2013 stod segelflygarna i de skandinaviska länderna inför hotet att stå utan medlemstidningar. Skulle det vara möjligt att komma ur dilemmat genom att göra ett gemensamt skandinaviskt segelflygmagasin? Et gäng entusiaster tog bollen och det blev starten för NORDIC GLIDING som nu fyller 10 år. Robert Danewid rapporterar här om en satsning som lyckades.
Tekst: Robert Danewid / Fotos: Jens Trabolt, Robert Danewid
För 15 år sedan hade segelflygorganisationerna i Skandinavien sina egna medlemstidningar. I Danmark fanns tidningen Flyv, som var för alla flygsporter anslutna till Kongelig Dansk Aeroklub (KDA), med Jens Trabolt som redaktör. I Norge gav Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsförbund ut den renodlade segelflygtidningen Seilflysport till landets segelflygare. Redaktör var Jon Martins. Och i Sverige hade vi Segelflygsport med Lennart Ståhlfors och Robert Axelsson som redaktörer med Segelflygförbundet som utgivare.
2008 funderade jag på om det inte skulle gå att ge ut en gemensam skandinavisk segelflygtidning. Vi har ju språket och segelflygintresset gemensamt och våra tidningar skrev ju i princip om samma saker. Jag skrev en liten insändare, som jag illustrerade med nedanstående bild. Jag kallade idén för ”Scandinavian Gliding”. Nu stämde texten på bilden inte riktigt. Namnet blev så småningom Nordic Gliding, Gunilla vann inte VM i Arboga utan blev tvåa och ASH 32 Mi blev ASG 32 Mi. Och det blev inget EM till Norge 2013 heller. Och danskarna köpte ingen ASH 30 Mi, de väntar på en DG-1001e neo.
Min vision om ett skandinaviskt segelflygmagasin från 2008
2012 lade KDA ner FLYV och Jens blev arbetslös. I Norge gick Jon bort alldeles för ung och i Sverige varslade Robert Axelsson om att han skulle avgå som redaktör året efter, när Segelflygsport fyllde 30 år. Ståhlfors hade avlidit 2010 och Robert tyckte att efter 30 år, han hade varit med från starten, var det dags att trappa ner.
Varken norrmännen eller vi i Sverige hittade någon villig att ta över redaktörskapet för våra tidningar. Både Seilflysport och Segelflygsport gjordes helt på ideell basis. Flyv däremot var en professionell produkt med en professionell redaktör, dessutom en kunnig och entusiastisk sådan. Så segelflygarna i de skandinaviska länderna stod inför hotet att stå utan medlemstidningar från 2013.
Jag var nu åter ordförande för Segellfyget (andra sejouren) och kom ihåg min gamla idé om Scandinavian Gliding. Jag kontaktade kollegorna i Danmark och Norge liksom Jens Trabolt, som naturligtvis var påtänkt redaktör redan från början. Skulle det vara möjligt att komma ur dilemmat genom att göra ett gemensamt skandinaviskt segelflygmagasin? Jens blev entusiastisk från första stund (och är det fortfarande) och de andra tyckte också det var värt att testa idéen.
En fin oktobersöndag 2012 träffades vi i en industrilokal i Kastrup, intill Copenhagen Airport. Lokalen var under ombyggnad till kontor. De som skulle flytta in var kompisar till Jens och vi fick låna lokalen gratis. Det fanns nästan inga möbler, men vi fick ihop ett bord och några stolar. Steinar Öksenholt flög in från Oslo och Calle Carlin från Stockholm. Jag körde över bron från Malmö och Jens, Poul Hörup och Lars Agesen-Pag kom från olika delar av Danmark. Så det är vi som är ”stiftarna”.
Mitt mest bestående minne från mötet är maten Jens ordnat. Något med korv och grönsaksstuvning i aluminiumformar, som smakade absolut vedervärdigt. Och inte blev det bättre av att det inte fanns köksattiraljer i lokalen utan vi fick värma maten på väggradiatorerna och äta ur formarna. Jaja, nu kunde det ju bara bli bättre!
Vi diskuterade förutsättningarna för en gemensam tidning, som skulle produceras professionellt med en professionell redaktör. Vi diskuterade såklart ekonomin. En förutsättning var ju att tidningen skulle ingå i medlemsavgiften, inte kosta mer än de magasin vi hade och ekonomin fick bygga på det. Vi gick igenom annonsmarknaden. Vi diskuterade format, omfattning och innehåll. Vi diskuterade även om magasinet skulle vara digitalt eller på papper, eller bäggedera.
Vi var överens om att språket, det som binder oss skandinaver samman, skulle vara våra modersmål, alltså danska, norska eller svenska, beroende på vem som skrev. Det slutade med att vi var överens om att det fanns förutsättningar för att det här skulle kunna gå. Jag hade ju lanserat begreppet ”Scandinavian Gliding”, men Jens var mycket bestämd. Tidningen, om den blev av, skulle heta Nordic Gliding. Så det fick bli arbetsnamnet från första början.
Vi åkte hem med en massa tankar och funderingar. En massa mail utväxlades och en månad senare träffades vi igen i samma lokal med ett färdigt koncept att diskutera. De tre segelflygorganisationerna i Danmark, Norge och Sverige skulle bilda ett aktiebolag – Nordic Gliding Aps – där aktierna fördelades efter medlemsantalet i respektive land vid denna tidpunkt. Det innebar att Sverige blev störste aktieägare, följd av Danmark och Norge. Numer är Danmark ”största” landet. NG Aps, som vi kallar bolaget, skulle, av praktiska skäl, registreras i Danmark.
Jens Trabolt skulle producera tidningen och NG Aps köpa produkten av Jens och stå för tryckning och distribution. Vi skrev avtal med Jens om garanterat antal sidor och antal nummer. 84 sidor per nummer fyra nummer första året och sedan sex per år. Vi kom överens med danska segelflygunionen om att de skulle sköta NG Aps administration. Vi letade tryckeri, ”presstöd” (kunde vi få för danska delen) och distributionskanaler (Postnord – tyvärr). Det var mycket som skulle komma på plats. Planen var att första numret skulle komma ut tidigt på våren 2013.
Till slut var vi helt överens. Vi kör! Det kompletta namnet var nu Nordic Gliding and Aviation Magazine. Jens menade att segelflygare är intresserade av allt som är kul inom flyget och att tidningen även skulle täcka det.
Jens sa upp sig från sitt nya jobb i Trafikstyrelsen och började jobba på heltid med tidningen. Det skulle tas fram en grafisk profil (det hade Jens hjälp med av en extern firma), det skulle säljas annonser (det anlitades extern annonsfirma), men framförallt skulle det börja produceras artiklar och byggas upp en struktur.
Första numret av Nordic Gliding damp ner i brevlådorna i april 2013
I april 2013 damp så det första numret av Nordic Gliding ner i våra brevlådor. Tidningen trycktes i 4 500 exemplar. Idag, 10 år senare, är Nordic Gliding ett digitalt magasin. Med vikande medlemsantal, ökande kostnader både för tryckning och distribution samtidigt som möjligheterna till ett digitalt magasin är mycket större än 2012, beslöts 2020 att succesivt gå över helt till den digitala världen. 2021 upphörde pappersversionen av NG och sedan dess är vi helt digitala.
Exempel på forside av Nordicgliding.com
Den strategin visade sig vara riktig för priset på papper har stigit med mer än 130% sedan juni 2021, liksom portokostnaderna. Och så är det ju miljövänligt! Flera andra flygmagasin i pappersformat har tvingats att reducera antalet nummer per år eller reducera antalet sidor.
Från att ha haft 4 500 mottagare av ”pappers-NG” har NG idag 131 014 unika brukare, enligt senaste mätningen (totala antalet unika personer som läst en eller flera artiklar) . Man kan notera att det finns ca 125 000 segelflygare worldwide. Så uppenbarligen läses NG av mer än inbitna segelflygare.
Av läsarna är 12 314 unika svenskar, som alltså läser artiklar om segelflyg på NG. I Sverige fanns det sista året pappersversionen kom ut 1600 mottagare. Detta innebär ju att segelflygrelaterat material kommer ut till en stor läsarkrets, 8 gånger fler än segelflygskaran. Enligt våra stadgar ska vi jobba för att främja och informera om segelflygsporten i samhället. Och uppenbart är NG ett framgångsrikt verktyg för det!
Det mest intressanta är dock att av dessa 12 314 svenskar är 2 500 kvinnor (20.4%, upp från 19.5% 2021). Enligt vår medlemsförteckning är 6% kvinnor, eller 59 aktiva kvinnliga segelflygare. Det säger oss att kvinnor är intresserade av segelflyg och att NG är ett effektivt verktyg att nå fler kvinnor. Nu ska vi ”bara” värva dem till våra klubbar!
De dagar då sociala medier som Facebook boostas med länkar till artiklar ser man en kraftigt ökad trafik på nordicgliding.com, och de sociala medierna ökar sajtens räckvidd markant. Det är inte ovanligt att cirka 1000 personer ser ett Facebook-inlägg med en artikellänk från NG
NG på Desktop, telefon eller Ipad? No problem!
Ex. på ett nyhetsbrev som “pusher” ut innehållet till läsarna direkt på mail.
Med NG sprids kunskapen om skandinaviskt segelflyg också långt utanför våra länder. Från många europeiska segelflygare får vi höra att NG är det mest läsvärda segelflygmagasinet. Som exempel kan nämnas att ett par av de utländska eleverna på förra årets fjällflygkurs i Vågå hade läst om kursen i Nordic Gliding. Denna spridning hade vi aldrig fått med ett tryckt magasin.
Jag är ju så gammal att jag gillar ett pappersmagasin men det är ju bara att konstatera att den spridning och stora läsekrets NG har idag hade vi aldrig uppnått med en papperstidning.
Så Nordic Gliding är onekligen en framgångssaga. Grattis på 10 årsdagen, och bra jobbat Jens!
At man vælger at tage på flyvekursus på det franske nationalcenter i St Auban er ikke noget unikt. Det er det derimod, at man som danske Claus Kjær Jensen og klubkammeraten Alexander Borrel-Jensen fra Kolding fravælger passagerflyet til Nice og i stedet flyver klubbens Dimona derned. Oh là là!
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2022/09/Dimona-i-hangar-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2022-09-27 10:18:542022-09-27 14:06:15Oh là là! Til fjeldflyvningskursus i St Auban – i Dimona!
Da slæbeflyet fik motorproblemer efter start på norske Notodden sidste lørdag, holdt Øystein Bjørklund hovedet koldt og valgte klogt den eneste realistiske mulighed: At lande i vandet.
”Det gik godt, fordi jeg havde været grundig med min checkliste for afbrudt start”, forklarer han her om hændelsen.
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.