Segelflyget tände gnisten för flyg

Det säger Mikael Roslund, Ljungbyheds SFK, ex Draken-pilot, ex luftkaptajn. Segelflygare sedan 1971

Tekst og foto: Jens Trabolt

Har min segelflygutbildning har haft någon betydelse för min karriär?

Nja, jag vet inte det hade någon betydelse för min karriär mer än att segelflyget tände gnistan för flyg.

Både flygvapnet och flygbolag som SAS hade sina egna selekteringar där de inte bara tittar på motoriken och förmågan att styra ett flygplan. De tittar mycket på hur du är som individ, ledarskap, samarbetsförmåga etc.

Men jag tror jag hade mest nytta av min segelflygutbildning när jag började på flygskolan i FV och gjorde grundutbildningen.

I grund och botten är det samma princip för alla flygplan, stora som små och jag tycker att min segelflygutbildning har varit till nytta även när jag flög ”stora” flygplan.

Jag jobbar idag lite som PPL-instruktör och där har jag absolut nytta av min ”stick and rudder” erfarenhet. All erfarenhet av att manövrera ett flygplan är en fördel, flygtid kan ingen ta från dig.

 

LÆS OGSÅ: Svæveflyveinstruktøren skoler fremtidens luftkaptajner

LÆS OGSÅ: Air France skoler på svævefly

 

Om jag sedan får det från segelflyget, flygvapnet eller någon annanstans spelar ingen roll. Den absolut bästa utbildning i att manövrera ett flygplan får man i flygvapnet eller motsvarande utbildning där man ofta flyger utanför den ”normala envelopen”.

 

Nya piloter idag lär sig inte flyga, manövrera flygplan som förr. Därför befarar jag att vi framöver kommer att få se en del olyckor och incidenter liknande den i San Fransisco för några år sedan. Tre piloter i cockpit med totalt 20-30.000 timmar men ingen flög flygplanet. De litade på automatiken men blev vilse bland moderna. Nu hade de tur för alla överlevde den frisbee liknande ”nedkomsten” men en flicka omkom när hon blev överkörd av en brandbil efter nöd evakuering.

 

Moderna kommersiella flygplan idag, som ex Airbus, är konstruerade för att fånga upp piloten när han dummar sig, men vad händer när ingen av ”computtrarna” fungerar längre och piloten aldrig får träna på basic flying?

För nya piloter idag hade det absolut varit en fördel om de fick mer erfarenhet av att öva i basic flying med ”steel wire” och inte med ”fly-by-wire” och där är segelflyg absolut ett bra komplement.

Som styrman på MD80 för många år sedan flög jag med en (liten) dansk kapten som också var segelflygare och kom från Nord Själland, men inga namn. Vi kom in högt till Köpenhamn och han visade hur man vingglider (sideglider, red.) med en MD80. Det var fullt sidroder och kulan längst ut, men ner kom vi. Detta är preskriberat idag.

Vi gamla piloter brukar skämta om att vi hade en ”panic buttom”. När automatiken inte gjorde som vi ville så tryckte vi på ”panic buttom”, den röda knappen på ratten. Dvs, vi kopplade ur autopiloten och flög själv.