Rebecca Hansen: TAKK for at du vil være i forkant dette året!

Seilflyseksjonen i NLF i Norge har et mål om at vi gjennom programmet «TAKK» skal hjelpe oss alle til en større kollektiv bevisstgjøring om det som er viktig og relevant ifm. vår flysikkerhet

Tekst: Rebecca Hansen, leder i Seilflyseksjonen / NLF

Overskrifterne i TAKK-programmet.

Link to automatic translation

I skrivende stund daler snøen ned i tykke flak over Oslo og jeg ser mennesker farter ute på torget med munnbind i sikker avstand. Verden blir aldri som før, men samtidig strekker vi alle halsen i forventing og håp om at 2021 skal bli et bedre år enn 2020.

Jeg kjenner tross alle ting på en stigende optimisme – nå som vi har lært «å deale» med krevende omgivelser og mestret disse på ulike måter, er vi bedre rustet til å optimalisere innenfor disse nye rammene våre.

Vi kan med frimodighet legge planer og strategisk posisjonere oss for fremtiden selv om vi ikke vet helt hva dette året vil bringe. For norsk seilflyging har dette blant annet innebåret å utforske og utnytte det virtuelle rommet. Går det an å skape en ny bevisstgjøring av holdninger og bygge og praktisere en ny og sterk sikkerhetskultur – over nett?!

Virtuelle Workshops i TAKK-programmet (eksternt link)

«Vett, bud og takk…». Bak «pandemimuren» og midt i en løype av restriksjoner og regler innoverte Seilflyseksjonen sammen med faglige ressurser og vår egen «grasrot» rundt konseptet og flytryggingsopplegget «TAKK».

Programmet går i hovedtrekk ut på ti definerte seilflyvettregler eller «bud». De fleste husker temaknaggen «de 10 bud» fra religionstimen. «Fjellvettreglene» har vi nordmenn et godt forhold til, som for øvrig var Svein Larsens geniale idé. Ingen liker den ugreie følelsen som minner deg på alt det du burde gjøre og som skaper en klump i magen, og vi vet at kunsten er å klare å skifte mentalt fra å være en reaktiv «brannslukker-,» til en proaktiv –«være-i-forkant-strateg», –derav en positiv vinkling «TAKK». Vi kan ikke kontrollere livet, men vi kan posisjonere oss for det vi ønsker å oppnå.

Virtuelle møtepunkt funker(!) Plakater alene evner sjeldent å endre folks holdninger betydelig. Derfor produserte prosjektgruppen et sett av PowerPoints som skal høre til en «verktøykasse» som klubbene snart skal få tilgang på, som er «plug-and-play»-ressurser til bruk i det årlige sikkerhetsarbeidet på grasroten.
Det som skulle vise seg å være spennende var å teste ut interaktive workshops over nett(!) med seilflygere fra hele landet. Ville vi få til å skape en psykologisk trygg og motiverende arena å «utlevere seg selv» og dele sine erfaringer på digitalt?
«Trivelig samling», «En god oppfriskning», «Gleder meg til neste sesong», «Mye nytt å tenke på», «Samhørighet», «God stemning», «Lyst til å fly», «Riktig tankegang», «Læring-ettertanke-fokus», «Mer bevisst før neste tur», «Litt mer ro over flyging», «Nye bekjentskaper», «Inspirasjon» osv…

Jeg tror vi kan si oss fornøyd og konkludere med at det går an å drive konstruktivt og holdningsskapende arbeid i det virtuelle rom. Det morsomme er at det viste seg også å være en rekrutteringsarena (!) da to nysgjerrige personer ble med på vårt facebook-event og som nå har bestemt seg for å begynne å fly seilfly. Sikkerhet og gode holdninger selger og innbyr til tillitt.

«TAKK» hjelper deg og meg med å være i forkant. Vi vet at kultur og holdninger til sikkerhet er noe som må bygges og praktiseres med trykk over lang tid til atferden «setter seg» og den nye måten å tenke på blir normalen. Seilflyseksjonen i NLF i Norge har et mål om at vi gjennom programmet

«TAKK» skal hjelpe oss alle til en større kollektiv bevisstgjøring om det som er viktig og relevant ifm. vår flysikkerhet. Hvis vi alle kan ta ansvar for oss selv og hjelpe hverandre med å være i forkant og si bla: «Takk for at du sa ifra om den landingen», «Nå må jeg huske å skrive den hendelsesrapporten i kveld», eller «Hva slags marginer trenger jeg fly med i dag?», -så tror jeg vi har kommet et bedre stykke på vei mot «nullvisjonen» og maksimal idrettsglede. Det er ofte de små og viktige bevisstgjøringene som redder oss. Hva kan du gjøre for å være i forkant dette året?

Andre lederartikler i NORDIC GLIDING

”Jeg er ikke perfekt, men jeg ved det…”

Flyvesikkerhed? Det starter altid med én selv. NGs redaktør Jens Trabolt filosoferer over begrebet på baggrund af en aktuel og meget tankevækkende havarirapport.

Partner sökes

Ålleberg firar 80 år och om jag får bestämma ska det vara platsen för vår segelflygskola i många år till. MEN…..Jag efterlyser en partner – en riktig entreprenör – som kan överta restaurangen, stugbyn och campingen och utveckla denna verksamhet. Utan tvekan finns det en enorm potential här.

Hva er det neste steget i din pilotutvikling?

Jeg har hatt sertifikat noen år og holdt forelskelsen i fly og akro vedlike, men begynte å tenke her i fjor - hva slags ny mark bør jeg tråkke opp nå?

Robert Danewid: “Vi är en QE”

Hösten 2019 fick vi besked av TS jurister att vi inte kunde bli en Qualified Entity (QE). Vi fortsatte dock, via våra euroepiska kanaler, att arbeta för att bli QE och det visade sig under förra våren att TS jurister hade fel, vi kan visst det bli en QE!

Vi står stærkt i den kommende storm

Frankrig har netop stemt for et forslag som forbyder indenrigs-ruteflyvning på under 2 timer i tilfælde af, at der findes tog-alternativ. En lille sætning, men store konsekvenser.

Peter Eriksen: Svæveflyvning om 10 år

Dette er min sidste leder, for på repræsentantskabsmødet i marts måned stopper jeg som formand for DSvU. Det har været 5 givtige år med mange spændende udfordringer. Lad mig derfor benytte denne lejlighed til at kigge ind i fremtiden, og komme med et bud på hvordan den kan forme sig for svæveflyvning.

Svar på leder: ”Grenförbunden behövs”

”Flygsportförbundet förefaller numera ha en agenda som handlar om att göra sig av med grenförbunden, vilket yttrar sig i att de alltmer jobbar direkt mot klubbarna och ”rundar” grenförbunden, skrev Segelflygets Robert Danewid i sin leder i 4. Februar. ”Intet kan være mere fejlagtigt”, svarer Anders Åkvist, ordförande i Svenska Flygsportsförbundet her i sin replik.

Robert Danewid: Jag är segelflygare!

Flygsportförbundet förefaller numera ha en agenda som handlar om att göra sig av med grenförbunden, vilket yttrar sig i att de alltmer jobbar direkt mot klubbarna och ”rundar” grenförbunden.

Rebecca Hansen: TAKK for at du vil være i forkant dette året!

Seilflyseksjonen i NLF i Norge har et mål om at vi gjennom programmet «TAKK» skal hjelpe oss alle til en større kollektiv bevisstgjøring om det som er viktig og relevant ifm. vår flysikkerhet