Christina Solberg
Lige inden første soloflyvning på 2G: "WOW! Tænk sig at sidde der helt alene uden noget cockpit om sig og glide rundt helt stille og roligt med 45 km/t og høre wirene hvine i vinden."
"Til flyveklubbens introaften dukkede der 25 ældre mænd op og mig. Mændene synes fortællingen om aerodynamik var uhyre interessant, mens det eneste jeg kunne tænke på var hvornår jeg mon kunne prøve at flyve sådan et svævefly!" Det siger Christina Solberg om sin intro til svæveflyvning i denne udgave af Pilotstafetten.
Christina Solberg
Lige inden første soloflyvning på 2G: "WOW! Tænk sig at sidde der helt alene uden noget cockpit om sig og glide rundt helt stille og roligt med 45 km/t og høre wirene hvine i vinden."
Jeg har altid elsket flyvning og fundet det utroligt fascinerende, men desværre var motorflyvning det eneste jeg kendte til, og det er meget dyrt.
Desværre gik der mange år, før jeg fandt ud af, at der fandtes en anden form for flyvning der slet ikke er så dyr, og som faktisk er endnu sjovere!
Jeg er uddannet ingeniør og så tilfældigvis en dag i ingeniørernes fagblad at Aarhus Svæveflyveklub havde introaften for potentielle medlemmer.
Der dukkede 25 ældre mænd op og mig. Mændene synes fortællingen om aerodynamik var uhyre interessant, mens det eneste jeg kunne tænke på var hvornår jeg mon kunne komme op af prøve sådan en svævefly!
3 uger senere fik jeg en introduktionstur og meldte mig ind med det samme.
Hvor, hvornår og i hvilket fly lærte du at svæveflyve?
I Aarhus Svæveflyveklub i foråret 2016 i en ASK-21 og i efteråret solo i en SZD-51 Junior.
Hvad er den mest mindeværdige oplevelse i forbindelse med din træning?
Første gang jeg forstod termik, centrerede boblen og tog den hele vejen op til skybasen – wow!
Det er det vildeste at kunne bruge naturens kræfter til at komme helt op og se det hele fra oven.
Christina Solberg tager en spilvagt i 2017. (foto Jens Trabolt)
Hvilket fly flyver du nu?
Jeg har netop købt en LS1f som jeg tænker skal udstyres med nogle fancy NEO-tipper.
Bedste flyvetur(e) nogensinde?
Der er mange fantastiske flyveture, den vildeste må være at starte i Australien i Tocumwal i 46 graders varme på asfalten og måtte have et gennemvædet håndklæde i fryseren liggende på brystkassen, så jeg ikke besvimede af varme, inden vi var kommet op til skybasen. Da vi først kom i luften var turen fantastisk, skybasen var omkring 3 km og afsted det gik med høj fart.
Vi tærsklede ud med 1700 meter, og som det hedder sig jvf. rekordreglerne måtte vi maksimalt komme hjem 1000 meter lavere. På vej hjemover sank det meget på vores slutglid, og fra at have et par 100 meter over de kritiske 700 meter i ankomst højde havde vi nu kun 670-680 stykker. Vi måtte fortsætte vores glid og blev enige om, at taktikken måtte være at trække flyet op i et stall på ankomstlinjen.
Vi kommer tættere på linjen. Jeg kigger på skærmen, og vi trækker flyet op lige inden linjen men desværre en anelse for tidligt. Men så sker det, en lille fin aften-bobbel løfter os lige inden linjen, og vi passerer et par meter over grænsen. Det resulterede i at vi satte flere nationale kvindelige rekorder på samme tur.
En anden af de bedste flyveture er helt sikkert sammen med Julia, hende og jeg flyver teamflyvning sammen til konkurrencer og følges ad på hele turen, hvilket også betyder, at vi ender med at stå på samme mark hvis vi lander ude.
Det er mega-hyggeligt, og vi tager det altid med et smil på læben, hvis vi ikke når hjem.
Slutteligt er den mest ekstreme flyvning dengang hvor jeg fløj solo på Dansk Svæveflyvehistorisk Klubs røde 2G, WOW! Tænk sig at sidde der helt alene uden noget cockpit om sig og glide rundt helt stille og roligt med 45 km/t og høre wirene hvine i vinden.
Samme sommeraften som jeg blev omskolet til 2G fløj jeg min længste tur i termik i den, 21 min hvor jeg kunne mærke varmen på armene og på benene, når jeg var i termikken.
Klubkammeraten Haydee Nørgaard Dam og jeg havde lånt en Twin Astir 1 med til Sun Air Cup i 2019
Værste flyvetur eller oplevelse med flyvning nogensinde?
Det der med at komme for lavt og tænke den går nok hjem, det fungerer ikke altid. Man risikerer at blive presset ud i en udelanding, der ikke er inden for skiven.
Jeg har lært altid at have en plan B & C. Så jeg har altid en mark til at lande på.
Hvilke fly ville stå i din drømmehangar?
ASK 21 (Jeg ved der bliver gjort grin med mig, men den er mega-godmodig og god til at lave akrobatik)
LS8-e neo med FES (Elektrisk er klart fremtiden! Glæder mig til flere af sådan nogle kan blive selvstartende)
DG-1001e Neo (Elsker at flyve 2-sædet)
Anne Schmidt og jeg havde lånt DASKs ASK-13 med cabriolet hood med til Kyritz ved Berlin på sommerlejr – ganske udmærket i 30 graders varme!
Hvem er den bedste pilot, du nogensinde har fløjet med?
For mig er den bedste pilot, jeg har fløjet med, en pilot der er hammer-dygtig til strækflyvning, men som vægter flyvesikkerhed højere end at komme hjem.
Den bedste jeg kender i den henseende er Jacob Graae fra Billund Svæveflyveklub. Han har en helt særlig grundig og velovervejet tilgang. Jeg har generelt utrolig stor tiltro til mange piloter, især instruktører i vores og andres klubber, men mener Jacob er noget særligt.
Jeg har haft fornøjelsen af at flyve med flere piloter der er mindst lige så dygtige til at flyve stræk, men for mig er flyvesikkerhed allervigtigst.
Hvad sysler du med, når du ikke flyver?
Jeg er Product Manager ved en virksomhed i Aarhus der laver udstyr til fertilitetsklinikker, så i daglig tale laver jeg børn når jeg ikke flyver!
Hvor er du med flyvning om 10 år?
Jeg satser på at deltage i mit første kvindelige verdensmesterskab WWGC i 2022 og håber om 10 år at have fået en plads indenfor de øverste 10 på ranglisten…
Derudover er jeg ved at tage et PPL ovenpå min TMG-rettighed, så jeg kan have flere venner med i flyet og tage på tur sammen.
Så om 10 år drøner jeg nok rundt i en to-motors elektrisk flyvemaskine og hygger mig, når der ikke kan svæveflyves.
Netop ankommet til Rønne lufthavn for en weekendtur til Bornholm efter netop erhvervet TMG rettighed
Her er jeg ved at færdiggøre et af de sidste flyslæb på dagen for min omskoling til slæbepilot på TMG.
Har du ideer til hvad vi skal gøre for at holde på medlemmer og sikre sportens overlevelse?
Vi skal lade flere af de yngre i klubberne lave content til SoMe-platforme så vi får hvervet så mange yngre medlemmer som muligt.
Har du nogensinde fået kritik for din flyvning?
Ja, flere gange, især før jeg fik mit certifikat, hvis en instruktør mente jeg gjorde noget uden for skiven. Men vi skal jo alle sammen lære det!
Er der en ting omkring det at flyve, du ville ønske du havde indset noget tidligere?
Godt spørgsmål!
Jeg har haft mange sjove aha-oplevelser som instruktør og lært mange ting om elever og min undervisning, som jeg har måtte lære mens jeg underviste.
Men en ting som strækpilot jeg gerne ville have indset før er vigtigheden i at være dygtig til meteorologi, jo dygtigere du er til det, jo bedre er du til at flyve svævefly, og det tror jeg ofte undervurderes.
Hvor mange timer har du totalt?
472 timer totalt på TMG & Svævefly
Har du nogensinde skadet et fly?
Nej heldigvis aldrig, heller ikke under en udelanding.
Men det kommer jo nok desværre en dag.
Hvis du kunne skifte livsbane eller karriere, hvad ville du så gerne være?
Jeg kunne til tider godt tænke mig at arbejde med svævefly, men jeg ville også være bange for at det blev for ensformigt og ødelagde min glæde ved at flyve i længden.
Kommerciel pilot har også været i mine tanker, men jeg er for bange for, at det bliver for meget som at køre en flyvende bus.
Derfor tror jeg faktisk jeg er meget glad for, at jeg valgte at blive ingeniør med frihed til at nyde svæveflyvning ved siden af.
Kan du reparere et fly?
Nej, det er nok bedst jeg lader andre om det…
Men jeg kan reparere under kyndig vejledning, og da jeg lige har købt min egen LS1f er det helt sikkert noget, jeg bliver nødt til at blive bedre til.
Har du en favoritdestination / terræn når du flyver?
Jeg har netop prøvet at flyve hang i Lønstrup, det var helt fantastisk! Det at det stiger hele tiden når det blæser er vildt fascinerende.
Jeg har ikke prøvet at flyve i bjerge endnu, men kunne godt tænke mig at prøve det.
Det vigtigste for mig er hele tiden at udvikle min flyvning.
Hvilken flyvepersonlighed beundrer du mest – og hvorfor?
Jeg beundrer instruktøren bag Youtube kanalen Pure Glide for hans grundige gennemgang af mange forskellige svæveflyve emner med stor fokus på sikkerhed.
Herudover er mændene bag AeroSPARX da for seje – at sætte fyrværkeri på TMG – helt sikkert!
Hvem skal have “Pilotstaffen” næste gang – og hvorfor?
Det skal Michael Rasmussen fra Aarhus Svæveflyveklub, han om nogen kan fortælle røverhistorier og han er helt sikkert uenig i min el-indstilling.
Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2023/04/SVS-entusieaster-i-museet-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2023-04-18 13:53:402023-04-18 14:18:33Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?
"Flyinteressen har alltid vært der, uten at jeg helt vet hvorfor. Ingen i min familie har drevet med flyging i noen form, så hvorfor det ”slo ut” hos meg, vet jeg ikke". Det siger Egil Roland, 53, fra Nome Flyklubb
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/05/Jan-Erik-Arud-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2016-12-06 13:22:102020-05-06 14:17:15Egil Roland: Alle jagter den perfekte flyturen
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.