Jeg er blevet træner for juniorlandsholdet. Her flyver jeg DSvUs talentfly til DM 2020 med Magnus Hald og Amalie Smedegård Nielsen.
Det gav i øvrigt en andenplads.
"Den mest inspirerende, jeg har fløjet med de senere år, har været Ulrik Sørensen fra SG-70. Han hjalp mig virkelig med at få flyveglæden tilbage, og så nørder han også flyvning på en måde jeg rigtig godt kan lide. Min gamle klubtræner Alan Bach er også i samme kategori. Han fik fat i mig i 2011, hvor jeg faktisk var ved at stoppe med flyvning". Det siger Michael Mix, 32, om sine forbilleder i sporten. Han er månedens profil.
Jeg er blevet træner for juniorlandsholdet. Her flyver jeg DSvUs talentfly til DM 2020 med Magnus Hald og Amalie Smedegård Nielsen.
Det gav i øvrigt en andenplads.
Tekst: Michael Mix / Fotos: MIchael Mix og Jens Trabolt
Navn: Michael Mix Nationalitet: Dansk Klub: Lolland Falster Svæveflyveklub Alder: 32 Antal flyvetimer: 1000 +
Hvorfor blev du svæveflyver?
Min far begyndte at flyve, da jeg blev født, så jeg voksede mere eller mindre op ude på Lolland Falster Airport (Dengang Maribo). Jeg var faktisk bidt af flyvning fra før jeg kan huske. I dagplejen/børnehaven sad jeg og legede spilstarter har jeg fået fortalt. Min far stoppede med at flyve, da jeg blev 14 og så tog jeg over. Desværre gik der mange år, før jeg fandt ud af hvad svæveflyvning rigtig var og kunne. Jeg var ganske nær ved at stoppe af flere omgange. Gudskelov skete det ikke.
Hvor, hvornår og i hvilket fly lærte du at svæveflyve?
Lolland Falster Svæveflyveklub. Jeg startede i 2003 og skolede på ”polsk elegance”: Nemlig Bocian og første 1-sædet var K-8.
Hvad er den mest mindeværdige oplevelse i forbindelse med din træning?
Uh! Der er ret mange gode minder fra den tid. Der var en gruppe lidt ældre gutter dengang jeg så op til og de forstod at lave gang i den med alverdens dumme og skøre ideer. Vores sommerlejre dengang var virkelig sjove.
Rent flyvemæssigt var det klart min første soloflyvning. Det er jo bare noget helt specielt!
Min første solo
Hvilket fly flyver du nu?
Jeg flyver LS1-D (Danmarks Hurtigste LS-EINZ!!) Den vinder medaljer i alt den deltager i – bare spørg Mathias Valentin! 3 konkurrencer = 3 medaljer. Det kan man vel ikke klage over, og så er det et af de få fly der er sjove også at kurve i. Den købte jeg for 2 år siden, og jeg er super-glad for den. Jeg flyver også en del Duo Discus.
Michael Mix i Duo over svæveflyvecenter Arnborg til DM 2021.
Mathias Valentin fra SG-70 med Michael Mix’s LS 1 D under DM. “Jeg lover at passe godt på den”, sagde Mathias med reference til den nylige og højdramatiske canopy-reparation som skyldes, at traileren klappede ned over LS1’eren og knuste det forreste canopy. De ekstremt høje priser på et nye canopy tangerede en totalskade af flyet, men Mix og co fandt en brugt canopy (som ikke passede), men et sidste forsøg gav jackpot og flyet er nu luftdygtigt.
Bedste flyvninger nogensinde?
Shit. Der er godt nok mange gode flyvninger! Jeg tror jeg kan nævne ihvertfald 5 der er helt outstanding og så en 50-100 andre jeg kan huske. Mange der er gode på hver sin måde. Men hvis jeg skal fremhæve en som gjorde rigtig meget godt for mig, så må det være en dag til konkurrence i Klix.
Vi blev sendt ud på en ret lang opgave i noget rigtig ballade-vejr. Der var masser af høje skyer, og i løbet af dagen kom der også mellemhøje skyer ind over konkurrenceområdet. Jeg var på dette tidspunkt ikke super-stærk på de svage dage, og det var noget jeg havde meget fokus på. Vi startede ud på opgaven, og de 2 første ben gik faktisk udmærket.
Men så kom de høje skyer og lukkede butikken. Jeg befandt mig pludselig i en stor gaggle i 0,3ms. Vi havde et vendepunkt tilbage og så et kort ben hjem til flyvepladsen, men vi var langt fra at have slutglid. Gagglen på de ca. 20 fly begyndte at bryde op og alle satte kursen mod vendepunktet. Med 8/8 mellemhøje skyer over os begyndte jeg at kigge mig omkring. Jeg var ret sikker på, at dette var den sikre udelanding, og det orkede jeg ikke.
90 grader af kursen ca 20 km væk var der en smule indstråling, så jeg tænkte, at det var min bedste chance for at holde mig flyvende. Jeg satte kursen mod solen og en tysker fulgte med mig – resten fløj mod vendepunktet. Jeg var på dette tidspunkt OK tilfreds med at sidde i en meget let SZD-55 og også rigtig glad for, at den tyske Discus 2a havde fulgt med mig. Vi samarbejdede rigtig godt.
Vi kom ud i solen, og der begyndte luften igen at røre på sig, men det var ikke noget vi kunne kurve i. Vi krøb langs skovene i 4-600m op mod et af de store kraftværker. Vi kunne se, at de åbnede for sluserne og i ca 1400m poppede der en lille cumulus over skorstenene. Vi fik arbejdet os derop med god hjælp fra hinanden og fik kæmpet os op i en højde der gjorde det forsvarligt at flyve indover det store anlæg. Jeg kom først derhen og ind over skorstenene og jeg blev kastet rundt. Ud – mere fart – ind igen! Boom.. 2,5ms integreret i meget smadret termik. Vi kom i 1400m og jeg havde +50m i slutglidshøjde med mcready 1,3. Det var lige lavt nok til min smag, men jeg tænkte vi da kunne flyve derud af og se hvad der skete.
Nu flyver igen under 8/8, og der er absolut ingen forventning om at møde noget stig længere fremme. Vi glider vinge ved vinge med 120-130 km/t og uden den mindste kursafvigelse. Sidste vendepunkt ligger på en bakke, og vi er ikke særlig højt over jorden der. Vi snitter sektoren og glider mod pladsen! Vi klarede den! Jeg kommer hjem 3 m over ankomstcirklen og kan nemt glide ind og lande sikkert på den store flyveplads! Her er ingen aktivitet. Jeg ringer til min far der er min hjælper og beder ham hente mig. Der gik en kort stund, før han forstod, at jeg stod på flyvepladsen. 2 timer forinden havde meteorologen sagt, at nu kom der ikke flere hjem! Det var en fantastisk tur og en kæmpe personlig sejr. De andre fly fra gagglen landede alle ude, så tyskeren og jeg gav hinanden en highfive, da vi så hinanden om aftenen!
Værste flyvetur eller oplevelse med flyvning nogensinde?
Jeg har haft nogle stykker, jeg ikke har været stolt af, og også et par oplevelser der har været rigtig ubehagelige. De fleste er afledt af egne beslutninger og manglende erfaring.
Man skal jo have en i hver klasse så….
2-sædet – Arcus T
Open – EB-29R
Standard – LS8
18m – JS3
15M – ASW 27. Det er altså bare en liret maskine!
Club – ASW 20
og så skulle min LS1-D stå forrest og se lækker ud!
Jeg havde lånt SG 70s Discus 2T til indsats i standardklassen under DM 2017.
Hvem er den bedste pilot, du nogensinde har fløjet med?
Man kan måle niveau på mange måder. Jeg vil sige den mest inspirerende, jeg har fløjet med de senere år, har været Ulrik Sørensen fra SG-70. Han hjalp mig virkelig med at få flyveglæden tilbage, og så nørder han også flyvning på en måde jeg rigtig godt kan lide.
Min gamle klubtræner Alan Bach er også i samme kategori af inspirerende piloter. Han fik fat i mig i 2011, hvor jeg faktisk var ved at melde mig ud, og han gav mig blod på tanden for strækflyvning. Han er virkelig god til at forklare teorien bag mange ting, så man forstår det.
Her er jeg i DSvUs talentfly med Frederik Poulsgaard i forsædet.
DM sølv 2020 med Mathias Valentin (t.v.) og Jacob Lasssen i midten. Jeg står til højre.
Hvad sysler du med, når du ikke flyver?
Så tænker jeg på det meste på hvordan jeg får råd til kommende sæson! Jeg er lige blevet træner for Junior-nationalholdet i år, og det er jeg meget glad for indtil videre. Det er en super-fed gruppe at arbejde med – gode personligheder og stort talent.
Derudover spiller lidt hygge fodbold i FC Afveje, og så har jeg haft en masse poker-projekter kørende de seneste år. Jeg regner dog ikke med, at jeg fortsætter med det, da jeg også har en kæreste at passe, og det er ikke meget opmærksomhed hun får fra April til August! Jeg tænker, at den bedste investering jeg kan lave er i hende! Sidst men ikke mindst så er jeg stor FCK-fan (foldboldklub, red.) og kommer så meget i Parken og ser fodbold som muligt, Det matcher dog ikke så godt med flyvesæsonen.
Hvor er du med flyvning om 10 år?
Det kommer an på økonomien haha… Men om 10 år vil jeg gerne være på et niveau hvor jeg flyver med om DM-titlen hvert år og også kommer ud og flyver internationale konkurrencer. Derudover kunne jeg godt se mig selv tage rundt på nogle ture med de andre rødder og flyve rundt omkring i Europa og få en masse eventyr!
Har du ideer til hvad vi skal gøre for at holde på medlemmer og sikre sportens overlevelse?
Jeg tror, at man skal finde ud af at ”brande” svæveflyvning på en realistisk måde og så gå efter bredden. Det er det korte svar. Det lange svar ville kræve et par udgaver af NG at nå igennem!
Har du nogensinde fået kritik for din flyvning?
Ja for filan! Meget af det har også været berettiget. Jeg er dog blevet noget mere moden de seneste år, så jeg får ikke så meget kritik nu om dage. Dog er jeg generelt meget kritisk overfor mig selv og jeg begår stadig “mange” fejl som jeg prøver at lære af.
Er der en ting omkring det at flyve, du ville ønske du havde indset noget tidligere?
Jeg ville have ønsket jeg havde opdaget stræk og konkurrenceflyvning, da jeg var 16, så jeg havde fået junior-årene med. Derudover ville jeg ønske jeg havde hvilet mere i mig selv og haft fokus på at have det sjovt og være nysgerrig, i stedet for at jagte anerkendelse i form af resultater til konkurrencer.
Har du nogensinde skadet et fly?
Ja! Udover den nævnte Discus 2bt lavede jeg også engang en hård landing under en skoleflyvning – det var en Bocian hvor jeg flækkede bagsædet men ellers skete der ikke noget.
Det er sidenhen blevet en rigtig god historie, fordi Instruktøren måske sad og halvsov omme bagved. Det gjorde han ikke, da han fik hovedhjulet up i rxxxn under sædet!
Hvis du kunne skifte livsbane eller karriere, hvad ville du så gerne være?
Så ville jeg spille cricket i indien og have en lille butik der solgte træsko i forskellige farver! Tror der er et sort marked for den slags i indien!
Der er mange ting jeg på en måde gerne havde gjort anderledes i mit liv. Der er nok et helt år jeg gerne ville hive ud af kalenderen, men jeg er faktisk ret glad for hvor jeg er idag. Kunne jeg gøre noget anderledes, havde jeg sovet inden jeg tog til optagelsesprøve som flyveleder. Så havde jeg måske kunne bestå den sidste test også. Jeg løb dog ind i en lille dame på en sofa i københavn og hun tog min opmærksomhed fra morgendagens strabadser. Vi er kærester på 3 år idag, så helt skidt var det ikke!
DM 2018 på lånte vinger
Kan du reparere et fly?
Det ville jeg gerne sige jeg kunne – men nej!
Har du en favoritdestination / terræn når du flyver?
Klart Arnborg! Der er ikke noget bedre end når man mødes med vennerne derover, vejret er godt og man kan sidde og grille og få en øl sammen efter en kanon flyvedag. Synes miljøet er ved at blive rigtig godt især omkring de unge piloter. Meget socialt. Super fedt.. Derudover er den vestlige del af Norge meget spektakulær! Jeg drømmer om at komme til USA, Argentina, Sydafrika, Namibia, Australien og New Zealand i løbet af mit liv. Men altså.. LOLLAND KAN OGSÅ NOGET!
Hvilken flyvepersonlighed beundrer du mest – og hvorfor?
Jan W. Andersen må det være. Jeg synes han er meget dygtig og har en fed flyvestil – men hans personlighed inspirerer mig også. Han tager sig altid tid til at diskutere dagene med en og dele sine tanker omkring det, og så er han god til at give ros. Han har ihvertfald været en af dem jeg har set mest op til i sporten.
Der er ihvertfald en håndfuld mere i meget tæt konkurrence med Jan, og generelt synes jeg vi er forkælede i Danmark med en del gode piloter og et meget åbent og socialt miljø
”Flygsportförbundet förefaller numera ha en agenda som handlar om att göra sig av med grenförbunden, vilket yttrar sig i att de alltmer jobbar direkt mot klubbarna och ”rundar” grenförbunden, skrev Segelflygets Robert Danewid i sin leder i 4. Februar. ”Intet kan være mere fejlagtigt”, svarer Anders Åkvist, ordförande i Svenska Flygsportsförbundet her i sin replik.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/12/IMG_6149-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2021-02-08 10:40:502021-02-08 12:46:19Svar på leder: ”Grenförbunden behövs”
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.