Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Diamanterna uteblev dock för oss den gången då vi saknade syrgasanläggningar…. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden. …allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022

Text: Bernt Hall / Fotos: Bernt Hall, Jan Rehn, Niclas Wennström, Peder Sandström och Ottsjö Fjällflygläger

Forfatteren; En ”Robban” dvs selfie a la Robert Danewid av Bernt Hall på några tusen meter och med syrgas via Mountain High regulatorn till näskanylen.

Link to automatic translation

En tanke som smugit sig in i bakhuvudet så här på ålderns höst är:

“Hur är det nu i Ottsjö och på lägret som bestått i över 60 år?”

Råkade nämna det till Hasse ”Klipparn” Larsson under en flyghelg med SVS veteransegelflygplan på Ålleberg i somras. Hasse, född i Skövde, men sedan många år i Uppsala, och även SVS-medlem tillika Zugvogelägare. Tänkte inte mer på detta men i december någon gång ringde så Hasse, han tillhörde även Skövdegänget som var där -75 och frågade om jag ville hänga med Uppsalagänget till Ottsjö i mars eftersom en vakans uppstått!

Som pensionär förfogar man som bekant över sin tid , ja, ja, ibland i alla fall så det blev ett okej. Fick låna klubbens LS 4 då min egen Nimbus är lite stor och otymplig på snö och is. Klubbkompisen och certeleven Hans Rolandson med fru hängde på av ren nyfikenhet.

I väntan på start med Ottfjället i bakgunden. Fjällflyg är en väldigt social företeelse där man möter nya och gamla kamrater på isen i en avslappnad atmosfär.

Wow!!!

Första flygveckan var det våg alla (!!!) dagar, några var riktigt bra och några hyfsade! Ett stabilt högtryck i söder styrde vädret med ganska kalla nätter och varma dagar hela veckan. Det senare påverkade isen en del men bortsett från första dagen då den då enda bogsermaskinen ”gick ner sig” i en ishåla och det bara blev en start (till drygt 5000 m av Hans Larsson och Niclas Wennström i Duon) flögs det sedan obehindrat alla dagar efter isfix, se nedan.

Henric och Sven-Åke Roos Super Cub på skidor var suverän som bogserare.

Dusty, barnens favorit från Dala-Järna.

Stort tack också till Henric och Sven-Åke Roos vars Super Cub på skidor med integrerade hjul kom på måndagen och sedan funkade perfekt tillsammans med Dala-Järnas Pawnee ”Dusty”, barnens favorit från Disneyfilmen.

Fantastisk lenticularis över Ottsjöns norra strand.

Snöbyar och moln som drar igen får man se upp med i fjällen. Vi var ganska befriade från sådant det här året men en och annan snöby letade sig förbi.

Men vinden pustade på mer eller mindre alla dagar under en oftast klarblå himmel, ibland kryddad med härliga lentis. Endast vid några få tillfällen stördes vi av någon snöby som passerade.

Ottsjö har våg i de flesta vindriktningar men bäst och vanligast är från väst över syd till sydost. Idag har vi förnämliga digitala prognosmetoder för vågbildning i form av Stefan Lövgrens Skyltdirekt-RASP särskilt preparerad för Ottsjö (och Vågå under deras läger) samt Matthew Scutters SkySight.

I dessa får man en fin uppfattning över var vågorna är vid en viss tidpunkt beroende på vindriktning, skiktning och höjdvindar. Sedan finns ju Pall Einarsson med som metman på briefing och tolkar allt så det blir begripligt utifrån många års erfarenhet.

Briefing

Minns att 1975 åkte alla mest jojo upp och ner i vågen bakom Ottfjället med den materiel och kunskap man hade då. Numera med mycket bättre grejor att flyga med har man börjat tänja ut området man flyger i och Ottfjället är inte den enda våggeneratorn man använder idag. Adnan Haziagovic gjorde till och med en registrerad sträcka i RST från Ottsjö och undertecknad fick några i OLC när jag utforskade närområdet lite mer. Det finns betydligt mer potential för sträckflygning i våg även i Ottsjö!

Härliga vyer över den svenska fjällvärlden, här Ånnsjön med Bunnerfällen från 3500 m.

Koppla på under 500 m – be happy, don’t worry!

En välkänd och unik egenhet i Ottsjö är vid syd/sydvästvind då rotorns stigsida börjar vid norra sjökanten på i princip 0-höjd alldeles väster om startplatsen. Här kan man koppla lågt, riktigt lågt. Lägsta godkända guldhöjden någonsin i Ottsjö hade en topphöjd (!!) på 3100 m QFE!

Men de flesta hängde ändå i till ca 500 m för säkerhets skull trots att variometrarna var på max under den korta bogseringen. Gynnsamt för plånboken, sorry, menade swishkontot! Efter urkoppling rikta upp mot söder och efter några få slag i åttor så är man uppe i vågen. Sanslöst! Skulle det inte funka har man en hel sjö att landa på. Don’t worry be happy. Vid andra vindriktningar t.ex väst då Vallbovågen står får man räkna med att dra högre.

Flygplats i ständig förändring

Issituationen är ett spännande kapitel och aldrig lika från år till år. I år var istjockleken mer än tillräcklig 40-60 cm. Men olika perioder av minusgrader, plusgrader, regn och snö under höst och vinter respektive år gör sammansättningen av isens övre lager mer eller mindre gynnsam för plogning och våra aktiviteter.
Stämningsbild från uppställningsplatsen. Isdobbar på skorna är ett måste.

Man har sedan länge haft ett väl fungerande system med två parallella banor 09/27 som plogas. På moderna segelflygplan sätter man inte på skidor av förklarliga skäl som man gjorde i början. Man startar från mitten av banorna mot rådande vindriktning och landar och stannar bakom innan mittpunkten – är det tänkt. Det blev så oftast men inte alltid… Dessutom plogas två kortare banor 18/36 som används företrädesvis vid starkare sydvind.

Stämningsbild från väntande DuoDiscus på taxibanan med Ottfjället i bakgrunden.

Men i år strulade det lite. Den gamle plogaren med många års erfarenhet hade lagt av. Den tillträdande fick inte riktigt till det med placering och utförande av banorna. Endast en bana i respektive riktning blev plogad denna gången. Egentligen räcker det eftersom antalet deltagande flygplan minskat med åren. Vädret med flera plusgrader på dagarna men med som tur var minus på nätterna gav därför vissa utmaningar alldeles i början. Efter att man hyrde in en pistmaskin från skidanläggningen Trillevallen nästgårds då blev banorna mycket bättre och jämnare. Men isdobbar på skorna är ett måste!!!

Syrgassläden på skidor är praktisk. Tyvärr fanns bara AGA-adaptrar. Tips att fixa tum och mm adaptrar till nästa år.

Flygledartornet på isen kräver varma kläder….

Diamonds, diamonds…

Minst fyra piloter fick ”förstagångsdiamanter”. Allt från veteranen Ola Öbom (76) Stockholms SFK som började flyga på 60-talet till Niclas Wennström (37) från Uppsala FK som är tämligen ny i gamet (se ruta bredvid) och började flyga 2019.

Förstagångsdiamant till Ola Öbom

Dom båda kom till över 6000 m. Tor Widman, Uppsala har också försökt att erövra den sista diamanten under flera år och på olika platser men fixade det nu även om det var med minsta möjliga marginal 5033 m. Bästa höjdvinsten fick Rogier Woltjer också han från Uppsala med 5940 m. Syrgassläden för påfyllning kom således väl till pass under veckan även om MH-systemen som används idag i flygplanen bara ger så mycket som behövs. Grattis till alla!

Min diamantflygning: Niclas Wennström

Det var en spännande, flygtät vecka i Ottsjö men nu var den slut. Jag skulle med tåget hem efter lunchen idag, men så kul som veckan varit så kunde man inte missa en sista chans upp. Jag fick den chansen, och bogserade upp mot Middagsvalen, fick kontakt och kopplade. Det blåste ordentligt. Jag blev lite paff när jag tittade ner på träden som inte flyttade sig under mig! Det måste blåst i 110km/h för det var så fort jag flög, tänkte jag.

Stiget fortsatte upp till FL195 och då insåg jag att vi nog måste öppna uppåt. När jag kom upp till 6450m över havet tyckte jag att det fick räcka. Då började tecken på syrebrist visa sig trots att syrgasen var påslagen och fungerande.

Ner till 2000möh och hämta andan, glida ut höjden bort till Duved, sedan tillbaka på några hundra meter på lovartsidan över Trillevallen innan landning på isen. Andra ville ju prova på lyckan och jag skulle trots allt hem med tåget en knapp tre kvart senare. Ett härligt slut på en fantastisk vecka med så många fina människor. Kan varmt rekommendera!

Nu j-r måste vi ner….

Många, inklusive undertecknad, fick fina flygningar över en underbar fjällnatur. Totalt gjordes 211 starter och 168 timmar de båda veckorna. 40 flygare deltog totalt med 10 flygplan första veckan och sex den andra. Alla kategorier fanns på plats, till exempel certeleven Hans Rolandsson som verkligen fick träna bogsering i rotorn med instruktör. Ivana Paksi från Uppsala var uppe flera gånger på 4-5000 m i DK efter bara tre års segelflygande vilket även maken Tomislav lyckades med. Tur för familjefriden?

Ivana Paksi och Lars-Erik Hansson i baksits på ASK:n. 4000 m kom dom till.

Två nöjda Sollefteåflygare, Jonas Mähler och Axel Dahlmark.

On top of the world! Ett privilegium att få uppleva live!

Visste du att det finns segelflyg i Sollefteå? Jodå ett gött gäng var där med klubbens ASK 21 och fick fina flygningar. Fast en gång hade dom bråttom ned. På radion hördes när dom låg överst i nedflygningssektorn med flera flygplan under sig på väg in att landa– Skynda er och landa, och efter en stund, – nä nu j-r (svordom) måste vi ner….flytta på er!!! Som bekant ökar trycket i blåsan när det omgivande trycket runt omkring minskar då man kommit upp en bit. Även kylan driver på behovet! Flygledaren i ”tornet” hade fullt upp ibland med starter och landningar.

Ottsjö har också internationella inslag, Burkhardt Koblitz är en trevlig tysk med erfarenhet från Alperna men som ändå ofta kommer till Ottsjö med sin DuoDiscus och kompis Klaus Röder från Östra Sörmland. Två glada danskar Erik Schultz och Rasmus Heide från Nordsjällands Flygklubb kom med en gammal hederlig Twin Astir på en öppen vagn och fick fina flygningar. Inget är omöjligt om man bara vill!

Det skall va gött att leva! Vad kan man mer begära, +6 på isen och lenticularis på himlen

Ottsjö är inte bara segelflyg

Andra veckan skedde en övergång alldeles på slutet till sämre väder och lägret avbröts redan på torsdagen på grund av väntad storm och snö. För undertecknad som var där första veckan uteblev de riktigt höga höjderna för mig denna gången men att glida omkring på 3-4000 m i mars över en fantastisk fjällterräng i Skövdes fina LS 4 var härligt. 13h på tre starter blev det. En bra början på segelflygåret! En hel dag hade undertecknad liksom många andra avsatt till utförsåkning i finfina backar (11 liftar) i Trillevallen bara 10 min bort med bil. Vill man ha mer är det bara 1h till Åre och Duved. En dag ägnades också helt åt längdåkning, man är ju i fjällen, och det finns många fina preparerade spår både i Ottsjö och inte minst i närbelägna skidmetropolen för längdåkning, Vålådalen. Kompisarnas flygningar följdes i skidspåret via OGN som hade bra täckning.

allt har blivit mycket bättre

Från starten 1961 har otaliga flygare fått fina minnen och höjdvinster i Ottsjö som ligger 20 km söder Åre fågelvägen. Precis som övriga fjälläger och för segelflyget generellt nåddes en kulmen runt 8o-talets mitt med runt 150-200 deltagande piloter och 25-30 flygplan varje år. Men fortfarande kommer en del ”stamklubbar” och en del andra fyller på då och då. 10 segelflygplan fanns på plats år 2022, huvuddelen tvåsitsare. En bit att åka är det, ca 600 km från Stockholmsområdet eller 750 km från Göteborgsområdet. Går att köra på en dag. Vägarna är fina! Från avtagsvägen i Undersåker till Ottsjö ca 30 km var vägen 1975 en smal mycket hålig grusväg som gav bilarna och flygplanen på de öppna transportvagnarna en hel del stryk. Idag finns en kanonfin asfalterad väg ända fram till Ottsjö. Se dock upp för renar, älgar och annat vilt. Invånarantalet av permanentboende ökar i byn där det mesta krestsar kring ”Lena i Bua” (Lena Naleppa i ICA-butiken) som har stenkoll på allt och alla. Hon fick för övrigt Ottsjökannan i år för betydande insatser för lägret under många år.

Bild från Utdelningen av Ottsjökannan till Lena Naleppa i ”Ottsjöbua”

Planer finns till och med att åter öppna en förskola (Reportage i riks-TV) i byn samtidigt som antalet fritidshus formligen exploderat. .En reflektion blir ju att allt blivit mycket bättre på Ottsjölägret sedan -75, vägar, bilar, kunnande och flygplan för att inte tala om GPS och mobiler. Det enda som nog var lika bra då som nu var den sociala gemenskapen och kamratskapet.

Lägerledningen var alltid på gott humör som synes. Här förstärkt med en av de ursprungliga initiativtagarna till Ottsjölägret på 60-talet Lennart ”Z” Zetterström nummer ett från vänster. Sedan följer metman Pall Einarsson och därefter kassör, journaluppföljare och allt-i-allo Jan Rehn ochtill sist organisatör och bogserförare Thomas Brandt. Lars-Erik Hansson ingår också.

Stort tack också till Ottsjölägrets rutinerade ledning med Janne Rehn, Thomas Brandt, Pall Einarsson och Lars-Erik Hansson i spetsen. Den senare har dessutom gjort ett fantastiskt bra kompendium för vågsegelflygning i Ottsjö som varmt rekommenderas även till andra vinter/höstläger. Till exempel hur man binder fast kärrorna på isen, se bilder. Lars-Erik höll även kurser för Uppsalaklubbens deltagare via TEAMS. Kan nog övertalas att även hålla för andra….

Hans Larsson borrar förankringshål med LE Hansson övervakar processen. Viktigt att få fast flygplan och vagnar på natten när rotorn kan slå ner i isen eller snöstormen kommer. Den bästa metoden är att med ett isborr, gärna motordrivet, som här borra ut ett V helst så vattnet tränger upp underifrån. Sedan dra igenom ett rep som man fäster spännband i. En kylig upplevelse att sticka ner armen till armhålan och dra igenom repet kan författaren intyga. När repet frusit fast finns det inget som drar loss det.

Fastfruset rep enligt bild 1 att spänna fast vingar, kropp eller vagnar i.

En annan metod är att använda isskruv som bergsklättrare använder. Dyrare (ca 500 kr/styck) och inte riktigt lika säkert, speciellt vid plustemperaturer.

Så skall det se ut. 6000 m – Here we come!

Ottsjö levererar!

På lördagens morgon när vi kopplade på vagnen för att åka 730 km hem stod det lenticularis överallt på himlen och kompisarna var senare under dagen uppe på över 6000 m. Givetvis den bästa dagen detta året! Good for them! Intresserad att hänga med nästa år, håll span på – ottsjowavecamp.se

Flere wavecamp-artikler

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.
22. november 2022/af Jens Trabolt

Lentic-galore i Norge

Bjorli wavecamp rockar fett med fantastiskt höstväder. Naturupplevelsen att flyga i Norge är enorm vare sig det är på hanget, i termiken eller vågen. Den lenticularisoptik vi upplevde i Bjorli på måndagen och tisdagen var spektakulär! Den lycka man såg i piloternas ansikten på kvällen går inte att beskriva! Men det är ingen lek för oerfarna.
10. oktober 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden.
…allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022
11. april 2022/af Jens Trabolt

Vågå i mega-comeback

Det er 3 år siden, at der sidst har været en normal wavecamp på Vågå-isen. 2021 blev skrevet på Corona-tabskontoen og 2020 blev forkortet med 2 dage af samme årsag. Så det var fuldt fortjent, at de gode kræfter i både NLF/Seilflyseksjonen og arrangøren Drammen Flyklubb kunne score en klokkeren fuldtræffer på den netop afsluttede 2022 Wavecamp.
15. marts 2022/af Jens Trabolt

Klar til Wavecamp 2022 – en nordisk specialitet

Er du klar til verdens vildeste udsigt? Der er ikke længe til, at Kebne, Ottsjö og Vågå er klar med friske forsyninger af store flyveoplevelser. I modsætning til 2021, hvor flere lejre blev Corona-aflyst, er der denne gang grønt lys fra arrangørerne.
24. februar 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Fjällflygläger är redo för 2022

Sedan 1961 har Ottsjö levererat 1109 Guld-C och över 19 000 flygtimmar. Vissa år har varit riktigt bra och toppas av 1986 då Per Fornander var uppe på strax över 10.000 meter. Ett svenskt rekord som fortfarande gäller när detta skrivs. I mars 2022 är det dags igen
16. november 2021/af Jens Trabolt

Hede: Ny nordisk wave-camp-destination

Vi kender Vågå, Ottsjö og Kebne Wave Camp. Men Hede Wave Camp? Arboga FKs Lars Jauring rapporterer fra en ny nordisk destination; Hede Wave Camp 2020
6. januar 2021/af Jens Trabolt

Hypoxi, den lydløse dræber

Hypoxi er ikke bare et tema som er isoleret til wave-camp-piloterne. Det kan sætte ind i selv moderate højder.
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Barbeque on ice

Der regnede ikke med diamant-højder ned fra himlen på årets Vågå Wavecamp, men hvad gør det, når man har fast is under støvlerne, høj sol og masser af grillpølser?
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Kulde i svæveflyvning

Efter en lang vinter uden flyvning er det tid til wavecamps i Norge og Sverige. Flyvning i uopvarmede svævefly i stor højde er dog en perfekt recept på alvorlig nedkøling og hypotermi. Perlan Projektets flyvelæge Daniel Johnson gennemgår her de vigtigste symptomer, faresignaler og hvad man selv kan gøre for at holde sig indenfor grænserne for sikker flyvning.
25. februar 2019/af Jens Trabolt

Verdens vildeste wavecamp

Airbus Perlan 2-flyet har slået højdeverdensrekorden for svævefly, og det markerer en enorm præstation af en gruppe af frivillige. Men flyvning i ekstreme højder er ikke uden risiko.
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Svedanor Fjellflyging på Vågå 2018

Vågå Wavecamp 2018: Har man bare den mindste smule romantik i blodet er det umuligt at modstå kombinationen af is, fjeld og svævefly. 2018-versionen af Vågå var træfsikker
22. april 2018/af Jens Trabolt

Når isen kalder

”Giv mig vinter og hunde, så må I for mig beholde alt andet for jer selv”, konkluderede polarforskeren Knud Rasmussen for 100 år siden. Men vinteren kalder endnu på Vågå Wavecamp, Ottsjö Fjällflygläger og Kebnekaise Wavecamp.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Tanker rundt seilflyging og bruk av oksygen

Resultater fra prøving av Mountain High (MH) O2-system i lavtrykkskammer.
8. februar 2017/af Jens Trabolt

Havarirapport: IMC førte til totalhavari

Den svenske havarikommission har nu offentliggjort deres rapport efter ulykken med en Grob 103 Twin Astir i nærheden af Kebnekaise sidste år. Segelflyget har samarbejdet med havarikommissionen i analysefasen og har vedtaget initiativer som vedrører uddannelse og passagerbriefing.
23. juni 2015/af Jens Trabolt

Friskluftsforgiftning på første klasse

Bølgeflyvnings-lejren på den frosne sø ved foden af mægtige Kebnekaise-fjeldmassiv er verdens nordligste. De piloter som trodser vejr, kulde og distance belønnes med flyvning og naturoplevelser i absolut særklasse. NORDIC GLIDING har besøgt lejren ved Pirttivuopio.
23. maj 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Skövde FK er verdens rigeste svæveflyveklub

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.
24. januar 2023/af Jens Trabolt

Tanker om klubbdrift, aktivitet og medlemstall

Opprettholdelse av medlemstallet og aktiviteten i frivillige organisasjoner er en utfordring. Hvordan skal aktiviteten skal organiseres for å sikre at de forskjellige medlemskategoriene er fornøyd og trives, filosoferer Arne Wangsholm fra Os Aero Klubb
20. januar 2023/af Jens Trabolt

Som i en fryser: 24 timer i norske bølger

Det er 20 år siden, at 2 tyske piloter beviste i praksis, at det er muligt at overnatte i luften på bølger over de norske fjelde. Med over 24 timer i luften satte Helmut Rohs og Robert Fessler punktum for en af de vildeste strækflyvninger nogensinde i Norden. Redaktionen på NORDIC GLIDING har tidligere hørt om denne historie, men har altid troet, at det var en ”myte” – indtil det nu lykkedes at opspore de to piloter, som nu fortæller historien.
17. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

Fransk svæveflyveforbund indgår samarbejde om elektrisk slæbefly

Det franske svæveflyveforbund har underskrevet aftale med den franske flyproducent AURA AERO om levering af kommende elektrisk version af deres INTEGRAL-model. Flyet skal efter planen opereres dagligt i en klub som slæbefly.
3. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Dags att göra upp med vår historia?”

Jag är övertygad att vi i sporten, omedvetet, fortfarande har med oss en del värderingar från 30-talet och det är därför vi har så förtvivlat svårt att få kvinnor till sporten. Jag har funderat på det här i många år och även skrivit om det. Dags att ändra på det. Vi startar nu upp ett projekt där målet är att bygga ett skandinaviskt kvinnligt segelflygnätverk. Förebilden är brittiska nätverket Women Gliding.
21. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Drømmen om 1000 km i Danmark og 1500 km i Sverige

Rekorder er til for at blive slået. Det er en vigtig drivkraft i svæveflyvningen, og vi ser, at ”barren” flyttes op hvert år med bedre fly og ikke mindst bedre vejrprognoser og planlægning. Men hvad ville det fx kræver at flyve 1000 km i DK eller 1500 km i Sverige?
14. december 2022/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

”Vi går til fly hver torsdag aften”

De danske kammerater Rasmus Heide og Erik Schultz har en ”lille klub”, et voksenværksted, hver torsdag. Her bringer de totalhavarerede fly – som selv fabrikkerne har opgivet – tilbage i luften.
”Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen”, fortæller Erik Schultz om det produktive fællesskab.
5. december 2022/af Jens Trabolt

Steinar Øksenholt: “To år til historien”

Under Seilflykonferansen på Storefjell helgen 7.-9. hilste jeg deltakerne velkommen ved å oppsummere tiden fra forrige konferanse i oktober 2020. Oppsummeringen kan være av interesse for langt flere enn de 60 konferansedeltakerne. Her får du mine presentasjon og tanker beskrevet.
1. december 2022/af Jens Trabolt

Bland nissar, bölger och norrsken

Sista helgen i november är det traditionell säsongsavslutning och nisseflygning på Oppdal, hemvist för NTNU flygklubb. Ett av det mest fascinerande med flygning i Oppdal vid denna tid på året är ljuset. På morgonen och eftermiddagen blir lentisarna vackert solbeslysta underifrån. Ljuset och färgerna är vidunderliga. Rapport från Robert Danewid
29. november 2022/af Jens Trabolt

Stor fotobog fortæller historien om dansk flyvning

Den historisk velbevandrede Ole Steen Hansen er bl.a. kendt som flittig skribent i Nordic Gliding. Nu er han klar med et digert værk om ”De små fly” – historien om den lette flyvning i Danmark.
25. november 2022/af Jens Trabolt

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.
22. november 2022/af Jens Trabolt

Guld på Segelflygets konference

En værdig europamester Janne Nordh hædret med Anders Hyllanders Minnesfond på årets ”Billingehus”-konference.
21. november 2022/af Jens Trabolt

De nyeste elektriske svævefly –  priser og leveringstider

For mindre end 10 år siden var elektrisk motoriserede svævefly en absolut sjældenhed, og mange producenter var skeptiske overfor konceptet. Nu er det el-motorer i de fleste nye fly.  Men har du råd? Her kommer priser og leveringstider her på slutningen af 2022.
17. november 2022/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Flyskammen kommer – også til en klub nær dig”

Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer omkring klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktiviteter kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Men hvad har det med svæveflyvning at gøre? Faktisk en del, kunne man frygte. Men der findes håb for vores elskede sport, skriver NORDIC GLIDINGs redaktør Jens Trabolt her,
14. november 2022/af Jens Trabolt

Mindeord: Poul Skjold Hansen 1939-2022

Vores far, Poul Skjold Hansen er sovet stille ind efter 6 måneders sygdom. ”Et pragtfuldt liv – jeg gør det gerne igen!”, var hans vurdering, skriver Søren og Mikkel Skjold Hansen her i dette mindeord.
9. november 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Är skandinaviskt kvinnonätverk vägen framåt?”

Det finns ett intresse för segelflyg bland kvinnor ”därute”. Det ser vi i den statistik som kan utläsas ur Nordic Glidings läsartrafik. Även om vi bara är 6 % aktiva segelflygande kvinnor är 20% av NGs nordiska läsare kvinnor. Det vill säga att det finns ett stort antal kvinnor ”därute” som tittar på vår sport. Men vi ser dem inte i klubbarna. Kan en lösning vara att skapa skapa en stark community bland våra kvinnor och sedan låta dem själva rekrytera fler kvinnor?
8. november 2022/af Jens Trabolt

Ekstreme Bahia – med Kawa på ekspedition

Vi forbinder normalt Brasilien med mange eksotiske ting, primært karneval, fremragende fodboldspillere, Amazonasskoven eller en statue af Kristus i Rio. Men meget få mennesker forbinder Brasilien med tørre plateauer og svæveflyvning. Men sådan ser mindst halvdelen af landet ud i et ækvatorialt tørt klima. 16 gange verdensmester i svæveflyvning, Sebastian Kawa har udforsket ukendte områder i Brasilien med en lille gruppe af andre svæveflyvepiloter. Her er hans rapport.
4. november 2022/af Jens Trabolt

AS Skunkworks – behind the scenes

Världens äldsta tillverkare av segelflygplan har mycket på gång. Här tar vi en närmare titt "behind the scenes".
2. november 2022/af Jens Trabolt

Fyrværkeri, eksplosioner, flyvemaskiner!

Det britiske airshow-team Aerosparx flyver et vildt demo-program med 2 Grob 109B-motorsvævefly – omgivet af ild og røg. Showet inkluderer flyvning og manøvrer, som bestemt ikke er en del af en standard omskoling til TMG. Men Aerosparx går til grænsen, takket være mange års erfaring og nøje planlægning. NORDIC GLIDING har talt med Aerosparx Flight Lead Rob Barsby.
31. oktober 2022/af Jens Trabolt

Nordiska Mästerskapet i Konstflyg 2023 – Segel samt Motorflyg.

Det är nu klart att nästa års Nordiska Mästerskap i Konstflyg med segelflygplan kommer att genomföras på Söderhamns Flygplats, skriver Anders Trygg, tävlingsledare NM 2023 i denne invitation
31. oktober 2022/af Jens Trabolt

Test: ASW 28 B – Nygammal standardkärra i ny tappning för klubbruk

Den första ASW 28 B levererades i slutet av juli till Rhönflug Fulda (RFF). I början av oktober besökte jag Poppenhausen. Nordic Glidings chefredaktör hadegett mig i uppdrag att flyga 28 B. För hur man än vänder och vrider på det är ASW 28 B det första som hänt i standardklassen på mer än 20 år, även om flygplanet inte saluförs som ett ”standardklassflygplan”. Frågan är så klart; vem köper ett sådant flygplan?
28. oktober 2022/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Hvor er Dansk svæveflyvning og DSvU på vej hen?”

Formand i DSvU, Jens Hansen, giver her på sæsonslutningen et bud på, hvor han mener DSvU skal fokusere kræfterne i den kommende tid.  
26. oktober 2022/af Jens Trabolt

Flyvevåben-piloter ”tester” svæveflyvning

DAC, Danish Air Cadets, er en stor mulighed for unge danske svæveflyve-piloter at komme nærmere på drømmen om at blive pilot i Forsvaret. I forrige uge var rollerne dog byttet om, da Instruktørerne på den militære flyveskole i Karup fik et lynkursus i svæveflyvning og svar på spørgsmålene: Hvordan flyver svævefly? Hvordan uddannes svæveflyvere?
24. oktober 2022/af Jens Trabolt

I luften efter en pause på 56 år

Den danske svæveflyvehistoriske klub, DASK har fået endnu et klenodie, en Dobbeltraab IV, i luften efter en pause på en menneskealder. Men ikke uden sværdslag: Hvordan genskaber man eksempelvis flyets logbog, når den er blevet væk?
12. oktober 2022/af Jens Trabolt

Håvard Gangsås: “Når nettene blir lange og kulden setter inn….”

"I vår sport må vi ha troen, enten det er været, luftfartsmyndighetene eller lommeboka", skriver styreleder i S/NLF Håvard Gangsås i denne hilsen.
11. oktober 2022/af Jens Trabolt

Lentic-galore i Norge

Bjorli wavecamp rockar fett med fantastiskt höstväder. Naturupplevelsen att flyga i Norge är enorm vare sig det är på hanget, i termiken eller vågen. Den lenticularisoptik vi upplevde i Bjorli på måndagen och tisdagen var spektakulär! Den lycka man såg i piloternas ansikten på kvällen går inte att beskriva! Men det är ingen lek för oerfarna.
10. oktober 2022/af Jens Trabolt

Test: ASH 25 vs Nimbus 4D – “There is no substitute for span”

Långa vingar har alltid fascinerat segelflygare. Robert Kronfelds Ku 4 Austria (med öknamnet Elefant) från 1931 hade 30 m spännvidd. Det rekordet stod sig till 2000 då eta med 30.9 m spännvidd flög. Jag tror att de flesta segelflygare någon gång drömt om att få flyga, och kanske äga, ett flygplan i öppna klassen. Det är ju det bästa av det bästa.
Denna artikel handlar om två av de mest byggda och populära flygplanen i öppna klassen, tvåsitsarna ASH 25 och Nimbus 4D. Vad ska man köpa?
3. oktober 2022/af Jens Trabolt

Oh là là! Til fjeldflyvningskursus i St Auban – i Dimona!

At man vælger at tage på flyvekursus på det franske nationalcenter i St Auban er ikke noget unikt. Det er det derimod, at man som danske Claus Kjær Jensen og klubkammeraten Alexander Borrel-Jensen fra Kolding fravælger passagerflyet til Nice og i stedet flyver klubbens Dimona derned. Oh là là!
27. september 2022/af Jens Trabolt

Kaptajnen blev elev (igen)

Danske Søren Enderlein, 56, fra Nordsjællands SFK er luftkaptajn. Han lærte at flyve på svævefly som teenager, men familieliv og jobbet i den kommercielle flyvning krævede en pause på næsten 35 år. Nu er han tilbage i luften i den motorløse flyvning.
”Det giver mig en enorm ro og glæde dybt ind i sjælen at kunne flyve svævefly igen”, fortæller han om gensynet med den tabte kærlighed.
20. september 2022/af Jens Trabolt

Kom til Seilflykonferansen 2022 på Klanten og Storefjell

Hyggeligt socialt samvær og inspirerende oplæg er på programmet, når Seilflyseksjonen inviterer til konference d. 7-9. oktober. De første 30 deltagere er allerede tilmeldt.
14. september 2022/af Jens Trabolt

Selvstart til fartglade individualister

Schleichers nye 15/18-m racer, AS 33 Me, flyver nu med elektrisk drivlinje fra AS 34 Me. Det er godt nyt for de uafhængige ejere.
14. september 2022/af Jens Trabolt

Stick AND rudder

Air France gør det – det danske Flyvevåbens Air Cadets gør det. Svæveflyvning er god træning i energi-management og håndtering af flyvemaskinen. Nu har en gruppe svenske trafikpilotelever fra Ljungbyhed også fået øjnene op for svæveflyvningens glæder.
12. september 2022/af Jens Trabolt

”Crash”, ”boom”, ”bang” i videnskabens navn

To svævefly blev i sensommeren havareret med fuldt overlæg under en spektakulær test af studenterne fra Akaflieg München og Hannover for at lære mere om hvilke materialer og konstruktionsmetoder, som gør svævefly mere sikre.
9. september 2022/af Jens Trabolt

”Vi blev lidt klogere”

”Et vellykket koncept”, lyder det fra deltagerne om det aktuelle elfly-seminar på Ålleberg/Falköping som bød på et mix af prøveflyvninger, forelæsninger og aha-oplevelser.
7. september 2022/af Jens Trabolt

Kvinder kan, selvfølgelig!

Stemning og organisation var i top, da England arrangerede Kvinde-VM på Husbands-Bosworth. Team Danmark repræsenterede norden i ensom majestæt og rejste hjem med bagagen fuld af fantastiske oplevelser og mange venner rigere.
30. august 2022/af Jens Trabolt

Cancer-syge børn fik oplevelser for livet i svævefly

Der er Oldtimer-rally på Svæveflyvecenter Arnborg i disse dage, og Dansk Svæveflyvehistorisk Klub skød eventet i gang lørdag d. 20. august med en dedikeret flyvedag for børn, som kæmper med cancer-sygdom. ”Det var en stor succes for alle parter, og alle frivillige leverede til topkarakter”, konkluderer formand i DASK, Klaus Degner.
23. august 2022/af Jens Trabolt

Segelflygets dag 2022: ”Det heftigste jeg har prøvet!”

13-årige Ebbe fra Ljungbyhed var en af de mange gæster i de svenske svæveflyveklubber under ”Segelflygets dag 2022” lørdag og søndag. For ham var det en chance for at komme nærmere på sin drøm om at flyve. For klubberne er dagen et fantastisk markedsføringsværktøj til rekruttering af nye medlemmer.
22. august 2022/af Jens Trabolt

100 år sedan första entimmesflygningen

Den 18 augusti i år firar vi 100 års jubileet av den första segelflygningen längre än en timme.
18. august 2022/af Jens Trabolt

”Jeg er imponeret over vores juniorer”

Det siger Per Carlin, Team Captain for Sverige. Junior-VM i Tabor, Tjekkiet, er netop afsluttet. Svenske, norske og danske piloter fik sig en super-oplevelse i et meget vel-organiseret event, som tilmed havde godt vejr det meste af tiden. Hvad mere kan man kræve?
15. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 90 år sedan Groenhoff omkom

Den 23 juli var det 90 år sedan Günther Groenhoff omkom i sin Fafnir på Wasserkuppes västhang. Groenhoff är segelflyget största affischnamn någonsin. Han är, vad jag vet, den ende segelflygare som nått riktig kultstatus redan under sin livstid. Och ändå blev han bara 24 år. Ett jubileum väl värt att uppmärksamma.
12. august 2022/af Jens Trabolt

VGC-rally 2022: Den levende svæveflyve-historie

Det årlige Vintage Glider Rally er en seriøs flyvefest i alle regnbuens farver. Et panorama ud over svæveflyvehistorien med flyvedygtige fly og en showcase for det store arbejde med at holde sjældne, gamle flykonstruktioner på vingerne. Det 49. Internationale Vintage Glider Rally blev afholdt i Celje, Slovenien, og her besøgte en gruppe danske DASK-entusiaster rallyet med 2 rariteter.
11. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 50 år sedan Göran Ax vann VM

I juli 1972, för 50 år sedan, vann Göran Ax sitt första VM, han vann även 1981. VMet ägde rum i jugoslaviska Vrsac, i nuvarande Serbien. Det blev ett VM med mycket cb och åska, överlag dåligt väder, massor med utelandningar, mycket molnflygning, två dödsolyckor, två fallskärmshopp och en riktigt dålig tävlingsorganisation. VM 1972 minns man kanske för hur eländigt och tragiskt det var, men framförallt för att Göran Ax, Sverige blev världsmästare.
10. august 2022/af Jens Trabolt

Hot VM med over 200 km/t i cruise-speed

Der blev trimmet helt frem, da verdens bedste piloter kæmpede om verdensmestertitlen i Szeged, Ungarn som stillede op med et super-velarrangeret mesterskab og fantasi-vejrforhold, som gav gennemsnitshastigheder på over 160 km/t på 440 km-opgaver. Norge, Danmark og Sverige var repræsenteret med teams, som præsterede respektabelt i det ultra-skarpe selskab.
Ingen klagede over kulden, i øvrigt.
9. august 2022/af Jens Trabolt

Markus Ganev: En VM-pilots funderinger over ambitioner og præstationer

Hvordan plukker man sig selv op fra en absolut katastrofestart til et verdensmesterskab? Svenske Markus Ganev fra Uppsala reflekterer her over sine ambitioner og præstationer til VM 2022 i Szeged.
9. august 2022/af Jens Trabolt

Svævefly skal demonstrere fremtidens hydrogen-jetmotorer

Svæveflyvning har altid været lig med innovation; Winglets og kulfiber er alle teknologier som har fundet vej fra svævefly til den kommercielle flyvning. Nu skal 2 Arcus-svævefly med jetmotorer afprøve om fremtidens hydrogen-drevne jetmotorer har bedre – eller værre – contrail-egenskaber højt oppe i atmosfæren.
2. august 2022/af Jens Trabolt

I huvudet på en Chief Steward

Robert Danewid var Chief Steward under sommerens EM i Litauen. Det blev et rigtigt vellykket mesterskab med svensk guld til Janne Nordh, trods dårligt vejr og spændt europæisk sikkerhedssituation. Men hvad går jobbet som Steward egentlig ud på? Læs Robbans fine rapport fra EM og bliv klogere.
1. august 2022/af Jens Trabolt

Termik-praktikere møder termik-forskere

Der nørdes helt i top på det norske nationalcenter på Starmoen, som i denne uge er vært for en international sommerskole for vejr-forskere. Kan vi blive klogere på termikken, mon?
29. juli 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: En sommar med “E”

Årets flygsäsong har vädermässigt varit usel! Det håller nog de flesta med om. Vi kan dock glädjas åt tre E. Det första, och största, är så klart Janne Nordhs seger i EM i standardklassen i Litauen.
25. juli 2022/af Jens Trabolt

Pilot i Profil: Jannie Krogsdal

"En af de sjoveste flyveture ligger et par år tilbage, hvor jeg var med DASK i Lønstrup og flyve skræntflyvning. Det var helt vildt fantastisk at flyve deroppe. En meget speciel oplevelse jeg aldrig vil glemme". Det siger danske Jannie Krogsdal, 42, som er månedens profil. Hun er nok mest kendt for at være limet til sædet på sin elskede Pawnee på Arnborg, men det hele startede egentlig med svæveflyvningen.
18. juli 2022/af Jens Trabolt

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?
11. juli 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvning i festival-mode

Ekstrem naturoplevelse; Den netop afsluttede Ekstremsportveko i Voss, Norge er en fest for alle typer af outdoor-sportsgrene med fællesnævneren natur, fart og spænding. I år var det noget helt særligt, da Voss FK var vært for Norges Cup Grand Prix i svæveflyvning samtidig med, at gæster fra hele verden stod i kø for passagerflyvning i noget af verdens flotteste natur. En uge med et helt unikt mix af svæveflyvning, kammeratskab, store naturoplevelser, koncerter og fest
5. juli 2022/af Jens Trabolt

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.
27. juni 2022/af Jens Trabolt

“Ingen respekt for os ældre”; Ungdomsoprør til Uppsala Masters

Uppsala Masters 2022 blev et meget vellykket og velorganiseret internationalt event med SM og Junior-SM indbygget. Men nogen havde glemt at påminde juniorpiloterne om deres plads nederst i resultatlisten. De unge piloter fløj ekstremt godt og decimerede de fleste andre svenske klubpiloter.
21. juni 2022/af Jens Trabolt

NM Grand Prix: The race was on!

Det norske mesterskab på Starmoen blev kørt i Grand Prix-formatet, hvor første fly hjemme (som regel) er vinderen. Sandefjords Per Morten Løvsland viste flyvning af vanlig høj kvalitet og tog sejren. NORDIC GLIDINGs udsendte reporter havde måske også hede drømme om et trofæ, men fik i stedet en rigtig spændende oplevelse af konkurrenceflyvning og effekten af strafpoint…
20. juni 2022/af Jens Trabolt