Rebecca Hansen: TAKK for at du vil være i forkant dette året!

Seilflyseksjonen i NLF i Norge har et mål om at vi gjennom programmet «TAKK» skal hjelpe oss alle til en større kollektiv bevisstgjøring om det som er viktig og relevant ifm. vår flysikkerhet

Tekst: Rebecca Hansen, leder i Seilflyseksjonen / NLF

Overskrifterne i TAKK-programmet.

Link to automatic translation

I skrivende stund daler snøen ned i tykke flak over Oslo og jeg ser mennesker farter ute på torget med munnbind i sikker avstand. Verden blir aldri som før, men samtidig strekker vi alle halsen i forventing og håp om at 2021 skal bli et bedre år enn 2020.

Jeg kjenner tross alle ting på en stigende optimisme – nå som vi har lært «å deale» med krevende omgivelser og mestret disse på ulike måter, er vi bedre rustet til å optimalisere innenfor disse nye rammene våre.

Vi kan med frimodighet legge planer og strategisk posisjonere oss for fremtiden selv om vi ikke vet helt hva dette året vil bringe. For norsk seilflyging har dette blant annet innebåret å utforske og utnytte det virtuelle rommet. Går det an å skape en ny bevisstgjøring av holdninger og bygge og praktisere en ny og sterk sikkerhetskultur – over nett?!

Virtuelle Workshops i TAKK-programmet (eksternt link)

«Vett, bud og takk…». Bak «pandemimuren» og midt i en løype av restriksjoner og regler innoverte Seilflyseksjonen sammen med faglige ressurser og vår egen «grasrot» rundt konseptet og flytryggingsopplegget «TAKK».

Programmet går i hovedtrekk ut på ti definerte seilflyvettregler eller «bud». De fleste husker temaknaggen «de 10 bud» fra religionstimen. «Fjellvettreglene» har vi nordmenn et godt forhold til, som for øvrig var Svein Larsens geniale idé. Ingen liker den ugreie følelsen som minner deg på alt det du burde gjøre og som skaper en klump i magen, og vi vet at kunsten er å klare å skifte mentalt fra å være en reaktiv «brannslukker-,» til en proaktiv –«være-i-forkant-strateg», –derav en positiv vinkling «TAKK». Vi kan ikke kontrollere livet, men vi kan posisjonere oss for det vi ønsker å oppnå.

Virtuelle møtepunkt funker(!) Plakater alene evner sjeldent å endre folks holdninger betydelig. Derfor produserte prosjektgruppen et sett av PowerPoints som skal høre til en «verktøykasse» som klubbene snart skal få tilgang på, som er «plug-and-play»-ressurser til bruk i det årlige sikkerhetsarbeidet på grasroten.




Det som skulle vise seg å være spennende var å teste ut interaktive workshops over nett(!) med seilflygere fra hele landet. Ville vi få til å skape en psykologisk trygg og motiverende arena å «utlevere seg selv» og dele sine erfaringer på digitalt?
«Trivelig samling», «En god oppfriskning», «Gleder meg til neste sesong», «Mye nytt å tenke på», «Samhørighet», «God stemning», «Lyst til å fly», «Riktig tankegang», «Læring-ettertanke-fokus», «Mer bevisst før neste tur», «Litt mer ro over flyging», «Nye bekjentskaper», «Inspirasjon» osv…

Jeg tror vi kan si oss fornøyd og konkludere med at det går an å drive konstruktivt og holdningsskapende arbeid i det virtuelle rom. Det morsomme er at det viste seg også å være en rekrutteringsarena (!) da to nysgjerrige personer ble med på vårt facebook-event og som nå har bestemt seg for å begynne å fly seilfly. Sikkerhet og gode holdninger selger og innbyr til tillitt.

«TAKK» hjelper deg og meg med å være i forkant. Vi vet at kultur og holdninger til sikkerhet er noe som må bygges og praktiseres med trykk over lang tid til atferden «setter seg» og den nye måten å tenke på blir normalen. Seilflyseksjonen i NLF i Norge har et mål om at vi gjennom programmet

«TAKK» skal hjelpe oss alle til en større kollektiv bevisstgjøring om det som er viktig og relevant ifm. vår flysikkerhet. Hvis vi alle kan ta ansvar for oss selv og hjelpe hverandre med å være i forkant og si bla: «Takk for at du sa ifra om den landingen», «Nå må jeg huske å skrive den hendelsesrapporten i kveld», eller «Hva slags marginer trenger jeg fly med i dag?», -så tror jeg vi har kommet et bedre stykke på vei mot «nullvisjonen» og maksimal idrettsglede. Det er ofte de små og viktige bevisstgjøringene som redder oss. Hva kan du gjøre for å være i forkant dette året?

Andre lederartikler i NORDIC GLIDING

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.

Jens Trabolt: “Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret”

Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret. En ubesmittet, jomfruelig start hvor alle gamle dårlige vaner kan kastes overbord og nye ambitioner kan hæve flyveglæden til ufattelige højder. Ja, I princippet ihvertfald…

Robert Danewid: NG fyller 10 år

2013 stod segelflygarna i de skandinaviska länderna inför hotet att stå utan medlemstidningar. Skulle det vara möjligt att komma ur dilemmat genom att göra ett gemensamt skandinaviskt segelflygmagasin? Et gäng entusiaster tog bollen och det blev starten för NORDIC GLIDING som nu fyller 10 år. Robert Danewid rapporterar här om en satsning som lyckades.

Robert Danewid: “Dags att göra upp med vår historia?”

Jag är övertygad att vi i sporten, omedvetet, fortfarande har med oss en del värderingar från 30-talet och det är därför vi har så förtvivlat svårt att få kvinnor till sporten. Jag har funderat på det här i många år och även skrivit om det. Dags att ändra på det. Vi startar nu upp ett projekt där målet är att bygga ett skandinaviskt kvinnligt segelflygnätverk. Förebilden är brittiska nätverket Women Gliding.

Steinar Øksenholt: “To år til historien”

Under Seilflykonferansen på Storefjell helgen 7.-9. hilste jeg deltakerne velkommen ved å oppsummere tiden fra forrige konferanse i oktober 2020. Oppsummeringen kan være av interesse for langt flere enn de 60 konferansedeltakerne. Her får du mine presentasjon og tanker beskrevet.