Robert Danewid: NG fyller 10 år

2013 stod segelflygarna i de skandinaviska länderna inför hotet att stå utan medlemstidningar. Skulle det vara möjligt att komma ur dilemmat genom att göra ett gemensamt skandinaviskt segelflygmagasin? Et gäng entusiaster tog bollen och det blev starten för NORDIC GLIDING som nu fyller 10 år. Robert Danewid rapporterar här om en satsning som lyckades.

Tekst: Robert Danewid / Fotos: Jens Trabolt, Robert Danewid

Test av ASK 21 Mi: Jens Trabolt in action i april 2013

Link to automatic translation

För 15 år sedan hade segelflygorganisationerna i Skandinavien sina egna medlemstidningar. I Danmark fanns tidningen Flyv, som var för alla flygsporter anslutna till Kongelig Dansk Aeroklub (KDA), med Jens Trabolt som redaktör. I Norge gav Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsförbund  ut den renodlade segelflygtidningen Seilflysport till landets segelflygare. Redaktör var Jon Martins. Och i Sverige hade vi Segelflygsport med Lennart Ståhlfors och Robert Axelsson som redaktörer med Segelflygförbundet som utgivare.

2008 funderade jag på om det inte skulle gå att ge ut en gemensam skandinavisk segelflygtidning. Vi har ju språket och segelflygintresset gemensamt och våra tidningar skrev ju i princip om samma saker. Jag skrev en liten insändare, som jag illustrerade med nedanstående bild. Jag kallade idén för ”Scandinavian Gliding”. Nu stämde texten på bilden inte riktigt. Namnet blev så småningom Nordic Gliding, Gunilla vann inte VM i Arboga utan blev tvåa och ASH 32 Mi blev ASG 32 Mi. Och det blev inget EM till Norge 2013 heller. Och danskarna köpte ingen ASH 30 Mi, de väntar på en DG-1001e neo.

Min vision om ett skandinaviskt segelflygmagasin från 2008

2012 lade KDA ner FLYV och Jens blev arbetslös. I Norge gick Jon bort alldeles för ung och i Sverige varslade Robert Axelsson om att han skulle avgå som redaktör året efter, när Segelflygsport fyllde 30 år. Ståhlfors hade avlidit 2010 och Robert tyckte att efter 30 år, han hade varit med från starten, var det dags att trappa ner.

Varken norrmännen eller vi i Sverige hittade någon villig att ta över redaktörskapet för våra tidningar. Både Seilflysport och Segelflygsport gjordes helt på ideell basis. Flyv däremot var en professionell produkt med en professionell redaktör, dessutom en kunnig och entusiastisk sådan. Så segelflygarna i de skandinaviska länderna stod inför hotet att stå utan medlemstidningar från 2013.

Jag var nu åter ordförande för Segellfyget (andra sejouren) och kom ihåg min gamla idé om Scandinavian Gliding. Jag kontaktade kollegorna i Danmark och Norge liksom Jens Trabolt, som naturligtvis var påtänkt redaktör redan från början. Skulle det vara möjligt att komma ur dilemmat genom att göra ett gemensamt skandinaviskt segelflygmagasin? Jens blev entusiastisk från första stund (och är det fortfarande) och de andra tyckte också det var värt att testa idéen.

En fin oktobersöndag 2012 träffades vi i en industrilokal i Kastrup, intill Copenhagen Airport. Lokalen var under ombyggnad till kontor. De som skulle flytta in var kompisar till Jens och vi fick låna lokalen gratis. Det fanns nästan inga möbler, men vi fick ihop ett bord och några stolar. Steinar Öksenholt flög in från Oslo och Calle Carlin från Stockholm. Jag körde över bron från Malmö och Jens, Poul Hörup och Lars Agesen-Pag kom från olika delar av Danmark. Så det är vi som är ”stiftarna”.

Mitt mest bestående minne från mötet är maten Jens ordnat. Något med korv och grönsaksstuvning i aluminiumformar, som smakade absolut vedervärdigt. Och inte blev det bättre av att det inte fanns köksattiraljer i lokalen utan vi fick värma maten på väggradiatorerna och äta ur formarna. Jaja, nu kunde det ju bara bli bättre!

Vi diskuterade förutsättningarna för en gemensam tidning, som skulle produceras professionellt med en professionell redaktör. Vi diskuterade såklart ekonomin. En förutsättning var ju att tidningen skulle ingå i medlemsavgiften, inte kosta mer än de magasin vi hade och ekonomin fick bygga på det. Vi gick igenom annonsmarknaden. Vi diskuterade format, omfattning och innehåll. Vi diskuterade även om magasinet skulle vara digitalt eller på papper, eller bäggedera.

Vi var överens om att språket, det som binder oss skandinaver samman, skulle vara våra modersmål, alltså danska, norska eller svenska, beroende på vem som skrev. Det slutade med att vi var överens om att det fanns förutsättningar för att det här skulle kunna gå. Jag hade ju lanserat begreppet ”Scandinavian Gliding”, men Jens var mycket bestämd. Tidningen, om den blev av, skulle heta Nordic Gliding. Så det fick bli arbetsnamnet från första början.

Vi åkte hem med en massa tankar och funderingar. En massa mail utväxlades och en månad senare träffades vi igen i samma lokal med ett färdigt koncept att diskutera. De tre segelflygorganisationerna i Danmark, Norge och Sverige skulle bilda ett aktiebolag – Nordic Gliding Aps – där aktierna fördelades efter medlemsantalet i respektive land vid denna tidpunkt. Det innebar att Sverige blev störste aktieägare, följd av Danmark och Norge. Numer är Danmark ”största” landet. NG Aps, som vi kallar bolaget, skulle, av praktiska skäl, registreras i Danmark.

Jens Trabolt skulle producera tidningen och NG Aps köpa produkten av Jens och stå för tryckning och distribution. Vi skrev avtal med Jens om garanterat antal sidor och antal nummer. 84 sidor per nummer fyra nummer första året och sedan sex per år. Vi kom överens med danska segelflygunionen om att de skulle sköta NG Aps administration. Vi letade tryckeri, ”presstöd” (kunde vi få för danska delen) och distributionskanaler (Postnord – tyvärr). Det var mycket som skulle komma på plats. Planen var att första numret skulle komma ut tidigt på våren 2013.

Till slut var vi helt överens. Vi kör! Det kompletta namnet var nu Nordic Gliding and Aviation Magazine. Jens menade att segelflygare är intresserade av allt som är kul inom flyget och att tidningen även skulle täcka det.

Jens sa upp sig från sitt nya jobb i Trafikstyrelsen och började jobba på heltid med tidningen. Det skulle tas fram en grafisk profil (det hade Jens hjälp med av en extern firma), det skulle säljas annonser (det anlitades extern annonsfirma), men framförallt skulle det börja produceras artiklar och byggas upp en struktur.

Första numret av Nordic Gliding damp ner i brevlådorna i april 2013

I april 2013 damp så det första numret av Nordic Gliding ner i våra brevlådor. Tidningen trycktes i 4 500 exemplar. Idag, 10 år senare, är Nordic Gliding ett digitalt magasin. Med vikande medlemsantal, ökande kostnader både för tryckning och distribution samtidigt som möjligheterna till ett digitalt magasin är mycket större än 2012, beslöts 2020 att succesivt gå över helt till den digitala världen. 2021 upphörde pappersversionen av NG och sedan dess är vi helt digitala.

Exempel på forside av Nordicgliding.com

Den strategin visade sig vara riktig för priset på papper har stigit med mer än 130% sedan juni 2021, liksom portokostnaderna. Och så är det ju miljövänligt! Flera andra flygmagasin i pappersformat har tvingats att reducera antalet nummer per år eller reducera antalet sidor.

Från att ha haft 4 500 mottagare av ”pappers-NG” har NG idag 131 014 unika brukare, enligt senaste mätningen (totala antalet unika personer som läst en eller flera artiklar) . Man kan notera att det finns ca 125 000 segelflygare worldwide. Så uppenbarligen läses NG av mer än inbitna segelflygare.

Av läsarna är 12 314 unika svenskar, som alltså läser artiklar om segelflyg på NG. I Sverige fanns det sista året pappersversionen kom ut 1600 mottagare. Detta innebär ju att segelflygrelaterat material kommer ut till en stor läsarkrets, 8 gånger fler än segelflygskaran. Enligt våra stadgar ska vi jobba för att främja och informera om segelflygsporten i samhället. Och uppenbart är NG ett framgångsrikt verktyg för det!

Det mest intressanta är dock att av dessa 12 314 svenskar är 2 500 kvinnor (20.4%, upp från 19.5% 2021). Enligt vår medlemsförteckning är 6% kvinnor, eller 59 aktiva kvinnliga segelflygare. Det säger oss att kvinnor är intresserade av segelflyg och att NG är ett effektivt verktyg att nå fler kvinnor. Nu ska vi ”bara” värva dem till våra klubbar!

De dagar då sociala medier som Facebook boostas med länkar till artiklar ser man en kraftigt ökad trafik på nordicgliding.com, och de sociala medierna ökar sajtens räckvidd markant. Det är inte ovanligt att cirka 1000 personer ser ett Facebook-inlägg med en artikellänk från NG

NG på Desktop, telefon eller Ipad? No problem!

Ex. på ett nyhetsbrev som “pusher” ut innehållet till läsarna direkt på mail.

Med NG sprids kunskapen om skandinaviskt segelflyg också långt utanför våra länder. Från många europeiska segelflygare får vi höra att NG är det mest läsvärda segelflygmagasinet. Som exempel kan nämnas att ett par av de utländska eleverna på förra årets fjällflygkurs i Vågå hade läst om kursen i Nordic Gliding. Denna spridning hade vi aldrig fått med ett tryckt magasin.

Jag är ju så gammal att jag gillar ett pappersmagasin men det är ju bara att konstatera att den spridning och stora läsekrets NG har idag hade vi aldrig uppnått med en papperstidning.

Så Nordic Gliding är onekligen en framgångssaga. Grattis på 10 årsdagen, och bra jobbat Jens!




Flere nyhedsartikler

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Og så til sommervejret…

Uvejr, ekstremnedbør og vind har givet piloter og arrangører af mesterskaber i Europa en hård omgang.
9. august 2023/af Jens Trabolt

13 år i svæveflyvningens tjeneste

Efter 13 år som generalsekretær stopper Lars Agesen Pagh i DSvU. Han fik aldrig svæveflyvecertifikat, men hjertet tilhører alligevel sporten. På jorden har han i jobbet fightet for at sætte de mest optimale rammer for sporten og piloterne i Danmark. Men nu kæmper han sin egen private kamp mod alvorlig sygdom.
4. august 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Jobopslag: Vil du være ny Generalsekretær i DSvU?

Som generalsekretær skal du være leder af vores unionskontor på Arnborg og sikre godt samspil med svæveflyveklubberne, fagudvalg, idrætsforbund, offentlige myndigheder og den politiske del af organisationen. Du vil også i nogen grad blive involveret i ledelse af Svæveflyvecenter Arnborg, skriver DSvU i dette jobopslag.
27. juli 2023/af Jens Trabolt

Outsider-VM i Spanien

Que? Trods fantastisk terræn og exceptionelt kraftig termik er Spanien stort set ukendt som svæveflyve-nation. Det forhindrede dog ikke en gruppe lokale entusiaster i at afholde kvindernes 12. verdensmesterskab i Soria.
26. juli 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Varför har amerikanska segelflygplan så dåliga prestanda?

I Europa är ASK 21 ett vanligt skolflygplan, kanske det vanligaste. ASK 21 har ett glidtal på 34. Många i Sverige menar att det är alldeles för dåligt för ett skolflygplan. I USA är Schweizer 2-33 det vanligaste skolflygplanet. Den har ett glidtal på 22. Varför har amerikanska segelflygplan överlag så dåliga prestanda? Kan inte jänkarna bättre?
30. juni 2023/af Jens Trabolt

”Det stærkeste junior-team i årevis”

Junior-EM er lige om hjørnet på Svæveflyvecenter Arnborg. Sverige og Danmark stiller op med en stærk nordisk repræsentation, og specielt for Danmark skal det blive interessant at se om en eventuel hjemmebanefordel viser sig i resultaterne. ”Vi har det stærkeste Junior-team i årevis”, lyder det fra den danske Team Captain Emil Dalboe forud for Junior EM.
29. juni 2023/af Jens Trabolt

JS3 RES-typecertifikat: ”Vi skålede i kold Cola”

Jonker har nu endelig efter års forsinkelse har fået sit typecertifikat til den elektrisk selvstartende JS3 RES. Nu kan de i alt 11 nordiske piloter, som har bestilt dette fly, se lyset for enden af den meget lange tunnel.
26. juni 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Hold øje med FLARM-systemets funktion.

En simpel test afslører, at ikke alle FLARM-systemer fungerer optimalt. Elektroniktekniker Oluf Mauritsen fra Skrydstrup Svæveflyveklub har gennemgået flere forskellige installationer og giver her tips til hvordan man selv udfører en enkel test af systemets ydeevne.
Det kan være en god investering i øget flyvesikkerhed.
20. juni 2023/af Jens Trabolt

En juni-drøm: 565 km ø-hop på udebane i Danmark

Præcise prognoser, gode fly og ”lidt” erfaring gav 4 Herning-piloter en yderst spændende flyvning med krydsning af store vandområder d. 3. juni 2023.
19. juni 2023/af Jens Trabolt

Långt före sin tid – SZD 8 Jaskolka – ikonisk pärla från 50-talet

Jaskolkan (Svalan) var först med många delar vi idag tar för självklara och en viktig del i ett paradigmskifte för vad som ansågs vara viktiga parametrar i ett modernare segelflyg. NG:s Bernt Hall har flugit det polska segelflygplanet med karisma och ”racing vibbar” - 50-talets Jonker JS3?
14. juni 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Valdres Flyklubb leverede endnu et knald-NM.

Valdres Flyklubb og Seilflyseksjonen leverede enorm flyveplads, fantastisk terræn, 7 flyvedage ud af 7 mulige og super-organisering til årets NM på Fagernes fra 3-10 juni.
12. juni 2023/af Jens Trabolt

Havarirapport: For mange chancer?

Hvorfor valgte en erfaren norsk pilot under en konkurrence i en ASH 31 Mi at reducere sine marginer så ekstremt, at resultatet blev et fatalt havari? Måske fordi han havde gjort det før med succes?
Statens Havarikommission i Norge har her 4 år efter havariet i går offentliggjort rapporten på LN-GOM, og det er læsning som særligt vedrører alle piloters forhold til risiko-håndtering og personlige minima.
8. juni 2023/af Jens Trabolt

Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.
6. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.
18. maj 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.
16. maj 2023/af Jens Trabolt

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.
12. maj 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.
11. maj 2023/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
10. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt