Pilotstafetten: Christina Solberg

"Til flyveklubbens introaften dukkede der 25 ældre mænd op og mig. Mændene synes fortællingen om aerodynamik var uhyre interessant, mens det eneste jeg kunne tænke på var hvornår jeg mon kunne prøve at flyve sådan et svævefly!" Det siger Christina Solberg om sin intro til svæveflyvning i denne udgave af Pilotstafetten.

Tekst og foto: Christina Solberg, Aarhus SFK

Link to automatic translation

Pilotstaffetten

Navn: Christina Solberg

Nationalitet: Dansk

Klub: Aarhus Svæveflyveklub

Alder: 33

Hvorfor blev du svæveflyver?

Jeg har altid elsket flyvning og fundet det utroligt fascinerende, men desværre var motorflyvning det eneste jeg kendte til, og det er meget dyrt.
Desværre gik der mange år, før jeg fandt ud af, at der fandtes en anden form for flyvning der slet ikke er så dyr, og som faktisk er endnu sjovere!

Jeg er uddannet ingeniør og så tilfældigvis en dag i ingeniørernes fagblad at Aarhus Svæveflyveklub havde introaften for potentielle medlemmer.
Der dukkede 25 ældre mænd op og mig. Mændene synes fortællingen om aerodynamik var uhyre interessant, mens det eneste jeg kunne tænke på var hvornår jeg mon kunne komme op af prøve sådan en svævefly!
3 uger senere fik jeg en introduktionstur og meldte mig ind med det samme.

Klubportræt: Aarhus SFK er comeback-klubben

Hvor, hvornår og i hvilket fly lærte du at svæveflyve?

I Aarhus Svæveflyveklub i foråret 2016 i en ASK-21 og i efteråret solo i en SZD-51 Junior.

Hvad er den mest mindeværdige oplevelse i forbindelse med din træning?

Første gang jeg forstod termik, centrerede boblen og tog den hele vejen op til skybasen – wow!
Det er det vildeste at kunne bruge naturens kræfter til at komme helt op og se det hele fra oven.

Christina Solberg tager en spilvagt i 2017. (foto Jens Trabolt)

Hvilket fly flyver du nu?

Jeg har netop købt en LS1f som jeg tænker skal udstyres med nogle fancy NEO-tipper.

Bedste flyvetur(e) nogensinde?

Der er mange fantastiske flyveture, den vildeste må være at starte i Australien i Tocumwal i 46 graders varme på asfalten og måtte have et gennemvædet håndklæde i fryseren liggende på brystkassen, så jeg ikke besvimede af varme, inden vi var kommet op til skybasen. Da vi først kom i luften var turen fantastisk, skybasen var omkring 3 km og afsted det gik med høj fart.

Vi tærsklede ud med 1700 meter, og som det hedder sig jvf. rekordreglerne måtte vi maksimalt komme hjem 1000 meter lavere. På vej hjemover sank det meget på vores slutglid, og fra at have et par 100 meter over de kritiske 700 meter i ankomst højde havde vi nu kun 670-680 stykker. Vi måtte fortsætte vores glid og blev enige om, at taktikken måtte være at trække flyet op i et stall på ankomstlinjen.

Vi kommer tættere på linjen. Jeg kigger på skærmen, og vi trækker flyet op lige inden linjen men desværre en anelse for tidligt. Men så sker det, en lille fin aften-bobbel løfter os lige inden linjen, og vi passerer et par meter over grænsen. Det resulterede i at vi satte flere nationale kvindelige rekorder på samme tur.

En anden af de bedste flyveture er helt sikkert sammen med Julia, hende og jeg flyver teamflyvning sammen til konkurrencer og følges ad på hele turen, hvilket også betyder, at vi ender med at stå på samme mark hvis vi lander ude.
Det er mega-hyggeligt, og vi tager det altid med et smil på læben, hvis vi ikke når hjem.

Slutteligt er den mest ekstreme flyvning dengang hvor jeg fløj solo på Dansk Svæveflyvehistorisk Klubs røde 2G, WOW! Tænk sig at sidde der helt alene uden noget cockpit om sig og glide rundt helt stille og roligt med 45 km/t og høre wirene hvine i vinden.

Samme sommeraften som jeg blev omskolet til 2G fløj jeg min længste tur i termik i den, 21 min hvor jeg kunne mærke varmen på armene og på benene, når jeg var i termikken.

Klubkammeraten Haydee Nørgaard Dam og jeg havde lånt en Twin Astir 1 med til Sun Air Cup i 2019

Værste flyvetur eller oplevelse med flyvning nogensinde?

Det der med at komme for lavt og tænke den går nok hjem, det fungerer ikke altid. Man risikerer at blive presset ud i en udelanding, der ikke er inden for skiven.
Jeg har lært altid at have en plan B & C. Så jeg har altid en mark til at lande på.

Hvilke fly ville stå i din drømmehangar?

ASK 21 (Jeg ved der bliver gjort grin med mig, men den er mega-godmodig og god til at lave akrobatik)
LS8-e neo med FES (Elektrisk er klart fremtiden! Glæder mig til flere af sådan nogle kan blive selvstartende)
DG-1001e Neo (Elsker at flyve 2-sædet)

Anne Schmidt og jeg havde lånt DASKs ASK-13 med cabriolet hood med til Kyritz ved Berlin på sommerlejr – ganske udmærket i 30 graders varme!

Hvem er den bedste pilot, du nogensinde har fløjet med?

For mig er den bedste pilot, jeg har fløjet med, en pilot der er hammer-dygtig til strækflyvning, men som vægter flyvesikkerhed højere end at komme hjem.

Den bedste jeg kender i den henseende er Jacob Graae fra Billund Svæveflyveklub. Han har en helt særlig grundig og velovervejet tilgang. Jeg har generelt utrolig stor tiltro til mange piloter, især instruktører i vores og andres klubber, men mener Jacob er noget særligt.

Jeg har haft fornøjelsen af at flyve med flere piloter der er mindst lige så dygtige til at flyve stræk, men for mig er flyvesikkerhed allervigtigst.




Hvad sysler du med, når du ikke flyver?

Jeg er Product Manager ved en virksomhed i Aarhus der laver udstyr til fertilitetsklinikker, så i daglig tale laver jeg børn når jeg ikke flyver!

Hvor er du med flyvning om 10 år?

Jeg satser på at deltage i mit første kvindelige verdensmesterskab WWGC i 2022 og håber om 10 år at have fået en plads indenfor de øverste 10 på ranglisten…
Derudover er jeg ved at tage et PPL ovenpå min TMG-rettighed, så jeg kan have flere venner med i flyet og tage på tur sammen.
Så om 10 år drøner jeg nok rundt i en to-motors elektrisk flyvemaskine og hygger mig, når der ikke kan svæveflyves.

Netop ankommet til Rønne lufthavn for en weekendtur til Bornholm efter netop erhvervet TMG rettighed

Her er jeg ved at færdiggøre et af de sidste flyslæb på dagen for min omskoling til slæbepilot på TMG.

Har du ideer til hvad vi skal gøre for at holde på medlemmer og sikre sportens overlevelse?

Vi skal lade flere af de yngre i klubberne lave content til SoMe-platforme så vi får hvervet så mange yngre medlemmer som muligt.

Har du nogensinde fået kritik for din flyvning?

Ja, flere gange, især før jeg fik mit certifikat, hvis en instruktør mente jeg gjorde noget uden for skiven. Men vi skal jo alle sammen lære det!

Er der en ting omkring det at flyve, du ville ønske du havde indset noget tidligere?

Godt spørgsmål!
Jeg har haft mange sjove aha-oplevelser som instruktør og lært mange ting om elever og min undervisning, som jeg har måtte lære mens jeg underviste.
Men en ting som strækpilot jeg gerne ville have indset før er vigtigheden i at være dygtig til meteorologi, jo dygtigere du er til det, jo bedre er du til at flyve svævefly, og det tror jeg ofte undervurderes.

Hvor mange timer har du totalt?

472 timer totalt på TMG & Svævefly

Har du nogensinde skadet et fly?

Nej heldigvis aldrig, heller ikke under en udelanding.
Men det kommer jo nok desværre en dag.

Hvis du kunne skifte livsbane eller karriere, hvad ville du så gerne være?

Jeg kunne til tider godt tænke mig at arbejde med svævefly, men jeg ville også være bange for at det blev for ensformigt og ødelagde min glæde ved at flyve i længden.
Kommerciel pilot har også været i mine tanker, men jeg er for bange for, at det bliver for meget som at køre en flyvende bus.
Derfor tror jeg faktisk jeg er meget glad for, at jeg valgte at blive ingeniør med frihed til at nyde svæveflyvning ved siden af.

Kan du reparere et fly?

Nej, det er nok bedst jeg lader andre om det…

Men jeg kan reparere under kyndig vejledning, og da jeg lige har købt min egen LS1f er det helt sikkert noget, jeg bliver nødt til at blive bedre til.

Har du en favoritdestination / terræn når du flyver?

Jeg har netop prøvet at flyve hang i Lønstrup, det var helt fantastisk! Det at det stiger hele tiden når det blæser er vildt fascinerende.
Jeg har ikke prøvet at flyve i bjerge endnu, men kunne godt tænke mig at prøve det.
Det vigtigste for mig er hele tiden at udvikle min flyvning.

Hvilken flyvepersonlighed beundrer du mest – og hvorfor?

Jeg beundrer instruktøren bag Youtube kanalen Pure Glide for hans grundige gennemgang af mange forskellige svæveflyve emner med stor fokus på sikkerhed.
Herudover er mændene bag AeroSPARX da for seje – at sætte fyrværkeri på TMG – helt sikkert!

Hvem skal have “Pilotstaffen” næste gang – og hvorfor?

Det skal Michael Rasmussen fra Aarhus Svæveflyveklub, han om nogen kan fortælle røverhistorier og han er helt sikkert uenig i min el-indstilling.

Flere nyhedsartikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Flere piloter i profil-artikler

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

13 år i svæveflyvningens tjeneste

Efter 13 år som generalsekretær stopper Lars Agesen Pagh i DSvU. Han fik aldrig svæveflyvecertifikat, men hjertet tilhører alligevel sporten. På jorden har han i jobbet fightet for at sætte de mest optimale rammer for sporten og piloterne i Danmark. Men nu kæmper han sin egen private kamp mod alvorlig sygdom.
4. august 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt

Erik Jensen hædret med DSvU’s Göta-pokal

Gøtapokalen er DSvUs højeste hædersbevisning, som uddeles for særlig fortjenstfuld indsats i dansk svæveflyvning. På årets repræsentantskabsmøde blev Erik Jensen, Nordsjællands SFK, den værdige modtager. Der blev desuden uddelt DSvUs Guldemblem til Torben Lund Simonsen, Henrik Buur Rasmussen og Kaj Lund for deres indsats for svæveflyvningen.
16. marts 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvning for alle: I øjenhøjde som radio-hjælpeinstruktør

21-årige danske Tobias Christensen Vinzents er blind, men har fundet sin egen måde at dyrke sin brændende interesse for flyvning på. Han lytter til radiokommunikation mellem fly og ATC.
”Han er så god til at tale i radio, at han er blevet min hjælpe-instruktør på BEG-radiokurset”, fortæller svæveflyve-instruktøren Søren Zebitz Nielsen.
14. marts 2023/af Jens Trabolt

Johannes Lyng 80 år

En af dansk svæveflyvnings absolutte ”Grand Old Men”, Johannes Lyng, runder et skarpt hjørne den 2. februar 2023, hvor han fylder 80 år. Dette er en meget personlig hyldest til min gamle ”storebror”, skriver Ulrik Friis.
2. februar 2023/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

”Vi går til fly hver torsdag aften”

De danske kammerater Rasmus Heide og Erik Schultz har en ”lille klub”, et voksenværksted, hver torsdag. Her bringer de totalhavarerede fly – som selv fabrikkerne har opgivet – tilbage i luften.
”Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen”, fortæller Erik Schultz om det produktive fællesskab.
5. december 2022/af Jens Trabolt

Mindeord: Poul Skjold Hansen 1939-2022

Vores far, Poul Skjold Hansen er sovet stille ind efter 6 måneders sygdom. ”Et pragtfuldt liv – jeg gør det gerne igen!”, var hans vurdering, skriver Søren og Mikkel Skjold Hansen her i dette mindeord.
9. november 2022/af Jens Trabolt

Fyrværkeri, eksplosioner, flyvemaskiner!

Det britiske airshow-team Aerosparx flyver et vildt demo-program med 2 Grob 109B-motorsvævefly – omgivet af ild og røg. Showet inkluderer flyvning og manøvrer, som bestemt ikke er en del af en standard omskoling til TMG. Men Aerosparx går til grænsen, takket være mange års erfaring og nøje planlægning. NORDIC GLIDING har talt med Aerosparx Flight Lead Rob Barsby.
31. oktober 2022/af Jens Trabolt

Oh là là! Til fjeldflyvningskursus i St Auban – i Dimona!

At man vælger at tage på flyvekursus på det franske nationalcenter i St Auban er ikke noget unikt. Det er det derimod, at man som danske Claus Kjær Jensen og klubkammeraten Alexander Borrel-Jensen fra Kolding fravælger passagerflyet til Nice og i stedet flyver klubbens Dimona derned. Oh là là!
27. september 2022/af Jens Trabolt