Robert Danewid: “Är skandinaviskt kvinnonätverk vägen framåt?”

Det finns ett intresse för segelflyg bland kvinnor ”därute”. Det ser vi i den statistik som kan utläsas ur Nordic Glidings läsartrafik. Även om vi bara är 6 % aktiva segelflygande kvinnor är 20% av NGs nordiska läsare kvinnor. Det vill säga att det finns ett stort antal kvinnor ”därute” som tittar på vår sport. Men vi ser dem inte i klubbarna. Kan en lösning vara att skapa skapa en stark community bland våra kvinnor och sedan låta dem själva rekrytera fler kvinnor?

Tekst: Robert Danewid, Ordförande, Segelflyget / Foto: WWGC 2022

Link to automatic translation

I FNs Sustainable Development Goals (som antogs år 2015) ingår inkludering och jämlikhet. Alla länder har förpliktat sig att genomföra målen till år 2030. European Gliding Union och numera även Segelflyget har plockat ut fem av målen, däribland ”Gender Equality”” som verksamhetsmål.

I somras arrangerades Women World Gliding Championships på Husband Bosworth norr om London. Det blev organisatoriskt och marknadsmässigt en stor framgång för engelskt segelflyg med Liz Sparrow i täten.

Liz Sparrow – WWGC 2022-chef og en av de ledande inom “Women Gliding”.

Liz (själv tävlingspilot av världsklass) är en av de ledande inom Women Gliding, som är en brittisk organisation som funnits i drygt 10 år och har som uppgift att rekrytera fler kvinnor till segelflyget och att supporta de som redan finns ”här”. De har en egen hemsida https://womengliding.co.uk/

Selvfølgelig kan kvinder – reportage fra VM 2022

Women Gliding gjorde en undersökning bland segelflygande kvinnor häromåret och frågade bl a vad som var de största hindren för att segelflyga. Svaren var

  • Brist på tid
  • Brist på pengar
  • Mäns attityd

Man kan konstatera att alla tre hindren är en konsekvens av bristande jämlikhet i vårt samhälle. Kvinnor lägger mer tid i hemmet än män, de tjänar mindre och vi medelålders segelflygande män har ofta en taskig kvinnoattityd och uppför oss därefter. Och inte lyckas vi rekrytera fler kvinnor till sporten med den attityden!

I Skandinavien är ca 6% av våra medlemmar kvinnor. Siffran är ungefärligen densamma i UK. Liz säger att hon är en av de sex procenten och att Women Gliding inte lyckats öka den siffran. Däremot har man lyckats skapa en stark kvinnlig ”community” inom brittiskt segelflyg.

Brittiska segelflygande kvinnor är duktiga, vilket man också ser i tävlingsresultaten. Aktiviteten, t ex flygtiden, och kunskaperna har också ökat. Med WWGC och dess kringaktiviteter hoppas man nu få en språngbräda att värva fler kvinnor till segelflyget.

Är det kanske den vägen vi ska gå? Att först skapa en stark community bland våra kvinnor och sedan låta dem själva rekrytera fler kvinnor? För det finns ett intresse för segelflyg bland kvinnor ”därute”. Det ser vi i den statistik som kan utläsas ur Nordic Glidings läsartrafik. Även om vi bara är 6 % aktiva segelflygande kvinnor är 20% av NGs nordiska läsare kvinnor (av totalt ca 80 000 läsare).

Artikel: Hvor er kvinderne?

Problemet är komplext och det finns inga quick fix. En idrottskonsulent sa en gång till mig att ”alla vill ha förbättringar men ingen vill ha förändringar.

Men kan vi gubbar förändra oss? Jag tror inte det. Om jag ska provocera, och det vill jag: vi är en produkt av 30-talets segelflygideal – på gott och ont – och i våra nedärvda gener finns det inte plats för kvinnor på deras, eller med männen gemensamma, villkor! Den bistra sanningen är att vi inte kommer att förändra oss.

Woman Meet?

Men något måste vi börja göra. Jag sitter här och funderar på att nästa sensommar arrangera ett ”Woman Meet” där vi bjuder in våra kvinnliga medlemmar, t ex till Ålleberg eller Borås eller annat lämpligt ställe, för att flyga och skapa nätverk under en vecka.

Vi bjuder samtidigt in kvinnliga toppiloter/instruktörer från hela Europa (och ja, vi har duktiga och inspirerande kvinnliga segelflygare i Skandinavien också). Vi ordnar bra tvåsitsare (Arcus, Duo-Discus, ASG 32 etc). Män ska vara portförbjudna så även bogserförarna och alla funktionärer ska vara kvinnor. Män är portförbjudna från såväl planering som genomförande. Målet ska inte nödvändigtvis vara sträckflygning eller tävling utan att alla ska lära sig något nytt utifrån den nivå de har.

Frågan är om detta kan vara en väg att börja skapa ett skandinaviskt kvinnonätverk? Och kanske ännu viktigare; finns det ett intresse bland våra kvinnor för detta och vad säger de?




Flere nyhedsartikler

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt