Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!
Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Diamanterna uteblev dock för oss den gången då vi saknade syrgasanläggningar…. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden.
…allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022
Tyvärr gick solen på Ottsjö ner strax efter 18. Här har Uppsalas Discus just landat.
Text: Bernt Hall / Fotos: Bernt Hall, Jan Rehn, Niclas Wennström, Peder Sandström och Ottsjö Fjällflygläger
Forfatteren; En ”Robban” dvs selfie a la Robert Danewid av Bernt Hall på några tusen meter och med syrgas via Mountain High regulatorn till näskanylen.
En tanke som smugit sig in i bakhuvudet så här på ålderns höst är:
“Hur är det nu i Ottsjö och på lägret som bestått i över 60 år?”
Råkade nämna det till Hasse ”Klipparn” Larsson under en flyghelg med SVS veteransegelflygplan på Ålleberg i somras. Hasse, född i Skövde, men sedan många år i Uppsala, och även SVS-medlem tillika Zugvogelägare. Tänkte inte mer på detta men i december någon gång ringde så Hasse, han tillhörde även Skövdegänget som var där -75 och frågade om jag ville hänga med Uppsalagänget till Ottsjö i mars eftersom en vakans uppstått!
Som pensionär förfogar man som bekant över sin tid , ja, ja, ibland i alla fall så det blev ett okej. Fick låna klubbens LS 4 då min egen Nimbus är lite stor och otymplig på snö och is. Klubbkompisen och certeleven Hans Rolandson med fru hängde på av ren nyfikenhet.
I väntan på start med Ottfjället i bakgunden. Fjällflyg är en väldigt social företeelse där man möter nya och gamla kamrater på isen i en avslappnad atmosfär.
Wow!!!
Första flygveckan var det våg alla (!!!) dagar, några var riktigt bra och några hyfsade! Ett stabilt högtryck i söder styrde vädret med ganska kalla nätter och varma dagar hela veckan. Det senare påverkade isen en del men bortsett från första dagen då den då enda bogsermaskinen ”gick ner sig” i en ishåla och det bara blev en start (till drygt 5000 m av Hans Larsson och Niclas Wennström i Duon) flögs det sedan obehindrat alla dagar efter isfix, se nedan.
Henric och Sven-Åke Roos Super Cub på skidor var suverän som bogserare.
Dusty, barnens favorit från Dala-Järna.
Stort tack också till Henric och Sven-Åke Roos vars Super Cub på skidor med integrerade hjul kom på måndagen och sedan funkade perfekt tillsammans med Dala-Järnas Pawnee ”Dusty”, barnens favorit från Disneyfilmen.
Fantastisk lenticularis över Ottsjöns norra strand.
Snöbyar och moln som drar igen får man se upp med i fjällen. Vi var ganska befriade från sådant det här året men en och annan snöby letade sig förbi.
Men vinden pustade på mer eller mindre alla dagar under en oftast klarblå himmel, ibland kryddad med härliga lentis. Endast vid några få tillfällen stördes vi av någon snöby som passerade.
Ottsjö har våg i de flesta vindriktningar men bäst och vanligast är från väst över syd till sydost. Idag har vi förnämliga digitala prognosmetoder för vågbildning i form av Stefan Lövgrens Skyltdirekt-RASP särskilt preparerad för Ottsjö (och Vågå under deras läger) samt Matthew Scutters SkySight.
I dessa får man en fin uppfattning över var vågorna är vid en viss tidpunkt beroende på vindriktning, skiktning och höjdvindar. Sedan finns ju Pall Einarsson med som metman på briefing och tolkar allt så det blir begripligt utifrån många års erfarenhet.
Briefing
Minns att 1975 åkte alla mest jojo upp och ner i vågen bakom Ottfjället med den materiel och kunskap man hade då. Numera med mycket bättre grejor att flyga med har man börjat tänja ut området man flyger i och Ottfjället är inte den enda våggeneratorn man använder idag. Adnan Haziagovic gjorde till och med en registrerad sträcka i RST från Ottsjö och undertecknad fick några i OLC när jag utforskade närområdet lite mer. Det finns betydligt mer potential för sträckflygning i våg även i Ottsjö!
Härliga vyer över den svenska fjällvärlden, här Ånnsjön med Bunnerfällen från 3500 m.
Koppla på under 500 m – be happy, don’t worry!
En välkänd och unik egenhet i Ottsjö är vid syd/sydvästvind då rotorns stigsida börjar vid norra sjökanten på i princip 0-höjd alldeles väster om startplatsen. Här kan man koppla lågt, riktigt lågt. Lägsta godkända guldhöjden någonsin i Ottsjö hade en topphöjd (!!) på 3100 m QFE!
Men de flesta hängde ändå i till ca 500 m för säkerhets skull trots att variometrarna var på max under den korta bogseringen. Gynnsamt för plånboken, sorry, menade swishkontot! Efter urkoppling rikta upp mot söder och efter några få slag i åttor så är man uppe i vågen. Sanslöst! Skulle det inte funka har man en hel sjö att landa på. Don’t worry be happy. Vid andra vindriktningar t.ex väst då Vallbovågen står får man räkna med att dra högre.
Flygplats i ständig förändring
Issituationen är ett spännande kapitel och aldrig lika från år till år. I år var istjockleken mer än tillräcklig 40-60 cm. Men olika perioder av minusgrader, plusgrader, regn och snö under höst och vinter respektive år gör sammansättningen av isens övre lager mer eller mindre gynnsam för plogning och våra aktiviteter.
Stämningsbild från uppställningsplatsen. Isdobbar på skorna är ett måste.
Man har sedan länge haft ett väl fungerande system med två parallella banor 09/27 som plogas. På moderna segelflygplan sätter man inte på skidor av förklarliga skäl som man gjorde i början. Man startar från mitten av banorna mot rådande vindriktning och landar och stannar bakom innan mittpunkten – är det tänkt. Det blev så oftast men inte alltid… Dessutom plogas två kortare banor 18/36 som används företrädesvis vid starkare sydvind.
Stämningsbild från väntande DuoDiscus på taxibanan med Ottfjället i bakgrunden.
Men i år strulade det lite. Den gamle plogaren med många års erfarenhet hade lagt av. Den tillträdande fick inte riktigt till det med placering och utförande av banorna. Endast en bana i respektive riktning blev plogad denna gången. Egentligen räcker det eftersom antalet deltagande flygplan minskat med åren. Vädret med flera plusgrader på dagarna men med som tur var minus på nätterna gav därför vissa utmaningar alldeles i början. Efter att man hyrde in en pistmaskin från skidanläggningen Trillevallen nästgårds då blev banorna mycket bättre och jämnare. Men isdobbar på skorna är ett måste!!!
Syrgassläden på skidor är praktisk. Tyvärr fanns bara AGA-adaptrar. Tips att fixa tum och mm adaptrar till nästa år.
Flygledartornet på isen kräver varma kläder….
Diamonds, diamonds…
Minst fyra piloter fick ”förstagångsdiamanter”. Allt från veteranen Ola Öbom (76) Stockholms SFK som började flyga på 60-talet till Niclas Wennström (37) från Uppsala FK som är tämligen ny i gamet (se ruta bredvid) och började flyga 2019.
Förstagångsdiamant till Ola Öbom
Dom båda kom till över 6000 m. Tor Widman, Uppsala har också försökt att erövra den sista diamanten under flera år och på olika platser men fixade det nu även om det var med minsta möjliga marginal 5033 m. Bästa höjdvinsten fick Rogier Woltjer också han från Uppsala med 5940 m. Syrgassläden för påfyllning kom således väl till pass under veckan även om MH-systemen som används idag i flygplanen bara ger så mycket som behövs. Grattis till alla!
Min diamantflygning: Niclas Wennström
Det var en spännande, flygtät vecka i Ottsjö men nu var den slut. Jag skulle med tåget hem efter lunchen idag, men så kul som veckan varit så kunde man inte missa en sista chans upp. Jag fick den chansen, och bogserade upp mot Middagsvalen, fick kontakt och kopplade. Det blåste ordentligt. Jag blev lite paff när jag tittade ner på träden som inte flyttade sig under mig! Det måste blåst i 110km/h för det var så fort jag flög, tänkte jag.
Stiget fortsatte upp till FL195 och då insåg jag att vi nog måste öppna uppåt. När jag kom upp till 6450m över havet tyckte jag att det fick räcka. Då började tecken på syrebrist visa sig trots att syrgasen var påslagen och fungerande.
Ner till 2000möh och hämta andan, glida ut höjden bort till Duved, sedan tillbaka på några hundra meter på lovartsidan över Trillevallen innan landning på isen. Andra ville ju prova på lyckan och jag skulle trots allt hem med tåget en knapp tre kvart senare. Ett härligt slut på en fantastisk vecka med så många fina människor. Kan varmt rekommendera!
Nu j-r måste vi ner….
Många, inklusive undertecknad, fick fina flygningar över en underbar fjällnatur. Totalt gjordes 211 starter och 168 timmar de båda veckorna. 40 flygare deltog totalt med 10 flygplan första veckan och sex den andra. Alla kategorier fanns på plats, till exempel certeleven Hans Rolandsson som verkligen fick träna bogsering i rotorn med instruktör. Ivana Paksi från Uppsala var uppe flera gånger på 4-5000 m i DK efter bara tre års segelflygande vilket även maken Tomislav lyckades med. Tur för familjefriden?
Ivana Paksi och Lars-Erik Hansson i baksits på ASK:n. 4000 m kom dom till.
Två nöjda Sollefteåflygare, Jonas Mähler och Axel Dahlmark.
On top of the world! Ett privilegium att få uppleva live!
Visste du att det finns segelflyg i Sollefteå? Jodå ett gött gäng var där med klubbens ASK 21 och fick fina flygningar. Fast en gång hade dom bråttom ned. På radion hördes när dom låg överst i nedflygningssektorn med flera flygplan under sig på väg in att landa– Skynda er och landa, och efter en stund, – nä nu j-r (svordom) måste vi ner….flytta på er!!! Som bekant ökar trycket i blåsan när det omgivande trycket runt omkring minskar då man kommit upp en bit. Även kylan driver på behovet! Flygledaren i ”tornet” hade fullt upp ibland med starter och landningar.
Ottsjö har också internationella inslag, Burkhardt Koblitz är en trevlig tysk med erfarenhet från Alperna men som ändå ofta kommer till Ottsjö med sin DuoDiscus och kompis Klaus Röder från Östra Sörmland. Två glada danskar Erik Schultz och Rasmus Heide från Nordsjällands Flygklubb kom med en gammal hederlig Twin Astir på en öppen vagn och fick fina flygningar. Inget är omöjligt om man bara vill!
Det skall va gött att leva! Vad kan man mer begära, +6 på isen och lenticularis på himlen
Ottsjö är inte bara segelflyg
Andra veckan skedde en övergång alldeles på slutet till sämre väder och lägret avbröts redan på torsdagen på grund av väntad storm och snö. För undertecknad som var där första veckan uteblev de riktigt höga höjderna för mig denna gången men att glida omkring på 3-4000 m i mars över en fantastisk fjällterräng i Skövdes fina LS 4 var härligt. 13h på tre starter blev det. En bra början på segelflygåret! En hel dag hade undertecknad liksom många andra avsatt till utförsåkning i finfina backar (11 liftar) i Trillevallen bara 10 min bort med bil. Vill man ha mer är det bara 1h till Åre och Duved. En dag ägnades också helt åt längdåkning, man är ju i fjällen, och det finns många fina preparerade spår både i Ottsjö och inte minst i närbelägna skidmetropolen för längdåkning, Vålådalen. Kompisarnas flygningar följdes i skidspåret via OGN som hade bra täckning.
…allt har blivit mycket bättre
Från starten 1961 har otaliga flygare fått fina minnen och höjdvinster i Ottsjö som ligger 20 km söder Åre fågelvägen. Precis som övriga fjälläger och för segelflyget generellt nåddes en kulmen runt 8o-talets mitt med runt 150-200 deltagande piloter och 25-30 flygplan varje år. Men fortfarande kommer en del ”stamklubbar” och en del andra fyller på då och då. 10 segelflygplan fanns på plats år 2022, huvuddelen tvåsitsare. En bit att åka är det, ca 600 km från Stockholmsområdet eller 750 km från Göteborgsområdet. Går att köra på en dag. Vägarna är fina! Från avtagsvägen i Undersåker till Ottsjö ca 30 km var vägen 1975 en smal mycket hålig grusväg som gav bilarna och flygplanen på de öppna transportvagnarna en hel del stryk. Idag finns en kanonfin asfalterad väg ända fram till Ottsjö. Se dock upp för renar, älgar och annat vilt. Invånarantalet av permanentboende ökar i byn där det mesta krestsar kring ”Lena i Bua” (Lena Naleppa i ICA-butiken) som har stenkoll på allt och alla. Hon fick för övrigt Ottsjökannan i år för betydande insatser för lägret under många år.
Bild från Utdelningen av Ottsjökannan till Lena Naleppa i ”Ottsjöbua”
Planer finns till och med att åter öppna en förskola (Reportage i riks-TV) i byn samtidigt som antalet fritidshus formligen exploderat. .En reflektion blir ju att allt blivit mycket bättre på Ottsjölägret sedan -75, vägar, bilar, kunnande och flygplan för att inte tala om GPS och mobiler. Det enda som nog var lika bra då som nu var den sociala gemenskapen och kamratskapet.
Lägerledningen var alltid på gott humör som synes. Här förstärkt med en av de ursprungliga initiativtagarna till Ottsjölägret på 60-talet Lennart ”Z” Zetterström nummer ett från vänster. Sedan följer metman Pall Einarsson och därefter kassör, journaluppföljare och allt-i-allo Jan Rehn ochtill sist organisatör och bogserförare Thomas Brandt. Lars-Erik Hansson ingår också.
Stort tack också till Ottsjölägrets rutinerade ledning med Janne Rehn, Thomas Brandt, Pall Einarsson och Lars-Erik Hansson i spetsen. Den senare har dessutom gjort ett fantastiskt bra kompendium för vågsegelflygning i Ottsjö som varmt rekommenderas även till andra vinter/höstläger. Till exempel hur man binder fast kärrorna på isen, se bilder. Lars-Erik höll även kurser för Uppsalaklubbens deltagare via TEAMS. Kan nog övertalas att även hålla för andra….
Hans Larsson borrar förankringshål med LE Hansson övervakar processen. Viktigt att få fast flygplan och vagnar på natten när rotorn kan slå ner i isen eller snöstormen kommer. Den bästa metoden är att med ett isborr, gärna motordrivet, som här borra ut ett V helst så vattnet tränger upp underifrån. Sedan dra igenom ett rep som man fäster spännband i. En kylig upplevelse att sticka ner armen till armhålan och dra igenom repet kan författaren intyga. När repet frusit fast finns det inget som drar loss det.
Fastfruset rep enligt bild 1 att spänna fast vingar, kropp eller vagnar i.
En annan metod är att använda isskruv som bergsklättrare använder. Dyrare (ca 500 kr/styck) och inte riktigt lika säkert, speciellt vid plustemperaturer.
Så skall det se ut. 6000 m – Here we come!
Ottsjö levererar!
På lördagens morgon när vi kopplade på vagnen för att åka 730 km hem stod det lenticularis överallt på himlen och kompisarna var senare under dagen uppe på över 6000 m. Givetvis den bästa dagen detta året! Good for them! Intresserad att hänga med nästa år, håll span på – ottsjowavecamp.se
Göran Karlsson, svæveflyver, flyveleder og allround-fikser af alt elektronik og flyvning.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/03/IMG_20181213_130306-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2019-01-13 11:28:352020-03-13 11:42:01Et liv på flyvepladsen
Kraftig blæst og regn gav 3 gyldige dage til NM på Starmoen og en ny norgesmester
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/03/IMG_9517-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2019-07-11 13:48:532020-03-11 14:02:26NM i vind og sol
Tyske Anton Roth eller bare Toni, som han kaldes i flyve-miljøet, er elektroingeniør, opfinder og trike-instruktør. Han har ombygget flere flytyper – herunder svævefly – med elektriske motorer. Spørger man ham om elektrisk flyvning er svaret: ”Intet er umuligt” – og det er måske også hemmeligheden bag hans succes.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2021/12/DSC03378-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2021-12-03 14:44:332022-01-19 15:17:12Hr. 48-Volt og hans flyvemaskiner
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.