Realistisk scenarie til svensk short haul elfly

Svenske Heart Aerospace er barn af det svenske ELISE-eltrafikfly-projekt som sigter mod at elektrificere flere regionale ruter.

Tekst: Jens Trabolt Foto: Heart Aerospace

ES 19 er et 4-motoret 19-personers fly konstrueret til 400 km-ruter (fra Stockholm kunne man række Oslo, Helsinki, Sundsvall, Östersund, Göteborg) Et af designparametrene er også, at flyet skal kunne operere på korte baner, ned til 750 meter, hvilket også med en lav akustisk profil også gør det muligt at eksistere i et urbant miljø.
Batteriet svarer til cirka 400 kWh og kommer til at veje cirka 1500-1600 kg, hvilket er cirka 1/4 af flyets vægt. Ud over den åbenlyse CO2-reduktion medfører elektrificeringen også en klar reduktion i ”fuel”-cost (Maks 400 kr/t) og vedligehold. Et tilsvarende ”fossildrevet” fly monteret med 2 x PT6-turbiner brænder cirka 400 liter fuel i timen, hvilket som minimum koster cirka 3000 kr/t.

Rendering af Heart ES 19

Med et stort batteri er det også at lade med stor hastighed. De fleste commuterfly flyver mange flyvninger hver dag, og det giver korte ophold (turnaround times) i lufthavnen. Med 40 minutters ophold er det realistisk at lade batteriet fuldt op.

For at mindske energiforbruget er det tænkt, at ES 19 skal være et low speed-design. Andre turboprops i samme segment opererer med cirka 450 km/t, og med et elektrofly skal man nok være fornøjet med maks. 220-280 km/t. ES 19-projektet har dog den fordel, at man har mulighed for at optimere designet fuldstændigt fra bunden.

De andre commuter-fly på markedet er stort set uden undtagelse mindst 30-40 år gamle designs og fra en tid, hvor energiforbrug og CO2-emissioner spillede en noget mindre rolle end i dag.

Når man bygger nye fly er certificeringsprocessen ofte det mest krævende element. Heart Aerospace forventer, at ES 19 er certificeret efter CS-23-standarden og klar til indsats inden 2025. Det kræver en god del optimisme og medvind at lykkedes med den tidsplan. Men virksomheden hyrer i øjeblikket cirka 20 ingeniører, så det er skam alvorligt ment.
Næste projekt er en 48 personers variant.