“Rookies” på NM

Siden jeg begynte med denne herlige sporten en varm sommerdag i 2008, har jeg med flere lenge tenkt at terskelen for å fly strekk-NM er skyhøy. Konkurranseflyging må være noe for de aller beste? De som har alle appene på tableten installert, kan XCsoar i blinde, har stålkontroll på MacCready-bruken, har svart belte i meteorologi og som synes det er like naturlig å fly med vann som oss som flyr uten. Som rookie i forsetet under NM i juni var vi flere som fikk våre øyne «opplyst» og som etter hvert tenkte: «men, dette går jo an!»

Tekst: Rebecca Hansen, Seksjonsleder S/NLF & pilot i Gardermoen Seilflyklubb / Foto: Kristyna Kachtikova.

Link to automatic translation

Det er mange spørsmål som reiser seg når man ser på en stillestående eller nedadgående statistikk i seilflynorge. Hva skal til for at vi blir flere? Hva skal til for at vi klarer å rekruttere flere til å fly konkurranse? Hva skal til for at våre piloter forbli aktive livet ut?

En smart ting er å bli venn med realitetene, anerkjenne det man selv har «i huset» og så tenke kreativt med det man har av tilgjengelige ressurser.

Seksjonens «rookie»-prosjekt var et slikt påfunn som ble til på slutten av et styremøte med mål om at en strekk-newbie skulle få mulighet til å teste ut konkurranseflyging med en mentor og instruktør i baksete. Vil vi kunne på sikt se flere ta neste steg i sin pilotutvikling og senere bli å se på startlisten?

Kato Kvitne, en av våre beste strekkinstruktører meldte seg sporenstreks til tjeneste som rookie-instruktør og ikke lenge etter hadde rookiene Jon Sletvold, Einar Engelien, Tom Arne Melbostad og Lars Fostvedt meldt seg på til SportsNM (B-NM) og var klare for å pushe grenser og lære seg å fly oppgaver.

Rookie-instruktør Kato Kvitne. Kato gjorde en fantastisk flott jobb og
Loset og coachet rookiene trygt gjennom blåtermikken.

Rookiepøs: Jon Sletvold la ikke skjul på at han er en nybegynner i dette faget!

Selv hadde jeg tatt ansvar for å praie Martin Bjørnebekk som strekkinstruktør og co-pilot til norgesmesterskapet på Starmoen klubbens Duo Discus.

Undertegnede og Martin Bjørnebekk klar i GSF.

Sølvrookie fra venstre: En meget fornøyd rookie Rebecca Hansen med
Sin rookie-instruktør Martin Bjørnebekk, gullvinner Per Morten Løvsland og bronsevinner Henning Lassen.

Teamfølelse og positiv «kniving

Jeg er jo et konkurransemenneske og hadde sett for meg «hard kniving» fra målstart til målpassering etter en del historiefortelling fra mesterskap i utlandet hvor jeg fikk et inntrykk av at enkelte utøvere tok dette blodseriøst – at her skulle det satses om så med livet som innskudd! Det som skulle vise seg for min del var noe helt annet(!).

Konkurransen som kontekst satte heller en spennende ramme rundt flygingen som fikk oss heller til å prestere bedre og selv om vi fløy individuelt så føltes det som at vi var et stort lag som heiet på hverandre. «Der er Güettler igjen! Vent, hvor ble han av? Ser du han? Kom han seg opp igjen? Hva er det Svein driver med? Hvorfor går han den veien?

Noen ganger var det like spennende å følge med på konkurrentenes veivalg som seg selv de gangene man svettet over terrenget. Når vi hørte at enkelte meldte utelanding oppstod det en blandet følelse av «Yes!» og «Å nei, så dumt for han!»’

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.

Og så til sommervejret…

Uvejr, ekstremnedbør og vind har givet piloter og arrangører af mesterskaber i Europa en hård omgang.

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.

Outsider-VM i Spanien

Que? Trods fantastisk terræn og exceptionelt kraftig termik er Spanien stort set ukendt som svæveflyve-nation. Det forhindrede dog ikke en gruppe lokale entusiaster i at afholde kvindernes 12. verdensmesterskab i Soria.

”Det stærkeste junior-team i årevis”

Junior-EM er lige om hjørnet på Svæveflyvecenter Arnborg. Sverige og Danmark stiller op med en stærk nordisk repræsentation, og specielt for Danmark skal det blive interessant at se om en eventuel hjemmebanefordel viser sig i resultaterne. ”Vi har det stærkeste Junior-team i årevis”, lyder det fra den danske Team Captain Emil Dalboe forud for Junior EM.

Einar Engevoll drømmer om å bli god på å fly strekk og konkurranser. (foto Kato Kvitne)

Lagånd og samarbeid

Som individualist fant jeg ut at jeg likte veldig godt dette samspillet i cockpit. Det var noe fint å ha en å diskutere strategier med, spekulere høyt sammen, gi tilbakemeldinger til, «sitte i samme båt» og eie beslutningene vi tok sammen selv om jeg ikke var fartøysjef og bare en «rookie». «Nå går vi!», «Hvis vi ikke får noe bedre, så tar vi neste boble!», og «En boble til så går vi rett på finalegliding!».




Martin måtte lide seg gjennom et par visdomsord når det så litt mørkt ut. «Hvert øyeblikk har noe unikt i seg – kunsten er å gripe det! Alt kan skje!» Og mye fikk man kjenne på i kroppen – alt fra kaldsvetting til sterke sommerfugler i magen. Veldig godt var det å sammen holde oss ansvarlig for de safety-marginene vi hadde satt oss.

Man kan ikke bli annet enn glad over å tilbringe en uke med disse dyktige og hyggelige folka!

Rune Hovda

Jo Inge Bjørø

Martin var utrolig god på å inkludere meg i alle veivalg og jeg opplevde at jeg var like ansvarlig og med på alt som han. Jeg opplevde vi klarte å maksimere flygingen i de rammene vi hadde.

Mitt beste minne fra NM-flygingen var uten tvil den vanskelige racing tasken som hadde vendepunkt på Tretten midt imellom to skarpe fjellsider. «Finner vi ikke noe her så må vi ut i dalen og starter motor, sa Martin og vi begge kikket bestemt på et skrått og gressgrønt landingsjorde.

Plutselig får vi øye på GLA som sirkler over åsen. Hvorfor sirkler Svein der? Hva er å finne på lesiden av hanget?! Takket være Svein Larsens termikksøk som merkelig nok ga løft i levinden foran oss, så slapp vi å lande nede i dalen. Martin klarte å kore oss opp tilbake i arbeidshøyde. Den dagen ledet vi som nr 2 sammenlagt og det hadde vi Svein Larsen å takke for!

To blide rookies fra Vestlandet deltok med sin dio discus: Thomas Spengler og Thomas Aas.

Takk til sponsoren vår Milvus!

Arne Martin Güettler fikk akkurat tørket flyet sitt ferdig til NM (efter kammeraten Øystein Bjørklunds vandlanding ved Notodden tidligere på året, red.). Han hang på oss og vi hang på Svein Larsen!

Mestring og læring i blåtermikk

Etter et vellykket NM på Starmoen gikk SportsNM av stabelen og Kato teamet opp med fire rookies fordelt på de ulike konkurransedagene.

Som første rookie uttalte Tom Arne Melbostad: “Jeg gledet meg helt vilt til en ordentlig strekktur, det å sette seg nye mål og lære seg hvordan utnytte forholdene”.

Etter krevende flyging i blåtermikk og sommervarmen, spør Kato hva Melbostad føler om første dag som rookie og han svarer blid og svett inn i kameraet: “I dag har jeg strukket mine grenser i marginale, men sikre forhold. Det går mye mer fremover enn jeg hadde trodd og kunsten er å tørre å pushe seg selv og jobbe mer med taktikk, fart og utnytte værvinduet”.

Einar som nettopp har fått sertifikatet sier at hans motivasjon er å lære seg å fly og fullføre oppgaver, mens Lars tilbringer for det meste tiden i baksetet med begrenset utsikt og tid til egenflyging. Han synes rookie-flygingen er en flott mulighet til å utvikle seg: “Jeg er instruktør i Gardermoen Seilflyklubb og det bli mye instruksjon og liten tid til strekk. Mitt mål er å kunne fly langt og legge bak meg nye distanser”.

Kato er enig i at rookie-flygingen har bydd på mye læring og mestring for rookiene selv om han skulle ønske seg bedre vær som læringsarena: “Litt krevende forhold, så når man selv må jobbe hardt med å forstå termikken er det utfordrende for en nybegynner, men det er mye læring og mål som er nådd. Rent pedagogisk ville jeg hatt mer forutsigbart vær”. Været får vi ikke gjort noe med, men er det ikke i nettopp krevende vær man blir god til å fly?

Sølvrookies! Her fra venstre Einar Engevoll, Lars Fostvedt og gullvinner Ingar Pedersen og bronsevinner Edoardo Jacucci

Uslåelige Per Morten klarte vi dessverre ikke å vinne over…

.., men Erlend Sørbye var gøy å slå i sin legendariske og langvingede GDM.

Rookie-flyging ga sølv!

Selv om læring og mestring er målet og er det viktigste, er det gøy å få pallplassering. Det var kjempestas å få sølv i NM og ikke minst se at rookiene med «team Kato» tok andreplassen i SportsNM i en krevende konkurranseuke med masse blåtermikk!

En ting er sikkert, og det er at det er stor sannsynlighet for at samtlige har blitt bitt av strekk-basillen i en eller annen form og at konkurranseflyging og strekkflyging ga mersmak. Neste år håper jeg og seksjonen å se flere rookies og klubbfly påmeldt til samtlige cuper og norgesmesterskap. Hvem vet – kanskje en rookie etter hvert klarer å gi våre dyktige gullvinnere hard konkurranse i toppen?

Udvalgte artikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Og så til sommervejret…

Uvejr, ekstremnedbør og vind har givet piloter og arrangører af mesterskaber i Europa en hård omgang.
9. august 2023/af Jens Trabolt

13 år i svæveflyvningens tjeneste

Efter 13 år som generalsekretær stopper Lars Agesen Pagh i DSvU. Han fik aldrig svæveflyvecertifikat, men hjertet tilhører alligevel sporten. På jorden har han i jobbet fightet for at sætte de mest optimale rammer for sporten og piloterne i Danmark. Men nu kæmper han sin egen private kamp mod alvorlig sygdom.
4. august 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Jobopslag: Vil du være ny Generalsekretær i DSvU?

Som generalsekretær skal du være leder af vores unionskontor på Arnborg og sikre godt samspil med svæveflyveklubberne, fagudvalg, idrætsforbund, offentlige myndigheder og den politiske del af organisationen. Du vil også i nogen grad blive involveret i ledelse af Svæveflyvecenter Arnborg, skriver DSvU i dette jobopslag.
27. juli 2023/af Jens Trabolt

Outsider-VM i Spanien

Que? Trods fantastisk terræn og exceptionelt kraftig termik er Spanien stort set ukendt som svæveflyve-nation. Det forhindrede dog ikke en gruppe lokale entusiaster i at afholde kvindernes 12. verdensmesterskab i Soria.
26. juli 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Varför har amerikanska segelflygplan så dåliga prestanda?

I Europa är ASK 21 ett vanligt skolflygplan, kanske det vanligaste. ASK 21 har ett glidtal på 34. Många i Sverige menar att det är alldeles för dåligt för ett skolflygplan. I USA är Schweizer 2-33 det vanligaste skolflygplanet. Den har ett glidtal på 22. Varför har amerikanska segelflygplan överlag så dåliga prestanda? Kan inte jänkarna bättre?
30. juni 2023/af Jens Trabolt

”Det stærkeste junior-team i årevis”

Junior-EM er lige om hjørnet på Svæveflyvecenter Arnborg. Sverige og Danmark stiller op med en stærk nordisk repræsentation, og specielt for Danmark skal det blive interessant at se om en eventuel hjemmebanefordel viser sig i resultaterne. ”Vi har det stærkeste Junior-team i årevis”, lyder det fra den danske Team Captain Emil Dalboe forud for Junior EM.
29. juni 2023/af Jens Trabolt

JS3 RES-typecertifikat: ”Vi skålede i kold Cola”

Jonker har nu endelig efter års forsinkelse har fået sit typecertifikat til den elektrisk selvstartende JS3 RES. Nu kan de i alt 11 nordiske piloter, som har bestilt dette fly, se lyset for enden af den meget lange tunnel.
26. juni 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Hold øje med FLARM-systemets funktion.

En simpel test afslører, at ikke alle FLARM-systemer fungerer optimalt. Elektroniktekniker Oluf Mauritsen fra Skrydstrup Svæveflyveklub har gennemgået flere forskellige installationer og giver her tips til hvordan man selv udfører en enkel test af systemets ydeevne.
Det kan være en god investering i øget flyvesikkerhed.
20. juni 2023/af Jens Trabolt

En juni-drøm: 565 km ø-hop på udebane i Danmark

Præcise prognoser, gode fly og ”lidt” erfaring gav 4 Herning-piloter en yderst spændende flyvning med krydsning af store vandområder d. 3. juni 2023.
19. juni 2023/af Jens Trabolt

Långt före sin tid – SZD 8 Jaskolka – ikonisk pärla från 50-talet

Jaskolkan (Svalan) var först med många delar vi idag tar för självklara och en viktig del i ett paradigmskifte för vad som ansågs vara viktiga parametrar i ett modernare segelflyg. NG:s Bernt Hall har flugit det polska segelflygplanet med karisma och ”racing vibbar” - 50-talets Jonker JS3?
14. juni 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Valdres Flyklubb leverede endnu et knald-NM.

Valdres Flyklubb og Seilflyseksjonen leverede enorm flyveplads, fantastisk terræn, 7 flyvedage ud af 7 mulige og super-organisering til årets NM på Fagernes fra 3-10 juni.
12. juni 2023/af Jens Trabolt

Havarirapport: For mange chancer?

Hvorfor valgte en erfaren norsk pilot under en konkurrence i en ASH 31 Mi at reducere sine marginer så ekstremt, at resultatet blev et fatalt havari? Måske fordi han havde gjort det før med succes?
Statens Havarikommission i Norge har her 4 år efter havariet i går offentliggjort rapporten på LN-GOM, og det er læsning som særligt vedrører alle piloters forhold til risiko-håndtering og personlige minima.
8. juni 2023/af Jens Trabolt

Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.
6. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt