Schempp-Hirth “Skunkworks”

Med Jonker og Schleichers nye selvstartende elektriske 18-meter konstruktioner i form af JS3 RES og AS 33 Me er bolden nu trillet over på Schempp-Hirths banehalvdel. Det ville være oplagt med en elektrisk selvstartende version af Ventus M, tænker Nordic Gliding – måske naivt? Men hvad tænker fabrikken, og hvad er de parate til at fortælle en insisterende redaktør som har inviteret sig selv på kaffe?

Tekst og foto: Jens Trabolt

Link to automatic translation

Rygter spredes hurtigt i svæveflyveverdenen: ”Har du hørt, at Schempp-Hirth arbejder på et elektrisk selvstartende fly?”, stod der i emailen fra en bekendt, som tikkede ind i slutningen af januar.

Der var ikke mere info end dette, og et forsøg på at vride supplerende oplysninger ud af fabrikken per email bar ikke frugt.

Men hvis bjerget ikke vil komme til Muhammed, må Muhammed komme til bjerget – eller rettere til de Schwäbiske Alper. Så en planlagt reportagerejse til Sydtyskland blev nu udvidet med et personligt inspektionsbesøg hos Schempp-Hirth med kaffe med mandsopdækning af både Tilo Holighaus, Bernd Weber og Benjamin Neglais.

Vi har selvfølgelig gang i relevante projekter, men holder kortene tæt på kroppen indtil videre”, grinede Schempp-Hirth-chefen Tilo Holighaus venligt over kaffen, da redaktøren dansede rundt og forsøgte sig at nærme sig emnet fra flere forskellige vinkler. Elektrisk selvstart? Det må man da have som moderne producent – hvilket Schempp-Hirth bestemt er;

Man må medgive, at fabrikken har en god stamtavle, hvad angår eventyrlyst og udvikling. Mange toneangivende designs gennem tiderne stammer fra fabrikken i Kirchheim Unter Teck – senest bærer Schempp-Hirth æren for konsolideringen af den flappede 20 m-klasse med vellykkede designs som Arcus, og så skal vi heller ikke glemme, at det var Schempp-Hirth som var den første producent til at acceptere Oehlers turbokoncept og sætte den i serieproduktion med Ventus T i 1983.

Fabriksportræt: Schempp-Hirth, Arven efter Klaus

I direkte forlængelse af turbokonceptet var Schempp-Hirth også den første tyske volumenproducent (LAK var de første) til at sætte en elektrisk FES-motor i næsen på et normalklasset svævefly i 2015/2016. Det blev en Discus 2C FES, og til dato er der leveret næsten 100 Schempp-Hirth-fly med FES-motorer.

NG tester Schempp-Hirth Discus 2C FES

”Vi er nok den producent, som levereret flest fly med dette motorsystem”, understreger Tilo som fortsat er en fan af det enkle system.

Med FES-systemet har han har deltaget i det nye friske eGlide-konkurrencekoncept, som også begejstrer ham. I eGlide kan piloten supplere med en vis mængde elektrisk energi under flyvningen og fuldstændig som med andre konkurrencer er vinderen den pilot som har den bedste taktiske forståelse.

”Fordelen med FES-systemet er, at man kan eksperimentere meget mere med vejret og flyve på dage, hvor man egentlig ikke troede, at det ville være muligt. Det er en forlængelse af svæveflyvningens sjæl”, fortæller han.

Duo Discus med FES kommer formentlig i produktion i 2024 med det store 8,4 kWh-batteri. Fotoet stammer fra Nordic Glidings testflyvning i maj 2022.

Nyhed: Elektrisk Duo formentlig i produktion 2024

Selv om fabrikken er ganske sparsom med oplysninger om interne designprocesser, så er der alligevel nyheder, som understreger den dominerende tendens, nemlig at benzin er på vej til at blive udfaset i svæveflyvningen:

At Duo Discus kommer med FES kunne NORDIC GLIDING afsløre som verdensnyhed i januar 2021, og vi testede som det første medie den yderst vellykkede prototype i maj 2022. Men en faktor har været en bremse på projektet indtil videre

NG tester: Schempp-Hirth Duo Discus FES-prototype

LZ Design, som er ansvarlig for motor – og batterisystemet, har nemlig kun kunne levere det ”lille” batteri på 4,2 kWh, hvilket ville give 2-sædede fly som fx DG 1001 e neo og Duo Discus en rækkevidde på cirka 50 km. I mange tilfælde rigeligt, men alligevel har der været et ønske om et nyt større batteri, hvilket nu materialiserer sig:

Vægten er nu 54 kg fordelt på 2 batteribokse i fuselagen (2×27 kg) med nye cylindriske 18650-type celler, og den totale energikapacitet er nu yderst respektable 8,4 kWh.

LZ Design i Slovenien har for ganske nyligt, den 1. februar 2023, gennemført de sidste certificerings-tests, som skal bevise overfor EASA, at det nye store batteri er robust overfor fejlhåndtering og ultimativt brand.

Portræt: LZ Design – babylogistik førte til teknikrevolution

Sidstnævnte brand-katastrofe kræver i øvrigt store anstrengelser at fremprovokere under testen. Hele batteriet skal opvarmes på forhånd op til 55 grader C (det tager en hel nat) samt lades til 100 procent, hvilket i sig selv er et mærkeligt scenarie, da et varmt batteri ofte skyldes længere tids afladning. Så skal man sabotere den såkaldte CID-sikring (Current Interrupt Device) i toppen af den celle som nu skal udvælges til at blive opladet alt for kraftigt. Den efterfølgende brand må ikke sprede sig til andre celler.

Så afhængig af sagsbehandlingstiden hos myndighederne har Schempp-Hirth (og DG) forhåbentligt inden længe et meget kraftigt, certificeret batteri som kan anvendes til el-turbo-systemer i de tunge 2-sædede fly (og måske også til 1-sædede selvstartende fly, hvis pladsen i fuselagen rækker?)

At have et certificeret, modulært højkapacitets-batteri er faktisk en meget stort fremskridt, og det kan meget vel føre andre svæveflyve-projekter med sig.

Fabrikken håber på, at produktion af Duo FES kan starte allerede næste år – i 2024. Forinden skal selve Duo Discus formentlig også re-certificeres til FES med de nye vægte.

Fabrikken er i øvrigt sluppet helskindet gennem Corona og Ukraine-krisen, men visse komponenter er steget voldsomt i pris eller er blevet vanskelige at skaffe – eksempelvis var simple dele som fx benzinfiltre på et tidspunkt nærmest umulige at få fat på, fortæller marketingansvarlig Bernd Weber til NORDIC GLIDING.

Ventus-3 Me?

Det er svært at se bort fra, at Schleicher og Jonker har vind i sejlene med elektrisk selvstartende fly som AS 33 ME, AS 34 ME og JS3 RES.

”Vi holder et åbent sind i vores udvikling”, fortæller Tilo Holighaus om de generelle betragtninger omkring et selvstartende elektrisk fly og spørgsmålet om FES eller motor-pylon?

”Vi har set, at elektriske motorsystemer i svæveflyvningen kan give helt nye bemærkelsesværdige muligheder for sporten. En elektrisk motor er ikke bare en erstatning for den klassiske benzinmotor. Ud over at piloten får mulighed for selvstart og at undgå udelandinger, findes der en tredje dimension – nemlig det at bruge små doser elektricitet til at assistere pilotens nysgerrige udforskning af de naturlige energi-kilder i atmosfæren. Både FES og motor-pylon har fordele, ulemper og potentialer. Men fælles er det, at begge teknik-filosofier gør det muligt for svæveflyve-piloter at have det sjovt i luften og flyve længere tid”, siger Tilo Holighaus.

”Men til et projekt som dette skal man have den rette platform – den rigtige vægt og vingebelastning”, understreger han.

Den åbenlyse kandidat, eller ”platform” er en elektrificering af den ellers vellykkede benzindrevne selvstartende Ventus-3, som vi testede i 2018. Den har et forholdsvist generøst vingeareal og er i forvejen konstrueret til at bære ekstra vægt fra motorsystemet.

NG tester Schempp-Hirth Ventus-3 M

På samtalerne på fabrikken fornemmer man, at Schempp-Hirth er i den luksuriøse situation at kunne iagttage andre producenters valg af batterier, motorer, konfiguration (batterier i fuselage eller vinger) samt underleverandører med henblik på at kunne vurdere erfaringerne. Den strategi – hvis det altså er en korrekt analyse – har både fordele og ulemper. Fordelene er åbenlyse, men man risikerer også at forsinke en produktintroduktion.

Det er ”elementært, kære Dr. Watson”

Der er ikke mere kaffe i koppen, og blev vi klogere?

Vi kan konstatere, at Schempp-Hirths ”Skunk Works” arbejder diskret som lovet. Enhver flykonstruktør vil have den rimelige frihed til at tage beslutninger om et givent design uden hensyn til at skulle diskutere det unødigt med resten af verden. Det gælder også svæveflyvefabrikker.

Så arbejder Schempp-Hirth på et elektrisk selvstartende fly? Det ved vi ikke med sikkerhed, men certificering af store, avancerede batterier er på vej, og vi ved fra Schleicher og Jonker, at selvstartende fly er noget som kunderne vil have, så logisk set er det en naturlig produktudvikling.

En rigtig Sherlock Holmes havde nok også snuset lidt ekstra i produktionslokalerne for at finde spor af hemmelige aktiviteter såsom mistænkelige tildækkede fuselager og deduceret derfra…

Elementært, kære Dr. Watson!
Flere Schempp-Hirth-artikler

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Schempp-Hirth “Skunkworks”

Med Jonker og Schleichers nye selvstartende elektriske 18-meter konstruktioner i form af JS3 RES og AS 33 Me er bolden nu trillet over på Schempp-Hirths banehalvdel.
Det ville være oplagt med en elektrisk selvstartende version af Ventus M, tænker Nordic Gliding – måske naivt? Men hvad tænker fabrikken, og hvad er de parate til at fortælle en insisterende redaktør som har inviteret sig selv på kaffe?
6. februar 2023/af Jens Trabolt

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B
21. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.
16. juni 2021/af Jens Trabolt

Hvad siger ejerne om Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3?

Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3 er fine konstruktioner. NORDIC GLIDINGs Bernt Hall har interviewet 2 af ejerne, Björn Regnström og Börje Eriksson: Hvad siger de, og hvad har motiveret deres valg af type?
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Test: Ventus 3 vs JS 3 – mer lika än olika

Vilken är bäst? Vilken skall jag köpa eller drömma om att jag hade? Svaret är att det beror mer på vem Du är, vilka primära användningsområden du prioriterar, än skillnader i prestanda eller flygegenskaper! Största skillnaden som grund för dina val ligger nog i olika motoralternativ.
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning og drømmen om det perfekte klubfly

Duo Discus er en high-performance klubklassiker i den non-flappede 20-meterklasse. Med jomfruflyvningen af den nye elektriske FES-variant i fredags sænker Schempp-Hirth barrieren for nye strækflyvere og fortsætter elektrificeringen af produktsortimentet. Med en elektrisk turbo bliver det endnu mere enkelt og stress-frit at flyve ud over landskabet.
20. april 2021/af Jens Trabolt

Schempp-Hirth bygger Duo Discus med FES

Klubklassikeren i 20 m-klassen tager skridtet ind i den elektriske verden sammen med klassekammeraten DG 1001 e neo. Nyt stort batteri er på vej, lover leverandøren.
27. januar 2021/af Jens Trabolt

Test: SH Arcus Turbo 2020-edition

Storsælgeren Arcus fra Schempp-Hirth fejrer 10 året med flere opdateringer som kompletterer en i forvejen yderst vellykket konstruktion. Vi prøver den "lette" turbovariant Arcus T.
23. oktober 2020/af Jens Trabolt

Første nordiske Arcus leveret i 2020-version

En andelsgruppe i Nordsjællands SFK har fået levering på Nordens første Arcus i den opdaterede 2020-version. ”Klubbens Ferrari” er den omgående døbt.
8. juli 2020/af Jens Trabolt

Gliders 2020: Schempp-Hirth

Schempp-Hirth er fortsat en nytænkende volumenproducent
27. februar 2020/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Arcus M 2020-edition

Efter 10 år som topsælger i den flappede 20-meterklasse har Schempp-Hirth nu opdateret Arcus med en række forbedringer.
5. september 2019/af Jens Trabolt

En elektrisk beslutning

Indtil videre har der bare været 3 private elektriske svævefly i Norden. Men nu har den danske svæveflyveklub Aviator i Aars købt en Discus med FES-motor. Går det overhovedet at operere et elektrisk fly i en klub med mange medlemmer?
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Ventus 3 M

"Simply the best". Ja, som i låten med Tina Turner har Schempp-Hirth haft detta som mål för sin nya kärra. Om att ha bästa kärran kämpar nu aktivt dom stora ”segelflyghusen” Schempp-Hirth och Jonker i både 18- och 15-m klasserna med nya konstruktioner. Enligt ännu obekräftade rykten har även Schleicher något nytt på gång
19. juni 2018/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Arcus E

Med enhver prototype lærer man noget. Schempp-Hirth og Langes joint-venture omkring prototypen Arcus E var ikke uproblematisk. Men resultaterne af dette pionerarbejde er interessante. Her er et glimt af fremtiden for elektrisk selvstart.
22. april 2018/af Jens Trabolt

Pionerer: Wolf Hirth

Mångsysslaren Wolf Hirth är en av de verkligt inflytelserika segelflygarna i vår historia. Termikflygningens och vågflygningens utforskare, silver C nr 1, den förste att flyga längre än 300 km i ett segelflygplan och konstruktör,
24. december 2017/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Quintus M

Med en maksimal planbelastning på 57 kg/m2 og 23m spændvidde er Quintus M Schempp-Hirth’s bidrag til den nye åbne klasse. Den danske konkurrencepilot Henrik Breidahl skriver her om sine oplevelser med en sjælden fugl.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Selvstart til klubpris

2-sædet selvstartende svævefly til basic træning og avanceret stræk? Det koster vel et par milioner? Næh Janus CM fra Schempp-Hirth, verdens første seriebyggede high-performance selvstartende to-sædede fly koster nu under 500.000kr.
25. juni 2016/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Discus 2C FES

Elektroturbo-systemet FES er klart undervurderet. Det vil ikke bare gøre fremtidens svæveflyvning sikrere. Det vil også gøre strækflyvning uendelig mere tilgængelig for uerfarne piloter, specielt i klubregi. NORDIC GLIDING har prøvet Schempp-Hirths demo-Discus med 18 meter spændvidde og FES.
10. juni 2016/af Jens Trabolt

Cirrus vs LS-1 f: Shoot-out i klubklassen

Standard-Cirrus og LS-1 var nyskabende designs for 50 år siden, og for mange markerede de indgangen til den moderne tidsalder i konstruktion af svævefly.
Thomas Hansen fra Stockholms SFK og Per Carlin, Arboga FK skriver her om deres erfaringer med at eje en funktionel klubklasse-klassiker.
23. april 2016/af Jens Trabolt

Schempp-Hirth: Arven efter Klaus

Schempp-Hirth i Kirchheim-Teck er i dag både volumenproducent, toneangivende i den tekniske udvikling af svævefly og bærer en fascinerende og tragisk historie.
11. april 2016/af Jens Trabolt

Udvalgte artikler

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt