Uppsala Masters: “Riders on The Storm”

De 38 deltagere til årets Uppsala Masters måtte flyve slalom gennem massevis af CB og andet spændende vejr. Det var krævende flyvning i en international atmosfære. Men det var vel også meningen.

Tekst og foto: Jens Trabolt

2 rutinerede herrer: Börje Eriksson og Janne Nordh på vej til briefing.

Link to automatic translation

Uppsala Masters er et af de mest ambitiøse mesterskaber i Norden og er designet til at give de lokale svenske piloter en mulighed for at flyve mod internationale toppiloter, eller er det nu vice versa?

Ja, det kommer helt an på hvilken klasse man snakker om. For under årets Masters i klubklassen var det de tilrejsende finner som dominerede feltet. Kim Toppari, regerende junior-mester i klubklasse, tog førsteplaceringen med landskvinden Sara Salonen som 2’er og lokale Lars Jauring på 3 plads.

Kim Toppari (miden) og Sara Salonen i cockpittet blev 1 og 2 i klubklassen.

Wilhelm Wendt og Jim Acketoft scorede førsteplaceringen i Open Racing. Deres EB29DR har i øvrigt været på fabrikken og fået modificeret højderor og finne med mindre areal. Altså mindre modstand. Det hele kombineret med “lidt erfaring og talent” summer op.

Ronny Eriksson, 2.plads i Open Racing.

I open racing som var den «mest internationale» klasse med 6 internationale registreringer ud af de 18 deltagende i fly var ganske omvendt. Her var det svenskerne som præsterede højest. Førstepladsen var Wilhelm Wendt og Jim Acketoft i EB29DR, 2.plads til Ronny Eriksson i JS3 og 3. til finnen Petri Sucksdorf.

I racingklassen var den driftsikre europamester Janne Nordh på førstepladsen med Hans Larsson og Hans Fischer på 2., og Richard Swanström som 3. plads med mindst mulige marginal. Det var nemlig bare 1 points afstand mellem 2.- og 3.pladsen.

2. plads i Racing med de lokale 2 x Hans (Fischer og Larsson).

Richard Swanström blev 3. i Racing.

Den rutinerede organisation bag Masters med bl.a. Börje Eriksson, Thomas Job, Rikard Sohlberg, Pall Einarson og meteorologen Emil Björk i spidsen fik nok at se til med det meget dynamiske vejr.  Den dag hvor NORDIC GLIDING besøgte Uppsala stod de flotte cumuluserne suspekt højt på himlen allerede kl. 11, og med toppe som bare voksede og voksede var det sikkert at noget ville ske, men spørgsmålet var hvad, hvornår og præcist hvor?

Om eftermiddagen udviklede der sig et veritabelt skatbræt af CB-aktivitet, som deltagerne måtte krydse igennem, og mange af deltagerne blev ”fanget” på vejen. Det resulterede i nyvaskede fly og et par lange hjemhentninger i bil, når glidetal og termik ikke længere matchede virkeligheden.

Tidligt på dagen før cb

Vejret ud på eftermiddagen d. 11.

Det var ikke bare vejret som var “skummelt”, her er det tyske Ingo Trentilj som lander med udfældet motor efter en fejl har låst motoren ude. Det giver ikke bedre glidetal, og et foto som dette er en påmindelse om, at gode og store marginer er bedre end små og dårlige. Heldigvis fløj Ingo med gode marginaler og kunne lande sikkert.

Tyske Ingo Trentilj som lander med udfældet motor efter en fejl har låst motoren ude

“Riders on the storm”

Men spændende, det var det, og ikke mindst flot at se de hvide elegante svævefly navigere mellem de kul-sorte CB’ere på hjemkomsten til Uppsala Sundbro.

Et mesterskab som Uppsala Masters er også en chance for klubben at vise sin muskler, og fra andre klubber kender man også det fænomen, at man bruger store events som omdrejningspunkt for at få klubbens infrastruktur, lokaler og flyveplads i topstand ”inden gæsterne kommer”.  Om det var baggrunden skal vi ikke sige, men som sædvanligt var det organisatoriske niveau meget højt, selv for en international konkurrence.

“Den som sidder godt, flyver godt” Lars Jauring 3’er i klubklasse lader maks. før start.

Owe Engström starter, mens vejret endnu er fint.

Snifferen og legenden Torleif Hjort behøver ingen yderligere introduktion i Uppsala, hvor han er hjemmehørende. Få andre personer har ydet så meget for svensk svæveflyvning gennem en menneskealder med instruktion og kurser. Selv om Torleif ikke er nogen teenager længere har han forsat energi som en 15 årig og en brændende interesse for flyvningen. Go Torleif!

Karin Lindgren starter i Discus b i klubklassen.

Norske Kato Kvitne kørte stort set direkte fra det norske SGP på Starmoen i sin Autocamper med elektriske JS3 RES på slæb. “Autocamperen er fin at bo i, men dårlig at køre rundt med på flyvepladsen flere dage”, bemærkede Kato, sikkert med henvisning til lyden af tallerkner og vinglas som falder på gulvet…

Holger Eriksson starter i ASH 26E.

Johan Rasmussen fra Uppsala landede d.11, men benyttede efter eget udsagn ventetiden før hjemhentningen til en omskoling af en helt anden karakter. Se FB-posten herunder…

Stort Galleri
Se deltagerlisten herunder
https://www.soaringspot.com/en_gb/uppsala-masters-2024-sundbro-2024/pilots

Resultaterne i Uppsala Masters her
www.soaringspot.com/en_gb/uppsala-masters-2024-sundbro-2024/

Flere nyhedsartikler

Velorganiseret SM i modvilligt vejr

Klubben i Herrljunga var dette år vært for et velorganiseret SM og JSM. Derimod var vejret faktisk overhovedet ikke en teamplayer, men det hindrede ikke de bedste piloter at finde vej til de bedste resultater på de ganske begrænsede dage, hvor flyvning var mulig.  Men mange af juniorerne, som nu deltager i Junior-VM i Polen, benyttede chancen til at fintrimme formen. Det var klogt.
15. juli 2024/af Jens Trabolt

EMRAX – motorproducent til svæveflyvningen

På ganske kort tid er den slovenske el-motorproducent EMRAX gået fra at være ”niche” til at være hovedleverandør til selvstartende svævefly fra Schleicher, Schempp-Hirth, HPH, Pipistrel og Jonker.
12. juli 2024/af Jens Trabolt

Verdensmesterskabet er også videnskab

OSTIV, svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, holder sin 36. kongres under VM i Uvalde, Texas til august og uddeler bl.a. priser for vigtigste bidrag til sporten.
9. juli 2024/af Jens Trabolt

Fra glidetal 40 til 4

”Svæveflyvningen har været et fantastisk redskab på vejen” siger de unge danske svæveflyve-piloter med pilot-navnene KOA og SYL. De lærte hinanden at kende i Herning Svæveflyveklub, hvorfra de fik det grundlæggende håndværk på plads. Nu er de på vej mod en professionel karriere i det danske flyvevåben som helikopterpiloter.
4. juli 2024/af Jens Trabolt

George Moffat 1927-2024

George Moffat in memoriam. Amerikanen George B Moffat Jr var den förste att bli dubbel världsmästare i öppna klassen.
28. juni 2024/af Jens Trabolt

Verdens bedste Arnborg fylder 60 år

Et af verdens fineste flyvecentre fylder 60 år i dag. Arnborg er på mange måder hjertet i dansk svæveflyvning og rammen om et vigtigt socialt liv og de store mesterskaber. Sådanne faciliteter er let at tage for givet, men er produktet af mange anstrengelser og fremsynede beslutninger i datidens svæveflyvemiljø. Det nyder vi godt af i dag.
27. juni 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyvning kan altså også noget!

Svæveflyvning på Arnborg var bare en af i de alt 40 sportsgrene som var repræsenteret til den netop overståede DM-uge i Herning. Det var første gang, at svæveflyvningen deltog i denne folkefest.
24. juni 2024/af Jens Trabolt

Uppsala Masters: “Riders on The Storm”

De 38 deltagere til årets Uppsala Masters måtte flyve slalom gennem massevis af CB og andet spændende vejr. Det var krævende flyvning i en international atmosfære. Men det var vel også meningen.
17. juni 2024/af Jens Trabolt

Test: Dynamic WT9.16: “Kan du be han slepe lavere, så jeg får med Lifjell i bakgrunn?”

I fjor testet NORDIC GLIDING en Dynamic med 143 hk Rotax 915 mot en Super Cub, og det nye flyet viste betydelig bedre ytelse som slepefly. Men hvis power er bra, så er mer power enda bedre; Nå er Dynamic tilgjengelig i en "ekstra hot" versjon med 160 hk! 11. mai var det et samarbeid mellom Nome Flyklubb og Sportsfly.no som gjorde det mulig å besøke Aerospool sin demo slepefly WT9.16 Dynamic. Dette flyet har en Rotax 916 installert, med 160hk, og er i skrivende stund det eneste i sitt slag.
14. juni 2024/af Jens Trabolt

Leder: “Radardebaclet”

Den gångna våren har präglats av, förutom det urusla segelflygvädret, luftrumsproblem. rapporterar ordförande i Segelflyget, Robert Danewid.
12. juni 2024/af Jens Trabolt

Mod sydlige horisonter med Adventure Gliding Tour

Den 27. juni sætter en gruppe danske entusiaster kursen mod Sydtyskland med drømmen om at flyve ud i det blå i svævefly. Kom bare, der er fortsat mulighed for at være med på eventyr, lyder meldingen fra arrangørerne.
10. juni 2024/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning på projekt ”VM-vinderfly” efter 15 år

Professor i Flygteknik på KTH og svæveflyver Ulf Ringertz har i al diskretion bygget sin egen flappede 18-m raket, KTH-X1. I går skrev han svensk flyvehistorie og fløj jomfruflyvning med ”KTH-X1” efter 15 års arbejde.
5. juni 2024/af Jens Trabolt

Flyv mod internationale toppiloter i Uppsala Masters

Ambitionerne er store, når Uppsala FK arrangerer Masters fra 8-15 juni på Sundbro. Scenen er sat for lokale og internationale toppiloter og et svensk mesterskab i open racing-klassen.
4. juni 2024/af Jens Trabolt

Seniorer på hårdt arbejde for fremtidens elektriske spil

Den danske Herning SFK er i fuld gang med at bygge klubbens nye ”cutting-edge” elektriske spil. Her har de produceret en kort video som forklarer behovet for at gøre en grøn sport endnu mere grøn, og som samtidig viser, hvordan klubbens senior-gruppe indgår særdeles aktivt i opgaven som skal sikre miljøvenlige starter.
29. maj 2024/af Jens Trabolt

Sailplane Grand Prix i fjeldet

Starmoen og SeilflyNorge var for første gang vært for et FAI Sailplane Grand Prix. Vejret viste sig fra sin bedste side og gav 6 ud af 7 flyvedage til de 17 deltagere. Bedre markedsføring får man ikke.
28. maj 2024/af Jens Trabolt

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt

Flere mesterskabsartikler

[av_masonry_entries post_type=’post’ link=’category,14′ wc_prod_visible=” wc_prod_hidden=’hide’ wc_prod_featured=” prod_order_by=” prod_order=” date_filter=” date_filter_start=” date_filter_end=” date_filter_format=’yy/mm/dd’ sort=’no’ query_orderby=’date’ query_order=’DESC’ caption_elements=’title excerpt’ caption_styling=” caption_display=’always’ size=’flex’ orientation=” gap=’large’ columns=’2′ av-medium-columns=” av-small-columns=” av-mini-columns=” items=’50’ paginate=’none’ color=” custom_bg=” overlay_fx=” animation=” lazy_loading=’disabled’ id=” custom_class=” av_uid=’av-koicjurr’ orderby=”