Ålleberg firar 80 år och om jag får bestämma ska det vara platsen för vår segelflygskola i många år till. MEN…..Jag efterlyser en partner – en riktig entreprenör – som kan överta restaurangen, stugbyn och campingen och utveckla denna verksamhet. Utan tvekan finns det en enorm potential här.
Ålleberg fyller 80 år. Ålleberg – älskat av några, hatat av andra. När man letade efter platsen för en segelflygskola sommaren 1940 sades det att man hade tyska Wasserkuppe som förebild och att platsen man letade efter skulle ge möjligheter till hangflygning och start med gummirep (en startmetod som dock inte var speciellt vanlig i Sverige).
Ålleberg ”hittades” och i juni 1941 var skolan igång. Det där med Wasserkuppe tror jag mest var en bortförklaring, t ex hade man 1940 sedan länge lämnat hangen på Wasserkuppe och flög sträcka i den ”fria atmosfären. Anledningen till en central segelflygskola var snarare att inrätta svenskt segelflyg efter tysk (militär förebild) förebild. Det tyska segelflyget var sedan några år en paramilitär organisation och med en fantastisk verksamhet. 1940 fanns det 100 000 segelflygare i Tyskland, bara under 1939 utbildades 40 000 A-, B- och C-diplom och mellan 1935 och 1944 byggdes det 18 000 segelflygplan. Framgången vid attacken med glidflygplan mot belgiska fortet Eben Emael i maj 1940 hade säkert också betydelse.
Svenska Flygvapnet skulle rustas upp och det är således snarare här vi finner anledningen till inrättandet av en nationell segelflygskola. Man behövde piloter och annan personal och Tyskland hade visat att segelflyg var ett utmärkt rekryteringsforum. Och det svenska segelflyget, under KSAKs ledning, kom att organiseras efter tysk förebild. Mycket av den struktur, som fortfarande lever kvar, som då infördes var med tysk förebild – dock utan uniformer! T ex utsågs en ”gruppchef” i varje klubb (i Tyskland fanns det ”Gruppenführer”). Idag heter det segelflygchef och vi är, vad jag vet, det enda land som har denna ”tjänsteställning” kvar.
Som sagt, redan 1940 hade tyskarna i mångt och mycket lämnat hangen och redan runt 1950 hade Ålleberg tjänat ut som hangflygplats. Sista gummirepstarten på bryggan gjordes 1951. 1969 flögs den sista tävlingen på Ålleberg, fältet hade blivit för litet för tävlingar med så många flygplan som det nu var frågan om.
Det har genom årets förekommit diskussioner och sonderingar om att ersätta Ålleberg med ett nytt nationellt center med danska Arnborg och norska Starmoen som förebild. Man kan notera att hela Ållebergsprojektet började efter an artikel i mars 1940 i Svenska Dagbladet av flygjournalisten Gunnar Knutsson, i vilken han förordade inrättandet ett nationellt segelflygcentrum och han föreslog Borlänge som plats. I samband med planeringen av VM 1993 hade vi långt gångna diskussioner med bl a Hofors kommun om byggandet av ett helt nytt segelflygcenter. Men vi hade och har inte muskler att klara ett sådant projekt ensamma.
Wasserkuppe
Ålleberg
Sedan 1970-talet är Ålleberg vår centrala flygskola där vi utbildar segelflyglärare och byggledare, eller segelflygtekniker som det heter idag. Under många år var skolan nästan avskuren från omvärlden. Så är det inte idag. Idag huserar en mängd aktörer på Ålleberg såväl som att det är ett populärt utflyktsmål för allmänheten. Och vårt kursutbud är idag utökat.
Om vi återvänder till Wasserkuppe av idag, är det en plats som inte bara inrymmer segelflyg. Precis som Ålleberg är segelflyget grunden för platsen, men knappast det som ”driver” verksamheten ensamt. Segelflygskolan där är f ö världens äldsta flygskola, den startade redan 1924. På ”Kuppe” finns förutom skolan tre vanliga segelflygklubbar, oldtimer klubben, häng-, skärm och modellflyg, vidare segelflygmuseum, vandringsleder, naturreservat, restauranter, hotell m m.
På Ålleberg har vi segelflygskolan, segelflygmuseum, SVS med sin verksamhet, skärm-, häng- och modellflyg förutom segelflygmuseum, restaurant, stugor/camping, vandringsleder, naturreservat m m.
Alltså ganska likartat utbud, med skillnaden att Wasserkuppe är så mycket större. Dagsbesökarna på Wasserkuppe räknas en sommardag i tusental, på Ålleberg i hundratal.
Wasserkuppe är det tyska organiserade segelflygets vagga, Ålleberg är det svenska.
Titta på tabellen nedan och notera att Wasserkuppe och Ålleberg är ganska lika när det gäller utbudet av vad som finns att tillgå.
Wasserkuppe
Ålleberg
Skolan grundad
1921
1941
Segelflygskola
X
X
Motorflygskola
X
X
Prova på
X
X
Vintage segelflygklubb
X
X
Flygsläp
X
X
Vinschstart
X
X
Gummirepstart
X
Modelflyg
X
X
Museum
X
X
Restaurant
X (flera)
X
Camping
X
Hotell/vandrarhem
X (flera)
X
Vandringsleder
X
X
Naturreservat
X
X
Segelflygklubbar
X
Butiker
X
Bussförbindelser
X
Precis som Ålleberg ligger inte Wasserkuppe i det bästa, vädermässigt sett, området. Och det är längesedan man slutade med gummirepstart och hangflygning. Man ska 50 km österut till Thüringer Wald, på samma sätt som man på Ålleberg ska 50 km söderut till de småländska skogarna, för att finna det bra vädret. På Wasserkupe erbjuder man dock varje höst kurser i gummirepstart, men man ”skjuter” inte i sluttning längre utan på slät mark. Bara för att man ska få gummirepstart som startmetod inskriven i flygdagboken. Kul idé och det drar massor med segelflygare. Något för SVS?
På Wasserkuppe är det många aktörer. Själva stället och flygskolan drivs av ”Gesellschaft zur Förderung des Segelflugs auf der Wasserkuppe eV“. En ekonomisk förening, som ägs av de fyra segelflygklubbarna på Wasserkuppe och som är innehavaren av ATO för flygskolan, och som driver den övergripande verksamheten. Ordförande i föreningen är Landrat (ung länsrådet) i Fulda. Segelflygmuseet drivs av en stiftelse, precis som museet på Ålleberg.
Skillnaden mot Wasserkuppe är att på Ålleberg är det Segelflyget som förvaltar allt. Vi bedriver utbildning av lärare, tekniker, AVA, IMC och POM och med våra samarbetspartners arrangerar vi olika kurser (som t ex ungdomskurser i samarbete med KSAK). Detta är vårt „jobb“ och helt enligt förbundets stadgar. Och Ålleberg är ett utmärkt ställe att bedriva denna verksamhet.
Till detta kommer att vi är fastighetsägare till såväl museum som restaurang, allmänna toaletter och hela anläggningen med parkering och camping. Att hålla på med denna verksamhet är dock inget vi finner belägg för i våra stadgar. Ålleberg är vårt arv och som vi självklart ska förvalta väl. Ålleberg kom ju ursprungligen till efter en „kungainsamling“. Platsen är helt finansierad av en insamling från svenska folket. Man gör sig inte av med en sådan plats hur som helst.
Ålleberg firar 80 år och om jag får bestämma ska det vara platsen för vår segelflygskola i många år till.
MEN…..
I dagens värld har inte Segelflyget resurser att, förutom förbundets aminstrativa verksamhet och kurser, sköta vandringsleder, renhållning av allmänna toaletter, camping, underhåll av såväl museum som restaurang (80 år gamla byggnader är inte gratis att underhålla).
Vi har också under de senaste 10 åren sålt av i princip all mark uppe på platån och nedanför, förutom flygstråket och området där vi har byggnader. Vår kompetens är att driva svenskt segelflyg, vi har inte kompetens och resurser att förvalta fastigheter och mark. Och innerst inne, vi vill det inte heller!
När det gäller de „allmänna ytorna“ och vandringsleder har vi nu inlett ett samarbete med Falköping kommun och länsstyrelsen som vi tror blir väldigt bra för alla, en win-win situation. Ålleberg är ett stort turistmål. Naturen är ju unik.
Min vision, se kartan nedan, för Ålleberg är att i framtiden har vi ansvaret för våra byggnader och flygstråket och inget annat. Sedan förra sommaren har vi ett avtal med SVS, som har tagit över en stor del av t ex gräsklippningen. Jag hoppas att SVS fortsätter att växa och utveckla sin verksamhet (t ex med kurser i gummirepstart). SVS, med sin flygverksamhet, är en stor tillgång för Ålleberg!
Min vision
Vi har inget primärt intresse av att förvalta ett museum. Naturligtvis en tillgång även för oss, landets segelflygare, och vi stöttar det. Men vi saknar resurser och kompetens (kompetensen förmuseiverksamheten finns hos SVS). Detsamma gäller restaurangen, stugbyn och campingen. En bra tillgång för oss och för allmänheten, men vi kan klara oss utan en restaurang och camping.
Jag vill skänka/sälja/hyra ut till marknadsvärde såväl musei- som restaurangbyggnaderna och campingen. Jag vill helt enkelt lämna över museum, restaurang camping etc till de som kan driva sådana anläggnignar.
Jag efterlyser en partner att ta över museet och driva och utveckla det. Kolla hur fint museet är på Wasserkuppe och så mycket besökare de har. SVS har påbörjat ett omtag av museet som jag tror mycket på (kom och besök det i sommar)
Jag efterlyser en partner – en riktig entreprenör – som kan överta restaurangen, stugbyn och campingen och utveckla denna verksamhet. Utan tvekan finns det en enorm potential här.
Jag efterlyser att skärmflygare, hängflygare och modellflygare tar sitt ansvar och sina kostnader för Ålleberg. Det är t ex inte utan kostnad för Segelflyget att man besöker toaletterna.
De allmänna ytorna är Falköping kommun och Länsstyrelsen redan på gång att ta över skötseln av.
Och sedan när detta är gjort bildar vi den ekonomiska föreningen „Ållebergs utveckling“ med alla intressenter på „Berget“. Och tillsammans fortsätter vi att utveckla „Berget“.
På samma sätt som Wasserkuppe är ett unikt och självskrivet ställe i Hessen (ja, hela världen) ska Ålleberg vara det i åtminstone Västergötland.
Den lille forening fejede store milliard-virksomheder af banen, da publikumsprisen i går aftes blev uddelt på årets Kortdage arrangeret af GEOFORUM i Aalborg.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2021/11/17-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2021-11-25 11:22:232021-11-26 08:24:24Condor Danmark vinder pris for landskab
Det er et problem i Danmark, at velmenende personer alarmerer redningskræfter når de ser svævefly udelande. Nyt actioncard fra DSvU sætter fokus på, at man selv som pilot kan forebygge unødvendige udrykninger ved at ringe til politiet efter en udelanding.
Men hvad siger erfaringerne i Norge og Sverige?
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2022/04/20210414_180420-udelanding-nimbus-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2022-04-05 15:39:312022-04-05 15:41:49Er du udelandet? Alt ok? Så ring til Politiet!
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.