
Sæsonstart 2022 i koldluft
De første aprildage blev hidsige og kolde i store dele af Sverige og Danmark. Eller som vi siger i svæveflyvningen: ”Perfekt til sæsonstart”.

Tekst Jens Trabolt / Foto: Privat
04/04/2022
Tekst Jens Trabolt / Foto: Privat
Koldluft med masser af termik. Her er Erik Berthelsen kommet helt op til Skagen – dog med en propel i næsen. Han viser med dette foto, at dette var en af de relativt sjældne dage hvor det havde været muligt at runde Danmarks nordligste punkt i svævefly.
Man er rigtig rå, når man flyver 586 km i en Standard Libelle på en af årets første dage. Den ære tilfalder danske Erik Skov fra Vejle Svæveflyveklub, som nød en god flyvning på næsten 8 timer fra Hammer Flyveplads og med udsigt til det meste af Jylland undervejs.
Lørdag d. 2. april var nemlig blandt årets bedste dage med kold luft, høj base, hidsig termik og de obligatoriske temperamentsfulde snebyger, og det lokkede mange svæveflyvere i både Sverige og Danmark ud af vinter-hiet.
Til gengæld for de gode forhold måtte man så udholde, at temperaturen i cockpittet i mange tilfælde var alt andet end tropisk; Søren Braes fra Jysk Aero Sport klarede sig gennem +400 km i sin Ventus B og måtte med klaprende tænder konstatere, at det var ”koldt ad helvede til i 2050 meter med – 13 c”.
Længste flyvning loggede Klaus Høeg-Hagensen – også fra Vejle SFK. Han fløj imponerende 724 km med 104 km/t i ASG 29.
Mads Lykke tager her hul på sæsonen – fotoet er fra torsdagen og ikke lørdagen, hvor Mads fløj længere.
Klubkammeraten Mads Lykke er som regel en god indikator for godt flyvevejr. Han er kendt for at flyve himlen tynd med sin ASH 26 E. Disse dage var ingen undtagelse, hvor han startede sæsonen med at flyve 430 km med 103 km/t.
Emil Dalboe og Mathias Valentin satte sig på Arcus T fra SG 70 til DSvUs nationalholds-træning og loggede yderst respektable 400 km deklareret med 114 km/t og i alt 596 km med 110 km/t, oplyser Michael Mix til NG.
Den nye Schleicher-konstruktion, AS 33, har bare deltaget kortvarigt i internationale mesterskaber, men vi kan allerede se nu, at i hænderne på en god pilot, formår den at flyve ganske hurtigt. Peter Eriksen fra Kolding Flyveklub kunne bekræfte dette med 394 km med Jyllands nok hurtigste gennemsnitshastighed på hele 114 km/t.
Aarhus SFKs Michael Rasmussen er her kommet højt over hjembyen og inspicerer den nye “Aarhus Ø”-bydel fra luften.
Her nyder Thomas Dantoft fra Kolding FK udsigten til den jyske vestkysk – også i en Libelle, som godt kan komme lidt ud over stepperne.
I flyveklubben Aviator i nordjyske Aars var der tid til, at Minik Dam og Henrik Weper kunne starte i klubbens Arcus M, flyve til Arnborg og deltage i dansk landsholds-træning. Efter en speed-task på 198 km med 122 km/t i snit (hvor de vandt en pose lakrids!), var der eksklusiv og nærende frokost for sportsfolkene på McDonalds, før de startede fra Arnborg og fløj tilbage til Aars i skumringen.
Gunnar Axelsson klar til start i Feringe i LS3 på en lang sæsonstarts-flyvning, Han leder RST i øjeblikket (Segelflygkombination – Allmän)
I Skåne var forholdene også rigtig gode i lørdags. Ronny Lindell, nyvalgt formand i Landskrona FK, er en meget erfaren svæveflyver, og med 347 km med 128 km/t i snit i en Discus 2b er der vist ingen tvivl om, at det er sandt.
I Norge var forholdene knap så gode i weekenden (hvis man skal tro de indrapporterede resultater på OLC og Weglide). Tidligere i marts er der dog logget masser af gode bølgeflyvninger blandt andet under årets bølgelejre. Den nok længste flyvning i sæson 2022 står Ole John Aske fra NTNU FK for. Han startede d. 20. marts fra den fine asfalt i Oppdal og fløj hvad han beskriver som sin nok hidtil bedste sæson-start-flyvning i bølger. + 430 km i LS8.
Så er vi flot i gang til en god sæson!
Dette var bare et lille udvalg af flyvningerne. Her er link til samtlige flyvninger.
Nordic Gliding Aps
Fasterholtvej 10
7400 Herning
Denmark
E-mail: jenstrabolt@nordicgliding.com
Vil du opdateres på de nyeste artikler og nyheder fra NORDIC GLIDING?