Schempp-Hirth bygger Duo Discus med FES

Klubklassikeren i 20 m-klassen tager skridtet ind i den elektriske verden sammen med klassekammeraten DG 1001 e neo. Nyt stort batteri er på vej, lover leverandøren.

Tekst og foto: Jens Trabolt

 

Den godmodige og velflyvende Duo Discus kommer med FES. En naturlig udvikling.

Link to automatic translation

NORDICGLIDING.COM fik æren af første flyvning i DG 1001 e neo i september 2020. Det var første gang, at en stor fabrikant byggede det elektriske FES-koncept ind i et stort og tungt 2-sædet fly, så vi var spændte på flyets performance.

På en dag med fuldstændigt rolig atmosfære uden termik kunne vi flyve knapt 50 km med fuldt opladet batteri på 4,2 kWh. Acceptabelt? Ja, i de fleste tilfælde. Den minimale øgede modstand med propel i næsen opvejes ganske rigeligt af FES-drivlinjens enkelhed og brugervenlighed.

Test: Først 2-sædede fly med FES: DG 1001 e neo

Her er ingen kompliceret pylonmekanisme, som kan strejke. Ej heller behøver man noget kamikaze-styrtdyk i lav højde for at starte motor, når man er under stress. Som udgangspunkt må det siges at være et brugbart set-up til klubfly.

Nordisk klub har købt en Discus FES: Hvad er erfaringerne indtil videre?

Hos Schempp-Hirth i Kirchheim-unter-Teck øst for Stuttgart har man kendt til FES-konceptet længe. Man kan bestille både Discus og Ventus 3 med FES, men indtil videre har Duo Discus FES ikke være en option.



Bernd Weber fra Schempp-Hirth siger til NORDIC GLIDING, at man har overvejet konceptet gennem længere tid, men man har været optaget af design og produktion af Ventus 3, som fortsat er rigtig populær.

Men vi har nu produceret en Duo Discus-fuselage som vi nu har transporteret til LZ Design i Slovenien som står for indbygning af FES-drivlinjen. Vi tror på, at vi kan testflyve på et tidspunkt til sommer”, siger Weber.

De nyeste interiørmodifikation fra Arcus følger dog ikke med over i Duo-serien: “Vi vil gerne have at der er forskel på Arcus og Duo Discus”, siger Bernd Weber.

Luka Znidarsic fra LZ Design, som står bag FES-konceptet.

Den slovenske FES-producent LZ Design, ledet af Luka Znidarsic er fuldt optaget af projektet og det gælder også EASA-certificeringen af den store batteripakke på 8,9 kWh, som vil give Duo FES en rækkevidde på cirka 100 km:

”Jeg håber, at vi kan være klar til testflyvning med Duo FES til foråret eller til sommer med den store batteripakke”, siger Luka til NORDIC GLIDING.

Det nye ”store” batteri består af en ny celletype fra den koreanske batteri-gigant producent Kokam. Trods en mere end fordobling af kapaciteten øges vægten med bare cirka 3,5 kg per batteri til totalt 2 x 20,5 kg. Bredden på batteriet øges fra 154 mm til 192 mm.

Eksempel på den eksisterende 4,2 kWh batteriløsning til FES – her hos klubben Aviator i Aars, Danmark. Her er det klubberns lade-station i værkstedet. Inklusiv i prisen er 2 x 600 watt ladere. Ladning på et tomt batteri (fra 20 – 100 %) til fuld er maksimalt 3 timer. Da NG besøgte klubben oplevede vi, at batterier hurtigt øgede deres SOC (state of charge) til 80 %, men de sidste 10-20 % tog længere tid. time. Dette er et kendt elbils-tema, hvor ladeeffekten trimmes ned i slutningen.
Bemærk diagnostik-værktøj (lille sort box) som kan kobles på batterierne og udlæse fejl og status.

Gennemprøvet design

Uanset batteristørrelse og motorvariant er Duo Discus er det helt igennem sympatisk fly, og det var også det sidste design som Schempp-Hirth-chefen Klaus Holighaus var direkte involveret i, før hans fatale 1994-havari i Schweiz.

Duo’en” afløste Janus i 1993 som fabrikkens high-performance 2-sædede fly til avanceret skoling og strækflyvning. Med en 20-meter vinge i 4 sektioner er det lykkedes at konstruere et fly uden flaps med et glidetal på 46-47 (XL) (bedre end Janus).

Nyeste variant er Duo Discus XLT (2006/2007) med 10 cm længere cockpit for bedre plads og sikkerhed. Luftbremserne er også rykket 4 cm nærmere vingeforkanten. Mange klubber og flyveskoler anvender i dag Duo Discus, da konstruktionen er kendt for god performance, enkel og godmodig handling. Men den fungere også til mesterskaber, som det ses på billedet her.

Flere Schempp-Hirth-artikler her

Schempp-Hirth “Skunkworks”

Med Jonker og Schleichers nye selvstartende elektriske 18-meter konstruktioner i form af JS3 RES og AS 33 Me er bolden nu trillet over på Schempp-Hirths banehalvdel. Det ville være oplagt med en elektrisk selvstartende version af Ventus M, tænker Nordic Gliding – måske naivt? Men hvad tænker fabrikken, og hvad er de parate til at fortælle en insisterende redaktør som har inviteret sig selv på kaffe?

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.

Hvad siger ejerne om Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3?

Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3 er fine konstruktioner. NORDIC GLIDINGs Bernt Hall har interviewet 2 af ejerne, Björn Regnström og Börje Eriksson: Hvad siger de, og hvad har motiveret deres valg af type?

Test: Ventus 3 vs JS 3 – mer lika än olika

Vilken är bäst? Vilken skall jag köpa eller drömma om att jag hade? Svaret är att det beror mer på vem Du är, vilka primära användningsområden du prioriterar, än skillnader i prestanda eller flygegenskaper! Största skillnaden som grund för dina val ligger nog i olika motoralternativ.

Jomfruflyvning og drømmen om det perfekte klubfly

Duo Discus er en high-performance klubklassiker i den non-flappede 20-meterklasse. Med jomfruflyvningen af den nye elektriske FES-variant i fredags sænker Schempp-Hirth barrieren for nye strækflyvere og fortsætter elektrificeringen af produktsortimentet. Med en elektrisk turbo bliver det endnu mere enkelt og stress-frit at flyve ud over landskabet.

Schempp-Hirth bygger Duo Discus med FES

Klubklassikeren i 20 m-klassen tager skridtet ind i den elektriske verden sammen med klassekammeraten DG 1001 e neo. Nyt stort batteri er på vej, lover leverandøren.

Test: SH Arcus Turbo 2020-edition

Storsælgeren Arcus fra Schempp-Hirth fejrer 10 året med flere opdateringer som kompletterer en i forvejen yderst vellykket konstruktion. Vi prøver den "lette" turbovariant Arcus T.

Første nordiske Arcus leveret i 2020-version

En andelsgruppe i Nordsjællands SFK har fået levering på Nordens første Arcus i den opdaterede 2020-version. ”Klubbens Ferrari” er den omgående døbt.
Bernd Weber SH

Gliders 2020: Schempp-Hirth

Schempp-Hirth er fortsat en nytænkende volumenproducent

Test: Schempp-Hirth Arcus M 2020-edition

Efter 10 år som topsælger i den flappede 20-meterklasse har Schempp-Hirth nu opdateret Arcus med en række forbedringer.

En elektrisk beslutning

Indtil videre har der bare været 3 private elektriske svævefly i Norden. Men nu har den danske svæveflyveklub Aviator i Aars købt en Discus med FES-motor. Går det overhovedet at operere et elektrisk fly i en klub med mange medlemmer?

Test: Schempp-Hirth Ventus 3 M

"Simply the best". Ja, som i låten med Tina Turner har Schempp-Hirth haft detta som mål för sin nya kärra. Om att ha bästa kärran kämpar nu aktivt dom stora ”segelflyghusen” Schempp-Hirth och Jonker i både 18- och 15-m klasserna med nya konstruktioner. Enligt ännu obekräftade rykten har även Schleicher något nytt på gång

Test: Schempp-Hirth Arcus E

Med enhver prototype lærer man noget. Schempp-Hirth og Langes joint-venture omkring prototypen Arcus E var ikke uproblematisk. Men resultaterne af dette pionerarbejde er interessante. Her er et glimt af fremtiden for elektrisk selvstart.

Pionerer: Wolf Hirth

Mångsysslaren Wolf Hirth är en av de verkligt inflytelserika segelflygarna i vår historia. Termikflygningens och vågflygningens utforskare, silver C nr 1, den förste att flyga längre än 300 km i ett segelflygplan och konstruktör,

Test: Schempp-Hirth Quintus M

Med en maksimal planbelastning på 57 kg/m2 og 23m spændvidde er Quintus M Schempp-Hirth’s bidrag til den nye åbne klasse. Den danske konkurrencepilot Henrik Breidahl skriver her om sine oplevelser med en sjælden fugl.

Selvstart til klubpris

2-sædet selvstartende svævefly til basic træning og avanceret stræk? Det koster vel et par milioner? Næh Janus CM fra Schempp-Hirth, verdens første seriebyggede high-performance selvstartende to-sædede fly koster nu under 500.000kr.

Test: Schempp-Hirth Discus 2C FES

Elektroturbo-systemet FES er klart undervurderet. Det vil ikke bare gøre fremtidens svæveflyvning sikrere. Det vil også gøre strækflyvning uendelig mere tilgængelig for uerfarne piloter, specielt i klubregi. NORDIC GLIDING har prøvet Schempp-Hirths demo-Discus med 18 meter spændvidde og FES.

Cirrus vs LS-1 f: Shoot-out i klubklassen

Standard-Cirrus og LS-1 var nyskabende designs for 50 år siden, og for mange markerede de indgangen til den moderne tidsalder i konstruktion af svævefly. Thomas Hansen fra Stockholms SFK og Per Carlin, Arboga FK skriver her om deres erfaringer med at eje en funktionel klubklasse-klassiker.

Schempp-Hirth: Arven efter Klaus

Schempp-Hirth i Kirchheim-Teck er i dag både volumenproducent, toneangivende i den tekniske udvikling af svævefly og bærer en fascinerende og tragisk historie.