Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”
I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.
En fornöjd Ronny Eriksson i JS3 RES. Ronny, 54, flygar i Ljusdals FK. Han har 2600 timmar og har varit pilot sedan 1984.
Planeringen startade redan på ”Billingehus” 2021 tillsammans med Jan-Ola Nordh och Håkan Schweitzer för en flygvecka i Bloemfontein som blev mycket lyckad.
(Eftersom ingen EASA certifiering är klar ännu även om alla tester är klara och all dokumentation inskickad till EASA så kan uppgifter nedan eventuellt behöva justeras.)
Några justeringar har Jonker tvingats att göra för att uppfylla EASA certifiering. 18m spetsarna har ökat i vikt med ca: 4kg för hantering av fladder, samt något lägre MTOW 575kg med 2 högvoltsbatterier (340volt) installerade.
Stabilisatorn är något större än på JET versionen och tidigare JS3:or. Mer om det senare.
Flygning kan ske med 0, 1 eller 2 batteripackar installerade, med 1 batteri fungerar RES som en turbo (SSG) och kan då flygas till MTOW 600kg.
Jonker video som visar hantering av batteri
JS3 RES 15m har precis som 18m versionen SLG prestanda och då med 525kg MTOW. Båda versionerna kan flygas med 0,1 eller 2 batterier vilket gör dem flexibla och du kan välja konfiguration utifrån vädret.
Konfigurationsmöjligheterna ger möjlighet till stor flexibilitet i ditt val av vingbelastning för anpassning till förväntade väderförhållanden. I 18m versionen med 341kg i tomvikt går det som exempel att variera vingbelastningen mellan 41,4 – 60,5kg/m2. Från Pure glider till SSG eller SLG på 1 minut. Batteripackarna väger 25kg och sitter på var sida om pylonen.
Vikt och CoG-data
Varför valde jag en JS3 RES?
På mina hemma flygfält ESUL i Ljusdal och ESOL i Storvik så finns ingen bogsering så enda sättet att komma i luften är med en SLG.
Jag har flugit traditionella SSG och SLG sedan år 2000, med Solo, Rotax och Wankel installationer. Under årens lopp har jag upplevt alla möjliga problem som finns med vibrerande illaluktande 2-taktare och Wanklar – tx defekta sensorer, kablage och slangar som vibrerar sönder, drivremmar som brister och motorlager som skär ihop pga. bristfälliga konstruktioner.
2019 fick jag möjlighet att hoppa på ett glatt gäng i Uppsala som hade en option på Ventus 3M, när det var dags för leverans 2020 slog COVID till och grusade planerna för gänget.
I samma veva tillkännagavs nyheten om den elektriska JS3 RES. Jag åkte till Arne Boye Möller i Arnborg för att provflyga hans JS3 JET eftersom jag inte flugit JS3 tidigare utan bara JS1:an. På samma resa besökte jag även Schleicher som vid kontakt med Uli flaggade för att de eventuellt skulle installera AS34Me’s system i AS33:an.
Ronny Eriksson på demo-visit hos JS-agenten Arne Boye-Møller i Arnborg.
Efter en del övervägande så var det möjligheten till större flexibilitet i konfiguration av JS3 samt utlovad leveranstid som fällde avgörande. Nu har det blivit 1 års försening men det är ändå acceptabelt på en nästintill ny komplex produkt, och jag har tackat nej till att få den levererad som Pure glider i väntan på certifiering av RES:en, vilket hade varit möjligt. Team Jonker har under resans gång varit transparenta med de svårigheter som de stött på och löpande uppdaterat om läget via webbmöten med alla kunder vilket jag uppskattat.
Uys Jonker är en visionär och optimist med allt det innebär, men jag har hittills inte ångrat valet. Och det är kanske inte konstigt att ”the Jonker factor” är en parameter hans Ingenjörer har fått lära sig att bemästra.
Installationen av RES systemet är snyggt och rent, med pylonen helt utfälld stänger motorluckorna utom 2 små luckor som omsluter Pylonen.
Elmotor är av typen Emrax 208, batterier och kontroller kommer från EMETRIC (SOLO). De angivna effekterna nedan är den effekt som tas ut ur batteriet, en liten effektförlust 10% sker på vägen till propellern.
Happy Ronny!
RES-Installationen
På instrumentpanelen sitter ett 57mm instrument för hantering av systemet med 1 switch för in- / utfällning av motor samt ett vred för reglering av gaspådrag. Instrumentet visar tydligt den info som behövs för manövrering och status.
Vredet för gaspådrag fungerar förvånansvärt bra. Jag hade innan jag testade föredragit Schleichers lösning med en klassisk throttle.
Efter en genomgång av startförfarandet display, farter och klafflägen så var det dags att hoppa i och testa.
Masterswitch on, fäll ut propeller, vrid ratten till önskad power setting och det börjar rulla. Sporrhjulet är inte styrbart. Så om det ska taxas så behövs en medhjälpare som hjälper till i vingen. Jag taxade ut från hangaren till banan ca: 150m med vinghjul och dolly på.
Hemma kommer jag att operera som vilken segelkärra som helst dvs dra ut med bil ställa upp på banan hoppa i och starta. Jag är emot att taxa med segelplan: Risken för skador är på tok för stor samt ökad komplexitet och vikt med infällbara styrbara sporrhjul som eventuellt kommer på JS3 RES.
Potchefstroom ligger på 1370m över havet och temperatur på 32grader gör att tryckhöjden är ca: 2200m. Uppställning på bana 03, med vinghjul och taildolly avtagna så är det bara att mjukt vrida till full effekt 40kw med spaken i magen och minusklaff som justeras till positiv när styrfart uppnåtts, spaken släpps fram något och lättning sker vid ca 90km/h (TOW 440kg).
På 100m reducerar jag till 35kw och 1,5 minut senare till 25kw som är max kontinuerlig effekt och fortsätter stiga med ca: 2,5ms i 95-100km/h. På ca: 1100 meters höjd får jag reducera till 20kw för att hålla motortempen på grönt under 107 grader.
Jag fortsätter stiga till dess endast 1min återstår på batterierna och reducerar då effekten till 0. Nu uppe på 3750m över havet och 2340m AGL, medelstiget till den höjden blev 2,3m/s. Detta med de först tillverkade prototyp-batterierna då mina batterier kommer att levereras i Tyskland.
På havsnivå och normala skandinaviska temperaturer samt med nya batterier som är effektivare finns det hopp om att prestanda blir något bättre. Men demonstrerad prestanda nu är riktigt imponerande, med bra drag i start och stigning till 450m på 2 min ger ett medelstig på 3,7m/s.
Under tiden motorn körs så laddas även instrumentbatterierna, När varvtalet på motorn med vredet vridits till 0 stannar propeller och går automatiskt till läge för infällning. Ett tryck nedåt på switchen för infällning så fälls motorn in, efter att motorn är nedfälld så går det att med ytterligare ett tryck nedåt på switchen manuellt starta ladning av instrumentbatterierna med hjälp av motorbatterierna.
Motorbatterierna laddar instrumentbatterierna med upp till 4,5A, även efter att du tagit ut all kraft för att stiga så kan de fortfarande användas till att ladda instrumentbatterierna.
Flygkarakteristika
JS3 RES har som nämnt en något större stabilisator det ska ge något lugnare lågfartsegenskaper än den ”gamla JS3”. Vid kurvning upplever jag inga tendenser till att JS3:an ska klippa, även i turbulent termik är känslan stabil och det går att branta på, belasta hårt och hela tiden med kontroll. Roderharmonin är mycket god och balansen mellan rodren väl avstämda.
Jag provar även att ta ned farten till stall som känns väl i planet med 45graders bankning och spaken i magen försöker jag få planet att gå i spinn, det är en lustig känsla att fortfarande med full kontroll ligga i brant sväng utan tendens att gå i spinn. Det enda som händer är att sjunkhastigheten ökar dramatiskt till dess 5 meters varion står i botten. JS3:an går snabbt ur det stallade läget om bara spaken släpps fram något.
Återstart i luften
Återstart i luften är även det så enkelt det kan bli Huvudström till, switch för utfällning uppåt, vänta på att motorn är uppe vilket syns tydligt på instrumentet och även i spegeln som vanligt. Vrid vredet till önskad effekt ca 25kw för att stiga, för att cruisa i 120km/h med bibehållen höjd krävs 6-7kw. Max räckvidd erhålls enligt Jonker genom att traditionellt stiga med max effekt till batterierna är ”slut” på ca: 2200m och sedan glida räckvidden blir då ca: 120km. Framtida tester får utvisa vad det blir i verkligheten.
För att förlänga livslängden på batterierna så kör man inte batterierna helt slut det är fortfarande ca: 15% kapacitet kvar i batterierna när systemet stänger av.
Ladning av batterier
Efter landning tas batterierna enkelt ur och ställs på ladning som tar ca: 5tim till full kapacitet igen. Laddaren är tyvärr stor som en kabinväska som inte kan tas med i flygplanet om man skulle vilja vandringsflyga. Det här är den enda nackdelen jag kan se med systemet.
Genom att ladda utanför flygplanet elimineras risken för brand i planet, men med de krav på säkerhet som ställs på batterierna i certifieringsprocessen så ser jag inte att risken med dagens batterier skulle vara större än eldfängt bränsle i en traditionell 2-taktare.
Efter 3 bra flygdagar hos Jonker, 4 starter och 11tim flygtid är jag mer än nöjd med både flygplan och El-systemet. Jag ser verkligen fram emot att börja utforska möjligheterna med JS3 RES. Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet. Informationen från batteri och motorinstrumentet är tydlig och enkel, även när mer komplexa varningar dyker upp som kräver pilotingripande.
El-drivlina i ett segelflygplan är utan tvekan perfekt för ett segelflygplan. Vi kommer att få hantera vissa nya problem, men det skulle förvåna mig mycket om det är i samma magnitud som på en traditionell Otto motor.
Jonkers lösning som de är ensamma om hittills, med enkelt urtagbara batterier är genial och ger möjligt att välja konfiguration efter väder 0,1 eller 2 batterier tilltalar även mig som tävlingspilot.
Japp jag är såld på JS3 RES!
2013 stod segelflygarna i de skandinaviska länderna inför hotet att stå utan medlemstidningar. Skulle det vara möjligt att komma ur dilemmat genom att göra ett gemensamt skandinaviskt segelflygmagasin? Et gäng entusiaster tog bollen och det blev starten för NORDIC GLIDING som nu fyller 10 år. Robert Danewid rapporterar här om en satsning som lyckades.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2023/02/NG-LOGO-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2023-02-27 11:19:182023-02-27 11:34:09Robert Danewid: NG fyller 10 år
Jonker har nu endelig efter års forsinkelse har fået sit typecertifikat til den elektrisk selvstartende JS3 RES. Nu kan de i alt 11 nordiske piloter, som har bestilt dette fly, se lyset for enden af den meget lange tunnel.
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.