Pilotstaffetten: Arild Solbakken

"Jeg er optimist og tror seilflygingen absolutt har livets rett i en ellers stadig mer overfladisk verden med et mylder av døgnfluetilbud uten tilsvarende egenverdi". Det siger norske Arild Solbakken som fortsat er et solidt aktiv i norsk svæveflyvning i denne udgave af Pilotstafetten.

Tekst: Arild Solbakken

Link to automatic translation

Nationalitet: Norsk

Klub: Drammen Flyklubb, men har fartstid i Hedmark Flyklubb, NTH (nå NTNU) Flyklubb, Elverum Flyklubb og Gardermoen Flyklubb.

Alder: 68 år

Hvorfor blev du svæveflyver?

Jeg ble fascinert av flyvning og bitt av «flybasillen» allerede i 12-års alderen, etter en skoletur til Oslo hvor vi var med på en sightseeingtur over fjorden og byen i en Cessna 185 (tror jeg) på flottører.

Til å begynne med var det bygging og flyging av modellfly, bygging av plastmodeller, og studier av fly-litteratur. Vi hadde quiz-aktiviteter med gjenkjenning av flytyper i en rekke ulike bøker om fly som blant annet bøkene fra The Observer’s World Aircraft Directory som sikkert flere vil huske.

Etter det handlet det bare om når jeg kunne begynne å fly og dermed ble det seilflyging.

Hamar Flyplass 1970. Stor stas med ustsjekk på Alexander Schleicher K8 etter fullført ABC-kurs. Jeg husker godt mestrings- og frihetsfølelsen rett etter første solo, og deretter den fantastiske følelsen av å fange og mestre min første termikkboble i K8.

Hvor, hvornår og i hvilket fly lærte du at svæveflyve?

Jeg lærte å fly i Hedemark Flyklubb, som holdt til på Stafsberg Flyplass ved Hamar. Jeg startet i juni 1969 på klubbens nokså nye Alexander Schleicher Ka-7 med registrering LN-GBT, og gikk videre på vår enseter AS K-8, LN-GGT etter fullført C-diplom samme sommer.  Deretter ble det sertifikat neste høst, etter en flott sommer med F-kurs og fin flyging på Hedemarken, og fullførte instruktørutdanning i 1978..

Jeg tok også sertifikat på motorfly i 1973.  Senere fikk jeg også slepetillatelse og utførte mye slep en periode i både klubb og NM.

Jeg var medeier i en ASH26 E, LN-GJA, i mange år og fikk prøve den både på tur, konkurranse og
fjellflyging. Her fra en tur på Starmoen en vårdag.

Fjellflyging på Vågå (foto: Robert Danewid)

Hvilket fly flyver du nu?

Jeg solgte meg ut av et andelslag med en Duo Discus nylig, men ser frem til å prøve Ole Reistad Senter sin nye DG-1001 Club Neo ved første anledning.

Ellers er jeg fortsatt med i andelslaget KCH, som for tiden flyr en nokså nyrestaurert Super Cub, LN-HAU, i påvente av gjenoppbygging av LN-KCH som fikk store skader under en nødlanding sist vinter.

Jeg sjekket ut på Piper Cub med ski, en J-3 cub med 60 hk motor. Her fra senere trening med Super
Cub LN-KCH på Starmoen. (foto: Tom Eirik Hole)

Jeg har fløyet Piper Cub siden jeg tok sertifikat, og har vært medeier i denne flotte Super Cuben, LN-KCH, som skal gjenoppbygges nå etter et havari for et års tid siden. (Foto: John Eirik Laupsa)

Jeg var medeier i Schempp-Hirth Nimbus 4DM i noen år og hadde mange flotte turer med den, for det meste sammen med Nimbus-spesialist Erlend Sørbye.




Bedste flyvetur(e) nogensinde?

Oj, jeg klarer ikke å skille ut noen spesielle her, men de gode opplevelsene jag har hatt på tallrike finaleglidninger fra Østerdalen og Gudbrandsdalen, når høyden i de siste boblene har vist seg å være tilstrekkelig til å komme hjem, har vært topp.

VM i Wiener Neustadt i 1989: Utelanding i de Østerikske Alper, på en flyplass i Niederöblarn i et fantastisk fjellandskap litt øst for Schladming. Jeg fløy LS6, LN-GBH, som Svein Erik Kristiansen vant mange konkurranser med.
(Foto: Vidar Stener Ingebretsen)

VM i Wiener Neustadt i 1989: Fra treningssamlingen ved Trieben i de østerrikske Alpene.
Foto: Vidar Stener Ingebretsen.

Værste flyvetur eller oplevelse med flyvning nogensinde?

Noen av de tøffeste opplevelsene jeg har hatt var faktisk under VM i Østerrike i 1989. I tillegg til et par hårreisende fjellpasseringer i dårlige forhold inne i alpene, opplevde vi en dag en gaggle situasjon i lav høyde før start, der ingen kom seg høyere enn 800-1000 meter og 120 fly ble samlet i et lite stigområde i nærheten av plassen. Dette var før Flarmens tid. Det var kanskje like godt. Det var veldig tett med fly, og jeg datt ut og måtte ta ny start en gang.

Senere opplevde jeg å være vitne til en mid-air kollisjon mellom to fly under NM i Elverum, i en relativt stor gaggle. Begge flyene ramlet ned i biter, og det var en fryktelig følelse å fly der uten å vite hvordan det gikk med pilotene. Det ble heldigvis rapportert på radioen om to fallskjermer nokså raskt, men uvissheten til vi fikk vite utfallet var ingen god følelse.

Hvilke fly ville stå i din drømmehangar?

Her kunne det vært flere, men siden jeg ikke lenger har en gyldig «medical» og at man i dag må tenke «bærekraftige løsninger», må det bli en Alexander Schleicher ASG 32 EL.

Jeg har fløyet ASG 32 Mi «skönheten» til min gode venn Robert Danewid og Mikael Roslund – her på kveldstur under et NM og har noen timer i cockpiten på ASH 26 E, som jeg var med på noen år før jeg måtte stoppe. Disse flyene har både flyegenskaper og comfort som passer perfekt for en pensjonist.
Skulle det mot formodning bli mulig å fly solo for meg igjen, skulle jeg også fått plass til en AS 34 Me.

Hvem er den bedste pilot, du nogensinde har fløjet med?

Etter VM i Elverum i 2004, var vi så heldige å bli invitert til Frankrike for å fly fra St. Auban. Jeg fikk tildelt Eric Napoleon som instruktør, og vi fly to dager rundt i Alpes-Maritimes i sørøst i Frankrike i en Nimbus 4D. Fantastisk flyging, og flyopplevelser bl.a. takket være en dyktig, hyggelig og inspirerende instruktør.

Hvad sysler du med, når du ikke flyver?

Jeg er nå pensjonist, men er utdannet sivilingeniør i Maskin (MScME) og har jobbet nesten hele min karriere i oljeindustrien. Jeg har hatt undervanns olje- og gass-produksjon som spesialfelt, og har store deler av tiden jobbet med utbygging av oljefelter, men også noen år med leveranse av utstyr og systemer til industrien. Dette har blant annet tatt meg utenlands ved et par anledninger, til Scotland hvor jeg fikk fly litt i Aboyne, og til Syd-Frankrike, hvor jeg fløy litt i en klubb i Oloron, ved foten av Pyrineene. Begge deler fantastiske opplevelser i fjell terreng.

Hvor er du med flyvning om 10 år?

Det er vel dessverre stor sannsynlighet for at jeg fortsatt kun kan fly som «styrmann», men interessen og viljen er det ingenting i veien med, så jeg ser meg selv som gjest både her og der, i DG 1001, i Duo Discus, ASH 30 Mi eller hva som måtte by seg.

Ellers er det vel ikke umulig at jeg fortsatt er med litt i kulissene, som en grå skygge i bakgrunnen, med litt frivillig arbeid for sporten.

Tasksetting med S/NLF fagsjef Steinar Øksenholt under NM på Starmoen i 2019. (foto: Jens Trabolt)

Med Valdres Flyklubb og NM på Fagernes i 2020 (Foto: Jens Trabolt)

NM på Fagernes i 2020. Arild t.h. (Foto: Jens Trabolt)

Har du ideer til hvad vi skal gøre for at holde på medlemmer og sikre sportens overlevelse?

Dette er et vanskelig spørsmål som mange kloke hoder har brynt seg på uten å finne fasit.  Men jeg tenker det er viktig å erkjenne at mange av oss som blir værende i seilflygingen, har en noe «nerdete» profil og stor underliggende interesse, vilje og drivkraft som ikke forsvinner så lett.

Derimot er ikke alle av oss like flinke på det sosiale plan, noe som kreves for å skape gode klubbmiljøer, som igjen er en betingelse for en god utvikling. Så kan det selvsagt gjøres mye med modernisering av aktivitetstilbudet vårt, som kanskje de yngre burde uttale seg. Jeg er optimist og tror seilflygingen absolutt har livets rett i el ellers stadig mer overfladisk verden med et mylder av døgnfluetilbud uten tilsvarende egenverdi.

Har du nogensinde fået kritik for din flyvning?

Jeg har nok ikke fått ordentlig kritikk noen gang på seilfly, men derimot kan jeg huske et par ganger på motorfly.

Jeg var helt fersk sertifikatinnehaver. Hadde rette etter sjekket ut på C-172. Var på tur med min utkårede til en kort gresstripe for å besøke noen venner av oss. Jeg gjorde et landingsforsøk, men vurderte at jeg ville komme for langt inn på banen, så jeg valgte å gå om igjen.

Etter å ha brutt av landingen, ga jeg på, steg ut og svingte inn mot et nytt innlegg, som deretter resulterte i at jeg traff merket og landet fint på den korte banen. Etter landingen ble jeg tatt i skole av en instruktør og SAS-kaptein som mente min go-around var uforsvarlig lav mot stigende terreng. Det har jeg tatt med meg videre.

Vi var tre studiekompiser som skulle fly NTH Flyklubb sin Robin DR 400 180 fra Trondheim ned til Østlandet for sommeren, for diverse sleping. Meteorologen advarte mot et raskt ankommende frontsystem, som ville gi lave skyer og regn. Vi hadde max et par timer på oss for passering av de høyere fjellområdene sør for Trondheim. Vi ble forsinket, men tok av mot vest, utover fjorden, bare for å oppleve at vi mistet sikten allerede i lav høyde. Vi returnerte til Værnes, men måte navigere ved hjelp av veien og jernbanen tilbake. Da ble det innkalling til tårnet med klar melding om at slik gjør vi ikke.

Er der en ting omkring det at flyve, du ville ønske du havde indset noget tidligere?

Nei, jeg har hatt et fantastisk liv i luften og har ikke savnet noe.

Hvor mange timer har du totalt?

Hvis jeg ikke husker feil, har jeg drøye 1000 timer på seilfly og 350 på motorfly. Så har jeg de siste 8-9 årene etter «loss of licence» fløyet en del som ikke har blitt ført.

Men jeg kan love dere en ting, følelsen av å fly er fortsatt like god, selv om jeg selvsagt savner det å fly solo noen ganger. Fordelen er at du kan fly mer med gode venner.

Har du nogensinde skadet et fly?

Nei, jeg har aldri skadet noe fly, selv om det har vært noen få tilbud.

Jeg hadde en utelanding under VM i Østerrike, med feilvurdering av vindforholdene og oppdaget på kort finale at det var medvind, og ble overrasket av «down draft» like før utflating. På motorfly opplevde en gang etter et seiflyslep, steiling med nesedropp i sving inn på kort finale med Robin DR400 180, som jeg kom meg ut av.

Hvis du kunne skifte livsbane eller karriere, hvad ville du så gerne være?

Jeg startet rett etter gymnasiet med teknisk utdanning, men jeg innså etter en stund at mitt hode var i flyvningen. Jeg bestemte meg derfor om å bryte, og søke flyskolen i Luftforsvaret. Jeg kom inn og begynte på Værnes, men flylegene hadde gjort et funn under testene som ble løftet opp til vurdering i en høyere instans, og etter et par uker, ble det dessverre stopp.

Senere ble det klart, at det satte en endelig stopp for en profesjonell flykarriere, og 40 år senere var også det dette som gjorde at jeg ikke kunne fornye lisensene lenger.

Kan du reparere et fly?

Jeg er ikke formelt kvalifisert til å reparere fly, men jeg har gjort en del arbeid på fly i yngre dager, slik som vedlikehold av og omtrekking av dukfly (K-7) og Piper Cub, og hadde blant annet arbeidsuke i flyverksted på Hamar under skoletiden. Klubben restaurert både K-7 og K8 på den tiden, og det var mye dugnadsarbeid. Nå står det mulig jobb på LN-KCH for døren – det er vores Super Cub som jeg har vært medeier i siden vi kjøpte den. Jeg håper å bidra der, og gleder meg til det.

Har du en favoritdestination / terræn når du flyver?

Vågå/Jotunheimen/Valdres i Norge byr på fascinerende flyging, men jeg har tilbragt flest timer i Østerdalen og Gudbrandsdalen og alltid trivdes godt der.

Hvilken flyvepersonlighed beundrer du mest – og hvorfor?

Her er det selvsagt mange å velge mellom, og for mange ville det kanskje være naturlig å peke på storheter, som Helmuth Reichmann, Hans Werner Grosse, Klaus Ohlmann, men jeg velger en person som både har vært en pilot på topp internasjonalt nivå, og som etter endt karriere som konkurranseflyger har viet livet sitt å få frem og dyrke nye talenter, nemlig Eric Napoleon. Jeg har som nevnt fløyet med, møtt han under konkurranser og fulgt han i seilflymedia i mange år. En fantastisk flyger (2 x VM gull), instruktør, trener og lagleder. I tillegg er han en positiv og hyggelig person med gode verdier, til stor inspirasjon for mange “One of the best of his kind”. Stor respekt for den mannen.

Nimbus 4D, like før hjemkomst til St Auban etter en dags flyging i Alpe-De-Haute-Provance, Alpes
Marirtimes, med Eric Napoleon i baksetet.
(Foto: John Eirik Laupsa)

Hvem skal have “Pilotstaffen” næste gang – og hvorfor?

Vidar Stener Ingebretsen fra Sandefjord Seilflyklubb. Jeg har kjent Vidar siden jeg fløy konkurranse på 80-tallet, og vi var bl.a. sammen i VM i Østerrike i 1989. Vidar er en dyktig flyger, veldig konkurranseinnstilt, og selv om vi fløy ulike klasser mye av tiden, har vi hatt fine opplevelser i luften og på bakken. Vidar er instruktør og slepeflyger, og har sammen med sin kone Ingrid betydd utrolig mye for sin lokale klubb og utviklingen av Notodden som seilflysenter.

Flere nyhedsartikler

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.
18. maj 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.
16. maj 2023/af Jens Trabolt

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.
12. maj 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.
11. maj 2023/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
10. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt

Aero 2023: Med svæveflyvning!

De store producenter af svævefly valgte at blive hjemme fra årets Aero-messe fra 17-20 april. Årsagen var for mange messens sene placering på sæsonen, og de høje omkostninger forbundet med at deltage. Men tog man ja-hatten på, var der masser af svæveflyvning, hvis man kiggede ordentligt efter.
2. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Scandinavian Women Meet

Jag har med hjälp av några andra kvinnor startat ett kvinnoprojekt där meningen är att vi ska samlas och bygga gemenskap, prata om våra erfarenheter, bli ännu bättre på att segelflyga, tävla och lära av varandra. Vårt första projekt är att sista veckan i augusti arrangera ett Scandinavian Women Meet på Ålleberg 27 augusti – 2 september. Vi skickar inbjudan till alla segelflygande kvinnor i Danmark, Norge och Sverige, rapporterar Trulsa Cronander.
11. april 2023/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret”

Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret. En ubesmittet, jomfruelig start hvor alle gamle dårlige vaner kan kastes overbord og nye ambitioner kan hæve flyveglæden til ufattelige højder. Ja, I princippet ihvertfald…
5. april 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt

Svævefly – investering, dyr hobby eller billig flyvning?

Det koster at flyve. Men om det er dyrt eller billigt at eje sit eget fly, kommer nok mest an på synsvinklen. Prisstigninger på fly er dog et faktum her i 2023 – men hvilke faktorer driver priserne nu og i fremtiden?
28. marts 2023/af Jens Trabolt

Flere piloter i profil-artikler

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt

Erik Jensen hædret med DSvU’s Göta-pokal

Gøtapokalen er DSvUs højeste hædersbevisning, som uddeles for særlig fortjenstfuld indsats i dansk svæveflyvning. På årets repræsentantskabsmøde blev Erik Jensen, Nordsjællands SFK, den værdige modtager. Der blev desuden uddelt DSvUs Guldemblem til Torben Lund Simonsen, Henrik Buur Rasmussen og Kaj Lund for deres indsats for svæveflyvningen.
16. marts 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvning for alle: I øjenhøjde som radio-hjælpeinstruktør

21-årige danske Tobias Christensen Vinzents er blind, men har fundet sin egen måde at dyrke sin brændende interesse for flyvning på. Han lytter til radiokommunikation mellem fly og ATC.
”Han er så god til at tale i radio, at han er blevet min hjælpe-instruktør på BEG-radiokurset”, fortæller svæveflyve-instruktøren Søren Zebitz Nielsen.
14. marts 2023/af Jens Trabolt

Johannes Lyng 80 år

En af dansk svæveflyvnings absolutte ”Grand Old Men”, Johannes Lyng, runder et skarpt hjørne den 2. februar 2023, hvor han fylder 80 år. Dette er en meget personlig hyldest til min gamle ”storebror”, skriver Ulrik Friis.
2. februar 2023/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

”Vi går til fly hver torsdag aften”

De danske kammerater Rasmus Heide og Erik Schultz har en ”lille klub”, et voksenværksted, hver torsdag. Her bringer de totalhavarerede fly – som selv fabrikkerne har opgivet – tilbage i luften.
”Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen”, fortæller Erik Schultz om det produktive fællesskab.
5. december 2022/af Jens Trabolt

Mindeord: Poul Skjold Hansen 1939-2022

Vores far, Poul Skjold Hansen er sovet stille ind efter 6 måneders sygdom. ”Et pragtfuldt liv – jeg gør det gerne igen!”, var hans vurdering, skriver Søren og Mikkel Skjold Hansen her i dette mindeord.
9. november 2022/af Jens Trabolt

Fyrværkeri, eksplosioner, flyvemaskiner!

Det britiske airshow-team Aerosparx flyver et vildt demo-program med 2 Grob 109B-motorsvævefly – omgivet af ild og røg. Showet inkluderer flyvning og manøvrer, som bestemt ikke er en del af en standard omskoling til TMG. Men Aerosparx går til grænsen, takket være mange års erfaring og nøje planlægning. NORDIC GLIDING har talt med Aerosparx Flight Lead Rob Barsby.
31. oktober 2022/af Jens Trabolt

Oh là là! Til fjeldflyvningskursus i St Auban – i Dimona!

At man vælger at tage på flyvekursus på det franske nationalcenter i St Auban er ikke noget unikt. Det er det derimod, at man som danske Claus Kjær Jensen og klubkammeraten Alexander Borrel-Jensen fra Kolding fravælger passagerflyet til Nice og i stedet flyver klubbens Dimona derned. Oh là là!
27. september 2022/af Jens Trabolt

Kaptajnen blev elev (igen)

Danske Søren Enderlein, 56, fra Nordsjællands SFK er luftkaptajn. Han lærte at flyve på svævefly som teenager, men familieliv og jobbet i den kommercielle flyvning krævede en pause på næsten 35 år. Nu er han tilbage i luften i den motorløse flyvning.
”Det giver mig en enorm ro og glæde dybt ind i sjælen at kunne flyve svævefly igen”, fortæller han om gensynet med den tabte kærlighed.
20. september 2022/af Jens Trabolt

Pilot i Profil: Jannie Krogsdal

"En af de sjoveste flyveture ligger et par år tilbage, hvor jeg var med DASK i Lønstrup og flyve skræntflyvning. Det var helt vildt fantastisk at flyve deroppe. En meget speciel oplevelse jeg aldrig vil glemme". Det siger danske Jannie Krogsdal, 42, som er månedens profil. Hun er nok mest kendt for at være limet til sædet på sin elskede Pawnee på Arnborg, men det hele startede egentlig med svæveflyvningen.
18. juli 2022/af Jens Trabolt

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?
11. juli 2022/af Jens Trabolt

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.
27. juni 2022/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Pilotstafetten: Michael Mix

"Den mest inspirerende, jeg har fløjet med de senere år, har været Ulrik Sørensen fra SG-70. Han hjalp mig virkelig med at få flyveglæden tilbage, og så nørder han også flyvning på en måde jeg rigtig godt kan lide. Min gamle klubtræner Alan Bach er også i samme kategori. Han fik fat i mig i 2011, hvor jeg faktisk var ved at stoppe med flyvning". Det siger Michael Mix, 32, om sine forbilleder i sporten. Han er månedens profil.
13. april 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvelegenden Åke Pettersson 1945 – 2022

Svenske Åke Petterssons karriere var yderst omfattende. Han deltog i 16 VM, fik 14 SM guld, han loggede 7000 svæveflyvetimer hvoraf 2000 timer i skoling og mindst et par hundrede elever kan takke ham for certifikatet. Han døde tirsdag d. 29. marts efter længere tids sygdom.
30. marts 2022/af Jens Trabolt

Et drømmejob for en svæveflyver

Jesper Borresen Hansen er DSvUs nye uddannelseskonsulent. Med en baggrund som geolog, socialrådgiver, mangeårig aktør i uddannelsesbranchen og selvfølgelig dedikeret svæveflyver er han vant til at håndtere både mennesker og teknik. ”Et drømmejob” kalder han det selv.
28. marts 2022/af Jens Trabolt

Pilot i profil: Lasse Edslev

Danske Lasse Edslev fik sidste weekend den prestigefulde Per Weishaupt-pokal. Den 20-årige pilot fra Aarhus Svæveflyveklub har trods sin unge alder akkumuleret 600 timer og en imponerende portefølje af mesterskabs-resultater. Passionen for flyvningen har han ikke fra fremmede. Hans far Uffe Edslev er også en erfaren konkurrencepilot.
14. marts 2022/af Jens Trabolt