Partner sökes

Ålleberg firar 80 år och om jag får bestämma ska det vara platsen för vår segelflygskola i många år till. MEN…..Jag efterlyser en partner – en riktig entreprenör – som kan överta restaurangen, stugbyn och campingen och utveckla denna verksamhet. Utan tvekan finns det en enorm potential här.

Tekst: Robert Danewid, Ordförande, Segelflyget

Link to automatic translation

Ålleberg fyller 80 år. Ålleberg – älskat av några, hatat av andra. När man letade efter platsen för en segelflygskola sommaren 1940 sades det att man hade tyska Wasserkuppe som förebild och att platsen man letade efter skulle ge möjligheter till hangflygning och start med gummirep (en startmetod som dock inte var speciellt vanlig i Sverige).

Portræt: Ålleberg fyller 80 år

Ålleberg ”hittades” och i juni 1941 var skolan igång. Det där med Wasserkuppe tror jag mest var en bortförklaring, t ex hade man 1940 sedan länge lämnat hangen på Wasserkuppe och flög sträcka i den ”fria atmosfären. Anledningen till en central segelflygskola var snarare att inrätta svenskt segelflyg efter tysk (militär förebild) förebild. Det tyska segelflyget var sedan några år en paramilitär organisation och med en fantastisk verksamhet. 1940 fanns det 100 000 segelflygare i Tyskland, bara under 1939 utbildades 40 000 A-, B- och C-diplom och mellan 1935 och 1944 byggdes det 18 000 segelflygplan. Framgången vid attacken med glidflygplan mot belgiska fortet Eben Emael i maj 1940 hade säkert också betydelse.

Svenska Flygvapnet skulle rustas upp och det är således snarare här vi finner anledningen till inrättandet av en nationell segelflygskola. Man behövde piloter och annan personal och Tyskland hade visat att segelflyg var ett utmärkt rekryteringsforum. Och det svenska segelflyget, under KSAKs ledning, kom att organiseras efter tysk förebild. Mycket av den struktur, som fortfarande lever kvar, som då infördes var med tysk förebild – dock utan uniformer! T ex utsågs en ”gruppchef” i varje klubb (i Tyskland fanns det ”Gruppenführer”). Idag heter det segelflygchef och vi är, vad jag vet, det enda land som har denna ”tjänsteställning” kvar.

Som sagt, redan 1940 hade tyskarna i mångt och mycket lämnat hangen och redan runt 1950 hade Ålleberg tjänat ut som hangflygplats. Sista gummirepstarten på bryggan gjordes 1951. 1969 flögs den sista tävlingen på Ålleberg, fältet hade blivit för litet för tävlingar med så många flygplan som det nu var frågan om.

Det har genom årets förekommit diskussioner och sonderingar om att ersätta Ålleberg med ett nytt nationellt center med danska Arnborg och norska Starmoen som förebild. Man kan notera att hela Ållebergsprojektet började efter an artikel i mars 1940 i Svenska Dagbladet av flygjournalisten Gunnar Knutsson, i vilken han förordade inrättandet ett nationellt segelflygcentrum och han föreslog Borlänge som plats. I samband med planeringen av VM 1993 hade vi långt gångna diskussioner med bl a Hofors kommun om byggandet av ett helt nytt segelflygcenter. Men vi hade och har inte muskler att klara ett sådant projekt ensamma.

Wasserkuppe

Ålleberg

Sedan 1970-talet är Ålleberg vår centrala flygskola där vi utbildar segelflyglärare och byggledare, eller segelflygtekniker som det heter idag. Under många år var skolan nästan avskuren från omvärlden. Så är det inte idag. Idag huserar en mängd aktörer på Ålleberg såväl som att det är ett populärt utflyktsmål för allmänheten. Och vårt kursutbud är idag utökat.

Om vi återvänder till Wasserkuppe av idag, är det en plats som inte bara inrymmer segelflyg. Precis som Ålleberg är segelflyget grunden för platsen, men knappast det som ”driver” verksamheten ensamt. Segelflygskolan där är f ö världens äldsta flygskola, den startade redan 1924. På ”Kuppe” finns förutom skolan tre vanliga segelflygklubbar, oldtimer klubben, häng-, skärm och modellflyg, vidare segelflygmuseum, vandringsleder, naturreservat, restauranter, hotell m m.

På Ålleberg har vi segelflygskolan, segelflygmuseum, SVS med sin verksamhet, skärm-, häng- och modellflyg förutom segelflygmuseum, restaurant, stugor/camping, vandringsleder, naturreservat m m.

Alltså ganska likartat utbud, med skillnaden att Wasserkuppe är så mycket större. Dagsbesökarna på Wasserkuppe räknas en sommardag i tusental, på Ålleberg i hundratal.

Wasserkuppe är det tyska organiserade segelflygets vagga, Ålleberg är det svenska.

Titta på tabellen nedan och notera att Wasserkuppe och Ålleberg är ganska lika när det gäller utbudet av vad som finns att tillgå.

 

Wasserkuppe

Ålleberg

Skolan grundad

1921

1941

Segelflygskola

X

X

Motorflygskola

X

X

Prova på

X

X

Vintage segelflygklubb

X

X

Flygsläp

X

X

Vinschstart

X

X

Gummirepstart

X

Modelflyg

X

X

Museum

X

X

Restaurant

X (flera)

X

Camping

X

Hotell/vandrarhem

X (flera)

X

Vandringsleder

X

X

Naturreservat

X

X

Segelflygklubbar

X

Butiker

X

Bussförbindelser

X

Precis som Ålleberg ligger inte Wasserkuppe i det bästa, vädermässigt sett, området. Och det är längesedan man slutade med gummirepstart och hangflygning. Man ska 50 km österut till Thüringer Wald, på samma sätt som man på Ålleberg ska 50 km söderut till de småländska skogarna, för att finna det bra vädret. På Wasserkupe erbjuder man dock varje höst kurser i gummirepstart, men man ”skjuter” inte i sluttning längre utan på slät mark. Bara för att man ska få gummirepstart som startmetod inskriven i flygdagboken. Kul idé och det drar massor med segelflygare. Något för SVS?

På Wasserkuppe är det många aktörer. Själva stället och flygskolan drivs av ”Gesellschaft zur Förderung des Segelflugs auf der Wasserkuppe eV“. En ekonomisk förening, som ägs av de fyra segelflygklubbarna på Wasserkuppe och som är innehavaren av ATO för flygskolan, och som driver den övergripande verksamheten. Ordförande i föreningen är Landrat (ung länsrådet) i Fulda. Segelflygmuseet drivs av en stiftelse, precis som museet på Ålleberg.

Skillnaden mot Wasserkuppe är att på Ålleberg är det Segelflyget som förvaltar allt. Vi bedriver utbildning av lärare, tekniker, AVA, IMC och POM och med våra samarbetspartners arrangerar vi olika kurser (som t ex ungdomskurser i samarbete med KSAK). Detta är vårt „jobb“ och helt enligt förbundets stadgar. Och Ålleberg är ett utmärkt ställe att bedriva denna verksamhet.

Till detta kommer att vi är fastighetsägare till såväl museum som restaurang, allmänna toaletter och hela anläggningen med parkering och camping. Att hålla på med denna verksamhet är dock inget vi finner belägg för i våra stadgar. Ålleberg är vårt arv och som vi självklart ska förvalta väl. Ålleberg kom ju ursprungligen till efter en „kungainsamling“. Platsen är helt finansierad av en insamling från svenska folket. Man gör sig inte av med en sådan plats hur som helst.

Ålleberg firar 80 år och om jag får bestämma ska det vara platsen för vår segelflygskola i många år till.

MEN…..

I dagens värld har inte Segelflyget resurser att, förutom förbundets aminstrativa verksamhet och kurser, sköta vandringsleder, renhållning av allmänna toaletter, camping, underhåll av såväl museum som restaurang (80 år gamla byggnader är inte gratis att underhålla).

Vi har också under de senaste 10 åren sålt av i princip all mark uppe på platån och nedanför, förutom flygstråket och området där vi har byggnader. Vår kompetens är att driva svenskt segelflyg, vi har inte kompetens och resurser att förvalta fastigheter och mark. Och innerst inne, vi vill det inte heller!

När det gäller de „allmänna ytorna“ och vandringsleder har vi nu inlett ett samarbete med Falköping kommun och länsstyrelsen som vi tror blir väldigt bra för alla, en win-win situation. Ålleberg är ett stort turistmål. Naturen är ju unik.

Min vision, se kartan nedan, för Ålleberg är att i framtiden har vi ansvaret för våra byggnader och flygstråket och inget annat. Sedan förra sommaren har vi ett avtal med SVS, som har tagit över en stor del av t ex gräsklippningen. Jag hoppas att SVS fortsätter att växa och utveckla sin verksamhet (t ex med kurser i gummirepstart). SVS, med sin flygverksamhet, är en stor tillgång för Ålleberg!

Min vision

Vi har inget primärt intresse av att förvalta ett museum. Naturligtvis en tillgång även för oss, landets segelflygare, och vi stöttar det. Men vi saknar resurser och kompetens (kompetensen förmuseiverksamheten finns hos SVS). Detsamma gäller restaurangen, stugbyn och campingen. En bra tillgång för oss och för allmänheten, men vi kan klara oss utan en restaurang och camping.

Jag vill skänka/sälja/hyra ut till marknadsvärde såväl musei- som restaurangbyggnaderna och campingen. Jag vill helt enkelt lämna över museum, restaurang camping etc till de som kan driva sådana anläggnignar.

Jag efterlyser en partner att ta över museet och driva och utveckla det. Kolla hur fint museet är på Wasserkuppe och så mycket besökare de har. SVS har påbörjat ett omtag av museet som jag tror mycket på (kom och besök det i sommar)

Jag efterlyser en partner – en riktig entreprenör – som kan överta restaurangen, stugbyn och campingen och utveckla denna verksamhet. Utan tvekan finns det en enorm potential här.

Jag efterlyser att skärmflygare, hängflygare och modellflygare tar sitt ansvar och sina kostnader för Ålleberg. Det är t ex inte utan kostnad för Segelflyget att man besöker toaletterna.




De allmänna ytorna är Falköping kommun och Länsstyrelsen redan på gång att ta över skötseln av.

Och sedan när detta är gjort bildar vi den ekonomiska föreningen „Ållebergs utveckling“ med alla intressenter på „Berget“. Och tillsammans fortsätter vi att utveckla „Berget“.

På samma sätt som Wasserkuppe är ett unikt och självskrivet ställe i Hessen (ja, hela världen) ska Ålleberg vara det i åtminstone Västergötland.

Ålleberg har en framtid!

Udvalgte artikler

IGC og OSTIV vil have højere sikkerhed til konkurrencer

Det er ikke noget kønt syn, når man tager et vue ned over listen over ulykker og near-misses til de seneste års store internationale mesterskaber.
Nu har den internationale svæveflyvekommission, IGC og svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, OSTIV, taget initiativ til at analysere risikomomenter, deres alvorlighed og frekvens. Resultatet skal over tid munde ud i håndgribelige forbedringer i flyvesikkerheden.
23. marts 2023/af Jens Trabolt

Erik Jensen hædret med DSvU’s Göta-pokal

Gøtapokalen er DSvUs højeste hædersbevisning, som uddeles for særlig fortjenstfuld indsats i dansk svæveflyvning. På årets repræsentantskabsmøde blev Erik Jensen, Nordsjællands SFK, den værdige modtager. Der blev desuden uddelt DSvUs Guldemblem til Torben Lund Simonsen, Henrik Buur Rasmussen og Kaj Lund for deres indsats for svæveflyvningen.
16. marts 2023/af Jens Trabolt

Her tester de sig frem til bedre profil-performance

Stuttgart Universitets institut for Aero- og gasdynamik råder over en avanceret maskinpark som hjælper os med at forstå den komplekse aerodynamiske virkelighed. NORDIC GLIDING har besøgt instituttet som har spillet en betydelig rolle i udviklingen af moderne svævefly.
15. marts 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvning for alle: I øjenhøjde som radio-hjælpeinstruktør

21-årige danske Tobias Christensen Vinzents er blind, men har fundet sin egen måde at dyrke sin brændende interesse for flyvning på. Han lytter til radiokommunikation mellem fly og ATC.
”Han er så god til at tale i radio, at han er blevet min hjælpe-instruktør på BEG-radiokurset”, fortæller svæveflyve-instruktøren Søren Zebitz Nielsen.
14. marts 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Bag kulisserne

Vågå Wavecamp starter lørdag. I tiden op til eventet har der været gang i et omfattende forarbejde bag kulisserne. Dette har involveret Seilflyseksjonen og en række lokale frivillige piloter sammen med arrangøren Drammen FK.
9. marts 2023/af Jens Trabolt

Den sidste jernhest

Norges sidste flyvende Pawnee har udsendt sit sidste brøl og drukket sin sidste liter benzin i Seilflyseksjonens tjeneste. Mere end 20 000 slæb blev det til.
”Med flere nødvendige opgraderinger i sigte var et ganske enkelt for dyrt at holde den på vingerne”, fortæller fagchef Steinar Øksenholt, som nu er på udkig efter fremtidens slæbefly.
6. marts 2023/af Jens Trabolt

Test: LAK 17C FES – banbrytare med FES, nu med självstart från marken!

Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna i LAK all framgång. Möjligen att de tre 3:orna i 18-m klassen - Ventus 3, AS 33 och JS 3 - är marginellt bättre. Men bara ytterst lite. Speciellt de som kanske inte aspirerar på VM-titlar får här ett mycket gott och väl fungerande alternativ till en mer överkomlig kostnad.. Och produkten vi testat, LAK17C FES ger verkligen mycket glädje för pengarna kan vi säga redan från början.
2. marts 2023/af Jens Trabolt

LAK: Den Litauiska entreprenörsandan

Trots ett brokigt förflutet och ibland tuffa förhållanden har LAK under många år lyckats ta fram intressanta segelflygplan som legat i paritet med de bästa.
Men LAK-fabriken har också en ryggrad via sitt andra framgångsrika företag Thermikas som sysslar med bland annat motorflygplansunderhåll. Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna all framgång. NORDIC GLIDING har precis flugit den nya självstartande LAK 17 C FES och dyker här in i den litauiska segelflygtillverkarens spännande och turbulenta historia.
1. marts 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: NG fyller 10 år

2013 stod segelflygarna i de skandinaviska länderna inför hotet att stå utan medlemstidningar. Skulle det vara möjligt att komma ur dilemmat genom att göra ett gemensamt skandinaviskt segelflygmagasin? Et gäng entusiaster tog bollen och det blev starten för NORDIC GLIDING som nu fyller 10 år. Robert Danewid rapporterar här om en satsning som lyckades.
27. februar 2023/af Jens Trabolt

Her bygger de folkets TMG

De fleste svæveflyve-piloter har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med Motorfalken. Det er et hyggelig, godmodigt og billigt motorsvævefly, som trods sit åbenlyst forældede design nægter at dø. I Heubach i nærheden af Stuttgart ligger Scheibe Aircraft GMBH, som fortsat bygger flyet i små serier. NORDIC GLIDING har besøgt folkene som fortsat holder liv i Egon Scheibes legendariske flyvemaskiner.
16. februar 2023/af Jens Trabolt

Alexander Lippisch – ett rastlöst geni

Alexander Martin Lippisch (1894-1976) var en tysk flygplanskonstruktör, som konstruerade segelflygplan på 20- och 30-talet, byggde stjärtlösa motor- och segelflygplan och är en av skaparna av deltavingen.
Även om Lippisch förefaller ha varit en rastlös själ med en oförmåga eller ovilja att avsluta sina projekt, det fick andra göra, var han under mer än 10 år den mest inflytelserika konstruktören av segelflygplan under den, förmodligen, viktigaste perioden av segelflygets utveckling.
13. februar 2023/af Jens Trabolt

Nyt virtuelt mesterskab skal booste interessen for svæveflyvning

Den nye Esports-satsning, FAI Virtual World Gliding Series starter i dag. De i alt 16 del-konkurrencer skal flyves i 16 forskellige lande – lige fra Mexico til Japan, og mesterskabet skal kulminere i et virtuelt verdensmesterskab i 2024. FAI og IGC ser store muligheder i konceptet.
9. februar 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvere interceptet af 2 F-16-fly; DAC for kaffe!

Men ingen panik. Der blev ikke skudt med skarpt, for det var en gruppe af Danish Air Cadets som i lørdags fik en oplevelse for livet under flyvning med Hercules fra Flyvestation Aalborg.
”Det var vildt fedt”, fortæller de.
8. februar 2023/af Jens Trabolt

Schempp-Hirth “Skunkworks”

Med Jonker og Schleichers nye selvstartende elektriske 18-meter konstruktioner i form af JS3 RES og AS 33 Me er bolden nu trillet over på Schempp-Hirths banehalvdel.
Det ville være oplagt med en elektrisk selvstartende version af Ventus M, tænker Nordic Gliding – måske naivt? Men hvad tænker fabrikken, og hvad er de parate til at fortælle en insisterende redaktør som har inviteret sig selv på kaffe?
6. februar 2023/af Jens Trabolt

Johannes Lyng 80 år

En af dansk svæveflyvnings absolutte ”Grand Old Men”, Johannes Lyng, runder et skarpt hjørne den 2. februar 2023, hvor han fylder 80 år. Dette er en meget personlig hyldest til min gamle ”storebror”, skriver Ulrik Friis.
2. februar 2023/af Jens Trabolt

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.
1. februar 2023/af Jens Trabolt

Skövde FK får erstatning for flyveplads

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.
24. januar 2023/af Jens Trabolt

Tanker om klubbdrift, aktivitet og medlemstall

Opprettholdelse av medlemstallet og aktiviteten i frivillige organisasjoner er en utfordring. Hvordan skal aktiviteten skal organiseres for å sikre at de forskjellige medlemskategoriene er fornøyd og trives, filosoferer Arne Wangsholm fra Os Aero Klubb
20. januar 2023/af Jens Trabolt

Som i en fryser: 24 timer i norske bølger

Det er 20 år siden, at 2 tyske piloter beviste i praksis, at det er muligt at overnatte i luften på bølger over de norske fjelde. Med over 24 timer i luften satte Helmut Rohs og Robert Fessler punktum for en af de vildeste strækflyvninger nogensinde i Norden. Redaktionen på NORDIC GLIDING har tidligere hørt om denne historie, men har altid troet, at det var en ”myte” – indtil det nu lykkedes at opspore de to piloter, som nu fortæller historien.
17. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

Fransk svæveflyveforbund indgår samarbejde om elektrisk slæbefly

Det franske svæveflyveforbund har underskrevet aftale med den franske flyproducent AURA AERO om levering af kommende elektrisk version af deres INTEGRAL-model. Flyet skal efter planen opereres dagligt i en klub som slæbefly.
3. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Dags att göra upp med vår historia?”

Jag är övertygad att vi i sporten, omedvetet, fortfarande har med oss en del värderingar från 30-talet och det är därför vi har så förtvivlat svårt att få kvinnor till sporten. Jag har funderat på det här i många år och även skrivit om det. Dags att ändra på det. Vi startar nu upp ett projekt där målet är att bygga ett skandinaviskt kvinnligt segelflygnätverk. Förebilden är brittiska nätverket Women Gliding.
21. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Drømmen om 1000 km i Danmark og 1500 km i Sverige

Rekorder er til for at blive slået. Det er en vigtig drivkraft i svæveflyvningen, og vi ser, at ”barren” flyttes op hvert år med bedre fly og ikke mindst bedre vejrprognoser og planlægning. Men hvad ville det fx kræver at flyve 1000 km i DK eller 1500 km i Sverige?
14. december 2022/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

”Vi går til fly hver torsdag aften”

De danske kammerater Rasmus Heide og Erik Schultz har en ”lille klub”, et voksenværksted, hver torsdag. Her bringer de totalhavarerede fly – som selv fabrikkerne har opgivet – tilbage i luften.
”Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen”, fortæller Erik Schultz om det produktive fællesskab.
5. december 2022/af Jens Trabolt

Steinar Øksenholt: “To år til historien”

Under Seilflykonferansen på Storefjell helgen 7.-9. hilste jeg deltakerne velkommen ved å oppsummere tiden fra forrige konferanse i oktober 2020. Oppsummeringen kan være av interesse for langt flere enn de 60 konferansedeltakerne. Her får du mine presentasjon og tanker beskrevet.
1. december 2022/af Jens Trabolt

Bland nissar, bölger och norrsken

Sista helgen i november är det traditionell säsongsavslutning och nisseflygning på Oppdal, hemvist för NTNU flygklubb. Ett av det mest fascinerande med flygning i Oppdal vid denna tid på året är ljuset. På morgonen och eftermiddagen blir lentisarna vackert solbeslysta underifrån. Ljuset och färgerna är vidunderliga. Rapport från Robert Danewid
29. november 2022/af Jens Trabolt

Stor fotobog fortæller historien om dansk flyvning

Den historisk velbevandrede Ole Steen Hansen er bl.a. kendt som flittig skribent i Nordic Gliding. Nu er han klar med et digert værk om ”De små fly” – historien om den lette flyvning i Danmark.
25. november 2022/af Jens Trabolt

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.
22. november 2022/af Jens Trabolt

Guld på Segelflygets konference

En værdig europamester Janne Nordh hædret med Anders Hyllanders Minnesfond på årets ”Billingehus”-konference.
21. november 2022/af Jens Trabolt

De nyeste elektriske svævefly –  priser og leveringstider

For mindre end 10 år siden var elektrisk motoriserede svævefly en absolut sjældenhed, og mange producenter var skeptiske overfor konceptet. Nu er det el-motorer i de fleste nye fly.  Men har du råd? Her kommer priser og leveringstider her på slutningen af 2022.
17. november 2022/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Flyskammen kommer – også til en klub nær dig”

Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer omkring klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktiviteter kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Men hvad har det med svæveflyvning at gøre? Faktisk en del, kunne man frygte. Men der findes håb for vores elskede sport, skriver NORDIC GLIDINGs redaktør Jens Trabolt her,
14. november 2022/af Jens Trabolt

Mindeord: Poul Skjold Hansen 1939-2022

Vores far, Poul Skjold Hansen er sovet stille ind efter 6 måneders sygdom. ”Et pragtfuldt liv – jeg gør det gerne igen!”, var hans vurdering, skriver Søren og Mikkel Skjold Hansen her i dette mindeord.
9. november 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Är skandinaviskt kvinnonätverk vägen framåt?”

Det finns ett intresse för segelflyg bland kvinnor ”därute”. Det ser vi i den statistik som kan utläsas ur Nordic Glidings läsartrafik. Även om vi bara är 6 % aktiva segelflygande kvinnor är 20% av NGs nordiska läsare kvinnor. Det vill säga att det finns ett stort antal kvinnor ”därute” som tittar på vår sport. Men vi ser dem inte i klubbarna. Kan en lösning vara att skapa skapa en stark community bland våra kvinnor och sedan låta dem själva rekrytera fler kvinnor?
8. november 2022/af Jens Trabolt

Ekstreme Bahia – med Kawa på ekspedition

Vi forbinder normalt Brasilien med mange eksotiske ting, primært karneval, fremragende fodboldspillere, Amazonasskoven eller en statue af Kristus i Rio. Men meget få mennesker forbinder Brasilien med tørre plateauer og svæveflyvning. Men sådan ser mindst halvdelen af landet ud i et ækvatorialt tørt klima. 16 gange verdensmester i svæveflyvning, Sebastian Kawa har udforsket ukendte områder i Brasilien med en lille gruppe af andre svæveflyvepiloter. Her er hans rapport.
4. november 2022/af Jens Trabolt

AS Skunkworks – behind the scenes

Världens äldsta tillverkare av segelflygplan har mycket på gång. Här tar vi en närmare titt "behind the scenes".
2. november 2022/af Jens Trabolt