Peter Eriksen: Fra ASG 29 til AS 33

Formand for den danske Svæveflyver Union Peter Eriksen, mangeårig ASG 29-ejer er en ”first mover” på bestilling af AS 33. Her er hans første indtryk af AS 33 efter besøget hos Alexander Schleicher:

Tekst: Peter Eriksen / Foto: Jens Trabolt

Efter 10 år og mere end 1.000 timer med min trofaste ASG 29 var det tid til at skifte til næste generation af svævefly, og det skulle være 18-meter klassen igen. Dilemmaet var, at der i foråret 2018, hvor beslutningen skulle træffes, reelt kun var 2 produkter på markedet, JS3 og Ventus-3. Begge glimrende fly, som jeg nok kunne leve med, men nok ikke det, jeg egentlig gik og drømte om.

NG tester AS 33: Best in class?

En kontakt til Uli Kremer fra Schleicher indikerede dog, at der var en 3. mulighed på vej. Efter et par mails frem og tilbage, var det klart, at Schleicher snart ville introducere deres nye 18-meter fly AS 33, og at flyet ville kunne leveres inden VM i sommeren 2020. En hurtig gennemgang af de ”teoretiske” præstationer, og de forbedringer der var i forhold til ASG 29eren, overbeviste mig hurtigt.

Peter Eriksen i PE – en ASG 29. Foto: Jens Trabolt

ASG 29 blev solgt i efteråret 2019, nu var det blot at vente på AS 33’eren – og så kom C-19 med aflyst VM, udskudt levering og længere ventetid.
I september oprandt så endelig dagen, hvor jeg kunne se den nye fugl, og komme ud og flyve i den. Desværre viste vejret i Poppenhausen sig fra den triste side med lave skyer, så det blev kun til en visuel inspektion.

Det første man lægger mærke til, når man ser flyet, er de høje winglets. Det er et kompromis, siger Uli. Høje winglets giver gode stigeegenskaber og lidt mere modstand ved høje hastigheder, mindre winglets giver det modsatte, så med den høje planbelastning på 60 kg/m2 valgte man at forbedre stigeegenskaberne.



I ASG 29 fløj jeg næsten altid med højeste planbelastning uden problemer med at stige, så mon ikke skridtet fra 57,5kg/m2 til 60kg/m2 er til at håndtere? Samtidigt kan man nu lægge vingetippen på jorden, uden at vandet tømmes ud, da udluftning af tanken sidder øverst i wingleten. Gad vide om Schleicher ikke om et par år vil tilbyde mindre winglets til flyvning i kraftigt vejr?

AS 33 med 15 meter vinger

Vingeprofilets tykkelse og vingekorden reduceret synligt, og vingen ser i det hele taget meget lille ud. Overgangen mellem krop og vinge er ændret en hel del. Vingeprofilet er også nyt og turbulatortapen, som erstatter de tidligere udblæsningshuller, altså omslagspunktet, er nu kun få centimeter fra bagkanten af flaps/krængeror. Vingen er stærk nok til, at man kan laste vandtankene i de inderste vinger helt op, før man begynder at hælde vand i tankene i de yderste vinger.

I cockpittet ser man straks det nye elektriske ballastmanagement system. Lad os håbe at det virker. Det gamle system var simpelt, men gik aldrig i stykker. Nu er man afhængig af små kontaktflader i vingesamlingerne, som er sårbare overfor vand og korrosion.

Det findes stadig den velkendte SOLO-motor foldet ned i bagkroppen, men motormanagement systemet er ændret til det nye Es-system med elektrisk starter, som var standard i den seneste version af ASG 29. Det fungerer tilsyneladende fint.

Der er nu en fast monteret hovedtank, med indbygget pumpe, lig mange andre fly med klapmotor. Det giver lidt mindre plads til montering af hovedboltene, igen ikke et design jeg ville have valgt, men ønsket om at skabe mere bagageplads har åbenbart vejet tungt.
Der er blevet mere plads til fødderne, både i bredden og længden. Ellers er cockpittet heldigvis ikke ændret. Det ville også være skidt, for man sidder særdeles godt, også efter 8 timer i luften. Instrumentpanelet er nu fremstillet i lakeret kulfiber.

Indfældbart halehjul, tja, sikkert en gadget, men hvem tør undlade at bestille det, hvis det senere viser sig at være vigtigt? Optionen koster ca. 1% af den endelige pris for hele pakken. Hale-dollyen forbliver på, når flyet køres i trailer, så hjulene kan trækkes op uden risiko for at halen dumper på jorden.
Tidligere anbefalede Schleicher gelcoat på nye fly. Nu anbefaler de akrylmaling, som er lidt dyrere, men lettere at reparere og sikkert mere holdbart. Endnu et kryds i listen med optioner.
Levering? Well D-KEPE alias OY-

PXE, forventes nu til Danmark i februar måned, så det bliver tidlig sæsonstart i 2021.