Rebecca Hansen: TAKK for at du vil være i forkant dette året!

Seilflyseksjonen i NLF i Norge har et mål om at vi gjennom programmet «TAKK» skal hjelpe oss alle til en større kollektiv bevisstgjøring om det som er viktig og relevant ifm. vår flysikkerhet

Tekst: Rebecca Hansen, leder i Seilflyseksjonen / NLF

Overskrifterne i TAKK-programmet.

Link to automatic translation

I skrivende stund daler snøen ned i tykke flak over Oslo og jeg ser mennesker farter ute på torget med munnbind i sikker avstand. Verden blir aldri som før, men samtidig strekker vi alle halsen i forventing og håp om at 2021 skal bli et bedre år enn 2020.

Jeg kjenner tross alle ting på en stigende optimisme – nå som vi har lært «å deale» med krevende omgivelser og mestret disse på ulike måter, er vi bedre rustet til å optimalisere innenfor disse nye rammene våre.

Vi kan med frimodighet legge planer og strategisk posisjonere oss for fremtiden selv om vi ikke vet helt hva dette året vil bringe. For norsk seilflyging har dette blant annet innebåret å utforske og utnytte det virtuelle rommet. Går det an å skape en ny bevisstgjøring av holdninger og bygge og praktisere en ny og sterk sikkerhetskultur – over nett?!

Virtuelle Workshops i TAKK-programmet (eksternt link)

«Vett, bud og takk…». Bak «pandemimuren» og midt i en løype av restriksjoner og regler innoverte Seilflyseksjonen sammen med faglige ressurser og vår egen «grasrot» rundt konseptet og flytryggingsopplegget «TAKK».

Programmet går i hovedtrekk ut på ti definerte seilflyvettregler eller «bud». De fleste husker temaknaggen «de 10 bud» fra religionstimen. «Fjellvettreglene» har vi nordmenn et godt forhold til, som for øvrig var Svein Larsens geniale idé. Ingen liker den ugreie følelsen som minner deg på alt det du burde gjøre og som skaper en klump i magen, og vi vet at kunsten er å klare å skifte mentalt fra å være en reaktiv «brannslukker-,» til en proaktiv –«være-i-forkant-strateg», –derav en positiv vinkling «TAKK». Vi kan ikke kontrollere livet, men vi kan posisjonere oss for det vi ønsker å oppnå.

Virtuelle møtepunkt funker(!) Plakater alene evner sjeldent å endre folks holdninger betydelig. Derfor produserte prosjektgruppen et sett av PowerPoints som skal høre til en «verktøykasse» som klubbene snart skal få tilgang på, som er «plug-and-play»-ressurser til bruk i det årlige sikkerhetsarbeidet på grasroten.
Det som skulle vise seg å være spennende var å teste ut interaktive workshops over nett(!) med seilflygere fra hele landet. Ville vi få til å skape en psykologisk trygg og motiverende arena å «utlevere seg selv» og dele sine erfaringer på digitalt?
«Trivelig samling», «En god oppfriskning», «Gleder meg til neste sesong», «Mye nytt å tenke på», «Samhørighet», «God stemning», «Lyst til å fly», «Riktig tankegang», «Læring-ettertanke-fokus», «Mer bevisst før neste tur», «Litt mer ro over flyging», «Nye bekjentskaper», «Inspirasjon» osv…

Jeg tror vi kan si oss fornøyd og konkludere med at det går an å drive konstruktivt og holdningsskapende arbeid i det virtuelle rom. Det morsomme er at det viste seg også å være en rekrutteringsarena (!) da to nysgjerrige personer ble med på vårt facebook-event og som nå har bestemt seg for å begynne å fly seilfly. Sikkerhet og gode holdninger selger og innbyr til tillitt.

«TAKK» hjelper deg og meg med å være i forkant. Vi vet at kultur og holdninger til sikkerhet er noe som må bygges og praktiseres med trykk over lang tid til atferden «setter seg» og den nye måten å tenke på blir normalen. Seilflyseksjonen i NLF i Norge har et mål om at vi gjennom programmet

«TAKK» skal hjelpe oss alle til en større kollektiv bevisstgjøring om det som er viktig og relevant ifm. vår flysikkerhet. Hvis vi alle kan ta ansvar for oss selv og hjelpe hverandre med å være i forkant og si bla: «Takk for at du sa ifra om den landingen», «Nå må jeg huske å skrive den hendelsesrapporten i kveld», eller «Hva slags marginer trenger jeg fly med i dag?», -så tror jeg vi har kommet et bedre stykke på vei mot «nullvisjonen» og maksimal idrettsglede. Det er ofte de små og viktige bevisstgjøringene som redder oss. Hva kan du gjøre for å være i forkant dette året?

Andre lederartikler i NORDIC GLIDING

Robert Danewid: “Kan vi rädda segelflygklimatet?”

Många segelflygare satte säkert kaffet i vrångstrupen när de läste rubriken ovan. Min subjektiva uppfattning är att det inom våra led finns väldigt många s k ”klimatförnekare”. Men det är OK, det får man vara. För på samma sätt som det är helt lagligt att bränna baconlindade koraner är det helt lagligt att vara ”klimatförnekare”. Det är inte det denna ledare ska handla om. Men något händer utan tvekan med vårt segelflygklimat.

Leder: Meningsløse Corona-regler

Regler er gode. Regler hjælper os med at holde en høj kvalitet i flyvesikkerheden. Men når man som dansk svæveflyve-pilot tvinges til at kontakte flyvelæge for at betale for at rapportere, at man har haft en mild version af corona for flere måneder siden, så reduceres respekten for regelværket. Specielt fordi svenske og norske piloter kan give sig selv en friskmelding.

Mesterskaber i Ukraines skygge

Efter 2 år med corona-aflysninger og logistiske mareridt for deltagere og arrangører kunne man håbe en normal afvikling sommerens store mesterskaber. Men vi ser allerede de første konsekvenser af krigen i Ukraine. Desværre.

Robert Danewid: Gör om, gör rätt

Lördagen den 26 mars äger Flygsportförbundets (FSF) digitala förbundsmöte rum. Till mötet har FSF styrelse lagt fram ett helt nytt stadgeförslag. Vi, Svenska Segelflygförbundet, uppmanar våra klubbar att yrka på återremiss av stadgeförslaget. Att skriva nya och tydligare stadgar för FSF är vi i grunden positiva till. Men de nu föreslagna stadgarna är alldeles för dåligt genomarbetade.

Jeg vil “bare” oppleve flyglede…

I vår sport er det trolig like mange svar på hva er flyglede, som det er piloter.. Vi er en god gjeng med «forstå-seg-påere», i alle fall her i Norge. I våre naboland møter man langt mer ydmyke piloter, som ofte utstråler mer flyglede, og ser muligheter mer enn problemer. Her har vi absolutt litt å lære, se muligheter, ikke problemene, da er jeg sikker på at flygleden også øker.

Robert Danewid: Gubb power och girl power – vi behöver båda

I en artikel nyligen beskrivs ett danskt projekt där man undersökt varför så få kvinnor segelflyger. Artikeln gav upphov till flera inlägg på Facebook. Och det är bra, det behövs diskussion, men framförallt medvetenhet och förståelse för problemets komplexitet.

Vi ønsker en glædelig jul. Tak for 2021!

Kære læsere og annoncører. 2021 blev et vildt år for NORDIC GLIDING. TIl dato har over 100 000 unikke besøgende læst over 280 000 artikler. Det betyder, at svæveflyvningen i Norden kommer ud til en massivt større målgruppe end med et trykt magasin og med en kønsmæssig mere ligelig fordeling.

Robert Danewid: Min önskelista

Kära tomten! Nu är det dags att summera 2021, se fram mot 2022 och skriva årets önskelista till dig. Här har du, i spridd ordning, min önskelista

Robert Danewid: “Lärarna är våra hjältar!”

I regel är våra ”hjältar” de som flyger långt, fort och vinner tävlingar. Men det är ju faktiskt helt fel! Våra riktiga hjältar är våra segelflyglärare. Det är de som utbildar våra nya medlemmar och det är de som håller verksamheten igång på de flesta klubbar. Men vi utbildar alldeles för få nya lärare.