Pilot i profil: Lasse Edslev

Lasse Edslev fik sidste weekend den prestigefulde Per Weishaupt-pokal på Dansk Svæveflyver Unions repræsentantskabsmøde. Den 20-årige pilot fra Aarhus Svæveflyveklub har trods sin unge alder akkumuleret 600 timer og en imponerende portefølje af mesterskabs-resultater. Passionen for flyvningen har han ikke fra fremmede. Hans far Uffe Edslev er også en erfaren konkurrencepilot med 4 danmarksmesterskaber på samvittigheden.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Danish Gliding Team, Jens Trabolt og Morten Riis Dalgaard

Lasse Edslev i LS4 under Junior DM 2020. Hans far Uffe ses nærmest flyet.

Lasse Edslev
Alder 20 år
Klub Aarhus SFK
Job Studerer datalogi på 2. semester, Aarhus Universitet
Antal flyvetimer 600 timer – mest i LS4.

Link to automatic translation

Per Weishaupt pokalen – opkaldt efter den legendariske KDA-generalsekretær og svæveflyvepilot – uddeles for særlige præstationer indenfor dansk svæveflyvning.

I 2021 var det første gang Lasse Edslev fra Aarhus deltog i en international konkurrence da han fløj junior-EM i Litauen, hvor det blev til en meget flot sølvmedalje – i øvrigt med den mindst mulige margin til førstepladsen.

Det er en særlig præstation, og derfor fik Lasse et lille tip om, at det nok var smart at være med til repræsentantskabsmødet på Fyn, hvor Per Weishaupt-pokalen skulle uddeles. Turen var ikke forgæves, og Lasse kunne rejse hjem med en fortjent hædersbevisning.

”Det blev jeg selvfølgelig rigtig glad for”, fortæller Lasse Edslev til NORDIC GLIDING.

Lasse Edslev modtager Per Weishaupt-pokalen af Formand i DSvU Jens Hansen til årets repræsentantskabsmøde.

Far Uffe og Lasse under Junior-EM i Litauen 2021

Lasse har dog ikke interessen for svæveflyvning fra fremmede. Bacillen har huseret i barndomshjemmet med far Uffes lange og succesfulde ”karriere” i den danske svæveflyvning.

”Lasse har selvfølgelig været på flyvetur med mig et par gange som barn hvor vi fløj termik en times tid”, fortæller Uffe Edslev og fortsætter:

”Men da han var 12 år gammel, kunne jeg mærke på ham, at interessen virkelig var der. Så sagde jeg til ham, at han kunne prøve at læse lidt om, hvad det kostede og hvor gammel man skulle være for at starte som elev i en klub.”

Efter en kort stund kom Lasse tilbage – nedtrykt og med tårer i øjnene. Det kostede nemlig 900 kroner at være elev – og han tjente bare 50 kroner med at distribuere aviser. Men vi hjalp ham som vi har hjulpet vores andre børn med deres fritidsinteresser, så han startede med skolingen da han var 15 år”, fortæller Uffe Edslev om den spæde start.

Så Lasse startede i Aarhus Svæveflyveklub i 2017 og fik hurtigt fanget principperne bag flyvningen – og kort tid efter gik han solo og ikke længe efter erhvervede han sig certifikatet.

En glad sølv-medaljevinder til Junior-EM i Litauen

”Jeg fandt hurtigt ud af, at det var meget sjovere at flyve selv end med instruktøren i bagsædet”, fortæller Lasse som også fik fyret op for strækflyvnings – og konkurrenceinteressen ved at deltage i Sun Air Cup med sin far i 2018 og i øvrigt vinde den 2.sædede-klasse.

Samme år fløj Lasse også DM med Thomas Grove som pilot på ”talentflyet”, en Duo Discus XLT.

”Det gør rigtig meget, at man som junior har mulighed for at starte under trygge forhold i et 2-sædet fly til konkurrencer, hvor man ikke ligger med 50 fly i hver eneste termikboble”, fortæller Lasse om ordningen.

Lasse i LE, en LS4 – den er senere modficeret med Neo-winglets. (Foto: Morten Riis Dalgaard)

Da far Uffe selv flyver LS8, var det oplagt at anskaffe sig en LS4 til familien, og den har Lasse ”annekteret” og fløjet mange hundrede timer i.  Det er en A-model som er modificeret med winglets.

”Den er meget nem at flyve. Man centrerer termikken meget hurtigt, og man bruger meget mindre energi på at flyve flyet og kan fokusere på strategi og rute-valg”, fortæller Uffe, som helst holder sig til sin egen LS8.

I vinters var Lasse sammen med Mathias Valentin og Jens Andersen i Sydafrika. Det var den flotte Junior DM-præmie fra Sun Air Cup sponsoreret af Niels Sundberg, Sun Air/British Airways, Anders Møller Andersen og Soaring Safaris.

Her prøvede Lasse for første gang at flyve under Afrikas brændende sol og fik mulighed for at prøve top-flyvemaskiner som Jonker JS1 18 m under opholdet på Soaring Safaris – og kunne konstatere, at den glider noget hurtigere og bedre end en LS4!

”Men en LS4 stiger altså stadig rigtig godt, og så er den nem at flyve”, siger Lasse som ikke er manden som svigter sit trofaste fly.

Spørger man far Uffe, så skal man heller ikke have et alt for godt fly, ”for så bliver Jylland for lille”, som han siger.  Der skal jo også være lidt udfordring ved at flyve svæveflyvning!

Junior-EM i Litauen

 

Men hvad bringer fremtiden?

”Til sommer skal jeg deltage i EM i Litauen. Det er samme sted, som jeg fik 2-plads til Junior EM sidste år, og det flade terræn ligner egentlig Danmark ret meget. Men markerne er små og afgrøderne høje, så man skal orientere sig for at finde en udelandingsplads i god tid”, konkluderer Lasse, som har fløjet cirka 25 timer i området.

Ambitionerne er til stede, men også realistiske.

Det bliver nok lidt svært, tænker jeg – der kommer nogle meget dygtige piloter derned, og jeg er spændt på at se hvor gode de er. Nu fik jeg muligheden for at tage af sted på DM-resultatet, hvor jeg fik en andenplads i klubklassen, så det skal jo prøves”, siger Lasse til NORDIC GLIDING.

Det skal nævnes, at i de sidste fire konkurrencer har Lasse scoret en konsekvent 2. plads. Det er må siges at være konsistent flyvning og vidner om et flot niveau.

Lasse får en erfaren hjælper med sig til Litauen. Det er far Uffe, som er blevet forfremmet til at hjælpe med at holde styr på tropper og materiel. Taktik og strategi klarer Lasse dog selv.

”Som hjælper kan jeg kun sikre, at Lasse er klar og mentalt forberedt”, siger Uffe.

Under alle omstændigheder ønskes der gode resultater herfra, men måske vigtigst, at det bliver en sjov oplevelse med masser af god flyvning.

For som far Uffe også siger, at så nytter det ikke at vinde, hvis det ikke er sjovt undervejs.

”Man skal komme glad hjem. Det skal også være sjovt at deltage uanset om man vinder. Det skal være interessant at springe rundt efter bolden og at skabe et godt miljø. Det er det, som giver energien i sporten. Ikke medaljen i sig selv”, fortæller Uffe.

Det synspunkt må man respektere, specielt når det kommer fra en firedobbelt Danmarksmester.

Selvfølgelig flyver deltagerne til et EM for at vinde – og det gælder formentlig også Lasse Edslev – men som man kan se på deltagerlisterne er der som bekendt flere deltagere end der er medaljer. Derfor er nuanceringen af formålet med aktiviteten også værd at have med.




Til EM 2022 i Pociunai, 2 -16 juli deltager ud over Lasse Edslev også Michael Mix i klubklassen. I Standardklasse flyver Jan B. Jørgensen og Peter M. Jensen sammen med de svenske kammerater i form af Janne Nordh og Richard Swanström.

I 15-meter klassen deltager Felipe Cvitanich og Henrik Breidahl. Senere på sommeren 2022 kommer Lasse Edslev i øvrigt også til at deltage i Junior VM i august i Tjekkiet sammen med svenske Dylan Osolian og Samuel Richardsson.

Flere nyhedsartikler

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.
18. maj 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.
16. maj 2023/af Jens Trabolt

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.
12. maj 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.
11. maj 2023/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
10. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt

Aero 2023: Med svæveflyvning!

De store producenter af svævefly valgte at blive hjemme fra årets Aero-messe fra 17-20 april. Årsagen var for mange messens sene placering på sæsonen, og de høje omkostninger forbundet med at deltage. Men tog man ja-hatten på, var der masser af svæveflyvning, hvis man kiggede ordentligt efter.
2. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Scandinavian Women Meet

Jag har med hjälp av några andra kvinnor startat ett kvinnoprojekt där meningen är att vi ska samlas och bygga gemenskap, prata om våra erfarenheter, bli ännu bättre på att segelflyga, tävla och lära av varandra. Vårt första projekt är att sista veckan i augusti arrangera ett Scandinavian Women Meet på Ålleberg 27 augusti – 2 september. Vi skickar inbjudan till alla segelflygande kvinnor i Danmark, Norge och Sverige, rapporterar Trulsa Cronander.
11. april 2023/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret”

Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret. En ubesmittet, jomfruelig start hvor alle gamle dårlige vaner kan kastes overbord og nye ambitioner kan hæve flyveglæden til ufattelige højder. Ja, I princippet ihvertfald…
5. april 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt

Flere mesterskabsartikler

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

IGC og OSTIV vil have højere sikkerhed til konkurrencer

Det er ikke noget kønt syn, når man tager et vue ned over listen over ulykker og near-misses til de seneste års store internationale mesterskaber.
Nu har den internationale svæveflyvekommission, IGC og svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, OSTIV, taget initiativ til at analysere risikomomenter, deres alvorlighed og frekvens. Resultatet skal over tid munde ud i håndgribelige forbedringer i flyvesikkerheden.
23. marts 2023/af Jens Trabolt

Nordiska Mästerskapet i Konstflyg 2023 – Segel samt Motorflyg.

Det är nu klart att nästa års Nordiska Mästerskap i Konstflyg med segelflygplan kommer att genomföras på Söderhamns Flygplats, skriver Anders Trygg, tävlingsledare NM 2023 i denne invitation
31. oktober 2022/af Jens Trabolt

Kvinder kan, selvfølgelig!

Stemning og organisation var i top, da England arrangerede Kvinde-VM på Husbands-Bosworth. Team Danmark repræsenterede norden i ensom majestæt og rejste hjem med bagagen fuld af fantastiske oplevelser og mange venner rigere.
30. august 2022/af Jens Trabolt

”Jeg er imponeret over vores juniorer”

Det siger Per Carlin, Team Captain for Sverige. Junior-VM i Tabor, Tjekkiet, er netop afsluttet. Svenske, norske og danske piloter fik sig en super-oplevelse i et meget vel-organiseret event, som tilmed havde godt vejr det meste af tiden. Hvad mere kan man kræve?
15. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 50 år sedan Göran Ax vann VM

I juli 1972, för 50 år sedan, vann Göran Ax sitt första VM, han vann även 1981. VMet ägde rum i jugoslaviska Vrsac, i nuvarande Serbien. Det blev ett VM med mycket cb och åska, överlag dåligt väder, massor med utelandningar, mycket molnflygning, två dödsolyckor, två fallskärmshopp och en riktigt dålig tävlingsorganisation. VM 1972 minns man kanske för hur eländigt och tragiskt det var, men framförallt för att Göran Ax, Sverige blev världsmästare.
10. august 2022/af Jens Trabolt

Hot VM med over 200 km/t i cruise-speed

Der blev trimmet helt frem, da verdens bedste piloter kæmpede om verdensmestertitlen i Szeged, Ungarn som stillede op med et super-velarrangeret mesterskab og fantasi-vejrforhold, som gav gennemsnitshastigheder på over 160 km/t på 440 km-opgaver. Norge, Danmark og Sverige var repræsenteret med teams, som præsterede respektabelt i det ultra-skarpe selskab.
Ingen klagede over kulden, i øvrigt.
9. august 2022/af Jens Trabolt

Markus Ganev: En VM-pilots funderinger over ambitioner og præstationer

Hvordan plukker man sig selv op fra en absolut katastrofestart til et verdensmesterskab? Svenske Markus Ganev fra Uppsala reflekterer her over sine ambitioner og præstationer til VM 2022 i Szeged.
9. august 2022/af Jens Trabolt

I huvudet på en Chief Steward

Robert Danewid var Chief Steward under sommerens EM i Litauen. Det blev et rigtigt vellykket mesterskab med svensk guld til Janne Nordh, trods dårligt vejr og spændt europæisk sikkerhedssituation. Men hvad går jobbet som Steward egentlig ud på? Læs Robbans fine rapport fra EM og bliv klogere.
1. august 2022/af Jens Trabolt

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?
11. juli 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvning i festival-mode

Ekstrem naturoplevelse; Den netop afsluttede Ekstremsportveko i Voss, Norge er en fest for alle typer af outdoor-sportsgrene med fællesnævneren natur, fart og spænding. I år var det noget helt særligt, da Voss FK var vært for Norges Cup Grand Prix i svæveflyvning samtidig med, at gæster fra hele verden stod i kø for passagerflyvning i noget af verdens flotteste natur. En uge med et helt unikt mix af svæveflyvning, kammeratskab, store naturoplevelser, koncerter og fest
5. juli 2022/af Jens Trabolt

“Ingen respekt for os ældre”; Ungdomsoprør til Uppsala Masters

Uppsala Masters 2022 blev et meget vellykket og velorganiseret internationalt event med SM og Junior-SM indbygget. Men nogen havde glemt at påminde juniorpiloterne om deres plads nederst i resultatlisten. De unge piloter fløj ekstremt godt og decimerede de fleste andre svenske klubpiloter.
21. juni 2022/af Jens Trabolt

NM Grand Prix: The race was on!

Det norske mesterskab på Starmoen blev kørt i Grand Prix-formatet, hvor første fly hjemme (som regel) er vinderen. Sandefjords Per Morten Løvsland viste flyvning af vanlig høj kvalitet og tog sejren. NORDIC GLIDINGs udsendte reporter havde måske også hede drømme om et trofæ, men fik i stedet en rigtig spændende oplevelse af konkurrenceflyvning og effekten af strafpoint…
20. juni 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvning på programmet til verdens største ekstremsports-festival

”Ekstremsportsveko” i Voss, Norge er med op til 40 000 deltagere verdens største festival for ekstremsport. Den lokale flyveklub stiller op med svæveflyvning som en del af programmet:
”Kom bare, det bliver kanon”, lyder det fra event-koordinator i Voss FK Erik Røthe Klette
13. juni 2022/af Jens Trabolt

NM 2022 på “Fighter town” Starmoen

Ole Reistad Senter på Starmoen lægger luftrum til det igangværende NM i Sportsklasse og Rookie - næste mesterskab er NM Grand Prix om få dage.
8. juni 2022/af Jens Trabolt

DM 2022: Nye og gamle talenter

DM-ledelsen og de 61 piloter anstrengte sig i en noget sølle vejr-periode. Men hvad gør det, når det blev et gyldigt DM, hvor både gamle og nye talenter manifesterede sig i pointlisten. Et resultat af mange års talentpleje i dansk svæveflyvning?
7. juni 2022/af Jens Trabolt

Klar til Uppsala Masters 11-18. juni 2022

Uppsala Masters er en ”3-i-en”. Det er SM, JSM, men også et event som er designet til at lokke internationale top-piloter til Sverige. ” Vil man gerne være dygtig, så skal man jo flyve mod de bedste. Det var også baggrunden for, at vi for år tilbage grundlagde fx Uppsala Masters”, siger Börje Eriksson, konkurrence-leder for Uppsala Masters 2022.
3. juni 2022/af Jens Trabolt

DM i horisonten: Der ER bestilt godt vejr.

Danmarksmesterskabet på Arnborg starter om bare 2 dage og får dermed æren af at kick-starte sæsonens nordiske nationale mesterskaber. DM er den årlige test af hvem som er bedste pilot i det bedste fly. Men det er også en sammenhængende flyve-ferie for mange af de i alt 61 deltagende piloter og en social begivenhed.
24. maj 2022/af Jens Trabolt

”I det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”

Stor fundraiser skal sikre, at ukrainske piloter, hvis fly og klub er ødelagt under den russiske invasion, får mulighed for at deltage i sommerens kvinde-VM i England.
”Vi kan ikke gøre meget ved krigen i Ukraine, men i det mindste kan vi støtte vores ukrainske kammerater”, siger Liz Sparrow, som er initiativtager til kampagnen og chef for Kvinde-VM.
4. maj 2022/af Jens Trabolt

Mesterskaber i Ukraines skygge

Efter 2 år med corona-aflysninger og logistiske mareridt for deltagere og arrangører kunne man håbe en normal afvikling sommerens store mesterskaber. Men vi ser allerede de første konsekvenser af krigen i Ukraine. Desværre.
23. marts 2022/af Jens Trabolt