Rebecca Hansen: TAKK for at du vil være i forkant dette året!

Seilflyseksjonen i NLF i Norge har et mål om at vi gjennom programmet «TAKK» skal hjelpe oss alle til en større kollektiv bevisstgjøring om det som er viktig og relevant ifm. vår flysikkerhet

Tekst: Rebecca Hansen, leder i Seilflyseksjonen / NLF

Overskrifterne i TAKK-programmet.

Link to automatic translation

I skrivende stund daler snøen ned i tykke flak over Oslo og jeg ser mennesker farter ute på torget med munnbind i sikker avstand. Verden blir aldri som før, men samtidig strekker vi alle halsen i forventing og håp om at 2021 skal bli et bedre år enn 2020.

Jeg kjenner tross alle ting på en stigende optimisme – nå som vi har lært «å deale» med krevende omgivelser og mestret disse på ulike måter, er vi bedre rustet til å optimalisere innenfor disse nye rammene våre.

Vi kan med frimodighet legge planer og strategisk posisjonere oss for fremtiden selv om vi ikke vet helt hva dette året vil bringe. For norsk seilflyging har dette blant annet innebåret å utforske og utnytte det virtuelle rommet. Går det an å skape en ny bevisstgjøring av holdninger og bygge og praktisere en ny og sterk sikkerhetskultur – over nett?!

Virtuelle Workshops i TAKK-programmet (eksternt link)

«Vett, bud og takk…». Bak «pandemimuren» og midt i en løype av restriksjoner og regler innoverte Seilflyseksjonen sammen med faglige ressurser og vår egen «grasrot» rundt konseptet og flytryggingsopplegget «TAKK».

Programmet går i hovedtrekk ut på ti definerte seilflyvettregler eller «bud». De fleste husker temaknaggen «de 10 bud» fra religionstimen. «Fjellvettreglene» har vi nordmenn et godt forhold til, som for øvrig var Svein Larsens geniale idé. Ingen liker den ugreie følelsen som minner deg på alt det du burde gjøre og som skaper en klump i magen, og vi vet at kunsten er å klare å skifte mentalt fra å være en reaktiv «brannslukker-,» til en proaktiv –«være-i-forkant-strateg», –derav en positiv vinkling «TAKK». Vi kan ikke kontrollere livet, men vi kan posisjonere oss for det vi ønsker å oppnå.

Virtuelle møtepunkt funker(!) Plakater alene evner sjeldent å endre folks holdninger betydelig. Derfor produserte prosjektgruppen et sett av PowerPoints som skal høre til en «verktøykasse» som klubbene snart skal få tilgang på, som er «plug-and-play»-ressurser til bruk i det årlige sikkerhetsarbeidet på grasroten.
Det som skulle vise seg å være spennende var å teste ut interaktive workshops over nett(!) med seilflygere fra hele landet. Ville vi få til å skape en psykologisk trygg og motiverende arena å «utlevere seg selv» og dele sine erfaringer på digitalt?
«Trivelig samling», «En god oppfriskning», «Gleder meg til neste sesong», «Mye nytt å tenke på», «Samhørighet», «God stemning», «Lyst til å fly», «Riktig tankegang», «Læring-ettertanke-fokus», «Mer bevisst før neste tur», «Litt mer ro over flyging», «Nye bekjentskaper», «Inspirasjon» osv…

Jeg tror vi kan si oss fornøyd og konkludere med at det går an å drive konstruktivt og holdningsskapende arbeid i det virtuelle rom. Det morsomme er at det viste seg også å være en rekrutteringsarena (!) da to nysgjerrige personer ble med på vårt facebook-event og som nå har bestemt seg for å begynne å fly seilfly. Sikkerhet og gode holdninger selger og innbyr til tillitt.

«TAKK» hjelper deg og meg med å være i forkant. Vi vet at kultur og holdninger til sikkerhet er noe som må bygges og praktiseres med trykk over lang tid til atferden «setter seg» og den nye måten å tenke på blir normalen. Seilflyseksjonen i NLF i Norge har et mål om at vi gjennom programmet

«TAKK» skal hjelpe oss alle til en større kollektiv bevisstgjøring om det som er viktig og relevant ifm. vår flysikkerhet. Hvis vi alle kan ta ansvar for oss selv og hjelpe hverandre med å være i forkant og si bla: «Takk for at du sa ifra om den landingen», «Nå må jeg huske å skrive den hendelsesrapporten i kveld», eller «Hva slags marginer trenger jeg fly med i dag?», -så tror jeg vi har kommet et bedre stykke på vei mot «nullvisjonen» og maksimal idrettsglede. Det er ofte de små og viktige bevisstgjøringene som redder oss. Hva kan du gjøre for å være i forkant dette året?

Andre lederartikler i NORDIC GLIDING

Robert Danewid: NG fyller 10 år

2013 stod segelflygarna i de skandinaviska länderna inför hotet att stå utan medlemstidningar. Skulle det vara möjligt att komma ur dilemmat genom att göra ett gemensamt skandinaviskt segelflygmagasin? Et gäng entusiaster tog bollen och det blev starten för NORDIC GLIDING som nu fyller 10 år. Robert Danewid rapporterar här om en satsning som lyckades.

Robert Danewid: “Dags att göra upp med vår historia?”

Jag är övertygad att vi i sporten, omedvetet, fortfarande har med oss en del värderingar från 30-talet och det är därför vi har så förtvivlat svårt att få kvinnor till sporten. Jag har funderat på det här i många år och även skrivit om det. Dags att ändra på det. Vi startar nu upp ett projekt där målet är att bygga ett skandinaviskt kvinnligt segelflygnätverk. Förebilden är brittiska nätverket Women Gliding.

Steinar Øksenholt: “To år til historien”

Under Seilflykonferansen på Storefjell helgen 7.-9. hilste jeg deltakerne velkommen ved å oppsummere tiden fra forrige konferanse i oktober 2020. Oppsummeringen kan være av interesse for langt flere enn de 60 konferansedeltakerne. Her får du mine presentasjon og tanker beskrevet.

Jens Trabolt: “Flyskammen kommer – også til en klub nær dig”

Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer omkring klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktiviteter kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Men hvad har det med svæveflyvning at gøre? Faktisk en del, kunne man frygte. Men der findes håb for vores elskede sport, skriver NORDIC GLIDINGs redaktør Jens Trabolt her,

Robert Danewid: “Är skandinaviskt kvinnonätverk vägen framåt?”

Det finns ett intresse för segelflyg bland kvinnor ”därute”. Det ser vi i den statistik som kan utläsas ur Nordic Glidings läsartrafik. Även om vi bara är 6 % aktiva segelflygande kvinnor är 20% av NGs nordiska läsare kvinnor. Det vill säga att det finns ett stort antal kvinnor ”därute” som tittar på vår sport. Men vi ser dem inte i klubbarna. Kan en lösning vara att skapa skapa en stark community bland våra kvinnor och sedan låta dem själva rekrytera fler kvinnor?

Jens Hansen: “Hvor er Dansk svæveflyvning og DSvU på vej hen?”

Formand i DSvU, Jens Hansen, giver her på sæsonslutningen et bud på, hvor han mener DSvU skal fokusere kræfterne i den kommende tid.  

Håvard Gangsås: “Når nettene blir lange og kulden setter inn….”

"I vår sport må vi ha troen, enten det er været, luftfartsmyndighetene eller lommeboka", skriver styreleder i S/NLF Håvard Gangsås i denne hilsen.

Robert Danewid: En sommar med “E”

Årets flygsäsong har vädermässigt varit usel! Det håller nog de flesta med om. Vi kan dock glädjas åt tre E. Det första, och största, är så klart Janne Nordhs seger i EM i standardklassen i Litauen.

Robert Danewid: “Kan vi rädda segelflygklimatet?”

Många segelflygare satte säkert kaffet i vrångstrupen när de läste rubriken ovan. Min subjektiva uppfattning är att det inom våra led finns väldigt många s k ”klimatförnekare”. Men det är OK, det får man vara. För på samma sätt som det är helt lagligt att bränna baconlindade koraner är det helt lagligt att vara ”klimatförnekare”. Det är inte det denna ledare ska handla om. Men något händer utan tvekan med vårt segelflygklimat.