Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Diamanterna uteblev dock för oss den gången då vi saknade syrgasanläggningar…. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden. …allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022

Text: Bernt Hall / Fotos: Bernt Hall, Jan Rehn, Niclas Wennström, Peder Sandström och Ottsjö Fjällflygläger

Forfatteren; En ”Robban” dvs selfie a la Robert Danewid av Bernt Hall på några tusen meter och med syrgas via Mountain High regulatorn till näskanylen.

Link to automatic translation

En tanke som smugit sig in i bakhuvudet så här på ålderns höst är:

“Hur är det nu i Ottsjö och på lägret som bestått i över 60 år?”

Råkade nämna det till Hasse ”Klipparn” Larsson under en flyghelg med SVS veteransegelflygplan på Ålleberg i somras. Hasse, född i Skövde, men sedan många år i Uppsala, och även SVS-medlem tillika Zugvogelägare. Tänkte inte mer på detta men i december någon gång ringde så Hasse, han tillhörde även Skövdegänget som var där -75 och frågade om jag ville hänga med Uppsalagänget till Ottsjö i mars eftersom en vakans uppstått!

Som pensionär förfogar man som bekant över sin tid , ja, ja, ibland i alla fall så det blev ett okej. Fick låna klubbens LS 4 då min egen Nimbus är lite stor och otymplig på snö och is. Klubbkompisen och certeleven Hans Rolandson med fru hängde på av ren nyfikenhet.

I väntan på start med Ottfjället i bakgunden. Fjällflyg är en väldigt social företeelse där man möter nya och gamla kamrater på isen i en avslappnad atmosfär.

Wow!!!

Första flygveckan var det våg alla (!!!) dagar, några var riktigt bra och några hyfsade! Ett stabilt högtryck i söder styrde vädret med ganska kalla nätter och varma dagar hela veckan. Det senare påverkade isen en del men bortsett från första dagen då den då enda bogsermaskinen ”gick ner sig” i en ishåla och det bara blev en start (till drygt 5000 m av Hans Larsson och Niclas Wennström i Duon) flögs det sedan obehindrat alla dagar efter isfix, se nedan.

Henric och Sven-Åke Roos Super Cub på skidor var suverän som bogserare.

Dusty, barnens favorit från Dala-Järna.

Stort tack också till Henric och Sven-Åke Roos vars Super Cub på skidor med integrerade hjul kom på måndagen och sedan funkade perfekt tillsammans med Dala-Järnas Pawnee ”Dusty”, barnens favorit från Disneyfilmen.

Fantastisk lenticularis över Ottsjöns norra strand.

Snöbyar och moln som drar igen får man se upp med i fjällen. Vi var ganska befriade från sådant det här året men en och annan snöby letade sig förbi.

Men vinden pustade på mer eller mindre alla dagar under en oftast klarblå himmel, ibland kryddad med härliga lentis. Endast vid några få tillfällen stördes vi av någon snöby som passerade.

Ottsjö har våg i de flesta vindriktningar men bäst och vanligast är från väst över syd till sydost. Idag har vi förnämliga digitala prognosmetoder för vågbildning i form av Stefan Lövgrens Skyltdirekt-RASP särskilt preparerad för Ottsjö (och Vågå under deras läger) samt Matthew Scutters SkySight.

I dessa får man en fin uppfattning över var vågorna är vid en viss tidpunkt beroende på vindriktning, skiktning och höjdvindar. Sedan finns ju Pall Einarsson med som metman på briefing och tolkar allt så det blir begripligt utifrån många års erfarenhet.

Briefing

Minns att 1975 åkte alla mest jojo upp och ner i vågen bakom Ottfjället med den materiel och kunskap man hade då. Numera med mycket bättre grejor att flyga med har man börjat tänja ut området man flyger i och Ottfjället är inte den enda våggeneratorn man använder idag. Adnan Haziagovic gjorde till och med en registrerad sträcka i RST från Ottsjö och undertecknad fick några i OLC när jag utforskade närområdet lite mer. Det finns betydligt mer potential för sträckflygning i våg även i Ottsjö!

Härliga vyer över den svenska fjällvärlden, här Ånnsjön med Bunnerfällen från 3500 m.

Koppla på under 500 m – be happy, don’t worry!

En välkänd och unik egenhet i Ottsjö är vid syd/sydvästvind då rotorns stigsida börjar vid norra sjökanten på i princip 0-höjd alldeles väster om startplatsen. Här kan man koppla lågt, riktigt lågt. Lägsta godkända guldhöjden någonsin i Ottsjö hade en topphöjd (!!) på 3100 m QFE!

Men de flesta hängde ändå i till ca 500 m för säkerhets skull trots att variometrarna var på max under den korta bogseringen. Gynnsamt för plånboken, sorry, menade swishkontot! Efter urkoppling rikta upp mot söder och efter några få slag i åttor så är man uppe i vågen. Sanslöst! Skulle det inte funka har man en hel sjö att landa på. Don’t worry be happy. Vid andra vindriktningar t.ex väst då Vallbovågen står får man räkna med att dra högre.

Flygplats i ständig förändring

Issituationen är ett spännande kapitel och aldrig lika från år till år. I år var istjockleken mer än tillräcklig 40-60 cm. Men olika perioder av minusgrader, plusgrader, regn och snö under höst och vinter respektive år gör sammansättningen av isens övre lager mer eller mindre gynnsam för plogning och våra aktiviteter.
Stämningsbild från uppställningsplatsen. Isdobbar på skorna är ett måste.

Man har sedan länge haft ett väl fungerande system med två parallella banor 09/27 som plogas. På moderna segelflygplan sätter man inte på skidor av förklarliga skäl som man gjorde i början. Man startar från mitten av banorna mot rådande vindriktning och landar och stannar bakom innan mittpunkten – är det tänkt. Det blev så oftast men inte alltid… Dessutom plogas två kortare banor 18/36 som används företrädesvis vid starkare sydvind.

Stämningsbild från väntande DuoDiscus på taxibanan med Ottfjället i bakgrunden.

Men i år strulade det lite. Den gamle plogaren med många års erfarenhet hade lagt av. Den tillträdande fick inte riktigt till det med placering och utförande av banorna. Endast en bana i respektive riktning blev plogad denna gången. Egentligen räcker det eftersom antalet deltagande flygplan minskat med åren. Vädret med flera plusgrader på dagarna men med som tur var minus på nätterna gav därför vissa utmaningar alldeles i början. Efter att man hyrde in en pistmaskin från skidanläggningen Trillevallen nästgårds då blev banorna mycket bättre och jämnare. Men isdobbar på skorna är ett måste!!!

Syrgassläden på skidor är praktisk. Tyvärr fanns bara AGA-adaptrar. Tips att fixa tum och mm adaptrar till nästa år.

Flygledartornet på isen kräver varma kläder….

Diamonds, diamonds…

Minst fyra piloter fick ”förstagångsdiamanter”. Allt från veteranen Ola Öbom (76) Stockholms SFK som började flyga på 60-talet till Niclas Wennström (37) från Uppsala FK som är tämligen ny i gamet (se ruta bredvid) och började flyga 2019.

Förstagångsdiamant till Ola Öbom

Dom båda kom till över 6000 m. Tor Widman, Uppsala har också försökt att erövra den sista diamanten under flera år och på olika platser men fixade det nu även om det var med minsta möjliga marginal 5033 m. Bästa höjdvinsten fick Rogier Woltjer också han från Uppsala med 5940 m. Syrgassläden för påfyllning kom således väl till pass under veckan även om MH-systemen som används idag i flygplanen bara ger så mycket som behövs. Grattis till alla!

Min diamantflygning: Niclas Wennström

Det var en spännande, flygtät vecka i Ottsjö men nu var den slut. Jag skulle med tåget hem efter lunchen idag, men så kul som veckan varit så kunde man inte missa en sista chans upp. Jag fick den chansen, och bogserade upp mot Middagsvalen, fick kontakt och kopplade. Det blåste ordentligt. Jag blev lite paff när jag tittade ner på träden som inte flyttade sig under mig! Det måste blåst i 110km/h för det var så fort jag flög, tänkte jag.

Stiget fortsatte upp till FL195 och då insåg jag att vi nog måste öppna uppåt. När jag kom upp till 6450m över havet tyckte jag att det fick räcka. Då började tecken på syrebrist visa sig trots att syrgasen var påslagen och fungerande.

Ner till 2000möh och hämta andan, glida ut höjden bort till Duved, sedan tillbaka på några hundra meter på lovartsidan över Trillevallen innan landning på isen. Andra ville ju prova på lyckan och jag skulle trots allt hem med tåget en knapp tre kvart senare. Ett härligt slut på en fantastisk vecka med så många fina människor. Kan varmt rekommendera!

Nu j-r måste vi ner….

Många, inklusive undertecknad, fick fina flygningar över en underbar fjällnatur. Totalt gjordes 211 starter och 168 timmar de båda veckorna. 40 flygare deltog totalt med 10 flygplan första veckan och sex den andra. Alla kategorier fanns på plats, till exempel certeleven Hans Rolandsson som verkligen fick träna bogsering i rotorn med instruktör. Ivana Paksi från Uppsala var uppe flera gånger på 4-5000 m i DK efter bara tre års segelflygande vilket även maken Tomislav lyckades med. Tur för familjefriden?

Ivana Paksi och Lars-Erik Hansson i baksits på ASK:n. 4000 m kom dom till.

Två nöjda Sollefteåflygare, Jonas Mähler och Axel Dahlmark.

On top of the world! Ett privilegium att få uppleva live!

Visste du att det finns segelflyg i Sollefteå? Jodå ett gött gäng var där med klubbens ASK 21 och fick fina flygningar. Fast en gång hade dom bråttom ned. På radion hördes när dom låg överst i nedflygningssektorn med flera flygplan under sig på väg in att landa– Skynda er och landa, och efter en stund, – nä nu j-r (svordom) måste vi ner….flytta på er!!! Som bekant ökar trycket i blåsan när det omgivande trycket runt omkring minskar då man kommit upp en bit. Även kylan driver på behovet! Flygledaren i ”tornet” hade fullt upp ibland med starter och landningar.

Ottsjö har också internationella inslag, Burkhardt Koblitz är en trevlig tysk med erfarenhet från Alperna men som ändå ofta kommer till Ottsjö med sin DuoDiscus och kompis Klaus Röder från Östra Sörmland. Två glada danskar Erik Schultz och Rasmus Heide från Nordsjällands Flygklubb kom med en gammal hederlig Twin Astir på en öppen vagn och fick fina flygningar. Inget är omöjligt om man bara vill!

Det skall va gött att leva! Vad kan man mer begära, +6 på isen och lenticularis på himlen

Ottsjö är inte bara segelflyg

Andra veckan skedde en övergång alldeles på slutet till sämre väder och lägret avbröts redan på torsdagen på grund av väntad storm och snö. För undertecknad som var där första veckan uteblev de riktigt höga höjderna för mig denna gången men att glida omkring på 3-4000 m i mars över en fantastisk fjällterräng i Skövdes fina LS 4 var härligt. 13h på tre starter blev det. En bra början på segelflygåret! En hel dag hade undertecknad liksom många andra avsatt till utförsåkning i finfina backar (11 liftar) i Trillevallen bara 10 min bort med bil. Vill man ha mer är det bara 1h till Åre och Duved. En dag ägnades också helt åt längdåkning, man är ju i fjällen, och det finns många fina preparerade spår både i Ottsjö och inte minst i närbelägna skidmetropolen för längdåkning, Vålådalen. Kompisarnas flygningar följdes i skidspåret via OGN som hade bra täckning.

allt har blivit mycket bättre

Från starten 1961 har otaliga flygare fått fina minnen och höjdvinster i Ottsjö som ligger 20 km söder Åre fågelvägen. Precis som övriga fjälläger och för segelflyget generellt nåddes en kulmen runt 8o-talets mitt med runt 150-200 deltagande piloter och 25-30 flygplan varje år. Men fortfarande kommer en del ”stamklubbar” och en del andra fyller på då och då. 10 segelflygplan fanns på plats år 2022, huvuddelen tvåsitsare. En bit att åka är det, ca 600 km från Stockholmsområdet eller 750 km från Göteborgsområdet. Går att köra på en dag. Vägarna är fina! Från avtagsvägen i Undersåker till Ottsjö ca 30 km var vägen 1975 en smal mycket hålig grusväg som gav bilarna och flygplanen på de öppna transportvagnarna en hel del stryk. Idag finns en kanonfin asfalterad väg ända fram till Ottsjö. Se dock upp för renar, älgar och annat vilt. Invånarantalet av permanentboende ökar i byn där det mesta krestsar kring ”Lena i Bua” (Lena Naleppa i ICA-butiken) som har stenkoll på allt och alla. Hon fick för övrigt Ottsjökannan i år för betydande insatser för lägret under många år.

Bild från Utdelningen av Ottsjökannan till Lena Naleppa i ”Ottsjöbua”

Planer finns till och med att åter öppna en förskola (Reportage i riks-TV) i byn samtidigt som antalet fritidshus formligen exploderat. .En reflektion blir ju att allt blivit mycket bättre på Ottsjölägret sedan -75, vägar, bilar, kunnande och flygplan för att inte tala om GPS och mobiler. Det enda som nog var lika bra då som nu var den sociala gemenskapen och kamratskapet.

Lägerledningen var alltid på gott humör som synes. Här förstärkt med en av de ursprungliga initiativtagarna till Ottsjölägret på 60-talet Lennart ”Z” Zetterström nummer ett från vänster. Sedan följer metman Pall Einarsson och därefter kassör, journaluppföljare och allt-i-allo Jan Rehn ochtill sist organisatör och bogserförare Thomas Brandt. Lars-Erik Hansson ingår också.

Stort tack också till Ottsjölägrets rutinerade ledning med Janne Rehn, Thomas Brandt, Pall Einarsson och Lars-Erik Hansson i spetsen. Den senare har dessutom gjort ett fantastiskt bra kompendium för vågsegelflygning i Ottsjö som varmt rekommenderas även till andra vinter/höstläger. Till exempel hur man binder fast kärrorna på isen, se bilder. Lars-Erik höll även kurser för Uppsalaklubbens deltagare via TEAMS. Kan nog övertalas att även hålla för andra….

Hans Larsson borrar förankringshål med LE Hansson övervakar processen. Viktigt att få fast flygplan och vagnar på natten när rotorn kan slå ner i isen eller snöstormen kommer. Den bästa metoden är att med ett isborr, gärna motordrivet, som här borra ut ett V helst så vattnet tränger upp underifrån. Sedan dra igenom ett rep som man fäster spännband i. En kylig upplevelse att sticka ner armen till armhålan och dra igenom repet kan författaren intyga. När repet frusit fast finns det inget som drar loss det.

Fastfruset rep enligt bild 1 att spänna fast vingar, kropp eller vagnar i.

En annan metod är att använda isskruv som bergsklättrare använder. Dyrare (ca 500 kr/styck) och inte riktigt lika säkert, speciellt vid plustemperaturer.

Så skall det se ut. 6000 m – Here we come!

Ottsjö levererar!

På lördagens morgon när vi kopplade på vagnen för att åka 730 km hem stod det lenticularis överallt på himlen och kompisarna var senare under dagen uppe på över 6000 m. Givetvis den bästa dagen detta året! Good for them! Intresserad att hänga med nästa år, håll span på – ottsjowavecamp.se

Flere wavecamp-artikler

Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden.
…allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022
11. april 2022/af Jens Trabolt

Vågå i mega-comeback

Det er 3 år siden, at der sidst har været en normal wavecamp på Vågå-isen. 2021 blev skrevet på Corona-tabskontoen og 2020 blev forkortet med 2 dage af samme årsag. Så det var fuldt fortjent, at de gode kræfter i både NLF/Seilflyseksjonen og arrangøren Drammen Flyklubb kunne score en klokkeren fuldtræffer på den netop afsluttede 2022 Wavecamp.
15. marts 2022/af Jens Trabolt

Klar til Wavecamp 2022 – en nordisk specialitet

Er du klar til verdens vildeste udsigt? Der er ikke længe til, at Kebne, Ottsjö og Vågå er klar med friske forsyninger af store flyveoplevelser. I modsætning til 2021, hvor flere lejre blev Corona-aflyst, er der denne gang grønt lys fra arrangørerne.
24. februar 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Fjällflygläger är redo för 2022

Sedan 1961 har Ottsjö levererat 1109 Guld-C och över 19 000 flygtimmar. Vissa år har varit riktigt bra och toppas av 1986 då Per Fornander var uppe på strax över 10.000 meter. Ett svenskt rekord som fortfarande gäller när detta skrivs. I mars 2022 är det dags igen
16. november 2021/af Jens Trabolt

Hede: Ny nordisk wave-camp-destination

Vi kender Vågå, Ottsjö og Kebne Wave Camp. Men Hede Wave Camp? Arboga FKs Lars Jauring rapporterer fra en ny nordisk destination; Hede Wave Camp 2020
6. januar 2021/af Jens Trabolt

Hypoxi, den lydløse dræber

Hypoxi er ikke bare et tema som er isoleret til wave-camp-piloterne. Det kan sætte ind i selv moderate højder.
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Barbeque on ice

Der regnede ikke med diamant-højder ned fra himlen på årets Vågå Wavecamp, men hvad gør det, når man har fast is under støvlerne, høj sol og masser af grillpølser?
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Kulde i svæveflyvning

Efter en lang vinter uden flyvning er det tid til wavecamps i Norge og Sverige. Flyvning i uopvarmede svævefly i stor højde er dog en perfekt recept på alvorlig nedkøling og hypotermi. Perlan Projektets flyvelæge Daniel Johnson gennemgår her de vigtigste symptomer, faresignaler og hvad man selv kan gøre for at holde sig indenfor grænserne for sikker flyvning.
25. februar 2019/af Jens Trabolt

Verdens vildeste wavecamp

Airbus Perlan 2-flyet har slået højdeverdensrekorden for svævefly, og det markerer en enorm præstation af en gruppe af frivillige. Men flyvning i ekstreme højder er ikke uden risiko.
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Svedanor Fjellflyging på Vågå 2018

Vågå Wavecamp 2018: Har man bare den mindste smule romantik i blodet er det umuligt at modstå kombinationen af is, fjeld og svævefly. 2018-versionen af Vågå var træfsikker
22. april 2018/af Jens Trabolt

Når isen kalder

”Giv mig vinter og hunde, så må I for mig beholde alt andet for jer selv”, konkluderede polarforskeren Knud Rasmussen for 100 år siden. Men vinteren kalder endnu på Vågå Wavecamp, Ottsjö Fjällflygläger og Kebnekaise Wavecamp.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Tanker rundt seilflyging og bruk av oksygen

Resultater fra prøving av Mountain High (MH) O2-system i lavtrykkskammer.
8. februar 2017/af Jens Trabolt

Havarirapport: IMC førte til totalhavari

Den svenske havarikommission har nu offentliggjort deres rapport efter ulykken med en Grob 103 Twin Astir i nærheden af Kebnekaise sidste år. Segelflyget har samarbejdet med havarikommissionen i analysefasen og har vedtaget initiativer som vedrører uddannelse og passagerbriefing.
23. juni 2015/af Jens Trabolt

Friskluftsforgiftning på første klasse

Bølgeflyvnings-lejren på den frosne sø ved foden af mægtige Kebnekaise-fjeldmassiv er verdens nordligste. De piloter som trodser vejr, kulde og distance belønnes med flyvning og naturoplevelser i absolut særklasse. NORDIC GLIDING har besøgt lejren ved Pirttivuopio.
23. maj 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Test: ASH 25 vs Nimbus 4D – “There is no substitute for span”

Långa vingar har alltid fascinerat segelflygare. Robert Kronfelds Ku 4 Austria (med öknamnet Elefant) från 1931 hade 30 m spännvidd. Det rekordet stod sig till 2000 då eta med 30.9 m spännvidd flög. Jag tror att de flesta segelflygare någon gång drömt om att få flyga, och kanske äga, ett flygplan i öppna klassen. Det är ju det bästa av det bästa.
Denna artikel handlar om två av de mest byggda och populära flygplanen i öppna klassen, tvåsitsarna ASH 25 och Nimbus 4D. Vad ska man köpa?
3. oktober 2022/af Jens Trabolt

Oh là là! Til fjeldflyvningskursus i St Auban – i Dimona!

At man vælger at tage på flyvekursus på det franske nationalcenter i St Auban er ikke noget unikt. Det er det derimod, at man som danske Claus Kjær Jensen og klubkammeraten Alexander Borrel-Jensen fra Kolding fravælger passagerflyet til Nice og i stedet flyver klubbens Dimona derned. Oh là là!
27. september 2022/af Jens Trabolt

Kaptajnen blev elev (igen)

Danske Søren Enderlein, 56, fra Nordsjællands SFK er luftkaptajn. Han lærte at flyve på svævefly som teenager, men familieliv og jobbet i den kommercielle flyvning krævede en pause på næsten 35 år. Nu er han tilbage i luften i den motorløse flyvning.
”Det giver mig en enorm ro og glæde dybt ind i sjælen at kunne flyve svævefly igen”, fortæller han om gensynet med den tabte kærlighed.
20. september 2022/af Jens Trabolt

Kom til Seilflykonferansen 2022 på Klanten og Storefjell

Hyggeligt socialt samvær og inspirerende oplæg er på programmet, når Seilflyseksjonen inviterer til konference d. 7-9. oktober. De første 30 deltagere er allerede tilmeldt.
14. september 2022/af Jens Trabolt

Selvstart til fartglade individualister

Schleichers nye 15/18-m racer, AS 33 Me, flyver nu med elektrisk drivlinje fra AS 34 Me. Det er godt nyt for de uafhængige ejere.
14. september 2022/af Jens Trabolt

Stick AND rudder

Air France gør det – det danske Flyvevåbens Air Cadets gør det. Svæveflyvning er god træning i energi-management og håndtering af flyvemaskinen. Nu har en gruppe svenske trafikpilotelever fra Ljungbyhed også fået øjnene op for svæveflyvningens glæder.
12. september 2022/af Jens Trabolt

”Crash”, ”boom”, ”bang” i videnskabens navn

To svævefly blev i sensommeren havareret med fuldt overlæg under en spektakulær test af studenterne fra Akaflieg München og Hannover for at lære mere om hvilke materialer og konstruktionsmetoder, som gør svævefly mere sikre.
9. september 2022/af Jens Trabolt

”Vi blev lidt klogere”

”Et vellykket koncept”, lyder det fra deltagerne om det aktuelle elfly-seminar på Ålleberg/Falköping som bød på et mix af prøveflyvninger, forelæsninger og aha-oplevelser.
7. september 2022/af Jens Trabolt

Kvinder kan, selvfølgelig!

Stemning og organisation var i top, da England arrangerede Kvinde-VM på Husbands-Bosworth. Team Danmark repræsenterede norden i ensom majestæt og rejste hjem med bagagen fuld af fantastiske oplevelser og mange venner rigere.
30. august 2022/af Jens Trabolt

Cancer-syge børn fik oplevelser for livet i svævefly

Der er Oldtimer-rally på Svæveflyvecenter Arnborg i disse dage, og Dansk Svæveflyvehistorisk Klub skød eventet i gang lørdag d. 20. august med en dedikeret flyvedag for børn, som kæmper med cancer-sygdom. ”Det var en stor succes for alle parter, og alle frivillige leverede til topkarakter”, konkluderer formand i DASK, Klaus Degner.
23. august 2022/af Jens Trabolt

Segelflygets dag 2022: ”Det heftigste jeg har prøvet!”

13-årige Ebbe fra Ljungbyhed var en af de mange gæster i de svenske svæveflyveklubber under ”Segelflygets dag 2022” lørdag og søndag. For ham var det en chance for at komme nærmere på sin drøm om at flyve. For klubberne er dagen et fantastisk markedsføringsværktøj til rekruttering af nye medlemmer.
22. august 2022/af Jens Trabolt

100 år sedan första entimmesflygningen

Den 18 augusti i år firar vi 100 års jubileet av den första segelflygningen längre än en timme.
18. august 2022/af Jens Trabolt

”Jeg er imponeret over vores juniorer”

Det siger Per Carlin, Team Captain for Sverige. Junior-VM i Tabor, Tjekkiet, er netop afsluttet. Svenske, norske og danske piloter fik sig en super-oplevelse i et meget vel-organiseret event, som tilmed havde godt vejr det meste af tiden. Hvad mere kan man kræve?
15. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 90 år sedan Groenhoff omkom

Den 23 juli var det 90 år sedan Günther Groenhoff omkom i sin Fafnir på Wasserkuppes västhang. Groenhoff är segelflyget största affischnamn någonsin. Han är, vad jag vet, den ende segelflygare som nått riktig kultstatus redan under sin livstid. Och ändå blev han bara 24 år. Ett jubileum väl värt att uppmärksamma.
12. august 2022/af Jens Trabolt

VGC-rally 2022: Den levende svæveflyve-historie

Det årlige Vintage Glider Rally er en seriøs flyvefest i alle regnbuens farver. Et panorama ud over svæveflyvehistorien med flyvedygtige fly og en showcase for det store arbejde med at holde sjældne, gamle flykonstruktioner på vingerne. Det 49. Internationale Vintage Glider Rally blev afholdt i Celje, Slovenien, og her besøgte en gruppe danske DASK-entusiaster rallyet med 2 rariteter.
11. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 50 år sedan Göran Ax vann VM

I juli 1972, för 50 år sedan, vann Göran Ax sitt första VM, han vann även 1981. VMet ägde rum i jugoslaviska Vrsac, i nuvarande Serbien. Det blev ett VM med mycket cb och åska, överlag dåligt väder, massor med utelandningar, mycket molnflygning, två dödsolyckor, två fallskärmshopp och en riktigt dålig tävlingsorganisation. VM 1972 minns man kanske för hur eländigt och tragiskt det var, men framförallt för att Göran Ax, Sverige blev världsmästare.
10. august 2022/af Jens Trabolt

Hot VM med over 200 km/t i cruise-speed

Der blev trimmet helt frem, da verdens bedste piloter kæmpede om verdensmestertitlen i Szeged, Ungarn som stillede op med et super-velarrangeret mesterskab og fantasi-vejrforhold, som gav gennemsnitshastigheder på over 160 km/t på 440 km-opgaver. Norge, Danmark og Sverige var repræsenteret med teams, som præsterede respektabelt i det ultra-skarpe selskab.
Ingen klagede over kulden, i øvrigt.
9. august 2022/af Jens Trabolt

Markus Ganev: En VM-pilots funderinger over ambitioner og præstationer

Hvordan plukker man sig selv op fra en absolut katastrofestart til et verdensmesterskab? Svenske Markus Ganev fra Uppsala reflekterer her over sine ambitioner og præstationer til VM 2022 i Szeged.
9. august 2022/af Jens Trabolt

Svævefly skal demonstrere fremtidens hydrogen-jetmotorer

Svæveflyvning har altid været lig med innovation; Winglets og kulfiber er alle teknologier som har fundet vej fra svævefly til den kommercielle flyvning. Nu skal 2 Arcus-svævefly med jetmotorer afprøve om fremtidens hydrogen-drevne jetmotorer har bedre – eller værre – contrail-egenskaber højt oppe i atmosfæren.
2. august 2022/af Jens Trabolt

I huvudet på en Chief Steward

Robert Danewid var Chief Steward under sommerens EM i Litauen. Det blev et rigtigt vellykket mesterskab med svensk guld til Janne Nordh, trods dårligt vejr og spændt europæisk sikkerhedssituation. Men hvad går jobbet som Steward egentlig ud på? Læs Robbans fine rapport fra EM og bliv klogere.
1. august 2022/af Jens Trabolt

Termik-praktikere møder termik-forskere

Der nørdes helt i top på det norske nationalcenter på Starmoen, som i denne uge er vært for en international sommerskole for vejr-forskere. Kan vi blive klogere på termikken, mon?
29. juli 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: En sommar med “E”

Årets flygsäsong har vädermässigt varit usel! Det håller nog de flesta med om. Vi kan dock glädjas åt tre E. Det första, och största, är så klart Janne Nordhs seger i EM i standardklassen i Litauen.
25. juli 2022/af Jens Trabolt

Pilot i Profil: Jannie Krogsdal

"En af de sjoveste flyveture ligger et par år tilbage, hvor jeg var med DASK i Lønstrup og flyve skræntflyvning. Det var helt vildt fantastisk at flyve deroppe. En meget speciel oplevelse jeg aldrig vil glemme". Det siger danske Jannie Krogsdal, 42, som er månedens profil. Hun er nok mest kendt for at være limet til sædet på sin elskede Pawnee på Arnborg, men det hele startede egentlig med svæveflyvningen.
18. juli 2022/af Jens Trabolt

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?
11. juli 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvning i festival-mode

Ekstrem naturoplevelse; Den netop afsluttede Ekstremsportveko i Voss, Norge er en fest for alle typer af outdoor-sportsgrene med fællesnævneren natur, fart og spænding. I år var det noget helt særligt, da Voss FK var vært for Norges Cup Grand Prix i svæveflyvning samtidig med, at gæster fra hele verden stod i kø for passagerflyvning i noget af verdens flotteste natur. En uge med et helt unikt mix af svæveflyvning, kammeratskab, store naturoplevelser, koncerter og fest
5. juli 2022/af Jens Trabolt

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.
27. juni 2022/af Jens Trabolt

“Ingen respekt for os ældre”; Ungdomsoprør til Uppsala Masters

Uppsala Masters 2022 blev et meget vellykket og velorganiseret internationalt event med SM og Junior-SM indbygget. Men nogen havde glemt at påminde juniorpiloterne om deres plads nederst i resultatlisten. De unge piloter fløj ekstremt godt og decimerede de fleste andre svenske klubpiloter.
21. juni 2022/af Jens Trabolt

NM Grand Prix: The race was on!

Det norske mesterskab på Starmoen blev kørt i Grand Prix-formatet, hvor første fly hjemme (som regel) er vinderen. Sandefjords Per Morten Løvsland viste flyvning af vanlig høj kvalitet og tog sejren. NORDIC GLIDINGs udsendte reporter havde måske også hede drømme om et trofæ, men fik i stedet en rigtig spændende oplevelse af konkurrenceflyvning og effekten af strafpoint…
20. juni 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvning på programmet til verdens største ekstremsports-festival

”Ekstremsportsveko” i Voss, Norge er med op til 40 000 deltagere verdens største festival for ekstremsport. Den lokale flyveklub stiller op med svæveflyvning som en del af programmet:
”Kom bare, det bliver kanon”, lyder det fra event-koordinator i Voss FK Erik Røthe Klette
13. juni 2022/af Jens Trabolt

Bert Willing, forfatter til “Sådan overlever du i svæveflyvningen” 1965-2022

Tyske Bert Willing, meget erfaren pilot og instruktør, skrev for nogle år siden en fremragende artikel om flyvesikkerhed. "Har jeg personligt en chance for på lang sigt at undslippe den uhyggelige statistik?", spurgte han dengang. Desværre er han nu forulykket fatalt under endnu ukendte omstændigheder d. 28. maj i sin DG 800b i fjeldterræn under et mesterskab i Sion, Schweiz. NORDIC GLIDING bringer her en reprise af hans artikel, som er sørgeligt aktuel.
10. juni 2022/af Jens Trabolt

NM 2022 på “Fighter town” Starmoen

Ole Reistad Senter på Starmoen lægger luftrum til det igangværende NM i Sportsklasse og Rookie - næste mesterskab er NM Grand Prix om få dage.
8. juni 2022/af Jens Trabolt

DM 2022: Nye og gamle talenter

DM-ledelsen og de 61 piloter anstrengte sig i en noget sølle vejr-periode. Men hvad gør det, når det blev et gyldigt DM, hvor både gamle og nye talenter manifesterede sig i pointlisten. Et resultat af mange års talentpleje i dansk svæveflyvning?
7. juni 2022/af Jens Trabolt

Klar til Uppsala Masters 11-18. juni 2022

Uppsala Masters er en ”3-i-en”. Det er SM, JSM, men også et event som er designet til at lokke internationale top-piloter til Sverige. ” Vil man gerne være dygtig, så skal man jo flyve mod de bedste. Det var også baggrunden for, at vi for år tilbage grundlagde fx Uppsala Masters”, siger Börje Eriksson, konkurrence-leder for Uppsala Masters 2022.
3. juni 2022/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Duo Discus FES

Duo-Discus, en av de vanligaste tvåsitsarna i Danmark, Norge och Sverige, är ett populärt och fantastiskt segelflygplan. Nu har man tagit det naturliga steget och försett även Duo-Discus med FES. Och då kallas den rätt och slätt Duo FES. Naturligtvis har Duo FES stått högt upp på NGs ”test bucket list” i mer än ett år. I mitten av maj fick vi tillfälle att resa till Slovenien och både besöka FES-fabriken och flyga Duo FES. Det ultimativa klubb 2-sitsar?
1. juni 2022/af Jens Trabolt

LZ Design – baby-logistik førte til teknik-revolution

Da slovenske Luka Žnidaršič blev far første gang, og babylogistikken satte en stopper for langvarige hjemhentninger efter udelandinger, blev det startskuddet på udviklingen af den nu stærkt populære FES-motor til svævefly. NORDIC GLIDING har netop testfløjet nyeste variant med dette motorsystem – Duo Discus FES – og har i den anledning besøgt den slovenske producent LZ Design.
31. maj 2022/af Jens Trabolt

Portræt: Hammer Flyveplads fylder 50 år

"Hammer Svæveflyveplads klar til fremtidens udfordringer", skrev NORDIC GLIDING da vi besøgte den store danske Vejle Svæveflyveklub i august 2013 og skrev et stort portræt af klubben. Det fik vi ret i, for klubben er still going strong og inviterer nu til 50 års jubilæums-reception. Læs invitationen her og få også portrættet af klubben med.
30. maj 2022/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Ferryflygning av LAK-12

Husker du, ærede læser, Robert Danewids retro-historie om den sindssyge udelanding i Litauen? Her kommer del 2 som handler om en tilsvarende sindssyg færgeflyvning i Sverige med en LAK 12 under Eskilstuna Open i 1990 – beretningen inkluderer ambulancer med fuldesyge litauere og en potentiel ulovlig udelanding på en svensk flyvevåbenbase med et sovjetisk indregistreret fly. Kort sagt, alt er normalt!
30. maj 2022/af Jens Trabolt

DM i horisonten: Der ER bestilt godt vejr.

Danmarksmesterskabet på Arnborg starter om bare 2 dage og får dermed æren af at kick-starte sæsonens nordiske nationale mesterskaber. DM er den årlige test af hvem som er bedste pilot i det bedste fly. Men det er også en sammenhængende flyve-ferie for mange af de i alt 61 deltagende piloter og en social begivenhed.
24. maj 2022/af Jens Trabolt

Klub-folk tester AS 34 Me

Lige før påske kørte danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick (forfatteren) fra Polyteknisk Flyvegruppe til Poppenhausen for at prøve den nye AS 34Me. Fungerer den efter hensigten?
Ja, er det korte svar!
19. maj 2022/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Kan vi rädda segelflygklimatet?”

Många segelflygare satte säkert kaffet i vrångstrupen när de läste rubriken ovan. Min subjektiva uppfattning är att det inom våra led finns väldigt många s k ”klimatförnekare”. Men det är OK, det får man vara. För på samma sätt som det är helt lagligt att bränna baconlindade koraner är det helt lagligt att vara ”klimatförnekare”. Det är inte det denna ledare ska handla om. Men något händer utan tvekan med vårt segelflygklimat.
16. maj 2022/af Jens Trabolt

Alle svæveflyvere er TOP GUN 2-piloter

Den originale Top Gun-film blev en kult-flyvefilm og gav massiv interesse for at blive jagerpilot. Nu er Top Gun 2 på vej, og DSvU sigter mod at booke en hel biografsal d. 7.juni for en helt speciel privat filmoplevelse.
11. maj 2022/af Jens Trabolt

“Smart” og energieffektivt klubhus

Klubhus? Gammelt, slidt, lugt af døde mus? Ikke i Øst-Sjællands Flyveklub som sætter standarden for fremtidige klubhus-byggerier. Ikke bare i Danmark, men måske på verdensplan.
11. maj 2022/af Jens Trabolt

ElSKÅ – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 31 augusti – 1 september

Eldrift är något nytt för de flesta av oss. För att lära oss mer och öka våra kunskaper i ämnet arrangerar Segelflyget och Nordicgliding.com, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallar ElSKÅ på Ålleberg den 31 augusti – 1 september.
9. maj 2022/af Jens Trabolt

Litauisk svæveflyve-klub medvirkede til fund af stjålne danske svævefly

Det litauiske svæveforbund har udsendt beskrivelse af det fortsat meget mystiske tyveri og fund af de danske svævefly, som blev stjålet fra klubben Aviator i 2017.
6. maj 2022/af Jens Trabolt

Aero 2022 – back in business

Efter 2 år med Corona-pause var Aero 2022 tilbage i god form. Trods at de store svæveflyvefabrikker udeblev, var der alligevel svæveflyvning på programmet. Mest som vilde forsknings-projekter, hvor flyenes medfødte aerodynamiske fordele gør dem til ideelle platforme.
6. maj 2022/af Jens Trabolt

”I det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”

Stor fundraiser skal sikre, at ukrainske piloter, hvis fly og klub er ødelagt under den russiske invasion, får mulighed for at deltage i sommerens kvinde-VM i England.
”Vi kan ikke gøre meget ved krigen i Ukraine, men i det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”, siger Liz Sparrow, som er initiativtager til kampagnen og chef for Kvinde-VM.
4. maj 2022/af Jens Trabolt

e-Genius slår 2 verdensrekorder

Forskningsflyet eGenius fra Stuttgart Universitet har fået en velfungerende range extender baseret på Smart/Mercedes-dieselmotor. Med det nye hybridsystem lykkedes det at slå 2 rekorder for elektriske fly – både absolut distancerekord på over 1000 km og hastighedsrekord på 206 km/t over en 500 km bane.
26. april 2022/af Jens Trabolt

Kommentar: Turboen starter aldrig!

Tidligere i april publicerede NORDIC GLIDING et tankevækkende debat-indlæg af Ib Wienberg om turbostarter.
Men ikke alle erfaringer er gode: Her er danske Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyveklub med et supplerende svar på Ibs indlæg – og for sportens skyld med en passende mod-provokativ titel: ”Turboen starter aldrig”
25. april 2022/af Jens Trabolt

Litauisk utelandning – Nedslag i loggboken

"Petras drar på full gas med klaffen infälld och vi börjar skörda och mala säd. Till slut ser man inget framåt. Jag stirrar förtvivlat på fartmätaren som tycks fastnat på 60 km/h."
Interessant? Jo, här är Robert Danewids berättelse om en ekstrem utelandning under Baltic Cup i 1989, hvor Litauen forfarende var Sovjet-okkuperad.
21. april 2022/af Jens Trabolt

Mystik om stjålne danske svævefly – nu fundet i Litauen

3 tjekkiske statsborgere præsenterede formentlig falsk købskontrakt for politiet ved den polsk/litauiske grænse, da de blev stoppet med en Duo Discus og en LS4.
20. april 2022/af Jens Trabolt

Pilotstafetten: Michael Mix

"Den mest inspirerende, jeg har fløjet med de senere år, har været Ulrik Sørensen fra SG-70. Han hjalp mig virkelig med at få flyveglæden tilbage, og så nørder han også flyvning på en måde jeg rigtig godt kan lide. Min gamle klubtræner Alan Bach er også i samme kategori. Han fik fat i mig i 2011, hvor jeg faktisk var ved at stoppe med flyvning". Det siger Michael Mix, 32, om sine forbilleder i sporten. Han er månedens profil.
13. april 2022/af Jens Trabolt

Leder: Meningsløse Corona-regler

Regler er gode. Regler hjælper os med at holde en høj kvalitet i flyvesikkerheden. Men når man som dansk svæveflyve-pilot tvinges til at kontakte flyvelæge for at betale for at rapportere, at man har haft en mild version af corona for flere måneder siden, så reduceres respekten for regelværket. Specielt fordi svenske og norske piloter kan give sig selv en friskmelding.
12. april 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden.
…allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022
11. april 2022/af Jens Trabolt

Kommentar: Turboen har altid startet

”Hvad er sandsynligheden for, at en motor starter? 50%!
Enten starter sådan en motor eller også starter den ikke”.
Ikke så sjældent ser jeg denne kommentar. Udsagnet er helt klart morsomt, men det er også klart noget nonsens”.
Det siger Ib Wienberg her i en kommentar til anvendelsen af turbomotorer i svævefly. Selv har han gode erfaringer, som han deler her.
7. april 2022/af Jens Trabolt

Er du udelandet? Alt ok? Så ring til Politiet!

Det er et problem i Danmark, at velmenende personer alarmerer redningskræfter når de ser svævefly udelande. Nyt actioncard fra DSvU sætter fokus på, at man selv som pilot kan forebygge unødvendige udrykninger ved at ringe til politiet efter en udelanding.
Men hvad siger erfaringerne i Norge og Sverige?
5. april 2022/af Jens Trabolt

Sæsonstart 2022 i koldluft

De første aprildage blev hidsige og kolde i store dele af Sverige og Danmark. Eller som vi siger i svæveflyvningen: ”Perfekt til sæsonstart”.
4. april 2022/af Jens Trabolt

Nyt sikkerhedskoncept hitter hos EASA 

Mid-air-kollisioner er en alvorlig fare i svæveflyvningen. Nyt EU-harmoniseret sikkerhedskoncept øger synligheden dramatisk og giver flyene et optisk løft. Prisen er en ubetydelig nedgang i performance, siger eksperter.
1. april 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvelegenden Åke Pettersson 1945 – 2022

Svenske Åke Petterssons karriere var yderst omfattende. Han deltog i 16 VM, fik 14 SM guld, han loggede 7000 svæveflyvetimer hvoraf 2000 timer i skoling og mindst et par hundrede elever kan takke ham for certifikatet. Han døde tirsdag d. 29. marts efter længere tids sygdom.
30. marts 2022/af Jens Trabolt

Tyske Akaflieg-studerende får havarerede nordiske Twin Astirs i luften

Akaflieg Karlsruhe er kendt for flyvende vinger og andre eksotiske konstruktioner. Nu lærer de tyske studerende om flykonstruktion ved at reparere 2 danske Twin Astirs som begge havarerede i 2018.
29. marts 2022/af Jens Trabolt