Rebecca Hansen: TAKK for at du vil være i forkant dette året!

Seilflyseksjonen i NLF i Norge har et mål om at vi gjennom programmet «TAKK» skal hjelpe oss alle til en større kollektiv bevisstgjøring om det som er viktig og relevant ifm. vår flysikkerhet

Tekst: Rebecca Hansen, leder i Seilflyseksjonen / NLF

Overskrifterne i TAKK-programmet.

Link to automatic translation

I skrivende stund daler snøen ned i tykke flak over Oslo og jeg ser mennesker farter ute på torget med munnbind i sikker avstand. Verden blir aldri som før, men samtidig strekker vi alle halsen i forventing og håp om at 2021 skal bli et bedre år enn 2020.

Jeg kjenner tross alle ting på en stigende optimisme – nå som vi har lært «å deale» med krevende omgivelser og mestret disse på ulike måter, er vi bedre rustet til å optimalisere innenfor disse nye rammene våre.

Vi kan med frimodighet legge planer og strategisk posisjonere oss for fremtiden selv om vi ikke vet helt hva dette året vil bringe. For norsk seilflyging har dette blant annet innebåret å utforske og utnytte det virtuelle rommet. Går det an å skape en ny bevisstgjøring av holdninger og bygge og praktisere en ny og sterk sikkerhetskultur – over nett?!

Virtuelle Workshops i TAKK-programmet (eksternt link)

«Vett, bud og takk…». Bak «pandemimuren» og midt i en løype av restriksjoner og regler innoverte Seilflyseksjonen sammen med faglige ressurser og vår egen «grasrot» rundt konseptet og flytryggingsopplegget «TAKK».

Programmet går i hovedtrekk ut på ti definerte seilflyvettregler eller «bud». De fleste husker temaknaggen «de 10 bud» fra religionstimen. «Fjellvettreglene» har vi nordmenn et godt forhold til, som for øvrig var Svein Larsens geniale idé. Ingen liker den ugreie følelsen som minner deg på alt det du burde gjøre og som skaper en klump i magen, og vi vet at kunsten er å klare å skifte mentalt fra å være en reaktiv «brannslukker-,» til en proaktiv –«være-i-forkant-strateg», –derav en positiv vinkling «TAKK». Vi kan ikke kontrollere livet, men vi kan posisjonere oss for det vi ønsker å oppnå.

Virtuelle møtepunkt funker(!) Plakater alene evner sjeldent å endre folks holdninger betydelig. Derfor produserte prosjektgruppen et sett av PowerPoints som skal høre til en «verktøykasse» som klubbene snart skal få tilgang på, som er «plug-and-play»-ressurser til bruk i det årlige sikkerhetsarbeidet på grasroten.
Det som skulle vise seg å være spennende var å teste ut interaktive workshops over nett(!) med seilflygere fra hele landet. Ville vi få til å skape en psykologisk trygg og motiverende arena å «utlevere seg selv» og dele sine erfaringer på digitalt?
«Trivelig samling», «En god oppfriskning», «Gleder meg til neste sesong», «Mye nytt å tenke på», «Samhørighet», «God stemning», «Lyst til å fly», «Riktig tankegang», «Læring-ettertanke-fokus», «Mer bevisst før neste tur», «Litt mer ro over flyging», «Nye bekjentskaper», «Inspirasjon» osv…

Jeg tror vi kan si oss fornøyd og konkludere med at det går an å drive konstruktivt og holdningsskapende arbeid i det virtuelle rom. Det morsomme er at det viste seg også å være en rekrutteringsarena (!) da to nysgjerrige personer ble med på vårt facebook-event og som nå har bestemt seg for å begynne å fly seilfly. Sikkerhet og gode holdninger selger og innbyr til tillitt.

«TAKK» hjelper deg og meg med å være i forkant. Vi vet at kultur og holdninger til sikkerhet er noe som må bygges og praktiseres med trykk over lang tid til atferden «setter seg» og den nye måten å tenke på blir normalen. Seilflyseksjonen i NLF i Norge har et mål om at vi gjennom programmet

«TAKK» skal hjelpe oss alle til en større kollektiv bevisstgjøring om det som er viktig og relevant ifm. vår flysikkerhet. Hvis vi alle kan ta ansvar for oss selv og hjelpe hverandre med å være i forkant og si bla: «Takk for at du sa ifra om den landingen», «Nå må jeg huske å skrive den hendelsesrapporten i kveld», eller «Hva slags marginer trenger jeg fly med i dag?», -så tror jeg vi har kommet et bedre stykke på vei mot «nullvisjonen» og maksimal idrettsglede. Det er ofte de små og viktige bevisstgjøringene som redder oss. Hva kan du gjøre for å være i forkant dette året?

Andre lederartikler i NORDIC GLIDING

Robert Danewid: “Man måste känna sin historia för att möta framtiden”

C-diplomet och ”måsmärket” fyller 100 år i år. I januari höll jag ett webinar om segelflygutbildningen under 100 år. När jag gjorde researchen till det insåg jag hur mycket av 30-tals strukturerna som fortfarande finns kvar i segelflyget. På gott och ont.

Hvornår er selvstartende el-fly grønnere end Pawnee?

Med muligheden for elektrisk selvstart i de fleste nye 18 m-fly er elektrificeringen kommet et skridt nærmere. Men er elektriske svævefly egentlig grønne? Aktuel rapport giver os en indikation af, hvad et batteri egentlig ”koster”.

Jens Hansen: “Hvad vil vi huske i 2023? Og hvad byder 2024 på for os svæveflyvere?”

Nytårshilsen fra Formand i DSvU, Jens Hansen som her ser tilbage på 2023 og frem mod nye planer for 2024.

Vi ønsker en glædelig jul. Tak for 2023!

Kære læsere, samarbejdspartnere og annoncører. NORDIC GLIDING ønsker en glædelig jul og godt nytår.

Julehilsen fra Norge: “Endelig snur sola igjen”

"Motoren til alle oss seilflygere, sola, snur endelig igjen, og vi kan glede oss til en ny flott sesong", skriver Styreleder i S/NLF Håvard Gangsås i denne julehilsen. 2023-sæsonen var et godt udgangspunkt: Ingen alvorlige skader eller ulykker, en norsk VM-titel i E-gliding og et Ole Reistad-senter i topform - ovenikøbet med friske slæbekræfter til næste år med helt nyt Eurofox. Jo, der er meget at glæde sig over.

Nytårshälsning: Vi ser fram mot 2024

2024 blir ett praktår, vi ska flyga som aldrig förr, eller hur? Alla vi som jobbar centralt i Segelflyget, ideellt eller anställda, önskar alla segelflygare, where ever you are, en god jul och ett gott nytt 2024. Julehälsning fra Robert Danewid och Henrik Svensson.

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.