Schempp-Hirth “Skunkworks”

Med Jonker og Schleichers nye selvstartende elektriske 18-meter konstruktioner i form af JS3 RES og AS 33 Me er bolden nu trillet over på Schempp-Hirths banehalvdel. Det ville være oplagt med en elektrisk selvstartende version af Ventus M, tænker Nordic Gliding – måske naivt? Men hvad tænker fabrikken, og hvad er de parate til at fortælle en insisterende redaktør som har inviteret sig selv på kaffe?

Tekst og foto: Jens Trabolt

Link to automatic translation

Rygter spredes hurtigt i svæveflyveverdenen: ”Har du hørt, at Schempp-Hirth arbejder på et elektrisk selvstartende fly?”, stod der i emailen fra en bekendt, som tikkede ind i slutningen af januar.

Der var ikke mere info end dette, og et forsøg på at vride supplerende oplysninger ud af fabrikken per email bar ikke frugt.

Men hvis bjerget ikke vil komme til Muhammed, må Muhammed komme til bjerget – eller rettere til de Schwäbiske Alper. Så en planlagt reportagerejse til Sydtyskland blev nu udvidet med et personligt inspektionsbesøg hos Schempp-Hirth med kaffe med mandsopdækning af både Tilo Holighaus, Bernd Weber og Benjamin Neglais.

Vi har selvfølgelig gang i relevante projekter, men holder kortene tæt på kroppen indtil videre”, grinede Schempp-Hirth-chefen Tilo Holighaus venligt over kaffen, da redaktøren dansede rundt og forsøgte sig at nærme sig emnet fra flere forskellige vinkler. Elektrisk selvstart? Det må man da have som moderne producent – hvilket Schempp-Hirth bestemt er;

Man må medgive, at fabrikken har en god stamtavle, hvad angår eventyrlyst og udvikling. Mange toneangivende designs gennem tiderne stammer fra fabrikken i Kirchheim Unter Teck – senest bærer Schempp-Hirth æren for konsolideringen af den flappede 20 m-klasse med vellykkede designs som Arcus, og så skal vi heller ikke glemme, at det var Schempp-Hirth som var den første producent til at acceptere Oehlers turbokoncept og sætte den i serieproduktion med Ventus T i 1983.

Fabriksportræt: Schempp-Hirth, Arven efter Klaus

I direkte forlængelse af turbokonceptet var Schempp-Hirth også den første tyske volumenproducent (LAK var de første) til at sætte en elektrisk FES-motor i næsen på et normalklasset svævefly i 2015/2016. Det blev en Discus 2C FES, og til dato er der leveret næsten 100 Schempp-Hirth-fly med FES-motorer.

NG tester Schempp-Hirth Discus 2C FES

”Vi er nok den producent, som levereret flest fly med dette motorsystem”, understreger Tilo som fortsat er en fan af det enkle system.

Med FES-systemet har han har deltaget i det nye friske eGlide-konkurrencekoncept, som også begejstrer ham. I eGlide kan piloten supplere med en vis mængde elektrisk energi under flyvningen og fuldstændig som med andre konkurrencer er vinderen den pilot som har den bedste taktiske forståelse.

”Fordelen med FES-systemet er, at man kan eksperimentere meget mere med vejret og flyve på dage, hvor man egentlig ikke troede, at det ville være muligt. Det er en forlængelse af svæveflyvningens sjæl”, fortæller han.

Duo Discus med FES kommer formentlig i produktion i 2024 med det store 8,4 kWh-batteri. Fotoet stammer fra Nordic Glidings testflyvning i maj 2022.

Nyhed: Elektrisk Duo formentlig i produktion 2024

Selv om fabrikken er ganske sparsom med oplysninger om interne designprocesser, så er der alligevel nyheder, som understreger den dominerende tendens, nemlig at benzin er på vej til at blive udfaset i svæveflyvningen:

At Duo Discus kommer med FES kunne NORDIC GLIDING afsløre som verdensnyhed i januar 2021, og vi testede som det første medie den yderst vellykkede prototype i maj 2022. Men en faktor har været en bremse på projektet indtil videre

NG tester: Schempp-Hirth Duo Discus FES-prototype

LZ Design, som er ansvarlig for motor – og batterisystemet, har nemlig kun kunne levere det ”lille” batteri på 4,2 kWh, hvilket ville give 2-sædede fly som fx DG 1001 e neo og Duo Discus en rækkevidde på cirka 50 km. I mange tilfælde rigeligt, men alligevel har der været et ønske om et nyt større batteri, hvilket nu materialiserer sig:

Vægten er nu 54 kg fordelt på 2 batteribokse i fuselagen (2×27 kg) med nye cylindriske 18650-type celler, og den totale energikapacitet er nu yderst respektable 8,4 kWh.

LZ Design i Slovenien har for ganske nyligt, den 1. februar 2023, gennemført de sidste certificerings-tests, som skal bevise overfor EASA, at det nye store batteri er robust overfor fejlhåndtering og ultimativt brand.

Portræt: LZ Design – babylogistik førte til teknikrevolution

Sidstnævnte brand-katastrofe kræver i øvrigt store anstrengelser at fremprovokere under testen. Hele batteriet skal opvarmes på forhånd op til 55 grader C (det tager en hel nat) samt lades til 100 procent, hvilket i sig selv er et mærkeligt scenarie, da et varmt batteri ofte skyldes længere tids afladning. Så skal man sabotere den såkaldte CID-sikring (Current Interrupt Device) i toppen af den celle som nu skal udvælges til at blive opladet alt for kraftigt. Den efterfølgende brand må ikke sprede sig til andre celler.

Så afhængig af sagsbehandlingstiden hos myndighederne har Schempp-Hirth (og DG) forhåbentligt inden længe et meget kraftigt, certificeret batteri som kan anvendes til el-turbo-systemer i de tunge 2-sædede fly (og måske også til 1-sædede selvstartende fly, hvis pladsen i fuselagen rækker?)

At have et certificeret, modulært højkapacitets-batteri er faktisk en meget stort fremskridt, og det kan meget vel føre andre svæveflyve-projekter med sig.

Fabrikken håber på, at produktion af Duo FES kan starte allerede næste år – i 2024. Forinden skal selve Duo Discus formentlig også re-certificeres til FES med de nye vægte.

Fabrikken er i øvrigt sluppet helskindet gennem Corona og Ukraine-krisen, men visse komponenter er steget voldsomt i pris eller er blevet vanskelige at skaffe – eksempelvis var simple dele som fx benzinfiltre på et tidspunkt nærmest umulige at få fat på, fortæller marketingansvarlig Bernd Weber til NORDIC GLIDING.

Ventus-3 Me?

Det er svært at se bort fra, at Schleicher og Jonker har vind i sejlene med elektrisk selvstartende fly som AS 33 ME, AS 34 ME og JS3 RES.

”Vi holder et åbent sind i vores udvikling”, fortæller Tilo Holighaus om de generelle betragtninger omkring et selvstartende elektrisk fly og spørgsmålet om FES eller motor-pylon?

”Vi har set, at elektriske motorsystemer i svæveflyvningen kan give helt nye bemærkelsesværdige muligheder for sporten. En elektrisk motor er ikke bare en erstatning for den klassiske benzinmotor. Ud over at piloten får mulighed for selvstart og at undgå udelandinger, findes der en tredje dimension – nemlig det at bruge små doser elektricitet til at assistere pilotens nysgerrige udforskning af de naturlige energi-kilder i atmosfæren. Både FES og motor-pylon har fordele, ulemper og potentialer. Men fælles er det, at begge teknik-filosofier gør det muligt for svæveflyve-piloter at have det sjovt i luften og flyve længere tid”, siger Tilo Holighaus.

”Men til et projekt som dette skal man have den rette platform – den rigtige vægt og vingebelastning”, understreger han.

Den åbenlyse kandidat, eller ”platform” er en elektrificering af den ellers vellykkede benzindrevne selvstartende Ventus-3, som vi testede i 2018. Den har et forholdsvist generøst vingeareal og er i forvejen konstrueret til at bære ekstra vægt fra motorsystemet.

NG tester Schempp-Hirth Ventus-3 M

På samtalerne på fabrikken fornemmer man, at Schempp-Hirth er i den luksuriøse situation at kunne iagttage andre producenters valg af batterier, motorer, konfiguration (batterier i fuselage eller vinger) samt underleverandører med henblik på at kunne vurdere erfaringerne. Den strategi – hvis det altså er en korrekt analyse – har både fordele og ulemper. Fordelene er åbenlyse, men man risikerer også at forsinke en produktintroduktion.

Det er ”elementært, kære Dr. Watson”

Der er ikke mere kaffe i koppen, og blev vi klogere?

Vi kan konstatere, at Schempp-Hirths ”Skunk Works” arbejder diskret som lovet. Enhver flykonstruktør vil have den rimelige frihed til at tage beslutninger om et givent design uden hensyn til at skulle diskutere det unødigt med resten af verden. Det gælder også svæveflyvefabrikker.

Så arbejder Schempp-Hirth på et elektrisk selvstartende fly? Det ved vi ikke med sikkerhed, men certificering af store, avancerede batterier er på vej, og vi ved fra Schleicher og Jonker, at selvstartende fly er noget som kunderne vil have, så logisk set er det en naturlig produktudvikling.

En rigtig Sherlock Holmes havde nok også snuset lidt ekstra i produktionslokalerne for at finde spor af hemmelige aktiviteter såsom mistænkelige tildækkede fuselager og deduceret derfra…

Elementært, kære Dr. Watson!




Flere Schempp-Hirth-artikler

Schempp-Hirth “Skunkworks”

Med Jonker og Schleichers nye selvstartende elektriske 18-meter konstruktioner i form af JS3 RES og AS 33 Me er bolden nu trillet over på Schempp-Hirths banehalvdel.
Det ville være oplagt med en elektrisk selvstartende version af Ventus M, tænker Nordic Gliding – måske naivt? Men hvad tænker fabrikken, og hvad er de parate til at fortælle en insisterende redaktør som har inviteret sig selv på kaffe?
6. februar 2023/af Jens Trabolt

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B
21. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.
16. juni 2021/af Jens Trabolt

Hvad siger ejerne om Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3?

Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3 er fine konstruktioner. NORDIC GLIDINGs Bernt Hall har interviewet 2 af ejerne, Björn Regnström og Börje Eriksson: Hvad siger de, og hvad har motiveret deres valg af type?
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Test: Ventus 3 vs JS 3 – mer lika än olika

Vilken är bäst? Vilken skall jag köpa eller drömma om att jag hade? Svaret är att det beror mer på vem Du är, vilka primära användningsområden du prioriterar, än skillnader i prestanda eller flygegenskaper! Största skillnaden som grund för dina val ligger nog i olika motoralternativ.
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning og drømmen om det perfekte klubfly

Duo Discus er en high-performance klubklassiker i den non-flappede 20-meterklasse. Med jomfruflyvningen af den nye elektriske FES-variant i fredags sænker Schempp-Hirth barrieren for nye strækflyvere og fortsætter elektrificeringen af produktsortimentet. Med en elektrisk turbo bliver det endnu mere enkelt og stress-frit at flyve ud over landskabet.
20. april 2021/af Jens Trabolt

Schempp-Hirth bygger Duo Discus med FES

Klubklassikeren i 20 m-klassen tager skridtet ind i den elektriske verden sammen med klassekammeraten DG 1001 e neo. Nyt stort batteri er på vej, lover leverandøren.
27. januar 2021/af Jens Trabolt

Test: SH Arcus Turbo 2020-edition

Storsælgeren Arcus fra Schempp-Hirth fejrer 10 året med flere opdateringer som kompletterer en i forvejen yderst vellykket konstruktion. Vi prøver den "lette" turbovariant Arcus T.
23. oktober 2020/af Jens Trabolt

Første nordiske Arcus leveret i 2020-version

En andelsgruppe i Nordsjællands SFK har fået levering på Nordens første Arcus i den opdaterede 2020-version. ”Klubbens Ferrari” er den omgående døbt.
8. juli 2020/af Jens Trabolt

Gliders 2020: Schempp-Hirth

Schempp-Hirth er fortsat en nytænkende volumenproducent
27. februar 2020/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Arcus M 2020-edition

Efter 10 år som topsælger i den flappede 20-meterklasse har Schempp-Hirth nu opdateret Arcus med en række forbedringer.
5. september 2019/af Jens Trabolt

En elektrisk beslutning

Indtil videre har der bare været 3 private elektriske svævefly i Norden. Men nu har den danske svæveflyveklub Aviator i Aars købt en Discus med FES-motor. Går det overhovedet at operere et elektrisk fly i en klub med mange medlemmer?
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Ventus 3 M

"Simply the best". Ja, som i låten med Tina Turner har Schempp-Hirth haft detta som mål för sin nya kärra. Om att ha bästa kärran kämpar nu aktivt dom stora ”segelflyghusen” Schempp-Hirth och Jonker i både 18- och 15-m klasserna med nya konstruktioner. Enligt ännu obekräftade rykten har även Schleicher något nytt på gång
19. juni 2018/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Arcus E

Med enhver prototype lærer man noget. Schempp-Hirth og Langes joint-venture omkring prototypen Arcus E var ikke uproblematisk. Men resultaterne af dette pionerarbejde er interessante. Her er et glimt af fremtiden for elektrisk selvstart.
22. april 2018/af Jens Trabolt

Pionerer: Wolf Hirth

Mångsysslaren Wolf Hirth är en av de verkligt inflytelserika segelflygarna i vår historia. Termikflygningens och vågflygningens utforskare, silver C nr 1, den förste att flyga längre än 300 km i ett segelflygplan och konstruktör,
24. december 2017/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Quintus M

Med en maksimal planbelastning på 57 kg/m2 og 23m spændvidde er Quintus M Schempp-Hirth’s bidrag til den nye åbne klasse. Den danske konkurrencepilot Henrik Breidahl skriver her om sine oplevelser med en sjælden fugl.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Selvstart til klubpris

2-sædet selvstartende svævefly til basic træning og avanceret stræk? Det koster vel et par milioner? Næh Janus CM fra Schempp-Hirth, verdens første seriebyggede high-performance selvstartende to-sædede fly koster nu under 500.000kr.
25. juni 2016/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Discus 2C FES

Elektroturbo-systemet FES er klart undervurderet. Det vil ikke bare gøre fremtidens svæveflyvning sikrere. Det vil også gøre strækflyvning uendelig mere tilgængelig for uerfarne piloter, specielt i klubregi. NORDIC GLIDING har prøvet Schempp-Hirths demo-Discus med 18 meter spændvidde og FES.
10. juni 2016/af Jens Trabolt

Cirrus vs LS-1 f: Shoot-out i klubklassen

Standard-Cirrus og LS-1 var nyskabende designs for 50 år siden, og for mange markerede de indgangen til den moderne tidsalder i konstruktion af svævefly.
Thomas Hansen fra Stockholms SFK og Per Carlin, Arboga FK skriver her om deres erfaringer med at eje en funktionel klubklasse-klassiker.
23. april 2016/af Jens Trabolt

Schempp-Hirth: Arven efter Klaus

Schempp-Hirth i Kirchheim-Teck er i dag både volumenproducent, toneangivende i den tekniske udvikling af svævefly og bærer en fascinerende og tragisk historie.
11. april 2016/af Jens Trabolt

Udvalgte artikler

IGC og OSTIV vil have højere sikkerhed til konkurrencer

Det er ikke noget kønt syn, når man tager et vue ned over listen over ulykker og near-misses til de seneste års store internationale mesterskaber.
Nu har den internationale svæveflyvekommission, IGC og svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, OSTIV, taget initiativ til at analysere risikomomenter, deres alvorlighed og frekvens. Resultatet skal over tid munde ud i håndgribelige forbedringer i flyvesikkerheden.
23. marts 2023/af Jens Trabolt

Erik Jensen hædret med DSvU’s Göta-pokal

Gøtapokalen er DSvUs højeste hædersbevisning, som uddeles for særlig fortjenstfuld indsats i dansk svæveflyvning. På årets repræsentantskabsmøde blev Erik Jensen, Nordsjællands SFK, den værdige modtager. Der blev desuden uddelt DSvUs Guldemblem til Torben Lund Simonsen, Henrik Buur Rasmussen og Kaj Lund for deres indsats for svæveflyvningen.
16. marts 2023/af Jens Trabolt

Her tester de sig frem til bedre profil-performance

Stuttgart Universitets institut for Aero- og gasdynamik råder over en avanceret maskinpark som hjælper os med at forstå den komplekse aerodynamiske virkelighed. NORDIC GLIDING har besøgt instituttet som har spillet en betydelig rolle i udviklingen af moderne svævefly.
15. marts 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvning for alle: I øjenhøjde som radio-hjælpeinstruktør

21-årige danske Tobias Christensen Vinzents er blind, men har fundet sin egen måde at dyrke sin brændende interesse for flyvning på. Han lytter til radiokommunikation mellem fly og ATC.
”Han er så god til at tale i radio, at han er blevet min hjælpe-instruktør på BEG-radiokurset”, fortæller svæveflyve-instruktøren Søren Zebitz Nielsen.
14. marts 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Bag kulisserne

Vågå Wavecamp starter lørdag. I tiden op til eventet har der været gang i et omfattende forarbejde bag kulisserne. Dette har involveret Seilflyseksjonen og en række lokale frivillige piloter sammen med arrangøren Drammen FK.
9. marts 2023/af Jens Trabolt

Den sidste jernhest

Norges sidste flyvende Pawnee har udsendt sit sidste brøl og drukket sin sidste liter benzin i Seilflyseksjonens tjeneste. Mere end 20 000 slæb blev det til.
”Med flere nødvendige opgraderinger i sigte var et ganske enkelt for dyrt at holde den på vingerne”, fortæller fagchef Steinar Øksenholt, som nu er på udkig efter fremtidens slæbefly.
6. marts 2023/af Jens Trabolt

Test: LAK 17C FES – banbrytare med FES, nu med självstart från marken!

Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna i LAK all framgång. Möjligen att de tre 3:orna i 18-m klassen - Ventus 3, AS 33 och JS 3 - är marginellt bättre. Men bara ytterst lite. Speciellt de som kanske inte aspirerar på VM-titlar får här ett mycket gott och väl fungerande alternativ till en mer överkomlig kostnad.. Och produkten vi testat, LAK17C FES ger verkligen mycket glädje för pengarna kan vi säga redan från början.
2. marts 2023/af Jens Trabolt

LAK: Den Litauiska entreprenörsandan

Trots ett brokigt förflutet och ibland tuffa förhållanden har LAK under många år lyckats ta fram intressanta segelflygplan som legat i paritet med de bästa.
Men LAK-fabriken har också en ryggrad via sitt andra framgångsrika företag Thermikas som sysslar med bland annat motorflygplansunderhåll. Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna all framgång. NORDIC GLIDING har precis flugit den nya självstartande LAK 17 C FES och dyker här in i den litauiska segelflygtillverkarens spännande och turbulenta historia.
1. marts 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: NG fyller 10 år

2013 stod segelflygarna i de skandinaviska länderna inför hotet att stå utan medlemstidningar. Skulle det vara möjligt att komma ur dilemmat genom att göra ett gemensamt skandinaviskt segelflygmagasin? Et gäng entusiaster tog bollen och det blev starten för NORDIC GLIDING som nu fyller 10 år. Robert Danewid rapporterar här om en satsning som lyckades.
27. februar 2023/af Jens Trabolt

Her bygger de folkets TMG

De fleste svæveflyve-piloter har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med Motorfalken. Det er et hyggelig, godmodigt og billigt motorsvævefly, som trods sit åbenlyst forældede design nægter at dø. I Heubach i nærheden af Stuttgart ligger Scheibe Aircraft GMBH, som fortsat bygger flyet i små serier. NORDIC GLIDING har besøgt folkene som fortsat holder liv i Egon Scheibes legendariske flyvemaskiner.
16. februar 2023/af Jens Trabolt

Alexander Lippisch – ett rastlöst geni

Alexander Martin Lippisch (1894-1976) var en tysk flygplanskonstruktör, som konstruerade segelflygplan på 20- och 30-talet, byggde stjärtlösa motor- och segelflygplan och är en av skaparna av deltavingen.
Även om Lippisch förefaller ha varit en rastlös själ med en oförmåga eller ovilja att avsluta sina projekt, det fick andra göra, var han under mer än 10 år den mest inflytelserika konstruktören av segelflygplan under den, förmodligen, viktigaste perioden av segelflygets utveckling.
13. februar 2023/af Jens Trabolt

Nyt virtuelt mesterskab skal booste interessen for svæveflyvning

Den nye Esports-satsning, FAI Virtual World Gliding Series starter i dag. De i alt 16 del-konkurrencer skal flyves i 16 forskellige lande – lige fra Mexico til Japan, og mesterskabet skal kulminere i et virtuelt verdensmesterskab i 2024. FAI og IGC ser store muligheder i konceptet.
9. februar 2023/af Jens Trabolt