Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.

Text och fotos: Ronny Eriksson

SE-UXR klar på fabrikken i Potchefstroom. Nu väntar vi bara på EASA-certifiering.

Link to automatic translation

Planeringen startade redan på ”Billingehus” 2021 tillsammans med Jan-Ola Nordh och Håkan Schweitzer för en flygvecka i Bloemfontein som blev mycket lyckad.

JS3 har det skrivits artiklar om i NORDIC GLIDING tidigare som är mycket läsvärda. JS3 RES är versionen med en elektrisk motor som ger prestanda för självstart (SLG).

Se alle Jonker-artikler fra NORDIC GLIDING

(Eftersom ingen EASA certifiering är klar ännu även om alla tester är klara och all dokumentation inskickad till EASA så kan uppgifter nedan eventuellt behöva justeras.)

Några justeringar har Jonker tvingats att göra för att uppfylla EASA certifiering. 18m spetsarna har ökat i vikt med ca: 4kg för hantering av fladder, samt något lägre MTOW 575kg med 2 högvoltsbatterier (340volt) installerade.

Stabilisatorn är något större än på JET versionen och tidigare JS3:or. Mer om det senare.

Flygning kan ske med 0, 1 eller 2 batteripackar installerade, med 1 batteri fungerar RES som en turbo (SSG) och kan då flygas till MTOW 600kg.


Jonker video som visar hantering av batteri

JS3 RES 15m har precis som 18m versionen SLG prestanda och då med 525kg MTOW. Båda versionerna kan flygas med 0,1 eller 2 batterier vilket gör dem flexibla och du kan välja konfiguration utifrån vädret.

Konfigurationsmöjligheterna ger möjlighet till stor flexibilitet i ditt val av vingbelastning för anpassning till förväntade väderförhållanden. I 18m versionen med 341kg i tomvikt går det som exempel att variera vingbelastningen mellan 41,4 – 60,5kg/m2. Från Pure glider till SSG eller SLG på 1 minut. Batteripackarna väger 25kg och sitter på var sida om pylonen.

Vikt och CoG-data

Varför valde jag en JS3 RES?

På mina hemma flygfält ESUL i Ljusdal och ESOL i Storvik så finns ingen bogsering så enda sättet att komma i luften är med en SLG.

Jag har flugit traditionella SSG och SLG sedan år 2000, med Solo, Rotax och Wankel installationer. Under årens lopp har jag upplevt alla möjliga problem som finns med vibrerande illaluktande 2-taktare och Wanklar – tx defekta sensorer, kablage och slangar som vibrerar sönder, drivremmar som brister och motorlager som skär ihop pga. bristfälliga konstruktioner.

Mod et sikrere design – at designe et nyt el-motorsystem i et svævefly

2019 fick jag möjlighet att hoppa på ett glatt gäng i Uppsala som hade en option på Ventus 3M, när det var dags för leverans 2020 slog COVID till och grusade planerna för gänget.

I samma veva tillkännagavs nyheten om den elektriska JS3 RES. Jag åkte till Arne Boye Möller i Arnborg för att provflyga hans JS3 JET eftersom jag inte flugit JS3 tidigare utan bara JS1:an. På samma resa besökte jag även Schleicher som vid kontakt med Uli flaggade för att de eventuellt skulle installera AS34Me’s system i AS33:an.

Ronny Eriksson på demo-visit hos JS-agenten Arne Boye-Møller i Arnborg.

Efter en del övervägande så var det möjligheten till större flexibilitet i konfiguration av JS3 samt utlovad leveranstid som fällde avgörande. Nu har det blivit 1 års försening men det är ändå acceptabelt på en nästintill ny komplex produkt, och jag har tackat nej till att få den levererad som Pure glider i väntan på certifiering av RES:en, vilket hade varit möjligt. Team Jonker har under resans gång varit transparenta med de svårigheter som de stött på och löpande uppdaterat om läget via webbmöten med alla kunder vilket jag uppskattat.

Jonker JS3: En nordisk salgssucces?

Uys Jonker är en visionär och optimist med allt det innebär, men jag har hittills inte ångrat valet. Och det är kanske inte konstigt att ”the Jonker factor” är en parameter hans Ingenjörer har fått lära sig att bemästra.

Installationen av RES systemet är snyggt och rent, med pylonen helt utfälld stänger motorluckorna utom 2 små luckor som omsluter Pylonen.

Elmotor är av typen Emrax 208, batterier och kontroller kommer från EMETRIC (SOLO). De angivna effekterna nedan är den effekt som tas ut ur batteriet, en liten effektförlust 10% sker på vägen till propellern.

Happy Ronny!

RES-Installationen

På instrumentpanelen sitter ett 57mm instrument för hantering av systemet med 1 switch för in- / utfällning av motor samt ett vred för reglering av gaspådrag. Instrumentet visar tydligt den info som behövs för manövrering och status.

Vredet för gaspådrag fungerar förvånansvärt bra. Jag hade innan jag testade föredragit Schleichers lösning med en klassisk throttle.

Efter en genomgång av startförfarandet display, farter och klafflägen så var det dags att hoppa i och testa.

Masterswitch on, fäll ut propeller, vrid ratten till önskad power setting och det börjar rulla. Sporrhjulet är inte styrbart. Så om det ska taxas så behövs en medhjälpare som hjälper till i vingen. Jag taxade ut från hangaren till banan ca: 150m med vinghjul och dolly på.

Hemma kommer jag att operera som vilken segelkärra som helst dvs dra ut med bil ställa upp på banan hoppa i och starta. Jag är emot att taxa med segelplan: Risken för skador är på tok för stor samt ökad komplexitet och vikt med infällbara styrbara sporrhjul som eventuellt kommer på JS3 RES.

Danske Mogens Balsby om første start i JS3 RES

Startperformance

Potchefstroom ligger på 1370m över havet och temperatur på 32grader gör att tryckhöjden är ca: 2200m. Uppställning på bana 03, med vinghjul och taildolly avtagna så är det bara att mjukt vrida till full effekt 40kw med spaken i magen och minusklaff som justeras till positiv när styrfart uppnåtts, spaken släpps fram något och lättning sker vid ca 90km/h (TOW 440kg).

På 100m reducerar jag till 35kw och 1,5 minut senare till 25kw som är max kontinuerlig effekt och fortsätter stiga med ca: 2,5ms i 95-100km/h. På ca: 1100 meters höjd får jag reducera till 20kw för att hålla motortempen på grönt under 107 grader.

Jag fortsätter stiga till dess endast 1min återstår på batterierna och reducerar då effekten till 0. Nu uppe på 3750m över havet och 2340m AGL, medelstiget till den höjden blev 2,3m/s. Detta med de först tillverkade prototyp-batterierna då mina batterier kommer att levereras i Tyskland.

På havsnivå och normala skandinaviska temperaturer samt med nya batterier som är effektivare finns det hopp om att prestanda blir något bättre. Men demonstrerad prestanda nu är riktigt imponerande, med bra drag i start och stigning till 450m på 2 min ger ett medelstig på 3,7m/s.

Under tiden motorn körs så laddas även instrumentbatterierna, När varvtalet på motorn med vredet vridits till 0 stannar propeller och går automatiskt till läge för infällning. Ett tryck nedåt på switchen för infällning så fälls motorn in, efter att motorn är nedfälld så går det att med ytterligare ett tryck nedåt på switchen manuellt starta ladning av instrumentbatterierna med hjälp av motorbatterierna.

Motorbatterierna laddar instrumentbatterierna med upp till 4,5A, även efter att du tagit ut all kraft för att stiga så kan de fortfarande användas till att ladda instrumentbatterierna.

Flygkarakteristika

JS3 RES har som nämnt en något större stabilisator det ska ge något lugnare lågfartsegenskaper än den ”gamla JS3”. Vid kurvning upplever jag inga tendenser till att JS3:an ska klippa, även i turbulent termik är känslan stabil och det går att branta på, belasta hårt och hela tiden med kontroll. Roderharmonin är mycket god och balansen mellan rodren väl avstämda.

Jag provar även att ta ned farten till stall som känns väl i planet med 45graders bankning och spaken i magen försöker jag få planet att gå i spinn, det är en lustig känsla att fortfarande med full kontroll ligga i brant sväng utan tendens att gå i spinn. Det enda som händer är att sjunkhastigheten ökar dramatiskt till dess 5 meters varion står i botten. JS3:an går snabbt ur det stallade läget om bara spaken släpps fram något.

Återstart i luften

Återstart i luften är även det så enkelt det kan bli Huvudström till, switch för utfällning uppåt, vänta på att motorn är uppe vilket syns tydligt på instrumentet och även i spegeln som vanligt. Vrid vredet till önskad effekt ca 25kw för att stiga, för att cruisa i 120km/h med bibehållen höjd krävs 6-7kw. Max räckvidd erhålls enligt Jonker genom att traditionellt stiga med max effekt till batterierna är ”slut” på ca: 2200m och sedan glida räckvidden blir då ca: 120km. Framtida tester får utvisa vad det blir i verkligheten.

För att förlänga livslängden på batterierna så kör man inte batterierna helt slut det är fortfarande ca: 15% kapacitet kvar i batterierna när systemet stänger av.

Ladning av batterier

Efter landning tas batterierna enkelt ur och ställs på ladning som tar ca: 5tim till full kapacitet igen. Laddaren är tyvärr stor som en kabinväska som inte kan tas med i flygplanet om man skulle vilja vandringsflyga. Det här är den enda nackdelen jag kan se med systemet.

Genom att ladda utanför flygplanet elimineras risken för brand i planet, men med de krav på säkerhet som ställs på batterierna i certifieringsprocessen så ser jag inte att risken med dagens batterier skulle vara större än eldfängt bränsle i en traditionell 2-taktare.

Efter 3 bra flygdagar hos Jonker, 4 starter och 11tim flygtid är jag mer än nöjd med både flygplan och El-systemet. Jag ser verkligen fram emot att börja utforska möjligheterna med JS3 RES. Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet. Informationen från batteri och motorinstrumentet är tydlig och enkel, även när mer komplexa varningar dyker upp som kräver pilotingripande.

El-drivlina i ett segelflygplan är utan tvekan perfekt för ett segelflygplan. Vi kommer att få hantera vissa nya problem, men det skulle förvåna mig mycket om det är i samma magnitud som på en traditionell Otto motor.

Jonkers lösning som de är ensamma om hittills, med enkelt urtagbara batterier är genial och ger möjligt att välja konfiguration efter väder 0,1 eller 2 batterier tilltalar även mig som tävlingspilot.
Japp jag är såld på JS3 RES!

Fakta

RES tomvikt 15m/18m 316kg / 341kg

Batteri EMETRIC (SOLO) 2 x 25 kg

Kapacitet 2x 4,7 kWh

Batteri max effekt 40kw

Batteri max continuous effekt 25kw

Motor EMRAX 208

Propeller Shaft power 36,1kw

Propeller max rpm 4350rpm




Flere Mig og mit fly-artikler fra NORDIC GLIDING

Hvorfor valgte Lars og Morten en AS 33 Me?

Danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyvegruppe har delt fly de seneste 24 år. Nu har de efter længere tids research bestilt et nyt svævefly – en AS 33 Me. Her er deres vurdering efter at have prøvet flyet på fabrikken.
28. april 2023/af Jens Trabolt

Svævefly – investering, dyr hobby eller billig flyvning?

Det koster at flyve. Men om det er dyrt eller billigt at eje sit eget fly, kommer nok mest an på synsvinklen. Prisstigninger på fly er dog et faktum her i 2023 – men hvilke faktorer driver priserne nu og i fremtiden?
28. marts 2023/af Jens Trabolt

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.
1. februar 2023/af Jens Trabolt

Test: ASH 25 vs Nimbus 4D – “There is no substitute for span”

Långa vingar har alltid fascinerat segelflygare. Robert Kronfelds Ku 4 Austria (med öknamnet Elefant) från 1931 hade 30 m spännvidd. Det rekordet stod sig till 2000 då eta med 30.9 m spännvidd flög. Jag tror att de flesta segelflygare någon gång drömt om att få flyga, och kanske äga, ett flygplan i öppna klassen. Det är ju det bästa av det bästa.
Denna artikel handlar om två av de mest byggda och populära flygplanen i öppna klassen, tvåsitsarna ASH 25 och Nimbus 4D. Vad ska man köpa?
3. oktober 2022/af Jens Trabolt

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?
11. juli 2022/af Jens Trabolt

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.
27. juni 2022/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.
18. marts 2022/af Jens Trabolt

Att köpa flygplan – det kan väl inte vara så svårt?

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av, rapporterar Patrik Öhrström och Karin Lindgren fra Arboga FK
21. februar 2022/af Jens Trabolt

Jagten på det første svævefly

Christina Solberg fra Aarhus Svæveflyveklub har fået ny flyvemaskine, en LS1-f. Her er hendes historie.
12. januar 2022/af Jens Trabolt

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B
21. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.
16. juni 2021/af Jens Trabolt

Pik 20 E: Finsk selvstart i retrospekt

Svenske Jari Hyvarinen har ejet en PIK 20 E i flere år, Her er hans oplevelse med finsk selvstart - i retrospekt. Han har nemlig solgt den efter næsten 10 års ejerskab.
25. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om frihed

En dansk andelsgruppe på 3 piloter har bestilt en selvstartende ASG 32 MI. ”Det skulle altså bare være et Schleicher-fly”, siger Luise Bruen fra Kalundborg Flyveklub om valget.
10. marts 2021/af Jens Trabolt

Fortsat fornøjet med Mini LAK FES

Norske Trygve Rushfeldt har nu fløjet et par hundrede timer i sin elektrisk selvstartende Mini-LAK FES. Anvender man flyet som det er tænkt, er det et nydeligt koncept, siger han.
2. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om en Antares

En elektrisk selvstartende Lange Antares er ikke nogen discountløsning, men økonomien er acceptabel, når man er 6 ejere. Men det kræver tillid at købe fly, man aldrig har set - med en gruppe man aldrig har mødt. Danske Poul Kudal Guldbæk har valgt en utraditionel, men interessant løsning på sine flydrømme.
4. februar 2021/af Jens Trabolt

”Rumæneren”

Hvad skal man vælge når man præsenteres for et valg mellem et østeuropæisk diesellokomotiv eller en TMG? Morten Bennick har en andel i en meget usædvanlig TMG - en
15. december 2020/af Jens Trabolt

Guppy feber

Som en flyvende vinge – bare uden livsfare! En Genesis 2 er en hyper-eksotisk flyvemaskine og noget af det nærmeste man kommer på en flyvende vinge. Stefan Björnstam fra Östra Sörmlands FK ejede egentlig en DG 600, men er nu blevet smittet af ”Guppy-feberen”.
20. oktober 2020/af Jens Trabolt

Wendts VM-Værktøj

Ljungbyheds Wilhelm Wendt har byttet sin EB 28 ud med en super-hot EB 29 DR så han og teamkammeraten Jim Acketoft nu er bevæbnet til tænderne i VM-regi.
2. oktober 2019/af Jens Trabolt

Min vej til TMG-flyvningen

TMG? Hvordan går man fra klassisk svæveflyver til en TMG-rating?
16. december 2018/af Jens Trabolt

Svæveflyvning med indbygget termik!

Hvad kan man med en TMG, og hvad kræves der af formalia for at kunne flyve disse populære typer, som ofte findes i klubberne?
16. december 2018/af Jens Trabolt

Tid for kjøp av et brukt seilfly?

I mange tilfælde får man 90-95 % af performance for under den halve pris, når man vælger et ældre fly. Nils-Joar Høimyr gennemgår her markedet.
16. december 2018/af Jens Trabolt

På eet langt finaleglid med ”eta”

eta-projektet for næsten 20 år siden var et forsøg på at konstruere det ultimative åben klasse-skib. Med 31-meters spændvidde og et glidetal på 70 var det bygget til at glide utrolige distancer og reducere tiden i termikboblerne til et absolut minimum. Nu er det muligt at flyve dette hyperskib gennem projektet ”Seventy2one” med den erfarne Uli Schwenk som chaperone.
19. juni 2018/af Jens Trabolt

Friend-ship

Vennerne Roslund og Danewid er nu ejere af Skandinaviens første ASG 32.
26. oktober 2017/af Jens Trabolt

Selvstart til klubpris

2-sædet selvstartende svævefly til basic træning og avanceret stræk? Det koster vel et par milioner? Næh Janus CM fra Schempp-Hirth, verdens første seriebyggede high-performance selvstartende to-sædede fly koster nu under 500.000kr.
25. juni 2016/af Jens Trabolt

Cirrus vs LS-1 f: Shoot-out i klubklassen

Standard-Cirrus og LS-1 var nyskabende designs for 50 år siden, og for mange markerede de indgangen til den moderne tidsalder i konstruktion af svævefly.
Thomas Hansen fra Stockholms SFK og Per Carlin, Arboga FK skriver her om deres erfaringer med at eje en funktionel klubklasse-klassiker.
23. april 2016/af Jens Trabolt

Test: LS 3-17 – Value for money

NORDIC GLIDING sætter i denne artikelserie fokus på ”past masters”, fly som var gode, solide performere i deres nutid, men som nu faldet væsentligt i pris. Hvad skal man købe, hvis man ikke er millionær, men gerne vil have komfort, performance og flyveglæde? Svaret er ”LS 3-17”, vurderer Mikael Roslund.
11. oktober 2015/af Jens Trabolt

Test: LS7 vs ASW 24: I skyggen af Discus

NORDIC GLIDING sætter her fokus på to interessante fly som fik en dårlig debut i standardklassen - LS7 fra Rolladen-Schneider og ASW 24 fra Schleicher. Begge er dog interessante i dag: Priserne er relativt moderate, og flyenes performance er høj. Dog er udbuddet forskellige. LS7 er ofte at finde på markedet, mens ASW 24 er mere sjældent til salg. Er der en grund til det?
9. oktober 2014/af Jens Trabolt

Flere Jonker-artikler fra NORDIC GLIDING

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

JS3 RES-typecertifikat: ”Vi skålede i kold Cola”

Jonker har nu endelig efter års forsinkelse har fået sit typecertifikat til den elektrisk selvstartende JS3 RES. Nu kan de i alt 11 nordiske piloter, som har bestilt dette fly, se lyset for enden af den meget lange tunnel.
26. juni 2023/af Jens Trabolt

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.
1. februar 2023/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.
18. marts 2022/af Jens Trabolt

Pimp din LS4 med Jonker-Jet

Jonkers europæiske partner, tyske M&D Flugzeugbau har efterhånden indbygget 200 styk jetmotorer i JS1 og JS3 og kan med rette anses for verdens førende på kombinationen af svævefly og jetmotor. Nu har man samlet 40 LS4-ejere som er parat til at smide cirka 30 000 euro for et hot jet-opgradering.
8. februar 2022/af Jens Trabolt

Hvad siger ejerne om Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3?

Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3 er fine konstruktioner. NORDIC GLIDINGs Bernt Hall har interviewet 2 af ejerne, Björn Regnström og Börje Eriksson: Hvad siger de, og hvad har motiveret deres valg af type?
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Test: Ventus 3 vs JS 3 – mer lika än olika

Vilken är bäst? Vilken skall jag köpa eller drömma om att jag hade? Svaret är att det beror mer på vem Du är, vilka primära användningsområden du prioriterar, än skillnader i prestanda eller flygegenskaper! Största skillnaden som grund för dina val ligger nog i olika motoralternativ.
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Jonker JS3: En nordisk salgssucces?

Der flyver allerede 4 fly i Norden. Nu kan den nordiske agent tilføje yderligere 7 ordrer til bestillings-listen – alle med den kommende elektriske selvstarts-version.
6. april 2021/af Jens Trabolt

JS2 Revenant – bag kulisserne

Med de succesfulde JS1 og JS3 har sydafrikanske Jonker taget en stor del af markedet for high-performance 1-sædede fly. De tyske fabrikanter har dog haft markedet for selvstartende fly for sig selv. Men nu er Jonker Sailplanes klar til produktion af den Solo-motoriserede 18/21 m-variant
25. november 2020/af Jens Trabolt

Jonker frigiver specs på JS3 / JS4 elektro

Jonker Sailplanes har nu annonceret planer om at anvende elektrodrivlinjen fra den kommende standardklasse-type JS4 til også den eksisterende 15/18 meter JS3. Det giver god mening, da modellernes fuselage stort set er identiske.
3. september 2020/af Jens Trabolt

Gliders 2020: Jonker-eventyret fortsætter

Den sydafrikanske producent har i øjeblikket 3 projekter i udviklingsstadiet. Selvstarteren og Ventus-konkurrenten JS2, Standardklasse-flyet JS4 og endelig JS5, som bliver et åben klasse-fartmonster.
27. februar 2020/af Jens Trabolt

Den nordiske forbindelse

Niels Sundberg og Arne Boye-Møller har gennem 20 år delt interessen for svæveflyvning, og gennem de sidste 10 år været dybt involveret i udviklingen af Jonker Sailplanes.
5. september 2019/af Jens Trabolt

Test: Jonker Sailplanes JS3 Rapture 18 m

JS3 är ett utvecklat tema på den mycket framgångsrika JS1 som överraskade segelflygvärlden 2006. När man både ser vackra former men framförallt får en påtaglig känsla av uppkäftig racing.
24. december 2017/af Jens Trabolt

Win on Sunday, sell on Monday

Jonker Sailplanes stillede overraskende op i 15-m-klassen under WGC 2017 i Benalla. Den nye konstruktion hedder JS3 ”Rapture” og viste lovende takter under mesterskabet. Uys Jonker gennemgår her det nye design.
7. februar 2017/af Jens Trabolt

Test: Jonker JS1-C 18 Revelation Evo Jet

”Fire and forget”, ingen extra drag som konventionell turbo och 2 m/s climb rate. Det lovar producenten M&D Flugzeugbau, som är Jonker Sailpanes europeiska partner. Men jetmotor i segelflygplan? ”Kan de’ va’ nått?” Robert Danewid har flugit JS 1 med nya 18 m spetsar och jet.
2. august 2016/af Jens Trabolt

The European Connection

Når en europæisk kunde køber en Jonker JS1, så lander containeren fra sydafrikanske Potchefstroom først hos tyske M&D Flugzeugbau, som ser til, at kvalitet, sikkerhed og ikke mindst dokumentation er på plads. Portræt af Jonkers' "European Connection".
2. juni 2016/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt