Portræt: Hammer Flyveplads fylder 50 år

"Hammer Svæveflyveplads klar til fremtidens udfordringer", skrev NORDIC GLIDING da vi besøgte den store danske Vejle Svæveflyveklub i august 2013 og skrev et stort portræt af klubben. Det fik vi ret i, for klubben er still going strong og inviterer nu til 50 års jubilæums-reception. Læs invitationen her og få også portrættet af klubben med.

Tekst og foto: Ole Steen Hansen

Invitation til klubbens 50 års-reception – herunder er det originale klubportræt fra 2013.

Link to automatic translation

Hvis man bliver træt af motorvej E45 ned gennem det østlige Jylland, giver det god mening at dreje mod vest ved frakørsel Horsens Syd. Et stykke videre på landevej og derefter langt ned ad en grusvej ender man så ved noget, der mest af alt ligner et eksklusivt parcelhus med god udsigt og store blomsterbuske foran.

Her – midt i det mørke Jylland – ligger en af Danmarks store og veldrevne svæveflyveklubber. Svæveflyvepladsen hedder Hammer og ejes af Vejle Svæveflyveklub. Seværdigheder som Legoland i Billund eller Århus med alle sine tilbud ligger inden for kort køreafstand. Men Nordic Gliding var på pladsen for at se på svævefly!

Et eksklusivt parcelhus med god udsigt? Næh, det er bare Vejle Svæveflyveklub.

Flyvende historie

Det varede lidt, inden skydækket brød op, men så var der ellers skoleflyvning, passagerflyvninger og flyvning med veteransvævefly. Glade farver mødte en, når man gik ned ad bakken til flyvefeltet. På Hammer Flyveplads kan vælge svævefly i andre farver end hvid, hvid eller hvid. Man ser nemlig ganske ofte gamle træfly på pladsen.

Veteransvæveflyene tilhører ikke Vejle Svæveflyveklub, men DaSK – Dansk Svæveflyhistorisk Klub. Denne klub hører ikke hjemme på en enkelt flyveplads som sådan, men består af historisk interesserede svæveflyvere fra hele Danmark. Dens fly kan således ses forskellige steder i landet, ikke mindst til sommerferieuger og den slags særlige arrangementer. Men da en del af medlemmerne i Vejle Svæveflyklub også hører til de meget aktive i DaSK, er Hammer et godt bud, hvis man vil se veteransvævere, eller ligefrem flyve i dem. Det er sådan set bare at melde sig ind og blive omskolet.

Den dag Nordic Gliding var på Hammer, blev der fløjet med Kranich, Olympia, SZD-8TER og 2G – alle fly med en spændende historie, som stadig kan ses der hvor de ser bedst ud: oppe på himlen. Men tjek lige med DaSK, hvis du vil være sikker på at de deres fly i aktion.

Når man er fyldt seks år, må man få en tur med morfar! Vagthavende instruktør briefer kort og pædagogisk den unge passager om de vigtigste instrumenter: ”Den der viser, hvor hurtigt I flyver. Og kan du så se snoren deroppe? Hvis den ikke blæser helt lige bagud skal du sige: ’Morfar, kan du så flyve ordentligt!’”

Starten

Vejle Svæveflyveklub er eller en klub, der har flagstangen med vindposen solidt placeret i egen jord. Den er købt og betalt (både jorden og flagstangen!). Klubben blev grundlagt i 1939 og fløj en del år fra Vandel – den militære plads, som blev anlagt af den tyske besættelsesmagt midt i Jylland under Anden Verdenskrig.

Det var ensædet skoling, hvor man skulle lære selv at holde tungen lige i munden og vingerne vandrette i lange lige linjer, inden man kom så højt op, at man kunne begynde at dreje. Flyene byggede klubbens medlemmer selv.

I 1949 anskaffede klubben sig en brugt Grunau Baby for 7.000 kr. Det svarer vel til 325.000 kr. i nutidens priser. Her anvendes det nye vidunder til at lave PR for sporten i Vejle.

De gode gamle dage var ikke altid så gode endda – der var ofte problemer med de gamle spil. Her ses et på flyvestation Vandel.

Det var et stort fremskridt for skolingen, at klubben i 1956 købte en 2G. Den var tosædet, og det var ikke nogen dum idé, at instruktøren var med på turen i stedet for at stå nede på banen og give tegn med flag og mere eller mindre pædagogiske tilråb.

Det var lige netop denne 2G Vejle anskaffede sig i 1956. Flyet ejes i dag af DaSK og kan med jævne mellemrum ses på pladsen.

Vandel fungerede i praksis op gennem 1950’erne som et dansk svæveflyvecenter. Men i længden og i takt med at det blev en operationel dansk flyvestation, kom der flere restriktionerne for svæveflyverne. Da Billund Lufthavn blev åbnet i 1964 tæt på Vandel, blev luftrummet for trangt, og blev det aktuelt for Vejle Svæveflyveklub at finde et nyt tilholdssted.

Her tog fremsynede og myreflittige svæveflyvere nu fat på én gang for alle at sikre klubbens fundament. Man fandt et område ved Hammer, som kunne være egnet. Det var passende tæt på Vejle, og passende tæt på den attraktive termik i det centrale Jylland.

Arealerne krævede blot en del jordarbejde, rørlægning af en grøft og skrivning af 11 skøder med de lokale landmænd. I den forbindelse skulle der også foretages såkaldte mageskifter, hvor man bytter jord. Flyveklubbens arealer ville jo ikke fungere som spredte jordlodder, men skulle ligge i forlængelse af hinanden. Den sidste forhandlingspartner i det spil havde en klat jord lige midt på det, der siden blev startbanen, og han var helt klar over, hvilken tillægspris, han mente var passende, da hans jordstykke skulle byttes med et andet!

Hammer Svæveflyveplads blev indviet i 1972, der blev bygget hangar, og i årene 1975 til 78 byggede man så klubhuset – endda meget eget vandværk, som klubben også ejer! Klubhuset har naturligvis alt, hvad man kan forvente af faciliteter, herunder stort køkken og værksted til flyene i underetagen.

Alt dette anlægs- og byggearbejde repræsenterer det, som er selve svæveflyvningens DNA. Det er fællesskabet og sammenholdet. Det er ”vi” frem for ”mig, mig selv og jeg”. Medlemmer i Vejle Svæveflyveklub måtte lægge både kontanter og masser af hårdt arbejde i at få det hele op at stå. Klubbens bedste fly måtte sælges – en SHK, som et af medlemmerne ellers havde brugt til at vinde Danmarksmesterskabet i.

Til gengæld fik medlemmerne dengang skabt de fornemme faciliteter, som alle har nydt glæde af lige siden, og som nu er et solidt udgangspunkt for at møde udfordringerne med at holde svæveflyvningen på vingerne i det nye årtusind.

Og så har – stort set i skrivende stund – klubben netop efter godt fem års ventetid fået stadfæstet sin ændrede miljøgodkendelse for pladsen, så der skulle være ro på den side af sagen!

Instruktør Frank Drinhaus underholder dagens elever om glæden ved svæveflyvningens papirarbejde!

Mikkel nyder en aftentur i klubbens LS-4

Glider-catwalk på Hammer Flyveplads

Fast track

Svæveflyvningen er helt afhængig af det store frivillige arbejde, der foregår med at uddanne nye svæveflyvere. Uden nye unge medlemmer risikerer enhver svæveflyveklub at ende som en bevinget version af De Gamles Hjem.

Vejle Svæveflyveklub er helt med på, hvor vigtig den side af sagen er. Den er meget velforsynet med instruktører, så der ikke drives rovdrift på den enkeltes fritid i øvrigt, familieforpligtelser eller lysten til at flyve stræk i stedet for landingsrunder med elever. Det ligger i klubbens ånd, at man bliver instruktør, når man har fået lært at flyve. Klubben har så mange instruktører, at de ligefrem har prøvet at låne dem ud. Da Århus Svæveflyveklub efter en omtumlet tilværelse uden fast hjemsted begyndte at genetablere sig på en plads kort fra byen, lånte Vejle instruktører ud for at hjælpe til med at give den nye klub en god start.

Vejle kører selv med fast track-uddannelse: Nye elever får 5-6 timer på Rotax-Falken, hvor de hurtigt lærer det grundlæggende omkring håndteringen af et fly i luften. Herefter fortsætter de så med ASK 21, spilstarter, og traditionel svæveflyvning. Pointen med fast track er, at eleverne meget hurtigere kommer ud at flyve ensædet skoling. Tempoet er vigtigt: God skoling er hurtig skoling med succesoplevelser. Sådan har det vel altid været, men det er blevet vigtigere end nogensinde, fordi nye potentielle svæveflyvere har så mange andre tilbud at boltre sig i.

Der var en del diskussion, da klubben købte sådan en her: Men Rotax-Falken har vist sin berettigelse. Det er en af topscorerne i klubben, når der gælder flyvetimer. Den bruges til skoling, slæb- og så motorflyveture, som fly med propeller i snuden nu engang gør.

En gruppe i klubben ejer denne ATEC 321 Faeta. Der må godt flyves med motorfly på Hammer, men pladsen er kun godkendt til et begrænset antal starter om året.

Her er et veteranfly under samling på Hammer Flyveplads, hvor der er plads til alle svæveflyve-entusiaster, uanset om man er til “gammelt” eller “nyt”.

Kranich er DaSK’s flagskib. Bagsædepassageren er et medlem af Vejle-klubben, der var på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Det gav over en time i termik med åbent cockpit!

SZD-8 Jaskolka er en type fra 1951. Ganske avanceret trækonstruktion med Fowler-flaps og en hood, der glider tilbage på skinner som på et jagerfly!

Klubbens Duo klar til start.




Udfordringerne

Når man går sådan en dag på Hammer mellem en hel masse, der ser godt ud og fungerer og mellem både nye og gamle svævefly, der bliver hængende i termikken – er alt så ikke bare i den skønneste orden? Jo naturligvis, men skuer han lidt længere frem, er problemet ikke bare for Vejle Svæveflyveklub eller svæveflyvningen generelt, men for sportsklubber af enhver slags at verden forandrer sig – hurtigt.

Per Givskov – formand, aktiv siden 1990 og deltager i DM – har en række kommentarer, som er meget sigende for de tanker, der rører sig i klubben: ”Tiderne er simpelthen blevet nogle andre. I dag ville det knibe med at få bygget et klubhus i medlemmernes fritid. Der er langt færre, som kan holde på en skruetrækker nu. Det er markant, at der er færre håndværkere blandt de nye medlemmer, end der var tidligere. De gamle håndværkere identificerede sig med klubben, og den var deres liv. ‘Jeg har været med til at bygge spillet’ – den identitet bliver ikke overtaget af de nye generationer.”

Så uanset hvor meget man kan drømme om det-der-var-engang-klubliv-i-de-rigtig-gode-gamle-dage, har Vejle arbejdet bevidst på at tilpasse sine uskrevne love til nutidens kombinationer af arbejds- og fritidsliv.

Vi har fået et ‘komme og gå-forhold’ til meget i tilværelsen. Kravene til dedikation og vedholdenhed, som traditionel dansk svæveflyvekultur fordrer, er langt fra forenelig med disse års zapperkultur. I klubben har vi gjort meget for, at gøre det helt tydeligt, at man skal kunne komme og – ikke mindst – gå igen med god samvittighed. Man behøver ikke at være på pladsen hele dagen eller hele weekenden. Vi kan ikke lægge beslag på hele folks liv.”

Folks entusiasme og begejstring for sagen bliver slidt op, hvis man trækker for meget på den enkelte. Per fortsætter: ”Vi går nok mod færre og større klubber med bedre faciliteter og materiel – og i det spil har de gamle i vores klub med deres indsats gennem årene jo sikret, at vi ligger lunt i svinget. Men bliver man færre end 50 medlemmer, kommer man under en kritisk masse, hvor det bliver svært at holde gang i det hele.”

Øst-Sjællands Flyveklub har fået nyt og smart klubhus

Folks ændrede indstilling til foreningsliv har fået et andet klubmedlem, Claus Nedergaards Jacobsen, til at kommentere: ”Vi er foreningslivet, og foreningslivet er os. Derfor vil vi gerne bevare det på samme måde, som den lille købmand vil bevare sin butik henne på hjørnet. Men er foreningslivet med sine indbyggede værdier et mål i sig selv, eller er det blot et middel? Og i så fald: Til hvad? Det synes jeg, er et af de vigtigste spørgsmål at tage stilling til.”

Og så er der de udefra kommende trusler mod svæveflyvningen. Ruteflyvningen vokser, og den vil have plads i luftrummet. Per har en klar mening om det: ”De tager vores indianerreservater fra os uden at give os noget igen. Det er en stor udfordring for de klubber, hvis luftrum bliver indskrænket.”
Og selv svæveflyvnings store stadion – himlen og vejret – forandrer sig: ”Det er faktisk svært at give folk gode flyveoplevelser nok i forhold til den svæveflyvning, vi forsøger at sælge. Vejrmønstrene ændrer sig, og det bliver mere vanskeligt at få vejrvinduerne til at passe med, at folk har fri.”

Fanden på væggen?

Er det her nu ikke at male fanden på væggen? Hvorfor tale om begrænsninger og trusler, når man står i solskin på en dejlig flyveplads mellem mennesker i mindst tre generationer og ser den ene start efter den anden?

Nej, NORDIC GLIDING’s udsendte syntes faktisk, det var befriende dejligt. Det handler jo om at bevare den svæveflyvning, som vi alle er så glade for. Vejle arbejder bevidst med den side af sagen. Svæveflyveklubben foregiver ikke at have hverken patentløsninger eller alle svarene – men at stille spørgsmålene, og forholde sig aktivt til dem er et meget vigtig skridt i den rigtige retning. Samtidig skal man naturligvis nyde timerne i cockpittet og det gode selskab på jorden. I bund grund drejer det sig jo om, at man skal have det sjovt.

Og husk så lige DaSK! Det er klart en ekstra bonus på Hammer, at den levende svæveflyvehistorie så ofte kan ses på pladsen! Helle for en tur i 2G’en!

Flere klubartikler

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Skövde FK får erstatning for flyveplads

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.
24. januar 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Bland nissar, bölger och norrsken

Sista helgen i november är det traditionell säsongsavslutning och nisseflygning på Oppdal, hemvist för NTNU flygklubb. Ett av det mest fascinerande med flygning i Oppdal vid denna tid på året är ljuset. På morgonen och eftermiddagen blir lentisarna vackert solbeslysta underifrån. Ljuset och färgerna är vidunderliga. Rapport från Robert Danewid
29. november 2022/af Jens Trabolt

Stick AND rudder

Air France gør det – det danske Flyvevåbens Air Cadets gør det. Svæveflyvning er god træning i energi-management og håndtering af flyvemaskinen. Nu har en gruppe svenske trafikpilotelever fra Ljungbyhed også fået øjnene op for svæveflyvningens glæder.
12. september 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvning i festival-mode

Ekstrem naturoplevelse; Den netop afsluttede Ekstremsportveko i Voss, Norge er en fest for alle typer af outdoor-sportsgrene med fællesnævneren natur, fart og spænding. I år var det noget helt særligt, da Voss FK var vært for Norges Cup Grand Prix i svæveflyvning samtidig med, at gæster fra hele verden stod i kø for passagerflyvning i noget af verdens flotteste natur. En uge med et helt unikt mix af svæveflyvning, kammeratskab, store naturoplevelser, koncerter og fest
5. juli 2022/af Jens Trabolt

Portræt: Hammer Flyveplads fylder 50 år

"Hammer Svæveflyveplads klar til fremtidens udfordringer", skrev NORDIC GLIDING da vi besøgte den store danske Vejle Svæveflyveklub i august 2013 og skrev et stort portræt af klubben. Det fik vi ret i, for klubben er still going strong og inviterer nu til 50 års jubilæums-reception. Læs invitationen her og få også portrættet af klubben med.
30. maj 2022/af Jens Trabolt

“Smart” og energieffektivt klubhus

Klubhus? Gammelt, slidt, lugt af døde mus? Ikke i Øst-Sjællands Flyveklub som sætter standarden for fremtidige klubhus-byggerier. Ikke bare i Danmark, men måske på verdensplan.
11. maj 2022/af Jens Trabolt

Tyske Akaflieg-studerende får havarerede nordiske Twin Astirs i luften

Akaflieg Karlsruhe er kendt for flyvende vinger og andre eksotiske konstruktioner. Nu lærer de tyske studerende om flykonstruktion ved at reparere 2 danske Twin Astirs som begge havarerede i 2018.
29. marts 2022/af Jens Trabolt

Västerdalarnas FK: Gateway to heaven

Den lille klub i Dalarna ligger perfekt placeret i et af Sveriges, ja måske et af Nordens bedste strækflyvningsområder. At klubben tilmed kan løfte et kæmpe-event som Flygfesten, som er Nordeuropas største civile airshow vidner om organisatoriske kæmpemuskler, som trodser klubbens relativt beskedne størrelse.
4. marts 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Fjällflygläger är redo för 2022

Sedan 1961 har Ottsjö levererat 1109 Guld-C och över 19 000 flygtimmar. Vissa år har varit riktigt bra och toppas av 1986 då Per Fornander var uppe på strax över 10.000 meter. Ett svenskt rekord som fortfarande gäller när detta skrivs. I mars 2022 är det dags igen
16. november 2021/af Jens Trabolt

På hvalsafari med Jo Inge

Sandane i Norge er en ekstremernes flyveplads, et ”hangarskib” omgivet af isbræer og stejle kilometerhøje fjeld. I fjorden 50 meter fra flyvepladsen svømmer hvalerne i dybet. Men i luften er det Jo Inge Bjørø som hersker i sin nye Arcus M med konceptet ”Fjord Gliding”.
2. september 2021/af Jens Trabolt

Sommerferie på Ole Reistad Senter

Første uke i juli arrangerte Elverum og Gardermoen sommerleir på Starmoen som inkluderer Ole Reistad senter (ORS), Norges rikssenter for seilfly hvor også administrasjonen til NLF/Seilflyseksjonen er lokalisert. Rikssenteret har tidligere vært omtalt i Nordic gliding.
19. august 2021/af Jens Trabolt

NTNU satser på nyt handikap-tilpasset fly

Norges tekniske universitets flyveklub, NTNU, har sikret sig tilskud på 1.4 mio. kr. fra Stiftelsen Dam i et projekt som skal sikre, at piloter med funktionsnedsættelser også kan nyde svæveflyvningens glæder
25. juni 2021/af Jens Trabolt

”Hvis pengene ikke går til lim og træ, så er det for dyrt”

Formand i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk klub Johannes Lyng har nu givet stafetten videre efter 24 år som formand. Tilbage står hans utrættelige og forbilledlige indsats, som han forleden blev hædret for på Arnborg, hvor også Niels Sundberg skænkede sine Kranich II og SHK-fly til klubben.
14. juni 2021/af Jens Trabolt

Ålleberg: Svenska segelflygets högborg fyller 80 år

Segelflygskolan på Ålleberg blev uppförd efter förebild i tyska Wasserkuppe efter en nationell insamling för precis 80 år sedan. Robert Danewid berättar här den fascinerande historien om svenska segelflygets högborg.
8. juni 2021/af Jens Trabolt

Nordjysk Svæveflyveklub reddet på stregen

Usikkerhed om ny lejekontrakt på flyvepladsen tvang Nordjysk SFK til at stå med ryggen mod muren. Ville de nye ejere ikke forlænge kontrakten, måtte flyveklubben de fakto opløses med udgangen af næste år.
6. maj 2021/af Jens Trabolt

Isolering i selvisolation

Man skal isolere sig, siger myndighederne. Det er de gode folk i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk Klub, helt med på. Altså både Corona-isolering og isolering af hangaren, som nok er den flotteste i Norden.
20. januar 2021/af Jens Trabolt

Nisseflyvning trods corona

Den årlige Nisseflyvning i norske Oppdal d. 27-29. november giver isoleret set ingen mening. Det er netop attraktionen!
13. november 2020/af Jens Trabolt

Måske verdens flotteste flyveklub?

Valdres FK, som netop har været arrangør af NM, er en speciel flyveklub, beliggende i den mest fantastiske fjeldnatur og med en enorm flyveplads.
26. oktober 2020/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.
18. maj 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.
16. maj 2023/af Jens Trabolt

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.
12. maj 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.
11. maj 2023/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
10. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt

Aero 2023: Med svæveflyvning!

De store producenter af svævefly valgte at blive hjemme fra årets Aero-messe fra 17-20 april. Årsagen var for mange messens sene placering på sæsonen, og de høje omkostninger forbundet med at deltage. Men tog man ja-hatten på, var der masser af svæveflyvning, hvis man kiggede ordentligt efter.
2. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Scandinavian Women Meet

Jag har med hjälp av några andra kvinnor startat ett kvinnoprojekt där meningen är att vi ska samlas och bygga gemenskap, prata om våra erfarenheter, bli ännu bättre på att segelflyga, tävla och lära av varandra. Vårt första projekt är att sista veckan i augusti arrangera ett Scandinavian Women Meet på Ålleberg 27 augusti – 2 september. Vi skickar inbjudan till alla segelflygande kvinnor i Danmark, Norge och Sverige, rapporterar Trulsa Cronander.
11. april 2023/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret”

Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret. En ubesmittet, jomfruelig start hvor alle gamle dårlige vaner kan kastes overbord og nye ambitioner kan hæve flyveglæden til ufattelige højder. Ja, I princippet ihvertfald…
5. april 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt

Svævefly – investering, dyr hobby eller billig flyvning?

Det koster at flyve. Men om det er dyrt eller billigt at eje sit eget fly, kommer nok mest an på synsvinklen. Prisstigninger på fly er dog et faktum her i 2023 – men hvilke faktorer driver priserne nu og i fremtiden?
28. marts 2023/af Jens Trabolt