Pilot i profil: Lasse Edslev

Lasse Edslev fik sidste weekend den prestigefulde Per Weishaupt-pokal på Dansk Svæveflyver Unions repræsentantskabsmøde. Den 20-årige pilot fra Aarhus Svæveflyveklub har trods sin unge alder akkumuleret 600 timer og en imponerende portefølje af mesterskabs-resultater. Passionen for flyvningen har han ikke fra fremmede. Hans far Uffe Edslev er også en erfaren konkurrencepilot med 4 danmarksmesterskaber på samvittigheden.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Danish Gliding Team, Jens Trabolt og Morten Riis Dalgaard

Lasse Edslev i LS4 under Junior DM 2020. Hans far Uffe ses nærmest flyet.

Lasse Edslev
Alder 20 år
Klub Aarhus SFK
Job Studerer datalogi på 2. semester, Aarhus Universitet
Antal flyvetimer 600 timer – mest i LS4.

Link to automatic translation

Per Weishaupt pokalen – opkaldt efter den legendariske KDA-generalsekretær og svæveflyvepilot – uddeles for særlige præstationer indenfor dansk svæveflyvning.

I 2021 var det første gang Lasse Edslev fra Aarhus deltog i en international konkurrence da han fløj junior-EM i Litauen, hvor det blev til en meget flot sølvmedalje – i øvrigt med den mindst mulige margin til førstepladsen.

Det er en særlig præstation, og derfor fik Lasse et lille tip om, at det nok var smart at være med til repræsentantskabsmødet på Fyn, hvor Per Weishaupt-pokalen skulle uddeles. Turen var ikke forgæves, og Lasse kunne rejse hjem med en fortjent hædersbevisning.

”Det blev jeg selvfølgelig rigtig glad for”, fortæller Lasse Edslev til NORDIC GLIDING.

Lasse Edslev modtager Per Weishaupt-pokalen af Formand i DSvU Jens Hansen til årets repræsentantskabsmøde.

Far Uffe og Lasse under Junior-EM i Litauen 2021

Lasse har dog ikke interessen for svæveflyvning fra fremmede. Bacillen har huseret i barndomshjemmet med far Uffes lange og succesfulde ”karriere” i den danske svæveflyvning.

”Lasse har selvfølgelig været på flyvetur med mig et par gange som barn hvor vi fløj termik en times tid”, fortæller Uffe Edslev og fortsætter:

”Men da han var 12 år gammel, kunne jeg mærke på ham, at interessen virkelig var der. Så sagde jeg til ham, at han kunne prøve at læse lidt om, hvad det kostede og hvor gammel man skulle være for at starte som elev i en klub.”

Efter en kort stund kom Lasse tilbage – nedtrykt og med tårer i øjnene. Det kostede nemlig 900 kroner at være elev – og han tjente bare 50 kroner med at distribuere aviser. Men vi hjalp ham som vi har hjulpet vores andre børn med deres fritidsinteresser, så han startede med skolingen da han var 15 år”, fortæller Uffe Edslev om den spæde start.

Så Lasse startede i Aarhus Svæveflyveklub i 2017 og fik hurtigt fanget principperne bag flyvningen – og kort tid efter gik han solo og ikke længe efter erhvervede han sig certifikatet.

En glad sølv-medaljevinder til Junior-EM i Litauen

”Jeg fandt hurtigt ud af, at det var meget sjovere at flyve selv end med instruktøren i bagsædet”, fortæller Lasse som også fik fyret op for strækflyvnings – og konkurrenceinteressen ved at deltage i Sun Air Cup med sin far i 2018 og i øvrigt vinde den 2.sædede-klasse.

Samme år fløj Lasse også DM med Thomas Grove som pilot på ”talentflyet”, en Duo Discus XLT.

”Det gør rigtig meget, at man som junior har mulighed for at starte under trygge forhold i et 2-sædet fly til konkurrencer, hvor man ikke ligger med 50 fly i hver eneste termikboble”, fortæller Lasse om ordningen.

Lasse i LE, en LS4 – den er senere modficeret med Neo-winglets. (Foto: Morten Riis Dalgaard)

Da far Uffe selv flyver LS8, var det oplagt at anskaffe sig en LS4 til familien, og den har Lasse ”annekteret” og fløjet mange hundrede timer i.  Det er en A-model som er modificeret med winglets.

”Den er meget nem at flyve. Man centrerer termikken meget hurtigt, og man bruger meget mindre energi på at flyve flyet og kan fokusere på strategi og rute-valg”, fortæller Uffe, som helst holder sig til sin egen LS8.

I vinters var Lasse sammen med Mathias Valentin og Jens Andersen i Sydafrika. Det var den flotte Junior DM-præmie fra Sun Air Cup sponsoreret af Niels Sundberg, Sun Air/British Airways, Anders Møller Andersen og Soaring Safaris.

Her prøvede Lasse for første gang at flyve under Afrikas brændende sol og fik mulighed for at prøve top-flyvemaskiner som Jonker JS1 18 m under opholdet på Soaring Safaris – og kunne konstatere, at den glider noget hurtigere og bedre end en LS4!

”Men en LS4 stiger altså stadig rigtig godt, og så er den nem at flyve”, siger Lasse som ikke er manden som svigter sit trofaste fly.

Spørger man far Uffe, så skal man heller ikke have et alt for godt fly, ”for så bliver Jylland for lille”, som han siger.  Der skal jo også være lidt udfordring ved at flyve svæveflyvning!

Junior-EM i Litauen

 

Men hvad bringer fremtiden?

”Til sommer skal jeg deltage i EM i Litauen. Det er samme sted, som jeg fik 2-plads til Junior EM sidste år, og det flade terræn ligner egentlig Danmark ret meget. Men markerne er små og afgrøderne høje, så man skal orientere sig for at finde en udelandingsplads i god tid”, konkluderer Lasse, som har fløjet cirka 25 timer i området.

Ambitionerne er til stede, men også realistiske.

Det bliver nok lidt svært, tænker jeg – der kommer nogle meget dygtige piloter derned, og jeg er spændt på at se hvor gode de er. Nu fik jeg muligheden for at tage af sted på DM-resultatet, hvor jeg fik en andenplads i klubklassen, så det skal jo prøves”, siger Lasse til NORDIC GLIDING.

Det skal nævnes, at i de sidste fire konkurrencer har Lasse scoret en konsekvent 2. plads. Det er må siges at være konsistent flyvning og vidner om et flot niveau.

Lasse får en erfaren hjælper med sig til Litauen. Det er far Uffe, som er blevet forfremmet til at hjælpe med at holde styr på tropper og materiel. Taktik og strategi klarer Lasse dog selv.

”Som hjælper kan jeg kun sikre, at Lasse er klar og mentalt forberedt”, siger Uffe.

Under alle omstændigheder ønskes der gode resultater herfra, men måske vigtigst, at det bliver en sjov oplevelse med masser af god flyvning.

For som far Uffe også siger, at så nytter det ikke at vinde, hvis det ikke er sjovt undervejs.

”Man skal komme glad hjem. Det skal også være sjovt at deltage uanset om man vinder. Det skal være interessant at springe rundt efter bolden og at skabe et godt miljø. Det er det, som giver energien i sporten. Ikke medaljen i sig selv”, fortæller Uffe.

Det synspunkt må man respektere, specielt når det kommer fra en firedobbelt Danmarksmester.

Selvfølgelig flyver deltagerne til et EM for at vinde – og det gælder formentlig også Lasse Edslev – men som man kan se på deltagerlisterne er der som bekendt flere deltagere end der er medaljer. Derfor er nuanceringen af formålet med aktiviteten også værd at have med.




Til EM 2022 i Pociunai, 2 -16 juli deltager ud over Lasse Edslev også Michael Mix i klubklassen. I Standardklasse flyver Jan B. Jørgensen og Peter M. Jensen sammen med de svenske kammerater i form af Janne Nordh og Richard Swanström.

I 15-meter klassen deltager Felipe Cvitanich og Henrik Breidahl. Senere på sommeren 2022 kommer Lasse Edslev i øvrigt også til at deltage i Junior VM i august i Tjekkiet sammen med svenske Dylan Osolian og Samuel Richardsson.

Flere nyhedsartikler

”I det mindste er der køligt i 4000 meters højde”

Til VM i Australien har deltagerne ingen problemer med at holde varmen. Over 40 grader kræver masser af væske og godt med solcreme. ”Den er i øvrigt gratis og står ved siden af remouladen her på flyvepladsen”, griner Rasmus Ørskov, som også kan godte sig over en velfortjent dagssejr på 4. dagens race i klubklassen. Rapport fra VM-lejren.
8. december 2023/af Jens Trabolt

50 år senere: Gjennom Australien med Blanik!

"Om jeg ville gjort det igjen? Selvsagt!"
I 1974 fløy norske Stein Frich fra kyst til kyst gjennom den australske «outback» i en Blanik. Noe som ingen andre hadde prøvd før med seilfly. Underveis måtte han starte med brutale bilstarter fra improviserte flystriper i bushen og lande på testområder for atombomber med «stålørnen». Ja, det var ikke kjedelig!
6. december 2023/af Jens Trabolt

Turbine-power på dit (gamle) fly

LS4 Jet-projektet kan nu leveres fra tyske M&D. Næste projekt er ”turbine-turbo” på ASW 27 til næste år. Kigger man endnu længere frem i kalenderen mener M&D også, at både LS6 og LS8 er mulige kandidater.
4. december 2023/af Jens Trabolt

”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”

Det bliver close race, når NLF afholder det populære Sailplane Grand Prix-format til maj næste år på Starmoen.
”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”, mener fagchef Steinar Øksenholt.
29. november 2023/af Jens Trabolt

Interglide – fagmesse for svæveflyvningen?

Vi mangler vores egen messe, mener Markus Immig, initiativtager til svæveflyve-messen Interglide som efter planen skal afholdes i november 2024 i Karlsruhe.
24. november 2023/af Jens Trabolt

Bog: En kærlighedserklæring til svæveflyvningen

Den nye bog, “The Art of Gliding” er et ekstremt flot og gennemarbejdet smykke af en bog, spækket med informationer og gode historier fra ekstreme flyvninger. Den er også en personlig beretning fra forfatteren, østrigske Simon Lemmerer om sin fars og sit eget forhold til svæveflyvning.
21. november 2023/af Jens Trabolt

Nu är ”treorna” elektrifierade

Alla tre ”treorna”, JS 3, AS 33 och Ventus 3 (fast den heter officiellt bara Ventus) har nu SLG kapacitet med elektriska drivlinor. Först ut var Jonkers JS 3 RES, vars första serieexemplar levererades till USA i december 2020, Schleichers AS 33 Me flög hösten 2022 och i november 2023 presenterade Schempp-Hirth Ventus E, med planerad jungfruflygning våren 2024. Elektrifieringen av segelflyget går rasande fort och intresset är stort!
20. november 2023/af Jens Trabolt

VM-støtteaktion blev en succes

Danske Michael Mix er sammen med Poul Kim Larsen og Rasmus Ørskov på vej mod VM i Australien. Det er forbundet med meget store udgifter at deltage, men takket være donationer og sponsorater, så er det lykkedes at samle penge nok ind, fortæller Mix, som vi her fangede straks før afrejse.
16. november 2023/af Jens Trabolt

Udvid horisonten med Svedanor-kurserne 2024

Nu er oversigten klar over næste års SveDaNor-kurser som byder på unikke flyveoplevelser: Hvilket andet sted i verden kan man eksempelvis lære at flyve bølger fra isen med talrige 2000 meter fjeldtoppe omkring sig eller prøve kræfter med termikken inde i en stor CU på IMC-skyflyvningskursus?
13. november 2023/af Jens Trabolt

På 5200 meter över Ottsjö! Rapport från lägret 2023

Ottsjö Fjällflygläger 2023 samlade 39 deltagare från åtta svenska klubbar. Med sig hade man tio segelflygplan. Många deltog för första gången, vilket är glädjande. Vädret med låga temperaturer och vindar mestadels från väst, gjorde att vi fick ut 10 flygdagar av 14 möjliga. 6 dagar gav riktigt bra vågflygningar.  Thomas Brandt rapporterar från 2023-lägret. 
9. november 2023/af Jens Trabolt

Kystinspektion i Bergfalke

DASK, den danske svæveflyvehistoriske klub, leverede på sidste dag i september endnu en af de eksotiske Lønstrup-træf ved den danske Vestkyst. Vindretningen var perfekt, men det blæste helt sindssygt. Det gav både fordele og ulemper…
8. november 2023/af Jens Trabolt

Værd at vente på: Elektrisk selvstart for Ventus-serien

Med en elektrisk selvstartende 18 m-version af Ventus, har Schempp-Hirth nu en unik model-palette, hvor kunderne kan vælge mellem hele 4 motor-varianter. Den nye version, som blev afsløret i weekenden til den tyske svæveflyvemesse i Freudenstadt, byder på et overbevisende, opgraderet design, som utvivlsomt får mundvandet til at løbe hos entusiasterne.
6. november 2023/af Jens Trabolt

Hur gammal är för gammal?

Vi blir äldre och äldre. Och det är väl rätt bra, för alternativet är ju sämre! Någon gång måste man ju sluta flyga. Men när? Hur gammal är för gammal, och kan erfarenhet och kunskap kompensera för ålderskrämporna?
2. november 2023/af Jens Trabolt

“Hvem liker lukten av bensin i et seilfly?” Erfaringer med JS 3 RES efter en sæsong

I slutten av juni i år ble jeg lykkelig eier av Jonker JS3 RES. Ett av de råeste 18m flyene på markedet, som i tillegg har en helt ny elektrisk motor som muliggjør selvstart. Jeg fløy første start på Starmoen 30 juni, og alt sto til forventingene ! Siden da har jeg 40 starter, alle med elektrisk selv start, 166 timer, og 13000 strekk kilometer. LN-GEL (ELetric) og jeg begynner å bli riktig så gode venner, og jeg er kort oppsummert veldig fornøyd. På oppfordring fra redaktøren deler jeg her mine erfaringer til nå.
30. oktober 2023/af Jens Trabolt

Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Missa inte ett toppprogram med Jonker Sailplanes, Alexander Schleicher, Skysight og LX NAV på Segelflygkonferensen d. 18. November.
27. oktober 2023/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning for polsk elektro-turbo

Da NORDIC GLIDING besøgte polske Allstar SZD i Bielsko-Biala i sommeren 2019, bemærkede vi en stærkt modificeret SZD-55-2-fuselage som var under forberedelse til installation af batterier og motor i næsen. Nu har systemet fløjet jomfruflyvning under navnet ”Allstar E-Motion”.
26. oktober 2023/af Jens Trabolt

Drømmen om ”Adventure Gliding Tour” i svævefly

Kom med på tur og få en oplevelse for livet, når et team af svæveflyve-entusiaster sætter kursen mod det store udland. ”Der er plads til piloter med alle erfaringsniveauer”, lyder det fra en af initiativtagerne, danske Jan Granvig Dahl som også hilser andre nordiske deltagere velkomne.
24. oktober 2023/af Jens Trabolt

För 50, 40 och 30 år sedan

Fem jubileum - PIK 20, Smirnoff Rally, VM i Hobbs, VM i Borlänge och tidningen Segelflygsport
16. oktober 2023/af Jens Trabolt

NG tester Dynamic WT9.15 GTi

Med Pawnee og Super Cubs som nærmer sig pensionen, er jagten er gået ind på det næste slæbefly. Ikke mindst hos forbundene i Norge og Sverige som har købt Eurofox med 141 hk Rotax. Men Dynamic WT-9 leveres også med samme kraftige motor. Du’r den? NORDIC GLIDING har testet det mod den på papiret mere motorstærke 180 hk Super Cub fra Ålleberg. Resultatet imponerer.
12. oktober 2023/af Jens Trabolt

NM i seilfly Acro på Klanten

Mariann Brattland og Jarle Böhn Mathisen Norgesmestre i hhv. Primary og Intermediate. Det, som er ekstra imponerende er, at Mariann flyr med sideror på venstre hånd. Hennes gull-prestasjon forsterker jo bare det faktum, at et handicap er ingen hindring for topp idrettsresultater! Rapport fra NM i Seilfly Acro på Klanten.
10. oktober 2023/af Jens Trabolt

Flere mesterskabsartikler

”I det mindste er der køligt i 4000 meters højde”

Til VM i Australien har deltagerne ingen problemer med at holde varmen. Over 40 grader kræver masser af væske og godt med solcreme. ”Den er i øvrigt gratis og står ved siden af remouladen her på flyvepladsen”, griner Rasmus Ørskov, som også kan godte sig over en velfortjent dagssejr på 4. dagens race i klubklassen. Rapport fra VM-lejren.
8. december 2023/af Jens Trabolt

”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”

Det bliver close race, når NLF afholder det populære Sailplane Grand Prix-format til maj næste år på Starmoen.
”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”, mener fagchef Steinar Øksenholt.
29. november 2023/af Jens Trabolt

VM-støtteaktion blev en succes

Danske Michael Mix er sammen med Poul Kim Larsen og Rasmus Ørskov på vej mod VM i Australien. Det er forbundet med meget store udgifter at deltage, men takket være donationer og sponsorater, så er det lykkedes at samle penge nok ind, fortæller Mix, som vi her fangede straks før afrejse.
16. november 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Og så til sommervejret…

Uvejr, ekstremnedbør og vind har givet piloter og arrangører af mesterskaber i Europa en hård omgang.
9. august 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Outsider-VM i Spanien

Que? Trods fantastisk terræn og exceptionelt kraftig termik er Spanien stort set ukendt som svæveflyve-nation. Det forhindrede dog ikke en gruppe lokale entusiaster i at afholde kvindernes 12. verdensmesterskab i Soria.
26. juli 2023/af Jens Trabolt

”Det stærkeste junior-team i årevis”

Junior-EM er lige om hjørnet på Svæveflyvecenter Arnborg. Sverige og Danmark stiller op med en stærk nordisk repræsentation, og specielt for Danmark skal det blive interessant at se om en eventuel hjemmebanefordel viser sig i resultaterne. ”Vi har det stærkeste Junior-team i årevis”, lyder det fra den danske Team Captain Emil Dalboe forud for Junior EM.
29. juni 2023/af Jens Trabolt

Valdres Flyklubb leverede endnu et knald-NM.

Valdres Flyklubb og Seilflyseksjonen leverede enorm flyveplads, fantastisk terræn, 7 flyvedage ud af 7 mulige og super-organisering til årets NM på Fagernes fra 3-10 juni.
12. juni 2023/af Jens Trabolt

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

IGC og OSTIV vil have højere sikkerhed til konkurrencer

Det er ikke noget kønt syn, når man tager et vue ned over listen over ulykker og near-misses til de seneste års store internationale mesterskaber.
Nu har den internationale svæveflyvekommission, IGC og svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, OSTIV, taget initiativ til at analysere risikomomenter, deres alvorlighed og frekvens. Resultatet skal over tid munde ud i håndgribelige forbedringer i flyvesikkerheden.
23. marts 2023/af Jens Trabolt

Nordiska Mästerskapet i Konstflyg 2023 – Segel samt Motorflyg.

Det är nu klart att nästa års Nordiska Mästerskap i Konstflyg med segelflygplan kommer att genomföras på Söderhamns Flygplats, skriver Anders Trygg, tävlingsledare NM 2023 i denne invitation
31. oktober 2022/af Jens Trabolt

Kvinder kan, selvfølgelig!

Stemning og organisation var i top, da England arrangerede Kvinde-VM på Husbands-Bosworth. Team Danmark repræsenterede norden i ensom majestæt og rejste hjem med bagagen fuld af fantastiske oplevelser og mange venner rigere.
30. august 2022/af Jens Trabolt

”Jeg er imponeret over vores juniorer”

Det siger Per Carlin, Team Captain for Sverige. Junior-VM i Tabor, Tjekkiet, er netop afsluttet. Svenske, norske og danske piloter fik sig en super-oplevelse i et meget vel-organiseret event, som tilmed havde godt vejr det meste af tiden. Hvad mere kan man kræve?
15. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 50 år sedan Göran Ax vann VM

I juli 1972, för 50 år sedan, vann Göran Ax sitt första VM, han vann även 1981. VMet ägde rum i jugoslaviska Vrsac, i nuvarande Serbien. Det blev ett VM med mycket cb och åska, överlag dåligt väder, massor med utelandningar, mycket molnflygning, två dödsolyckor, två fallskärmshopp och en riktigt dålig tävlingsorganisation. VM 1972 minns man kanske för hur eländigt och tragiskt det var, men framförallt för att Göran Ax, Sverige blev världsmästare.
10. august 2022/af Jens Trabolt

Hot VM med over 200 km/t i cruise-speed

Der blev trimmet helt frem, da verdens bedste piloter kæmpede om verdensmestertitlen i Szeged, Ungarn som stillede op med et super-velarrangeret mesterskab og fantasi-vejrforhold, som gav gennemsnitshastigheder på over 160 km/t på 440 km-opgaver. Norge, Danmark og Sverige var repræsenteret med teams, som præsterede respektabelt i det ultra-skarpe selskab.
Ingen klagede over kulden, i øvrigt.
9. august 2022/af Jens Trabolt