Pionerer: Günther Groenhoff

Groenhoff var en av de stora pionjärerna, om inte den största, och var segelflygets största affischnamn i början av 30-talet. Hans betydelse för att göra segelflyg till en folksport, som det faktisk var i Tyskland på 30-talet kan nog inte överskattas.

Tekst: Robert Danewid / Foto: Scalesoaring.uk, Bundesarchiv, m.fl.

Pionerer
Ny serie i NORDIC GLIDING
Konstruktører, piloter og tænkere som har udviklet flyvningen

 

Groenhoff med Fafnir

Günther Groenhoff och hans segelflygplan Fafnir var världsberömda i hela Tyskland i början av 30-talet och Groenhoff förekom flitigt i den tyska pressen. Nästan varje månad hittade han på något sensationsartat och nytt.

Groenhoff begränsade inte sine ”stunts”” till flygningen!

I maj 1931 startade han med Fafnir i München och flög 272 km längs en kallfront innan han landade i Tjeckoslovakien. Detta rekord stod sig i 3 år och är onekligen en av segelflyghistoriens mest meriterande flygningar.

1932 gav Groenhoff ut boken ”Ich fliege mit und ohne Motor”, som blev en succé. Den 23 juli 1932 omkom han i sin Fafnir efter en misslyckad gummirepsstart från Wasserkuppe. Han blev bara 24 år.

Groenhoff i Fafnir på Wasserkuppe. En av de vackraste segelflygbilder som finns

Groenhoff föddes den 7 april 1908 i Stade i Niedersachsen. 1923, 15 år gammal, kom han första gången till Wasserkuppe. Han tog sitt A-diplom på stranddynerna i Rossitten i dåvarande Ostpreussen 1926. Här huserade den kände Ferdinand Schulz (RRG Rhön Rossitten Gesellschaft hette skolan) och under hans ledning skolades Günther till segelflygare.

1927 tog han motorcert vid Deutsche Verkehsfliegerschule Braunschweig (DFS)och året efter flög han sin första aerobaticuppvisning.
Den 17 juli 1929 tog han sitt C-diplom på Wasserkuppe. Strax därefter havererade han på Västhanget. Flygplanet ”föll fritt” 80m men Günther klarade sig utan skador. Märkligt nog hände haveriet på nästan samma ställe där han förolyckades tre år senare.

Tre dagar efter han fått C-diplomet, den 20 juli 1929, flög han med en bondson som passagerare i en tvåsitsig Rhönadler 36 km, från Wasserkuppe till Nordheim. Detta rekord stod sig till efter hans död.Samma år anställdes Groenhoff som flyglärare på Wasserkuppe.

Fafnir var det först segelflygplanet där piloten inte satt ”utomhus” och detta bidrog så klart till bättre prestanda. Bästa glidtal var 1:27.

Fafnir var designad av Alexander Lippisch.

Fafnir

Alexander Lippisch började arbetet med segelflygplanet Fafnir 1929. Designen var mycket avancerad för sin tid med sin fribärande vinge och det var svårt att bygga flygplanet. Fafnir var färdig strax innan Rhöntävlingen 1930.

Fafnir var inte första flygplanet med fribärande vinge, Darmstadt Konsul hade byggts redan sju år tidigare. Men ett flygplan med sidoförhållandet 20 var exceptionellt på den tiden. Som jämförelse har en modern ASG 29 ett sidoförhållande på 31 och en EB 29 51.

Vingbalken behövde vara tjock för att få erforderlig bärförmåga och Lippisch använde sig av vingprofilen Göttingen 652, som är tjock och har stor välvning. Det är ju bra vid låga farter, och det var det man ville ha på den tiden. Övergången mellan vinge och kropp är mjuk och jämn. Vingen är rak med elliptiska spetsar. Vingprofilen ändras längs spännvidden via den mindre välvda Göttingen 535 till Clarke Y längst ut, vingen var dessutom skränkt för att ge bättre stallegenskaper.

Pionerer: Vampyr var teknisk banebrydende

Vingen är en måsvinge, något som blev rätt vanligt på 30-talet. Men det finns inga aerodynamiska fördelar med det. Men visst är det vackert!
Torsionsnäsan var helplankad (plywood) och intill kroppen var vingen klädd med plywood för att göra den mer vridstyv.

Ursprungligen var ”huven” helt i trä med hål på sidorna, senare ersattes den med en normal inglasad huv. Fafnir var det första segelflygplanet där piloten inte satt ”utomhus” och detta bidrog så klart till bättre prestanda. Bästa glidtal var 1:21.
Somliga bilder/teckningar visar att Fafnir hade en ratt istället för sedvanlig spak.

Namnet Fafnir kommer från isländskan. Fafnir var son till dvärgkungen Hreidmar och bror till Regin, Lyngheiðr, Lofnheiðr och Ótr. Han påverkades av Andvaris ring och guld, blev en drake och dödades slutligen av Sigurd.

Fafnir var klar för flygning precis i tid till Rhöntävlingen 1930. Man fann direkt att det uppstod turbulens i vingroten som påverkade prestanda och detta åtgärdades genom att man klistrade på formade balsaklotsar i vingframkanten intill kroppen. Efter denna modifiering slog Groenhoff och Kronfeld ett nytt rekord den 17 augusti med 30 km distans på tur och retur. Man vände vid Kreuzberg (där brygger och serverar man f ö sällsynt god öl) .

Nästan varje månad under 1930 och 1931 var Groenhoff rubrikernas man. Han var bl a provflygare för Alexander Lippsich stjärtlösa flygplansprojekt. Lippisch konstruerade sedermera världens första och enda operativa raketjaktplan, Messerschmitt 163.

Alperne

1931 flög Groenhoff Fafnir i Alperna i samband med en segelflygexpedition. Här råkade han ut för flera incidenter. Han höll nästan på att slå ihjäl sig och man upptäckte ett konstruktionsfel i Fafnir.

1931, Expedition med Fafnir i Jungfrau-regionen, Alperne.

1931,Segelflygexpedition til Jungfraujoch. Man drog flygplanet upp med handkraft – 4148 m!

Marginal gummirepstart på Jungfraujoch …

… Groenhoff slog sönder hälften af höjdrodret under den misslyckade gummirepstart fra Jungfraujoch. Men klarede at få kontroll, flyga ner og lande i dalen. Men ett år senere tog lyckan slut under et fatalt havari på Wasserkuppe (bild t.h.).

 

1931 blev det stora året för Günther Groenhoff och Fafnir. Han var med och utvecklade, eller snarare ”blev klok på”, termikflygningens hemligheter.

Han var bland de första att använda flygsläp, tillsammans med gode vännen Peter Riedel, en annan av pionjärerna. Utvecklingen av flygsläp, bilstart och vinsch medförde att man kunde lämna hangen och det bidrog starkt till att segelflyg blev en folksport i den tidens Tyskland.

Peter Riedel, pioner og kronikør

I april flög Groenhoff 138 km längs Bergstrasse efter start i flygsläp. Och i maj det året flög han 272 km från München till Kaaden i dåvarande Tjeckoslovakien. Det var ett världsrekord. Men eftersom Peter Riedel hade bogserat upp honom i flygsläp blev det inget rekord.

På den tiden ansåg nämligen FAI att flygsläp var ”fusk”. Groenhoff kopplade på 450 m och efter två timmars flygning fick han kontakt med en åskfront, som han följde in i Tjeckoslovakien. Hans högsta höjd var 2200 m (i moln och utan blindflyginstrument) och flygningen varade 8.5 timmar.
Denna flygning skulle stå sig som den längsta sträckflygningen i tre år, men kunde alltså inte noteras som världsrekord.

Rhöntävlingen 1931 vanns av Groenhoff före Wolf Hirth och Robert Kronfeld. En av dagarna flög Groenhoff 220 km från Wasserkuppe längs en åskfront till Magdeburg och den flygningen, eftersom startmetoden var gummirep, noterades som världsrekord.

Mångsysslaren Wolf Hirth är en av de verkligt inflytelserika segelflygarna i vår historia

Den 15 april 1931 förlänades Groenhoff med silver-C nr 3, efter Kronfeld och Hirth.
1931 fick han ta emot Hindenburgpokalen. Hindenburgpokalen hade satts upp 1928 av rikspresidenten och gamle fältmarskalen Paul Hindenburg. Den delades ut till den som gjort årets främsta flygprestation i Tyskland.

Günther Groenhoff var nu en ”riktig” flyghjälte och välkänd i Tyskland.

Efter superinflationen i början av 20-talet hade Tyskland precis repat sig när den stora depressionen bröt ut 1929. Tyskland plågades svårt av villkoren i Versaillefreden. Vidare var det politiskt kaos i landet (detta var ju precis innan Hitler och hans hejdukar tog makten). Så det är lätt att förstå att allmänheten behövde och tog åt sig ”hjältar”.

1932, knappt 24 år gammal, gav Groenhoff ut den självbiografiska boken ”Ich fliege mit und ohne Motor” (Jag flyger med och utan motor). Boken kan förresten laddas ner på nätet. Om Fafnir skriver han:”Das Flugzeug war speziell für Segelflüge in Gewittern und für Forschungsflüge konstruiert, mir nach Maß angepasst, vollkommen geschlossen und hatte an beiden Seiten je ein kleines Fenster, aus dem ich hinauslugen konnte.”

Tragedin tog sin början i mars 1932 när Beate Riedel, Peter Riedels syster och som troligen var Günthers flickvän, omkom i en bilolycka i en öppen sportbil, som kördes av Günther. Han fick därefter svåra depressioner och började dricka, han gjorde t o m självmordsförsök. Hans bror har berättat att han allvarligt funderade på att emigrera till USA.

Men när Rhöntävlingen 1932 startade i juli var Groenhoff på plats med Fafnir. Den 23 juli närmade sig en åskfront. Medtävlarna fick kontakt, men Groenhoff hade inte hunnit i luften. Vinden svängde men trots det valde han att starta i gummirepsstart i medvind på Västhanget.

Farten var för låg, Fafniren rutschade ner för hanget, slog sönder stabben mot en sten och kom i luften okontrollerbar. Groenhoff lämnade flygplanet, men höjden var för låg för ett fallskärmshopp och han omkom omedelbart vid nedslaget. Fafnir var bara lätt skadat och reparerades.Så meningslöst, man kan undra varför han, som var så erfaren, valde att göra något så dumdristigt som att starta i medvind med gummirep. Var han påverkad av sin depression?

Groenhoff lämnade flygplanet, men höjden var för låg för ett fallskärmshopp och han omkom omedelbart vid nedslaget. Fafnir var bara lätt skadat och reparerades.

Groenhoffs begravning

 

Günther Groenhoff och Fafnir är för evigt förknippade med varandra.

Groenhoff var en av de stora pionjärerna, om inte den största, och var segelflygets största affischnamn i början av 30-talet. Hans betydelse för att göra segelflyg till en folksport, som det faktisk var i Tyskland på 30-talet, kan nog inte överskattas.

Enbart under 1939 utbildades 40 000 A, B och C-diplom av 3 000 lärare på 450 olika flygfält inom det nazistiska NSFK. Under tidsperioden 1935 till 1944 byggdes nästan 18 000 segelflygplan i Tyskland.

Och finns det något vackrare segelflygplan än Fafnir?

Referenser
(1) Von Hangwind zur Thermik, Peter Riedel, Motorbuch Verlag 1984
(2) Handbuch des Segelfliegens, redaktör Wolf Hirth , svenska upplagan 1943
(3) Sailplanes 1920-1945, Martin Simons, Eqip 2001
(4) Diverse artiklar och bilder på Internet