fina människor. Kan varmt rekommendera!

Nu j-r måste vi ner….

Många, inklusive undertecknad, fick fina flygningar över en underbar fjällnatur. Totalt gjordes 211 starter och 168 timmar de båda veckorna. 40 flygare deltog totalt med 10 flygplan första veckan och sex den andra. Alla kategorier fanns på plats, till exempel certeleven Hans Rolandsson som verkligen fick träna bogsering i rotorn med instruktör. Ivana Paksi från Uppsala var uppe flera gånger på 4-5000 m i DK efter bara tre års segelflygande vilket även maken Tomislav lyckades med. Tur för familjefriden?

Ivana Paksi och Lars-Erik Hansson i baksits på ASK:n. 4000 m kom dom till.

Två nöjda Sollefteåflygare, Jonas Mähler och Axel Dahlmark.

On top of the world! Ett privilegium att få uppleva live!

Visste du att det finns segelflyg i Sollefteå? Jodå ett gött gäng var där med klubbens ASK 21 och fick fina flygningar. Fast en gång hade dom bråttom ned. På radion hördes när dom låg överst i nedflygningssektorn med flera flygplan under sig på väg in att landa– Skynda er och landa, och efter en stund, – nä nu j-r (svordom) måste vi ner….flytta på er!!! Som bekant ökar trycket i blåsan när det omgivande trycket runt omkring minskar då man kommit upp en bit. Även kylan driver på behovet! Flygledaren i ”tornet” hade fullt upp ibland med starter och landningar.

Ottsjö har också internationella inslag, Burkhardt Koblitz är en trevlig tysk med erfarenhet från Alperna men som ändå ofta kommer till Ottsjö med sin DuoDiscus och kompis Klaus Röder från Östra Sörmland. Två glada danskar Erik Schultz och Rasmus Heide från Nordsjällands Flygklubb kom med en gammal hederlig Twin Astir på en öppen vagn och fick fina flygningar. Inget är omöjligt om man bara vill!

Det skall va gött att leva! Vad kan man mer begära, +6 på isen och lenticularis på himlen

Ottsjö är inte bara segelflyg

Andra veckan skedde en övergång alldeles på slutet till sämre väder och lägret avbröts redan på torsdagen på grund av väntad storm och snö. För undertecknad som var där första veckan uteblev de riktigt höga höjderna för mig denna gången men att glida omkring på 3-4000 m i mars över en fantastisk fjällterräng i Skövdes fina LS 4 var härligt. 13h på tre starter blev det. En bra början på segelflygåret! En hel dag hade undertecknad liksom många andra avsatt till utförsåkning i finfina backar (11 liftar) i Trillevallen bara 10 min bort med bil. Vill man ha mer är det bara 1h till Åre och Duved. En dag ägnades också helt åt längdåkning, man är ju i fjällen, och det finns många fina preparerade spår både i Ottsjö och inte minst i närbelägna skidmetropolen för längdåkning, Vålådalen. Kompisarnas flygningar följdes i skidspåret via OGN som hade bra täckning.

allt har blivit mycket bättre

Från starten 1961 har otaliga flygare fått fina minnen och höjdvinster i Ottsjö som ligger 20 km söder Åre fågelvägen. Precis som övriga fjälläger och för segelflyget generellt nåddes en kulmen runt 8o-talets mitt med runt 150-200 deltagande piloter och 25-30 flygplan varje år. Men fortfarande kommer en del ”stamklubbar” och en del andra fyller på då och då. 10 segelflygplan fanns på plats år 2022, huvuddelen tvåsitsare. En bit att åka är det, ca 600 km från Stockholmsområdet eller 750 km från Göteborgsområdet. Går att köra på en dag. Vägarna är fina! Från avtagsvägen i Undersåker till Ottsjö ca 30 km var vägen 1975 en smal mycket hålig grusväg som gav bilarna och flygplanen på de öppna transportvagnarna en hel del stryk. Idag finns en kanonfin asfalterad väg ända fram till Ottsjö. Se dock upp för renar, älgar och annat vilt. Invånarantalet av permanentboende ökar i byn där det mesta krestsar kring ”Lena i Bua” (Lena Naleppa i ICA-butiken) som har stenkoll på allt och alla. Hon fick för övrigt Ottsjökannan i år för betydande insatser för lägret under många år.

Bild från Utdelningen av Ottsjökannan till Lena Naleppa i ”Ottsjöbua”

Planer finns till och med att åter öppna en förskola (Reportage i riks-TV) i byn samtidigt som antalet fritidshus formligen exploderat. .En reflektion blir ju att allt blivit mycket bättre på Ottsjölägret sedan -75, vägar, bilar, kunnande och flygplan för att inte tala om GPS och mobiler. Det enda som nog var lika bra då som nu var den sociala gemenskapen och kamratskapet.

Lägerledningen var alltid på gott humör som synes. Här förstärkt med en av de ursprungliga initiativtagarna till Ottsjölägret på 60-talet Lennart ”Z” Zetterström nummer ett från vänster. Sedan följer metman Pall Einarsson och därefter kassör, journaluppföljare och allt-i-allo Jan Rehn ochtill sist organisatör och bogserförare Thomas Brandt. Lars-Erik Hansson ingår också.

Stort tack också till Ottsjölägrets rutinerade ledning med Janne Rehn, Thomas Brandt, Pall Einarsson och Lars-Erik Hansson i spetsen. Den senare har dessutom gjort ett fantastiskt bra kompendium för vågsegelflygning i Ottsjö som varmt rekommenderas även till andra vinter/höstläger. Till exempel hur man binder fast kärrorna på isen, se bilder. Lars-Erik höll även kurser för Uppsalaklubbens deltagare via TEAMS. Kan nog övertalas att även hålla för andra….

Hans Larsson borrar förankringshål med LE Hansson övervakar processen. Viktigt att få fast flygplan och vagnar på natten när rotorn kan slå ner i isen eller snöstormen kommer. Den bästa metoden är att med ett isborr, gärna motordrivet, som här borra ut ett V helst så vattnet tränger upp underifrån. Sedan dra igenom ett rep som man fäster spännband i. En kylig upplevelse att sticka ner armen till armhålan och dra igenom repet kan författaren intyga. När repet frusit fast finns det inget som drar loss det.

Fastfruset rep enligt bild 1 att spänna fast vingar, kropp eller vagnar i.

En annan metod är att använda isskruv som bergsklättrare använder. Dyrare (ca 500 kr/styck) och inte riktigt lika säkert, speciellt vid plustemperaturer.

Så skall det se ut. 6000 m – Here we come!

Ottsjö levererar!

På lördagens morgon när vi kopplade på vagnen för att åka 730 km hem stod det lenticularis överallt på himlen och kompisarna var senare under dagen uppe på över 6000 m. Givetvis den bästa dagen detta året! Good for them! Intresserad att hänga med nästa år, håll span på – ottsjowavecamp.se

Flere wavecamp-artikler

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Bag kulisserne

Vågå Wavecamp starter lørdag. I tiden op til eventet har der været gang i et omfattende forarbejde bag kulisserne. Dette har involveret Seilflyseksjonen og en række lokale frivillige piloter sammen med arrangøren Drammen FK.
9. marts 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.
22. november 2022/af Jens Trabolt

Lentic-galore i Norge

Bjorli wavecamp rockar fett med fantastiskt höstväder. Naturupplevelsen att flyga i Norge är enorm vare sig det är på hanget, i termiken eller vågen. Den lenticularisoptik vi upplevde i Bjorli på måndagen och tisdagen var spektakulär! Den lycka man såg i piloternas ansikten på kvällen går inte att beskriva! Men det är ingen lek för oerfarna.
10. oktober 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden.
…allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022
11. april 2022/af Jens Trabolt

Vågå i mega-comeback

Det er 3 år siden, at der sidst har været en normal wavecamp på Vågå-isen. 2021 blev skrevet på Corona-tabskontoen og 2020 blev forkortet med 2 dage af samme årsag. Så det var fuldt fortjent, at de gode kræfter i både NLF/Seilflyseksjonen og arrangøren Drammen Flyklubb kunne score en klokkeren fuldtræffer på den netop afsluttede 2022 Wavecamp.
15. marts 2022/af Jens Trabolt

Klar til Wavecamp 2022 – en nordisk specialitet

Er du klar til verdens vildeste udsigt? Der er ikke længe til, at Kebne, Ottsjö og Vågå er klar med friske forsyninger af store flyveoplevelser. I modsætning til 2021, hvor flere lejre blev Corona-aflyst, er der denne gang grønt lys fra arrangørerne.
24. februar 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Fjällflygläger är redo för 2022

Sedan 1961 har Ottsjö levererat 1109 Guld-C och över 19 000 flygtimmar. Vissa år har varit riktigt bra och toppas av 1986 då Per Fornander var uppe på strax över 10.000 meter. Ett svenskt rekord som fortfarande gäller när detta skrivs. I mars 2022 är det dags igen
16. november 2021/af Jens Trabolt

Hede: Ny nordisk wave-camp-destination

Vi kender Vågå, Ottsjö og Kebne Wave Camp. Men Hede Wave Camp? Arboga FKs Lars Jauring rapporterer fra en ny nordisk destination; Hede Wave Camp 2020
6. januar 2021/af Jens Trabolt

Hypoxi, den lydløse dræber

Hypoxi er ikke bare et tema som er isoleret til wave-camp-piloterne. Det kan sætte ind i selv moderate højder.
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Barbeque on ice

Der regnede ikke med diamant-højder ned fra himlen på årets Vågå Wavecamp, men hvad gør det, når man har fast is under støvlerne, høj sol og masser af grillpølser?
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Kulde i svæveflyvning

Efter en lang vinter uden flyvning er det tid til wavecamps i Norge og Sverige. Flyvning i uopvarmede svævefly i stor højde er dog en perfekt recept på alvorlig nedkøling og hypotermi. Perlan Projektets flyvelæge Daniel Johnson gennemgår her de vigtigste symptomer, faresignaler og hvad man selv kan gøre for at holde sig indenfor grænserne for sikker flyvning.
25. februar 2019/af Jens Trabolt

Verdens vildeste wavecamp

Airbus Perlan 2-flyet har slået højdeverdensrekorden for svævefly, og det markerer en enorm præstation af en gruppe af frivillige. Men flyvning i ekstreme højder er ikke uden risiko.
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Svedanor Fjellflyging på Vågå 2018

Vågå Wavecamp 2018: Har man bare den mindste smule romantik i blodet er det umuligt at modstå kombinationen af is, fjeld og svævefly. 2018-versionen af Vågå var træfsikker
22. april 2018/af Jens Trabolt

Når isen kalder

”Giv mig vinter og hunde, så må I for mig beholde alt andet for jer selv”, konkluderede polarforskeren Knud Rasmussen for 100 år siden. Men vinteren kalder endnu på Vågå Wavecamp, Ottsjö Fjällflygläger og Kebnekaise Wavecamp.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Tanker rundt seilflyging og bruk av oksygen

Resultater fra prøving av Mountain High (MH) O2-system i lavtrykkskammer.
8. februar 2017/af Jens Trabolt

Havarirapport: IMC førte til totalhavari

Den svenske havarikommission har nu offentliggjort deres rapport efter ulykken med en Grob 103 Twin Astir i nærheden af Kebnekaise sidste år. Segelflyget har samarbejdet med havarikommissionen i analysefasen og har vedtaget initiativer som vedrører uddannelse og passagerbriefing.
23. juni 2015/af Jens Trabolt

Friskluftsforgiftning på første klasse

Bølgeflyvnings-lejren på den frosne sø ved foden af mægtige Kebnekaise-fjeldmassiv er verdens nordligste. De piloter som trodser vejr, kulde og distance belønnes med flyvning og naturoplevelser i absolut særklasse. NORDIC GLIDING har besøgt lejren ved Pirttivuopio.
23. maj 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Og så til sommervejret…

Uvejr, ekstremnedbør og vind har givet piloter og arrangører af mesterskaber i Europa en hård omgang.
9. august 2023/af Jens Trabolt

13 år i svæveflyvningens tjeneste

Efter 13 år som generalsekretær stopper Lars Agesen Pagh i DSvU. Han fik aldrig svæveflyvecertifikat, men hjertet tilhører alligevel sporten. På jorden har han i jobbet fightet for at sætte de mest optimale rammer for sporten og piloterne i Danmark. Men nu kæmper han sin egen private kamp mod alvorlig sygdom.
4. august 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Jobopslag: Vil du være ny Generalsekretær i DSvU?

Som generalsekretær skal du være leder af vores unionskontor på Arnborg og sikre godt samspil med svæveflyveklubberne, fagudvalg, idrætsforbund, offentlige myndigheder og den politiske del af organisationen. Du vil også i nogen grad blive involveret i ledelse af Svæveflyvecenter Arnborg, skriver DSvU i dette jobopslag.
27. juli 2023/af Jens Trabolt

Outsider-VM i Spanien

Que? Trods fantastisk terræn og exceptionelt kraftig termik er Spanien stort set ukendt som svæveflyve-nation. Det forhindrede dog ikke en gruppe lokale entusiaster i at afholde kvindernes 12. verdensmesterskab i Soria.
26. juli 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Varför har amerikanska segelflygplan så dåliga prestanda?

I Europa är ASK 21 ett vanligt skolflygplan, kanske det vanligaste. ASK 21 har ett glidtal på 34. Många i Sverige menar att det är alldeles för dåligt för ett skolflygplan. I USA är Schweizer 2-33 det vanligaste skolflygplanet. Den har ett glidtal på 22. Varför har amerikanska segelflygplan överlag så dåliga prestanda? Kan inte jänkarna bättre?
30. juni 2023/af Jens Trabolt

”Det stærkeste junior-team i årevis”

Junior-EM er lige om hjørnet på Svæveflyvecenter Arnborg. Sverige og Danmark stiller op med en stærk nordisk repræsentation, og specielt for Danmark skal det blive interessant at se om en eventuel hjemmebanefordel viser sig i resultaterne. ”Vi har det stærkeste Junior-team i årevis”, lyder det fra den danske Team Captain Emil Dalboe forud for Junior EM.
29. juni 2023/af Jens Trabolt

JS3 RES-typecertifikat: ”Vi skålede i kold Cola”

Jonker har nu endelig efter års forsinkelse har fået sit typecertifikat til den elektrisk selvstartende JS3 RES. Nu kan de i alt 11 nordiske piloter, som har bestilt dette fly, se lyset for enden af den meget lange tunnel.
26. juni 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Hold øje med FLARM-systemets funktion.

En simpel test afslører, at ikke alle FLARM-systemer fungerer optimalt. Elektroniktekniker Oluf Mauritsen fra Skrydstrup Svæveflyveklub har gennemgået flere forskellige installationer og giver her tips til hvordan man selv udfører en enkel test af systemets ydeevne.
Det kan være en god investering i øget flyvesikkerhed.
20. juni 2023/af Jens Trabolt

En juni-drøm: 565 km ø-hop på udebane i Danmark

Præcise prognoser, gode fly og ”lidt” erfaring gav 4 Herning-piloter en yderst spændende flyvning med krydsning af store vandområder d. 3. juni 2023.
19. juni 2023/af Jens Trabolt

Långt före sin tid – SZD 8 Jaskolka – ikonisk pärla från 50-talet

Jaskolkan (Svalan) var först med många delar vi idag tar för självklara och en viktig del i ett paradigmskifte för vad som ansågs vara viktiga parametrar i ett modernare segelflyg. NG:s Bernt Hall har flugit det polska segelflygplanet med karisma och ”racing vibbar” - 50-talets Jonker JS3?
14. juni 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Valdres Flyklubb leverede endnu et knald-NM.

Valdres Flyklubb og Seilflyseksjonen leverede enorm flyveplads, fantastisk terræn, 7 flyvedage ud af 7 mulige og super-organisering til årets NM på Fagernes fra 3-10 juni.
12. juni 2023/af Jens Trabolt

Havarirapport: For mange chancer?

Hvorfor valgte en erfaren norsk pilot under en konkurrence i en ASH 31 Mi at reducere sine marginer så ekstremt, at resultatet blev et fatalt havari? Måske fordi han havde gjort det før med succes?
Statens Havarikommission i Norge har her 4 år efter havariet i går offentliggjort rapporten på LN-GOM, og det er læsning som særligt vedrører alle piloters forhold til risiko-håndtering og personlige minima.
8. juni 2023/af Jens Trabolt

Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.
6. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.
18. maj 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.
16. maj 2023/af Jens Trabolt

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.
12. maj 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.
11. maj 2023/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
10. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt

Aero 2023: Med svæveflyvning!

De store producenter af svævefly valgte at blive hjemme fra årets Aero-messe fra 17-20 april. Årsagen var for mange messens sene placering på sæsonen, og de høje omkostninger forbundet med at deltage. Men tog man ja-hatten på, var der masser af svæveflyvning, hvis man kiggede ordentligt efter.
2. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Scandinavian Women Meet

Jag har med hjälp av några andra kvinnor startat ett kvinnoprojekt där meningen är att vi ska samlas och bygga gemenskap, prata om våra erfarenheter, bli ännu bättre på att segelflyga, tävla och lära av varandra. Vårt första projekt är att sista veckan i augusti arrangera ett Scandinavian Women Meet på Ålleberg 27 augusti – 2 september. Vi skickar inbjudan till alla segelflygande kvinnor i Danmark, Norge och Sverige, rapporterar Trulsa Cronander.
11. april 2023/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret”

Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret. En ubesmittet, jomfruelig start hvor alle gamle dårlige vaner kan kastes overbord og nye ambitioner kan hæve flyveglæden til ufattelige højder. Ja, I princippet ihvertfald…
5. april 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt

Svævefly – investering, dyr hobby eller billig flyvning?

Det koster at flyve. Men om det er dyrt eller billigt at eje sit eget fly, kommer nok mest an på synsvinklen. Prisstigninger på fly er dog et faktum her i 2023 – men hvilke faktorer driver priserne nu og i fremtiden?
28. marts 2023/af Jens Trabolt

IGC og OSTIV vil have højere sikkerhed til konkurrencer

Det er ikke noget kønt syn, når man tager et vue ned over listen over ulykker og near-misses til de seneste års store internationale mesterskaber.
Nu har den internationale svæveflyvekommission, IGC og svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, OSTIV, taget initiativ til at analysere risikomomenter, deres alvorlighed og frekvens. Resultatet skal over tid munde ud i håndgribelige forbedringer i flyvesikkerheden.
23. marts 2023/af Jens Trabolt